Povežite se sa nama

Izdvojeno

BRANKO BAČANOVIĆ, BOKELJ, SARAJLIJA: Sloobodni, izuzetni i zaslužni  umjetnik

Objavljeno prije

na

Vrhunski grafički dizajner iz Sarajeva  ljeta provodi u porodičnoj kući u Tivtu koju je gradio njegov djed. Prijatan, neposredan i komunikativan, na onaj, tako prepoznatljiv ”sarajevski način”. I danas, Bačanovićev dan počeo je ronjenjem, rano ujutro. ”Tada je riba blizu obale”, kaže dok, ne bez ponosa, pokazuje  slike ulova

 

Tog julskog dana, u vrijeme kad jara  počinje da slabi, sreli smo se na tivatskim Pinama. Branko Bačanović Bambi ,vrhunski grafički dizajner  iz Sarajeva , ljeta provodi u porodičnoj kući, koju je gradio njegov djed. Prijatan je, neposredan i komunikativan, na onaj, tako prepoznatljiv ” sarajevski način”.I danas, Bačanovićev dan počeo je ronjenjem, rano ujutro.” Tada je riba blizu obale”, kaže  dok nam,  ne bez ponosa, pokazuje slike današnjeg ulova.

U ovaj grad doselio se, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije  Brankov djed i na samoj rivi otvorio restoran, bilijar i kafanu. Ovdje je rastao i školovao se  Brankov otac, Milivoje Bačanović.Izvanredno je crtao, pa, nakon završene Pomorske škole u Kotoru, studije želi da nastavi na Likovnoj akademiji u Beogradu.Susret sa konjskom zapregom i poderani rukav na košulji, osujetio je plan. ”Od sramote otac nije mogao, tako pocijepan,  pred komisiju.” Upisuje  Pomorsku akademiju  u Dubrovniku, završava kao kapatan duge plovidbe, ali  se zaploviti neće. Grupa Talijana koja je čula izvanredni glas Milivoja Bačanovića,  dok  je po dubrovačkim skalinama  pjevao serenade, pomogla mu je  preporukama za prestižni Rosini konzervatorij u Pezari. Završava solo pjevanje u Italiji,  kratko pjeva sa Umjetničkom trupom Ivo Lola Ribar u Beogradu i  već 1946. godine potpisuje ugovor  sa Narodnim pozorištem u Sarajevu.U bosanskoj prijestonici vjenčaće se, Sarajkom, Brankom Babić. U ovom gradu rodiće se 1952. g njihov jedini sin Branko Bambi Bačanović, na Marijin dvoru u ulici Valtera Perića.

”  Živjeli smo zajedno sa glumcima Safetom Pašalićem , Dragoslavom Dragčetom Popovićem, režiserom  Vladom Jablanom i njihovim porodicama.Svi smo imali po dvije prostorije, zajedničko kupatilo i toalet..“

Familija Bačanović se 1957. godine seli u svoj stan, na sarajevskom Mejtašu.” Grand prix  koji je otac, na medjunarodnom takmičenju operskih pjevača u konkurenciji od 200 pjevača dobio, kao najbolji bariton, par godina ranije,  valjda je nešto značio.” priča Bačanović.

Pripašće Brankovom ocu i Dvadesetsedmojulska i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Orden rada sa zlatnim vijencem i Orden rada trećeg i Orden rada dugog reda… Ali i sjećanje kolega da je ” bio i ostao u povijesti jedan od sinonima i simbola uspješnosti Opere Narodnog pozorišta Sarajevo”.

Slučaj će , decenijama kasnije, i Milivojevom sinu Branku Bačanoviću, odrediti profesionalni put. Ogradjeno dvorište iza ateljea skluptora Arfana Hozića , bilo je idealno mjesto za Brankovog vučjaka, dok su se on i Hozić družili uz čašu vinjaka. ” Pravio sam skulpturicu namijenjenu za poklon, kad me Arfan upitao: ‘Što ti ne bi upisao Akademiju?’. Potpuno iznenadjen odgovorim mu, da je već jun, da treba spremiti prijemni, a da ja moram na more. Rekao je  da će me on spermati…” Upisao je Odsjek grafičkog dizajna sa drugom generacijom studenata Likovne akademije u Sarajevu i diplomirao 1977. I danas sa velikim poštovanjem pominje profesore od kojih je mnogo naučio, crtanje kod Alije Kučukalića, veliki akt kod Nade Pivac,  večernji akt kod Mersada Berbera…

Kao dizajner,  zaposlio se u  Lik- u, firmi  čiji je bio stipendista, a koja se bavila uredjenjem enterijera. ”Odmah sam počeo da radim ono za šta sam učio, ali i da saradjujem sa tada najpoznatijim arhitektama u zemlji…” Od 1983. a na osnovu brojnih nagrada koje je dobio,  Bačanović stiče status  slobodnog umjetnika. Status  izuzetnog umjetnika ULUPUBiH” stiče 1992.. a od 2013 je  zaslužni umjetnik’ ovog Udruženja. Iste godine Bačanović je stekao i status  istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo.

U skoro pola vijeka dugom Bačanovićevom stvaralaštvu,  dominira umjetnički  plakat. Od onog prvog,  uradjenog za Pozorište u pokretu kojeg se i danas rado sjeća.” Praktično na najavnom  plakatu osnovni motiv bio je kofer, koji simbolizuje put i putnike. Kroz kofer se ogledaju crveni oblaci, cirostratusi, vječni putnici koji donose promjene, isto kao što je i ovo pozorište donosilo promjene u idejama, pristupu i načinu rada.U dnu plakata je i citat Manifesta Pozorišta u pokretu, koji objašnjava jednu od njegovih karakteristika da pozorište ne treba samo da čeka gledaoca, ono mu treba poći u susret.” Slijedio je plakat za predstavu ovog Pozorišta,  Šest lica traže pisca, sa rešetkastim prozorom na plakatu koji je glavni motiv i kroz koga su lica obasjana nestvarnom, morbidnom i tajanstvenom svjetlošću. Lica glumaca koji su igrali u predstavi.

”Tako je krenulo…” kaže Bačanović,  umjetnik koji je u bh pozorišnu praksu uveo tretiranje pozorišnog plakata kao dijela predstave. Autor je i plakata  za  Kusturičine i Sidranove kultne filmoveOtac na službenom putu i  Sjećaš li se Dolly Bell, kao i omot za dupli album  grupe  Indexi, zajedno sa Mersadom  Berberom.  Kreativno je opremio i naslovnu stranu  monografije Dubravka Lovrenovića, Stećci.

Na javnom konkursu za znak i plakat za Zimsku olimpijadu u Sarajevu, nije učestvovao.Tek, u sklopu priprema  dizajna kataloga borilišta za kandidaturu.” Vrijeme je bilo kratko.Iako bolestan, sa temperaturom  39 C,  zajedno sa Alojzom Hedžijem Bimbom, koji je radio u štampariji,  do jutra  sam pratio štampu, uvezivanje i pakovanje. Kasnije, kada je Sarajevo i zvanično dobilo organizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara bio sam član Komisije za dizajn pri Olimijskom komitetu zajedno sa Mersadom Berberom, Pavlom Lukačem, Adijem Mulabegovićem, Ismarom Mujezinovićem, Mladenom Kolobarićem… ” Radio je i na  izradi priručnika grafičkih standarda, nešto poput pravilnika za upotrebu olimpijskih simbola.

Veliki broj nagrada i važnih priznanja, na domaćim i internacionalnim takmičenjima u oblasti grafičkog dizajna ostvarenih tokom višedecenijskog stvaralaštva, potvrdjuju da je Branko Bačanović jedan od najznačajnijih bh grafičkih dizajnera. Gradimir Gojer na stranicama knjige  Bačanović poetika , podcrtava –  ne samo u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji, već i u svijetu, s obzirom da se na mnogim medjunarodnim izložbama njegov rad već decenijama prepoznaje i vrednuje…

Sarajevske ratne godine proveo je u Minhenu. Snalazio se poput ostalih bosanskih izbjeglica,  održavao baštu  njemačke familije apotekara. U pauzi za ručak domaćini su ga pitali  čime se bavio prije rata. Pokazao im je slajdove predratnih kreacija,  koje je imao u torbi.Bila je to najbolja preporuka za posao i poznanstvo sa unukom grofa von Zeppelnin, Ditterom.” Imao je firmu za proizvodnju medicinskih instrumenata i  alata za lobotomiju u Švajcarskoj i od mene je tražio da mu napravim projekat vizuelne identifikacije i osmislim logo. Insistirao je da crtam rukom ne koristeći kompjuter.Tada sam se sjetio  da znam crtati.”

Rat je završen. Sa prijateljem Hamom sjedio je Bačanović u polupraznomn minhenskom kafiću. Igrali su ‘ tavle’ i ćutali”. Branko je upitao: Jel’ vrijeme…? ” . ” Jest…”, odgovorio mu je prijatelj i obojica su se vratila u Sarajevo.Bila je 1998,  poratna godina. Prvi angažman dobiće, u ratu osnovanom pozorištu  SARTR’ koji je tada vodio Safet Plakalo. Slijedi saradnja sa Narodnim pozorištem, Kamernim teatrom i Pozorištem za mlade…

U prostorijama Gradske galerije Collegium Artisticum Branko Bačanović Bambi je sarajevskoj publici predstavio  2020.godine svoje grafičke kreacije.Retrospektivna izložba obuhvatila je skoro 200 radova na preko hiljadu kvadrata izložbenog prostora. Uz nekoliko autorskih tekstova i reprodukcija Bačanovićevih radova u isto vrijeme promovisana je i monografija, ‘ Grafički kontinuiteti 1977- 2017, kojom je predani i plodni  rad ovog autora zaokružen. Dvije godine kasnije, Branko Bačanović, tajnim glasanjem, izabran je za dopisnog člana Akademije nauke i umjetosti BiH.

Sa prvim jesenjim kišama vratiće se iz Tivta  u Sarajevo. Tamo, pod pokroviteljstvom Akademije, početkom iduće godine planira izložbu. Izložiće  stotinjak  grafika na kojima će se naći apstraktni crteži riba,  motivi sa stećaka, čamci koji prevoze te motive. Asocijacija na rijeku Stiks iz grčke mitologije. ” Sarajevo je grad u kojem sam rodjen i u kojem ću umrijeti”, kaže naš Bokelj. Sarajlija.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo