Povežite se sa nama

Izdvojeno

SPOR OKO ŽIGA NACIONALNE KOMPANIJE: „ToMontenegro“ bi mogao da leti bez logoa

Objavljeno prije

na

Prvi crnogorski avio-prevoznik danas je u stečaju i ne zna se sudbina preduzeća. Sudbina žiga, pod kojim je Montenegro Airlines postao prepoznatljiv brend u svijetu, i te kako je  u javnosti praćena.  Stečajna uprava kompanije  Montenegro Airlines tražila je od Privrednog suda da zabrani novoj nacionalnoj avio-kompaniji da koristi logotip dok se ne završi sudski postupak za povredu žiga

 

Prošlo je više od dvadeset pet godina kada je Đorđe Markuš dizajnirao prepoznatljiv logo (žig) prve crnogorske avio-kompanije Montenegro Airlines. Prvi crnogorski avio-prevoznik danas je u stečaju i ne zna se zasigurno sudbina preduzeća. Međutim, sudbina žiga, pod kojim je Montenegro Airlines postao prepoznatljiv brend u svijetu, i te kako je u javnosti praćena.

Txt. Vlada Crne Gore prošle godine je odlučila da prestane sa „finansijskim injekcijama“ prvoj nacionalnoj avio-kpampaniji, koje su bile neophodne radi njenog funkcionisanje. Montenegro Airlines na današnji dan duguje više od 11 miliona eura samo za poreze državi. Zbog toga je Vlada u februaru ove godine osnovala novu nacionalnu avio-kompaniju ToMontenegro, sa osnivačkim kapitalom od 30 miliona eura. Kompanija je trebala preuzeti infrastrukturu i radnu snagu stare kompanije. Prve komercijalne letove ova kompanija počela je 10. juna.

Novi logo avio-kompanije predstavljen je 28. maja, a za pobjednika na konkursu izabrano je rješenje grafičkog dizajnera iz Rusije Maksima Arbuzova. Međutim, Vlada nije odlučila da napravi novi logo, već da redizajnira stari logo po kojem je bio prepoznat Montenegro Airlines kao crnogorski brend. Izvršni direktor ToMontenegra Predrag Todorović kazao je da su dobili 109 idejnih rješenja iz cijelog svijeta. Arbuzov je tada kazao da se novo rješenje naslanja na prethodni logotip.

,,Mislim da je to na neki način dio tekovine i nasljedstva vaše zemlje i smatrao sam da treba da sačuvam to, ali i da ga na neki način dogradim… Tekovina MA je bio simbol orla, koja je veličanstvena ptica i odlučio sam da zadržim taj simbol. Pored orla u letu imamo i simbol planina”, kazao je Arbuzov i dodao da mu je inspiracija bilo i nebo.

Međutim, ono što je, za Vladu, bio srećan kraj za Montenegro Airlines, a savršen početak za ToMontenegro, prekinuo je Prviredni sud koji je pokrenuo stečaj u prvoj nacionalnoj avio-kompaniji i imenovao stečajnu upravu na čelu sa Sašom Zejakom. Oni su tužili kompaniju ToMontenegro za povredu žiga/loga pokrenutu 10. juna.

Tužbom se traži naknada štete koja nije precizirana, ali je jednaka iznosu koristi koju ToMontenegro ima namjeru da ostvari stavljanjem logoa kao znaka na svoje robe i usluge. Traži se i da ToMontenegro odmah i bez odlaganja prestane sa korišćenjem logoa, a pod prijetnjom novčane kazne zabranjuje mu se njegovo korišćenje i u budućnosti. U tužbi koju je Privrednom sudu predao stečajni upravnik MA Saša Zejak, navodi se da je ToMontenegro povrijedio više članova Zakona o žigu, kojim je propisano da nosilac žiga ima isključivo pravo korišćenja zaštićenog znaka. Podsjetio je da je MA 26 godina obavljao usluge avio-prevoza, te da je prepoznat u svijetu kao nacionalni brend i kompanija koja obavlja prevoz ka brojnim destinacijama.

,,S tim u vezi, MA je usluge obilježavao univerzalno, prepoznatljivim zaštitnim znakom – žigom u obliku orla, koji je sadržao i naziv društva. Tužilac je nosilac prava na nacionalnom žigu i registrovan kod Zavoda za intelektualnu svojinu, kod kojeg je u toku postupak obnove”, ukazuje se u tužbi.

Konstatuje da je ToMontenegro na konferenciji za medije 28. maja predstavio novi logo kompanije koji je istovjetan ili sličan logu MA, odnosno registrovanom žigu.

Stečajna uprava MA podnijela je prije nekoliko dana Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mjere kojom traže da se novoj državnoj kompaniji ToMontengro zabrani dalje korišćenje logoa, dok se ne završi sudski postupak po tužbi za povredu žiga/logoa pokrenutu 10. juna.

Ukoliko bi Privredni sud prihvatio ovaj predlog, ToMontenegro ne bi mogao da koristi logotip koji je na konkursu izabran u maju ove godine i koji liči na logo prethodnog državnog avio-prevoznika, koji je sa letovima prestao krajem decembra, a u aprilu je na zahtjev Poreske uprave otišao u stečaj. Odnosno, dok se ne donese konačna presuda, logo ne bi mogli da koriste na svom promotivnom meterijalu, obilježavanju poslovnica… tako ne bi mogli ni da ofarbaju svoja dva aviona u boje novog logoa.

U novom predlogu stečajne uprave je navedeno da je Montenegro erlajns nosilac prava na tri nacionalna žiga/logoa registrovana kod Ministarstva ekonomskog razvoja, kao i da su 9. avgusta ove godine dobili rješenja o obnovi važenja žiga. Razlog za traženje privremene mjere za zabranu korišćenja logoa, jeste to što je ToMontenegro i nakon podnošenja tužbe nastavio da koristi sporni logo, koji je, kako je navedeno, ,,istovjetan ili sličan kao logo tužioca”.

Pitanje je kako će letjeti i funkcionisati nova avio-kompanija ukoliko Provredni sud prihvati predlog stečajne uprave. Možda će avioni letjeti „prazni“ samo sa natpisom kompanije ToMontenegro, kao što i aktuelnoj Vladi, samo piše da je „vlada“, dok je, kada je riječ o stvarnoj moći, ideologiji i politici – prazna.

 

Logo koštao državu 20.000 eura

Redizajn logotipa za kompaniju ToMontenegro koštao je 20.000 eura, koliki je bio iznos nagradnog fond za izradu logoa nove kompanije. Pobjednik je dobio 16.000 eura, drugoplasirani 2.500 eura, a dvoje trećeplasiranih je podijelilo 1.500 eura.

,,To je bio primjer kako konkurs treba da izgleda i kako stvari da funkcionišu. Imali smo različita mišljenja, imali smo nekoliko rundi dogovora, ali smo došli do rješenja koje je najbolje za sve. Komercijalno ime kompanije biće Air Montenegro”, rekao je Todorović tada i dodao da su sa pravne strane provjerili da logo nije zaštićen.

Porodica autora logoa Montenegro erlajnsa iz 1995. godine Đorđa Markuša sarađivala je sa žirijem za izbor novog rješenja. Žiri je saopštio da su uz punu saglasnost članova izabrali logo kao čvrsti oslonac brendingu nacionalne avio-kompanije.

,,Kao žiri smo se radovali svakom susretu i argumentovanom spajanju naših mišljenja, stilova i afiniteta. Zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa, kao i porodici Đorđa Markuša koja je prepoznala naše namjere. Sa stalnim prisustvom njegovog orla imali smo još jednog i to najznačajnijeg člana žirija”, naveli su u saopštenju.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

TRI LICA VLASTI: Bitka za kormilo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Državni prvaci vuku svako na svoju stranu. Neki sve  bliži, a neki sve dalji jedan od drugoga. Borba modela koji se u naznakama mogu prepoznati  kao građansko-evropski, klerikalno-svesrpski, diletantsko-populistički ,  mogla bi bitno odrediti budućnost Crne Gore. Bitka za kormilo nastaviće se svom žestinom. Uz moguće obrte i do  skoro nezamisliva savezništva. Ubrzalo se vrijeme

 

 

Predsjednik Jakov Milatović prenio je, onima koji su to htjeli da čuju, zaključke i utiske nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. “Imajući u vidu da se nalazimo u ključnoj etapi evropskog puta Crne Gore, smatram izuzetno važnim da budete u potpunosti informisani o zaključcima razgovora koje sam imao u Briselu sa našim EU partnerima”, pisalo je u njegovom pozivu predsjednicima parlamentarnih partija.

Većina partija vlasti solidarisala se i izbjegla sastanak na kome su, iz prve ruke, mogli čuti izvještaj o posljedicama usvajanja tzv. Rezolucije o Jasenovcu. Mišel je zbog tog poteza vladajuće većine i otkazao dogovorenu posjetu Podgorici, sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem i obraćanje poslanicima u Skupštini Crne Gore.

Iz redova skupštinske većine pozivu su se odazvali samo predstavnici albanskih nacionalnih partija. Ostali su se podijelili u dvije grupe. Jedni su (PES, NDP, NSD) iskoristili priliku da Predsjedniku prebace, pored ostalog: da krši Ustav, izigrava  razrednog starješinu, te da je „sebe stavio u poziciju predvodnika političke manjine“. Drugi (Demokrate i SNP) su predsjednikov poziv prećutali i ignorisali.

I jedno i drugo svjedoči o novoj prirodi odnosa predsjednika države i parlamentarne većine. „Odgovor na pitanje kako je i zašto uspio da distancira od sebe one političke partije koje su ga dovele na poziciju koju trenutno obavlja, Milatović treba da potraži u sopstvenom ogledalu”, poručili su mu iz nekada njegovog PES-a, naglašavajući kako se  pozivu predsjednika države nije odazvalo „95 odsto političkih subjekata koji su ga podržali u prvom i drugom krugu predsjedničkih izbora“. Ali jesu tadašnji i sadašnji politički oponenti iz redova opozicije. U tome u PES-u prepoznaju „očigledno i neskriveno savezništvo između Milatovića i DPS-a“.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAČKI  IZVJEŠTAJI U PARLAMENTU: Tužioci na političkom sudu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je kome šta obećao i ko je s kim jeo svinjetinu, ostala su otvorena pitanja nakon ovonedjeljne poslaničke rasprave o izvještajima pravosuđa.  Brojne optužbe i prozivke na račun tužilaca, međutim, pokazale su  jedno –   ni  nova vlast  živa se  ne odriče pokušaja kontrole tužilaštva i sudstva

 

 

„Mi ne pričamo istim jezikom“. To  je poručio poslanicima tokom ovonedjeljne  skupštinske rasprave o izvještajima Tužilačkog i Sudskog savjeta za prošlu godinu, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, koji ih je u Skupštini predstavljao.

“Veoma je teško danas govoriti sa vama. Posebno zbog toga što umjesto o izvještaju, govorimo o konkretnim slučajevima. Ovo nije tužilaštvo, ni sudnica”,  podsjetio je Marković dio poslanika koji su upućivali brojne kritike tužilaštvu, uglavnom pominjući predmete koji se tiču njihovih političkih oponenata, ali i one koji se odnose na funkcionere njihovih partija. U suštini, kritika tužilaštva, u kojoj su prednjačili poslanici Demokratske partije socijalista ( DPS)  i Za budućnost Crne Gore (ZBCG) svela se na negodovanje zbog procesa protiv svojih, i zahtjeva da se procesuiraju oni njihovi.

Kako god, ovo je prvi put nakon decenija, da tužilački izvještaji i tužilaštvo  izazivaju buru u crnogorskoj Skupštini, kako od opozicionih, tako i od strane partija vlasti.

Predstavnici opozicionog DPS, čiji je bivši vrh decenijama imao punu kontrolu nad tužilaštvom i pravosuđem, insistirali su i ove sedmice na tome da je tužilaštvo pod Miloradom Markovićem, te specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem – “selektivno”  i instrumentalizovano.  Glavni argument DPS-a je da  novo rukovodstvo ne pokreće slučajeve koji su vremenski smješteni u period  nakon avgusta 2020., odnosno  poraza DPS  na izborima.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

SRPSKI SVET U PERMANENTNOJ OFANZIVI: Crna Gora i BiH kao meke mete

Objavljeno prije

na

Objavio:

Komemoraciji u Srebrenici je prethodio novi nalet velikosrpske nacionalističke histerije vidno orkestriran sa jednog mjesta. Rukovodstvo Srbije kroz projekat Srpskog sveta ima fokusiran pristup. Za razliku od Miloševića koji se oslanjao na veliku vojnu silu i išao gotovo  protiv svih u bivšoj Jugoslaviji, sadašnji Beograd shvata da je velikorpska ideja strateški poražena u Hrvatskoj i na Kosovu i da tamo nema šta tražiti. Osim RS-a, težište ostaje  Crna Gora

 

 

U Srebrenici je bila brojna crnogorska delegacija na obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Osim delegacija koje je poslao predsjednik Jakov Milatović, Vlada (sa tri ministrice) otišla je i brojna delegacija parlamenta – 13 poslanika predvođenih potpredsjednicom Zdenkom Popović (Demokrate). Međutim u skupštinskoj delegaciji nije bilo nijednog predstavnika provučićevskog bloka (NSD, DNP i SNP). Njihovi predstavnici su ranije nekoliko puta rekli da se u Srebrenici desio zločin ali nije genocid. Pri tome su ove partije najgrlatije podržale skupštinsku rezoluciju o Jasenovcu u kojem su tokom četiri godine trajanja logora stradala 44 Crnogorca. Istovremeno oni ne žele rezoluciju o mirnodopskom pokolju u Šahovićima kod Bijelog Polja u kojima je u jednom danu masakrirano najmanje 350 Bošnjaka ili da osude četnički genocid 1943. u kome su, po izvještaju samih komandanata zločinaca, pobili osam hiljada žena, djece i staraca u Sandžaku.

Komemoraciji u Srebrenici je prethodio novi nalet velikosrpske nacionalističke histerije vidno orkestriran sa jednog mjesta. Rukovodstvo Srbije kroz projekat Srpskog sveta ima pragmatičniji i pristup sa smanjenim fokusom. Za razliku od Miloševića koji se oslanjao na ogromnu vojnu silu i išao protiv gotovo  svih u SFR, sadašnji Beograd shvata da je velikorpska ideja strateški poražena u Hrvatskoj i na Kosovu i da tamo nema šta tražiti. Situacija je relativno čista i u Sjevernoj Makedoniji gdje većinsko pravoslavno stanovništvo ne želi biti ni srpsko niti pod srbijanskim patrijarhom. Osim RS-a, težište ostaje  Crna Gora, gdje iako nije većinski, postoji jak osjećaj pripadništva ili makar bliskosti, sa idejom pansrpstva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo