Povežite se sa nama

OKO NAS

TURISTIČKA ORGANIZACIJA ULCINJA I SUDSKI SPOROVI: Džaba ste zarađivali

Objavljeno prije

na

Aktuelna sekretarka Skupštine opštine Ulcinj Pranvera Suljić dobila je ovih dana spor protiv Turističke organizacije (TO) koji je vođen pred Osnovnim sudom u Ulcinju. Suljić se tom sudu žalila na rješenje koje je početkom prošle godine donio Izvršni odbor TO, kao i na konkurs za direktora te institucije koji je objavljen 26.11. 2014. godine.

Sud je utvrdio da je konkurs bio nezakonit. Suljić će imati pravo da traži obeštećenje, što će TO, sa pripadajućim kamatama, stajati preko 30 hiljada eura.

Ona je, inače, u pritužbi navela da su prilikom izbora direktora TO, preovladali politički razlozi.

Sličnu odluku će ovaj sud, kako se očekuje, donijeti po tužbi koju je podnijela još jedna osoba iz Ulcinja koja je, kao i Suljićka, tada konkurisala za mjesto direktora TO.

Nekoliko sedmica ranije radnici TO Aleksandar Jacović, Merita Rexha, Muharem Bećović i Bećir Zati, takođe su dobili spor protiv te institucije. Ta presuda je pravosnažna, jer je odluku donio Viši sud u Podgorici, koji je odbio žalbu TO na presudu Osnovnog suda koji je presudio da su ti radnici 2012. godine nezakonito izbačeni sa posla. I to na početku ljeta, odnosno turističke sezone!?

Viši sud je zatražio od TO da ove radnike ,,vrati na posao, na radne zadatke koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima”.

U posebnom postupku ovi radnici traže da im se odredi odšteta, koja će, kako očekuju, ukupno iznositi preko 150 hiljada eura.

Takođe, pri kraju je postupak koji je pokrenuo prvi direktor TO Ali Redža. Naime, on je svoju bivšu firmu tužio da je nezakonito izbačen sa te funkcije, i tako nešto će sudske vlasti, gotovo izvjesno, zaključiti. Odšteta koja će se njemu isplatiti preći će 50 hiljada eura.

To znači da će TO Ulcinj, samo po osnovu izgubljenih sudskih sporova, morati da isplati oko 250 hiljada eura! Ili više od polovine ukupnih prihoda ostvarenih u ovoj godini. Radi se o sredstvima koje uplaćuju stanodavci ili hotelijeri, a koja treba koristiti za promociju turističke ponude ulcinjske rivijere, a ne isplatu izgubljenih sudskih sporova.

Predsjednik Izvršnog odbora TO Ulcinj Redžep Taganović kaže da će na prvoj narednoj sjednici tog tijela biti pokrenuto pitanje odgovornosti za štetu koja je nastala po osnovu sudskih presuda. „Sve ćemo to razmotriti, jer sam tražio od direktora kompletan izvještaj. Analiziraćemo nastalu situaciju i vidjeti kolika je ukupna šteta i ko je sve odgovoran”, dodaje on.

Malo je naznaka da će se do kraja razmatrati pitanje odgovornosti, posebno ako se zna da su radnici uporno tražili da se postigne neposredni dogovor o isplati štete, kako se ne bi plaćali advokati i sudski troškovi.

Jer, najveća odgovornost za ovo stanje je na lokalnim upravama koje su svih ovih godina upravljale ovim gradom i koja je osnivač TO. Po Statutu ove institucije, predsjednik Opštine je predsjedavajući Skupštine, koja bira Izvršni odbor. A tu su svi članovi bili delegati vladajućih političkih stranaka.

Baš kao i direktori. Pa se onda dešavalo da direktor TO bude arhitekta ili, kao što je sada slučaj, diplomirani inženjer građevine. Dakle, da na čelu jedne od najvažnijih institucija u gradu koji tri četvrtine prihoda ostvaruje od turizma, budu podobni partijski kadrovi, iako tako nešto, kako je zaključio Osnovni sud nije u skladu sa pravnim aktima TO.

Zato je možda logično što se, po zvaničnim podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na ulcinjskoj rivijeri ostvaruje samo šest odsto od ukupnog broja noćenja u Crnoj Gori. To je gotovo sedam puta manje od Budve, tri puta manje od Herceg-Novog i čak 2,5 puta manje od susjednog Bara!?

Iako se radi o zvaničnoj statistici, ona ipak pokazuje strašan turistički pad grada u posljednje tri decenije. Jer, 1987. godine Ulcinj je ostvarivao oko trećine ukupnog turističkog prometa Crne Gore.

Za poslovanje TO interesovanje je pokazala i Finansijska inspekcija koja je pronašla brojne nepravilnosti. Inspektore je zanimalo kako je prošle godine iz jedne od kancelarija TO otuđeno 3.111 eura prikupljenih na info-punktovima, a posebno su se bavili ulogom TO u vezi posla opština Budve i Ulcinja preko firme Copyright, koja je bila dio kriminalne mreže Svetozara Marovića i Lazara Rađenovića.

,,Kao predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu je 23. oktobra 2013. godine u Miločeru potpisao sa gradonačelnicima Budve i Cetinja, tzv. Sporazum o objedinjavanju turističke ponude ove tri opštine. A radilo se samo o tome da iz budžeta Opštine Budva, kroz Ulcinj i Cetinje, odnosno njihove turističke organizacije prođe po 27,5 hiljada, ukupno 55 hiljada eura, i da se one preusmjere ‘legalno’ fantomskoj firmi Copyright”, saopšteno je iz Demokratske partije Fatmira Đeke.

Kako se dodaje, u to vrijeme Marović je bio glavni operativac DPS-a, a Cungu je računao da će mu ovaj potpis, tri mjeseca pred vanredne lokalne izbore u Ulcinju, održane u januaru 2014. godine, omogućiti podršku Marovića i te stranke.

A pred nedavno održane parlamentarne izbore, dakle tokom turističke sezone, zabilježeno je da je u TO Ulcinj, uključujući stalne radnike, radnike na punktovima i kontrolore, bilo zapošljeno čak 114 osoba!? Prošle godine taj broj je bio tri puta manji.

Direktor TO Fuad Hadžibeti kaže da je broj prijavljenih turista bio tri do četiri puta manji od stvarnog broja, a da je naplata prihoda bila za desetak odsto bolja nego godinu ranije.

On je lokalnim medijima izjavio da se iz kase te institucije nikome, po osnovi izgubljenih sudskih presuda, neće platiti nijedan cent!? „Mi nemamo nikakvu finansijsku obavezu i pretenzije za tako nešto su apsurdne”, rekao je on.

Upravo je takva izjava apsurdna, ako se zna da je samo zbog neizvršavanja sudskih rješenja, TO Ulcinj do sada, protivno volji njenih čelnika, platila kazni u iznosu od 6,5 hiljada eura. Tim prije što je neizvršavanje sudskih presuda krivično djelo.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

NACIONALNI PARK PROKLETIJE:  Potkornjak u šumi i u institucijama       

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Nacionalnom parku Prokletije bolest potkornjaka trenutno se  prostire na oko stotinu hiljada kubika čamove šume, ali i zaštićene vrste molike. Istovremeno Agencija za zaštitu životne sredine zabranjuje sanitarnu sječu do završetka monitoringa

 

 

U Nacionalnom parku Prokletije bolest potkornjaka trenutno se  prostire na oko stotinu hiljada kubika čamove šume, ali i zaštićene vrste molike, dok istovremeno Agencija za zaštitu životne sredine rertroaktivnim aktom zabranjuje sanitarnu sječu do završetka monitoringa.

Šumarski inspektor, inženjer Hakija Jasavić, kaže da nema više nikavu dilemu i da će   sasvim izvjesno ovih dana podnijeti krivične prijave i protiv odgovornih lica u Agenciji za zaštitu životne sredine, i njenog direktora Milana Gazdića koji je potpisao sporni akt.

„Ovo što se radi ja ne znam kako bih opisao osim da je zla namjera. Kakav monitoring, bolest potkornjaka je vidljiva golim okom, i na jesen ćemo imati katastrofalno stanje u šumama Nacionalnog parka“ – kaže Jasavić.

On postavlja pitanje kako je Agencija za zaštitu životne sredine donijela retroaktivno rješenje, kada je 29. aprila dokumentom, koji nam je dostavio, naložila mjere monitoringa za mart i april.

„Ovdje se radi o nekavoj igri i pokrivanju neaktivnosti. Zamislite da donesete rješenje šta treba raditi u martu i aprilu na kraju aprila? Da nije smiješno, bilo bi tragično. Još je tragičnije da oni iz Podgorice nama diktiraju šta treba da radimo, a nama pred očima šume  nestaju“ – ističe Jasavić.

Prema njegovim saznanjima sve što je do sada urađeno od strane Nacionalnih parkova je postavljanje takozvanih feromonskih klopki.

„Postavili su koliko je meni poznato 50 do 70 takozvanih feromonskih klopki. Znate li šta to znači? Ništa. Za 16 hiljada hektara, koliko zahvata površina Nacionalnog parka, potrebno bi bilo pet hiljada feromonskih klopki da je već postavljeno i da može da se djeluje u pravcu sprečavanja bolesti“ – kaže Jasavić.

On kaže da je sa svime što radi upoznao Upravu za inspekcijske poslove, i da je insistirao da nadlažni državni organi proglase epidemiju potkornjaka u NP Prokletije.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BEZ KOMPROMISA ZA NASTAVAK GRADNJE DALEKOVODA ČEVO-PLJEVLJA: Mještani i vlada  još na startnim pozicijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nema pomaka u dogovorima između resornih ministarstava i mještana Đurđevića Tare oko nastavka gradnje dalekovoda kroz to pljevaljsko selo. Iz Vlade poručuju da projektovana trasa može pretrpjeti samo manje izmjene, a mještani i dalje odlučni da takvo rješenje neće dozvoliti

 

 

Trasa dijela dalekovoda Lastva- Čevo- Pljevlja, preko  sela Đurđevića Tara,   jedino je izvodljivo rješenje, čvrst je  u stavu ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović.To je poslednje što su mještani tog dijela pljavaljske opštine,  poslije mnogo  razgovora sa predstavnicima Vlade i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), protesta, te zvaničnog zahtjeva  lokalnog parlamenta  da se dio projekta obustavi, čuli minule sedmice.

Zatim je, dan pred praznike , uslijedio još jedan pokušaj dogovora  sa ministrom  energetike Sašom  Mujovićem. Susret nije donio ništa novo,  pa stavovi dvije stane nijesu bliže, nego što su bili sredinom prošle godine, kada su mještani stopirali radove na  dijelu dalekovoda koji prolazi kroz njihovo selo. Ministar je ponovo objašnjavao da projekat  „neće imati negativne implikacije po zdravlje“ i podsjećao na važnost i međunarodne obaveze.  Mještani su opet probelmatizovali uticaj projekta, na kom se radi duže od deceniju,  na ekonomski  potencijal i  turističke  resursa Đurđevića Tare.

Izgradnja dalekovoda Lastva-Pljevlja je trenutno najznačajniji projekat u energetici u Crnoj Gori i dio je evropskog projekta Transbalkanskog energetskog koridora od Rumunije preko Srbije, Crne Gore pa sve do Italije. Od  EU dobio je status PECI (Projekat od interesa za Energetsku zajednicu). Završetkom tog  projekta omogućiće se stvaranje 400 kV prstena našoj zemlji,  što, navodno,  treba značajno da podigne  pouzdanost rada elektroenergetskog sistema. Do sada je završeno 95 odsto projekta koji prolazi kroz osam opština, dva nacionalna parka i preko 30 naselja sa oko 1.400 predmeta eksproprijacije.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Advokat nekadašnjeg direktora UP i visokopozicioniranog funkcionera u sistemu bezbjednosti tokom vladavine DPS, objašnjava zašto se on i njegov klijent raduju potvrđivanju optužnice. „Konačno izlazimo na sud gdje možemo da ukrstimo argumente sa tužilaštvom i gdje možda možemo da sagledamo mogućnost da Veselin Veljović počne da se brani sa slobode“, rekao nam je Volkov.

Naš sagovornik je komentarisao i saopštenje SDT-a povodom potvrđivanje optužmice. Njega Volkov vidi kao jedan vid pritiska na sud. „Ali vidim ga i kao strah. Iz prostog razloga što vanraspravno vijeće Višeg suda nije odlučivalo o krivici Veselina Veljovića već se odlučivalo o najnižem stepenu osnovane sumnje da li taj postupak da se nastavi ili da se obustavi“, kaže Volkov. „Čisto sumnjam da će sudeće vijeće dozvoliti sebi da zasniva osuđujuću odluku na bazi Skaja kao jedinog dokaza. I ono što treba da imamo u vidu da od momenta kontrole optužnice do današnjeg dana, imamo odluku Evropskog suda za ljudska prava koji je na jasan način izdvojio tri kriterijuma koja moraju da budu ispunjena da bi se Skaj prepiska mogla uzeti kao dokaz. Nijedan od ta tri kriterijuma  nijesu ispunjena u konkretnom slučaju“, istakao je Volkov, objašnjavajući da i u pomenutom saopštenju SDT-a prepoznaje bojazan da će veliki broj predmeta koji se zasnivaju samo na skaj prepisci, „propasti“. Odnosno, da će za ishod imati oslobađajuće presude.

„Nijesam očekivao da će tužilaštvo nakon te odluke da se povuče i da odustane od daljeg gonjenja. To jeste takvo prvo njihovo saopštenje nakon te odluke, jer oni vjerovatno osjećaju pritisak, i advokatske i kompletne pravničke struke, povodom odluke Evropskog suda. Iskoračili su sa tom izjavom kako bi prebacili teret odgovornosti na sud, pa su rekli – vidite da nismo mi jedini koji smatramo da je to dokaz, nego je i sudeće vijeće Borisa Savića našlo da je to dokaz. Probali su u tom saopštenju, tako ja to vidim, da dobiju širi konsenzus, odnosno  širu podršku da je to dokaz. Ali namjerno prenebregavaju činjenicu da vanraspravno vijeće nije vijeće koje će u konačnom odlučivati o krivici. Tako da je loptica sad u dvorište suda i očekujem pravne kuraži od strane sudećih vijeća koji će se u tom postupku postaviti na pravi način“, ocijenio je Veljovićev advokat.

Zbog nedavnog zauzetog pravnog stava Evropskog suda za ljudska prava, Volkov očekuje da će, ne samo njegov klijent koji se u pritvoru nalazi 10 mjeseci, već i veliki dio pritvorenika, biti pušteni da se brane sa slobode.

„Jer otpada osnovana sumnja kao materijalno pravni element samog pritvora i onda ne vidim razlog zbog čega bi se istrajavalo na pritvoru. Želim da vjerujem da će sada sudovi polako da otpuštaju ruku u pravcu pritvora i da prihvataju prijedloge za ukidanje pritvora ili prijedloge za jemstvo. Vjerujem u to, jer bi svako drugo postupanje bilo ne samo nezakonito, nego bi bilo nesvjesno istrajavanje na nezakonitosti“, poručio je advokat Mihailo Volkov.

Suprotno mišljenju advokata, SDT ostaje pri stavu da je dešifrovana skay komunikacija, “kao zakonito pribavljen dokaz od strane francuskih vlasti i dostavljen putem međunarodne pravne pomoći”, zakonit dokaz. Prilično je izvjesno da će se tim pitanjem baviti i Ustavni sud, ali tek nakon donošenja presuda i stavova (različitih ili istih) koje će zauzeti sudska vijeća kada se pred njima nađu predmeti zasnovani (isključivo) na osnovu sadržaja skay komunikacije.

 

Niko ne haje za zdravlje pritvorenika

Volkov se osvrnuo i na zdravstveno stanje njegovog branjenika. Smatra da je u Crnoj Gori stvorena takva klima da nikoga nije briga za zdravstveno stanje pritvorenih lica već da ih, kako kaže, samo treba utamničiti.

„Veselin Veljović je konstantno lošeg zdravstvenog stanja, mi smo to vše puta isticali. Dva puta je bio u Kliničkom centru za vrijeme boravka u ZIKS-u. Nekoliko puta sam pisao, obraćao se tim povodom, čini mi se da niko ne haje za to. Prosto je stvorena neka klima da se pritvorena lica utamniče. U kakvim zdravstvenim stanjima se oni nalaze, mislim da više nikoga nije briga“, ocijenio je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo