Povežite se sa nama

INTERVJU

DR VUK VUKSANOVIĆ, STARIJI ISTRAŽIVAČ BEOGRADSKOG CENTRA ZA BEZBJEDNOSNU POLITIKU: Ukrajina je žrtva ruskog napada, ali i politike Zapada

Objavljeno prije

na

Nadam se da stanje na terenu može da dovede do rješenja. Rusima je jasno da ne mogu da okupiraju cijelu Ukrajinu, dok je Ukrajincima jasna količina destrukcije koju im Rusija može nanijeti

 

 

MONITOR: Napadom na Ukrajinu kao da su se pokazale pogrešnim one analize u kojima se tvrdilo da će se Vladimir Putin ponašati kao u slučaju Abhazije i Južne Osetije. Međutim, i tada je ruska vojska stigla blizu Tbilisija, pa je onda potpisano primirje. Ipak, postoje i izvjesne sličnosti?

VUKSANOVIĆ: Postoji sličnost u tome da Rusija uvek vojno reaguje na bilo koju, pa čak i teorijsku šansu, da se neki od njenih suseda može približiti NATO-u. Međutim, i Gruzija 2008. i Ukrajina 2014. godine su bile precizne operacije u smislu da se nametnuo teritorijalni gubitak tim zemljama kao vid kazne i sprečavanja njihovog članstva u Alijansi, bez uvlačenja u prolongiranu i skupu operaciju. Trenutni rat je drugačiji, pošto sve ukazuje na preuranjenost u načinu na koji je Putin doneo odluku, kao i u tome da nije lako nositi se sa zemljom od preko 40 miliona stanovnika. Mnogo je veći rizik nego 2008. i 2014. godine.

MONITOR: NATO je intervenisao na raznim stranama svijeta, pa i 1999. u SRJ. Tada je, između ostalog, obrazloženje bilo da se mora spriječiti humanitarna katastrofa. Sada gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko govori o tome da je Kijev „pred humanitarnom katastrofom“. „Humanitarna katastrofa“ sada ne može biti razlog za intervenciju NATO?

VUKSANOVIĆ: To i jeste bio strateški paradoks intervencije NATO-a 1999. godine pošto je NATO osmišljen da brani države članice od spoljnog napada, ne da interveniše na teritoriji zemalja koje nisu obuhvaćene njenim članstvom. Razlika je očigledna i razumljiva čak i laiku, prošle intervencije nisu podrazumevale rat sa nuklearnom Rusijom, u njenom dvorištu.

MONITOR: Vladimur Putin je deklarisao podizanje ruskih snaga za odvraćanje na viši nivo, pominjući i nuklearno oružje. I u danu invazije, prijetio je nukearnim potencijalom Rusije. Kako bi trebalo gledati na ove, otvorene, prijetnje?

VUKSANOVIĆ: To je bila politička i strateška poruka i Kijevu i Zapadu: ‘Ozbiljan sam, i tako treba da me shvatite. Spreman sam da idem do kraja.’

MONITOR: Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski kao da je očekivao neku veću pomoć Zapada i NATO-a nego što su to sankcije Rusiji. On je, međutim, opštu mobilizaciju proglasio tek kada je napad Rusije već počeo. Kako to da razumijemo?

VUKSANOVIĆ: Što se tiče mobilizacije, to je, najverovatnije, zato što je i on, kao i mnogi, verovao da do rata neće doći. Zelenski je rekao ključnu stvar izjavivši da je Ukrajina prepuštena samoj sebi. Ukrajina je žrtva ruskog napada, ali i žrtva dubiozne politike Zapada. Zapad je uporno odbijao zahtev Moskve da se obustavi „politika otvorenih vrata“ kada je u pitanju članstvo u NATO-u. Zapad bi to odbijao pod obrazloženjem da Ukrajina ima pravo na samostalnu spoljnju politiku, a kada bi usledilo pitanje Vašingtonu: „Da li ste spremni da vojno branite to pravo Ukrajine?“, odgovor je bio – ne. Samim tim, i članstvo u NATO-u je besmisleno ako SAD nisu spremne da idu u rat zbog te zemlje. Međutim, SAD su istrajavale na svojoj poziciji što je stvorilo lažnu nadu u Kijevu da će jednog dana postati članica, čime su se našli na nišanu Moskve. Treba isto napomenuti da će Ukrajina dobiti naoružanje sa Zapada, ali da li će dobiti i vojnike? Naravno da ne. Što se tiče pregovora, ohrabren sam činjenicom da je delovalo da ih i ruski i ukrajinski pregovarači ozbiljno doživljavaju. Nadam se da do rešenja može da dovede postojeće stanje na terenu. Rusima je jasno da ne mogu da okupiraju celu Ukrajinu, dok je Ukrajincima jasna količina destrukcije koju im Rusija može naneti.

MONITOR: Predsjednik Rusije pominje neispunjavanje obaveza koje je Ukrajina prihvatila Minskim sporazumima iz 2014. i 2015. Koliko je, međutim, sama Rusija poštovala te sporazume?

VUKSANOVIĆ: Ni Moskva ni Kijev nisu ispunili svoje obaveze. Kijev je insistirao na odredbama sporazuma koje su nalagale da Kijev preuzme kontrolu nad ukrajinskim delom ukrajinsko-ruske granice. Međutim, Moskva je insistirala na redosledu gde bi dve proruske provincije Donjeck i Lugansk prvo dobile autonomiju, što Minsk II nalaže, pa tek onda da Kijev preuzme kontrolu nad granicom. Vlada u Kijevu, a posebno Zelenski, imali su problem da implementiraju sporazum usled unutrašnjeg otpora. Situacija je bila još komplikovanija usled toga što obe strane nisu poštovale odredbe o prekidu vatre, o čemu je OEBS izveštavao.

MONITOR: Usaglašavanjem sankcija i preko SWIFT sistema bankarskih komunikacija, djeluje da su EU, SAD i Velika Britanija sankcije Rusiji digle na najviši nivo. Može li se pretpostaviti da je Rusija već napravila dogovor sa Kinom i da bi mogla preći na njen sistem prekograničnih bankarskih komunikacija CIPS?

VUKSANOVIĆ: Takvog sporazuma za sada nema, barem ne javno, pošto se Kina lukavo drži podalje od svega dok je ovaj sukob užaren. Međutim, Kina će sigurno iskoristiti priliku da uspostavi specijalne veze s Rusijom u domenu finansija, energetike i trgovine pošto Moskva neće imati drugog velikog partnera sem Kine, da olakša svoje ekonomske muke. Kina, svesna te činjenice, diktiraće sve uslove i pravila. Kina je veliki dobitnik ove krize, ne samo zato što će Rusija biti bliža Kini već i zato što će SAD, dok bave Rusijom i Evropom, imati manje vremena i resursa da se bave Kinom.

MONITOR: Kako gledate na odluke Savjeta za nacionalnu bezbjednost o kojima nas je obavijestio predsjednik Aleksandar Vučić?

VUKSANOVIĆ: Vučić za sada izbegava izjašnjavanje pošto ga za Rusiju vežu Kosovo i dogovor sa Putinom o šestomesečnim cenama gasa iz novembra, što mu treba za izbornu kampanju. Međutim, Vučić se najviše plaši sopstvenih glasača jer je popularnost Rusije ogromna u javnom mnjenju. Smatra da bi udaljvanje od Rusije dovelo do unutrašnjih previranja i odlaska njegovih glasača kod drugih desničarskih stranaka. To Moskva zna i može da iskoristi protiv njega. Međutim, sa ovim sukobom, Zapad više neće tolerisati bilo kakvu slabu kariku, i samim tim mislim da će zbiti redove na Zapadnom Balkanu toliko snažno da će i Vučiću biti teško da bude neopredeljen.

MONITOR: Vjerujete li riječima Karla Bilta da je Srbija odbijanjem da podrži sankcije EU, samu sebe isključila iz EU perspektive?

VUKSANOVIĆ: Te reči Karla Bilta su možda bile nepotrebne, ako se gleda komplikovana situacija Srbije. Međutim, delimično je u pravu, u smislu da status kvo neće biti održiv.

MONITOR: Iz EU stižu nova upozorenja Srbiji, dok se stišava buka oko informacije o dolasku u Beograd sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost RF Nikolaja Patruševa, o kojem je opoziciona štampa svojevremeno pisala da je sa Vulinom u Moskvi, napravio „radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“. Da li je, u ovom momentu, interes Rusije da učestvuje u destabilizaciji zemalja Zapadnog Balkana, kroz Vulinov „srpski svijet“?

VUKSANOVIĆ: Poseta Patruševa je otkazana – što dokazuje koliko Beograd ozbiljno shvata situaciju. „Srpski svet“ je besmislen koncept koji su izmislili pojedini članovi vladajuće koalicije u Srbiji za unutrašnju promociju i koji nema nikakve šanse da se ostvari. Rusi potencijalno gledaju na Balkan kao mesto gde mogu da podrivaju Zapad. Međutim, Vučić kada udara na susede, on to radi zbog sopstvenog interesa da bi se ojačao u Srbiji, a ne za račun Rusije jer bi ga to stavilo na nišan Zapada čija mu podrška treba da bi ostao na vlasti. Pored toga, nakon rata u Ukrajini, Zapad iz bezbednosnih razloga neće više nigde dozvoliti prazan prostor, uključujući i u Beogradu.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CENTAR ZA GRAĐANSKE SLOBODE:  Svi se plaše izbora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbora se plaše svi. Oni koji pokušavaju održati postojanje 43. Vlade žele da raznim oblicima partijskih djelovanja poboljšaju svoju poziciju, a onda i zadobiju što veću podršku. Neki podgrijavanjem nacionalizma žele povratiti svoje biračko tijelo, dok drugi populizmom, zadobijaju sve veće simpatije onih koji su u raznim rascjepima odavno zaboravljeni, najviše u ekonomskom smislu

 

MONITOR: Uz političku i institucionalnu krizu koje se ne rješavaju, sve je manje ministara u tehničkoj Vladi, nakon što je ministarka evropskih integracija podnijela ostavku. Kako to komentarišete?  

POPOVIĆ KALEZIĆ: Institucionalna, pravna i politička kriza dovodi do rasipanja pa i unutar 43. Vlade, koju ne bismo mogli nazvati tehničkom, ali bi bilo dobro da u neko dogledno vrijeme, dođe do formiranja takve, koja će služiti za prevazilaženje trenutnih, najnužnijih problema, i koja će uspjeti pripremiti valjano pravno i institucionalno tlo za raspisivanje i održavanje izbora.

Trenutna Vlada je najviše zadobila povjerenje i mogućnost djelovanja, upravo zbog obećanja da će izvršavati zadatake iz evropske agende, a sve u cilju zatvaranja poglavlja i što bržeg priključenja EU. Nažalost, nijesmo imali prilike vidjeti da se krenulo u tom pravcu, pa se umjesto reformi izbornog zakonodavstva i pravosuđa, krenulo ka drugim ciljevima, poput zaključenja Temeljnog ugovora, predstavljanja plana (bez plana) Otvorenog Balkana, a onda i pripreme zarad održavanja popisa stanovništva. Podnošenje ostavke ministarke evropskih integracija, gospođe Marović, koja je zauzimala tri visoke pozicije unutar vladajuće skupine, od već navedene  funkcije, preko glavne pregovaračice do potpredsjednice Vlade, budi sumnju na skretanje sa evropskog puta, pogotovo što je u svojim navodima i objavljenoj analizi bila eksplicitna u stavu da se ne slaže oko ideje Otvorenog Balkana, smatrajući da nije jasno šta Crna Gora dobija tom inicijativom. Nijesmo uspjeli čuti argumentovanu reakciju čelnika Vlade na tvrdnje gospođe Marović. Ako jednoj ministarki evropskih poslova ova inicijativa nije jasna i do kraja demistifikovana, šta mogu očekivati građanke i građani ove zemlje. O inicijativi Otvoreni Balkan se zna tek toliko da će pospiješiti regionalnu saradnju, dok sve ostalo ostaje pod znakom pitanja. Umjesto da se bavimo dugogodišnjim težnjama ispunjavanja mjera i aktivnosti iz otvorenih poglavlja, mi smo skrenuli ka inicijativi Otvoreni Balkan o kojoj vrlo malo znamo. Krajnje loše je osipanje ministara/ki  i to dodatno otežava situaciju, sa posebnim akcentom na Ministarstvo evropskih integracija.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR LEV KREFT, PROFESOR LJUBLJANSKOG UNIVERZITETA: Ne radi se o tome ko će da ovlada svijetom nego da li će svijeta biti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Odnos prema proruskim osjećajima na Balkanu treba staviti u odnos sa protivljenjem sadašnjim mjerama u EU, uz izražavanje antiameričkih pogleda na nesamostalnost EU u sukobu imperija

 

MONITOR: U Sloveniji su održani referendumi koji su partije na vlasti nazvale „tri puta ZA“. Za potvrđivanje u Parlamentu usvojenih zakona kojima se, kako je u kampanji rečeno, obezbjeđuje nezavisnost javnog servisa, dostojanstvena starost i efikasna vlada. Kako ocjenjujete kvalitet ovih zakona i da li će oni biti sprovodivi?

KREFT: Ti su zakoni različitih izvora, zajednički im je kontekst odbacivanja rešenja koja su donesena za vreme vladavine Janeza Janše odnosno desne koalicije. Lako sprovodiv je zakon o vladi koji donosi rešenja potrebna da bi se udomila koalicija zajedno sa njezinim predstavama o zajedničkom programu, posebno na strani Levice. Zakon koji govori o državnoj brizi za starije nepotpun je kao i onaj kojeg zamenjuje, a glavna poenta mu je da se rešenja dosada važećeg zakona neće sprovoditi još godinu dana jer dovode stariju populaciju u lošiju potporu nego što je bila ranije. Znači, kupuje se vreme da se doradi zakonodavstvo za populaciju koja postaje većinska. Treći zakon je politički najznačajniji, pa je i pobudio najviše pozornosti, jer se odnosi na RTV Slovenije kao javni servis, i na njezinu depolitizaciju, dakle protiv rešenja kojim su dovedeni u rukovodstvo ljudi verni i potčinjeni Slovenačkoj demokratskoj stranci i njezinom predsedniku Janši. Potvrda sva tri zakona na referendumu u korist sadašnje vlade i njezino koalicije bila je moguća jer se biračko telo još uvek deli na osnovi animoziteta prema ranijoj vladavini.

 

MONITOR: Slovenija od juna ima novu vladu premijera Roberta Goloba, koju čine pobjednici aprilskih izbora – Pokret Sloboda, Socijaldemokrate i Ljevica. Kako ocjenjujete njihov učinak u ovih nekoliko mjeseci?

KREFT: Za sada radi se o dve glavne preokupacije. Prva je iskoristiti početak, dok je koalicija još popularna, za odstranjivanje rezultata ranije koalicije Slovenačke demokratske stranke i Nove Slovenije, uz uspostavljanje vlastitih načina ovladavanja situacijom bez nedemokratskih alata i postupaka, ali dovoljno efikasnih; druga je – praćenje krize uslovljene ruskim napadom na Ukrajinu i angažmanom Evropske unije u tom ratu na strani napadnutog, što dovodi i Sloveniju u poteškoće, za sada pre svega vezane za moguću nestašicu i već uspostavljenu skupoću svih energenata. A to dovodi u pitanje sve privredne ciljeve vezane za rast nacionalnog bruto proizvoda kao i za potrošnju stanovništva. Vlada subvencioniše koliko može i jedno i drugo kako bi smanjila strah od recesije; više od toga zavisi od kraja i uslova okončanja rata u Ukrajini.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD POKRETAČA „PREOKRETA“: Izbori su izlaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zar nije logično da ako postojeće strukture ne mogu da postignu dogovor koji gradi tropetinsku većinu prije svega za imenovanja u pravosuđu, a oko 30 posto građana želi političke opcije koje nisu u parlamentu, da idemo na izbore i provjerimo da li bi novi saziv mogao doći do većine potrebne za reforme

 

MONITOR: Politička kriza se ne razrješava, već zaoštrava. Opozicija je van parlamenta, i čvrsto stoji na svojim zahtjevima, kao i parlamentarna većina. Ako se i pomenu ustupci, na njih nema reakcije. Kako vidite današnju političku situaciju i političku klasu?

PERIĆ: Politička klasa osjeća sigurnost u postojećem stanju i strah od njegove promjene. Oni ne žele mijenati ovu startešku igru. Ugodno je stalno produkovati krize koje onda kao rješavate bez ikakvog obavezivanja šta ćete konkretno učiniti dok ste na nekoj poziciji.

Nažalost, koliko god ih kritikovali, svjesno ili ne, i onaj kritički orijentisani dio društva koji se nalazi u akademskoj zajednici i značajnom dijelu kredibilnih medija u ključnim momentima im pruža prećutni legitimitet, pristajući na pravila koja oni propisuju. Moguće da je to prvi korektivni faktor koji bi pomogao razvlašćivanju vladajućeg pogleda na politiku u Crnoj Gori – u kojem legitimaciju za bilo kakav politički stav smijete imati samo kroz već etablirane političke strukture. Tu se mora biti strpljiv jer je akademska zajednica kod nas prilično pasivna, a kredibilni mediji su često bili na udaru i žele neku vrstu sigurnosti. Oboje je razumljivo, ali ako se stvari nastave tako odvijati, zajednica će sve manje imati koristi od njih. S namjerom ili bez namjere, oni tako mogu postati dio političke klase. Želim da vjerujem da su prije svega u medijima svjesni ovog izazova koji je pred njima. Naglašavam da mislim na kredibilne medije, ne na pamflete ili žutu štampu.

MONITOR: Šta je izlaz iz političke krize?

PERIĆ: Izbori. Nema nikakve dileme da ovaj sastav parlamenta ne može i ne želi suštinski izlazak iz krize, jer se oni njome politički hrane. Zašto uljepšavati? Oni ne žele da mijenjaju igru koju su osmislili i u kojoj na više ravni odlično prolaze. To je za njih komfor zona. Jedni kao brane državu, drugi je kao napadaju, treći su kao za neko spasonosno rješenje – dakle svako ima svoju ulogu i svoju političku nišu. Dodatno, zar nije logično da ako postojeće strukture ne mogu da postignu dogovor koji gradi tropetinsku većinu prije svega za imenovanja u pravosuđu, a oko 30 oposto građana želi političke opcije koje nisu u parlamentu, da idemo na izbore i provjerimo da li bi novi saziv mogao doći do većine potrebne za reforme?

MONITOR: Vjerujete li da će doći do izbora sudija Ustavnog suda 28. novembra?

PERIĆ: Već smo čuli iz usta predstavnika nove vlasti da oni sada hoće kontrolu nad Ustavnim sudom. Opet, prethodna vlast ovu poziciju smatra dobrodošlom da koristi svoj ucjenjivački kapital. Ako sudite po tome, teško je očekivati taj izbor krajem novembra, ali neodgovornost je tolika da je teško predvidjeti šta kome može pasti na pamet i što partijski gledano može smatrati korisnim, drugim riječima kakvu nagodbu može sklopiti – i u skladu sa tim glasati.

MONITOR: Da li je dobro rješenje, koje se predlaže kao minimum – izbor makar jednog sudije u taj sud?

PERIĆ: Jedino kvalitetno rješenje je izbor četiri kvalitetna kandidata kako bi se Ustavni sud kompletirao. Taj sud već sada ima ogroman broj zaostalih slučajeva i čak da ga odblokirate odmah, moguće da bi trebale godine da se taj zaostatak smanji na podnošljivu mjeru koju sud čini elementarno dostupnim da odluke u odnosu na nove žalbe, odnosno podneske donosi u razumnom roku. Značaj ovog suda je posebno važan iz dva razloga: prvi, on bi mogao staviti van snage neustavno zakonodavno ponašanje bilo koje većine, i drugi – on je krajnja instanca u rješavanju izbornih sporova bez čega po zakonu ne mogu biti proglašeni odnosno utvrđeni konačni rezultati izbora. Bojim se da je ovakvo stanje instrument u rukama svih većina nakon 30. avgusta i da se oni bez velikog pritiska njega neće odreći. Da li je to vrhunac neodgovornosti – jeste, stoga i treba insistirati da od njihovih političkih interesa oslobađamo institucije, ovog puta Ustavni sud.

MONITOR: Danas govorimo o mnogim kontroverznim, odnosno neusaglašenim,odlukama u pravosuđu. Od pritvora Vesne Medenice, koji sudovi različito vide, ili ignorišu upute viših instanci, do, recimo, presude o Solani, kojom se odluka Savjeta za privatizaciju da se radi o državnom zemljištu poništava. Kako vidite stanje u pravosuđu?

PERIĆ: Očigledno je da prethodna vlast  još ima kontrolu u pravosuđu. Nova vlast nije razumjela da vladavina prava podrazumijeva i vladavinu znanja – onog pravnog. Jednako je važno i poznavanje kadrovske baze sa kojom raspolaže crnogorsko pravosuđe da bi iz nje mogli selektovati najbolja rješenja, ali je tu pokazana više nego zabrinjavajuća površnost.

Nijedna većina u prethodne dvije godine nije pokazala interesovanje da okupi pravnu pamet, napravi smislenu dugoročnu strategiju kako do pune vladavine prava u praksi, već se pribjeglo „Twitter vojevanju”. S takvim postavkama, stanje ne može biti drugačije. Čini se da je potrebna drugačija konstelacija političkih odnosa koja bi vrhunila i tu vrstu spremnosti za drugačiji pristup, ozbiljniji svakako, i da dobijemo strukture koje imaju u isto vrijeme i znanja i riješenosti za ovu borbu, jer jedno bez drugog je besmisleno – što bi opet vodilo neučinkovitosti.

MONITOR: Ko sve ne želi izbore i zašto?

PERIĆ: Parlamentrne strukture ne želi na izbore koje neće prilagoditi trenutku koji njima ne odgovara. Ponavaljam, značajan dio građana ne želi da glasa niti jednu od postojećih parlamentarnih partija. Dakle, problem političkog legitimiteta je očit.

Sada već ustanovljena samovolja novih vlastodržaca je dovela do toga da mi više nemamo jasnih pravila u izbornom procesu: nemamo Ustavni sud u punom kapacitetu, izborne jedinice možete mijenjati usred izbornog procesa, Zakonom o lokalnoj samoupravi možete mijenjati ono što bi se smjelo mijenjati samo izbornim zakonima, do mile volje možete produžavati mandate odbornicima i sljedstveno tome i poslanicima, a na kraju imate i instrumente blokade da nikada ne priznate izbore. Kada imate ovako moćan, a pritom neustavan arsenal opstrukcionih mogućnosti i intenzivno ga koristite, jasno je da ćete učiniti sve da tajming izbora prilagodite trenutku koji je najpovoljniji za vaš rejting.

Datum izbora će određivati istraživanje javnog mnjenja, a ne Ustav ili potreba građana. Ovu praksu su ustanovile potonje dvije većine. Prvo jedna, a potom i druga.

MONITOR: Kako vidite rezultate lokalnih izbora i svega što se nakon toga desilo, od Šavnika do Podgorice?

PERIĆ: Lokalni izbori su pokazali da prethodna vlast bez obzira na darove nove ima problem ogromnog odliva podrške. Pitanje je samo gdje će ona završiti. Ujedno građani su poslali snažnu poruku da ne žele besmislene rasprave već nove političke mogućnosti.

U Šavniku situacija nije crno-bijela. Izvinite, ali birački spisak kontroliše MUP koji opet kontroliše nova vlast, odnosno većina, a onda predstavnici djelova te nove vlasti na terenu žele da ponište pravo onih koji su upisani u taj isti birački spisak. Ako je neko fiktivni birač ili nema osnov da bude upisan, to treba utvrditi odmah i brisati tu osobu iz ove zbirke ličnih podataka, a ne da upisujete pod vrlo sumnjivim okolnostima ljude u birački spisak i onda ih sprečavate da glasaju.

Moramo znati šta znači vladavina prava – to je poštovanje zakona, i kada vam odgovara i kada ne odgovora. Jasno je da je DPS ovdje radio izborni inžinjering – ali ga nije mogao uraditi sam, jer on ne kontroliše MUP. Makar nam tako govore iz aktuelne vlasti.

MONITOR: „Preokret“ nije uspio da pređe cenzus u Podgorici. Šta vidite kao razlog?

PERIĆ: Više je faktora, ali bih krenuo s druge strane. Ukupno oko 2 posto birača u dva grada na kojima smo učestvovali na izborima su dali podršku sasvim drugačijoj političkoj artikulaciji. Prvi koraci su po pravilu malih gabarita, ali moguće značajne simbolike. Pokazali smo da može drugačije.

Razmotrili smo organizacione momente u kojima smo mogli više a koji su skopčani i sa ograničenim finansijama. Kada je riječ o programu, vjerujem da je on zaista potreban Podgorici, Danilovgradu i Crnoj Gori i cijenim da smo ga artikulisali na pristojan način.Nije nam pomogao ni ambijent izrazito polarizovane scene u kojoj su oba pola bazirali svoju strategiju na podgrijavanju straha da nećemo preći cenzus. Kao i u mnogim drugim slučajevima u ove dvije godine – pokazali su da imaju raskošan destruktivni potencijal na koji mi nismo uspjeli odgovoriti ovog puta. Tu je naša odgovornost, prvo moja, ali nadam se da su neke lekcije savladane.

Istinski žalim što moram konstatovati i da smo, uz nekoliko izuzetaka, u 2022. godini doslovno prvi put u našem višestranačju imali problem da ostvarimo ono što nam zakon garantuje a na što novinarski kodeks obavezuje medije – elementarno ravnopravan tretman. Obrazloženje medija, među kojima ima i onih čiji rad poštujem i u kojima rade kredibilni i ljudi i novinari, da je to bila posljedica malog fizičkog prostora, govori da se moramo vratiti postulatima demokratije: svaka lista koja se potvrdi pred izbornom komisijom predstavlja politički iskaz određenog broja građana i ako ne možete da ih tretirate ravnopravno makar u sučeljavanjima – nemojte da ih organizujete. Argumenti da ste komercijalan medij onda ruši postavku da ste podređeni javnom interesu. Nemam nikakav problem ni da kažem da smo imali nekad eksplicitno, a nekada implicitno saopštenu poruku da smo nepoželjni u nekoliko medija.

Imam obavezu čuvati dignitet onih koji su nam dali podršku i ne pristajati na njihovo bagatelisanje, tim prije jer smatram da se radi o samosvjesnim i na više ravni veoma vrijednim građankama i građanima. Do tada, oglašavaćemo se onamo gdje imamo mogućnost. Nažalost, partitokratija je dobrim dijelom zagospodarila našim prostorom, čak i onamo gdje je ne bi smjelo biti. Kako drugačije objasniti činjenicu da se logika političkih feuda uzima kao datost? U ovoj borbi treba mnogo takta i još više istrajnosti. Riješenosti za oboje imamo.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo