Povežite se sa nama

OKO NAS

DUG KOLAŠINSKE LOKALNE UPRAVE NEPOZNANICA NOVOJ VLASTI: Bankrot ili optimizam

Objavljeno prije

na

Novoizbrana predsjednica ošpštine Kolašin Željka Vuksanović, pored toga što je prva žena na toj funkciji, ostaće upamćena i po vrlo neuobičajenoj izjavi da ne može obećati boljitak ali da građane neće lagati i da će, zajedno sa svojim saradnicima, poštovati zakon.

Iza skupštinske govornice, možda prvi put u političkoj istoriji Kolašina, od nekog ko će biti na čelu izvršne vlasti nije bilo „velikih riječi” niti su pominjane investicije i otvranje novih radnih mjesta. O tome, bar za sada, kazala je nova predsjednica, ne može biti govora. Kolašinci će na boljitak morati da čekaju najmanje još godinu. Razlog je jednostavan – predstavnici nove vlasti još ne zanaju šta će ih dočekati kada je riječ o lokalnim finasijama. Iz SDP, SNP i DF tvrde da i ne znaju koliki je minus koji su naslijedili.

„Ne mogu vam obećati da ćemo graditi i zapošljavati, ali mogu nešto što je takođe vrlo važno. Neću lagati građane”, kazla je nova gradonačelnica. Ona je podsjetila da se pouzdano zna da je opština prezadužena ali da se pravo stanje ne zna. „Jedno je sigurno, dug je višemilonski i moraće se praviti sanacioni plan. Ne nosim ni vreću para ni čarobni štapić. Kad napravim presjek stanja u lokalnoj upravi, pozvaću Vladu Crne Gore da taj plan zajedno i sačinimo. Ocjenjujem da će sanaciona faza trajati godinu, nakon čega ćemo krenuti u ostvarenje razvojnih projekta”, rekla Vuksanović.

Nekoliko dana prije toga njeni koalicioni partneri ocijenili su da je Opština bankrotirala. S druge strane, od predstavnika bivše vlasti, dan prije nego što su napustili svoje funkcije, stigle su, gotovo, optimistične vijesti o ,,stanju lokalnih finansija”.

Doskorašnji predsjednik i potpredsjednik Opštine Darko Brajušković i Đorđije Živković tvrde da ostavljaju manje dugova nego prije četiri godine, a i stabilan i održiv budžet. Prema riječima Živkovića, ukupna dugovanja opštinskog Budžeta iznose oko šest miliona eura. Od toga su 2,7 miliona neizmirene obaveze prema budžetskim korisnicima, dok se preostali dio odnosi na kreditna dugovanja, od kojih su neka reprogramirana i na 20 godina. S druge strane, prema njegovim riječima, Opština ima oko dva miliona eura nenaplaćenih potraživanja.

Ohrabrujuće je, prema njegovim riječima, i to što je tokom minule četiri godine znatno promijenjena struktura prihoda i rashoda u korist prihoda uprkos tome što su porezi na nepokretnosti smanjeni. „.Izuzetno je važno za buduću budžetsku stabilnost da porezi dominiraju u ostvarenim prihodima. Više nema prihoda od komunalija i prodaje zemljišta koji su nekada dominirali u budžetskim prihodima. Tako je u prošloj godini ostvareno 1,5 milion eura prihoda od poreza, taksi i naknada i siguran sam da ima još prostora za povećanje poreske osnove”.

Živković kaže da su svi opštinski krediti reprogramirani na pet, osam, deset pa čak i 20 godina. Predhodna vlast je, tvrdi on, uspjela da reprogramima umanji nepovoljne kamate.

„Za četiri godine, vraćeno je 1,7 miliona eura duga po osnovu kredita. Trenutno se uspješno servisiraju svi krediti, jedino se kasni u obavezama prema Hipo banci i Holandskom fondu. Iako u teškim ekonomskim uslovima, nijesmo prodali ni kvadrat opštinskog zemljišta. Značajno je smanjena i lična potrošnja, koja je nekada u budžetskim rashodima dostizala i dva miliona eura”.

Živković je naglasio da je broj zaposlenih u lokalnoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama i Službi zaštite smanjen sa 309 na 224. Za socijalni porgram isplaćeno je 600 000 eura.

„ Mislim da su studenti kroz stipendije koje nijesu realizovane bili najveće žrtve fiskalne discipline. Svi ostali su se naslanjali na budžet i imali podršku koja sama nije bila dovoljna ali su je imali. Poljoprivredu smo pomagali organizacijom učešća na sajmovima, kao i uređenjem putne infrastrukture tamo gdje je najpotrebnije”, ocijenio je odlazeći potpredsednik Opštine.

Prema podacima iz Sekreterijata za finansije, početkom septembra Opština, zajedno sa javnim preduzećima Komunalno i Vodovod i JU Centar za kulturu, dugovala je nešto manje od devet milona eura. Taj iznos je sada, kaže Živković, manji za oko 600 000 eura.

Toliko su Opštinu prije nekoliko dana koštala i dva izgubljena sudska spora. I to nije sve. Iako iz bivše vlasti nikad precizno nijesu saopštili, protiv lokalne uprave što pravna što fizička lica vode nekoliko desetina sudskih sporova. Prema nekim nezvaničnim inforamcijama, njihova je vrijednost višemilionska. Ukoliko bi sud odlučio na štetu Opštine, zvanični dug bi bio za trećinu veći.

Od toga strepi i nova vlast. Oni smatraju da je Vlada umnogome odgovorna za trenutno stanje u opštinskoj kasi i zbog toga očekuju podršku s državnih adresa. Ukoliko je ne bude, kažu, Kolašin je definitivno bankrotirao.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

DRAGIŠA JANJUŠEVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR: Nema reforme sa nestabilnom vladom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Evropska komisija želi da vidi našu spremnost, ne samo retoričku i politikantsku, već konkretnu i stvarnu kroz najzahtjevnija poglavlja. Kada imate vladu sa nestabilnom podrškom parlamentarne većine, vi ne možete ući niti u jedan ozbiljniji reformski zahvat

 

MONITOR: U novom izvještaju EK o napretku opet se upozorava da je Crnoj Gori potrebna jaka politička volja za efikasno rješavanje pitanja korupcije i organizovanog kriminala. Znači li to da je nema?

JANJUŠEVIĆ: Političke volje sigurno ima, ali bojim se samo na riječima! Svaka partija ponaosob je sigurno za rješavanje ovog problema, ali kada treba izabrati Tužilački savjet, onda vidite kavi problemi nastaju. Tako da to samo nije dovoljno za ovako jednu opasnu pošast i veliki problem. Potrebno je da imate čitav jedan kompaktan sistem koji se može suprotstaviti korupciji i kriminalu na visokom nivou – a to su policija, tužilaštvo i sudstvo. Prethodna vlast je izgrađivala sistem da tužilaštvo i sudstvo budu  pod velikim partijskim kontrolama i uticajem. To sad predstavlja veliki problem i zahtjevan i dugotrajan  proces u izgradnji kompaktnog sistema koji će se suprostaviti ovom kanceru koji razara naše društvo.Vidite koliko se samo troši energije i političkog usaglašavanja oko Tužilačkog savjeta. O drugim stvarima da ne govorimo.

MONITOR: Jeste li iznenađeni ocjenama novog izvještaja? Šta su, u stvari, poruke EK novoj vlasti?

JANJUŠEVIĆ: Apsolutno nijesam iznenađen ocjenama Evropske komisije, a poruke, kada pregovori traju devet godina, počinju da budu iste i nepromijenjene. Evropska komisija želi da vidi našu spremnost, ne samo retoričku i politikantsku, već konkretnu i stvarnu kroz najzahtjevnija poglavlja. U stvarnosti to znači da morate pokazati da kroz javne politike kreirate sistem gdje će javne ustanove i institucije biti servisi građana uz podrazumijevanu vladavinu prava. Sada, kada imate Vladu s nestabilnom podrškom parlamentarne većine, vi ne možete ući niti u jedan ozbiljniji reformski zahvat! I onda morate imati ovakav izvještaj. Mada, iskreno govoreći, ova vlada nije mogla značajno da popravi, niti pokvari osam godina jako loših pregovora sa Evropskom unijom, gdje smo milimetarski napredovalli!

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ POMORCA SLOBODANA RADULOVIĆA: Sudske igre

Objavljeno prije

na

Objavio:

Apelacioni sud ukinuo je presudu Privrednog suda, sutkinje Nataše Bošković, po kojoj su sve italijanske kompanije odgovorne za naknadu štete pomorcu Slobodanu Raduloviću kome je zbog povrede zadobijene na brodu MSC Lorena amputirana noga. Naloženo je Privrednom sudu da utvrdi da li je nadležan da o ovome odlučuje, kao i da se glavna rasprava vodi kod drugog sudije

 

Slobodanu Raduloviću, iskusnom pomorcu sa tri decenije staža, zbog povrede koju je dobio na brodu, amputirana je noga. Usljed brojnih propusta, kako tvrdi, a prije svega zbog toga što nije ispoštovan nalaz ljekara da se nakon povrede iskrca sa broda, on je tužio Mediterranean Shiping Company (MSC)  iz Napulja i ESA Group iz Đenove.

Monitor je pisao da je Privredni sud, odnosno sutkinja Nataša Bošković, sredinom aprila, donio Međupresudu kojom se potvrđuje da su tužene kompanije odgovorne za naknadu štete.

Apelacioni sud, vijeće sastavljeno od sudija Rama Strikovića, predsjednika vijeća, Nevenke Popović i Katarine Đurđić je 28. septembra donijelo rješenje kojim se ukida međupresuda Privrednog suda, predmet se vraća istom sudu na ponovno suđenje i odlučeno je da se nova glavna rasprava održi pred drugim sudijom, što je jedna vrsta presedana u sudskoj praksi.

„Ovo je politička odluka. U smislu da je ovo prvi slučaj da jedan pomorac dovede MSC pred sud i da se očigledno pod njihovim uticajem naloži promjena sudije Bošković. U tom smislu mislim da je namještena presuda jer još nijesam čuo da se mijenja sudija“, kaže za Monitor Radulović. On ističe: „Rođena država mi uskraćuje pravo na pravično suđenje i šalje me da sa 95 eura penzije idem u Panamu“.

Ovaj dugogodišnji pomorac je i ranije upozorio da je ovaj slučaj indikativan jer „oko 3.000 pomoraca iz Crne Gore čeka ista sudbina što se tiče zaštite njihovih prava. Riješiti bilo kakav problem je teško. Pomorci nemaju nikakvu zaštitu ni od države, niti od sindikata pomoraca”.

U odluci Apelacionog suda nalaže se da Privredni sud utvrdi da li je za rješavanje predmetnog spora ugovorena arbitraža, a ukoliko nije, da se utvrdi da li je domaći sud nadležan u ovom slučaju.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I CRNA GORA: Dan koji nije naš

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne postoje prevencije siromaštva, a mjere koje nadležni preduzimaju nijesu efikasne. Jedan od dokaza za to je pojava cikličnog siromaštva – u jednoj porodici postoji i po nekoliko generacija siromašnih

 

Još jedan Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, 17. oktobar, dočekan u tišini. Kako drugačije – ne znamo ni koliko imamo siromašnih. Nemamo ni strategiju kako da se sa siromaštvom izborimo.

„Govorimo o Nacionalnoj strategiji za borbu protiv siromaštva čitavu deceniju. Nije bilo političke volje da se siromaštvo sistemski riješi, a to je jedini način. Razlog je vjerovatno što je glas siromaha na izborima najjeftiniji. To je sramota za državu Crnu Goru”, kaže za Monitor Marina Medojević, predsjednica Banke hrane, organizacije koja godinama pomaže najugroženijima u našem društvu.

Ne postoje prevencije siromaštva, a mjere koje nadležni preduzimaju nijesu efikasne. Jedan od dokaza za to, prema riječima Marine Medojević, je pojava cikličnog siromastva – u jednoj porodici postoji i po nekoliko generacija siromašnih.

Posljednji zvanični podaci o siromaštvu datiraju iz 2019. godine. Riječ je o Anketi o dohotku i uslovima života, koju Uprava za statistiku (MONSTAT) redovno sprovodi od 2013. godine. Tada je svaki četvrti građanin živio ispod granice siromaštva – 24,5 odsto, što je za 0,7 procenata više u odnosu na 2018. godinu.

„Mi smo iz Banke hrane govorili da je život jedno, a statistika sasvim drugo. Ljudi će prema onome u koga imaju povjerenja biti iskreni, a neće to biti prema strancima, posebno ako ih pitaju za intimu. Osjećaj siromaštva to jeste – i ljudi ga se stide”, ističe predsjednica Banke hrane.

Koliko se i kako situacija zbog pandemije virusa COVID-19 promijenila – nije poznato, jer podaci nijesu ažurirani tokom 2020. godine. No, sigurno je da im se nećemo obradovati.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) od 5. oktobra ove godine nezaposlenih je bilo preko 50.000, tačnije – 53.990. Na isti dan prošle godine bez posla je bilo 42.319 osoba. To znači da je za 12 mjeseci bez posla ostalo gotovo 12.000 ljudi, odnosno da je mjesečno, u prosjeku, gotovo hiljadu ostajalo bez posla. Slikovitije – dnevno oko trideset.

To su zvanični podaci. Mnogo je onih koji nijesu u evidenciji ZZZCG-a, pa je pravo stanje nepoznanica.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo