Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Direktor jači od zakona

Objavljeno prije

na

Nastupa i sedma zima kako najatraktivnijim crnogorskim skijalištem Savin kuk na Žabljaku nelegalno upravlja bivši direktor Ski centra Durmitor Radovan Grbović. Da se to neće promijeniti potvrdio je prije nekoliko dana lično ministar turizma Predrag Nenezić. MINISTAR PROTIV RADNIKA: ,,Evo šest godina i sedma je na pragu kako su žičare Savin kuk i hotel Durmitor, kao i neki prateći objekti, oduzeti na čudan način, bez ikakovog zakona i pravde, i poklonjeni Radovanu Grboviću. On osniva jednu, drugu i treću firmu kako bi nelegalno koristio nešto što nije njegovo. Ako bude živio sto godina, i ako ova vlast bude vladala, sve će biti isto. Durmitor će biti njegov. Ministar Nenezić je čovjek koji je bio od prvog dana protiv radnika Ski centra Durmitor i sve što je do sad radio radio je protiv radnika a u interesu žabljačkih bogataša i Radovana Grbovića”, kaže predsjednik nevladinog Udruženja manjinski akcionari Ski centra Durmitor Veselin Knežević. On i njegove kolege iz tog udruženja nijesu akcionari, nego bivši radnici Ski centra Durmitor koji nikada nijesu dobili akcije te firme čiju su nezakonito obavljenu privatizaciju pravosnažno poništili sudovi prije više od godinu dana. Sada na papiru postoji davno ugašena firma Ski centar Durmitor, i to kao netransformisano i jedino crnogorsko društveno preduzeće. U praksi imovinom upravljaju privatna preduzeća koja su kupila dijelove Ski centra. Najatraktivniji dio, i žilu kucavicu žabljačkog turizma, skijalište Savin kuk, samom sebi je, ispostavilo se nelegalno, na trideset godina upravljanja dodijelio direktor Ski centra Radovan Grbović.

SUDSKE ODLUKE: Simo Stanić je takođe bivši radnik Ski centra i čovjek koji je godinama tjerao pravdu pred sudovima kako bi on i njegove kolege bivši radnici dobili akcije za koje smatraju da im pripadaju. Sudsku bitku je dobio, ali to u praksi ne znači ništa jer se sudske odluke ne sprovode. ,,Mislim da je jedina adekvatna riječ kojom se može opisati priča o Ski centu – bezobrazluk. Ministar Nenezić je zbog Ski centra odavno trebalo da podnese ostavku. Tu sudovi više nemaju šta da rade već više od godinu dana, nego Privredni sud i Ministarstvo turizma, ali oni očigledno idu na ruku Grboviću”, kaže Stanić.

Dio imovine nekadašnjeg Ski centra prodat je kroz stečaj, a značajan dio prigrabio je dugogodišnji direktor te firme Radovan Grbović, donedavno član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista i jedan od uticajnijih žabljačkih partijskih funkcionera. Transformaciju vlasništva imovine sudovi su proglasili nelegalnom, ali ta se odluka ne izvršava.

Na nama poznate telefone Grbović se nije javljao. Ranije je ,,ljut na novinare”, prekinuo komunikaciju sa medijima. Predsjednik udruženja akcionara Simo Stanić kaže da je nevjerovatno da se imovina Ski centra i dalje krčmi uprkos jasnim sudskim presudama, a da jedan čovjek može da bude za zakon nedodirljiv. ,,Mislim da je nakon šest godina vrijeme da Grbović vrati sve što je uzeo Ski centru”.
Njemu i njegovim kolegama je uoči ljetošnjih predsjedničkih izbora na Žabljaku lično premijer Milo Đukanović kazao da slučaj Ski centra mora biti završen do kraja ove godine. ,,Zato me posebno čudi Nenezićeva izjava da će i ove sezone skijalištem gazdovati Grbović. Mislim da bi Đukanović, kome vjerujem da će održati obećanje, zbog te izjave i onog što Nenezić radi morao da ga smijeni”, uvjeren je Stanić.
Veselin Knežević smatra da je u pitanju providna igra koju je dozvolio upravo Đukanović za račun svog prijatelja i uticajnog partijskog aktiviste Grbovića. ,,Iza svega ovoga stoji vlast na čelu sa lično Milom Đukanovićem. On aminuje to što će Grbović ponovo dobiti privremenu dozvolu za rad i dok traje sezona skijanja dobro napuniti džepove”, kaže Knežević.

Sead SADIKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo