Povežite se sa nama

INTERVJU

BLAGOJE GRAHOVAC, GENERAL U PENZIJI I ANALITIČAR GEOPOLITIKE: Izbori, što prije

Objavljeno prije

na

Desi li se manjinska vlada,  DPS će  GP URA „glodati“ iznutra, DF i Demokrate će je lomiti spolja jer su i jedni i drugi željni osvete. Građani će očekivati boljitak koji je u ovakvoj situaciji nemoguć, pa će na izborima, koji su neminovni, kazniti GP URA.

 

 

MONITOR:  Do kraja  sedmice očekuje se da će se znati ima li većine za manjinsku vladu koju je predložila URA. Kako  vidite to rješenje, i da li je to put kojim Crna Gora ide?

GRAHOVAC:  URA sada insistira na rješenju koje sam, kao član Političkog savjeta GP URA, predlagao pet dana nakon avgustovskih izbora. To rješenje rukovodstvo partije je odbacilo i odabralo drugačiji put. Nakon pomenutih izbora URA je imala i koalicioni pa i ucjenjivački kapacitet koji danas nema. DPS se tada našla u političkom nokdaunu i bila je prisiljena da izvjesno vrijeme mora sarađivati i dati podršku  manjinskoj vladi. Danas je situacija sasvim drugačija. Prijedlog GP URA taj pokret vodi u samouništenje, što bi za Crnu Goru bila šteta jer bi nestala građanska i proevropska partija. Desi li se predloženo rješenje DPS će  GP URA „glodati“ iznutra, DF i Demokrate će je lomiti spolja jer su i jedni i drugi željni osvete. Građani će očekivati boljitak koji je u ovakvoj situaciji nemoguć, pa će na izborima, koji su neminovni, kazniti GP URA.

MONITOR:  Kako vidite stavove da taj model revitalizuje DPS, odnosno njenog predsjednika Mila Đukanovića?

GRAHOVAC:  DPS i Milo Đukanović  su najviše revitalizovani nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje. Ali, ipak, takva revitalizacija nema dugoročno trajanje.

MONITOR: Dok URA traži podršku za manjinsku vladu, dio avgustovske parlamentarne većine, predvođen Demokratama, organizuje proteste, jer smatra da se na taj način „izdaje volja birača“.

GRAHOVAC:  Taj pojam rabe i DF i Demorate, ali on ne odražava suštinu. Volja birača je sve ono što su na izborima ostvarili svi poliički subjekti i oni većinski, i oni manjinski, i oni pozicioni i oni opozicioni.

MONITOR:  Gdje je izlaz iz političke krize?

GRAHOVAC:  Što prije organizovati parlamentarne izbore, a naredne dvije vlade smjenjivati prije nego im istekne mandat. Tek tada ćemo uspostaviti ravnotežu u demokratiji – vlast će da donosi zakone, građani će imati i respekt i strah od zakona, dok će vlast imati strah od građana. Bez ravnoteže slobode i straha nema prave demokratije. Crna Gora, u to sam ubijeđen, ima sve uslove da uskoro počne živjeti istinsku demokratiju.

MONITOR: Kako vidite uticaj Zapada, prvenstveno američke administracije na rasplet političke krize u Crnoj Gori?

GRAHOVAC: Vlast bez političkog i ličnog integriteta dozvoljava da na nju utiču i dobronamjerni i nedobronamjerni. Korumpirane birokrate i briselske i vašingtonske administracije su do sada izgovarale uobičajene fraze pa je i to već ogoljeno. Procjenjujem da će se to uskoro promijeniti u pravcu iskrenijih, strožih i dobronamjernijih stavova. Valja ih čuti, ali će i to biti beskorisno ukoliko ne pokažemo iskrenost i dobru namjeru prema svojim građanima i prema svojim susjedima.

MONITOR:  Koliko na događaje u Crnoj Gori utiče ukrajinska kriza, te situacija u kojoj se Evropa nalazi?

GRAHOVAC:  Naši problemi traju daleko duže nego oni ukrajinski, ali su daleko dublji nego evropski. Njihovi problemi, ali i bilo čiji drugi, su najčešći izgovor rđavim domaćim vlastima koje nemaju viziju, nemaju volju i eneriju da rješavaju probleme čovjeka i građanina, ali imaju i volju i energiju da uzmu ono što im ne pripada.

MONITOR: Koliko će dugo u Crnoj Gori trajati vrijeme političara rđavih biografija?

GRAHOVAC: Na istoj politici i istom mentalitetu su stasale dvije generacije političke i biološke. To je otežavjuća okolnost, ali imamo i one olakšavajuće. Prvo, rubikon straha od promjena vlasti je pređen pa će građani Crne Gore ubuduće hrabro mijenjati svaku vlast; drugo, sada je u Crnoj Gori sve ogoljeno i vidljivo je i ono negativno i ono  pozitivno; i treće, prethodne vlasti su pokazale vrlo važnu stvar – građani su mogli zaključiti  kakav rđav ljudski materijal (osim časnih izuzetaka) je vladao ovom zemljom.

MONITOR:  Koliko je postavgustovska vlast služila javnom interesu, a koliko centrima moći, od SPC-a, drugih centara van zemlje?

GRAHOVAC:  U  Vašem listu od 17. septembra 2021. godine sam objasnio šta rade istinski vjernici kojih u Crnoj Gori ima ispod 20 posto, šta rade politički vjernici kojih je znatno više, a šta rade zatucani klerici koji su se ušunjali u najviše organe vlasti. Prema istinskim vjernicima svih konfesija izražavam najdublje poštovanje, političke vjernike prezirem, zatucane klerike žalim jer im spasa nema od njih samih.

SPC, u kojoj sam kršten, se udaljila od istinskih vjernika, daleko više se angažuje oko onih političkih, i ona je pod velikim uticajem obavještajno-bezbjednosnih struktura rđavih  vlasti opterećenih klerofašizmom i hegemonijom.

I oni koji pripadaju CPC-u se i te kako trude da liče na onu sestrinsku. Zato i prema njoj imam veliku rezervu. Sekularnu državu može sačuvati samo vlast koja ima i moralni i politički kredibilitet.

MONITOR: Izgleda da je svakoj vlasti kod nas najbitnije da „poklope“ obavještajno-bezbjednosni  sektor?

GRAHOVAC:  To je najsigurniji pokazatelj da taj sektor decenijama upravlja politikom i disciplinuje svaku vlast. Oni to rade radi sopstvenog interesa kako onog finanasijskog tako i onog koji odražava moć u svakom pogledu.

Najbolje rješenje za budućnost Crne Gore je da rasformira čitav obavještajno-bezbjednosni sektor, da se u okviru tužilaštva formira odjeljenje koje će u saradnji sa policijom otkrivati korupciju i organizovani kriminal, a tek nakon tri godine da se formira nova služba prilagođena NATO standardima.

MONITOR: Kako komentarišete najnoviju aferu iz bezbjednosnog sektora, slučaj savjetnika Voja Lakovića?

GRAHOVAC:  Bezbjednosni sektor je ili kreator ili učesnik svih afera u Crnoj Gori u posljednje četiri decenije.  Ponavljam rješenje je – RASFORMIRATI!!!

MONITOR: Ipak ste nedavno u jednom TV intervjuu kazali da su sve slobode u Crnoj Gori „kosmos“ za one u Srbiji?

GRAHOVAC: U to sam uvjeren, a tri su razloga za takvu ocjenu. Sloboda u medijskom prostoru Crne Gore je neuporedivo veća nego ona u Srbiji. Drugi razlog je u razvijenosti i aktivnosti nevladinog sektora, i treći, u Crnoj Gori još kod dijela građana  ima i časti i dostojanstva pa to, kao korektiv, utiče na one koji to nemaju.

MONITOR:  Svejedno, crnogorsko društvo je ophrvano raznim nevoljama.

GRAHOVAC:  Oni su daleko dublji negoli što je uočljivo na prvi pogled. Naime, čast i dostostojanstvo pojedinih članova društva direktno utiču na formiranje mentaliteta tog istog društva, dok preovlađujući mentalitet  utiče prvenstveno na političku pa i na svaku drugu kulturu. Elementarni uslov u oblikovanju časti i dostojanstva je postojanje  dovoljnog praga stida i srama. Ima li ga dovoljno u Crnoj Gori? Nažalost, nema. To je vidljivo na svakom  koraku.

Šepurenje u najskupljoj  svjetski  firmiranoj odjeći, skupim parfemima i veoma skupim automobilima, dok ne mali broj građana živi na ivici egzistencije, dokaz je da su uništeni i stid i sram. Ovo je utoliko teže što je jasno da je većina bogatih isto stekla kroz korupciju i kriminal.

MONITOR:  Šta je uzrok tome?

GRAHOVAC:  Aforizam: „Nije vlast za svakoga, za vlast sam rođen samo ja“ je višedecenijska stvarnost u našem nekada časnom i ponositom narodu. Tu stvarnost je generisala višedecenijska politika DPS-a u kojoj je malograđanska i sitnosopstvenička psihologija bila nagon pojedinaca koji su imali vlast za otimanje.  Takva politika je deformisala čitavo društvo koje je po pitanju mentaliteta vraćeno dva vijeka unazad. U tom vremenu pojam „crnogorska pizma“ je bila razarajući otrov crnogorskog društva. Taj pojam, inače grčkog porijekla, označava zlobu, zavist i netrpeljivost. Zar upravo to ne karakteriše današnje odnose u crnogoskom društvu,  u svim oblastima. Politika DPS-a ima biblijske razmjere svih naših nevolja. Zar premijer oborene Vlade ne liči na onu prethodnu – sam: smjenjuje, postavlja, uplaćuje, islaćuje, zapošljava i otpušta i sve to mimo zakona i institucija. Tipično ponašanje  iz pomenutog aforizma.

Šteta je što ljudi iz akademske zajednice ne utiču prosvjetiteljski i ne ispravljaju sociološko-psihološke i kulturološke devijacije u društvu. Ne obavljaju tu iskonsku dužnost jer je mnoge od njih zarobila politika ličnih interesa.

 

Biće teško Ukrajini, a Rusiji još teže

MONITOR: Situacija u Ukrajini i oko nje postaje sve dramatičnija.  Kako vidite ono što se dešava, koliko je blizu rat i kako će sve uticati na naš region?

GRAHOVAC: Sa geopolitičkog aspekta gledano, nema velikih promjena – ruski imperijalizam nije nestao, RF se nije odrekla dvije nekadašnje Brežnjevljeve doktrine, doktrine ograničenog suvereniteta i doktrine isturene odbrane. Sve se odigrava u skladu sa te dvije doktrine.

Ukrajina se nalazi u teškom obliku rata i onog odbrambenog i onog građanskog koji će trajati decenijama. Državu će iznurivati ali će više iznurivati RF. Ukrajina će imati pomoć saveznika, prvenstveno SAD-a i EU-a, dok RF u ovom konfliktu neće imati relevantne saveznike. RF će bi iznurivana kako  spoljnjim sankcijama tako  i velikim trošenjem domaćih resursa. Mogla bi biti zaglavljena u Ukrajini kao što je bila zaglavljena u Avganistanu prije četiri decenije.

Savezništvo Amerike i Evrope će jačati, a države Zapadnog Balkana će biti prisiljene na viši nivo političke iskrenosti. To će povoljno uticati na ukupnu situaciju u BiH. RF (ali i neki krugovi u Srbiji ) bi se obradovali da Dodik proglasi samostalnost Republike Srpske, što bi bio politički suicid i Dodika i Vučića i RS-a. Slično priželjkuju i Izetbegović i Čović, ali to fatalno trojstvo uskoro odlazi u političku penziju i njima će se baviti neke druge institucije. Političari rđavih biografija na Zapadnom Balkanu ulaze u veliku nervozu. S razlogom!

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

DEJAN MILOVAC, MANS: Veting kao rješenje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Reforma crnogorskog pravosuđa ne može imati održive rezultate dok se do kraja ne raspetlja “hobotnica” Vesne Medenice i ispitaju sve šeme uticaja koji je ona nesporno imala na nosioce tužilačke i sudske funkcije u Crnoj Gori

 

MONITOR: Kako komentarišete objavljene prepiske izmedju direktorice ASK Jelene Perović i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice?

MILOVAC: Mislim da je prepiska između Perović i Medenice pokazala kako je posljednjih decenija izgledao modus operandi crnogorskog pravosuđa, i sasvim sam siguran da tadašnja predsjednica cetinjskog Osnovnog suda nije bila jedina koja je na takav način tražila smjernice i nudila podršku bivšoj predsjednici Vrhovnog suda. Na stranu groteskni udvornički odnos koji je ispoljila Perović, komunikacija je pokazala koja količina moći i uticaja je bila u rukama Vesne Medenice i na koji način je ona manifestovana.

MANS je i ranije ukazivao da reforma crnogorskog pravosuđa ne može imati održive rezultate dok se do kraja ne raspetlja “hobotnica” Vesne Medenice i ispitaju sve šeme uticaja koji je ona nesporno imala na nosioce tužilačke i sudske funkcije u Crnoj Gori. Sve dok svaka od tih relacija ne bude detaljno ispitana, mi kao građani imamo pravo da sumnjamo da je pravosuđe i dalje u rukama onih koji se sumnjiče za saradnju sa kriminalnim klanovima. U ovom konkretnom slučaju MANS je već pozvao Specijalno državno tužilaštvo da formira predmet i ispita ne samo komunikaciju između Perović i Medenice, već prije svega kakve posljedice je ona imala na profesionalni integritet i odluke koje je Perović donosila u cetinjskom sudu, ali i kasnije sa mjesta direktorice Agencije za sprječavanje korupcije.

MONITOR:Da li vas iznenadjuje odnos Perović prema Medenici, koji bivša predsjednica Vrhovnog suda u porukama definiše „savjesnim“?

MILOVAC: Svjedočimo potpuno iskrivljenom sistemu vrijednosti koji je uspostavio prethodni režim na svim nivoima, pa i u pravosuđu. “Savjesno postupanje” u percepciji takozvanih vojnika bivše vlasti, kakva je Vesne Medenica, pretpostavlja gaženje procedura i zarobljavanje institucija i koncetraciju neograničene moći odlučivanja u rukama jedne osobe. Takav odnos prema integritetu nosilaca pravosudne funkcije je nešto što je “njegovano” i podsticano decenijama i sasvim moguće je postalo sastavni dio jedne potpuno izokrenute profesionalne etike.

Hijerarhija koja je postavljena na način da se lojalnost kultu ličnosti koji je Medenica uspostavila prepoznaje kao “savjesno postupanje”, najviše liči onima koje možemo da vidimo kada su u pitanju strukture organizovanog kriminala. Ovo je posebno problematično ako pretpostavimo da je takav odnos vrlo vjerovatno bio potka za donošenje odluka u sudskim predmetima u skladu sa interesima koji je nisu poklapali sa javnim interesom ili zakonom.

Nisam iznenađen odnosom i iz razloga što je dosadašnja profesionalna karijera davala prostor Vesni Medenici da utiče na izbor sudija, ima kompletan uvid u njihov rad i ocjenjivanje njihovog rada, kreirajući poziciju sa koje je od prvog dana mogla da oblikuje sudije prema onome što su bile njene potrebe i potrebe grupa koje je u pravosuđu neformalno zastupala. Zbog toga je svako “klimanje glavom” Jelene Perović bilo dočekano kao “savjesno”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR BRANKA BOŠNJAK PROFESORICA UCG I POTPREDSJEDNICA PZP-A: Temeljne reforme i dobra metla za obrazovni sistem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javna uprava je postala prepuna uhljebljenih bahatih neznalica. Nije ovo od juče, radio je to i bivši DPS režim, ali sa mnogo više stila, senzitivnije, neupadljivije… Ovo sad je postalo brutalno, bestidno i ogoljeno do kraja

 

MONITOR: Nakon najnovije afere oko diplome pomoćnice direktora IJZ  vi ste javno istupili i kazali da lažnih ima i u vrhu Vlade, te da su političke partije pune kadrova sa ovakvim znanjem. Da li je onda iluzorno očekivati da će biti političke volje da se sporne diplome provjere? 

BOŠNJAK: Mi kao društvo moramo da se odlučimo da li hoćemo istinsko ozdravljenje i vraćanje pravim vrijednostima, želimo li društvo znanja, što javno propagiramo ili želimo degradaciju svih vrijednosti, koju upravo živimo.

Zato je važno da se aktuelizovao ovaj veliki problem, ali nažalost, to je samo jedan segment iz Pandorine kutije, jer mnogo je devijacija na ovom polju. Nama trebaju značajno veća ulaganja u nauku, revizija naučnih i nastavnih zvanja, nepristrasna reakreditacija studijskih programa, revizija licenci za visokoobrazovne ustanove, savremene laboratorije, dosljedna borba protiv plagijata, a preduslov svega ovoga je potpuna depolitizacija ovog sektora.

Optimista nijesam, jer živimo najbrutalniji iskaz partitokratije, a svjedok sam bila da mnogi politički lideri potpuno obesmišljavaju znanje i olako delegiraju za rukovodeće funkcije ljude bez znanja i iskustva, sa sumnjivo stečenim diplomama, jer oni prvenstveno cijene partijsku lojalnost. Koalicioni dogovori, umjesto da podrazumijevaju da stavimo na sto najbolje što imamo od kadrova i od njih napravimo najoptimalniji odabir, nažalost kažu da se niko nikome ne miješa u politička kadriranja koja su im pripala. Zato imamo ministre i predsjednike opština bez fakultetskog obrazovanja, ljude na pozicijama koji ne umiju ni napisani im tekst da pročitaju kako treba, zato su nam bordovi direktora i upravni odbori puni dojučerašnjih šofera, ljudi iz obezbjeđenja, kafe kuvarica, konduktera… Javna uprava je postala prepuna uhljebljenih bahatih neznalica. Nije ovo od juče, radio je to i bivši DPS režim, ali sa mnogo više stila, senzitivnije, neupadljivije… Ovo sada je postalo brutalno, bestidno i ogoljeno do kraja.

Mi smo malo društvo i nije problem ko je čiji, ako je sposoban, obrazovan i ako zna, ali problem je neznanje, koje onda iz kompleksa rađa umišljenost i bahatost, kao paravan, da bi se zamaskiralo neznanje i onda se proganja i mobinguje svako ko išta zna.

Dodatan problem je što Vladina komisija za politička namještenja, i ne provjerava CV predloženih kandidata no im se unaprijed vjeruje na riječ, a mnogi su zbog fotelje spremni da „nakite“ svoj CV raznim neistinama pa i onom da su završili fakultet. Predlažu se zakoni i sistematizacije, koje značajno smanjuju kriterijume za neka rukovodna mjesta, jer se sve šteluje za unaprijed odabrane pojedince.

Optimista nijesam po pitanju političke volje, ali jak pritisak javnosti može da pomjeri stvari i da krenemo ka ozdravljenju.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR LINO VELJAK, FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU: U ovom   „tridesetgodišnjem ratu“  se već poodavno nalazimo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukoliko bi predsjednik Bajden uspio da pomoć Izraelu uslovi izraelskom obnovom prihvaćanja ideje dviju država, to bi predstavljalo izniman uspjeh. Ukoliko bi to uvjetovanje rezultiralo tek selektivnošću izraelskih vojnih operacija to bi bio nekakav uspjeh. No, bez temeljnih političkih promjena i u Izraelu i u njegovom arapsko-islamskom okruženju koncept dviju država ostaje privlačna i – do daljnjega, nedosežna utopija

 

 MONITOR: Na obeležavanju godišnjice stradanja Vukovara glavnu riječ je imao gradonačelnik Ivan Penava, koji je upozorio sve koji ne respektuju njegovu, u mnogo čemu, proustašku scenografiju, da se ne priključuju događaju. U Srbiji je predizborna kampanja u koju je predsjednik Srbije, prvi put od svog dolaska na vlast, zatražio pomoć svog nekadašnjeg političkog mentora Vojislava Šešelja. Koliko su ovo tek praktički-politički aranžmani a koliko simbolički relevantni činovi?

VELJAK: Nisu to nikakvi simbolički činovi, pa ni pragmatični predizborni aranžmani, nego ih valja promatrati u kontekstu generalnog rasta desnice u Evropi i šire (rezultati izbora u Slovačkoj i Nizozemskoj, ali i u Argentini), koji ukazuju na realne dimenzije skretanja društvene svijesti u smjeru populizma i radikalne desnice. Ta je tendencija značajnim dijelom uzrokovana medijskom podrškom brutalizaciji javnog diskursa, a u našoj regiji nedvojbeno i pojačanim djelovanjem ruske agenture. Konkretno, u Hrvatskoj se zloćudan ruski utjecaj može dokazati analizom financijske baze Domovinskog pokreta (čiji je Penava predsjednik), koja je izravno povezana s oligarhijskom strukturom Putinove Rusije. Onima koji sumnjaju u ispravnost ove tvrdnje preporučujem da otkriju odgovor na pitanje: Tko kontrolira Fortenovu? Putinovim ljubiteljima neće biti jasno zbog čega ruske službe i oligarsi podržavaju obnovu ustaškog diskursa, kao što mnogima neće biti milo kad se suoče s dokazivim činjenicama koje govore o međusobnoj podršci četnika i ustaša (kako u Drugom svjetskom ratu, tako i danas, kada je to u cilju ostvarivanja političke moći i – što je najvažnije – financijskih interesa). Svađajući narode, oni jačaju svoje pozicije, a njihova međusobna solidarnost ne dolazi u pitanje. Dokaz je i pravo bratstvo i jedinstvo koje je vladalo u Hagu među optuženicima za najteže ratne zločine.

MONITOR: EU je u prvim danima posle napada Hamasa, snažno podržala pravo Izraela da se brani, čak je i redovna pomoć Palestincima bila, na kratko, obustavljena. Danas je stav Brisela izbalansiraniji.  Neki su ponašanje EU administracije nazvali „ evropskim kompleksom Holokausta“. Koliko se tu radi o „kompleksu“ a koliko o, nesamostalnosti spoljne politike EU?

VELJAK: Ukoliko je riječ o Njemačkoj, kompleks Holokausta je od presudne važnosti. Ukoliko je pak riječ o EU, ključan je moment  inzistiranje na potrebi evroatlantskog jedinstva, te se upravo time može objasniti relativna uravnoteženost njezinog stava.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo