Povežite se sa nama

DRUŠTVO

EUROPOLOVI PODACI O ŠVERCU CIGARETA I CRNOGORSKE INSTITUCIJE: Djelići javne tajne

Objavljeno prije

na

Protiv kriminalne grupe Radoja Zvicera, SDT je na osnovu dostavljene komunikacije od strane Europola napisalo naredbu o sprovođenju istrage. U nizu krivičnih djela za koja se sumnjiči ova kriminalna grupa, zaseban dio se odnosi na navode da se policajci Lazović i Milović sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu krijumčarili cigarete. Monitor je imao na uvid tu naredbu

 

Šverc duvanskih proizvoda decenijama uhodano funkcioniše u Crnoj Gori. Dobro razvijene mreže funkcionisale su kako prije 30 godina, tako i sada, sa malo izmijenjenim akterima. Djelić tog unosnog nelegalnog posla, dokumentovao je Europol, u vidu transkripata poziva koje su članovi duvanske kriminalne organizacije vodili putem kriptovane aplikacije SKY. Ti dokumenti govore o povezanosti jednog broja crnogorskih policajaca sa švercom.

„Policajci Ljubo Milović i Petar Lazović duboko su involvirani u kriminalnu aktivnost krijumčarenja cigareta”, piše u izvještaju Europola koji je 16. jula 2021. godine dostavljen crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu.

Libertas press objavio je dokumentovanu komunikaciju navodeći da je Europol crnogorskom Specijalnom tužilaštvu još u februaru prošle godine napisao u izvještaju da su SKY korisnici Lazović i Milović kreirali čet grupu sa korisnikom Tot i da je ta grupa „kreirana isključivo u kriminalne svrhe krijumčarenja cigareta“.

Europol je u julu osim podataka koje je proslijedio crnogorskom tužilaštvu, ponudio i da crnogorskim institucijama ustupi dodatne neobrađene podatke, piše Libertas. Ne zna se da li su crnogorski nadležni tražili te podatke, i da li su ih dobili.

„Lazović i Milović su duboko involvirani u ovu kriminalnu aktivnost i postoje na stotine poruka vezanih za ovu kriminalnu aktivnost. Ovaj čet je samo primjer koji oslikava njihov način rada (modus operandi). Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem cigareta, molimo pošaljite Europolu zahtjev za dobijanje neobrađenih podataka“, piše u izvještaju Europola koji je objavio Libertas.

Prvi zvanični potezi specijalnog tužilaštva uslijedili su nakon promjene u samom vrhu specijalnog državnog tužilaštva. Imenovanjem Vladimira Novovića za glavnog specijanog tužioca, mnogi krupni slučajevi ponovo su aktivirani, ali i iz fioka izvučeni oni kojih se niko do tada nije smio uhavtiti u koštac. Tako je nakon nešto više od godinu otkako je uslijedio izvještaj Europola koji ukazuje na osobe koje krijumčare duvanske proizovode, uslijedilo i prvo hapšenje i to ne tako sitne ribe.

Na osnovu tih operativnih podataka, za koje se i dalje i u međunarodnim sudnicama vijeća mogu li biti validni kao dokaz ili ne, lisice su stavljene Petru Lazoviću, dok je njegov prijatelj Ljubo Milović, uspio da izbjegne hapšenje. Njegovo bjekstvo ne čudi s obzirom na činjenicu da su službenici Uprave policije nekoliko dana ranije uputili poziv Lazoviću da dođe i bude saslušan u svojstvu građanina. Lazović je mogao da nasluti kakav će biti ishod njegovog saslušanja, ali je ipak odlučio da ne izbjegava pozive svojih kolega već im se „preda”.

Od saslušanja u svojstvu građanina za samo par sati Lazović je postao osumnjičen da je član kriminalne organizacije kojom „komanduje” ozloglašeni Kotoranin Radoje Zvicer. Po operativnim podacima, riječ je o kavačkom kriminalnom klanu.

Protiv kriminalne grupe Radoja Zvicera, SDT je u kratkom roku, na 60 strana, na osnovu dostavljene komunikacije Europola, sastavio naredbu o sprovođenju istrage. U nizu krivičnih djela za koja se sumnjiči ova kriminalna grupa, zaseban dio se odnosi na dio u kojem je navedeno da se Lazović i Milović sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu krijumčarili cigarete. Monitor je imao na uvid tu naredbu.

Tako su, prema tužilačkim spisima, Milović i Lazović od druge polovine novembra 2020. i kraja februara 2021. godine preko SKY aplikacije ugovarali krijumčarenje velikih količina cigareta marke manchester plavi i crni, FM slims, Merlin i Trokadero.

Planiraj da ce biti naredne nedjelje manchestera”, „Pritisni ga da posalje pare, planiraj da imaš dvije nedjelje po 350 manchestera”, „Nemoj ga davati jeftino, probaj na 600”, „Ok brate, pošalji mi kolika je tvoja zarada na ovu zadnju turu”,

To je samo dio razmijenjenih poruka koje su citirane u naredbi o sprovođenju istrage. Prema dostupnim informacijama, posao prodaje cigareta su ugovorili sa osobom s nadimkom Toti, a čiji identitet ni do danas nije utvrđen.

Toti Junior mi je rekao za tebe kaže da imaš razne mogućnosti u Bosnu kad su cigarete u pitanju pa da vidimo dal nešto možemo uklopiti da razmijenimo informacije”, „Toti, sad pričamo nas trojica i nas dvojica te pitamo koja je to cijena sad koja bi tebi odgovarala”, „Znamo to sve zato te pitamo ako ti odgovara Grahovo koliko ti na Grahovo odgovara cijena”, piše u obrazloženju naredbe.

Poruke koju su razmjenjivali ukazuju i na to da su Lazović i Milović tražili način da krijumčare cigarete i u Srbiju.

Imaš li koga u BG? Da može da da 40h ja tebi ovdje,”… „Nemamo trenutno ništa gore, ovo kako je bilo malo robe nismo slali gore, Bosna, Makedonija i Kosovo ima ako ti šta znači”, dio je kominikacije koja to pokazuje.

U presretnutim komunikacijama spominje se i izvesni Marinko, koji je sudeći po razmenjenim porukama uživao puno poverenje Lazovića i Milovića, ali i bio jedan od ključnih aktera šverca.

Jel ti donosio Marinko”, Nije još ništa, javljam ti kada bude i odvojiću tvoje za predzadnju turu”, „jeste brate javio mi se Marinko da je preuzeo 180 sad, vidjeh da mi je tako javio nego ja pogriješih”, navodi se u naredbi.

U istoj naredbi navedene su i poruke koje prema dokazima istražitelja jasno ukazuju da su cigarete krijumčarene u BiH. Poruke su upućene Totiju.

„Mi imamo manchester na raspolaganju i mogli bi pod maskom da ga uvezemo u BiH da ga provučemo na Ilino brdo na crnogorskoj i tvojoj strani”, „Ja bih imao transportnu firmu i vozača, i imam carinu našu i bosansku pod kontrolom”, „Mogli bi od 500-1000 kartona nedjeljno da dobacimo do Bosne”.

I dok istraga u ovom slučaju još traje, premijer Dritan Abazović je u ponedjeljak posjetio Specijalno državno tužilaštvo kojem je navodno dostavio šemu o međunarodnom krijumčarenju cigareta. Navodne dokaze novinarima nije pokazao bez obzira što je tvrdio da nije reč o tajnim podacima.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

DRUŠTVO

MMF O NAJAVAMA PROGRAMA EVROPA SAD 2: Visokorizično i inflatorno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok iz Vlade ponavljaju šta sve neće (zaduženja, povećanje PDV-a), nikako da saznamo šta namjeravaju uraditi kako bi, nakon obećanog povećanja minimalnih i prosječnih zarada, državne finansije ostale održive. To je razlog više da upozorenjima iz MMF-a posvetimo dužnu pažnju

 

Vladin program Evropa sad 2 i dalje je tajna. Ipak, klub onih koji upozoravaju na neželjene posljedice najavljenog povećanja zarada na račun smanjenja ili potpunog ukidanja doprinosa za penziono osiguranje, dobio je još jednog člana. Međunarodni monetarni fond (MMF).

Značajan dio nedavnog izvještaja MMF-a za Crnu Goru odnosi se na izborna obećanja pokreta Evropa sad Milojka Spajića „koja nijesu sadržana u prijedlogu budžeta za 2024. godinu ili u srednjoročnim projekcijama vlasti, uključuju i djelimično ili potpuno ukidanje penzijskih doprinosa“. Prije svega, iz MMF-a su u fokus svoje analize stavili najavljeno povećanje minimalne plate sa  sadašnjih 450 na 700 eura, i prosječne zarade  sa februarskih 820 na 1.000 eura mjesečno.

Ni analitičarima MMF-a nijesu poznati detalji „reforme“ koju Spajić i njegovi najbliži saradnici najavljuju za kraj ove ili početak naredne godine. Ali su i oni, poput većine ovdašnjih analitičara, došli do zaključka da se tajna najavljenog povećanja minimalne i prosječne zarade krije u prevođenju bruto u neto platu. Čime bi državna kasa ostala bez, još uvijek nepoznatog, dijela prihode koji je ove godine planiran na 560 miliona. „To bi dovelo do značajnog pogoršanja fiskalne pozicije (države Crne Gore – prim. Monitora)“, navodi se u Izvještaju. Uz konstataciju: „Povećanje plata takođe bi dovelo do veće inflacije“.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POLITIKA U LOKALU: Novi izbori, stari principi   

Objavljeno prije

na

Objavio:

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija

 

Bliže se izbori u dvije crnogorske opštine, Budvi i Andrijevici. Izbori u Budvi održaće se 26. maja, a oni u Andrijevici  2. juna.  I bez izbora, Ulcinj je promijenio vlast. Dok u Šavniku izbori i dalje traju. Gotovo dvije godine.

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja trenutne političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija.

U Budvi će građani te primorske opštine moći da glasaju za devet lista. Analitičari ne očekuju da bi neka od izbornih lista sama mogla osvojiti vlast, koja će se u tom slučaju morati organizovati kroz postizborne koalicije.

Da pobjeda jedne liste ne garantuje stabilnost, u Budvi smo već imali prilike da vidimo. Iako je na prethodnim lokalnim izborima apsolutnu pobjedu u tom gradu odnio bivši Demokratski front, njihov mandat protekao je u svađama i konačnom raskolu, što je Budvu dovelo do hronične krize. Plus hapšenje bivšeg gradonačelnika Mila Božovića, koji je dugo ključna gradska pitanja rešavao iz Spuža.

Bivši DF ovog put ide u dvije kolone.  Na jednoj strani je široka koalicija nekadašnjih članica tog političkog saveza. Lista nosi naziv Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad, a čine je – NSD, PzP, DNP, SNP, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Demos.  S druge strane je Grupa građana Budva naš grad  koju predvodi aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović. Svađe dojučerašnjih saboraca, kako iz lokala izvještvaju mediji, nastavile su se u predizborno doba i pretvorile u prljavu kampanju u kojima se rivalima spočitava  seksualna orijentacija ili porijeklo.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEZONSKI RADNICI U TURIZMU: Manjak ,,goriva” u motoru crnogorske privrede

Objavljeno prije

na

Objavio:

Priča o hroničnom manjku radnika u turizmu zatiče nas i pred ovogodišnju sezonu. Iako crnogorska ekonomija zavisi od turističke sezone, prosječna plata u turizmu iznosi 760 eura i niža je od prosječne na državnom nivou

 

I ove, kao i svake godine, očekuje se rekordna turistička sezona. A najave protiču uz upozorenja o hroničnom nedostatku radne snage.

I dalje nema zvaničnih podataka koliko nedostaje sezonaca. Umjesto toga imamo procjene koje govore da će ih nedostajati više nego prošle godine i da ta brojka prelazi 30.000.

Iz Zavoda za zapošljavanje najavljuju da će izdati oko 20.000 radnih dozvola za strance, a očekuje se da će strancima za sezonski rad u  turizmu biti izdato oko 5.000 dozvola. Iz MUP-a stižu informacije da je ovogodišnja kvota dozvola za privremeni boravak i rad stranaca 29.000, od čega je za sezonsko zapošljavanje planirano samo 2,5 hiljada dozvola.

Tokom prošle godine izdato je 2.710 sezonskih radnih dozvola. Najviše za državljanje Srbije 1.603, BiH 283, Kosova 234, Sjeverne Makedonije 152, a ispod sto za državljanje Turske, Rusije, Albanije, Indije, Meksika, Argentine.

Iako je broj nezaposlenih u Crnoj Gori krajem aprila bio preko 36.000, dovoljan da podmiri sve potrebe za radnom snagom, podsticaji za nezaposlene da rade sezonski se nijesu bitno promijenili u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno za mlade, Hrvatska je atraktivnija za sezonske poslove u odnosu na Crnu Goru. U 2023. godini u Hrvatskoj je izdato 1.488 dozvola za boravak i rad crnogorskim državljanima, a u prava dva mjeseca 2024. godine 194 dozvole, navodi Forbes Crna Gora.

U Hrvatskoj kuvari/ce zarađuju od 1.400 do 2.500 eura, pica i roštilj majstori zarađuju oko 1.500 eura, pomoćni radnici u kuhinji od 1.000 do 1.300 eura, sobarice 1.200 eura, a zarada konobara/ca kreće se od 1.000 eura plus bakšiš.

Većina oglasa na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nema u opisu visinu plate. Oglasi u kojima se zainteresovanima daje uvid u platu govore od tome da su one niže od onih u Hrvatskoj. Tako u oglasima Zavoda za zapošljavanje sobaricama se nude plate od 450 do 600 eura, kuvarima od  450, 950 i 1.200, šankerima 600, perač suđa 600, noćni recepcionar 600, pomoćni radnik u kuhinji 1.000, pomoćna kuvari/ica od 700 do 850, poslastičarka 700…

Prema podacima Monstata plate u turizmu u prvom kvartalu ove godine su iznosile 760 eura i niže su od prosječne na državnom nivou koja iznosi 821 euro. Državni službenici, na primjer, imaju veće prosječne plate od turističkih djelatnika iako crnogorska ekonomija zavisi od turizma. Prema podacima Centralne banke, prošla turistička sezona je bila rekordna, ostvaren je prihod od 1,5 milijardi eura. Ukupno učešće turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore je najveće u Evropi, prošle godine je iznosilo 22 odsto. Zato, turistički poslenici i ističu da je turizam motor crnogorske privrede, koji generiše saobraćaj, trgovinu, poljopriivredu i ostale usluge.

Pored većih zarada, sezonci iz Crne Gore i regiona više idu u Hrvatsku jer tamo sezona duže traje, pa su često angažovani šest i više mjeseci. Tokom mjeseci kada se ne radi, u Hrvatskoj država ovim radnicima plaća dio plate da bi se oni i sljedeće sezone vratili. O ovoj ideji i uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu govoreno je i prethodne godine.

Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da  bi se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. Prema tom konceptu rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi dio plate preostalih šest mjeseci plaćala država. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Nade da će ovo rješenje zaživjeti tokom ove sezone izjalovile su se, a ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da bi ovaj model mogao biti spreman za uvođenje tek sljedeće godine. Slijede analize, promjene Zakona o radu i drugih zakona, pa dokle se stigne.

Nedavno je iz Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) navedeno da je i pored rekordnih prihoda, prethodne sezone zabilježen rast troškova u dijelu zarada, nedostatka radne snage i nabavke, zbog čega poslovni rezultati nijesu bili na očekivanom nivou, ali da su turistički poslenici, uprkos svemu, zadovoljni.

Poslodavci svake godine i pored hroničnog manjka radnika apostrofiraju troškove zarada. Česta su i čuđenja kako i zašto niko neće da radi iako su plate koje oni nude ,,astronomske”. Novina je da su, uprkos svemu, zadovoljni i svojim profitom.

Zbog nemanja snijega, zimske turističke sezone skoro da nije bilo. U prvih par mjeseci zabilježena je manja posjeta nego protekle godine. Iz Ministarstva turizma tvrde da je razlog tome i veći odlazak Rusa i Ukrajinaca iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) Ranko Jovović najavaljuje da bi predstojeća ljetnja turistička sezona, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta, trebalo da nadmaši prošlogodišnju. Optimistična očekivanja, prema njegovim riječima, potvrđuju saobraćajne gužve i izletničke ture u predsezoni, kao i dobar buking hotelskih kapaciteta i najave za glavnu sezonu. Ova predviđana je potvrdila i dobra posjećenost za prvomajske praznike.

Da bi preduprijedili rizike, kao i protekle godine kada su na primorju pred sezonu podigli cijene usluga za 15 odsto, rast cijena ponavlja se i ove godine. Zvanični podaci govore da je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle u segmentu smještaja i ishrane rast cijena bio 13,5 odsto. Kako se sezona približava rast će biti veći.

 

Šta sezonci traže

Hrvatski mediji su nedavno izvjestili da je prema podacima prikupljenim istraživanjem koje je MojPosao sproveo na temu sezonskog zapošljavanja, u kojem je učestvovalo više od 500 ispitanika, tri četvrtine Hrvata (76 odsto) je barem jednom tokom svoje karijere radilo u sezoni.

Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su sticanje novih znanja i vještina (68 odsto ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61 odsto). Tek na trećem mjestu je plata, koja je po pravilu osjetno viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja (54 odsto). Tu su još boravak na moru (45 odsto) te zanimljivost i atraktivnost posla (44 odsto), a svega šest odsto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.

Kad je riječ o plati u prosjeku, očekivana mjesečna neto plata za sezonski posao iznosi 1307 eura, što je šest odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Očekivanja govore da konobari u prosjeku očekuju mjesečnu platu od 1.408 eura, kuvari bi za svoj rad htjeli minimalno 1.482 eura, sobari mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 eura, recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebalo da dobiju minimalno 1.259 eura, prodavci u prosjeku očekuju platu od 1.105 eura, skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura, a pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 eura.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo