Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Ubrzano propadanje

Objavljeno prije

na

Lokalna samouprava u Ulcinju nikada nije bila u tragičnijoj poziciji. Nedostatak vizije i razvojnih planova, glomazna administracija, opterećena istragama za kriminal i posebno katastrofalna finansijska situacija, postali su opterećenje i kočnica razvoja. Pokazalo se da je i nova-stara administracija, u kojoj glavnu riječ vodi Demokratska partija socijalista i njen lokalni šef Ljuiđ-Ljubo Škrelja, potpuno nesposobna da vodi ovu ovu opštinu. IZDISAJ: A nakon ponovljenih izbora u oktobru prošle godine upravo je Škrelja gromoglasno najavljivao brze i odlučne poteze. Naravno, to se nije desilo, a slobodan pad grada u posljednjih se šest mjeseci strahovito ubrzao. S ovakvom lokalnom vlašću Ulcinj je, kako je rekao jedan poznati crnogorski turizmolog, praktično na izdisaju. Čini se da to previše ne zabrinjava sadašnju koalicionu vlast u opštini koju čine DPS i dvije albanske nacionalne stranke Demokratska unija Albanaca i Partija demokratskog prosperiteta. Odbornicima u lokalnom parlamentu nije do 31. maja dostavljen završni račun budžeta za prošlu godinu, iako je to bila zakonska obaveza, zapošljenima u opštinskoj upravi duguje se šest plata, a čak 14 radnicima Centra za kulturu. Ali, niko ne štrajkuje, ne čuju se ni protesti ni jauci kao nedavno u poharanoj Budvi. To je možda i razumljivo jer radnici u javnim preduzećima čiji je osnivač Skupština opštine Ulcinj čekaju na nove direktore i strahuju da bi mogli biti proglašeni tehnološkim viškom. Naime, u organima lokalne samouprave u Ulcinju i u opštinskim javnim preduzećima zapošljeno je oko 550 osoba, a trećina od njih je višak! U stvari, tačan broj zapošljenih teško je utvrditi, jer su mnogi od njih anagažovani na određeno vrijeme. Radi se uglavnom o partijskim aktivistima vladajućih stranaka.

JABUKA: Toliki broj zapošljenih strahovito opterećuje slabašni ulcinjski budžet koji je ove godine planiran u iznosu nešto manjem od devet miliona eura. Niko nema iluzija da je čak i taj iznos realan. Tako je, na primjer, prošle godine ulcinjski budžet projektovan na gotovo 13 miliona eura, a prikupljeno je manje od pet miliona. Godinu ranije u opštinsku kasu trebalo je da se slije 16 miliona eura, a slilo se gotovo četiri puta manje. Kako navodi sekretar Sekretarijata za finansije Sead Osmanović, najviše novca ove će godine otići na zarade zapošljenih, servisiranje obaveza i troškove administracije. Da bi bar djelimično finansirala nagomilane obaveze koje prelaze deset miliona eura, lokalna uprava bila je prinuđena da uzme kredit od 1,55 miliona eura kod Erste banke. Ali, ta sredstva nijesu operativna jer je Ministarstvo finansija Crne Gore zatražilo od opštinske vlasti da izradi sanacioni plan. A on podrazumijeva redukciju viška zapošljenih i smanjenje plata, koje u prosjeku iznose 533 eura. Ranije je crnogorska Vlada obećavala da će pomoći lokalnim samoupravama u obezbjeđivanju novca za socijalni program za isplatu otpremnina prekobrojnima. Dok se na to čeka, lokalna uprava u Ulcinju će, ukoliko zaista ne želi da bankrotira, sama morati da zagrize tu ,,kisjelu jabuku”. Inače, preko Osmanovića Škrelja suvereno kontroliše opštinsku kasu. U vremenima krize i u situaciji kada je trenutni gradonačelnik Gzim Hajdinaga dugo bio pod kontrolom istražnih organa, to predsjedniku DPS-a i opštinskog parlamenta daje dodatnu moć. ,,Bez kontrole nad finansijama i izvršenjem budžeta te realizacijom svega onog što je afirmativno ne samo za koaliciju, već i za građane i zapošljene, teško da se možemo uhvatiti u koštac s izazovima i reći da to možemo, a sigurno je da možemo i hoćemo”, govorio je Škrelja krajem prošle godine. Sada sve ima što je želio, a Ulcinj je, kako se najavljuje iz provladinih izvora, pred uvođenjem prinudne vlasti.

BLAMAŽA: O kakvoj se vlasti u Ulcinju radi najbolje možda pokazuje blamaža oko postavljanja kabla za struju za naselje u Maslinadi koje navodno žele da grade neki „bogati Rusi”. Iako za tako nešto ne posjeduju građevinsku dozvolu, njima je dozvolu za postavljanje kabla do jedne trafostanice u gradskom naselju Nova mahala izdao Sekretarijat za komunalne djelatnosti koji za to nije nadležan. To, naime, jedino može da uradi Sekretarijat za urbanizam i uređenje prostora, koji je to odbio da učini. Nakon što je valjda uvidio da je prekoračio ovlašćenja, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i funkcioner DPS-a Đorđe Dabović povukao je rješenje. Ovom školskom primjeru kršenja zakona i procedura i uništavanju prostora ćute svi u opštini. Pričinjena je velika šteta za građane Ulcinja: ulica prema Maslinadi ostala je raskopana, a kabl je i dalje u zemlji.

Više turista

Čak i s ovakvom nesposobnom i neodgovornom vlašću, planski razorenom hotelskom industrijom i činjenicom da se ovih dana od Bara do Ulcinja putuje oko 40 minuta zbog gradnje Regionalnog vodovoda, u Ulcinju je turista čak 50 odsto više nego lani u istom periodu! To je prije svega rezultat pojačanog angažovanja turističkih poslenika, vlasnika apartmana, agencija i HTP Ulcinjska rivijera.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo