Povežite se sa nama

Izdvojeno

ULCINJ I IZBORI: Neizvjestan pobjednik, a neizvjesno i hoće li biti izbora

Objavljeno prije

na

Lokalnih izbora u Ulcinju bi trebalo da se održe za tri sedmice, ali postoji mogućnost da se oni odlože

 

,,Poslije 30 godina Ulcinju je kao vazduh, voda ili hrana potreban novi početak i politička stabilnost. To su preduslovi početka nove ere ekonomskog razvoja u ovoj maloj zajednici”, kaže za Monitor predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA u Ulcinju Omer Bajraktari.

On se nalazi na čelu izborne liste koju uz njegovu stranku čine i Demokratska partija Fatmira Đeke, Albanska alternativa Nika Đeljošaja, te Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija.

Ovako široka predizborna koalicija tri građanske i dvije nacionalne albanske stranke nikada se nije desila u Ulcinju od uvođenja višestranačkog sistema.

Đeka kaže da je srećan što je njegova stranka dio ovakve koalicije koja je, kako tvrdi, spremna i kadrovski i organizaciono da preuzme upravljanje tim gradom. Navodi i da se u njoj nalaze dvije najveće albanske partije u Crnoj Gori, koje su potpisnice i Memoranduma o saradnji dijela vladajućih i manjinskih partija na centralnom nivou. Prvi put, Albanska alternativa, čije je sjedište u Tuzima, imaće odbornika u ulcinjskoj skupštini.

,,Mi smo izabrali put pomirenja, izabrali smo da ne budemo konkurenti nego istinski partneri za novi početak u našem gradu. Ujedinili smo nacionalne i građanske partije kako bismo poslali našim građanima/kama snažnu poruku jedinstva”, ističe Bajraktari.

Naziv njihove liste je Za novi početak (Fillim i ri). Bajraktari  kaže da se na taj način želi ukazati na potrebu da Ulcinj konačno uđe u novi razvojni ciklus nakon što više od tri decenije dramatično kaska u razvoju.

Prema gotovo svim ekonomskim pokazateljima, Ulcinj je jedina nerazvijena opština na Primorju, ima najmanju prosječnu zaradu u državi, dok je broj stanovnika za četiri hiljade manji nego prije 30 godina.

Zato i ostale stranke, koje će se takmičiti za povjerenje birača na izborima koji su raspisani za 27. mart, obećavaju da će sve svoje kapacitete uložiti u svestrani razvoj ove opštine.

Kako je saopšteno iz Opštinske izborne komisije, samostalno nastupaju Demokratska Crna Gora, Nova demokratska snaga Forca i Patriotsko-komitski savez, dok će u koaliciji ići Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka, te Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Sve one, sa uglavnom novim licima na izbornim listama, očekuju da bez njihovog učešća neće biti moguće formiranje vlasti u ovoj opštini. I URA i njeni saveznici tvrde da je njihova lista pobjednička. Kao  zamajac za tu želju, posebno ističu  činjenica da je mandatar za sastav buduće crnogorske vlade  čelnik URA-e, Ulcinjanin Dritan Abazović. Njegovim ključnim doprinosom nakon 43 godine vraćena je imovina velikom broju sugrađana u uvali Valdanos, zemljište na Solani je vraćeno u državno vlasništvo, krenule su investicije u razorene hotelske kapacitete, dogovorena je izgradnja sa Republikom Albanijom mosta preko Bojane.

Ulcinjani  su se stalno žalili na  sistematsku zapostavljenost od strane centralnih vlasti. To više nije slučaj. O  tome govori podatak da je, na primjer, u 2021. u kapitalnom budžetu države po glavi stanovnika za Ulcinj bio jedan euro, dok je projekcija da će u ovoj godini to biti preko 160 eura.

„Planova za Ulcinj imamo mnogo. Izvjesno je da je krenulo novo razdoblje za ovaj grad koji do 2030. godine treba, kao nekada, biti centar našeg turizma“, kaže Abazović. „Ova vizija se može realizovati samo ako budemo radili zajedno”.

To tek treba dokazati. Dosadašnje iskustvo je veoma loše. Svjedoči o tome činjenica da ni nakon sedam godina još nije počela realizacija projekta sa KfW bankom, a Vlada Crne Gore je počela da otplaćuje kreditne rate toj njemačkoj finansijskoj instituciji.

Još je možda poraznije da lokalni parlament nije bio u stanju da usvoji običnu tehničku odluku da ubuduće u njemu ne bude 33, već 34 odbornika. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je ranije saopštilo da je broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Ulcinj 20.434. To je za oko 600 više nego na prethodnim lokalnim izborima, kada je taj broj dakle bio nešto ispod 20.000. Po Zakonu o izboru odbornika i poslanika propisano je da se u Skupštini opštine bira 30 odbornika i još po jedan na svakih 5.000 birača.

I to u konstelaciji kada 22 poslanika čine vladajuću koaliciju. Do prije godinu dana bilo ih je čak 30!? U opoziciji su tek URA i SDP, koji imaju ukupno tri odbornika u ulcinjskom parlamentu.

To je otvorena mogućnost da se nekoliko sedmica pred njihovo održavanje ovi izbori odlože!? U skupštinskoj proceduri je Prijedlog Zakona o dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se zahtjeva da lokalni izbori u 14 opština, uključujući i Podgoricu, budu održani u jednom danu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ima razumijevanja za inicijative o objedinjavanju datuma lokalnih izbora. ,,Smatram da je to racionalno. Posebno što u ovim mjesecima treba svu pažnju fokusirati prvenstveno na rješenja u vrhu državne politike”, ukazuje on.

U svakom slučaju, turistička sezona je na pragu.  ,,Od te privredne grane ostvaruje se tri četvrtine prihoda u Ulcinju. Od životnog je značaja da se izjašnjavanje obavi krajem marta, vlast što prije konstituiše, kako bi se sa punim kapacitetima moglo raditi na što boljem odvijanju sezone. Građani od toga žive, a izbora će biti“, kaže Ismet Karamanaga. predsjednik Društva prijatelja Starog grada u Ulcinju i poznati turistički radnik

                                                                                                                      Mustafa CANKA

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo