Povežite se sa nama

INTERVJU

DR VUK VUKSANOVIĆ, STARIJI ISTRAŽIVAČ BEOGRADSKOG CENTRA ZA BEZBJEDNOSNU POLITIKU: Ukrajina je žrtva ruskog napada, ali i politike Zapada

Objavljeno prije

na

Nadam se da stanje na terenu može da dovede do rješenja. Rusima je jasno da ne mogu da okupiraju cijelu Ukrajinu, dok je Ukrajincima jasna količina destrukcije koju im Rusija može nanijeti

 

 

MONITOR: Napadom na Ukrajinu kao da su se pokazale pogrešnim one analize u kojima se tvrdilo da će se Vladimir Putin ponašati kao u slučaju Abhazije i Južne Osetije. Međutim, i tada je ruska vojska stigla blizu Tbilisija, pa je onda potpisano primirje. Ipak, postoje i izvjesne sličnosti?

VUKSANOVIĆ: Postoji sličnost u tome da Rusija uvek vojno reaguje na bilo koju, pa čak i teorijsku šansu, da se neki od njenih suseda može približiti NATO-u. Međutim, i Gruzija 2008. i Ukrajina 2014. godine su bile precizne operacije u smislu da se nametnuo teritorijalni gubitak tim zemljama kao vid kazne i sprečavanja njihovog članstva u Alijansi, bez uvlačenja u prolongiranu i skupu operaciju. Trenutni rat je drugačiji, pošto sve ukazuje na preuranjenost u načinu na koji je Putin doneo odluku, kao i u tome da nije lako nositi se sa zemljom od preko 40 miliona stanovnika. Mnogo je veći rizik nego 2008. i 2014. godine.

MONITOR: NATO je intervenisao na raznim stranama svijeta, pa i 1999. u SRJ. Tada je, između ostalog, obrazloženje bilo da se mora spriječiti humanitarna katastrofa. Sada gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko govori o tome da je Kijev „pred humanitarnom katastrofom“. „Humanitarna katastrofa“ sada ne može biti razlog za intervenciju NATO?

VUKSANOVIĆ: To i jeste bio strateški paradoks intervencije NATO-a 1999. godine pošto je NATO osmišljen da brani države članice od spoljnog napada, ne da interveniše na teritoriji zemalja koje nisu obuhvaćene njenim članstvom. Razlika je očigledna i razumljiva čak i laiku, prošle intervencije nisu podrazumevale rat sa nuklearnom Rusijom, u njenom dvorištu.

MONITOR: Vladimur Putin je deklarisao podizanje ruskih snaga za odvraćanje na viši nivo, pominjući i nuklearno oružje. I u danu invazije, prijetio je nukearnim potencijalom Rusije. Kako bi trebalo gledati na ove, otvorene, prijetnje?

VUKSANOVIĆ: To je bila politička i strateška poruka i Kijevu i Zapadu: ‘Ozbiljan sam, i tako treba da me shvatite. Spreman sam da idem do kraja.’

MONITOR: Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski kao da je očekivao neku veću pomoć Zapada i NATO-a nego što su to sankcije Rusiji. On je, međutim, opštu mobilizaciju proglasio tek kada je napad Rusije već počeo. Kako to da razumijemo?

VUKSANOVIĆ: Što se tiče mobilizacije, to je, najverovatnije, zato što je i on, kao i mnogi, verovao da do rata neće doći. Zelenski je rekao ključnu stvar izjavivši da je Ukrajina prepuštena samoj sebi. Ukrajina je žrtva ruskog napada, ali i žrtva dubiozne politike Zapada. Zapad je uporno odbijao zahtev Moskve da se obustavi „politika otvorenih vrata“ kada je u pitanju članstvo u NATO-u. Zapad bi to odbijao pod obrazloženjem da Ukrajina ima pravo na samostalnu spoljnju politiku, a kada bi usledilo pitanje Vašingtonu: „Da li ste spremni da vojno branite to pravo Ukrajine?“, odgovor je bio – ne. Samim tim, i članstvo u NATO-u je besmisleno ako SAD nisu spremne da idu u rat zbog te zemlje. Međutim, SAD su istrajavale na svojoj poziciji što je stvorilo lažnu nadu u Kijevu da će jednog dana postati članica, čime su se našli na nišanu Moskve. Treba isto napomenuti da će Ukrajina dobiti naoružanje sa Zapada, ali da li će dobiti i vojnike? Naravno da ne. Što se tiče pregovora, ohrabren sam činjenicom da je delovalo da ih i ruski i ukrajinski pregovarači ozbiljno doživljavaju. Nadam se da do rešenja može da dovede postojeće stanje na terenu. Rusima je jasno da ne mogu da okupiraju celu Ukrajinu, dok je Ukrajincima jasna količina destrukcije koju im Rusija može naneti.

MONITOR: Predsjednik Rusije pominje neispunjavanje obaveza koje je Ukrajina prihvatila Minskim sporazumima iz 2014. i 2015. Koliko je, međutim, sama Rusija poštovala te sporazume?

VUKSANOVIĆ: Ni Moskva ni Kijev nisu ispunili svoje obaveze. Kijev je insistirao na odredbama sporazuma koje su nalagale da Kijev preuzme kontrolu nad ukrajinskim delom ukrajinsko-ruske granice. Međutim, Moskva je insistirala na redosledu gde bi dve proruske provincije Donjeck i Lugansk prvo dobile autonomiju, što Minsk II nalaže, pa tek onda da Kijev preuzme kontrolu nad granicom. Vlada u Kijevu, a posebno Zelenski, imali su problem da implementiraju sporazum usled unutrašnjeg otpora. Situacija je bila još komplikovanija usled toga što obe strane nisu poštovale odredbe o prekidu vatre, o čemu je OEBS izveštavao.

MONITOR: Usaglašavanjem sankcija i preko SWIFT sistema bankarskih komunikacija, djeluje da su EU, SAD i Velika Britanija sankcije Rusiji digle na najviši nivo. Može li se pretpostaviti da je Rusija već napravila dogovor sa Kinom i da bi mogla preći na njen sistem prekograničnih bankarskih komunikacija CIPS?

VUKSANOVIĆ: Takvog sporazuma za sada nema, barem ne javno, pošto se Kina lukavo drži podalje od svega dok je ovaj sukob užaren. Međutim, Kina će sigurno iskoristiti priliku da uspostavi specijalne veze s Rusijom u domenu finansija, energetike i trgovine pošto Moskva neće imati drugog velikog partnera sem Kine, da olakša svoje ekonomske muke. Kina, svesna te činjenice, diktiraće sve uslove i pravila. Kina je veliki dobitnik ove krize, ne samo zato što će Rusija biti bliža Kini već i zato što će SAD, dok bave Rusijom i Evropom, imati manje vremena i resursa da se bave Kinom.

MONITOR: Kako gledate na odluke Savjeta za nacionalnu bezbjednost o kojima nas je obavijestio predsjednik Aleksandar Vučić?

VUKSANOVIĆ: Vučić za sada izbegava izjašnjavanje pošto ga za Rusiju vežu Kosovo i dogovor sa Putinom o šestomesečnim cenama gasa iz novembra, što mu treba za izbornu kampanju. Međutim, Vučić se najviše plaši sopstvenih glasača jer je popularnost Rusije ogromna u javnom mnjenju. Smatra da bi udaljvanje od Rusije dovelo do unutrašnjih previranja i odlaska njegovih glasača kod drugih desničarskih stranaka. To Moskva zna i može da iskoristi protiv njega. Međutim, sa ovim sukobom, Zapad više neće tolerisati bilo kakvu slabu kariku, i samim tim mislim da će zbiti redove na Zapadnom Balkanu toliko snažno da će i Vučiću biti teško da bude neopredeljen.

MONITOR: Vjerujete li riječima Karla Bilta da je Srbija odbijanjem da podrži sankcije EU, samu sebe isključila iz EU perspektive?

VUKSANOVIĆ: Te reči Karla Bilta su možda bile nepotrebne, ako se gleda komplikovana situacija Srbije. Međutim, delimično je u pravu, u smislu da status kvo neće biti održiv.

MONITOR: Iz EU stižu nova upozorenja Srbiji, dok se stišava buka oko informacije o dolasku u Beograd sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost RF Nikolaja Patruševa, o kojem je opoziciona štampa svojevremeno pisala da je sa Vulinom u Moskvi, napravio „radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“. Da li je, u ovom momentu, interes Rusije da učestvuje u destabilizaciji zemalja Zapadnog Balkana, kroz Vulinov „srpski svijet“?

VUKSANOVIĆ: Poseta Patruševa je otkazana – što dokazuje koliko Beograd ozbiljno shvata situaciju. „Srpski svet“ je besmislen koncept koji su izmislili pojedini članovi vladajuće koalicije u Srbiji za unutrašnju promociju i koji nema nikakve šanse da se ostvari. Rusi potencijalno gledaju na Balkan kao mesto gde mogu da podrivaju Zapad. Međutim, Vučić kada udara na susede, on to radi zbog sopstvenog interesa da bi se ojačao u Srbiji, a ne za račun Rusije jer bi ga to stavilo na nišan Zapada čija mu podrška treba da bi ostao na vlasti. Pored toga, nakon rata u Ukrajini, Zapad iz bezbednosnih razloga neće više nigde dozvoliti prazan prostor, uključujući i u Beogradu.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

SINIŠA GAZIVODA, ČLAN TUŽILAČKOG SAVJETA I ADVOKAT: Mora se odustati od političke kontrole pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političkim elitama do sada je bio prioriet da kontrolišu pravosuđe i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlast treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima

 

MONITOR: U autorskom tekstu Pravosudna reforma u deset tačaka naveli ste ono što treba uraditi kako bi se Crna Gora nakon 20 godina pravosudne reforme bar približila nezavisnom i profesionalnom pravosuđu.  Po vama, i dalje smo daleko od tog cilja jer nije bilo reformskog i odlučnog zahvata. Zašto ga nije bilo, već samo, kako ste rekli, kratkoročnih i prelaznih rješenja?

GAZIVODA: Kada obratimo naročitu pažnju na period od obnove nezavisnosti i početka puta ka učlanjenju u Evropsku uniju, vidjećemo da je jedan dio posla zaista urađen, naročito u dijelu harmonizacije zakonodavstva sa evropskim pravnim okvirom. Međutim, kada je došlo do toga da se moramo baviti prevođenjem tim odredbi sa papira u stvarnost, onda smo se zagubili u tim kratkoročnim i prelaznim rješenjima, odnosno pokušajem da glumimo reformu i to naravno nije dalo rezultate. Prema tome, probali smo sve samo nijesmo probali suštinsku reformu i ja sam, u tekstu koji ste pomenuli, nastojao da iz svoje vizure konkretizujem u deset tačaka što je to što treba uraditi. Važno je napomenuti da se u međuvremenu promijenio i kontekst, imamo jasnu poruku da bez rješavanja pitanja iz poglavlja 23 nećemo riješiti ni jedno drugo poglavlje.

MONITOR: Može li se taj reformski zahvat izvesti bez odgovornih i za to odlučnih političkih klasa, imajući u vidu da, između ostalog, na važna imenovanja zbog neuspjelih političkih dogovora čekamo godinama?

GAZIVODA: Ne može. Reformski zahvat se može izvesti samo ako to bude prioritet. Usudiću se da kažem, jer to mogu i da argumentujem, da je na temu pravosuđa političkim elitama do sada bio prioriet da ga kontrolišu i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlasti treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima. Takođe, treba se uzdržavati od populističkih mjera koje samo podižu očekivanja građana i nerijetko čak i ometaju pravosudne organe u poslu i fokusirati se na teške zadatke koji zahtijevaju ozbiljnu posvećenost. U tom kontekstu bih napomenuo da mi na današnji dan nemamo Strategiju reforme pravosuđa, odnosno da je posljednji strateški dokument iz ove oblasti istekao 2022. godine, a u međuvremenu nije ni napisan novi, a kamoli da se započelo sa njegovom realizacijom.

MONITOR: Tokom pregovora o formiranju nove vlade često se ističe da je neophodna stabilna vlada kako bi došlo do tih imenovanja.  Zar ta imenovanja ne treba da budu pitanje konsenzusa? 

GAZIVODA: Suština Ustavnih izmjena iz 2013. godine, koje su uvele da se sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac biraju kvalifikovanom većinom, upravo je bila u tome da se širim konsenzusom dođe do najboljih kandidata. Poenta je bila da se spriječi mogućnost da parlamentarna većina sama bira podobne kandidate, te da opozicija učestvuje u procesu kako bi se osiguralo da izabrani kandidati imaju nesporan integritet i nesporne profesionalne kvalifikacije. U dosadašnjoj praksi taj cilj je izigravan pa se često umjesto dijaloga do izbora određenih lica dolazilo partijskom pogodbom. Tvrdnja da vladu treba da podržava najmanje 49 poslanika kako bi se došlo do imenovanja u pravosuđu, pokušaj je da se ustavne odredbe o kvalifikovanoj većini u potpunosti obesmisle. Ukoliko to bude pristup onda postoji velika opasnost da ove pozicije uđu u raspodjelu partijskog plijena između koalicionih partnera koji čine vlast i to bi bio nesumnjiv korak unazad u pravosudnoj reformi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NIJAZ SKENDERAGIĆ, LJEVIČAR IZ SARAJEVA: Populizam najgore vrste je u modi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima

 

MONITOR: Pred dvije godine ste odbili ponuđenu kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva ispred SDP BiH, partije čiji ste osnivač i dužnosnik bili. Nedavno ste izjavili da više ne želite biti potpredsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH. Djeluje da se još više distancirate od javnog života i angažmana. Koji su razlozi?

SKENDERAGIĆ: Ja volim biti timski igrač. Danas su na društveno-političkoj sceni uglavnom solisti koji misle o sebi  u superlativima uz odsustvo bilo kakve vrste samokritike i kritike. Populizam najgore vrste je u modi. To ne vodi nigdje. Više nego ikad nedostaju lideri, vizionari kojima će borba za opće dobro biti ispred ličnih interesa, borbe za fotelje i lične koristi.

MONITOR: Često se referirate na vrijednosti NOB-a i socijalističke SFRJ pa i na ličnost Josipa Broza Tita, kao zanemarene i omalovažavane. Smatrate da sadašnji lideri istovremeno kritikuju i podražavaju Tita. Šta je zaostavština toga vremena i ideologije koju bi, i danas, trebalo uzimati u obzir u političkom i javnom životu?

SKENDERAGIĆ: Zaostavština NOB-a, socijalizma, ali i Josipa Broza Tita na ovim prostorima – pa i u samoj  Bosnu i Hercegovinu je, uistinu, ogromna. Sve ove tekovine su uveliko utjecale na  sva društva u republikama i na njihov preobražaj u moderna, s tim da bi tu fokus stavio na Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je ratom razorena republika tridesetak godina poslije bila domaćinom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Taj samo jedan primjer – a ima ih mnogo više, uveliko govori sa kolikim entuzijazmom se radilo na obnovi zemlje i na njenoj pretvorbi iz ruralne i razrušene u modernu državu. Svakako kada govorimo o Jugoslaviji, NOB-u, socijalizmu nikada ne bih stavljao znak jednakosti kao što neki uporno stavljaju, između tih pojmova i Josipa Broza Tita. Tito je uistinu bio simbol tog vremena i generacije, ali nikako ne može biti samo on odgovoran za sve dobro ili loše u tom vremenu, a bilo je i jednog i drugog. NOB, socijalizam i Jugoslaviju su stvarali i oblikovali njeni narodi. Za njena civilizacijska dostignuća zaslužan je svaki borac koji je sa opancima i sa korom hljeba krenuo u antifašističku borbu i što je svrstao Jugoslaviju na pobjedničku stranu historije, ali i svaki profesor, direktor, radnik, doktor, seljak koji je dao svoj doprinos da Jugoslavija postane napredna i moderna država. Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima. Također, tu su brojni univerziteti, bolnice, ceste… sve su to vrijednosti koje treba njegovati i razvijati  i u današnje vrijeme. Današnjim liderima nedostaje moralna i politička odgovornost koja je postojala u jugoslovenskom socijalizmu.

MONITOR: Vas smatraju pripadnikom liberalnog krila SKJ. Liberali s kraja 1960-tih u Srbiji su pod pritiskom odstupili sa vlasti (Nikezić, Perović, Tepavac) kao „anarho-liberali“ i „tehnokrate“ istovremeno, a nacional-liberali u SK Hrvatske (Dapčević-Kučar, Tripalo) smijenjeni su, uz odlazak još hiljada rukovodilaca u institucijama, SK i privredi. Da li je uopšte bilo moguće biti „liberalno krilo“ jedne komunističke partije, pa i SKJ?

SKENDERAGIĆ: Kao i svaka društvena pojava tako i komunizam kao ideologija ima svoj evolucijski tok. Smatram da su liberalne ideje bile plemenite i u interesu građana i Jugoslavije, ali mislim da nije bilo razumijevanja sa obje strane po tom pitanju. Možda su došle prerano, a možda smo i shvatili prekasno da nam je potrebna reforma, ali svakako mislim da jugoslovenski komunizam nije bio sovjetski model komunizma već autentični politički model koji je imao svoja dostignuća, ali i domete.

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nepodnošljiv nedostatak odgovornosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Tunel je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava

 

MONITOR: Crnu Goru potresa slučaj Tunel, odnosno iskopani tunel do depoa Višeg suda. Šta taj slučaj govori?

RADULOVIĆ: Afera tunel pokazala je brojne slabosti u bezbjednosnom sistemu Crne Gore i ponovo podsjetila na nepodnošljiv nedostatak ljudske i objektivne odgovornosti na strani osoba koje rukovode institucijama. Takođe, ova afera je pokazala da funkcioneri, umjesto da snose odgovornost, ovaj događaj koriste u svrhu nepristojnog političkog marketinga i da istovremeno čak ugrožavaju istragu na više načina. Na kraju, afera tunel je otvorila pitanje i mogućeg ugrožavanja rezultata koje su u prethodnom periodu postigli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Najjednostavnije rečeno, ova afera je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava.

MONITOR: Kakve on sve posljedice može imati ?

RADULOVIĆ: Brojne su posljedice koje ovaj slučaj može imati i mislim da ćemo se sa tim posljedicama upoznavati u danima i mjesecima, a moguće i godinama koje slijede. Popis stvari iz depoa Višeg suda još nije završen, tako da se ne zna šta nedostaje, šta je eventualno dodato, na čemu su eventualno vršene ispravke, odnosno koje stvari su i u kojoj mjeri kontaminirane.

Najteže posljedice bi mogle biti u tome da kontaminacija dokaza bude odlučujuća za ishod nekog postupka, odnosno donošenje oslobađajućih presuda. Tako bi mogli doći u situaciju da se potpuno devalviraju rezultati koje su u prethodnom periodu ostvarili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Samo postojanje mogućnosti za tako nešto dovoljan je razlog za utvrđivanje odgovornosti, počev od objektivne, pa sve do krivične odgovornosti.

MONITOR: Ko sve treba da snosi odgovornost zbog ovog slučaja?

RADULOVIĆ: Odgovornost postoji na strani gotovo svih institucija čiji rad je vezan za bezbjednost i pravosuđe. Na strani Uprave policije i ANB-a postoji odgovornost zbog toga što se ovakva kriminalna djelatnost vršila na takvoj loakciji. Prosto je nevjerovatno da strani državljani u centru grada, na 30 metara od Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, u neposrednoj blizini državnog tužilaštva, Ustavnog suda, Skupštine, Vlade, Centralne banke, iznajme stan i više od mjesec dana vrše takve radove, odnosno prokopaju tunel do depoa Višeg suda u kome se nalaze ključni materijalni dokazi iz najvažnijih krivičnih predmeta. Da li možete zamisliti da se to desi u nekoj uređenoj državi i da ove službe, prvenstveno kontraobavještajna djelatnost, o tome nemaju pojma?

Takođe, postavlja se pitanje kako su strani državljani znali gdje se tačno nalazi prostorija do koje su prokopali tunel i kako su znali šta se u njoj nalazi. Šesnaest i po godina se bavim advokaturom i nebrojeno puta sam bio u zgradi Višeg suda, na brojnom suđenjima, ali je ne znam tačno gdje se taj depo nalazi i šta je u njemu. Niti me to zanima, niti ja to uopšte treba da znam. Sa druge strane, i prije i nakon ovog događaja, danima slušamo gdje je ta prostorija i šta se u njoj nalazi, kako je obezbijeđena i slično. Bez tih informacija izvršioci nijesu mogli izvesti ovu akciju, a te informacije su saznali zahvaljući slučajnim ili namjernim propustima rukovodstva Višeg suda. Namjerni propusti bili bi osnov za krivičnu odgovornost, a slučajni za objektivnu. U svakom slučaju, odgovornost postoji, ali je izostala kao što izostaje godinama. Osim toga, izjave i ponašanje predsjednika suda, kao i premijera i predstavnika izvršne vlasti nakon ovog događaja predstavljali su ozbiljno ometanje i ugrožavanje istrage, što je dodatan razlog za odgovornost. Na kraju, izvršna vlast, kako aktuelna tako i one prethodne, odgovorne su za ambijent i loše uslove u kojima pravosuđe radi.

MONITOR: Skupština je u blokadi već šest mjeseci, vlada je u tehničkom mandatu, još se čekaju izbori u pravosuđu. Kakve to sve posljedice ostavlja na društvo?

RADULOVIĆ: Skupština je u blokadi šest mjeseci, ali i kada nije bila u blokadi ona nije vršila svoje nadležnosti. Podsjetiću da mi već četiri godine nemamo VDT-a u punom mandatu, a već pet godina nemamo sve članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kada se prisjetimo kako je tekao postupak izbora sudija Ustavnog suda i kako je ta institucija bila jedno vrijeme u blokadi, onda je jasno da živimo u partitokratskom društvu u kome je sve podređeno interesima poličkih partija i njihovih lidera, političkoj trgovini i korupciji koja je odavno dominantan model ponašanja političara. Posljedice takvog sistema mi živimo decenijama i one će biti sve teže i ozbiljnije ako izbori u pravosuđu ne dovedu do toga da pravosuđem upravljaju profesionalci sa integritetom. Do tada ćemo imati nasljeđe koje nam je ostavila Vesna Medenica i njene kolege i prijatelji, koji su istovremeno i zajedno sa njom upravljali crnogorskim pravosuđem.

MONITOR: Specijalno tužilaštvo otvorilo je više važnih procesa protiv visokih funkcionera pravosuđa. Ipak, može li današnje pravosuđe te postupke dovesti do kraja na adekvatan način?

RADULOVIĆ: Ja vjerujem da može ako se suzbije uticaj onih aktera koji su bili dominantni u pravosuđu u vrijeme vladavine Vesne Medenice, od kojih su brojni i danas akteri najznačajnih postupaka koji se vode pred crnogorskim sudovima, uključujući i postupak protiv nje. Sve dok su su takvi kadrovi uključeni u te postupke i dok i dalje koriste ranije koruptivne šeme i veze, postoji ozbiljan rizik da se i ti postupci završe neslavno poput, na primjer, postupaka protiv Svetozara i Miloša Marovića i ostalih pripadnika budvanske kriminalne grupe.

Mnogo je aktera iz tih postupaka koji su i danas akteri u aktuelnim postupcima, umjesto da Medenici prave društvo na optuženičkoj klupi i da im profesionalno pravosuđe obezbijedi pravo na pravično suđenje koje su oni uskratili mnogima.

MONITOR: U kakvom je stanju danas pravosuđe, i šta je osim izbora nedostajućih funkcija neophodno preduzeti?

RADULOVIĆ: Osim izbora u pravosuđu na način koji bi na ključnim pozicijama doveo profesionalce sa integritetom, neophodno je uspostaviti sistem odgovornosti u kome će svako odgovarati za kršenje zakona.

Takođe, mislim da bi u kompletnom pravosuđu trebalo sprovesti sistem vetinga koji bi doveo do oduzimanja imovine svima u pravosuđu koji ne mogu dokazati njeno zakonito porijeklo i udaljenje takvih kadrova sa pozicija na kojima su bili i na kojima su sada. Vjerujem da bi značajan broj takvih sami napustili funkcije kada bi se postupak pokrenuo kako bi izbjegli dokazivanje zakonitosti porijekla imovine, a kako se desilo i u Albaniji kada je taj proces pokrenut.

MONITOR: Kolika je  odgovornost političara za to stanje?

RADULOVIĆ: Ključna odgovornost je na njihovoj strani jer su oni kreirali i oni održavaju ambijent u kome su korupcija, nepotizam, klijentelizam i partijska poslušnost dominantni modeli ponašanja. Zaštita partijskih i ličnih interesa, kao i zaštita nezakonito stečene imovine, prepreka je reformi pravosuđa i uspostavljanju društva vladavine prava jer bi u takvom drušvu brojni političari ostali i bez slobode i bez imovine.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo