Povežite se sa nama

INTERVJU

ĐORĐE RADULOVIĆ, SAVJETNIK PREMIJERA ZA SPOLJNU POLITIKU: Moramo se prvo mi integrisati

Objavljeno prije

na

Proces pristupanja je zamišljen da u EU ulazimo kao društvo. Ne kao vlada ili jedna politička grupacija, već svi. Za sve krupne političke odluke potrebno je obratiti se i drugoj strani, onima koji možda nisu politički istomišljenici. Možemo da zaboravimo na evropsku integraciju, dok se kao društvo ne integrišemo među sobom

 

MONITOR: Nakon što je smijenjen ministar vanjskih poslova, ostali smo i bez ministarke evropskih integracija. Šta to znači u smislu spoljne politike?

RADULOVIĆ: Resor spoljnih poslova, u svakoj vladi, zauzima jedno od ključnih pozicija u obavljanju Ustavom propisanih nadležnosti – vođenje unutrašnje i spoljne politike. Unutrašnju politiku pokrivaju brojni resori, spoljnim poslovima se bavi samo jedan. Crna Gora, kao i svaka država, ne može se posmatrati van međunarodnog okruženja. Od vitalne je važnosti, kakve poruke komuniciramo prema spolja – našim saveznicima, susjedima, ali i onim koji možda imaju drugačije stavove od nas. Upravo prepoznajući važnost ovog segmenta, u posebno osjetljivom geopolitičkom trenutku, kada je ratom u Ukrajini narušena evropska bezbjednosna arhitektura, premijer Abazović je preuzeo rukovođenje MVP. Ovakva situacija nije strana ni crnogorskim prilikama, ali ni međunarodnoj praksi.

MONITOR: U javnosti se spekuliše da je ostavka Jovane Marović u vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan, odnosno Analizom koja je ukazala na negativne strane te inicijative.

RADULOVIĆ: Povodom ostavke potpredsjednice Marović bilo je dovoljno riječi i od same gospođe Marović, premijera Abazovića, ali i od političkih partija, pa se ne bih upuštao u dodatne opservacije. Nisam upoznat da je njena ostavka povezana s Analizom, a slične komentare, koliko sam ispratio, nismo čuli ni od gospođe Marović.

MONITOR: Kako komentarišete ocjenu potpredsjednika Vladimira Jokovića da će ova vlada uvesti Crnu Goru u Otvoreni Balkan, i kritike da tehnička vlada nema legitimitet za tako krupnu odluku?

RADULOVIĆ: Nevjerovatan je talenat našeg društva da pronalazi teme koje će do pucanja dovesti labavu društvenu koheziju. Imamo sposobnost da svako spoljno-političko pitanje uvedemo u domaći politički diskurs, kao potencijalni cassus belli među nama. Svjedočimo i lavini političkih komentara, sa svih strana političkog spektruma, o tome da Crna Gora mora/ne smije biti dio Otvorenog Balkana, ne poznavajući šta ta regionalna inicijativa predstavlja. Otvoreni Balkan je labava regionalna inicijativa za saradnju, koja nema osnivački akt, poput nekih međunarodnih organizacija (NATO, OEBS, EU, UN…), kojom država potpisom pristupa. Nema ni zajedničke organe, stalna tijela, sekretarijat, već je to set sporazuma između tri države u oblastima od njihovog međusobnog značaja. Naša država je članica preko 35 regionalnih inicijativa, trenutno predsjedava SEECP, ali većina njih nije poznata široj javnosti. Nijedna nije ispolitizovana kao OB.

MONITOR: Mislite li da Crna Gora treba da bude dio Otvorenog Balkana?

RADULOVIĆ: Dozvolite da ukažem na pogrešan narativ da Vlada favorizuje jednu inicijativu u odnosu na drugu. Kao bivši ministar spoljnih poslova, na ličnu inicijativu, preuzeo sam ulogu Nacionalnog koordinatora za Berlinski proces, imajući u vidu njegovu važnost za Crnu Goru. Predanim radom mojih kolega i mene, na samitu u Berlinu nedavno su potpisana tri sporazuma koji će donijeti konkretne benefite Crnoj Gori i državama Zapadnog Balkana. Sporazume u ime Crne Gore je potpisao premijer Abazović, stoga ne stoje tvrdnje o favorizovanju u odnosu na Berlinski proces. Podsjećam kako je ideja Berlinskog procesa i začeta – tokom 2013. godine imali smo ocjenu tadašnje Evropske komisije da neće biti proširenja tokom narednih pet godina. Ovakva izjava, politički kratkovida, dovela je do određenog obeshrabrenja među državama Zapadnog Balkana, stoga je kancelarka Merkel pokrenula inicijativu sa idejom da države regiona ne gube vrijeme tokom tog perioda, već da saradnjom s EU u region uvede evropske norme i standarde. U tom smislu, Berlinski proces je korisna, sveobuhvatna i inkluzivna inicijativa koja već pruža brojne konkretne rezultate za građane ZB. Kada je riječ o Otvorenom Balkanu, vjerujem da se ova inicijativa, koja je nastala zbog izvjesnog usporavanja u Berlinskom procesu, isključivo posmatra kroz prizmu dva nacionalizma u Crnoj Gori, što je nažalost naš politički omen. Potcrtao bih – Crna Gora je stalna, nepromjenjiva i nezavisna, nije stvarana preko noći, već je vjekovima postojana, da bi je bilo koja regionalna inicijativa ugrozila. Naša država je i članica NATO – a NATO države ne nestaju sa mape svijeta. Umjesto populističkog pristupa, kojim se sve od regionalnih centara a priori odmah odbacuje ili objeručke prihvata, prije nego odlučimo da li ćemo kao država biti dio OB, treba da odgovorimo na dva pitanja – da li ona doprinosi EU integracijama naše zemlje i kakve efekte ima na unutrašnju društvenu stabilnost.

MONITOR: Kako komentarišete ocjene analitičara da je spoljnopolitički bilans ove vlade jednako poražavajući kao unutrašnji?

RADULOVIĆ: Diplomatija svake države trebala bi da bude u službi ostvarenja i promovisanja njenih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva. Ipak, čini mi se da je nerijetko bila praksa da se diplomatija koristi za sticanje saveznika u inostranstvu, zarad političke borbe sa oponentima na unutrašnjem planu. Svi moramo biti saglasni da se s takvom praksom i sklonostima, bilo koja strana da je u pitanju, mora prestati.

Ne dijelim stavove da su rezultati Vlade u na spoljnopolitičkom planu poražavajući – u odnosu na šta? Naši ključni spoljnopolitički ciljevi su jasni – NATO, EU, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi. Vjerujem i da je primjetno da su odnosi Crne Gore u regionu, sa svima, bez izuzetka, znatno stabilniji. Ovo je neophodno ne samo zbog naše društvene kohezije i političke stabilnosti, već i zbog evropske integracije Crne Gore – proces donošenja odluka unutar EU je postao komplikovan zbog odnosa država članica, da mi je teško zamisliti da bi EU bila spremna da primi države regiona čiji lideri među sobom i ne razgovaraju. Kada je riječ o EU integracijama, istakao bih da su ključevi pristupanja Crne Gore EU u Podgorici, a ne u Briselu, kako se to pogrešno percepira. Mi na domaćem političkom terenu nismo uspjeli da ostvarimo ono što je neophodno zbog višegodišnjeg nedostatka konsenzusa, a ocjena o spoljnoj politici Crne Gore se ogleda u Poglavljima 30 i 31, gdje naša država stoji jako dobro, o čemu svjedoče izvještaji Evropske komisije.

MONITOR: Evropski parlament usvojio je Novu strategiju o proširenju. Koliko je Crna Gora spremna da ispuni  mjerila koja se od nje traže da bi ušla u EU?

RADULOVIĆ: Naše društo pati od hronične “političke depresije”, odnosno da politički akteri ne razgovaraju među sobom. Umjesto dijaloga, u parlamentu su generisane krize. Pristup pojedinih političara, da slavodobno tvrde, kako su samo oni zaslužni za EU integracije ili kako će isključivo jedna politička grupacija da nas uvede u EU – neminovno je bio osuđen na propast. Proces pristupanja je zamišljen da u EU ulazimo kao društvo. Ne kao vlada ili jedna politička grupacija, već svi. Za krupne političke odluke potrebno je obratiti se i drugoj strani, onima koji možda nisu politički istomišljenici. Možemo da zaboravimo na evropsku integraciju dok se kao društvo ne integrišemo među sobom.

Preporuke Evropskog parlamenta su ohrabrujuće i u novonastalim okolnostima EU je potrebna uspješna priča. Stvari se tektonski mijenjaju na geopolitičkom planu – Švedska i Finska, tradicionalno neutralne države, pristupaju NATO, dok EU želi da zatvori prostor za uticaj trećih strana na Zapadnom Balkanu, kome njegova geografska pozicija dodjeljuje specijalnu ulogu za očuvanje bezbjednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu. Tokom kursa istorije, Zapadni Balkan je uvijek bio poligon gdje su velike sile demonstrirale svoju dominaciju. Za Crnu Goru članstvo u EU je najvažniji spoljno –politički cilj. Međutim, EU je potrebna funkcionalna država, otporna kako na stabilokratije, tako i na negativne efekte česte promjene vlasti. Politička stabilnost nije nužan preduslov za EU integraciju, imajući u vidu da i širom Evrope postoje države kratkotrajnih vlada, ali ih to ne ometa u njihovom funkcionisanju.

MONITOR: Jedno od gorućih pitanja danas je deblokada Ustavnog suda, što je bila tema i vašeg nedavnog sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

RADULOVIĆ: Crnoj Gori je neophodan funkcionalan Ustavni sud. Ne samo zbog poruka Brisela, Vašingtona, Pariza, Berlina ili bilo kog od naših partnera, već zbog činjenice da ukoliko želimo funkcionalnu državu – politički nepristrasan i efikasan Ustavni sud je nužnost. Vlada nema ingerencije prilikom odabira sudija  to njena nadležnost, ali konstatujem da su i premijer i pojedini ministri uputili brojne apele oko odabira sudija, čime bi se stvorili uslovi za održavanje izbora i izlaska iz institucionalne krize. Nisam zapazio da je bilo ko od političkih poslenika ili akademika imao zamjerke na biografiju ili  profesionalni angažman kandidata. Zbog Crne Gore, njene funkcionalnosti, političke partije trebalo bi da stave javni interes ispred partijskih kalkulacija. Svako dalje odlaganje bi držalo našu zemlju u produženoj institucionalnoj krizi, a vjerujem da kriza ne bi smjela da bude ničiji politički credo.

 

Proces postavljanja ambasadora zaustavljen

MONITOR: Crna Gora danas nema ambasadore u 17 zemalja. Koliki je to u stvari problem i kako ga riješiti?

RADULOVIĆ: Po izglasavanju 42. Vlade zatečeni broj političkih imenovanja na čelu 38 diplomatsko konzularnih predstavništava je značajno prevazilazio propisanu zakonsku normu od 30 posto. Vlada je donijela odluku da povuče devet ambasadora, većinom političkih imenovanja, dok je ostalima ili istekao mandat ili su po sili zakona otišli u penziju. U uslovima složene kohabitacije, gdje sve strane iz početka uče pravila nove političke realnosti, pokrenuo sam proces postavljanja novih šefova DKP-a, uspjevši da na veoma važnim pozicijama poput EU, SE i Italije imenujem nove ambasadore. Duboko vjerujem u profesionalnu diplomatsku službu koju sačinjavaju kadrovi za to obučeni, koji govore jezike i posjeduju značajno profesionalno iskustvo. Diplomate, bez obzira na lične stavove, ne treba da se bave politikom, već da budu otporni na političke uticaje, promjene vlasti i da sprovode zvanične politike vlade.

Nakon nekoliko rundi razgovora sa predsjednikom Đukanovićem, postignut je dogovor oko imenovanja kandidata za ambasadore koji su bili predlozi MVP. Međutim, tokom saslušanja na Odboru za međunarodne odnose, zbog odnosa na relaciji parlamentarna većina – predsjednik, poslanici su odlučili da ne podrže predložene kandidate, pri tom ne osporavajući njihove profesionalne biografije. Time je proces postavljenja novih ambasadora zaustavljen, a nakon prestanka moje ministarske funkcije nije nastavljen.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

EDIN OMERČIĆ, ISTORIČAR, INSTITUT ZA ISTORIJU SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: Politički je mit da je SDA bio jedini organizator otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanskohercegovački političari zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha

 

MONITOR: Još nema Vlade Federacije BiH, gdje SDA koristi procedure i pokušava da pokaže svoju nezamjenljivost i kroz predlog Bakira Izetbegovića o koncentracionoj vladi. Kako gledate na formiranje državnih institucija BiH poslije opštih izbora održanih početkom oktobra prošle godine?

OMERČIĆ: Dakle, sami ste rekli, gotovo je pola godine prošlo, polako se usvajaju budžeti na različitim nivoima vlasti, a to je čini se i najvažnije. Kako političarima, jer tako pokazuju da nešto ipak rade, te na taj način s jedne strane kupuju socijalni mir, a s druge pokazuju mladima, kako pojedincima tako i mladim ljudima s porodicama, da se stvari neće promijeniti, te da je zarad istog tog socijalnog mira, njihov odlazak iz ove zemlje poželjan, prihvatljiv i razumljiv. A što se tiče samog načina i ideja za formiranjem vlasti i ostanak u takvoj vlasti, bosanskohercegovački političari kroz ovakve primjere zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha. Naravno, radi se o jednoj latentnoj prijetnji tipa: „Bez nas propadamo“. Pri čemu se svakako u obzir treba uzeti i svojevrsni politički mit o SDA kao jedinom organizatoru otpora i jedinoj političkoj organizaciji koja je branila međunarodni bosanskohercegovački politički subjektivitet tokom devedesetih, ali i nakon rata, kroz određene metamorfoze tog mita, sve do danas. Pri tome se mogu čuti ogromne ne samo revizionističke tendencije, nego i namjerne faktografske, činjenične zloupotrebe prošle historijske zbilje koje rukovodsvo te stranke gotovo svakodnevno plasira.

MONITOR: Kako gledate na spremnost građanskih partija kakvima se smatraju SDP i Naša stranka da uđu u široku koaliciju sa etno-nacionalnim partijama i formiraju Savjet ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a BiH?

OMERČIĆ: Odlično ste primijetili, manifestacija simbola crvene, crvenog, u Bosni i Hercegovini ne znači da se radi o lijevim, radničkim partijama. Ljevica ne postoji, simbolika crvene boje u vanjskom identitetu ovih stranaka je još jedna laža. I, da, ovdje se samo možemo nadovezati na naprijed rečeno. Dakle, apsolutna je odsutnost bilo kakve odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu. Mene stvarno zanima na koji način ove stranke uspijevaju svoje članove, simpatizere i glasače uvjeriti na dobijanje glasa. To je prava marketinška umjetnost. Ali na ovakva su razočarenja ljudi u BiH navikli, i njihov je odgovor na to bio jedan, gotovo do umjetničke razine razvijen način, ne života, življenja, već preživljavanja, koji je em postao izlizan i iscrpljen, em pozivao na promjenu, koja se sada manifestira migracijama, stalnom nadom da je negdje drugdje, u stabilnijem društveno-političkom, kulturnom i ekonomskom  okruženju – bolje. Znamo da je približavanje ljevice desnici opasno po društvo, po zajednicu. No, kako se ovdje ne radi o ljevici, može se na pitanje njena nepostojanja nadovezati i pitanje: Postoji li zapravo i šta je to, kakvo je to, bosanskohercegovačko društvo?

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DŽEMO REDŽEMATOVIĆ, PREVODILAC, GLAVNI IMAM ZA PODGORICU I NIKŠIĆ: Mahmud Derviš – poezija otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Derviševu poeziju suštinski može čitati samo onaj ko voli čitanje, pa onda voli čitanje poezije, a uz to voli i Palestinu. U suštini, onaj ko ima, i u sebi gaji, slobodarski duh, a protiv je bjelosvjetskih tirana i tiranija. Zbog svog otmeno hedonistilčkog stila života, teško da je on ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. A, ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio kao najrođenijeg

 

MONITOR: Protekle sedmice u Podgorici je održana promocija sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša. Preveli ste sabrana djela u četiri toma. Kako ste došli na tu ideju da prevedete baš ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Ključ za ulazak u galaksiju Mahmuda Derviša bila je njegova kratka pjesma o cijeni rata. Ta pjesma je smirivala u sebi čitavu golgotu palestinskog naroda i države. Ona je glavni motiv mog bavljenja poezijom otpora o kojoj sam ranije imao tek skromno znanje. Evo te pjesme.

Rat će se okončati, lideri će se rukovati.

 Ostat će ta starica da čeka svoga sina šehida, i ta djevojka da čeka svoga voljenog muža i ona djeca da čekaju svoga oca junaka;

 ja ne znam ko izdade vatan ali vidjeh ko mu plati cijenu

MONITOR: Na promiciji prevoda je rečeno: „Mahmud Derviš je svjetskoj javnosti poznat po poeziji otpora, ali on piše i o izgubljenom djetinjstvu, neproživljenoj mladosti, identitetu, gubitku jezika…“ Njegova poezija nije posvećena samo Palestincima i Arapima, već je to poezija svih nas. Kako biste opisali ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Derviševa poetika ne govori samo o palestinskom iskustvu nepravde kosmičkih razmjera, već obuhvata univerzalnu borbu za slobodu svih ugnjetavanih i obespravljenih naroda. On svojim pjesmama pozdravlja i opisuje borbu za slobodu Španaca, Kurda, Egipćana i drugih naroda koji vape za slobodom i mirom, a njegovi pjesnički uzori su Dereck Walcott, Yanis Ritsos, Pablo Neruda… Često u svojim pjesmama pravi paralelu između Endelusa i Palestine, kao i autohtonih stanovnika Amerike nad kojim je izvršen genocid i Arapa. Njegova borba i nada u pobjedu izvire iz brojnih pjesama i stihova. On vjeruje i pjeva da će krv polomiti mač i   da Palestinac živi pola života, ali i da je ta pola bolja od smrti. Iako će kasnije u nekom intervjuu kazati da je splasnula njegova nada u bolje sjutra, Derviš u jednom distihu kaže da kad god napiše dvadeset redaka pjesme, primijeti da se opsada povukla za dvadeset metara.

Mahmud Derviš često u pjesmama govori novozavjetnim narativom i iskazuje miroljubivost i nadu u humanost ljudi. Njegov pjesnički genij je u sebi sažimao visprenog govornika i vizionara. Bio je čovjek širokih shvatanja, nije robovao stereotipima, bio je altruista, volio je ljude. Svojoj voljenoj djevojci Riti, Jevrejki koju su ubili cionisti, posvetio je divne pjesme. Bio je otmeni hedonista, vjerovatno naživljavajući život koji nije uspio živjeti u normalnim okolnostima. Zbog svog stila života,  teško da je ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. Još u dalekoj Crnoj Gori. A ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio ga kao najrođenijeg. Sanjao sam Mahmuda, dok sam prevodio. Nekad sam se znao nasmijati, nekada zasuziti. (Volimo život kad god možemo do njega doprijeti. Gdje god se smjestimo uzgajamo brzorastuće biljke, gdje god se nastanimo, požnjemo ubijenog čovjeka (…). Ruža manje).

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD OSNIVAČA „PREOKRETA“: Ostanak Đukanovića štetan za Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Alternativa Đukanoviću valjalo bi da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju

 

MONITOR: Pred nama su najneizvjesniji predsjednički izbori od 1997. Šta mogu donijeti?

PERIĆ: Izbori će donijeti ili produženje vlasti DPS-a u hibridnom obliku ili će se DPS nepovratno na dug rok razvlastiti. U slučaju svoje pobjede, Đukanović bi dobio politički džek pot – konsolidaciju u stranci – ako ga je iko ikad i ugrožavao, jer bi pokazao da je on jedina „karta” na koju mogu igrati. Potom bi dobio legitimaciju da je demokrata, jer nije onemogućio tranziciju vlasti. S obzirom da novo rukovodstvo ničim nije dovelo, u formalnom-pravnom smislu, u pitanje zakonitost u vezi sa porijeklom, odnosno sticanjem njegovog bogatstva, oni bi mu time i tu potvrdu pribavili. Dakle, on bi tako dobio maltene snagu suštinskog monarha koji bi birao ko će biti u Vladi, jer bi imao neposredan izborni legitimitet i snažnu stranku, sa kojom bi izvjesno – prije ili kasnije – sarađivali i oni koji nam govore da to sada ne rade, mada među njima ima i onih koji to tvrde i pored činjenice što su izabrani glasovima DPS-a. Kao kruna svega, on bi ponovo bio prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Ovo bi bila rezultanta nove vlasti i „zasluga” pobjednika od 30. avgusta – nekog manje, nekog više. Što je najgore, ovaj saldo bi bi porazan po crnogrosko društvo i obesmišljavao bi političke procese i izvjesno vodio pojačanoj apatiji koja bi ponovo išla naruku Đukanoviću.

U drugom scenariju i on i njegova partija bi izgubili i posljednju značajnu uporišnu tačku.

Da ne budem nedorečen: smatram da bi za Crnu Goru bio štetan njegov opstanak na vlasti. Jednako, cijenim da bi alternativa njemu valjalo da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju. A koja bi to bila – akteri na sceni su to izjašnjavanje učinili besmislenim. Koga bi god podržali, bili biste optuženi za izdaju. Ta strana je imala pobjedničku kartu, ali je sebi otežala poziciju. To je njihova odgovornost – ne građana. Odgovornost treba tražiti od svih – ne samo od prethodne vlasti.

MONITOR: Kako vidite incident na Cetinju, i reakcije nakon toga?

PERIĆ: Potrebno je podrobno ispitati sve okolnosti. Naravno da nasilje treba osuditi, ali utvrdimo tačno šta se dogodilo. To je trebalo da bez uvijanja saopšti rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je to izostalo – ostaje da uz pomoć medija tumačimo motive i ocjenjujemo u kolikoj mjeri je čiji iskaz tačan.

Da ne ostavim dilemu – svako ima pravo na slobodu govora i na okupljanje – sviđalo vam se to ili ne – do granice dok ne narušava nečije dostojanstvo. Jednako sam i za to da svako ima i pravo da protestuje ne narušavajući ničiji integritet – posebno ne onaj fizički. Svako odstupanje od toga je nedopustivo.

MONITOR: Šta je najbolji izlaz iz političke krize u ovom trenutku?

PERIĆ: Rješenje su izbori. Kada imate ovakav i ovoliki deficit legitmiteta izvršne vlasti uz velik broj promjena stavova u odnosu na one od prije 30. avgusta, onda je u redu da se konsultuju građani šta misle o svemu tome. To se radi na izborima.

Nova većina je i ovdje pokazala svu raskoš samodestrukcije pa će sada o tome, ali i o datumu izbora odlučivati poraženi na izborima iz 2020. godine i to sa biračkim spiskom koji je njihovo „čedo”. Uz očitu prećutnu saglanost obje strane da niko ne dira birače na koje oni drugi računaju, a koji bi se primjenom zakona morali brisati iz biračkog spiska. Od „fantoma” do onih koji su izgubili osnov da budu u njemu.

Na djelu je totalna destrukcija političkog sistema iz jednog osnovnog razloga: želja da se vlada bez podrške građana.

MONITOR: Nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, stvorli su se uslovi za konačno proglašenje rezultata izbora i tranziciju vlasti u Podgorici. Očekujete li da će se to i desiti?

PERIĆ: Izgleda da se ne žuri sa tim da se izbori u Podgorici zaokruže i čeka se rasplet trke za predsjedničke izbore. Već čujemo najave koalicionih partnera, od kojih zavisi formiranje te vlasti, da sada nakon kandidature gospodina Milatovića za predsjednika države treba razmotriti ko bi bio kandidat za gradonačelnika. Dakle, predstava u najavi. Model preslikan sa državnog nivoa.

Mlad politički subjekt je dobio podršku od različitih faktora na javnoj sceni koja je bila lišena gotovo ikakve kritičke note. Nama se u kontinuitetu ponavljaju identične situacije – nova partija koja pobere simpatije, uzlet, glorifikovanje, potom ide u stagnaciju i pad. Kada bi se njegovala kritička misao ne samo u odnosu na bivšu vlast, već i odnosu na sadašnju ali i nove aktere – to bi svima pomoglo da se taj obrazac nastanka i razvoja novih subjekata ne dešava. Ako se to ne promijeni – nastavićemo sa istim uzletima i padovima.

Priče o mesijanskim atributima predsjednika stranaka su nezrele i na kraju koštaju mnogo. Da li smo zaboravili da smo imali „jezde“ i „dafine“ koji su nekada predstavljani spasiocima naših finansija i privrede? I tada kao i sada, ako samo posumnjate u nepogrešivost ekonomskog modela koji se promoviše, proglašavani ste neprijateljem „svijetle budućnosti”.

Nama su potrebni političari koji će biti dosadni, koji će raditi svoj posao, koji će nam polagati račune a ne pričati bajke o sebi, koji neće pripovijedati o etici i emociji, već nuditi i sprovoditi program.

MONITOR: Kako vidite tendenciju države da preuzima prethodno privatizovanja preduzeća i najavu osnivanja novih državnih preduzeća?

PERIĆ: Sve je podređeno partijskoj promociji i želji da se bude što duže na vlasti. Nedvosmislena potvrda tome su nasmijana ili zamišljena lica direktora državnih kompanija, zavisi od prilike. Riječ je o ljudima koje su partije postavile na čelna mjesta, a onda se oni promovišu na partijskim stranicama na društvenim mrežama kako fantastično upravljaju našim preduzećima. Nude se podaci koje ne možete provjeriti i na kraju taj oglas plati opet građanin – doduše posredno, jer prvo novac iz državnog budžeta ide stranci, a onda stranka plaća Facebook-u ili kome već.

Kada je to bazična postavka, onda je pretenciozno očekivati strategiju privrednog razvoja i akcione planove koje iz nje proističu. Sve je tu od prilike do prilike, od kamere do kamere. Tako ni dobre ideje ne mogu imati ni izbliza efektuaciju koju bi mogle ostvariti.

Nema ništa sporno u tome što je upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetani prešlo u državne ruke. Smatram tu inicijativu vrlo dobrom. Međutim, sve se odigralo nepripremljeno i traljavo. A mogla se upravo tu pokazati efikasnost i spremnost. Da se nekoliko mjeseci spremala ta odluka, i da država pokaže i snagu i efikasnost.

Onda imamo kupovinu imovine Željezare od strane EPCG, a da javnost osim opšte priče nije imala dostupan biznis plan i kalkulaciju da li je bilo jefitnije promijeniti sistmetizaciju EPCG i priključiti te radnike ovoj kompaniji – ako je cilj bio socijalna briga – što isto može biti u redu. Umjesto toga čuli smo najave, ali bez jasnih rokova i indikatora kada i šta će konkretno biti postignuto. Direktori javnih preduzeća kao da ne razumiju da oni upravljaju našim resursom i da su dužni da građanima objasne šta rade. Slična situacija je i sa Lukom. Ponavljam, u načelu to mogu biti i dobre ideje, ali one moraju imati jasne računice. Potom imamo najavu moguće privatizacije turističkog kompleksa na primorju. Ista stvar – nemamo konkretne cifre i javno dostupne podatke šta se želi time postići.

Takav opšti pristup nije iznenađujući od ljudi koji nemaju iskustva u privredi.   Čudi kada on dolazi od onih koji imaju nekog predznanja u realnom biznisu i koji znaju koliko je teško otvoriti jedno održivo radno mjesto, a ne pričati bajke o sveopštem blagostanju i rekordima.

Slikanje premijera, ministara svih naših vlada su možda najskuplje plaćene fotografije koje ćemo ikada imati. Vrijeme je da fokus usmjerimo ka građaninu, a da od političara umjesto samohvale dobijemo bilans učinjenog i to uporedimo sa obećanjima. Tako bi valjalo da gradimo odgovornost u praksi.

 

Nismo čuli snažnu integrativnu ideju

MONITOR: Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju, koja se, čini se, prilično zaoštrava pred početak izbora?

PERIĆ: Sasvim je očekivano da kampanja kako ide prema svom finišu dobija na intenzitetu. Poenta je što ona nije porodila novu demokratsku vrijednost. Nismo čuli snažnu integrativnu ideju, jasnu viziju kako pokrenuti opštedruštveni dijalog, kako zaokružiti zajednicu koja je na ivici cijepanja – to je ono što bi predsjednik mogao da radi. Umjesto toga smo od većine kandidata slušali da će oni raditi ono što je zapravo posao premijera – povesti zemlju u prosperitet. No, kada izbezumite javnost neprestanim političkim spektaklom – drugačije nije bilo ni realno očekivati.

 

Igra oko izbora nove vlade vrijeđa inteligenciju

MONITOR: Politička kriza čeka rasplet. Vlada koju bi okupio Miodrag Lekić nema potrebnu većinu. Govori se i o rekonstrukciji tehničke, ali vremena je sve manje, pošto bi, kako je najavljeno, Milo Đukanović ove sedmice mogao raspustiti parlament. Kako to sve vidite?

PERIĆ: Igra oko izbora nove vlade i izmjene Zakon o predsjedniku do te mjere potcjenjuje inteligenciju građana da to postaje uvredljivo. Donešen je Zakon o predsjedniku, odnosno njegove izmjene i dopune, koji daje mogućnost da se izabere premijer bez da mu predsjednik povjeri mandat. Taj Zakon je veoma upitan sa stanovišta ustavnosti – ali ostavimo to da Ustavni sud utvrdi.

Dakle, donešen je Zakon koji omogućava izbor mandatara bez da ga predloži predsjednik, ali razrađuje i opciju da predsjednik može raspustiti Skupštinu. Nemam nikakve dileme da se u ovaj proces ušlo s namjerom da se dogovoreni mandatar ne izabere za premijera iako se kao o tome usaglasio 41 poslanik. Onda smo gledali medijsko prenemaganje, mentalno maltretiranje nacije pregovorima za koje je bilo jasno da su predstava. Šta god da je u pozadini, saldo je takav da je Đukanović dobio još jedan poklon – nova većina mu je dala novim zakonom mogućnost da on određuje kada će biti izbori.

Vratimo se sada i aspektu ustavnosti, jer je zakonom uređeno ono što propisuje Ustav. Dileme oko toga je već mogao da razriješi Ustavni sud. To bi bilo blagotvorno i pokazalo bi se da taj sud dobija na proaktivnosti. Međutim, to se nije desilo.

 

Dok sudije ne pokažu da su iznad partija, mi smo besudna zemlja

MONITOR: Imamo li sada zaista odblokiran Ustavni sud?

PERIĆ: Hajde da jednom pomjerimo perspektivu očekivanja. Tražimo da nam Ustavni sud pokaže nezavisnost, a ne da se nadamo da će to biti tako. Sve što je prethodilo izboru sudija ukazuje da se radi o partijskom dogovoru.

Neka sudije pokažu da su iznad toga. Do tada, mi smo suštinski besudna zemlja.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo