Povežite se sa nama

OKO NAS

DUG KOLAŠINSKE LOKALNE UPRAVE NEPOZNANICA NOVOJ VLASTI: Bankrot ili optimizam

Objavljeno prije

na

Novoizbrana predsjednica ošpštine Kolašin Željka Vuksanović, pored toga što je prva žena na toj funkciji, ostaće upamćena i po vrlo neuobičajenoj izjavi da ne može obećati boljitak ali da građane neće lagati i da će, zajedno sa svojim saradnicima, poštovati zakon.

Iza skupštinske govornice, možda prvi put u političkoj istoriji Kolašina, od nekog ko će biti na čelu izvršne vlasti nije bilo „velikih riječi” niti su pominjane investicije i otvranje novih radnih mjesta. O tome, bar za sada, kazala je nova predsjednica, ne može biti govora. Kolašinci će na boljitak morati da čekaju najmanje još godinu. Razlog je jednostavan – predstavnici nove vlasti još ne zanaju šta će ih dočekati kada je riječ o lokalnim finasijama. Iz SDP, SNP i DF tvrde da i ne znaju koliki je minus koji su naslijedili.

„Ne mogu vam obećati da ćemo graditi i zapošljavati, ali mogu nešto što je takođe vrlo važno. Neću lagati građane”, kazla je nova gradonačelnica. Ona je podsjetila da se pouzdano zna da je opština prezadužena ali da se pravo stanje ne zna. „Jedno je sigurno, dug je višemilonski i moraće se praviti sanacioni plan. Ne nosim ni vreću para ni čarobni štapić. Kad napravim presjek stanja u lokalnoj upravi, pozvaću Vladu Crne Gore da taj plan zajedno i sačinimo. Ocjenjujem da će sanaciona faza trajati godinu, nakon čega ćemo krenuti u ostvarenje razvojnih projekta”, rekla Vuksanović.

Nekoliko dana prije toga njeni koalicioni partneri ocijenili su da je Opština bankrotirala. S druge strane, od predstavnika bivše vlasti, dan prije nego što su napustili svoje funkcije, stigle su, gotovo, optimistične vijesti o ,,stanju lokalnih finansija”.

Doskorašnji predsjednik i potpredsjednik Opštine Darko Brajušković i Đorđije Živković tvrde da ostavljaju manje dugova nego prije četiri godine, a i stabilan i održiv budžet. Prema riječima Živkovića, ukupna dugovanja opštinskog Budžeta iznose oko šest miliona eura. Od toga su 2,7 miliona neizmirene obaveze prema budžetskim korisnicima, dok se preostali dio odnosi na kreditna dugovanja, od kojih su neka reprogramirana i na 20 godina. S druge strane, prema njegovim riječima, Opština ima oko dva miliona eura nenaplaćenih potraživanja.

Ohrabrujuće je, prema njegovim riječima, i to što je tokom minule četiri godine znatno promijenjena struktura prihoda i rashoda u korist prihoda uprkos tome što su porezi na nepokretnosti smanjeni. „.Izuzetno je važno za buduću budžetsku stabilnost da porezi dominiraju u ostvarenim prihodima. Više nema prihoda od komunalija i prodaje zemljišta koji su nekada dominirali u budžetskim prihodima. Tako je u prošloj godini ostvareno 1,5 milion eura prihoda od poreza, taksi i naknada i siguran sam da ima još prostora za povećanje poreske osnove”.

Živković kaže da su svi opštinski krediti reprogramirani na pet, osam, deset pa čak i 20 godina. Predhodna vlast je, tvrdi on, uspjela da reprogramima umanji nepovoljne kamate.

„Za četiri godine, vraćeno je 1,7 miliona eura duga po osnovu kredita. Trenutno se uspješno servisiraju svi krediti, jedino se kasni u obavezama prema Hipo banci i Holandskom fondu. Iako u teškim ekonomskim uslovima, nijesmo prodali ni kvadrat opštinskog zemljišta. Značajno je smanjena i lična potrošnja, koja je nekada u budžetskim rashodima dostizala i dva miliona eura”.

Živković je naglasio da je broj zaposlenih u lokalnoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama i Službi zaštite smanjen sa 309 na 224. Za socijalni porgram isplaćeno je 600 000 eura.

„ Mislim da su studenti kroz stipendije koje nijesu realizovane bili najveće žrtve fiskalne discipline. Svi ostali su se naslanjali na budžet i imali podršku koja sama nije bila dovoljna ali su je imali. Poljoprivredu smo pomagali organizacijom učešća na sajmovima, kao i uređenjem putne infrastrukture tamo gdje je najpotrebnije”, ocijenio je odlazeći potpredsednik Opštine.

Prema podacima iz Sekreterijata za finansije, početkom septembra Opština, zajedno sa javnim preduzećima Komunalno i Vodovod i JU Centar za kulturu, dugovala je nešto manje od devet milona eura. Taj iznos je sada, kaže Živković, manji za oko 600 000 eura.

Toliko su Opštinu prije nekoliko dana koštala i dva izgubljena sudska spora. I to nije sve. Iako iz bivše vlasti nikad precizno nijesu saopštili, protiv lokalne uprave što pravna što fizička lica vode nekoliko desetina sudskih sporova. Prema nekim nezvaničnim inforamcijama, njihova je vrijednost višemilionska. Ukoliko bi sud odlučio na štetu Opštine, zvanični dug bi bio za trećinu veći.

Od toga strepi i nova vlast. Oni smatraju da je Vlada umnogome odgovorna za trenutno stanje u opštinskoj kasi i zbog toga očekuju podršku s državnih adresa. Ukoliko je ne bude, kažu, Kolašin je definitivno bankrotirao.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo