Povežite se sa nama

OKO NAS

EKSPANZIJA DIVLJE GRADNJE NA BJELASICI I SINJAVINI: Je li kasno?

Objavljeno prije

na

Ekspanziju divlje gradnje na kolašinskim planinama i još nekoliko atraktivnih lokacija, čija turistička valorizacija, prema strateškim planovima, treba da uslijedi, minulih sedmica zvanično su priznali i u kolašinskoj lokalnoj upravi. Bar deklarativno, pokazali su i spremnost da takvo stanje mijenjaju. Međutim, tvrde da bez snage države neće moći sami zaustaviti devastaciju prostora

 

Primjera za devastaciju prostora širom kolašinske opštine je mnogo. Najproblematičnije je na Kapetanovom jezeru, Bjelasici, Sinjavini, u Parku prirode Komovi. U NVO Svetigora tvrde da je prostor oko Kapetanovog jezera toliko devastiran da je, možda, za intervencije nadležnih kasno.

„U okolini Kapetanovog jezera izgrađen je veliki broj kuća. Terase se nadvijaju nad vodom, kanalizacija ide u jezero. Izgrađeni su restorani, kafane, ambijent je ugrožen. Kuće se prave od betonskih blokova, a kamen i drvo bi bili jedino prihvatljivi. Stanje je alarmantno. Naročito, s obzirom na činjenicu da je taj prostor planiran za park prirode. Uništena je i riba u jezeru, ubacivane su druge neautohtone vrste, ogroman je mulj u vodi…“, kaže Dragoljub Bukilić iz te NVO.

Park prirode Komovi odavno je „napadnut“ objektima koji se ne uklapaju u ambijent, ali ni u zakone i propise. Neujednačenost izgleda objekata, izgrađenih od raznovrsnih meterijala, odavno, tvrde, mještani narušava prostorne vrijednosti tog prirodnog dragulja. Slično je i na Sinjavini, ali na katunima na Bjelasici je alarmantno.

Novogradnja već nekoliko godina mijenja izgled bjelasičkog tradicionalnog katuna Vranjak,  u neposrednoj blizini Ski centra Kolašin 1600. Taj katun, star preko 150 godina, bio je prepoznatljivi simbol Kolašina. Novoizgrađene vikend kuće, kolibe, pa čak i privremeni ugostiteljski objekti, ozbiljno su narušili autentičnost, ali i zakon. Iz Direktorata za inspekcijske poslove, prije dvije godine,  najavljeno je uklanjanje više objekata u tom dijelu kolašinske opštine. Međutim, poslije burnih reakcija vlasnika, nadležni su ućutali, pa, ne samo da nije srušen nijedan od spornih objekta, već je, u međuvremenu, niklo nekoliko novih.

Iz Direktorata su u jesen 2019. godine kazali da će „objekti, izgrađeni bez odgovarajućeg odobrenja za gradnju ili izgrađeni suprotno važećem planskom dokumentu biti porušeni ili uklonjeni po utvrđenoj dinamici“. To se, objasnili su tada, odnosi i na one objekte „koji se ne nalaze na orto-foto snimku“.

„Postupajući inspektori izvršili su inspekcijski nadzor za 48 objekata i započeli inspekcijski postupak za još 11 objekata na kat. parcelama 900/6, 900/8, 900/10 KO Smrčje, na lokaciji Skijališta Kolašin 1600. Oko 50 prisutnih vlasnika objekata bilo je na licu mjesta prilikom inspekcijske kontrole i upoznati su sa predmetom vršenja inspekcijskog nadzora. Upravni postupak je u toku”, saopštili su, prije dvije godine, iz Direktorata.

Iz državnog preduzeća Skijališta Crne Gore, rekli su tada da su „identifikovali više nelegalno izgrađenih objekata na i oko trase budućih ski staza“. Njihova dužnost, kao korisnika prostora,  Prostornim planom posebne namjene za područje (PPP) Bjelasice i Komova, bila je da  obavijeste nadležne institucije o svim promjenama u prostoru, koje su suprotne zakonu.

Mještani sela u Parku prirode Komovi tvrde da kod njih nikad nijedan inspektor, koji bi kontrolisao divlju gradnju, „nije nogom kročio“. Inspektori lokalne uprave, kao ni zaposleni u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, takođe, ne brinu o devastaciji prostora u tom Parku, čijim dijelom formalno upravljaju.

Sadašnje stanje je neodrživo i mora se pod hitno zaustaviti divlja gradnja na kolašinskim planinama, kaže za Monitor predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić.

Prema njegovim riječima, neodgovornost nadležnih i nesprovođenja zakona u turistički najatraktivnijim djelovima Kolašina i susjednih opština, može dalekosežno uticati na dalji razvoj turizma. Državni i lokalni organi, sugeriše Đukić, prije svih Vlada, Ministarstvo urbanizma i ekologije, građevinska i komunalna inspekcija, Skijališta  Crne Gore „treba odmah da počnu da rade svoj posao i zaustave uništavanje prostora nelegalnim objektima“. To se odnosi, objašnjava, i na sekretarijate za urbanizam i imovinu opština koje obuhvataju teritorije planina i jezera. Đukić predlaže konkretne aktivnosti.

„Nadležni sa državnog i lokalnog nivoa, prije nego padne snijeg, treba da izađu  iz udobnih kancelarija, obiđu gradnjom napadnute lokalitete i utvrde trenutno stanje. Nova Vlada, kao i jedan dio skupštinske većine, promovisali su „zelene politike“ i obećali primjenu evropskih standarda u zaštiti prostora. Svakako da je obavezni dio primjene evropskih standarda i zaštita prirodnog i kulturnog pejzaža, koji su trenutno ugroženi na kolašinskim  planinama. Ukoliko se pod hitno ne reaguje, ova pojava neće samo svjedočiti o slabosti institucija, već i o očiglednom zaustavljanju razvoja i primjene viših standarda u najperspektivnijoj djelatnosti za kolašinsku zajednicu – planinskom turizmu“, upozorava predsjednik SO.

Đukić upozorava i na zaloupotrebu, takozvanog, običajnog prava na kolašinskim planinama. Pod izgovorom izdiga na planinama, tvrdi,  grade se čitava naselja od objekata koji ne služe stočarstvu, već brojem, materijalima i izgledom potpuno devastiraju prirodni i kulturni pejzaž.

„Običajno  pravo“ ne poznaje ni domaće ni evropsko zakonodavstvo. Sada se pod tim izgovorom  grade  čitava naselja od objekata koji ne služe stočarstvu i devastiraju prirodni i kulturni pejzaž. Katuni i katunsko stočarenje su pejzažna i kulturna vrijednost opštine Kolašin i Crne Gore, ali su i oni „napadnuti“ novim objektima koji imaju drugu svrhu i namjenu. Tradicionalno stočarstvo i tradicionalno graditeljstvo i zanatstvo naših katuna nije samo poljoprivredna aktivnost već još jedna izuzetna turistička vrijednost i kulturno nasljeđe“, kaže sagovornik Monitora.

On podsjeća da kolašinsko područje „sadrži veliki broj turističkih vrijednosti od kojih su najznačajnije očuvana priroda i planinski pejzaž“. Loše planiranje, nestručno upravljanje i nekontrolisana izgradnja objekata u turizmu, kaže predsjednik SO, za posljedicu imaju brojne negativne efekte i pojave, koji, vremenom, postaju trajna ograničenja održivom turizmu i turističkom prometu.

Sve negativne pojave koje dolaze sa razvojem turizma, tvrdi on, više ili manje, povezane su sa pojavom divlje gradnje u turističkim regijama, pa i planinskom dijelu opštine Kolašin.

Đukić pojašnjava da divlja gradnja u planinskom prostoru izuzetne prirodne i turističke vrijednosti ima nešto drugačije korijene, motive i posljedice od divlje gradnje u gradskim i prigradskim naseljima. U planinama, kaže on, sve je više neplanskog i nezakonitog pozicioniranja turističkih i ugostiteljskih objekata, kapaciteta za smještaj i ishranu. S druge strane, tvrdi, u slučaju gradskih i prigradskih naselja takva gradnja je često motivisana egzistencijalnim rješavanjem stambenog pitanja.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PROGRAM PORODIČNO ORIJENTISANE RANE INTERVENCIJE: Osnaživanje porodice

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uz podršku UNICEF-a i EU, novi model porodično orijentisane rane intervencije za djecu s kašnjenjima i smetnjama u razvoju pilotira se u Bijelom Polju i Kotoru

 

,,Institucije sada imaju ljudski lik preko koga mi dobijemo sve što nam je potrebno i zajedničkim snagama radimo na tome da pomognemo našem djetetu”, kaže Željka Veličković objašnjavajući model porodično orjentisane rane intervencije. Dok Željka razgovara sa nama, sa njenim trogodišnjim sinom Vukašinom igra se njen muž Novica i socijalni radnik Stevan Anđelković. Ćerka Veličkovića je u školi, a da se sada vrati, zatekla bi igračke i dvoje odraslih kako sa smiju i dodaju igračkama sa njenim bratom, kome tepaju Vuk, Vule.

Željka priča da su prije godinu i po primijetili da njihov sin ima neki rizik u razvoju. Krenuli su uobičajenim putem obilaska institucija. ,,Obilazili smo dosta ustanova i nijesmo bili zadovoljni. Prije pola godine psiholog iz Doma zdravlja predložio nam je da se uključimo u ovaj program rane intervencije i to je sasvim drugačija i bolja priča. Već  osjećamo olakšanje i mnogo smo osnaženiji kao porodica koja se nalazi pred izazovom’’.

Uz podršku UNICEF-a i Evropske unije novi model porodično orijentisane rane intervencije za djecu sa kašnjenjima i smetnjama u razvoju primjenjuje se u Bijelom Polju i u njemu je porodicama pružena timska pomoć od strane stručnjaka iz Doma zdravlja, vrtića, Centra za socijalni rad, Dnevnog centra.

U ovom gradu se mijenja praksa komplikovane komunikacije među stručnjacima koji su tu da pomognu djeci i roditeljima. Umjesto da roditelj sa djetetom ide u institucije i da prenosi vaspitaču što je kazao logoped, pa logopedu što je ustanovio psiholog, sada jedan od stručnjaka ima stalni kontakt, koji uključuje i kućne posjete, sa porodicom i koordiniše sve.

,,Trudimo se, i za nas je ovo izazov i iz ovog programa dosta i mi učimo”,  priča svoje iskustvo sa novim programom Željka. Dodaje da su kao porodica mnogo rasterećeniji i da pored njih kao roditelja u svemu učestvuje i njihova ćerka: ,,Srušena je ta barijera kada je u pitanju terapeut i dijete. Imamo kućne posjete i sada je to sve prilagođeno djetetu. A prije je sve to bilo u okviru Doma zdravlja. To je neuporedivo bolje i dijete to mnogo bolje prihvata”.

Primarni pružalac podrške za porodicu Veličković je psihološkinja Danijela Femić. Ona kaže da je jedna od važnijih stvari koja se desila ovim projektom da su medicinski radnici izašli iz uobičajenog modela rada: ,,Uvijek smo se vodili time da imamo što više papirologije, što više dijagnoza, pa ćemo onda na osnovu toga dalje da postupamo. Sada je paradigma drugačija. Hajde da vidimo šta dijete sve može, koje su jake strane djeteta, kako te jake strane da poboljšamo, a da pri tome ne etiketiramo dijete”.

Predrag NIKOLIĆ
foto: UNICEF/Duško MIljanić
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JOŠ JEDNA SEZONA BEZ VJEŠTAČKOG SNIJEGA: Pogled u nebo, opet

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mještani više kolašinskih sela, ekološki aktivisti i dio stručne javnosti,  osporavaju način na koji je država planirala da obezbijedi vodu za snabdijevanje objekata i osnježavanja ski staza na Bjelasici. Kolašinsko preduzeća Vodovod i kanalizacija je revidovalo provobitni projektni zadatak, pa sada iz rijeke Ljevaje nije predviđena voda za vještači snijeg. Koliko će predstojeća sezona biti uspješna, ponovo zavisi od prirodnih padavina

 

Uspješnost predstojeće zimske turističke sezone, na državnom Ski centru Kolašin 1600, zavisiće, kao i do sada, prije svega, od broja sniježnih dana. Predviđeni  sistem za vještačkog osnježavanje i snabdijevanje vodom planinskih centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600, višestruko osporavana i kritikovana i od laičke i od stručne javnosti,  još je na nivou projektnog zadatka. Kako su  saopštili iz Opštine Kolašin, prvobitno rješenje je nedavno revidovano.  Eleborat procjene uticaja na životnu sredinu za prethodni  projektni zadatak , prije više od pola godine, lokalni Sekreterijat za  zaštitu životne  sredinu vratio je obrađivaču na doradu, uz brojne primjedbe i sugestije.

Đuro Milošević, izvršni direktor preduzeća Skijališta Crne Gore za Monitor kaže da kaže da bi nedostatak sniježnih padavina umnogome unazdio  poslovanje skijališta. Vještačkom snijegu on se nada tek za sezonu 2024/2025.

“Nažalost, još zavisimo od prirodnih padavina. Zaista se nadamo da ćemo do sledeće sezone uspjeti da makar jedan dio staza pokrijemo “topovima”, kako bi na pravi način, sigurno i nesmetano mogli da imamo veliki broj skijaških dana svake godine”, kaže.

Mještani nekoliko kolašinskih sela i ovih dana poručili su da neće dozvoliti relalizaciju projekta. Stav nijesu promjenili još kada se, nakon vrlo netransparetnih procedura, saznalo  kako država namjerava da obezbijedi vodu za lokalitete dva planinska centra na Bjelasici. Plan  je bio da se rijeka Ljevaja, na kojoj je 50-ih godina prošlog vijeka, u selu Mušovića Rijeka, izgrađena jedna najstarijih malih hidrocentrala (mHE), cijevima vodi nekoliko kilometra uz planinu do skijališta.

Prije dvije godine, tadašnji ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, sa Bjelasice je obavijesti da je, u okviru prve faze, planirano vještačkog osnježavanja pet ski staza u dužini od 7,5 km. To bi, najavio je tada, podrazumijevalo i stvaranje dva akumulaciona jezera. Probitnim projektnim zadatkom bilo je planirano, da se voda Ljevaje “hvata” na izvoru rijeke, zatim,  cijevima spušta do iznad sela Mušovića Rijeka. Na toj lokaciji gradila bi se pumpna stanica, zahvaljujući čemu bi se voda cijevima dovela prvo do privatnog Ski-centra Kolašin 1450, a potom i do državnog Kolašin 1600. Između dva ski-centra gradila bi se još jedna pumpna stanica. Iznad sela Mušovića Rijeka bio bi ostavljen priključak sa kojeg bi se, u budućnosti, uzimala voda za grad.

Idejno rješenje i projektni zadatak urađeni su, kako se ispostavilo, u suprotnosti sa glavnim projektom za osnježavanje ski-centra Kolašin 1600 iz 2019. godine. Umjesto kapaciteta od 100 litara u sekundi (l/s), određeno je da je za osnježavanje potrebno čak 260 l/s za osnježavanje.  Za to bi bile neophodne  cijevi DN 500 i pumpe od 640 kW, koje se prave isključivo po narudžbi i izuzetno su skupe, umjesto pumpi iz serijske proizvodnje.

Preskupo, predimenzionirano i neodrživo- bile su osnovne kritike struke na idejno rješenje. Slično su tvrdili i mještani,  ekološki aktivisti, ali i neki članovi borda direktora Skijališta.  Nakon višemjesečne javne rasprave o Elaboratu i polemike u medijima,  kolašinski Vodovod, koji je, u međuvremnu, dobio novog direktora, revidirao je projektni zadatak. Vodovod će ubuduće, predviđeno je, upravljati  sistemom za vodosnabdijevanje  objekata i osnježavanje ski staza na Bjelasici.

Novi predsjednik Opštine Petko Bakić i direktor Vodovoda Miloš Peković sada tvrde da je, revidovanim projektom, predviđeno da se iz rijeke Ljevaje uzima samo 140 litara u sekundi,  110 litara za grad, a ostatak za snabdijevanje objekata na Bjelasici. Navodno, u revidovanom projektnom zadatku sada nema sistema za vještačko osnježavanje. Nema ni zvaničnih informacija  na koji način bi se , u budućnosti, proizvodio vještački snijeg  i kada.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

ZAOKRUŽIVANJE SKIJAŠKOG KOMPLEKSA BJELASICE: Betonizacija Jelovice

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da će biti gradnje i urbanizacije planine, goviri i činjenica da su cijene zemljišta na Jelovici kod Berana nastavile da rastu, tako da je u odnosu na samo prije tri mjeseca cijena ara skočila za dvadeset odsto i sada dostiže i 12 hiljada

 

Da li planini Jelovici kod Berana, kuda prolazi novi regionalni put koji će ovaj grad spojiti sa Kolašinom i skijalištem Jezerine, prijeti takozvana betonizacija? Ono što se može vidjeti i čuti kada se posjeti ova planina i razgovara sa ljudima koji tamo već imaju privatne posjede i ugostiteljske objekte, govori u prilog tome da hoće.

Jedan od urbanističko građevinskih inspektora kojeg smo sreli na terenu, pribojava se takvog ishoda ali kaže da su mu ruke vezane.  „Jedino što mogu da uradim je to da zaustavim gradnju ako nisu izdate dozvole, ili nije završen proces dobijanja dozvola za gradnju, što i činimo. Ono na šta treba upozoriti i apelovati je da lokalne uprave kojima pripada ova planina, a to su Berane u Andrijevica, ne izdaju tako olako dozvole, jer postoje mnoge stvari koje prije toga na Jelovici treba da se riješe“, kaže nam inspektor.

On naglašava da to nije slučaj samo sa Jelovicom, već sa svim planinama u ovom regionu, čak i na Prokletijama koju stranci prepoznaju kao najveći planinski ljetnji potencijal Crne Gore. „Sve je to lijepo, i hoteli i restorani. Ali previše betona na planinama, to nije ono što traže strani turisti kojih je proteklog ljeta bilo više nego ikada“, smatra naš sagoovrnik. .

Da će biti gradnje i urbanizacije planine, goviri i činjenica da su cijene zemljišta na Jelovici kod Berana nastavile da rastu, tako da je u odnosu na samo prije tri mjeseca cijena ara skočila za dvadeset odsto i sada dostiže i 12 hiljada. To su Monitoru potvrdili neki od vlasnika zemlje ili ugostiteljskih objekata, hotela ili restorana.

„Cijena ara trenutno se kreće od najniže šest  do 12 hiljada eura. Dobar dio zemljišta je već prodat, a većinu do sada prodatog zemljišta kupili su građani Podgorice koji bi ovdje gradili ili već grade vikendice“, priča jedan od ugostitelja. U prošloj godini cijena ara se kretala oko hiljadu eura, a samo nekoliko godina ranije, jedan ar mogao se kupiti za trista do četiristo eura.

Sagovornik Monitora objašnjava da je skok cijene zemljišta primjetan od kada se najavljuje završetak puta i puštanje u funkciju tunela Klisura, koji je od Jelovice udaljen manje od tri kilometra.„Onda imate još svega 2,8 kilometara dug tunel, iz kojeg izlazite na skijalište Jezerine. Pošto je sa te tamo strane tunela, na teritoriji opštine Kolašin, odavno sve rasprodato, Podgoričani su počeli da kupuju zemljište na Jelovici, čija se valorizacija tek sada očekuje.“

Monitor je već pisao o tome da su cijene zemljišta na planini Jelovici počele vrtoglavo da rastu početkom ove godine. Tako su bivši ruski vlasnici pred sam kraj 2019. godine, crnogorskoj kompaniji „Osmanagić“ prodali i hotel „Jelovica“ i više od četiri hektara zemljišta oko tog hotela za svega 158 hiljada eura. Trenutno po najnižoj cijeni od šest hiljada, samo zemljište sada vrijedi 2,4 miliona, a po najvećoj cijeni od 12 hiljada, zemljište bez objekta hotela vrijedi blizu pet miliona eura.

Uporedo sa skokom cijena, ove jeseni je, kako smo mogli saznati, počela intenzivnija gradnja vikendica na obroncima planine.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa, sa većim brojem skijaških staza i uspinjača. Sagovornici Monitora koje smo zatekli na Jelovici očekuju da će cijene i dalje da rastu kada počne bolja valorizacija ove planine.

Naime, osim starog hotela koji je kupila kompanija Osmanagić i koji nije u funkciji, na Jelovici trenutno ima samo još jedan ranije izgrađeni hotel, u kojem su smješteni radnici preduzeća Euroasfalt koji rade na dionici puta prema Kolašinu od ulaza u planinu Jelovicu zaključno sa izgradnjom tunela, koji je u svemu i najozbiljniji posao.

Dionicu puta od Berana do mjesnog centra Lubnice, odnosno do ulaza u Jelovicu, ranije je izgradila kompanija „Bemaks“. Ta dionica započeta je 2013. godine, i država je finansirala izgradnju, dok je „Bemaks“, odnosno firma „Hidroenergija Montenegro“ čiji je „Bemaks“ bio u tom trenutku većinski vlasnik, za svoje potrebe kroz trup puta na pojedinim djelovima ugrađivala cijevi za male hidroelektrane.

Prethodna Vlada je kao kranji rok za završetak puta preko Jelovice dala  novembar. Novembar je na isteku, a otvaranje u puštanje u saobraćaj tunela, nije još na vidiku. Mada su radovi, kako se može saznati, pri kraju, niko od radnika Euroasfalta koje smo zatekli na Jelovici, nije mogao da kaže kada će put biti zvanično završen i otvoren za saobraćaj.

Bivša Vlada je zaprijetila da bi u slučaju eventualnog prolongiranja otvaranja puta, nakon novembra, neko morao da snosi posljedice. U ovom trenutku niko ne zna kako će se postaviti nova, 44. Vlada po ovom pitanju i problemu.

Tek i kada put bude završen, slijede ozbiljna pitanja kada se radi o budućem razvoju ili betonizaciji Jelovice. Jedno od prioritetnih je pitanje nepostojeće insfrastrukture. Koliko će biti septičkih jama na planini dok ne počnu ozbiljnije kontrole? A sve to na nadmorskim visinama sa kojih se podzemne vode slivaju prema izvorištu gradskog vodovoda koji ispod Lubnica, sa Merića vrela, ide za Berane. Navodno će vlasti svima postaviti uslov da ugrade takozvane bio prečišćivače. I da se svi nadamo da će sadašnji i budući, mali i veliki investitorioni to poslušati i uraditi.

                      Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo