Povežite se sa nama

OKO NAS

LOKALNI IZBORI U BERANAMA: Preigravanja i prestrojavanja

Objavljeno prije

na

Ne dođe li do odlaganja izbora koji su zakazani za 27. Mart, DPS će, vrlo vjerovatno, ostati pojedinačno najjača i najbrojnija partija, ali je teško očekivati da će baš u Beranama naći partnere neophodne za povratak na vlast. Jednako, nije nemoguće da će se i neki od dosadašnjih činilaca loklanih vlasti preseliti u opozicione redove

 

Mjesec pred redovne lokalne izbore u Beranama, ukoliko ne dođe do njihovog odlaganja i održavanja zajedno sa preostalih dvanaest opština u maju ili početkom juna, izvjesno je jedino da se Demokratska partija socijalista u ovom gradu teško može  vratiti na vlast, ali i vrlo neizvjesno kako će izgledati ta vlast i ko će je sve činiti.

Predsjednik države Milo Đukanović je, poštujući rokove, zakazao lokalne izbore u Beranama i Ulcinju za 27. mart. Na istoj sjednici na kojoj je oborena Vlada Zdravka Krivokapića, na inicijativu DPS i URA-e došlo je do usvajanja Izmjena i dopuna zakona o lokalnoj saamoupravi sa ciljem objedinjavanja izbora u četrnaest opština, i već je bilo izvjesno da će izbori u ove dvije opštine biti odloženi.

Na dan kada je ozvaničeno da DPS na Cetinju ide u opoziciju poslije šesnaest godina, Đukanović je, međutim, Skupštini vratio Predlog izmjena i dopuna zakona o lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje. Pošto, poručuo je, nije siguran u njegovu ustavnost. Sada se očekuje prvo redovno zasijedanje državnog parlamenta, a DPS i URA traže  ponovno izglasavanje istog Predloga, čemu se protivi jedino Demokratska Crna Gora. Ostaje da se vidi kada će predsjedavajući Skupštine, Strahinja Bulajić (DF), prihvatiti da tu tačku stavi na dnevni red.

U iščekivanju hoće, neće, odnosno,  biće, neće biti, u Beranama se ipak lagano zahuktavaju partijske aktivnosti u susret lokalnim izborima.

Poslije izbornih uspjeha iz 2014. i 2018. godine, izgleda da Socijalistička narodna partija i Nova srpska demokratija neće nastupiti zajedno. Iz Opštinskog odbora SNP, koja je kičma vlasti u Beranama, kazali su da bi do nedjelje trebalo da se zna kako će izgledati njihova izborna lista i ko će biti nosilac.

”Trenutno obilazimo sve mjesne odbore i obavljamo konsultacije. U nedjelju bi trebalo da se održi sjednica Opštinskog odbora, i tada ćemo znati i kako će izgledati naša lista i ko će biti nosilac”, kazao je predsjednik OO SNP Tihomir Bogavac.

SNP tradicionalno ima najjači odbor u Beranama. Taj odbor broji stotinu pedeset članova, a ta partija, prema nekim procjenama,  u ovom gradu ima između četiri i četiri i po hiljade glasača. Tako je makar bilo do skora, prije potpisivanja Memoranduma o saradnji sa URA-om i manjinskim partijama. Nakon najava da bi mogli ući u manjinsku vladu, SNP se suočila sa nezadovoljstvom dijela svojih članova u odborima na sjeveru države. Da li će se ta dešavanja odraziti na jačinu te stranke u Beranama, znaće se brzo.

U Novoj srpskoj demokratiji Andrije Mandića već znaju da će nastupiti u koaliciji pod nazivom Za budućnost Berana, ali su naglasili da su još u pregovorima oko toga ko će sve biti u toj koaliciji. Prema pouzdanim informacijama nosilac te liste biće funkcioner NSD Vuko Todorović, koji je sada na poziciji direktora JP Vodovod.

Iz NSD nezvanično se saznaje da u kolaiciju sa njima mogu samo oni koji private da nosilac liste bude Todorović. Tu već nije ostavljen prostor za eventualni razgovor sa Socijalističkom narodnom partijom, čiji su nosioci lista do sada bili predsjednici opštine, a NSD sada insistira da budući predsjednik opštine bude iz njihovih redova (najvjerovatnije Todorović).

Još uvijek se ne zna da li će Demokratska narodna partija (DNP) nastupiti samostalno ili u koaliciji Za budućnost Berana. Nezvanično, oni su u preliminarnim razgovorima iskazali poprilične apetite za funkcionerske pozicije nakon eventualne pobjede, što je za NSD bilo neprihvatljivo.

Neprihvatljivi su, izgleda, bili i zahtjevi Opštinskog odbora Pokreta za promjene, pa se ne zna ni da li će ta partija biti u ovoj koaliciji.  Neizvjesno je i kako će nastupiti Ujedinjena Crna Gora koja ima svoj odbor u ovom gradu.

U opštinskom odboru DPS su kazali da još uvijek nisu pristupili aktivnostima oko pripreme liste. ”Pretpostavljam da ćemo to raditi u samom finišu. Nekako su nas preokupirala dešavanja na državnom nivou. Još ne znamo da li može biti odlaganja lokalnih izbora”, kazala je predsjednica OO DPS Berane dr Lidija Kljajić.

Ni beranske Demokrate još se nisu oglašavale povodom predstojećih izbora i toga ko bi mogao biti nosilac njihove liste. Objasnili su samo da će odluku o tome donijeti centrala stranke, u konsultacijama sa lokalnim odborom u Beranama.

Za učešće na izborima interesovanje i najave ranije su iskazali iz stranke koju osnivaju ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović. Kćerke premijera Krivokapića su od početka protesta protiv najave manjinske vlade boravile više puta u Beranama i organizovale sastanke sa potencijalnim članovima novog  pokreta. Njima je bliska Prava Crna Gora i lokalno rukovodstvo te stranke.

Sasvim je izvjesno da neko od trideset i pet odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu u Beranama pokušati da uzmu i neke građanske liste, čije je formiranje ranije najavljivano.

Iz Opštinske izborne komisije (OIK), Monitoru je pred odlazak ovog broja u štampu  zvanično rečeno da su rokovi za predaju lista počeli da teku, ali da do sada nijedna partija niti koalicija to nije učinila.

SNP i NSD, odnosno DF,  na lokalnim izborima 2014, kada su pobijedili DPS, nastupali su zajedno u koaliciji pod nazivom Zdravo Berane. Ista koalicija, potpomognuta Demokratama, sačuvala je vlast i nakon lokalnih izbora 2018.  godine. Sada je sasvim izvjesno da su priče o varnicama u toj koaliciji, o kojima je Monitor pisao prije nešto više od dva mjeseca, kada su zbog nedolaska nekih odbornika, u dva navrata odlagane važne sjednice lokalnog parlamenta, bile tačne.

Na lokalnoj političkoj sceni u Beranama u toku su predizborna preigravanja i prestrojavanja.

Teško je očekivati da će dešavanja na državnom nivou i izbor novog lokalnog rukovodstva podići posrnuli DPS u Beranama. Ta partija će, vrlo vjerovatno, ostati pojedinačno najjača i najbrojnija, ali je teško očekivati da će baš u Beranama naći partnere neophodne za povratak na vlast.

Isto tako nije nemoguće da će neki od dosadašnjih činilaca vlasti i koalicije Zdravo Berane uskočiti sami sebi u stomak, i preseliti se u opozicione redove. Ako ne bude odlaganja izbora, i to će se znati krajem marta.

                                                                                                                           Tufik SOFTIĆ

Komentari

Izdvojeno

ANDRIJEVICA I MALE HIDROELEKTRANE: Preko suda do stvarnog prihoda

Objavljeno prije

na

Objavio:

U krivičnoj prijavi Opštine navodi se da je Hidroenergija Andrijevica  za oporezivanje prijavila samo vrijednost objekta mašinskih kućica, a ne i vrijednost opreme dvije male HE.  Kazali su da se tako za dvije godine došlo do 47.950 eura neprikazanog poreskog duga

 

 

Opština Andrijevica podnijela je krivičnu prijavu ODT Berane protiv kompanije Hidroenergija Andrijevica doo radi utaje poreza, čime je, kako je rečeno, budžet ove sjeverne opštine  u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura. Sve to se dogodilo prije uvođenja privremenih mjera, odnosno prinudne uprave, pa je pitanje da li će Odbor povjerilaca podržati naum da se u ovom postupku ide do kraja i stvari istjeraju na čistac.

Prema pregledu u Centralnom registru privrednih subjekata stopostotni vlasnik Hidroenergije je Miloš Bojović. Kompanija je registrovana 2015. godine, a promjena statuta je izvršena u oktobru 2020. godine, neposredno poslije političkih promjena na državnom i na lokalnom nivou u ovom gradu.

U prijavi se navodi da odgovorni u doo Hidroenergija Andrijevica , u poreskoj prijavi koju su dostavili nadležnom opštinskom poreskom organu, nijesu prikazali stvarnu vrijednost malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok i da su na taj način, umanjujući osnov za plaćanje poreza na nepokretnosti, pričinili krivično djelo.

Iz  doo Hidroenergija Andrijevica su 4. aprila 2022. godine podnijeli nadležnom opštinskom organu poresku prijavu za građevinske objekte malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok prikazujući da njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 131.750 eura. Nakon toga je nadležni opštinski organ donio rješenje i preduzeću po ovom osnovu utvrdio porez na ove objekte u iznosu od 1.317 eura na godišnjem nivou (jedan odsto knjigovodstvene vrijednosti).

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PRVOSTEPENA PRESUDA ZA UBISTVO ŠEJLE BAKIJE: 40 godina zatvora za femicid

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije

 

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), 30. septembra 2021. godine, na Karabuškom polju u Tuzima.

Sudija Veljko Radovanović izrekao je Đokaju jedinstvenu kaznu zatvora za teško ubistvo, ubistvo u pokušaju – ranio je Šejlinog oca, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Djelo je, kako je kazao sudija Radovanović, izvršeno sa umišljajem i iz niskih pobuda.

Sudija je rekao da je sud nesumnjivo, na osnovu provedenih dokaza, odbrane okrivljenih, izjava svjedoka i materijalnih dokaza, utvrdio da je okrivljeni sa umišljajem, iz niskih pobuda i osjećaja sebičnosti, ubio Šejlu,koja je odbijala da obnovi ljubavnu vezu s njim.

Odlučujući o visini kazne, sud je cijenio da nije bilo olakšavajućih okolnosti, dok je od otežavajućih okolnosti imao u vidu raniju osuđivanost optuženog, kao i činjenicu da je ubistvo izvršeno ispred kuće oštećene u prisustvu njene porodice, kazao je sudija Radovanović u obrazloženju presude. Sudija je podsjetio da optuženi nije priznao izvršenje krivičnog djela, pa mu sud tu činjenicu nije mogao uzeti kao olakšavajuću okolnost.

Advokat Srđan Lješković, branilac okrivljenog Ilira Đokaja, izjavio je novinarima nakon što je sud izrekao presudu, da je ta presuda donijeta pod pritiskom javnosti, te da sudovi olako donose ovakve presude od 40 godina zatvora. ,,Naravno da će odbrana izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijen. Smatram da dokaze koje smo predložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila sasvim drugačija”, zaključio je advokat Lješković, ističući da se možda radi o ubistvu ili nehata ili na mah, a da je siguran da nije ubistvo iz niskih pobuda.

,,S obzirom na to da je odluka prvostepena, očekujem da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali vjerujem da je ovakva presuda u ovom trenutku kakva-takva satisfakcija porodici”, izjavila je advokatica oštećene porodice Tijana Živković.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

POČELA SEZONA POŽARA NA SJEVERU: Nespremni, tradicionalno

Objavljeno prije

na

Objavio:

I na početku ovogodišnje sezone požara, država ima samo jedan avion koji može biti podrška vatrogascima u gašenju požara. Ne uvijek.  Sa vatrenom stihijom bore se samo pripadnici Službe zaštite i spašavanja  uz pomoć neobučenih i neopremljenih mještana

 

 

Požar u dijelu Nacionalnog parka (NP) Durmitor i dijelu Prošćenskih planina, u vrijeme pisanja ovog teksta, bio je, prema informacijama iz mojkovačke Službe zaštite i spašavanja (SZS), pod kontrolom. Dok poslednje informacije pred štampanje ovog broja Monitora govore da je ugašen. Da obuzdaju vatrenu stihiju, nakon nekoliko dana,  vatrogasci, zaposleni u NP Durmitor i mještani uspjeli su tek u srijedu poslije podne. Izgorjelo je, prema prvim nezvaničnim procjenama, više od pet hektara stare i mlađe borove šume u NP.

Na telefonske pozive Monitora  direktor NP Durmitor Pero Popović nije  odgovarao, a mojkovački vatrogasci,  kako kažu, ne znaju da procijene kolika je šteta napravljena flori i fauni zaštićenog područja.

Zvanična saopštenja iz Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), tokom trajanja požara,  bila su, na momente,  dramatična. U više  navrata tražili su pomoć Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  i Vojske. “Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedjelju i poslao kanader, međutim ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha,  jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi. Ugrožen je biljni i životinjski svijet NP. Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega”, poručio je utorak, 9. aprila,  direktor Popović.

Podrška u obuzdavanju vatrene stihije stigla je kratkotrajno samo dva puta, u nedjelju, 7. aprila, kada je požar primijećen, i u srijedu,  kada je u dva navrata avionom Direktorata gašen požar. Mojkovački vatrogasci pretpostavljaju da je požar zahvatio dio NP, odnosno, dio Prošćenskih planina još u petak, dva dana nakon što je primijećen.  Kasnije, kako kaže komandir SZS Marinko Medojević za Monitor, vatru je bilo teško kontrolisati, jer je vjetar raznosio na  prostor od 10 do 16 hektara šuma i pašnjaka.  On izbjegava da komentariše koliko bi štete i posla za vatrogasce bilo manje da se učestalije i sa više kanadera intervenisalo iz vazduha.

„Teško je to reći, jer je vjetar činio svoje, a vatra se spustila duboko u kanjon Tare.  Naš zadatak je bio da odbranimo 10-ak stambenih obejekata u mjestu Stup, do kojih se požar primakao.  Naše  ekipe bile   su danima na toj lokaciji. Avion je došao u nedjelju, ali vjetar je bio jak, pa je bilo malo koristi od  gašenja iz vazduha. Međutim, u srijedu, tokom dva naleta,  mnogo više je učinjeno, pa je u poslijepodnevnim satima, zajedničkim snagama, požar konačno lokalizovan“, ispričao nam je Medojević.

Ovogodišnju sezonu požara država ponovo dočekuje sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom. Kako je, početkom marta,  agenciji MINA kazao vršilac dužnosti (vd) generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović, flotu Direkcije aviohelikopterske jedinice čine dva dvomotorna srednja višenamjenska helikoptera i tri jednomotorna turboelisna protivpožarna aviona. „Trenutno je ispravan jedan protivpožarni avion, a kada je u pitanju predstojeća požarna sezona radimo na tome da se letjelice u fazi popravke i servisiranja stave u funkciju i očekujemo da će jedan dio njih biti spreman“, rekao je tada  Bešović. On je objasnio i da  budžetom za ovu godinu nije planirana nabavka novih vazduhoplova, ali  da će pokušati da „u skladu sa mogućnostima,  kroz međunarodne grantove bude nabavljen  jedan protivpožarni  avion“.

Dok izostaje značajnija  podrška „iz vazduha“, i pored poboljšanja opreme minulih godina, vatrogasci u sjevernim opštinama  i dalje se žale da nijesu dovoljno opremljeni i spremni da se uhvate u koštac sa učestalim požarima. U Crnoj Gori je  660 vatrogasaca-spasilaca i 177 specijalizovanih vatrogasnih vozila. Ekološki aktivisti godinama unazad  tvrde da su nedostatak opreme i ljudstva, nepostojanje adekvatnog sistema civilne zaštite i značajnijeg broja obučenih volontera, najslabije tačke sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

„Nijesmo adekvatno uključili nove tehnologije, poput dronova za gašenje i praćenje požara, nemamo dovoljno modernih vozila, naši avioni za borbu protiv požara su konstantno prizemljeni ili oštećeni. Godinama nijesmo obnovili tu flotu, a bez podrške iz vazduha borba protiv požara u periodu suša je skoro nemoguća“,  izjavio je nedavno ekološki i građanski aktivista Aleksandar  Dragićević.

Sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori uspostavljen je nakon obnove nazavisnosti 2006. godine, u skladu sa evropskim principom decentralizacije vlasti. Trebalo bi da ga čine  građani, preduzetnici, organi i službe lokalnih samouprava i državni organi.  Nekad vrlo efikasan sistem, nažalost, nikad nije uspješno obnovljen, a sa zvaničnih adresa su objašnjavali da je razlog za to manjak novca.

U svakoj lokalnoj samoupravi,  jednom godišnje,  predsjednici  opština donose naredbe o preventivnim mjerama zaštite od požara.  Tim aktima  daju  su uputstva i rok njihove realizacije za građane, preduzeća i lokalne službe. Naredbama je, između ostalog, zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru u periodu kad su vremenski uslovi povoljni za izbijanje požara, trijebljenje imanja paljenjem bez prethodnog dogovora sa SZS, naređuje se kontinuirano održavanje i uređivanje okućnica, formiranje protivpožarnog pojasa oko objekata… Upravu za šume predsjednici opština obavezuju na “čišćenje i uklanjanje posječenog drveća i otpadnih grana u kompleksima šuma” i da operativne karte za svaki šumski kompleks i upotrebljivi šumski put na području opštine i dostave SZS.

Svaki novi požar pokaže da niti ima masovnije pomoći vatrogascima niti se veći dio preventivnih mjera poštuje. Sudeći po tome što neme sankcija za one koji se ne pridržavaju mjera, jasno je i da se ne sprovodi ni kontrola poštovanja izdatih naredbi. Nekoliko desetina požara koji su bili aktivni od početka aprila na sjeveru države, prema procjeni vatrogasaca, izazvani su ljudskim faktorom, uglavnom nepažljivim paljenjem vatre pri čišćenju imanja.  Sve su lokalizovali pripadnici SZS,  tek ponegdje uz pomoć mještana.

Tokom 10-ak minulih dana  vatrogasci su gasili požare u  mjestu   Bjelogrivac na Bjelasici, a gorjelo je i u Lepencu i Slatini. U istom periodu i bjelopoljski vatrogasci su imali mnogo posla, a najintenzivniji je bio požar na  Obrovu.  Tokom minulog vikenda SZS u tom gradu  intervenisala je  na 14 lokacija. Ugroženi su bili stambeni i pomoćni objekti, u Goduši škola i borova šuma, na Slijepač mostu trafostanica, na Mjatovom  kolu  trafostanica i  u  Panjskoj  luki i Obrovu stubovi dalekovoda  i repetitor.

Krajem marta, u velikom požaru u pljevaljskom selu Pandurica, udaljenom od grada 40-ak km izgorjela je kuća i pomoćni objekat. Iz pljevaljske SZS su objasnili da je u tom požaru gorjela trava, nisko rastinje, ali i značajan dio smrčeve šume. Istovremno aktivni su bili požari i u  Čavanju i Pušonjskom dolu  u Mjesnoj zajednici  (MZ) Kosanica i selu Mataruge, gdje je vatra došla na stotinjak metara od kuća. Prije nekoliko dana izgorio je hektar šume i na području kolašinske opštine, na prostoru Bukovičkog potoka i Sušca. Šta je sljedeće?

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo