Povežite se sa nama

Izdvojeno

ZELENAŠENJE U CRNOJ GORI: Problem na čekanju

Objavljeno prije

na

Dok se godinama  iz bezbjednosnog sektora  čuju obećanja da će intezivirati borbu protiv zelenašenja,  u Procjeni opasnosti od organizovanog kriminala SOCTA 2021, u dijelu koji je dostupan javnosti, ova kriminalna aktivnost nije našla svoje mjesto

 

Iako je zelenašenje decenijama jedan od problema, i najunosnijih „poslova“  u Crnoj Gori,  ne postoje zvanični podaci o broju operativno evidentiranih i procesuiranih zelenaša.

Dok se godinama  iz bezbjednosnog sektora  čuju obećanja da će intezivirati borbu protiv zelenašenja,  u Procjeni opasnosti od organizovanog kriminala SOCTA 2021, u dijelu koji je dostupan javnosti, ova kriminalna aktivnost nije našla svoje mjesto.

Za razliku, isti dokument koji je urađen prije deset godina , pokazuje da je ova kriminalna aktivnost registrovana kod pripadnika pojedinih organizovanih kriminalnih grupa, ali i da se ovim poslom tada bavilo oko 200 osoba.  “Kriminalno poslovanje u oblasti zelenašenja u Crnoj Gori predstavlja problem većeg obima nego što se to ranije pretpostavljalo. Procjenjuje se da se u svakom momentu u Crnoj Gori nalazi najmanje 30 miliona eura gotovog novca koji su dati na pozajmicu pod zelenaškom kamatom. Na ovaj način oko 200 identifikovanih lica koja su uključena u ovu vrstu kriminalnog poslovanja, u toku jedne kalendarske godine ostvare porfit i do 70 miliona eura”, piše u tom dokumentu.

Obzirom na mali broj saopštenja istražnih organa o ovakvim slučajevima u međuvremenu, teško da je ova  vrsta kriminala iskorijenjena, te da je to razlog zbog kog nije obuhvaćena u najnovijem bezbjednosnom dokumentu.

U prethodnom su bezbjednosne službe prepoznale i da zelenašenje doprinosi jačanju finansijskog uticaja organizovanih kriminalnih grupa, što im daje mogućnost da znatno prošire polje svog djelovanja, prvenstveno kroz uključivanje u nove kriminalne aktivnosti.

“Aktivnost zelenašenja povezana je i sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata (nasilničko ponašanje, nanošenje tjelesnih povreda), krivičnih djela izazivanja opšte opasnosti i oštećenja tuđe stvari (podmetanje eksplozivnih naprava, podmetanje požara na vozilima), kao i krivičnih djela otmica i iznuda. Navedenu aktivnost najčešće vrše lica koja su od strane zelenaša angažovana u cilju prinudne naplate pozajmljenih sredstava. Pored ovih krivičnih djela zabilježeno je i više slučajeva samoubistava lica – dužnika, koji nijesu bila u mogućnosti da vrše povraćaja pozajmljenog novca dogovorenom dinamikom, piše u tom već starom dokumentu.

Njihove procjene par godina kasnije pokazale su se kao tačne. U jednoj od akcija izvedenih po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeni su članovi organizovane kriminalne grupe koju je prema dokazima istražitelja formirao Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji slovi za jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana. Među krivičnim djelima za koja se tereti Kašćelan je i zelenašenje, ali postupak ni do danas nije okončan.

Podgorički advokat Božo Milonjić u razgovoru za Monitor ipak ističe da je zelenašenje učestala pojava u našem društvu, da lica koja se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji kao način rješavanja svog problema vide u tome da novac pozajme od zelenaša.

“Radi se o krivičnom djelu koje je teško dokazivo pred sudom o čemu jasno govori činjenica o broju formiranih predmeta za ovo krivično djelo, a koji broj predmeta je mali u odnosu na sva druga krivična djela”, kaže Milonjić.

Razlog teškog dokazivanja Milonjić vidi u tome što zelenaši često u namjeri da osiguraju odnosno naplate svoje potraživanje sa oštećenim licem, zaključuju pravne poslove (fiktivne) kao što su ugovor o zajmu, ugovor o prodaji nepokretnosti, ovjeravajući ih kod suda ili notara ili ih sačinjavaju u notarskoj formi.

“Ovakvim pravnim poslovima stvaraju se problemi u toku sudskog postupka u pogledu utvrđivanja da li se zaista radi o zelenašenju ili ne. Drugi razlog zašto se ovo krivično djelo teško otkriva i dokazuje jeste taj, što oštećeni rijetko prijavljuju nadležnim organima lice od koga su uzeli novac na zajam uz nesrazmjernu kamatu, a kad već dođu do suda onda ih pokrivaju iz straha i raznih drugih razloga “, objašnjava naš sagovornik.

Ono što je novina u našem zakonodavstvu, naglašava advokat, kada je riječ o osnovnom obliku ovog krivičnog djela je ta, da za ovo krivično djelo više nije potrebno dokazivati da je na strani oštećenog postojalo teško materijalno stanje, teške životne prilike i slično.

Bezbjednosni sektor prije skoro deset godina imao je preporuku kako se izboriti sa ovom kriminalnom pojavom.

“Da bi se smanjio problem zelenašenja potrebno je da se u njegovo rješavanje aktivnije uključe sve institucije, a posebno one koje se bave zaštitom finansijskih interesa i tokova novca, obzirom na procijenjenu količinu novca koja cirkuliše u paralelnom ilegalnom sistemu bankarskog poslovanja, piše u tom dokumentu.

Deceniju kasnije  – to se ipak nije desilo.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

FOKUS

ANDRIJA MANDIĆ, OSVAJANJE VLASTI: Za srpski svet u Orbanovoj Evropi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nadolazeća desna Evropa, računaju Vučić, Dodik i Mandić, mogla bi imati razumijevanja za njihove aspiracije: političke, nacionalne, državne. Umjesto da im se suprotstavi, postojeća većina u crnogorskom parlamentu pravi se da bira između nekadašnjih DPS-a i DF-a. A to je siguran način da svi budemo na gubitku

 

 

Bio je to trijumfalan petak (12. jul) za predsjednika parlamenta. U Podgorici je, u odsustvu, nepravosnažno oslobođen optužbi za učešće u aferi poznatoj kao državni udar. Na Cetinju je, pod njegovim pokroviteljstvom, obavljena dodjela Trinaestojulskih nagrada. Andrija Mandić se potrudio da sve to ostane u sjenci njegove najnovije inicijative – obnova kapele na Lovćenu.

“Smatram da smo danas zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram. Poštujući Njegoševu želju, uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netolerancija”, poručio je Mandić iz Vladinog doma u Prijestonici.

Pomirenje, ozdravljenje, uspostavljanje nove moralne vertikale… To je dio  nove retorike kojom  Mandić daruje  javnost od, otprilike, prošlogodišnjih predsjedničkih izbora. Na kojima je, kao trećeplasirani, pretrpio ozbiljan neuspjeh. Takav i toliko da bi ga malo ko, izuzev njega, politički preživio na ovdašnjoj javnoj sceni.

To je i najveće skeptike uvjerilo u upotrebnu vrijednost decenijskog političkog iskustva i neograničene logističke, finansijske i medijske podrške zvaničnog Beograda. Aleksandra Vućića, preciznije. I SPC. Pod uslovom da ta dva centra moći posmatramo kao zasebne entitete.

To, naravno, ima  cijenu. Mandić je plaća, veselo,  lično i preko političkog bloka koji predvodi. Intenzivno radeći na tome da destabilizuje Crnu Goru, naruši njene odnose sa susjedima i zapadnim partnerima. I, možda najvažnije, pojača zavisnost koalicionih partnera iz vladajuće većine od njega i njegovih domaćih i stranih saveznika sa transverzale Banjaluka – Beograd – Budimpešta – Moskva.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OZBILJNA DOJAVA DA JE KRIMINALNA GRUPA SPREMALA UBISTVO MILA ĐUKANOVIĆA: Šta je motiv?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Monitoru je iz dva zapadna diplomatska izvora potvrđeno da je  vijest o prijetnji istinita i potencijalno opasna. Jedan izvor, koji je htio ostati anoniman, je rekao da postoje indicije da se  navodno radi o ranijim neraščišćenim ilegalnim poslovima prethodne crnogorske vlasti sa ljudima iz bivšeg mafijaško-političkog establišmenta u Albaniji i na Kosovu. Za tu tvrdnju  nisu ponuđeni konkretni dokazi

 

 

Prošle subote je osvanula vijest da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavijestio nadležne institucije da je u posjedu informacija koje je dobio “od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice” da se na njega sprema atentat. Vijesti su dobile potvrdu informacije iz ureda bivšeg predsjednika dok im je noć prije odgovorila Uprava policije (UP) da “ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na planirane aktivnosti” koje bi ugrožavale sigurnost bivšeg šefa države. Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije odgovorila na upite. Vijestima je izvor blizak Đukanoviću rekao je da ga je “visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavijestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susjedne zemlje navodno planira da izvrši atentat, u sprezi sa bezbjednosnim službama jedne druge susjedne zemlje”.

Đukanoviću bliska Televizija je bila malo konkretnija. Ona je javila da je “američki vojni funkcioner koji radi na Kosovu, preko zapadnih obavještajnih kanala” alarmiran da je “jedna kriminalna grupa iz susjedstva, iz grada udaljenog stotinjak kilometara od Podgorice”, dobila ,,ugovor“ za likvidaciju. Za razliku od izvora Vijesti koji govori o sprezi sa bezbjedonosnim službama jedne druge susjedne zemlje, Televizija E je izvijestila o “moćnoj paradržavnoj ekipi iz zemlje sa kojom se Crna Gora graniči” kao naručiocu takvog “ugovora”. Taj zvaničnik je, preko posrednika sa Kosova, informacije navodno direktno saopštio Đukanoviću, a on onda državnim organima.

Đukanovićev ured je takođe medijima rekao da crnogorske sigurnosne službe nisu pozvale na razgovor ni Đukanovića, ni koordinatora njegovog obezbjeđenja, kako bi ukazali na potencijalnu opasnost. Štaviše, umjesto da mu obezbjeđenje kao štićenoj ličnosti bude pojačano, iz ureda je rečeno da je čak smanjeno tako “što je ukinuto obezbjedjenje na mjestu stanovanja bivšeg predsjednika u dnevnoj smjeni”. Na ove informacije su se opet nadovezali mediji bliski Đukanoviću da mu je i kod putovanja u inostranstvo pratnja svedena sa dva na jednog pripadnika obezbjeđenja koji uglavnom i nije u neposrednoj blizini osobe koju štiti.

U nedjelju 14. jula opet se oglasila Uprava policije saopštenjem u kojem stoji da je  “nakon medijske objave, u subotu 13. jula 2024. godine u popodnevnim časovima, UP  dobila odgovarajuću informaciju od strane Agencije”. U saopštenju se napominje  da se “vjerodostojnost informacije i dalje provjerava od strane ANB”. Policija je odmah, kako kaže “po prijemu informacije” pojačala obezbjeđenje Đukanoviću i obavijestila tužilaštvo koje je formiralo predmet.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZLOUPOTREBA SISTEMA JAVNIH NABAVKI U ZDRAVSTVU: Preko beba do ekstraprofita

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uvoznici hranu za odojčad praktično poklanjaju porodilištima. Uz jasnu ekonomsku računicu. Onu hranu koju novoronđeče konzumira u porodilištu, mora koristiti do kraja perioda dohranjivanja. Zato  apotekama kutija „poklonjene“ hrane za bebe košta do 20 eura

 

 

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u junu prošle godine odlučivala u sporu između tri firme koje se bave uvozom hrane za odojčad. Spor je nastao oko ponuđene cijene hiljadu kutija hrane za bebe – Farmegra je dala ponudu od 0,01 euro, Gruppp tessile cijena 0,00001 euro, a Glosarij cijenu po kutiji od 0.00.

Pomenute tri firme uvoze hranu za porodilišta u Crnoj Gori, a kako se tenderi za nabavku hiljadu ili 2.000 paketa hrane za odojčad kreću u rasponu od nula od 0,01 euro, tenderi se završavaju tako što se najbolji ponuđač određuje žrijebanjem.

U apotekama i prodavnicama cijena ove hrane: Humana, Hipp, Aptamil,  za jednu kutiju kreće se od 15 do preko 20 eura, u zavisnosti od gramaže i proizvođača.

,,Dobavljači se pozivaju na svoje proizvođače koji im dozvoljavaju da praktično doniraju tu hranu, ali nigdje ne kažu da ćete tu hranu kad počnete da je upotrebljavate stalno morati da koristitie. Vi sa 2.000 kutija možete da dovedete u zavistan položaj 4-5.000 beba, dosta je jedanput da se tom hranom nahrane. I onda roditelji dolaze u situaciju da to plaćaju 100 i 200 puta skuplje nego što je tobož država obezbijedila kroz tenderske procedure. Zato tvrdim da su i u ovom slučaju ti tenderi potpuno beskorisni i nemaju nikakve svrhe u javnom zdravstvu”, kaže za Monitor Goran Marinović, bivši direktor Montefarma.

Iz kompanije Farmerga objašnjavaju da se procijenjena vrijednost nabavke utvrđuje na osnovu metodologije koju propisuje Ministarstvo zdravlja, a da je naručilac Zdravstvena ustanova apoteke Montefarm tenderskom dokumentacijom utvrdio tehničku specifikaciju predmeta nabavke kojom je predvidio da procijenjena vrijednost nabavke za partiju  – dječija hrana i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci iznosi 0,01 eura.

,,Naša kompanija uz saglasnost proizvodjača u predmetnim postupcima javnih nabavki nudi dječiju hranu i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci po raspisanoj cijeni”, kazali su iz Farmerge.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo