Povežite se sa nama

INTERVJU

DR VESNA PUSIĆ, SOCIOLOŠKINJA, MINISTARKA INOSTRANIH I EVROPSKIH POSLOVA HRVATSKE 2011–2016: Pokušaji da se diktatori odobrovolje uvijek su jalovi i pogrešni

Objavljeno prije

na

Pristup međunarodnim odnosima kao igri nulte sume („ja mogu profitirati, samo ako i koliko ti izgubiš”) je majka svih političkih neuspjeha i mnogih ratnih zločina

 

MONITOR: Kakvo ocjenjujete položaj Hrvatske u EU, posebno s obzirom na „ratnu psihozu“ zbog Ukrajine?

PUSIĆ: Hrvatska, zbog svog geopolitičkog položaja i relativne stabilnosti, ima u više područja priliku igrati važniju ulogu nego što bi njezina veličina i ekonomska snaga same po sebi omogućavale. Za razliku od svjetskih sila i najvećih, vodećih država EU, manje zemlje kao što smo mi nemaju same po sebi neku političku težinu. Primjerice, Njemačka ili Francuska su važne i utjecajne gotovo bez obzira kakvu politiku vode. Za nas to nije tako. Mi moramo voditi pametnu politiku i imati vrlo aktivnu i uspješnu diplomaciju da bismo ostvarili svoje interese. Za to, naravno, moramo prvo imati neku inteligentnu ideju što su naši interesi. To je već 75 posto uspješne politike i mnogo je rjeđa pojava nego što se obično misli. U posljednje vrijeme, zbog ruske agresije na Ukrajinu, hrvatski položaj na Jadranu i posjedovanje makar i plutajućeg LNG terminala, daju Hrvatskoj relativno važnu ulogu u okolnostima novog modela europske energetske sigurnosti. Hrvatska je tu mogla imati i veće kapacitete da je realiziran originalni projekt LNG terminala, ali je on zaustavljen pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima u razdoblju 2014-2015. Činjenica da do hrvatskog LNG terminala postoji plinovod koji vodi do Mađarske, Slovačke pa i do Ukrajine, jedna je od onih koje nam daju veći utjecaj od naše veličine. Kako ćemo tu našu komparativnu prednost ugraditi u opći sustav nove europske energetske sigurnosti, pitanje je sposobnosti, dalekovidnosti i političke inteligencije hrvatskog političkog vodstva.

Manje zemlje ne mogu izbjeći vazalni položaj stalnom disrupcijom, ucjenama i razbijanjem zajedništva. Time postaju samo antipatične male zemlje koje onda, kad im treba podrška, ne mogu računati na dobronamjernost partnera. Temelj utjecaja zemlje kao što je Hrvatska leži u sposobnosti da se maksimalno iskoriste vlastite komparativne prednosti tako da one predstavljaju istovremeno i globalni, ili bar regionalni, kao i nacionalni doprinos. Pristup međunarodnim odnosima kao igri nulte sume („ja mogu profitirati, samo ako i koliko ti izgubiš”) je majka svih političkih neuspjeha i mnogih ratnih zločina.

MONITOR: Hrvatski predjsednik prednjači u aktivizmu kada se radi o interesima Hrvata u BiH. Tražio je da Vlada uslovi ulazak Finske i Švedske u NATO izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu sa predlogom HDZ Dragana Čovića – koji nije u skladu sa odlukama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Kako Vi vidite ovu Milanovićevu ponudu?

PUSIĆ: Prijedlog novog izbornog zakona za BiH koji pokušava nametnuti HDZ BiH, ne štiti prava Hrvata u BiH. Štoviše, on bi većinu njih ostavio bez političke reprezentacije i de facto je u prvom redu uperen upravo protiv BiH Hrvata, s izuzetkom manjine koja živu u tri zapadnohercegovačka kantona. Taj prijedlog štiti isključivo vodstvo HDZ BiH, a posljedično i sadašnje lidere glavnih etničkih stranaka. Takav pristup decenijama uništava BiH, a bosanskohercegovački Hrvati su se već toliko napatili od raznih vidova „političke pomoći” iz Hrvatske da će ih u doglednoj budućnosti nestati ako im se nastavi ovako „pomagati”.

Što se ulaska Finske i Švedske u NATO tiče, to je odluka koju će za Hrvatsku donijeti Hrvatski sabor, mislim bez mnogo dileme.

MONITOR: Kako gledate na odbijanje velike većine zemalja EU da prihvate prijedlog ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog o prijemu Ukrajine u EU po nekoj vrsti hitne procedure?

PUSIĆ: Po hitnoj proceduri moguće je dobivanje kandidacijskoga statusa za Ukrajinu. Mislim da je predsjednik Zelensky o tome govorio. To je pozitivna politička poruka. Članstvo u ovim okolnostima niti bi što doprinijelo u obrani Ukrajine, jer EU nije vojni savez, niti je moguće dok se u Ukrajini ne uspostavi mirnodopska vlast. Svi navijamo za Ukrajinu, pomažemo na razne načine – i kao države i kao društva, želimo da ruska agresija što prije prestane i da Ukrajina uspostavi vlast na svom cijelom teritoriju. Svjesni smo i da je to rat koji se ne vodi samo za Ukrajinu, već za mnogo više od toga, iako je i sama Ukrajina već dovoljno veliki cilj. No mi u Hrvatskoj i BiH najbolje znamo kako je poraće često kompliciranije od rata. To će biti razdoblje u kojem će se EU morati svesrdno angažirati da pomogne u Ukrajini izgraditi demokraciju koja će je kvalificirati za članstvo.

MONITOR: Ponovo su Makron i Šulc pokušali da razgovaraju o prekidu rata u Ukrajini sa Putinom, tražeći od njega „ozbiljne i direktne razgovore“ sa Zelenskim. Odgovor je bio zahtjev za prestanak naoružavanja Ukrajine. Uslov Zlenskog je povlačenje ruske vojske. Da li Rusija i Ukrajina čekaju potez američkog predsjednika Bajdena i njegov mirovni sporazum sa Putinom, pokazujući EU da ona za njih nije „igrač“?

PUSIĆ: Prvo, ne vidim o čemu bi Zelensky trebao razgovarati s Putinom. Kad vam netko na najgore moguće načine ubija desetine tisuća ljudi, sravnjuje gradove sa zemljom i otima teritorij, o čemu da s njim razgovarate? Iz Putinovih govora i ponašanja sasvim je jasno da on nema nikakve pa ni neprihvatljive zahtjeve prema Ukrajini, o kojima bi se onda eventualno moglo razgovarati. Cilj je da Ukrajina i Ukrajinci nestanu kao suverena država i nacija, koje on, kako sam kaže, ionako ne priznaje. To je zahtjev o kojem Ukrajinci teško mogu pregovarati. Amerika će tu na kraju sigurno odigrati značajnu ulogu, kao i u svim ratovima u Europi od početka XX stoljeća, uključujući i naše balkanske iz 1990-ih. Nije posebno važno što bi Putin želio pokazati Europi, ali je važno da EU još nema taj stupanj zajedništva i usklađene vojne premoći koji bi joj omogućio da igra ulogu usporedivu s američkom. Europska snaga je u prvom redu ekonomske prirode i tu je važno da uskladi svoje aktivnosti i upotrijebi svoju moć.

MONITOR: Portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova ponovo je, ovih dana, pomenula temu „trećeg svijetskog rata“. Kako vidite globalne promijene koje se dešavaju ili će se tek desiti a čiji je povod napad Rusije na Ukrajinu?

PUSIĆ: Prijetnja „trećim svjetskim ratom” i nuklearnim oružjem je taktika koju Putin i njegova vlast često koriste, prvenstveno zato što su vidjeli da to djeluje na njegove zapadne protivnike. Europa je sebe uvjerila kako od Drugog svjetskog rata nije bilo rata na njenom teritoriju, iako kao što znamo to nije istina, navikla je da sporove rješava pregovorima i sadašnja prijetnja ratom je dezorijentira. To ne znači da tu prijetnju ne treba uzimati ozbiljno. Znači samo da se ona ne može otkloniti popuštajući ruskoj agresiji i teritorijalnim aspiracijama. EU je nastala kako bi spriječila rat među svojim članicama i u tome je uspjela. Ali to još nije dovoljno kako bi se spriječio rat u Europi. Jedna od mnogih opasnosti od diktatura, kakva je ona u današnjoj Rusiji, je da su one najokrutnije i najbešćutnije prema vlastitim građanima. Dok je Rusiji svejedno koliko će stotina tisuća njenih vojnika poginuti u ratu, dotle je ona veoma opasan protivnik i mislim da je to realnija opasnost. Rusija ima dugu povijesnu tradiciju iznimne okrutnosti prema vlastitim ljudima. Mihail Gorbačov je prvi ruski lider koji je pokazao neko poštovanje prema samim Rusima, odnosno građanima Rusije i tadašnjeg SSSR-a. I to je jedini put kojim se Rusija može vratiti na svoje utjecajno i važno mjesto u međunarodnom poretku. Pokušaji da se udobrovolje okrutni diktatori uvijek su na kraju bili jalovi i pogrešni.

 

Naša regija Rusiji služi isključivo za destabilizaciju Evrope

MONITOR: Odnosi u tzv. regionu djeluju predinamizirano agresijom Rusije na Ukrajinu. Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, htio je doći u Beograd, a sigurno je da dolazi njemački kancelar Olaf Šulc. Predsjednici Zoran Milanović, Borut Pahor i Aleksander van der Belen (austrijski predsjednik) lobirali su za davanje BiH statusa kandidata za članstvo u EU. Govori se i o tome da Beograd može imati ulogu „dvostukog agenta“ u ovoj krizi Zapad–Istok?

PUSIĆ: Našoj regiji nikad nije nedostajalo dinamike! Takva nam je lokacija. Ruska agresija na Ukrajinu promijenila je ukupnu europsku pa donekle i globalnu sigurnosnu situaciju. Za razliku od zemalja Istočnog partnerstva, Rusija u Jugoistočnoj Europi nema teritorijalnih aspiracija. Ova regija joj služi isključivo za destabiliziranje Europe. Cijela priča oko dolaska ruskog ministra Lavrova u Beograd, veoma je zanimljiva i poučna. Prvo, ne bih se iznenadila da je srbijanski predsjednik Vučić bio upoznat s time da će susjedne zemlje zabraniti prelet Lavrovljevog aviona. Time bi nastavio svoju dosadašnju politiku: otvoren za kontakte s Rusijom na najvišoj razini, ali u EU nitko ga ne može optužiti da je primio Lavrova i time kršio zajedničku EU politiku. Drugo, stav EU je uvijek bio da je za regiju najvažnije pridobiti Srbiju, a onda će sve ostalo ići lako. Ovo iskustvo pokazuje nešto drugo: kad bi sve zemlje koje je okružuju napredovale prema EU članstvu, to bi ponukalo/prisililo Srbiju da i sama ozbiljnije krene tim putem. U prvom redu zbog pritiska javnosti u Srbiji koja prati događanja u neposrednom okruženju. Što se tiće neke „dvostruke agenture” Srbije, to smatram smiješnim i besmislenim. Kao i sve ostale zemlje iz regije, ona nedvosmisleno pripada u EU, samo još to mora sama politički osvijestiti.

Nema sumnje da bi BiH trebala dobiti status kandidata za članstvo u EU, kao što bi i Kosovo trebalo dobiti bezvizni režim. Kao što znamo, to je još vrlo daleko od članstva, ali je neki pozitivni pomak i motivacija. Ja zagovaram Balitčki pristup pristupanju država tzv. Zapadnog Balkana EU, koji se do danas pokazao najuspješnijim.

 

Cilj za države Zapadnog Balkana je jasan: punopravno članstvo.

MONITOR: Francuski predsjednik Emanuel Makron je ponudio rješenje u formi „evropske političke zajednice“ u kojoj bi se našle zemlje kontinenta koje žele da postanu članice EU. Tu su se našle i države Zapadnog Balkana koje su već odavno u procesima EU integracija. Prijedlog je naišao na različite reakcije. Kakvo je Vaše mišljenje?

PUSIĆ: Model europske političke zajednice mogao bi biti forma koja bi uključivala države današnjeg Istočnog partnerstva. Države Zapadnog Balkana su bijela točka okružena EU teritorijem, njihovo članstvo je teritorijalna konsolidacija EU i smatram da tu nema prostora nikakvom relativiziranju. Može se raspravljati o najboljem i najefikasnijem putu, ali konačni cilj za države ZB je jasan: punopravno članstvo.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD POKRETAČA „PREOKRETA“: Izbori su izlaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zar nije logično da ako postojeće strukture ne mogu da postignu dogovor koji gradi tropetinsku većinu prije svega za imenovanja u pravosuđu, a oko 30 posto građana želi političke opcije koje nisu u parlamentu, da idemo na izbore i provjerimo da li bi novi saziv mogao doći do većine potrebne za reforme

 

MONITOR: Politička kriza se ne razrješava, već zaoštrava. Opozicija je van parlamenta, i čvrsto stoji na svojim zahtjevima, kao i parlamentarna većina. Ako se i pomenu ustupci, na njih nema reakcije. Kako vidite današnju političku situaciju i političku klasu?

PERIĆ: Politička klasa osjeća sigurnost u postojećem stanju i strah od njegove promjene. Oni ne žele mijenati ovu startešku igru. Ugodno je stalno produkovati krize koje onda kao rješavate bez ikakvog obavezivanja šta ćete konkretno učiniti dok ste na nekoj poziciji.

Nažalost, koliko god ih kritikovali, svjesno ili ne, i onaj kritički orijentisani dio društva koji se nalazi u akademskoj zajednici i značajnom dijelu kredibilnih medija u ključnim momentima im pruža prećutni legitimitet, pristajući na pravila koja oni propisuju. Moguće da je to prvi korektivni faktor koji bi pomogao razvlašćivanju vladajućeg pogleda na politiku u Crnoj Gori – u kojem legitimaciju za bilo kakav politički stav smijete imati samo kroz već etablirane političke strukture. Tu se mora biti strpljiv jer je akademska zajednica kod nas prilično pasivna, a kredibilni mediji su često bili na udaru i žele neku vrstu sigurnosti. Oboje je razumljivo, ali ako se stvari nastave tako odvijati, zajednica će sve manje imati koristi od njih. S namjerom ili bez namjere, oni tako mogu postati dio političke klase. Želim da vjerujem da su prije svega u medijima svjesni ovog izazova koji je pred njima. Naglašavam da mislim na kredibilne medije, ne na pamflete ili žutu štampu.

MONITOR: Šta je izlaz iz političke krize?

PERIĆ: Izbori. Nema nikakve dileme da ovaj sastav parlamenta ne može i ne želi suštinski izlazak iz krize, jer se oni njome politički hrane. Zašto uljepšavati? Oni ne žele da mijenjaju igru koju su osmislili i u kojoj na više ravni odlično prolaze. To je za njih komfor zona. Jedni kao brane državu, drugi je kao napadaju, treći su kao za neko spasonosno rješenje – dakle svako ima svoju ulogu i svoju političku nišu. Dodatno, zar nije logično da ako postojeće strukture ne mogu da postignu dogovor koji gradi tropetinsku većinu prije svega za imenovanja u pravosuđu, a oko 30 oposto građana želi političke opcije koje nisu u parlamentu, da idemo na izbore i provjerimo da li bi novi saziv mogao doći do većine potrebne za reforme?

MONITOR: Vjerujete li da će doći do izbora sudija Ustavnog suda 28. novembra?

PERIĆ: Već smo čuli iz usta predstavnika nove vlasti da oni sada hoće kontrolu nad Ustavnim sudom. Opet, prethodna vlast ovu poziciju smatra dobrodošlom da koristi svoj ucjenjivački kapital. Ako sudite po tome, teško je očekivati taj izbor krajem novembra, ali neodgovornost je tolika da je teško predvidjeti šta kome može pasti na pamet i što partijski gledano može smatrati korisnim, drugim riječima kakvu nagodbu može sklopiti – i u skladu sa tim glasati.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VEHID ŠEHIĆ, PREDSJEDNIK FORUMA GRAĐANA TUZLE: Dobrosusjedske odnose graditi poštovanjem suvereniteta

Objavljeno prije

na

Objavio:

Želio bih da novo Predsjedništvo BiH uspostavi dobrosusjedske odnose sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom. To podrazumijeva poštovanje suvereniteta i integriteta ovih država, što danas nije slučaj. Neprihvatljiva je trenutna politička situacija u regionu ali kao primjer mogu poslužiti dobri odnosi između BiH i Crne Gore što je uticalo na visok stepen razumijevanja i povjerenja među građanima ovih država

 

MONITOR: Prošlo je 27 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatijeg kao Dejtonski sporazum. U vezi sa njegovim sprovođenjem ili izmjenama podijeljena su mišljenja, naročito u BiH. Kakvo je Vaše mišljenje?

ŠEHIĆ: Istina, prošlo je 27 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini ali mnoge obaveze predviđene aneksima ovog Sporazuma nisu ispunjene. U prvom redu razlog je neodgovornost domaćih vlasti što je i uzrok višegodišnje političke nestabilnosti u BiH. Često se čuje da je Sporazum „Sveto pismo“, međutim sam naziv ukazuje da su utvrđeni principi i okvir, te je ostavljena mogućnost i promjena sadržaja aneksa Sporazuma. Obavezu u implementaciji ovog Sporazuma preuzele su SDA, HDZ i SDS. Postavlja se logično pitanje da li su stranke koje su bile vladajuće i tokom rata smogle implementirati ovaj Sporazum, jer se i danas u političkom životu nekih stranaka vidi intencija da se ostvare neki od neostvarenih ratnih ciljeva. Isključivo zaslugom Visokog predstavnika dolazilo je do donošenja određenih zakona a samim tim i izmjena u Sporazumu, pa je između ostalog osnovan Sud BiH, Oružane snage BiH, u početku nametanjem ali su svi ti zakoni dobili legalitet i legitimitet usvajanjem u Parlamentarnoj skupštini BiH.

MONITOR: Željka Cvijanović je u izjavi povodom ove godišnjice tražila „vraćanje izvornom Dejtonu“, a Dodik je ponovio da neće, kao predsjednik RS, poštovati odluke visokog predstavnika Krisitijana Šmita i da će zajedno sa Cvijanovićkom koja predstavlja Srbe u Predsedništvu BiH, „jačati RS“. Kako vi ovo, posebno Dodikovu najavu, tumačite?

ŠEHIĆ: Kao što sam napomenuo, svi zakoni koji su „nametnuti“ od strane Visokog predstavnika, prošli su redovnu parlamentarnu proceduru tako da ih je nemoguće jednostranim aktima taviti van snage jer je isključiva nadležnost da se određeni zakoni ukinu, da ih Parlamentarna skupština BiH stavi van snage, što je u skladu sa Ustavom BiH. Članovi Predsjedništva BiH biraju se iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i njihove temeljne nadležnosti su predstavljanje BiH te zaštita vitalnog entitetskog interesa i ne biraju se kao predstavnici naroda, što je jasno u Ustavu naznačeno. Kako je Visoki predstavnik vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, njegove odluke se moraju poštivati.

 

 

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESKO RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nezapamćena institucionalna kriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Institucionalna kriza je poprimila razmjere kakve do sada nijesmo nikada imali. Umjesto slabih institucija iz prethodnog perioda, sada svjedočimo praksi koja takve, slabe institucije, čini nefunkcionalnim umjesto da se radi na njihovom jačanju

 

MONITOR: Protesti se nastavljaju, kao i politička i institucionalna kriza. Kako vidite situaciju u kojoj se zemlja trenutno nalazi?

RADULOVIĆ: Stanje u državi je prilično zabrinjavajuće. Institucionalna kriza je poprimila razmjere kakve do sada nijesmo nikada imali. Umjesto slabih institucija iz prethodnog perioda, sada svjedočimo praksi koja takve, slabe institucije, čini nefunkcionalnim umjesto da se radi na njihovom jačanju. Osim toga, Vladi je izglasano nepovjerenje i ona funkcioniše u tzv. tehničkom mandatu, ali bez ikakvih ograničenja u donošenju odluka. Skupština već godinama ne vrši svoje nadležnosti utvrđene Ustavom jer ne bira članove Sudskog savjeta, ne bira Vrhovnog državnog tužioca, ne bira sudije Ustavnog suda, ne donosi bitne zakone kao što su zakon o vladi i zakon o skupštini, a reforma izbornog zakonodavstva očigledno nije u interesu politčkih partija. U krajnjem, mislim da partitokratija, odnosno partijski i lični interesi političara, prijete da potpuno uruše sve institucije i pravni poredak.

MONITOR: Kriza je zaoštrena nakon usvajanja Zakona o predsjedniku. Da li je taj zakon po vašem mišljenju neustavan?

RADULOVIĆ: Ne sjećam se da je o pitanju nekog zakona pravna struka imala tako jedinstven stav kao u slučaju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku. Očigledno je da se radi o zakonu koji nije saglasan sa Ustavom jer se njime definiše nešto što je ustavna materija, i to na način suprotan najvišem pravnom aktu. Predsjednik po Ustavu ima ovlašćenje da predlaže Skupštini mandatara, a usvojene izmjene Zakona definišu da će se, u slučaju da predsjednik države to ne uradi u propisanom roku, mandatarom smatrati osoba koju podrži parlamentarna većina. Nije to nikakva razrada ustavnih odredbi, kako tvrde predlagači, već zadiranje u ustavna pitanja i njihovo definisanje suprotno onome kako ih definiše Ustav. Takođe, ne postoje razlozi i jasno utvrđen javni interes da zakon ima povratno dejstvo. Politički interes koji predlagači imaju je legitiman, ali on se ne može izjednačiti sa javnim interesom i ne može biti razlog za povratno dejstvo zakona.

MONITOR: DPS i opozicija traže da se prvo povuče taj dokument, pa onda odblokira Ustavni sud, dok većina koja je usvojila zakon smatra da prvo treba odblokirati Ustavni sud, koji bi potom odlučivao i o ustavnosti tog zakona. Kako vi vidite korake u rješavanju krize?

RADULOVIĆ: Očigledno je da svi politički subjekti isključivo vode računa o političkim interesima i u skladu s time predlažu i povlače poteze. To pokazuju u kontinuitetu, ne samo u ovom slučaju. Izbor sudija Ustavnog suda više od dvije godine je predmet uslovljavanja, ucjenjivanja i pokušaja političke trgovine. Za to vrijeme bila su čak četiri javna oglasa. Poslanici konstituenata parlamentarne većine – Demokrate, DF i URA su barem jednom, u različitim periodima, odbijali da glasaju za bilo kog kandidata. S druge strane, opozicioni DPS je u jednom periodu preko dva mjeseca bojkotovao rad Skupštine i skupštinskih tijela. Bojkot je prekinut kada se glasalo o smjeni tadašnjeg ministra pravde g-dina Leposavića, ali se nije prekidao kada se odlučivalo o kandidatima za sudije Ustavnog suda. Dalje, premijer Abazović je podršku DPS-a njegovoj Vladi pravdao potrebom deblokade pravosuđa i izborom sudija Ustavnog suda. Kasnije je potpisivanje Temeljnog ugovora takođe pravdao potrebom da se deblokira pravosuđe i izaberu sudije Ustavnog suda. Njegova Vlada izabrana je glasovima DPS-a i Temeljni ugovor je potpisan odlukom njegove Vlade, ali izbor sudija Ustavnog suda još nije izvršen. Istovremeno, Vlada g-dina Abazovića i dalje obavlja poslove izvršne vlasti, što dovoljno govori i nedostatku elementarne političke, ali i moralne odgovornosti. Da zaključim, kada bi postojala volja da se kriza riješi, redosljed koraka bilo bi manje bitan. Nažalost, čini se da ta volja ne postoji.

MONITOR: Očekujete li da Ustavni sud bude odblokiran na sjednici 28. novembra?

RADULOVIĆ: Način na koji su političke partije pristupale ovom pitanju do sada ne daje razloga za nadu da će Ustavni sud biti odblokiran 28. novembra. Volio bih kada bi me političke partije demantovale jer bi to bio korak ka uspostavljanju institucije koja je jedina ovlašćena da autoritativno tumači Ustav i donosi odluke da li je bilo koji akt saglasan sa Ustavom ili nije.

MONITOR: Kome odgovara blokada Ustavnog suda?

RADULOVIĆ: Po logici stvari blokada Ustavnog suda odgovara onima koji krše Ustav jer ne postoji organ koji bi donio odluku da su oni prekršili Ustav. S druge strane, građani su ti kojima to ne odgovara i koji trpe posljedice neustavnog, neodgovornog i neozbiljnog ponašanja političara.

MONITOR: Čak i kada se odblokira Ustavni sud, ostaju brojni problemi u pravosuđu. Kako vidite situaciju u pravosuđu danas?

RADULOVIĆ: Pored Ustavnog suda koji nije funkcionalan, ni stanje u pravosuđu nije baš sjajno. Naprotiv, u v.d. stanju je Vrhovni sud kome je u prvoj polovini godine nedostajalo dvije trećine sudija. U v.d. stanju je Vrhovno državno tužilaštvo i nema izgleda da će iz tog stanja uskoro izaći, a izbor Vrhovnog državnog tužioca gotovo niko više i ne pominje. Donedavno je u v.d. stanju bio i Upravni sud, a Sudski savjet radi u nepotpunom sastavu. Sve ovo je posljedica poltičke trgovine koja se besprizorno odvija pred očima javnosti.

MONITOR: Kako komentarišete puštanje iz pritvora bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice?

RADULOVIĆ: Teško je ozbiljno komentarisati sudsku odluku sa čijim sadržajem javnost nije upoznata. Vjerujem da je sud dao razloge za ukidanje pritvora, odnosno stav da ne postoje okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od bjekstva. Treba podsjetiti da g-đi Medenici pritvor nije ni određen iz ovog razloga, već da se ovaj osnov za pritvor pojavio nekoliko mjeseci nakon što je pritvorena. Mislim da je teško obrazložiti da se opasnost od bjekstva javila nekoliko mjeseci nakon što je g-đa Medenica pritvorena, a da ta opasnost nije postojala u vrijeme pritvaranja. Međutim, javnost je opravdano zainteresovana za ovaj postupak i veoma je važno da odluke suda ne ostavljaju prostora za sumnje. Ovo dodatno jer je g-đa Medenica nedavno u svom iskazu navela da je svjedok mnogih prljavih biografija. Takva izjava može se tumačiti kao poruka sudijama koje bi trebale da donose odluke u postupku koji se vodi protiv nje. Vjerujem da je g-đa Medenica govorila istinu i da je ona svjedočila mnogim prljavim biografijama, ali ne samo u sudstvu, ili možda i najmanje u sudstvu, već više u drugim granama vlasti. Zato bi takva izjava trebala da bude razlog da tužilaštvo pokuša da otkrije o čijim prljavim biografijama se radi i koliko su te biografije prljave jer bi to bilo veoma korisno za jačanje vladavine prava i uspostavljanje sistema odgovornosti.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo