Povežite se sa nama

MONITORING

Vlada – majka i maćeh

Objavljeno prije

na

branko-vujovic1

Na kantaru vladinih zvaničnika mnogo veću težinu ima 2.700 radnika jedne privatne kompanije od 11 hiljada vaspitača, učitelja, nastavnika i profesora koji čine naš (pred)školski sistem – od jaslica do magistarskih i doktorskih studija. Tokovi novca to pokazuju. Država je, uz mnogo truda i još više troška, omogućila CEAC-u, kompaniji kojom upravlja posrnuli ruski oligarh Oleg Deripaska, da obezbijedi novac za isplatu otpremnina prekobrojnim radnicima Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita. Pošto su pare obezbijeđene, ministri su prionuli na zadatak – agituju kako bi što više radnika prihvatilo otpremnine i tako smanjilo troškove poslodavca.

,,Početak isplate otpremnina radnicima KAP, koji su se prijavili za dobrovoljan odlazak iz fabrike, trebalo bi da poveća interesovanje ostalih zaposlenih za Vladin Socijalno-razvojni program”, poruka je ministra ekonomije Branka Vujovića.

Na drugoj strani, njegov kolega Sreten Škuletić, ministar prosvjete i nauke, pokušava da stiša bunt zapošljenih u svom resoru. Prosvjetni radnici prijete štrajkom, pošto je Vlada naumila da im smanji zarade i postojeća prava. Ministar ih tješi i savjetuje: ,,Ministarstvo će poštovati Kolektivni ugovor i isplatiti sve što je obavezno, i nema nikakve potrebe za prijetnjama ili povišenim tonom u razgovorima sa bilo kim”. Ne pominje im da je već preduzeo korake koji bi mogli uticati na njihovu egzistenciju.

,,Obavezujemo direktore škola”, stoji u dopisu direktorima vaspitno obrazovnih ustanova koji je Škuletić uputio 26. oktobra, ,,da do postizanja dogovora sa bankama u vezi sa otplatom dosadašnjih zaduženja radnika po osnovu kredita, ne ovjeravaju administrativne zabrane za nove kredite i ne izdaju potvrde koje omogućavaju radnicima kupovinu na rate”. Ministar je krajnje precizan: ,,Svaka ovjerena administrativna zabrana je na ličnu odgovornost direktora škole”. I ne tiče ga se to što neki od njegovih kolega djeci neće kupiti zimske cipele, jer to mogu priuštiti samo na rate.

Ministar brine državne brige. Istog dana kada je pisao školskim direktorima, Škuletić se pismom obratio i izvršnim direktorima svih 11 crnogorskih banaka, pokušavajući da sa države skine moguću obavezu vraćanja kredita koje su uzeli prosvjetni radnici.

Ministarstvo prosvjete i nauke suočiće se, od 1. januara, sa problemom finansiranja i isplata zarade za preko 11.000 zapošljenih, piše ministar Škuletić obavještavajući bankare da će se isplata zarada u njegovom resoru od januara vršiti direktno iz Ministarstva finansija, a ne kao do sada posredno, preko škola i vrtića. To, prema njegovom tumačenju, otvara dva problema.

,,Veći broj zaposlenih je kreditno opterećen i to ne samo u jednoj nego u više banaka. Postoji informacija da je jedan dio zaposlenih zadužen u iznosu svoje neto zarade”, obavještava ministar one kojih se to, ruku na srce, ni najmanje ne tiče. Njihova briga je da ti krediti budu valjano obezbijeđeni. A, u ovom slučaju, njihovu otplatu je garantovala škola, odnosno resorno ministarstvo, Vlada i država. Sve dok ministar Škuletić nije odlučio da se oslobodi mogućeg balasta. ,,Uprava škole je potpisivala administrativne zabrane i na taj način bila garant da će podignuti kredit biti vraćen”, konstatuje Škuletić uz zaključak da će, ukoliko zaposleni ne budu uredno vraćali kredite, ,,uprava snositi odgovornost” a banke ostati bez svog novca.

Bankarima se nije dopala zamisao po kojoj se državne institucije, samoinicijativno, odriču obaveza koje su prihvatili njihovi ovlašćeni službenici. Šta ako primjer Ministarstva prosvjete slijede i Ministarstvo zdravlja, MUP, Fond PIO… Desetine miliona već izdatih i potrošenih kredita ostali bi bez adekvatnog obezbjeđenja, uz rizik da tako ugroze ne samo poslovanje banaka već i njihove komintente. Problem dobija na značaju ukoliko se u obzir uzmu zvanične i nezvanične najave o smanjenju plata, vjerovatnom kašnjenju njihove isplate tokom naredne godine, i mogućem gubitku radnih mjesta državnih službenika.

Početkom nedjelje u Udruženju banaka održan je sastanak sa vladinim predstavnicima kako bi se našlo rješenje za nevolje koje je na svjetlost dana iznio ministar Škuletić. Prva runda razgovora okončana je odlukom da bankari prijedloge stave na papir i dostave ih Vladi.

Kakav god bio epilog ovih pregovora on neće dati odgovor na upadljivu nelogičnost: Zašto je Vlada Mila Đukanovića spremna da garantuje nove kredite Deripaski, čovjeku koji je širom svijeta dužan između 15 i 20 milijardi eura, i njegovim kompanijama u Crnoj Gori koje su sve, samo ne uredne platiše dospjelih računa? Istovremeno, ista Vlada pokušava da se oslobodi starih i spriječi nove garancije (u vidu administrativnih zabrana) za kredite koje koriste, i u ogromnoj većini uredno vraćaju, njeni građani – vaspitači naše djece.

,,Ako se ne postigne dogovor s bankama, zaposleni su u obavezi da kopiju uplatnice o izmirenim obavezama po osnovu kredita dostave šefu računovodstva odmah po isplati zarade”, naređuje ministar Škuletić školskim upravama.

,,Pojedini obračunski radnici smatraju da ovo nije njihova obaveza. Međutim, na osnovu informacija koje posjeduje Služba finansija, uprave škole su nekontrolisano potpisivale administrativne zabrane. Samim tim odgovornost za davanje kredita je njihova, pa su u obavezi i za evidenciju izmirivanja duga do konačne isplate na svim zabranama gdje su se potpisali direktor i obračunski radnik u ime škole”. Da vidimo ministra koji će ovako sročene zahtijeve poslati u Moskvu, Deripaski i generalu Sergeju Šojguju njegovom mentoru u crnogorskim poslovima, inače ruskom ministru za vanredne situacije.

Primjena različitih aršina prema različitim ciljnim grupama odavno je jedna od konstanti crnogorskih vlasti. Manjak para u državnoj kasi, uz višak muka koje treba rješavati, čine da takva politika dobija na intenzitetu, a sve više gubi na logici i zakonskom utemeljenju.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo