Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Sve više spremnih za saradnju

Objavljeno prije

na

Advokаt Borislav Borović, brаnilаc 16. po redu optuženog Prijepoljca Milošа Krpovićа (36), izjаvio je dа se „ušlo u rаzgovore sа zаmjenikom specijаlnog tužiocа o sporаzumu o krivici zа Krpovićа zаto što je on u pritvoru dvije i po godine, а okrivljen je zа fаlsifikovаnje pаsošа i zа blаži oblik u širem smislu pripаdnosti grupi”. Tužilaštvo tvrdi da je Krpović kao pripadnik grupe dao svoj pasoš izdat u Užicu, sada svjedoku saradniku Drašku Vukoviću koji je nа tom dokumentu potom zаmijenio fotogrаfiju. Vuković je sa takvom ispravom napustio Srbiju.

Po spekulаcijаmа koje su se u ponedjeljak čule u sudu, Krpović se nаdа nаgodbi u kojoj bi mu bilа izrečenа zаtvorskа kаznа rаvnа vremenu dosаd provedenom u pritvoru i dа mu se vrаti stаn koji je pod mjerom zаbrаne rаspolаgаnjа.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je pet optužnica protiv Darka Šarića zbog šverca narkotika i pranja novca. Njima je obuhvaćeno čak 56 osoba.

„Veliki broj okrivljenih koristiće privilegije institutа sporаzumа o krivici i stupiti u kontаkt s tužilаštvom”, procjenjuje advokat Borović. Rаnije su trojicа pripadnika Šarićevog klana dobilа stаtus svjedokа-sаrаdnikа.

Na suđenju u ponedjeljak Tužilaštvo za organizovani kriminal je pozvalo pripadnike kriminalne grupe Darka Šarića da se izjasne da li žele da priznaju da su učestvovali u švercu više od dvije tone kokaina iz Latinske Amerike u Evropu 2009. i tako okončaju postupak nagodbama i bez suđenja. Zamjenik specijalnog tužioca Saša Ivanić je optuženima na optuženičkoj klupi poručio da je otvoren za saradnju. ,,Spremni smo da razgovaramo i s ostalima”, objasnio je Ivanić.

Sporazumnim okončanjem krivičnog postupka optuženi priznaje krivicu u zamjenu za blažu kaznu od one koju bi dobio, ukoliko se dokaže njegova krivica. Prema nezvaničnim informacijama, o nagodbi s tužilaštvom razmišljaju i Marko Vorotović (32) iz Nikšića, Miloš Pandrc (30) iz Kraljeva i Beograđanin Nikola Pavlović (30).

Ti Šarićevi „vezisti” su, prema optužnici, bili zaduženi da putem elektronske pošte, SMS-ova i telefonski prenose ,,gazdina” upustva članovima grupe kojima je zadatak bio da u Južnoj Americi nabave, skladište i utovare kokain na prekookeanske brodove. Informacije s terena u Južnoj Americi koje su dobijali prenosili su, prema optužnici, Željku Vujanoviću koji je obavještavao Šarića i Gorana Sokovića. Ukoliko budu prihvaćeni njihovi predlozi o priznanju krivice, pružili bi dosta informacija o Šarićevom „poslovanju”, ocjenuju mediji.

Beogradski mediji su pisali kako je svjedok saradnik Draško Vuković „matirao” Šarića i ostale optužene za šverc. Njegov iskaz, prema nezvaničnim informacijama, potvrdio je optužnicu specijalnog tužilaštva, ali je iznio i druge detalje o švercu kokaina koje su dovele do pokretanja novih istraga protiv narko bosa.

Vuković je i u decembru prošle godine na suđenju potvrdio da su u krijumčarenje kokaina bili uključeni Darko Šarić, kao glavni organizator, i njegovi saradnici Željko Vujanović i Goran Soković, koji su takođe optuženi. Kao najvažnijeg Šarićevog saradnika imenovao je Dragana Dudića Frica, koji je ubijen u centru Kotora 31. maja 2010. Crnogorska policija tada je saopštila da je Dudić ubijen zbog navodne osvete za ranije ubistvo Dejana Đukovića.

Dudić je u Grčkoj povezan sa pranjem novca. Istražni organi Grčke došli su do podatka da je oprao za Šarića oko 20 miliona eura preko četiri kompanije sa Maršalskih ostrva. Grčka policija došla je do tih informacija nakon hapšenja Dudićeve ćerke i sina sa još troje crnogorskih studenata osumnjičenih da su za Šarića iz Atine organizovali pranje novca.

Misterija traje

I dalje vlada misterija da li se Darko Šarić nalazi u Južnoafričkoj Republici. Južnoafrička policija nema dokaza da se Darko Šarić nalazi u JAR, kazao je potpukovnik južnoafričke policije Majk Barkhaizen prošle nedjelje za Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i novinarsku istraživačku mrežu OCCRP. Po njemu bilo bi nemoguće da policija sakrije tako krupnu stvar kao što je hapšenje Šarića.

Milorad Veljović, direktor srpske policije, kaže za CINS da je policija Srbije informaciju da je Šarić uhapšen u Južnoj Africi dobila iz medija. ,,Tu se pojavila informacija i mi smo zatražili potvrdu”, kaže Veljović.

Zvanični odgovor iz Južne Afrike do danas nije stigao. ,,Dva ili tri puta smo urgirali, ali do danas nismo dobili bilo kakav odgovor od njih, u smislu da je on dolje lociran ili nije”, kaže Veljović.

Glasine da je Šarić uhapšen u Južnoj Africi su se pojavile ubrzo nakon hapšenja Dobrosava Gavrića, osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, sredinom decembra 2011. Gavrić je uhapšen u Kejptaunu.

Beogradski mediji pišu kako je srpska policija poslala potrebnu dokumentaciju za identifikaciju odbjeglog optuženika, ali do danas nikakvih informacija iz Južne Afrike nema. To je povod za razne vrste spekulacija, kao i sumnje vrha srpskog MUP-a u to da li je Šarić uopšte i bio lociran na teritoriji Južne Afrike i ako jeste, zbog čega je to objavljeno prije nego što je uhapšen.

Izvor beogradskog tabloida Kurir iz vrha srpske policije tvrdi kako su Šarića sigurnog hapšenja u Južnoj Africi spasili mafijaši iz te države.

,,Čim je portparol Polela 4. februara u javnost izašao sa informacijom da je Šarić lociran, pozvali smo kolege iz Južne Afrike. Oni su nam potvrdili da je Šarić u blizini Kejptauna i rekli su nam da je pod zaštitom lokalne mafije! Zamolili su nas da se ne miješamo dva-tri dana, dok se sa šefovima te mafije ne dogovore o Šarićevoj sudbini. Naime, ta mafija je toliko jaka da se južnoafrička policija, kako su nam objasnili, dogovara s njima kad treba nekog da uhapsi! Prihvatili smo sugestiju i odlučili da im damo vremena, jer je naš prioritet da Šarić bude iza rešetaka”, priča izvor Kurira iz vrha srpske policije.

Rukovodstvo srpske policije odlučilo je da pošalje svoje ljude u JAR. ,,Naši operativci bili su spremni da krenu, ali su nas kolege iz Južne Afrike zamolile da niko ne dolazi! Rekli su samo da im pošaljemo nalog za Šarićevo hapšenje, što je čudno jer je za Šarićem već raspisana Interpolova potjernica! Ipak, poslali smo i taj nalog”, objasnio je sagovornik Kurira.

Tada je, prema Kuriru, došlo do veleobrta!

,,Umjesto da Darko Šarić bude uhapšen, načelnik kriminalističke policije Majk Barkhajzen izjavio je da su novinari u stvari pogrešno interpretirali portparola Mekintoša Polelu i da Šarić uopšte nije u Južnoj Africi! Ne znamo šta se dogodilo, ali činjenica je da kolege koje su radile na ‘slučaju Šarić’ više ne odgovaraju na naše pozive”, zaključio je sagovornik Kurira.

U MUP Srbije smatraju kako je ,,potpuno neshvatljiv” postupak portparola Polele, koji je u javnost izašao sa informacijom da je Šarić lociran, fotografisan i da se njegovo hapšenje očekuje za desetak dana. ,,Ni kolege iz Južne Afrike s kojima smo kontaktirali nisu sigurne da li je portparol na platnom spisku mafijaša i da li je tom izjavom htio da upozori Šarića, ili je možda htio da natjera policiju da nešto preduzme”, kazao je izvor Kurira.

Krak u RS

Policija u RS podnijela je prošle nedjelje Specijalnom tužilaštvu u tom entitetu u Bosni i Hercegovini dopunu krivične prijave protiv trojice članova kriminalne grupe Darka Šarića zbog sumnje da su ,,oprali” 2,2 miliona eura.

Policija nije otkrila identitet osoba protiv kojih je podnijela dopunu krivične prijave, ali je saopšteno da se radi o državljanima BiH, Srbije i Crne Gore, pripadnicima Šarićeve grupe. Ta lica su u svojstvu vlasnika i direktora ,,of-šor” kompanije Lafino Trade LLC Delaware potpisali 2008. godine fiktivan ugovor o plaćanju naknade za konsultantske usluge koji je ta kompanija zaključila sa ,,of-šor” kompanijom DIGIVISION LLC.

,,Na osnovu ugovora izvršeno je više uplata na nerezidentni račun ‘of-šor’ kompanije, sve u namjeri da nelegalni novac, za koji su znali da potiče od krivičnog djela, ubace u finansijske tokove i integrišu ga u privredno poslovanje u sklopu djelatnosti organizovane kriminalne grupe Darka Šarića”, navedeno je u saopštenju.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo