Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Sve više spremnih za saradnju

Objavljeno prije

na

Advokаt Borislav Borović, brаnilаc 16. po redu optuženog Prijepoljca Milošа Krpovićа (36), izjаvio je dа se „ušlo u rаzgovore sа zаmjenikom specijаlnog tužiocа o sporаzumu o krivici zа Krpovićа zаto što je on u pritvoru dvije i po godine, а okrivljen je zа fаlsifikovаnje pаsošа i zа blаži oblik u širem smislu pripаdnosti grupi”. Tužilaštvo tvrdi da je Krpović kao pripadnik grupe dao svoj pasoš izdat u Užicu, sada svjedoku saradniku Drašku Vukoviću koji je nа tom dokumentu potom zаmijenio fotogrаfiju. Vuković je sa takvom ispravom napustio Srbiju.

Po spekulаcijаmа koje su se u ponedjeljak čule u sudu, Krpović se nаdа nаgodbi u kojoj bi mu bilа izrečenа zаtvorskа kаznа rаvnа vremenu dosаd provedenom u pritvoru i dа mu se vrаti stаn koji je pod mjerom zаbrаne rаspolаgаnjа.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je pet optužnica protiv Darka Šarića zbog šverca narkotika i pranja novca. Njima je obuhvaćeno čak 56 osoba.

„Veliki broj okrivljenih koristiće privilegije institutа sporаzumа o krivici i stupiti u kontаkt s tužilаštvom”, procjenjuje advokat Borović. Rаnije su trojicа pripadnika Šarićevog klana dobilа stаtus svjedokа-sаrаdnikа.

Na suđenju u ponedjeljak Tužilaštvo za organizovani kriminal je pozvalo pripadnike kriminalne grupe Darka Šarića da se izjasne da li žele da priznaju da su učestvovali u švercu više od dvije tone kokaina iz Latinske Amerike u Evropu 2009. i tako okončaju postupak nagodbama i bez suđenja. Zamjenik specijalnog tužioca Saša Ivanić je optuženima na optuženičkoj klupi poručio da je otvoren za saradnju. ,,Spremni smo da razgovaramo i s ostalima”, objasnio je Ivanić.

Sporazumnim okončanjem krivičnog postupka optuženi priznaje krivicu u zamjenu za blažu kaznu od one koju bi dobio, ukoliko se dokaže njegova krivica. Prema nezvaničnim informacijama, o nagodbi s tužilaštvom razmišljaju i Marko Vorotović (32) iz Nikšića, Miloš Pandrc (30) iz Kraljeva i Beograđanin Nikola Pavlović (30).

Ti Šarićevi „vezisti” su, prema optužnici, bili zaduženi da putem elektronske pošte, SMS-ova i telefonski prenose ,,gazdina” upustva članovima grupe kojima je zadatak bio da u Južnoj Americi nabave, skladište i utovare kokain na prekookeanske brodove. Informacije s terena u Južnoj Americi koje su dobijali prenosili su, prema optužnici, Željku Vujanoviću koji je obavještavao Šarića i Gorana Sokovića. Ukoliko budu prihvaćeni njihovi predlozi o priznanju krivice, pružili bi dosta informacija o Šarićevom „poslovanju”, ocjenuju mediji.

Beogradski mediji su pisali kako je svjedok saradnik Draško Vuković „matirao” Šarića i ostale optužene za šverc. Njegov iskaz, prema nezvaničnim informacijama, potvrdio je optužnicu specijalnog tužilaštva, ali je iznio i druge detalje o švercu kokaina koje su dovele do pokretanja novih istraga protiv narko bosa.

Vuković je i u decembru prošle godine na suđenju potvrdio da su u krijumčarenje kokaina bili uključeni Darko Šarić, kao glavni organizator, i njegovi saradnici Željko Vujanović i Goran Soković, koji su takođe optuženi. Kao najvažnijeg Šarićevog saradnika imenovao je Dragana Dudića Frica, koji je ubijen u centru Kotora 31. maja 2010. Crnogorska policija tada je saopštila da je Dudić ubijen zbog navodne osvete za ranije ubistvo Dejana Đukovića.

Dudić je u Grčkoj povezan sa pranjem novca. Istražni organi Grčke došli su do podatka da je oprao za Šarića oko 20 miliona eura preko četiri kompanije sa Maršalskih ostrva. Grčka policija došla je do tih informacija nakon hapšenja Dudićeve ćerke i sina sa još troje crnogorskih studenata osumnjičenih da su za Šarića iz Atine organizovali pranje novca.

Misterija traje

I dalje vlada misterija da li se Darko Šarić nalazi u Južnoafričkoj Republici. Južnoafrička policija nema dokaza da se Darko Šarić nalazi u JAR, kazao je potpukovnik južnoafričke policije Majk Barkhaizen prošle nedjelje za Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i novinarsku istraživačku mrežu OCCRP. Po njemu bilo bi nemoguće da policija sakrije tako krupnu stvar kao što je hapšenje Šarića.

Milorad Veljović, direktor srpske policije, kaže za CINS da je policija Srbije informaciju da je Šarić uhapšen u Južnoj Africi dobila iz medija. ,,Tu se pojavila informacija i mi smo zatražili potvrdu”, kaže Veljović.

Zvanični odgovor iz Južne Afrike do danas nije stigao. ,,Dva ili tri puta smo urgirali, ali do danas nismo dobili bilo kakav odgovor od njih, u smislu da je on dolje lociran ili nije”, kaže Veljović.

Glasine da je Šarić uhapšen u Južnoj Africi su se pojavile ubrzo nakon hapšenja Dobrosava Gavrića, osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, sredinom decembra 2011. Gavrić je uhapšen u Kejptaunu.

Beogradski mediji pišu kako je srpska policija poslala potrebnu dokumentaciju za identifikaciju odbjeglog optuženika, ali do danas nikakvih informacija iz Južne Afrike nema. To je povod za razne vrste spekulacija, kao i sumnje vrha srpskog MUP-a u to da li je Šarić uopšte i bio lociran na teritoriji Južne Afrike i ako jeste, zbog čega je to objavljeno prije nego što je uhapšen.

Izvor beogradskog tabloida Kurir iz vrha srpske policije tvrdi kako su Šarića sigurnog hapšenja u Južnoj Africi spasili mafijaši iz te države.

,,Čim je portparol Polela 4. februara u javnost izašao sa informacijom da je Šarić lociran, pozvali smo kolege iz Južne Afrike. Oni su nam potvrdili da je Šarić u blizini Kejptauna i rekli su nam da je pod zaštitom lokalne mafije! Zamolili su nas da se ne miješamo dva-tri dana, dok se sa šefovima te mafije ne dogovore o Šarićevoj sudbini. Naime, ta mafija je toliko jaka da se južnoafrička policija, kako su nam objasnili, dogovara s njima kad treba nekog da uhapsi! Prihvatili smo sugestiju i odlučili da im damo vremena, jer je naš prioritet da Šarić bude iza rešetaka”, priča izvor Kurira iz vrha srpske policije.

Rukovodstvo srpske policije odlučilo je da pošalje svoje ljude u JAR. ,,Naši operativci bili su spremni da krenu, ali su nas kolege iz Južne Afrike zamolile da niko ne dolazi! Rekli su samo da im pošaljemo nalog za Šarićevo hapšenje, što je čudno jer je za Šarićem već raspisana Interpolova potjernica! Ipak, poslali smo i taj nalog”, objasnio je sagovornik Kurira.

Tada je, prema Kuriru, došlo do veleobrta!

,,Umjesto da Darko Šarić bude uhapšen, načelnik kriminalističke policije Majk Barkhajzen izjavio je da su novinari u stvari pogrešno interpretirali portparola Mekintoša Polelu i da Šarić uopšte nije u Južnoj Africi! Ne znamo šta se dogodilo, ali činjenica je da kolege koje su radile na ‘slučaju Šarić’ više ne odgovaraju na naše pozive”, zaključio je sagovornik Kurira.

U MUP Srbije smatraju kako je ,,potpuno neshvatljiv” postupak portparola Polele, koji je u javnost izašao sa informacijom da je Šarić lociran, fotografisan i da se njegovo hapšenje očekuje za desetak dana. ,,Ni kolege iz Južne Afrike s kojima smo kontaktirali nisu sigurne da li je portparol na platnom spisku mafijaša i da li je tom izjavom htio da upozori Šarića, ili je možda htio da natjera policiju da nešto preduzme”, kazao je izvor Kurira.

Krak u RS

Policija u RS podnijela je prošle nedjelje Specijalnom tužilaštvu u tom entitetu u Bosni i Hercegovini dopunu krivične prijave protiv trojice članova kriminalne grupe Darka Šarića zbog sumnje da su ,,oprali” 2,2 miliona eura.

Policija nije otkrila identitet osoba protiv kojih je podnijela dopunu krivične prijave, ali je saopšteno da se radi o državljanima BiH, Srbije i Crne Gore, pripadnicima Šarićeve grupe. Ta lica su u svojstvu vlasnika i direktora ,,of-šor” kompanije Lafino Trade LLC Delaware potpisali 2008. godine fiktivan ugovor o plaćanju naknade za konsultantske usluge koji je ta kompanija zaključila sa ,,of-šor” kompanijom DIGIVISION LLC.

,,Na osnovu ugovora izvršeno je više uplata na nerezidentni račun ‘of-šor’ kompanije, sve u namjeri da nelegalni novac, za koji su znali da potiče od krivičnog djela, ubace u finansijske tokove i integrišu ga u privredno poslovanje u sklopu djelatnosti organizovane kriminalne grupe Darka Šarića”, navedeno je u saopštenju.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

NASTAVLJAJU SE IGRE OKO ULCINJSKE SOLANE: Dosoljavanje soli

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada se činilo da su otklonjene prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad, kada je riječ o vlasništvu nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore usvojio je prošlog mjeseca tužbu Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli Bajo Sekulić Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem naše jedine fabrike za proizvodnju slanih kristala. Na osnovu toga Uprava za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Ulcinj, upisala je pravo svojine na ime države Crne Gore.

Upravni sud, prethodno je u aprilu, odbio tužbu akcionara, cijeneći da mišljenje Savjeta nije upravni akt. Tako nije mislio i Vrhovni sud, pa je Upravni sud u ponovnom postupku, preinačio presudu.

Tako je napravljen korak unazad što se tiče statusa Solane, odnosno vlasništva nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Vladin savjet je tek nakon deset godina donio mišljenje, na osnovu stava eksperata, da u procesu privatizacije za Solanu nije plaćena tržišna cijena. Podsjetimo se da je Eurofond za kupovinu većinskog paketa akcija, od oko 72 odsto, platio 800.000 eura. I to akcijama stare devizne štednje!

Ubrzo nakon toga u ovu najstariju ulcinjsku kompaniju je uveden najprije programirani, a onda 2011. i klasični stečaj. Eurofond je u cijelom tom periodu imao pravo korišćenja nad zemljištem Solane. Na prvom javnom pozivu za prodaju tog preduzeća stečajna uprava je navela početnu cijenu od 257 miliona eura.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su, nakon toga, najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. „Faktički je Vlada izvršila eksproprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna“, smatraju oni.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BRONZANA MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Rukometašice pokazale kako se može

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok se Francuzi čude kako ih, pored brojnih prednosti koje imaju,  pobjeđuju crnogorske rukometašice, naše kažu da je to zbog toga što je igra u državnom dresu za njih više od sporta

 

Rukometašice Crne Gore u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu pokazale su publici svu draž, neizvjesnost i katarzu igre. Željom i borbenošću savladale su dvostruke olimpijske prvakinje, reprezentativke Francuske.

Kao i prije deset godina kada su osvojile zlatnu medalju protiv Norveške (2012. Beograd), i ovaj put su do odličja došli u iscrpljujućim produžecima. ,,Sjećam se da sam se okrenula u pravcu klupe i pitala ko može da igra, sve su skočile i pokazale prstom na grudi”, priča o atmosferi i htjenju u produžecima selektorka Bojana Popović.

Bila je ovo prva pobjeda crnogorskih rukometašica nad Francuskom, još od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Treba imati na umu da  Francuska ima 500 hiljada registrovanih rukometašica i rukometaša sa 3.300 klubova, 60 trenera koje plaća država, budžet od 21 milion eura dok je samo u njihovom savezu zaposleno 160 osoba…

O tom odnosu Francuske prema crnogorskoj, za njih, rukometnoj enigmi Bojana Popović je za Antenu M kazala: ,,Oni stalno pričaju o nama. Analiziraju na koji način, kako je to moguće da sa toliko registrovanih igrača i igračica, akademijama sa hiljadama djevojčica i dječaka, skautima koji po Africi traže i dovode talentovanu djecu… kako mi sa šezdesetak registrovanih seniorki uspijevamo da ih dovedemo u situaciju da se muče sa nama ili da ih pobijedimo, kao što smo sada. Ja vjerujem da će opet sada time da se bave, jer im ništa nije jasno. Baš ništa!”.

Za razliku od inostranih rukometnih stručnjaka, domaćima je sve bilo ,,jasno”. Iako, pored vaterpolista, jedine u ekipnim sportovima imaju kvalitet da se redovno takmiče na najvećim turnirima, rukometašice su u posljednjoj deceniji često bile na meti kritika. Nakon što su osvojile  srebro na Olimpijskim igarama u Londonu 2012, i zlato na EP u Beogradu, uslijedila je pauza sa medaljama. Na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. zaustavljene su u osmini finala, godinu kasnije postigle su uspjeh, ali bez medalje, osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj. Do medalje nijesu stigle ni na Svjetskom prvenstvu 2015. i 2019. Taj niz je prekinut bronzom iz Ljubljane, trećom medaljom osvojenom na velikim takmičenjima.

,,Nijesmo se bavili komentarima. Bili smo fanatici. I drugi vole ovaj sport, igraju ga na visokom nivou, ali mi dajemo mnogo više”, kazala je prva saradnica selektroke Maja Savić.

Pored uspjeha igračica, u rukometnom svijetu odjeknulo je i navijanje za reprezentaciju Crne Gore. Preko 10.000 ljudi gromoglasno ih je bodrilo  tokom tri meča grupne faze koji su odigrani u SC Morača u Podgorici.

Navijački karavan pratio je ,,lavice” u Skoplje, a dvije hiljade navijača pokazalo je euforičnu privrženost svojoj ekipi i u Ljubljani. U svim izjavama reprezentativke i stručni tim ne kriju da su u ovaj uspjeh ugrađeni i navijači. ,,Svaku riječ smo čuli. Ohrabreni smo bili, a ko ne bi bio nakon, Crna Goro, volim te“, istakla je Savić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SLUČAJ SENADA ADŽOVIĆA: Zbog suprotstavljanja direktorici dobio otkaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nastavnik muzičkog Senad Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobio je otkaz u Osnovnj školi „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Prije toga je protestovao što mu je iz kabineta, u kojem više decenija izvodi nastavu, premješten klavir i ostala oprema za rad. Optužuje v.d. direktoricu da ga je vrijeđala na nacionalnoj osnovi. Direktorica tvrdi da je neradnik, a iz Ministarstva prosvjete, za sada, ćute

 

„Iskompleksirani Ciganine“, tako je v.d. direktorica Osnovne škole „Zarija Vujošević“ u Matagužima, Zeta, Dragana Radonjić završila prepisku na vajber grupi kolektiva ove škole sa nastavnikom muzičke umjetnosti Senadom Adžovićem iz Tuzi. Tokom tog dana, 9. novembra, 61-godišnji Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobija otkaz u ovoj školi.

Adžović je Monitoru dostavio slike pomenute prepiske. Komentar na prepisku, kao i na razloge za otkaz, i pored više pokušaja, nijesmo uspjeli  da dobijemo od direktorice Radonjić.

„Ne mogu dozvoliti uvrede na vajber grupi kolektiva, u kojoj Adžović mene naziva šovinistom. Čekajte, jeste li čuli negdje da direktor trpi mobing od zaposlenog, u stvari je istina da ja trpim poniženja i mobing od Adžovića“, izjavila je Radonjić Danu.

Ona je izjavila da „radi o teškom neradniku, a za sve postoji pedagoška dokumentacija. Senadu Adžoviću nijedan direktor ne odgovara, vječito je on ugrožen i njegova prava, koje često zloupotrebljava, na nacionalnoj osnovi“.

Cijela storija počinje kada je nova v.d. direktorica u ovoj školi početkom školske godine, kako Adžović tvrdi, bez njegovog znanja i saglasnosti, premjestila njegovu kompletnu opremu za rad – klavir, muzičku liniju i ostalo u neodgovarajući prostor. „Tražio sam da se nastavna sredstva vrate u kabinet u koji su bila i u kom više decenija izvodim nastavu“, naveo je Adžović u Prigovoru na ponašanje direktorice kojeg je 12. septembra podnio Ministarstvu prosvjete.

On u Prigovoru navodi da je taj njegov zahtjev nova direktorica uporno odbijala. „Sa njom sam takođe imao i vrlo neprijatan dijalog u kojem mi je rekla: ‘Ti radiš kod nas’. To me uvrijedilo i zbunilo. Ponovio sam: ‘Radim kod vas ili radim kod nas’, pokazujući pri tom prema njoj i prema sebi. Ponovila je: ‘Radiš kod nas’. Ovo sam shvatio vrlo jasno, onako kako mi je i upućeno“, naveo je u Prigovoru.

Adžović za Monitor objašnjava da ga je ova opaska uvrijedila i da se kasnije pokazalo da se radi o provokacijama na nacionalnoj osnovi. Ističe i da mu je otkaz uručen dok je na bolovanju.

„Ovo je nezabilježeno da se zbog premještaja klavira i opreme šalje inspekcija i to je veliki problem za školu. Inspekcija je utvrdila da nije bilo propusta prilikom donošenja odluka“, izjavila je Danu direktorica Radonjić.

U otkazu koji je potpisan 9. novembra kao razlozi se navode: neostvarivanje rezultata rada, da povjerene poslove ne obavlja savjesno, kvalitetno i u roku, ne pridržava se propisanog radnog vremena…, kao i uvredljivog ponašanja prema odgovornom licu u školi.

„Dobio sam otkaz nakon što sam prijavio poniženja i uvrede od strane direktorice. Ako nemam pravo da radim kao Senad, neka mi to kaže Ministarstvo i nema problema nikakvih. Ako država stoji iza ljudi koji to propagiraju, moj ponos i dostojanstvo neće slomiti. Neko da iskaljuje bijes i mržnju prema meni, to neću da dozvolim! Pozivam inspekciju da se uključi i da utvrdi da li je po zakonu donijeta
odluka o prekidu radnog odnosa“, izjavio je Adžović.

On je naveo i da je dobio podršku i iz Sindikata prosvjete: „Rekli su mi da će mi pružiti pravnu pomoć u ovom slučaju“.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović za Monitor kaže da je „neuobičajeno da se bez procedure i disciplinskog postupka dati otkaz čovjeku koji je na bolovanju. To je čini mi se presedan i bojim se da će tu biti posla za Ministarstvo prosvjete“.

Možda cijeli slučaj i ne bi dobio ove razmjere da je Adžovića od kraja septembra do sada primio neko u Ministarstvu prosvjete. On tvrdi da su mu i pored upornih poziva i odlazaka, tamo vrata zaključana.

Iz ovog ministarstva su najavili da će Adžovićev slučaj proslijediti Inspekciji rada. Njega su preko novina pozvali da se obrati toj instituciji i da im dostavi potrebnu dokumentaciju.

„Mi ćemo kompletnu dokumentaciju proslijediti nadležnoj inspekciji. Ministarstvo prosvjete je u toku sa dešavanjima u OŠ „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Po saznanju, nadležne službe pozvale su na razgovor nastavnika S.A., te smo tražili izjašnjenje direktorice škole. S obzirom na to da uprava škole nije učinila nikakve korake prema pomenutom nastavniku koji bi povlačili sankcije, ostalo je da se situacija riješi na nivou škole. Ukoliko je neka strana u ovom slučaju ostala nezadovoljna reakcijom Ministarstva, može se obratiti drugim nadležnim institucijama“, kazali su iz Ministarstva prosvjete Danu.

U međuvremenu, situacija na nivou škole je riješena tako što je Adžović dobio otkaz. Monitoru su iz Ministarstva prosvjete kazali da će izjavu o ovom slučaju dati tek krajem ove ili sljedeće nedjelje.

Adžović ističe da je razočaran kako reakcijom Ministarstva, tako i drugih institucija i organizacija kojima se obraćao, a nijesu ga udostojile ni odgovora.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo