Povežite se sa nama

INTERVJU

BLAGOJE GRAHOVAC, GENERAL U PENZIJI I ANALITIČAR GEOPOLITIKE: Izbori, što prije

Objavljeno prije

na

Desi li se manjinska vlada,  DPS će  GP URA „glodati“ iznutra, DF i Demokrate će je lomiti spolja jer su i jedni i drugi željni osvete. Građani će očekivati boljitak koji je u ovakvoj situaciji nemoguć, pa će na izborima, koji su neminovni, kazniti GP URA.

 

 

MONITOR:  Do kraja  sedmice očekuje se da će se znati ima li većine za manjinsku vladu koju je predložila URA. Kako  vidite to rješenje, i da li je to put kojim Crna Gora ide?

GRAHOVAC:  URA sada insistira na rješenju koje sam, kao član Političkog savjeta GP URA, predlagao pet dana nakon avgustovskih izbora. To rješenje rukovodstvo partije je odbacilo i odabralo drugačiji put. Nakon pomenutih izbora URA je imala i koalicioni pa i ucjenjivački kapacitet koji danas nema. DPS se tada našla u političkom nokdaunu i bila je prisiljena da izvjesno vrijeme mora sarađivati i dati podršku  manjinskoj vladi. Danas je situacija sasvim drugačija. Prijedlog GP URA taj pokret vodi u samouništenje, što bi za Crnu Goru bila šteta jer bi nestala građanska i proevropska partija. Desi li se predloženo rješenje DPS će  GP URA „glodati“ iznutra, DF i Demokrate će je lomiti spolja jer su i jedni i drugi željni osvete. Građani će očekivati boljitak koji je u ovakvoj situaciji nemoguć, pa će na izborima, koji su neminovni, kazniti GP URA.

MONITOR:  Kako vidite stavove da taj model revitalizuje DPS, odnosno njenog predsjednika Mila Đukanovića?

GRAHOVAC:  DPS i Milo Đukanović  su najviše revitalizovani nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje. Ali, ipak, takva revitalizacija nema dugoročno trajanje.

MONITOR: Dok URA traži podršku za manjinsku vladu, dio avgustovske parlamentarne većine, predvođen Demokratama, organizuje proteste, jer smatra da se na taj način „izdaje volja birača“.

GRAHOVAC:  Taj pojam rabe i DF i Demorate, ali on ne odražava suštinu. Volja birača je sve ono što su na izborima ostvarili svi poliički subjekti i oni većinski, i oni manjinski, i oni pozicioni i oni opozicioni.

MONITOR:  Gdje je izlaz iz političke krize?

GRAHOVAC:  Što prije organizovati parlamentarne izbore, a naredne dvije vlade smjenjivati prije nego im istekne mandat. Tek tada ćemo uspostaviti ravnotežu u demokratiji – vlast će da donosi zakone, građani će imati i respekt i strah od zakona, dok će vlast imati strah od građana. Bez ravnoteže slobode i straha nema prave demokratije. Crna Gora, u to sam ubijeđen, ima sve uslove da uskoro počne živjeti istinsku demokratiju.

MONITOR: Kako vidite uticaj Zapada, prvenstveno američke administracije na rasplet političke krize u Crnoj Gori?

GRAHOVAC: Vlast bez političkog i ličnog integriteta dozvoljava da na nju utiču i dobronamjerni i nedobronamjerni. Korumpirane birokrate i briselske i vašingtonske administracije su do sada izgovarale uobičajene fraze pa je i to već ogoljeno. Procjenjujem da će se to uskoro promijeniti u pravcu iskrenijih, strožih i dobronamjernijih stavova. Valja ih čuti, ali će i to biti beskorisno ukoliko ne pokažemo iskrenost i dobru namjeru prema svojim građanima i prema svojim susjedima.

MONITOR:  Koliko na događaje u Crnoj Gori utiče ukrajinska kriza, te situacija u kojoj se Evropa nalazi?

GRAHOVAC:  Naši problemi traju daleko duže nego oni ukrajinski, ali su daleko dublji nego evropski. Njihovi problemi, ali i bilo čiji drugi, su najčešći izgovor rđavim domaćim vlastima koje nemaju viziju, nemaju volju i eneriju da rješavaju probleme čovjeka i građanina, ali imaju i volju i energiju da uzmu ono što im ne pripada.

MONITOR: Koliko će dugo u Crnoj Gori trajati vrijeme političara rđavih biografija?

GRAHOVAC: Na istoj politici i istom mentalitetu su stasale dvije generacije političke i biološke. To je otežavjuća okolnost, ali imamo i one olakšavajuće. Prvo, rubikon straha od promjena vlasti je pređen pa će građani Crne Gore ubuduće hrabro mijenjati svaku vlast; drugo, sada je u Crnoj Gori sve ogoljeno i vidljivo je i ono negativno i ono  pozitivno; i treće, prethodne vlasti su pokazale vrlo važnu stvar – građani su mogli zaključiti  kakav rđav ljudski materijal (osim časnih izuzetaka) je vladao ovom zemljom.

MONITOR:  Koliko je postavgustovska vlast služila javnom interesu, a koliko centrima moći, od SPC-a, drugih centara van zemlje?

GRAHOVAC:  U  Vašem listu od 17. septembra 2021. godine sam objasnio šta rade istinski vjernici kojih u Crnoj Gori ima ispod 20 posto, šta rade politički vjernici kojih je znatno više, a šta rade zatucani klerici koji su se ušunjali u najviše organe vlasti. Prema istinskim vjernicima svih konfesija izražavam najdublje poštovanje, političke vjernike prezirem, zatucane klerike žalim jer im spasa nema od njih samih.

SPC, u kojoj sam kršten, se udaljila od istinskih vjernika, daleko više se angažuje oko onih političkih, i ona je pod velikim uticajem obavještajno-bezbjednosnih struktura rđavih  vlasti opterećenih klerofašizmom i hegemonijom.

I oni koji pripadaju CPC-u se i te kako trude da liče na onu sestrinsku. Zato i prema njoj imam veliku rezervu. Sekularnu državu može sačuvati samo vlast koja ima i moralni i politički kredibilitet.

MONITOR: Izgleda da je svakoj vlasti kod nas najbitnije da „poklope“ obavještajno-bezbjednosni  sektor?

GRAHOVAC:  To je najsigurniji pokazatelj da taj sektor decenijama upravlja politikom i disciplinuje svaku vlast. Oni to rade radi sopstvenog interesa kako onog finanasijskog tako i onog koji odražava moć u svakom pogledu.

Najbolje rješenje za budućnost Crne Gore je da rasformira čitav obavještajno-bezbjednosni sektor, da se u okviru tužilaštva formira odjeljenje koje će u saradnji sa policijom otkrivati korupciju i organizovani kriminal, a tek nakon tri godine da se formira nova služba prilagođena NATO standardima.

MONITOR: Kako komentarišete najnoviju aferu iz bezbjednosnog sektora, slučaj savjetnika Voja Lakovića?

GRAHOVAC:  Bezbjednosni sektor je ili kreator ili učesnik svih afera u Crnoj Gori u posljednje četiri decenije.  Ponavljam rješenje je – RASFORMIRATI!!!

MONITOR: Ipak ste nedavno u jednom TV intervjuu kazali da su sve slobode u Crnoj Gori „kosmos“ za one u Srbiji?

GRAHOVAC: U to sam uvjeren, a tri su razloga za takvu ocjenu. Sloboda u medijskom prostoru Crne Gore je neuporedivo veća nego ona u Srbiji. Drugi razlog je u razvijenosti i aktivnosti nevladinog sektora, i treći, u Crnoj Gori još kod dijela građana  ima i časti i dostojanstva pa to, kao korektiv, utiče na one koji to nemaju.

MONITOR:  Svejedno, crnogorsko društvo je ophrvano raznim nevoljama.

GRAHOVAC:  Oni su daleko dublji negoli što je uočljivo na prvi pogled. Naime, čast i dostostojanstvo pojedinih članova društva direktno utiču na formiranje mentaliteta tog istog društva, dok preovlađujući mentalitet  utiče prvenstveno na političku pa i na svaku drugu kulturu. Elementarni uslov u oblikovanju časti i dostojanstva je postojanje  dovoljnog praga stida i srama. Ima li ga dovoljno u Crnoj Gori? Nažalost, nema. To je vidljivo na svakom  koraku.

Šepurenje u najskupljoj  svjetski  firmiranoj odjeći, skupim parfemima i veoma skupim automobilima, dok ne mali broj građana živi na ivici egzistencije, dokaz je da su uništeni i stid i sram. Ovo je utoliko teže što je jasno da je većina bogatih isto stekla kroz korupciju i kriminal.

MONITOR:  Šta je uzrok tome?

GRAHOVAC:  Aforizam: „Nije vlast za svakoga, za vlast sam rođen samo ja“ je višedecenijska stvarnost u našem nekada časnom i ponositom narodu. Tu stvarnost je generisala višedecenijska politika DPS-a u kojoj je malograđanska i sitnosopstvenička psihologija bila nagon pojedinaca koji su imali vlast za otimanje.  Takva politika je deformisala čitavo društvo koje je po pitanju mentaliteta vraćeno dva vijeka unazad. U tom vremenu pojam „crnogorska pizma“ je bila razarajući otrov crnogorskog društva. Taj pojam, inače grčkog porijekla, označava zlobu, zavist i netrpeljivost. Zar upravo to ne karakteriše današnje odnose u crnogoskom društvu,  u svim oblastima. Politika DPS-a ima biblijske razmjere svih naših nevolja. Zar premijer oborene Vlade ne liči na onu prethodnu – sam: smjenjuje, postavlja, uplaćuje, islaćuje, zapošljava i otpušta i sve to mimo zakona i institucija. Tipično ponašanje  iz pomenutog aforizma.

Šteta je što ljudi iz akademske zajednice ne utiču prosvjetiteljski i ne ispravljaju sociološko-psihološke i kulturološke devijacije u društvu. Ne obavljaju tu iskonsku dužnost jer je mnoge od njih zarobila politika ličnih interesa.

 

Biće teško Ukrajini, a Rusiji još teže

MONITOR: Situacija u Ukrajini i oko nje postaje sve dramatičnija.  Kako vidite ono što se dešava, koliko je blizu rat i kako će sve uticati na naš region?

GRAHOVAC: Sa geopolitičkog aspekta gledano, nema velikih promjena – ruski imperijalizam nije nestao, RF se nije odrekla dvije nekadašnje Brežnjevljeve doktrine, doktrine ograničenog suvereniteta i doktrine isturene odbrane. Sve se odigrava u skladu sa te dvije doktrine.

Ukrajina se nalazi u teškom obliku rata i onog odbrambenog i onog građanskog koji će trajati decenijama. Državu će iznurivati ali će više iznurivati RF. Ukrajina će imati pomoć saveznika, prvenstveno SAD-a i EU-a, dok RF u ovom konfliktu neće imati relevantne saveznike. RF će bi iznurivana kako  spoljnjim sankcijama tako  i velikim trošenjem domaćih resursa. Mogla bi biti zaglavljena u Ukrajini kao što je bila zaglavljena u Avganistanu prije četiri decenije.

Savezništvo Amerike i Evrope će jačati, a države Zapadnog Balkana će biti prisiljene na viši nivo političke iskrenosti. To će povoljno uticati na ukupnu situaciju u BiH. RF (ali i neki krugovi u Srbiji ) bi se obradovali da Dodik proglasi samostalnost Republike Srpske, što bi bio politički suicid i Dodika i Vučića i RS-a. Slično priželjkuju i Izetbegović i Čović, ali to fatalno trojstvo uskoro odlazi u političku penziju i njima će se baviti neke druge institucije. Političari rđavih biografija na Zapadnom Balkanu ulaze u veliku nervozu. S razlogom!

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR I ANALITIČAR MEDIJA: Svjedočimo samo vrhu brijega

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sada kada se skida veo sa kriminalnih radnji kojima se baca sumnja na istaknute ljude režima, bude smiješno govoriti kako je kratkotrajuća koaliciona vlast, koja je bila prvi rezultat posljednjih parlamentarnih izbora, blokirala evropski put

 

MONITOR: Mediji su zaslužni sto su otvoreni i procesuirani slučajevi zloupotreba bivše predsjednice Vrhovnog suda i policajaca povezanih sa organizovanim kriminalom. Šta vam to govori?

VUKOVIĆ: Polakote, što bi rekao bivši glavni specijalni tužilac Katnić. Prvo moramo odati zahvalnost Europolu, koji je prikupio informacije i proslijedio ih na adrese naših nadležnih. Odatle možemo govoriti o zasluzi medija, jer su obnarodovali kompromitujuće informacije i tako, pretpostavljam, ubrzali procesuiranje. Mi sada ne znamo šta bi se desilo da kompromitujući transkripti telefonskih razgovora nijesu došli do medija, ali je jasno da je njihovo objavljivanje ubrzalo policijsko-tužilačke akcije.

Jedna od funkcija medija je da kontrolišu one koji imaju formalnu i neformalnu moć, jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su i najnezavisnije institucije i najpošteniji ljudi skloni zloupotrebama moći u određenim situacijama. Zato ih neko stalno mora držati na oku. No, dešavalo se i ranije da mediji u Crnoj Gori odigraju dobro ulogu kontrolora i galame dovoljno glasno, ali je bilo uzalud jer je konfiguracija moći u društvu bila takva da se ta galama zabadala u debelo uho nezainteresovanih. Sada imamo nešto drugačiju konfiguraciju moći i uši nekih institucija su se počele tanjiti.

MONITOR: Šta govori činjenica da su policajci, te čelni ljudi pravosuđa članovi organizovanih kriminalnih grupa?

VUKOVIĆ: Neke mlađe ljude sam nedavno edukovao o tome kako je aktuelni predsjednik države tokom svoga prvoga premijerskog mandata govorio opoziciji u parlamentu da neće nikada saznati istinu o sivom državnom novcu koji se nalazio na posebnim računima koji su otvarani na imena režimskih ljudi. Bilo je to u vrijeme međunarodnih sankcija kojima su kažnjavane Srbija i Crna Gora zbog uloge u krvavom raspadu Jugoslavije. Od toga vremena datiraju razne vrste nekažnjivih zloupotreba moći i njegovanje raznih vrsta simbioza kriminala i institucija koje su dužne da služe javnom interesu. Ta simbioza je trebala ljude posebnog kova, stvarala ih i uzgajala, a odricala ih se samo u trenucima kada su postojali remetilački faktori ili su bili podesni za žrtvovanje na oltar euroatlantskih integracija. Najilustrativniji primjer je bivši dugogodišnji broj 2 vladajuće partije i režima – Svetozar Marović.

Ovo čemu trenutno svjedočimo je samo vrh brijega i možemo samo slutiti šta će nam pući pred očima ako budemo u prilici da vidimo makar veći dio toga brijega.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

TOMISLAV JAKIĆ, NOVINAR I POLITIČKI ANALITIČAR: Nadam se da će svijet biti multipolaran

Objavljeno prije

na

Objavio:

Evropska je unija nedvosmisleno na razmeđi: hoće li pokušati još jednom, možda i posljednji put, uzeti zalet prema poziciji samostalnog faktora na svjetskoj sceni ili će se zadovoljiti sadašnjom ulogom ‘rezervnog igrača’ Amerike

 

MONITOR: Koliko se kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, koja je prije svega humanitarna, a onda i bezbjednosno-ekonomska i politička, „prelila“ i na odnose u hrvatskom državnom vrhu?

JAKIĆ: Ne bih rekao da se ta kriza prelila na odnose u hrvatskom državnom vrhu, ona je samo pridonijela tome da se ti odnosi dalje zaoštre – na štetu digniteta nositelja dviju visokih funkcija u državi i na štetu cijele Hrvatske.

MONITOR: Bili ste savjetnik Stipe Mesića za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata. Sadašnji hrvatski predsjednik, socijaldemokrata Zoran Milanović unaprijed najavljuje veto Hrvatske u vezi sa eventualnim zahtjevom Finske i Švedske za prijem u NATO, uslovaljavajući hrvatski pristanak rješavanjem pitanja položaja Hrvata u BiH. Kako Vama izgleda ova Milanovićeva „kombinacija“?

JAKIĆ: To je nešto što se s pravom može nazvati nemogućom kombinacijom. Najaviti veto u slučaju primanja Švedske i Finske u NATO s obrazloženjem da će to samo još više pogoršati sigurnosnu situaciju u Evropi, to bi imalo itekako smisla. Ucjenjivati na način da se kaže: ili ćete vi djelovati u smjeru promjene izbornog zakona u BiH onako kako to nama odgovara, ili ćemo mi spriječiti vaš ulazak u Atlantski pakt, nema ni smisla, ni svrhe.

MONITOR: Kritikovali ste prve izjave Visokog predstavnika Kristijana Šmita. Ipak, on je nedavno upotrijebio Bonska ovlašćenja i suspendovao Zakon o javnoj imovini u RS, do odluke Ustavnog suda BiH. Da li i dalje smatrate da bi Šmit trebalo više da učini i od čega bi to, po Vama, moglo zavisiti?

JAKIĆ: Svaki Visoki predstavnik može da učini ono i onoliko koliko mu omogućava podrška zemlje iz koje dolazi, ne međunarodne zajednice, nego njegove matične zemlje. Pri čemu je, naravno, izuzetno važno i to kakvu specifičnu težinu ima ta zemlja na svjetskoj sceni. Paddy Ashdown je imao punu podršku Londona i on je koristio i Bonske ovlasti, povlačio radikalne poteze i nastojao spriječiti najgore. Lajčak, Petritsch, pa i Schmidtov prethodnik Valentin Inzko, jedva da su imali podršku svojih zemalja, Slovačke i Austrije. Dapače, kada je Inzko, praktično na odlasku, nametnuo amandman na Kazneni zakon, šef austrijske diplomacije je izjavio kako mu je žao zbog toga poteza. Schmidt će, dakle, uz to što ga hendikepira rusko neprihvaćanje njegovog imenovanja, moći ići dotle, dokle će se to uklapati u politiku Berlina.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

BLAGOJE GRAHOVAC, GENERAL U PENZIJI I ANALITIČAR GEOPOLITIKE: Država je bila – kriminalac

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko blagotvorno utiče na pomirenje u regionu ima šansu da politički dugo traje. Da bi se taj cilj ostvario neophodna je borba u kroćenju balkanske hobotnice korupcije i organizovanog kriminala. A da bi se ostvario  i  taj cilj neophodno je od vlasti odmaknuti sve ratne partije u ex Yu prostoru koje su izazvale bratoubilački rat i proizvele sve one nevolje poslije njega

 

MONITOR: Dobili smo novu, manjinsku Vladu – kako vidite sastav nove Vlade i njene domete?

GRAHOVAC: Sastav nije toliko bitan, bitni su postavljeni ciljevi i odlučnost da se isti ostvare. Vidim da ima veoma kompetentnih pojedinaca ali je bitno da se sve radi timski, transparentno, i da se trenutno preuzima odgovornost za ono što nije dobro urađeno.

MONITOR: Slažete li se sa stavovima da će kontrolu nad ovom  Vladom imati DPS od čije parlamentarne podrške Vlada i zavisi?

GRAHOVAC: Decenijama javno DPS kvalifikujem kao kriminalnu, zločinačku i neofašističku organizaciju. U isto vrijeme ističem da u toj partiji postoji zdravo tkivo koje je Crnoj Gori i te kako potrebno. Ovakav DPS će Vladu „glodati“ iznutra a ovakvi DF i Demokrate će je lomiti spolja. To je velika šansa za ovu vladu. Ovakav stav će vam djelovati čudno. Ova Vlada ima šansu da što prije (trenutno) otkriva  sva nepočinstva mnogih članova DPS-a kao i sa njima povezanih lica. Kada građani to prepoznaju onda postaje manje bitno da li će DPS u parlamentu davati podršku Vladi ili neće. Pošto će ova vlada kratko trajati, građani će znati i kazniti i nagraditi  na izborima, koji su skora neminovnost. Ukoliko Vlada ovih dana ne uradi ovo što sam  sugerisao  onda građani neće imati za čime žaliti ukoliko ona padne.

MONITOR:  Može li ovakva Vlada, sa nekim starim imenima, i uz DPS po dubini, obezbijediti ono što premijer Abazović obećava  – vladavinu prava, ekonomski razvoj  i  odblokiranje evrointegracijskog procesa?

GRAHOVAC:  Građani Crne Gore više vjeruju u ono što vide svojim očima negoli u ono šta piše u programima svih partija. Dobro je što su se u Vladi našla neka imena iz ranijih  saziva a koja su sačuvala čist obraz i čiste ruke. Sve što je premijer obećao biće  lakše ostvarivo ukoliko vrlo brzo budu privedena pravdi lica koja su bila sklona korupciji i organizovanom kriminalu. Građanima su poznata njihova imena i građani neće oprostiti bilo kojoj vlasti koja im gleda kroz prste i najmanji grijeh. Predugo traje ova nevolja i dosadašnja nepravda. Ovoj Vladi je otvorena šansa kao niti jednoj do sada. Ova Vlada se nalazi između šanse i kazne. Od nje sve zavisi.

MONITOR: Demokrate su najavile da će osporiti sve odluke nove Vlade. Koliko ova Vlada može biti stabilna?

GRAHOVAC: Iracionalno je, po svaku cijenu, juriti stabilnost Vlade. Dobro je što je u Crnoj Gori mnogo toga ogoljeno. Ova Vlada će ispuniti svoju misiju ako ogoli i ono što je građanima dobro poznato a na šta su institucije decenijama žmurile. Ogolijevanje problema je najbolja investicija ovoj Vladi za parlamentarne izbore koji su uskoro neminovni.

MONITOR: Jedan od argumenata premijera Abazovića za koncept manjinske vlade, odnosno izglasavanje nepovjerenja prethodne, bile su i geopolitičke prilike, odnosno rat u Ukrajini. Da li je u tom smislu ova Vlada pomak?

GRAHOVAC: Može biti pomak ako prepozna geopolitičke procese globalno, a posebno procese u regionu. To je široka oblast kojom se decenijama bavim, a sada napominjem samo jedan princip – ko blagotvorno utiče na pomirenje u regionu ima šansu da politički dugo traje. Da bi se taj cilj ostvario neophodna je borba u kroćenju balkanske hobotnice korupcije i organizovanog kriminala. A da bi se ostvario  i  taj cilj neophodno je od vlasti odmaknuti sve ratne partije u ex Yu prostoru koje su izazvale bratoubilački rat i proizvele sve one nevolje poslije njega.

MONITOR: Svijet se našao u svekolikim problemima. Šta možemo očekivati u budućnosti?

GRAHOVAC: Odavno upozoravam da se skoro čitava planeta našla u opasnom fašizmu; da se duštvo nalazi u  klasičnom robovlasničkom odnosu; da je neoliberalizam kome je generika na Zapadu, u stvari, opaki fašizam; da je Istok izvorište organizovanog kriminala i korupcije; te da u Rusiji i Kini vlada najvulgarniji oblik kapitalizma. Svijet se nalazi u jednom obliku svjetskog rata a klasno-socijalne revolucije, koje će uskoro biti vidljivije, će biti osnovno obilježje tog rata.

MONITOR: Da li je ovo što se dešava u Ukrajini nagovještaj globalnog zapleta?

GRAHOVAC: Jeste. Svaki oblik fašizma pokazuje nasilje i imperijalizam, koji nikada nije napuštao politiku Rusije, i to prvenstveno demonstrira oružjem. U ovom sukobu Rusija će biti zaglavljena decenijama, sve do momenta kada će SAD i Rusija početi pregovarati – kako obje da izađu iz ovog ćorsokaka. Možda Amerikanci imaju dojam da imaju neko preimućstvo. To je tačno, ali je to taktičko preimućstvo jer u slučaju da ranjenog tigra (Rusiju) bace u naručje Kini onda će SAD ući u strategijski inferioran položaj.

MONITOR: Kako bi se to moglo završiti?

GRAHOVAC: Mislim da će ishod ipak biti povoljan a posebno po naš region – Rusija će priznati nezavisnost Kosova, SAD će biti tolerantniji prema ruskoj okupaciji Krima, Donjecka i Luganjska, otpočeće gradnja američko-evropsko- ruskog partnerstva na novim osnovama kao garanta svjetskog mira. Velike sile često sebi daju za pravo da urušavaju principe međunarodnog javnog prava. Srbija će konačno prestati da živi u svojim hegemonističkim iluzijama, Albanci na Kosovu će biti tolerantniji prema svojim sugrađanima Srbima, a država BiH će konačno profunkcionisati. Sve ovo sam dataljno objasnio prije nekoliko godina u knjizi Tri cunamija – Evropa je ranjena u izdanju  IK Laguna.

MONITOR: Geopolitički gledano, u kakvom položaju je Crna Gora?

GRAHOVAC: U veoma povoljnom je položaju ali treba da transparentnije i efikasnije rješava svoje unutrašnje probleme.

MONITOR: A kako vidite zaostavštinu prethodne Vlade?

GRAHOVAC: Višedecenijsko štetočinstvo DPS-a je odavno vidljivo a sada je ogoljeno štetočinstvo DF-a što je za državu Crnu Goru veoma dobro. Posebna korist je u činjenici što danas gube tlo pod nogama kako spski klerofašizam kome je generika u srpskom nacionalizmu tako i crnogorski neofašizam kome je generika u korupciji i organizovanom kriminalu.

MONITOR: Kako komentarišete slučaj Medenice, odnosno to što je dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda i bivša državna tužiteljka, osumnjičena da je članica organizovane kriminalne grupe, te da je u tom svojstvu uticala na pojedine odluke sudija?

GRAHOVAC: Tvrdo se držim principa – u dobroj namjeri upozoravam šta je nužno uraditi, šta se nikako ne smije uraditi i konkretne pojedince javno posavjetujem šta lično da preduzmu.

U više objavljenih kolumni  bavio sam se Vesnom Medenicom. Citiraću jednu rečenicu iz kolumne Vrhovnica objavljene  na praznik  Dan žena 2010. godine: ,,Javno pozivam predsjednicu Vrhovnog suda da podnese ostavku jer onima koji ne poslušaju moj savjet ostaje kajanje. Ali u zatvoru”. U jednoj kolumni iz 2008. godine jedna rečenica glasi: ,,Kada vidite da je gospođa na visokoj državnoj funkciji na svaki čukalj nabacila zlatnu kajlu, znajte da se radi o malograđanskoj sitnosopstveničkoj psihologiji koju će jednoga dana država Crna Gora skupo platiti”.

Ako sam radeći analize sa strane prije četrnaest godina ja uočavao velike probleme u sudsko–tužilačkoj grani vlasti, onda nije teško zaključiti da je državnim institucijama to, i još mnogo toga, bilo poznato sve. Zaključak je jednostavan – država Crna Gora je bila kriminalac.

Opet imam savjet za Vesnu Medenicu. Sama je sebi i svojoj porodici uništila život. Savjetujem je da istinom i nemilosrdno nadležnim organima otkrije sve i za svakoga uključujući i svoju porodicu jer će na taj način, kako-tako, sprati bar malo ljage kojom je okaljala sebe i sve svoje. Pa neka košta koliko košta! Bar će nekada u nekom vremeplovu neko reći da je imala kičmu. Pored ogromne štete koju je decenijama činila sada ona ima šansu da bar malo iscijeli grijeh i pomogne državi Crnoj Gori,  a građani će to znati da cijene.

MONITOR: Očekujete li da će se taj slučaj do kraja rasvijetliti i pokazati kako je zaista kontrolisano i zloupotrebljavano crnogorsko pravosuđe?

GRAHOVAC: Najveći interes za to ima Vesna Medenica. Ona je sama sebe nagrdila, a ukoliko postupi kako sam je posavjetovao bar će spriječiti razne kreacije slučaja „na narodne teme“ u kojima je glavni lik baš ona.

Siguran sam da će sva nepočinstva prethodnih vlasti biti otkrivena i da će veći broj istih biti i procesuiran i sankcionisan. Saradnja građana i državnih institucija po ovom pitanju dovešće do prvog, i poslije više decenija, pravog izmirenja podijeljene (i posvađane) Crne Gore.

Više puta sam izjavio da će ovo biti srećna zemlja. Ostajem pri toj ocjeni i dalje jer se proces utvrđivanja istine o mnogim problemima već otvorio i nezaustavljiv je.

Ovoj Vladi je data šansa da te procese ubrza. U protivnom, ostaće joj kajanje!

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo