Povežite se sa nama

INTERVJU

DR NERZUK ĆURAK, PROFESOR FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA UNIVERZITETA U SARAJEVU: Genocid je antropološki užas

Objavljeno prije

na

U masovnim ubistvima naroda nema „ali“, nema relativizacije i kontekstualizacije. Postoji samo zločin

 

MONITOR:Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, VP Kristijan Šmit je izjavio kako je šokantno da se i posle toliko vremena ne može doći do zajedničkog stanovišta o prošlosti. Kakav je dosadašnji doprinos akademskih zajednica u BiH, Srbiji i Hrvatskoj kada se radi o približavanju stanovišta o prošlosti iz 1990-tih?

ĆURAK: Bez   konsenzusa   o   prošlosti   teško   je   očekivati   konsenzus   o budućnosti. Nažalost, konsenzusa neće biti, ali bit će budućnosti. Za   razliku   od   prošlosti,   budućnost   će   sigurno   doći, najvjerovatnije   kao   ponavljanje   loše   prošlosti.   Nesposobnost ključnih   proizvođača   mržnje   kako   devedesetih   godina   prošlog stoljeća,  tako   i  danas,  da  priznaju  svoju  kolosalnu  krivicu  za masovno   ubistvo   narodâ   ali   i   za   ovovremenu   inflaciju međunacionalnog nepovjerenja,  upućuje na   budućnost koju  će pojesti   skakavci.   Odgovornost   akademskih   zajednica   za permanentnu produkciju straha i nepovjerenja je velika, jer su naše   akademije   zatrovane   eksplicitnim   i   implicitnim nacionalizmom koji ne vidi nikakav grijeh u svojoj kući. Mali broj odgovornih, kritički pozicioniranih i etički uspravnih članova akademskih zajednica nisu dovoljni za promjenu nacionalističke paradigme. Ne bih, stoga, govorio o približavanju stanovišta o prošlosti – to je političko pitanje, a akademici imaju odgovornost da tragaju za istinom. To je impresivna potraga. Umjesto lažnog približavanja   stanovišta,   potrebna   nam   je   istina   kao   kriterij komunikacije.

MONITOR: Kolegijum   Skupštine   RS  odbio  je  da   u   dnevni   red zasijedanja uvrsti prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici koji su podneli bošnjački poslanici- i odložio raspravu, sa stavom da bi takva rezolucija trebalo da se odnosi na osudu svih zločina. Kolegijum je odbio i prijedlog opozicije da se bošnjački prijedlog odbaci… Kako Vam izgleda ovo „balansiranje“ parlamentarne većine u RS?

ĆURAK: Kao proces užasavajuće, nemilosrdne i uznemirujuće anahrone dehumanizacije   Bošnjaka   koji   su   u   registru   nacionalističko- šovinističke Srbije i srpskog svijeta niža bića jer ih izdajnička muslimanska   krv   suspenduje   da   budu   ljudi,   odnosno   Srbi. Ostajem   trajno   začuđen   strukturalnim   i   kulturnim   nasiljem srpskog slovenskog nacionalizma čija se matrica u dvadeset prvom stoljeću nije udaljila od dehumanizacijskog koda, već je, nažalost, normalizirana kao imanencija srpske nacionalističke kulture. O tome dovoljno govori višedecenijska kultura poricanja genocida i drugih najtežih zločina koja svoju potvrdu dobija i odbijanjem Kolegija   Skupštine   bh.   entiteta   Republika   Srpska   da   uvrsti prijedlog rezolucije o osudi genocida nad Bošnjacima na dnevni red   skupštinskog   zasijedanja.  To   se   neće   desiti   u   Stevandić- Dodikovoj režiji, to se neće nikada desiti. Tješim se ipak da je nikada dugo vrijeme, pa možda 2104. na 300-tu godišnjicu Prvog srpskog ustanka Bošnjaci konačno prestanu biti mitski Turci i budu humanizirani i kroz priznavanje genocida čija polja smrti nisu samo srebrenička i ne mogu se objasniti i potvrditi samo pravnim sredstvima. Genocid je antropološki užas, duga sjenka noža nad eksterminacijom jedne naivne i nezaštićene zajednice

MONITOR: Da li je uošte moguća neutralnost kada se radi o napadu Rusije na Ukrajinu ?

ĆURAK: Ruski   napad   na   Ukrajinu   nije   završen   blickrigom.   Neočekivana   ukrajinska   odbrana   spriječila   je promjenu međunarodnog poretka u smjeru pobjede totalitarnih i autoritarnih režima. Da je Putin ušao u Kijev, možda bi Vučić i Dodik danas bili gospodari Zapadnog Balkana. Kako se to nije desilo, možemo izvući zaključak da tzv. mađarska ili srpska neutralnost spram rata u Ukrajini   nije   ništa   drugo   nego   podrška   Rusiji,   budući   da   bi drugačije   odvijanje   rata   jasno   pozicioniralo   Budimpeštu   i Beograd   kao   ruske   igrače.   Da   je   Zapad   pogriješio  i odigrao slično kao što je tri godine igrao u ratu protiv Bosne i Hercegovine, ko zna kako bi danas izgledao svijet. Ali, dok je Bosni uveden nepravedan embargo na uvoz oružja za odbranu, Ukrajina je dobila i dobija moderno   naoružanje.   Ukrajinska   odbrana   relativizira   tzv. neutralnost Beograda i Banjaluke. Sarajevo nije napalo Beograd, već   je   Beograd   devedesetih   godina   prošlog   stoljeća   napao Sarajevo,   isto   tako   nije   Kijev   napao   Moskvu   već   je   Moskva napala Ukrajinu. Kome  ta činjenica  nije  jasna, pun je nečiste savjesti.

MONITOR: U najnovijem izvještaju Evropske komisije o stanju u BiH u 2022-oj,  Visoki   predstavnik   se   kritikuje   zbog   tajminga   nametanja promjena zakona u noći izbora i od njega se traži da strogo postupa u okviru ovlašćenja, a da Bonska ovlašćenja koristi samo kada je to neophodno. Da li se ovim preporukama EK i EPA  Šmitu daje do znanja da Brisel strepi od  posljedica njegovih odluka?

ĆURAK: Teško pitanje. Ne znam šta pametno da Vam kažem. Tek mogu usput primijetiti da je u ovoj dionici bosanske političke historije očuvanje Bosne i Hercegovine kao države, važnije od demokratije. Ako bi to još značilo da je očuvanje i razvoj BiH važnije i od apsolutnog trijumfa etničke demokratije, eto dobitne kombinacije i za Brisel i za Šmita, ali i za Sarajevo.

MONITOR: Stranka Pravde i razvoja turskog predsjednika  Erdogana,   odbila je  predlog   opozicione  Republikanske narodne partije da se zločin u Srebrenici prizna kao zločin genocida. Da li je to učinjeno zbog toga  što je u više zemalja Zapada ono što se događalo Jermenima 1915. proglašeno genocidom koji je izvršila Turska?

ĆURAK: Dozvolite mi da na ovo pitanje odgovorim citatom iz moje knjige Zašto je Bosna a ne ništa:  „Svaka vlada na dunjaluku koja negira bilo koje masovno ubistvo narodâ, bilo koji genocid, negira svaki genocid; Vlada bh. entiteta   Republika   Srpska   i   vlada   Srbije   negiraju holokaust nad Jevrejima budući da negiraju genocid nad Bošnjacima;Vlada turskog predsjednika Erdogana negira genocid nad Bošnjacima, genocid nad Srbima i holokaust nad Jevrejima budući da negira genocid nad Jermenima; Svaka vlada koja negira genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu negira genocid nad Bošnjacima i Jermenima i holokaust nad Jevrejima; U masovnim ubistvima naroda nema ali, nema relativizacije i kontekstualizacije. Postoji samo zločin. Politička priznanja ili nepriznanja masovnih zločina, shodno državnim interesima, nisu ništa drugo, nego transparentna, prizemna, barbarska potvrda prethodnih maksima.“

 

Nema omekšavanja Dodikovih stavova

MONITOR: Milorad Dodik  je,  izgleda,  ublažio svoju retoriku poslije susreta sa predstavnicom EU institucija, Angelinom Ajhorst, tvrdeći da RS ne sprovodi nikakvu secesiju i da podržava terotorijalni integritet BiH, uz manje ograde. Šta bi mogao biti razlog ovakvom „omekšavanju“ stavova?

ĆURAK: Nema tu nikakvog omekšavanja stavova, radi se o dugoročnoj strategiji   i   permanentnoj   proizvodnji   vanrednog   stanja   kroz pristup  dva  koraka   naprijed   u   secesiju,   jedan   korak   nazad   u bosansku   depresiju.   Dok   su   u   igri   Orban   i   njegova antikosmopolitska svita i dok se predsjednik RS-a ponaša kao visoki regent ruskih tajnih službi i dok zvanična Srbija Republiku Srpsku tretira kao svoj ratni plijen, nemojte biti naivni i vidjeti u Dodikovoj   taktici   deeskalaciju.   On   je   već   sada   osvojio   nove pozicije   napadom   na   Ustavni   sud   BiH   i   u   ovom   momentu zadovoljava se dostignutom političkom linijom koju utvrđuje sa ciljem da dobije našu zajedničku državnu imovinu na entitetsko ime, kako   bi   stvorio   konačne   uvjete  za  bijeg   RS-a   iz   Bosne   i Hercegovine. To se, nadam se i uvjeren sam, neće desiti. Jedino Dodik   može   pobjeći,   RS   će   ostati   tu   gdje   jeste   –   unutrašnja pokrajina dejtonske Bosne i Hercegovine.

 

Rusija nema potrebu za   otvaranjem   drugog   fronta   na   Zapadnom   Balkanu

MONITOR: Na nedavnom NATO samitu u Viljnusu, Ukrajini je obećana vojna pomoć zemalja Zapada i članica NATO „na kraći ali i na duži rok“. Koliko će to uticati na poziciju BiH i zemalja Zapadnog Balkana gdje, u nekima od njih,  dominira „odanost Rusiji“?

ĆURAK: Ne raspolažem egzaktnim podacima koji je stepen ruske obavještajne i propagandne infiltracije u našoj zemlji. Ono što se može primjetiti   je   olako   puštanje   Srbije   u   zapadni   svijet   iako   je dominantna elita Vučićevog ekspanzionističkog režima rusofilna a istraživanja   javnog   mnijenja   upućuju   da   je   apsolutna   većina građana Srbije takođe na strani Rusije, kako u njenom pohodu na Ukrajinu, tako i uopće. Zanimljivo mi je to odbijanje Zapada da prihvati istinu o srpskom društvu kao proruskom, pa se na lažnoj premisi o Srbiji  kao  zapadnoj civilizaciji predsjedniku   Vučiću gleda kroz prste, što najopasnije posljedice ima za ranjivu Bosnu, jer   se   Vučićevom   i   Putinovom   kvislingu   Dodiku   dopušta   da destruira   BiH,   praveći   od   entiteta   RS  teritorij izvan zakona. Tako se nagrađuje nacionalistička Srbija kako bi se privolila da bude dio Zapada. Vjerujem da se Moskva smije ovoj infantilnoj geopolitici Brisela i Vašingtona. Nema Rusija nikakvu potrebu   za   otvaranjem   drugog   fronta   na   Zapadnom   Balkanu. Dok su „narodnjaci“ apsolutna vlast u Srbiji, apsolutna je i moć i uticaj Kremlja i to se neće promijeniti u doglednoj budućnosti. Metaforički   kazano,   čak   i   kada   Zapad   uvuče   Srbiju   u   svoju interesnu sferu, nemojmo se iznenaditi ako iz utrobe trojanskog konja,   u   nekoj   hladnoj   noći   počne   iskakati   proruska   „peta kolona“.  Kako   je   to   još   u   devetnaestom   stoljeću   zapisao Nikolaj Danilevski, antizapadni ruski filozof, historičar i geograf, u svojoj ultimativnoj knjizi Rusija i Evropa – samo kada se Evropa međusobno svađa, Rusija je na dobitku. Sa Orbanom, Vučićem i našim   bosanskosrpskim   malim   od   kužine,   Rusija   je   zaista   na dobitku. Opasna je indolencija pretencioznog a strateški krajnje suspektnog   Zapada   kojemu   je   rusofilna   Srbija   važnija   od prozapadne Crne Gore, još prozapadnijeg Kosova i raspolovljene, svakodnevno ubijane Bosne i Hercegovine, čije je putovanje na Zapad, izgleda, na trajnom čekanju.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

MIORAG VUJOVIĆ, ORGANIZACIJA KOD: Stvaraju se preduslovi za raspodjelu nacionalnih resursa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sve ukazuje na to da se stvaraju preduslovi za rasprodaju nacionalnih resursa kako bi se pokrivale fiskalne avanture i velika zaduženja bez realnog osnova u privrednom rastu

 

 

MONITOR: Kako komentarišete najavu izmjena Zakona o državnoj imovini ?

VUJOVIĆ: Ne možete pravdati izbjegavanje poštovanja procedura i zaobilaženje zakona time da želite brže donositi odluke. Javne finansije i državna imovina su zaštićene upravo tim procedurama i tim zakonima. To nisu privatne finansije niti privatna imovina da bi sa njom raspolagali na taj način. U privatnom biznisu stvari stoje drugačije, ali u onome što je opšti interes, uz mehanizme kontrole i provjere, a uz podrazumijevanu strategiju djelovanja, što je moguće dužu, vi smanjujete mogućnost greške. Zašto je to važno? Pa svaka greška na tom polju košta mnogo i nekada su potrebne decenije za ispravku. Ujedno, korupcija je tada lakše moguća, jer kada potisnete osigurače koje štite opšte dobro, tada je i rizik od te pojave veći. Procedura i transparentnost se uvode da bi se uz pomoć javnosti državna imovina  zaštitila od bilo kakve mogućnosti njenog umanjenja ili devastiranja.

MONITOR: Aktuelni zakon obavezuje Vladu da traži dozvolu od parlamenta za valorizaciju imovine vrijedne do 150 miliona. Izmjenama bi se ta vrijednost podigla na 300 miliona eura. Šta bi to značilo?

VUJOVIĆ: Razumijem da se desila inflacija, ali ne vidim zašto bi Vlada bježala od toga da se u Skupštini javno pretrese svaka odluka kojom se raspolaže državna imovina, dakle imovina građana. Zar ona ne bi trebala da bude okrenuta ka tome da sa parlamentom podijeli odgovornost u donošenju takvih odluka. Priča da treba brže djelovati ne stoji, jer i parlament može brzo reagovati ako se radi o stvarima koje mogu biti na dobrobit građana u smislu da vi nekoj imovini dajete dodatu vrijednost. Sve ukazuje na to da se stvaraju preduslovi za rasprodaju nacionalnih resursa kako bi se pokrivale fiskalne avanture i velika zaduženja bez realnog osnova u privrednom rastu.

Dopuštanje ovakve odluke bi u praksi značilo da Vlada ima dodatnu koncentraciju moći na polju ekonomije i fiskalne politike uopšte, da je manje kontrolisana i da uticaj ekstremno krupnog kapitala kroz takve odluke može da poraste do neviđenih proporcija, jer možete tada prodavati ili zalagati državnu imovinu za sve i svašta.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR RADE  VELJANOVSKI, POLITIČKI I MEDIJSKI ANALITIČAR, PROFESOR FPN U BEOGRADU U PENZIJI: Najveća opasnost po region bilo bi Vučićevo potpuno okretanje ka Istoku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Brisel i Vašington imaju bojazan da napetosti u regionu ne eskaliraju-a oni znaju koliko je u tome Srbija važna, pa im je bitnije da se održi stabilnost nego da se promijeni vlast. Od ovih centara moći se može očekivati diskretno ohrabrivanje opozicije da izvede promjene, ali ne i da oni urade posao umjesto nje

 

 

 

MONITOR:. Jedno vrijeme ste bili aktivni u srpskoj politici. Da li ste  iznenađeni prilično oštrom podjelom u koaliciji Srbija protiv nasilja i kakva bi bila Vaša odluka?

VELJANOVSKI: Nisam iznenađen podelom u koaliciji Srbija protiv nasilja, zapravo je to sasvim logično. Tu koaliciju je okupljalo iskreno odupiranje nasilju i zajednička želja da se promeni vlast, ali to nije dovoljno za političko delovanje. Ne mogu istim putem oni koji su za Evropsku uniju i oni koji su protiv, oni koji smatraju da je u Srebrenici bio genocid i oni koji to negiraju i čak slave zločince iz srpskog naroda, stranke koje se zalažu za stvarne demokratske vrednosti i imaju svest o realnosti kosovskog problema i one koje veličaju mitove prošlosti i traže da se na Kosovu proglasi okupacija. Ja i dok sam bio više u politici nisam imao nikakav uticaj, ali bih se zalagao za jasno profilisanje svake partrije i zajedničko delovanje isključivo po programskim ciljevima.

MONITOR: Na izborima je,  prvi put, učestvovao i „narodni tribun“ Savo Manojlović i osvojio značajan broj glasova. On je, po završetku izbora, pozvao na neku vrstu postizbornog bojkota republičke skupštine i dijela lokalnih parlamenata. Kako ocjenjujete njegov iznenadni ulazak u institucionalizovanu politiku i očigledan pokušaj da bude i tu proaktivan?

VELJANOVSKI: Savo Manojlović je samo još jedan dokaz nezrelosti opozicione scene u Srbiji. Inače, u politiku se i može ući samo institucionalizovano, sve ostalo je amaterizam ili NGO građanski aktivizam, što ima dodirnih tačaka sa politikom, ali nema mnogo izgleda da se poentira. Izlaskom na izbore, a zatim pozivom na bojkot odnosno izlazak iz lokalnih parlamenata, Manojlović je doprineo konfuziji koja je već postojala, a što obeshrabruje birače i dovodi do apatije. Respektabilan broj glasova koje je ova opcija dobila tu i tamo, takođe dokazuje da je građanima potrebno nešto novo, što odavno očekuju, ali čega nema.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

JOVANA MAROVIĆ, SAVJETODAVNA GRUPA BALKAN U EVROPI: Predstoji nam ogroman posao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dobijanjem IBAR-a ne zatvaramo ni jedno pitanje i ni jednu oblast „na duže staze“, u smislu da smo napravili toliki iskorak i postigli velike rezultate i da se time ne moramo više baviti. I ona poglavlja koja su spremna za zatvaranje zatvaramo samo privremeno, predstoji nam ogroman posao na svim poljima

 

 

MONITOR:  Momenat kada ćemo znati da li smo dobili IBAR približava se. Je li IBAR izvjestan?

MAROVIĆ: Da, dobijanje IBAR-a je izvjesno i ne bi tu  trebalo da bude nikakvih iznenađenja. S jedne strane, proces evropske integracije je zasnovan na principu zasluga (merit-based) i u okviru njega Evropska komisija utvrđuje politiku uslovljavanja, definiše mjerila koja treba ispuniti, prati njihovu realizaciju i daje svoju (pr)ocjenu o postignutom napretku. Zbog toga bi trebalo da je od presudnog značaja izvještaj koji je Evropska komisija već izradila i njime dala zeleno svjetlo da pređemo u završnu fazu pregovora. S druge strane, proces je i politički, države imaju pravo veta i mogu da blokiraju kandidatkinju za članstvo bez obzira na rezultate. U ovoj fazi, nema najave blokiranja i zato očekujem da ćemo krajem juna i formalno imati čemu se da se radujemo.

MONITOR: Slažete li se sa onima koji smatraju da je usvajanje IBAR zakona pokazalo da se reforma jedne od najvažnjih oblasti svela na  štrikiranje zadataka?

MAROVIĆ: Uzimajući u obzir preostala prelazna mjerila, njih 31, koje je ova Vlada „preuzela“ od prethodnih i krenula u njihovo ispunjavanje, a zbog specifičnih političkih prilika u državi, do sada su se pokazali kao najzahtjevniji politički uslovi koji su se odnosili na imenovanja u pravosuđu, a za koja je potrebna 2/3 ili 3/5 većina u Skupštini. Kada je ovo postignuto u parlamentu, „prozor i šansa“, koji se ukazali zbog geopolitičke situacije, su se još više odrškrinuli, a skroz otvorili zbog izbora za Evropski parlament na kojim su države članice željele da se pohvale i određenim rezultatima na Zapadnom Balkanu. Otuda smo imali intenzivnu komunikaciju institucija sa Evropskom komisijom, brze reakcije sa obje strane, konstruktivnu saradnju koja je u svakom trenutku imala jasan cilj – IBAR. Naravno, bilo je i lakše doći do tog cilja utoliko što smo još  na nivou ispunjavanja tehničkih uslova i tek predstoji da se usvojeno i sprovede u praksi. Zbog brzine su  napravljeni određeni propusti, koji nisu beznačajni, a odnose na često neadekvatno uključivanje zainteresovane javnosti, zanemarivanje konstruktivnih predloga, usvajanje problematičnih rješenja i sveukupno utisak je  da ćemo vrlo brzo morati dodatno da unaprjeđujemo ove zakone. IBAR jeste tehnički izvještaj i on do sada u procesu pregovora nije ni postojao, već su postojala samo mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, pa je zbog toga Evropskoj komisiji i bilo lakše da zažmuri na određene propuste. Iz „IBAR epizode“ treba izvući pouke za dalji tok pregovora: zadržati posvećen odnos s obje strane, a otkloniti nedostatke, i tehničke i suštinske.

MONITOR:  Kako vidite odnose na relaciji ministar pravde Andrej Milović i premijer Milojko Spajić, te najavu Milovićevog razrešenja?

MAROVIČ: Loša je poruka koju premijer šalje predlogom za razrješenje ministra pravde nekoliko dana nakon što su usvojeni zakoni potrebni za IBAR, a koje je pripremilo  Ministarstvo pravde na čijem čelu je Milović. Iako je taj predlog očigledan rezultat političkih razmimoilaženja, trebalo je da se desi kada je Milović isključen iz PES-a, a ne sada kada bi premijer trebalo da bude zahvalan zbog ostvarenih rezultata. Isto tako, nejasan je i potez Milovića kojim on umjesto da podnese ostavku ako se ne slaže sa politikom premijera i Vlade, upućuje na svoje razrješenje. U oba slučaja je riječ o neodgovornim potezima nekoliko sedmica prije očekivanog dobijanja IBAR-a, čime pada u vodu priča da je IBAR iznad svega. Iako je, kao što sam već rekla, EK dala zeleno svjetlo za IBAR, ovakav razvoj događaja pokazuje da IBAR, ipak, nije iznad političkih razmirica i partijskih interesa. Sve češće turbulencije u PES-u, ali i između koalicionih partnera, nisu ohrabrujuće za političku situaciju u zemlji koja mora biti stabilna da bismo se mogli posvetiti reformama.

MONITOR:  Kako komentarišete odluku Vlade da zbog prihvaćenog amandmana u Skupštini, Milović ne prisustvuje sjednici parlamenta, odnosno Spajićevo obavezujuće uputstvo ministrima da o svakom amandmanskom djelovanju na IBAR zakone moraju obavijestiti najprije Vladu?

MAROVIĆ: Logično objašnjenje za „uputstvo“ da Vlada mora da da zeleno svjetlo za amandmane na IBAR zakone je to da je ona u komunikaciji sa Evropskom komisijom i da se nije željelo rizikovati s eventualnim odstupanjima. Međutim, ministar pravde predstavlja Vladu, zakoni su iz njegove nadležnosti i ne vidim šta je moglo da pođe „po zlu“ i zašto je Vlada morala da ga povlači „navrat- nanos“ iz Skupštine. Ukratko, na ovom primjeru smo konkretno vidjeli paradoks da Vlada ne vjeruje svom ministru i da ne vrednuje njegov rad.

MONITOR: Predsjednik države Jakov Milatović odbio je da potpiše dva IBAR zakona. Može li to uticati na proces dobijanja IBAR-a?

MAROVIĆ:Evropska komisija je dala pozitivnu procjenu ispunjenosti mjerila i prije nego što su svi potrebni zakoni za IBAR bili usvojeni u Skupštini. Smatram da se niko na političkom nivou u EU neće baviti formalnim stvarima, posebno što, iako su primjedbe Predsjednika opravdane, zakoni nakon drugog glasanja moraju biti potpisani.

MONITOR: Kako vidite konstataciju premijera o “koordinisanoj opstrukciji Andreja Milovića i Jakova Milatovića” evropskog puta CG?

MAROVIĆ: PES je u više navrata, otkad je u situaciji da vodi proces evropske integracije Crne Gore, stavljao do znanja da svi koji su protiv njih su protiv našeg evropskog puta, pa, čak, kao što je to često slučaj, kad taj neko štiti zakon. U stvari je riječ o čuvanju pozicije i političkim sukobljavanjima.

MONITOR: Kako komentarišete prisustvo predsjednika Parlamenta Andrije Mandića na Svesrpskom saboru u Beogradu?

MAROVIĆ: Andrija Mandić je bio na „saboru Srbije i Srpske“ . Nije mu tamo bilo mjesto kao predstavniku Crne Gore i samim tim to nije ni mogao biti, već ili kao običan posmatrač, što je nedopustivo budući da je predsjednik Skupštine Crne Gore, ili, što je izvjesnije, dužnik višegodišnjeg političkog saveznika i ideološkog vođe Aleksandra Vučića. Takva pozicija bi bila kompromitujuća i ponižavajuća za svakoga, osim za Andriju Mandića, koji tako ne poštuje sopstvenu državu i omalovažava jednu od najviših funkcija u njoj.

MONITOR: U otvorenom pismu premijeru, kritikovali ste njegov stav da “IBAR nije postojao prije PES-a”, kako ste kazali, ali i ocijenili da nam sa ovom parlamentarnom većinom IBAR ništa neće značiti?

MAROVIĆ: I prije i poslije političkih promjena u državi, svi koji su na bilo koji način učestvovali u procesu su se zalagali za određene olakšice, promjenu politike uslovljavanja i ispunjavanje mjerila po prioritetima, intenzivniji monitoring Evropske komisije… Premijer, reakcijom da niko prije 44. Vlade nije pominjao IBAR, kao da je želio da izbriše sve prethodne napore, umjesto da sopstveni uspjeh učini još većim isticanjem da se do njega došlo zajedničkim trudom i radom.

Crna Gora treba da uđe u EU kao građanska država u kojoj se jednako garantuju prava svima i teško mi je zamisliti da se to može desiti uz većinu u čijem su sastavu oni koji negiraju crnogorsku naciju i ne priznaju državu koju treba da predstavljaju u institucijama Unije. To je paradoks i utoliko je i čudna pozicija EU, koja se i sama suočava sa jačanjem desničarskih partija i populista, i koja godinama nije blagonaklono gledala na takvu koaliciju u Crnoj Gori, a sada je zove „evropskom“.

MONITOR:  Kako vidite ovdašnje reakcije na glas Vlade za usvajanje Rezolucije UN o Srebrenici, te Rezoluciju o Jasenovcu koja je u parlamentu?

MAROVIĆ: Reakcije su različite i bespotrebno ispolitizovane i one su skrenule pažnju sa suštine: ovdje se ne radi o većem ili manjem značaju rezolucija, ovdje je riječ o tome da je Rezolucija o Srebrenici bila na dnevnom redu GS UN-a, da smo se kao članica morali izjasniti, a da je naš stav o tom pitanju odavno utvrđen, zasnovan na presudama međunarodnih sudova i civilizacijskoj obavezi. Ponoviću: najmanje što možemo da učinimo za žrtve genocida u Srebrenici je da ih se sjetimo 11. jula, a Rezolucija je važna i zbog toga što se sam genocid u javnosti često negira. Rezolucija o Jasenovcu koja bi bila usvojena u Skupštini Crne Gore ne bi suštinski ništa promijenila, jer se 22. april već obilježava kao dan proboja zarobljenih iz jasenovačkog logora i komemoraciji svake godine prisustvuje državni vrh Hrvatske, a, takođe, u javnosti niko nikada ne negira Jasenovac. Rezolucijom o Jasenovcu možemo pogoršati odnose sa Hrvatskom koja je dobar susjed i pruža nam podršku na svim poljima u procesu demokratizacije, a pogrešan je i motiv usvajanja Rezolucije da bi određena politička grupacija ostala na vlasti i to je nepoštovanje samih žrtava.

MONITOR: Šta nas čeka poslije IBAR-a?

MAROVIĆ: Dobijanjem IBAR-a ne zatvaramo ni jedno pitanje i ni jednu oblast „na duže staze“, u smislu da smo napravili toliki iskorak i postigli velike rezultate i da se time ne moramo više baviti, a samim tim što i ona poglavlja koja su spremna za zatvaranje zatvaramo samo privremeno, predstoji nam ogroman posao na svim poljima. Najzahtjevniji će, opet, biti rad na vladavini prava, odnosno jačanju institucija, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, neselektivnoj primjeni zakona u svim oblastima. Pregovori u poglavljima 23 i 24 će ubuduće biti usmjereni na ispunjavanje završnih mjerila, a koje ćemo dobiti u Zajedničkoj poziciji. Od presudne je važnosti da napravimo jasnu mapu puta, prioritete po godinama u trogodišnjem periodu, te da oko tih prioriteta gradimo konsenzus.

Glasanje za IBAR zakone je pokazalo da, iako vlast ne radi na toj sponi sa opozicijom, prvi put smo imali jasnu poruku opozicije da ne želi da blokira EU put. Da li je to bilo zbog „signala“ iz EU da ćemo IBAR dobiti bez obzira na sve, pa niko nije htio da političkim protivnicima pruži priliku da u njih upiru prstom, ili je rezultat, konačnog shvatanja da je EU cilj svih nas i da svi moramo učestvovati u njegovom ostvarivanju, ostaje da se vidi, ali je jasan putokaz u kom pravcu se mora ići.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo