Povežite se sa nama

OKO NAS

TURISTIČKA ORGANIZACIJA ULCINJA I SUDSKI SPOROVI: Džaba ste zarađivali

Objavljeno prije

na

Aktuelna sekretarka Skupštine opštine Ulcinj Pranvera Suljić dobila je ovih dana spor protiv Turističke organizacije (TO) koji je vođen pred Osnovnim sudom u Ulcinju. Suljić se tom sudu žalila na rješenje koje je početkom prošle godine donio Izvršni odbor TO, kao i na konkurs za direktora te institucije koji je objavljen 26.11. 2014. godine.

Sud je utvrdio da je konkurs bio nezakonit. Suljić će imati pravo da traži obeštećenje, što će TO, sa pripadajućim kamatama, stajati preko 30 hiljada eura.

Ona je, inače, u pritužbi navela da su prilikom izbora direktora TO, preovladali politički razlozi.

Sličnu odluku će ovaj sud, kako se očekuje, donijeti po tužbi koju je podnijela još jedna osoba iz Ulcinja koja je, kao i Suljićka, tada konkurisala za mjesto direktora TO.

Nekoliko sedmica ranije radnici TO Aleksandar Jacović, Merita Rexha, Muharem Bećović i Bećir Zati, takođe su dobili spor protiv te institucije. Ta presuda je pravosnažna, jer je odluku donio Viši sud u Podgorici, koji je odbio žalbu TO na presudu Osnovnog suda koji je presudio da su ti radnici 2012. godine nezakonito izbačeni sa posla. I to na početku ljeta, odnosno turističke sezone!?

Viši sud je zatražio od TO da ove radnike ,,vrati na posao, na radne zadatke koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima”.

U posebnom postupku ovi radnici traže da im se odredi odšteta, koja će, kako očekuju, ukupno iznositi preko 150 hiljada eura.

Takođe, pri kraju je postupak koji je pokrenuo prvi direktor TO Ali Redža. Naime, on je svoju bivšu firmu tužio da je nezakonito izbačen sa te funkcije, i tako nešto će sudske vlasti, gotovo izvjesno, zaključiti. Odšteta koja će se njemu isplatiti preći će 50 hiljada eura.

To znači da će TO Ulcinj, samo po osnovu izgubljenih sudskih sporova, morati da isplati oko 250 hiljada eura! Ili više od polovine ukupnih prihoda ostvarenih u ovoj godini. Radi se o sredstvima koje uplaćuju stanodavci ili hotelijeri, a koja treba koristiti za promociju turističke ponude ulcinjske rivijere, a ne isplatu izgubljenih sudskih sporova.

Predsjednik Izvršnog odbora TO Ulcinj Redžep Taganović kaže da će na prvoj narednoj sjednici tog tijela biti pokrenuto pitanje odgovornosti za štetu koja je nastala po osnovu sudskih presuda. „Sve ćemo to razmotriti, jer sam tražio od direktora kompletan izvještaj. Analiziraćemo nastalu situaciju i vidjeti kolika je ukupna šteta i ko je sve odgovoran”, dodaje on.

Malo je naznaka da će se do kraja razmatrati pitanje odgovornosti, posebno ako se zna da su radnici uporno tražili da se postigne neposredni dogovor o isplati štete, kako se ne bi plaćali advokati i sudski troškovi.

Jer, najveća odgovornost za ovo stanje je na lokalnim upravama koje su svih ovih godina upravljale ovim gradom i koja je osnivač TO. Po Statutu ove institucije, predsjednik Opštine je predsjedavajući Skupštine, koja bira Izvršni odbor. A tu su svi članovi bili delegati vladajućih političkih stranaka.

Baš kao i direktori. Pa se onda dešavalo da direktor TO bude arhitekta ili, kao što je sada slučaj, diplomirani inženjer građevine. Dakle, da na čelu jedne od najvažnijih institucija u gradu koji tri četvrtine prihoda ostvaruje od turizma, budu podobni partijski kadrovi, iako tako nešto, kako je zaključio Osnovni sud nije u skladu sa pravnim aktima TO.

Zato je možda logično što se, po zvaničnim podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na ulcinjskoj rivijeri ostvaruje samo šest odsto od ukupnog broja noćenja u Crnoj Gori. To je gotovo sedam puta manje od Budve, tri puta manje od Herceg-Novog i čak 2,5 puta manje od susjednog Bara!?

Iako se radi o zvaničnoj statistici, ona ipak pokazuje strašan turistički pad grada u posljednje tri decenije. Jer, 1987. godine Ulcinj je ostvarivao oko trećine ukupnog turističkog prometa Crne Gore.

Za poslovanje TO interesovanje je pokazala i Finansijska inspekcija koja je pronašla brojne nepravilnosti. Inspektore je zanimalo kako je prošle godine iz jedne od kancelarija TO otuđeno 3.111 eura prikupljenih na info-punktovima, a posebno su se bavili ulogom TO u vezi posla opština Budve i Ulcinja preko firme Copyright, koja je bila dio kriminalne mreže Svetozara Marovića i Lazara Rađenovića.

,,Kao predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu je 23. oktobra 2013. godine u Miločeru potpisao sa gradonačelnicima Budve i Cetinja, tzv. Sporazum o objedinjavanju turističke ponude ove tri opštine. A radilo se samo o tome da iz budžeta Opštine Budva, kroz Ulcinj i Cetinje, odnosno njihove turističke organizacije prođe po 27,5 hiljada, ukupno 55 hiljada eura, i da se one preusmjere ‘legalno’ fantomskoj firmi Copyright”, saopšteno je iz Demokratske partije Fatmira Đeke.

Kako se dodaje, u to vrijeme Marović je bio glavni operativac DPS-a, a Cungu je računao da će mu ovaj potpis, tri mjeseca pred vanredne lokalne izbore u Ulcinju, održane u januaru 2014. godine, omogućiti podršku Marovića i te stranke.

A pred nedavno održane parlamentarne izbore, dakle tokom turističke sezone, zabilježeno je da je u TO Ulcinj, uključujući stalne radnike, radnike na punktovima i kontrolore, bilo zapošljeno čak 114 osoba!? Prošle godine taj broj je bio tri puta manji.

Direktor TO Fuad Hadžibeti kaže da je broj prijavljenih turista bio tri do četiri puta manji od stvarnog broja, a da je naplata prihoda bila za desetak odsto bolja nego godinu ranije.

On je lokalnim medijima izjavio da se iz kase te institucije nikome, po osnovi izgubljenih sudskih presuda, neće platiti nijedan cent!? „Mi nemamo nikakvu finansijsku obavezu i pretenzije za tako nešto su apsurdne”, rekao je on.

Upravo je takva izjava apsurdna, ako se zna da je samo zbog neizvršavanja sudskih rješenja, TO Ulcinj do sada, protivno volji njenih čelnika, platila kazni u iznosu od 6,5 hiljada eura. Tim prije što je neizvršavanje sudskih presuda krivično djelo.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo