Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Film koji traje

Objavljeno prije

na

Zna prvi čovjek DPS-a Milo Đukanović šta priča. Na predizbornom skupu u Pljevljima izdao je dirketivu partijskoj vojsci šta joj je činiti u odsudnom boju za još jednu pobjedu i, izgleda, vječnu vlast: ,,Moramo kontaktirati ljude i pokušati da im pomognemo da riješe svoje probleme u ovom vremenu do izbora”, naredio je milosrdni vođa. Nije stao na tome oprobani altruista: ,,U društvima kao što je crnogorsko morate kontaktirati puno ljudi, morate čuti životnu priču, muku svakog čovjeka i pokušati mu pomoći da svoju muku riješi, ako je u pitanju zaposlenje, liječenje djeteta…” Kako to Đukanovićevo, „kontaktiranje” i „rješavanje muka” izgleda na terenu, najbolje je osjetio Mašan Bušković 2006. godine. Vojnici partije Ivan Ivanović, Ranko Vučinić i Vasilije Mijović, vidjeli smo svi – snimljeno je kamerom misteriozno postavljenom u kući Buškovića, pokušali su da od Mašana i njegove porodice, u zamjenu za oprost duga za struju od 1580 eura, dobiju glasove za crnogorsku nezavisnost.

Vođini povjerenici tada su Mašanove muke rješavali ovim riječima: ,,Ti si jedan čestit čovjek. Mi dolazimo kod nekoga ko je karakter. Jako je teška rabota za tvoj mozak. Nijesi ti naivan. Ti si samo pošten. Mašane, uradi nešto… Ne, ni dao Bog, da te neko kupi. Jebem ja toga u nos. Onda bi bio ljiga. Mašane, napravi prelom u svom mozgu. A tvoje probleme da pokušamo da riješimo. Od tebe se traži da glasaš Crnu Goru. Ti i tvoja porodica. Ili da ne ideš na izbore: ,,Ljut si na svakoga…”. Nije prošlo kod Mašana. Odolio je partijskom žrvnju.

Kako tada, tako danas. Tada referendum, danas izbori. Monitor je posjetio Mašana u njegovoj porodičnoj kući, u Zeti, kako bi se uvjerio šta sada, šest godina nakon što su ga posjetili aktivisti DPS-a, misli o Crnoj Gori, vlasti, izborima i narodu. O partijskom „kontaktiranju”.

,,Pa vidite, to što ljudima obećavaju, kao što su meni tada, da će im oprostiti dug za struju, vodu… nikome oni nijesu ništa oprostili. Nikome. Možda im daju neku crkavicu, malo brašna, pašte, paket ulja, nešto novca za vaučer… Poslije kažu da je to pomoć, a ne kupovina glasova”, kaže Mašan i dodaje da i pred ove, uostalom kao i pred svake, izbore ,,švrljaju” kroz Zetu.

,,Aktivisti DPS-a idu noću i obilaze domaćinstva. Isključivo kada je mrak. Ne mogu da shvatim ovaj narod. Bleje i glasaju Mila. Ti koji se prodaju, a ima ih nažalost dosta, to nijesu ljudi, kada mogu da ih kupe za gure. Kada se prodaju kao na pijaci. Kako može to da bude čovjek? Nema veće sramote od toga. Kad se prodaš, dok god si živ, mrlja ostaje. To ne umire, to se nasljeđuje – tvoje dijete, pa tvoje unuče… Neko će da mu kaže: ,,E, oca ti, jel ti se otac prodao. Jel ti se đed prodao za trideset eura!?”

Priča Mašan kako je veliku pažnju u Zeti izazvala nedavna posjeta lidera DPS-a Mila Đukanovića porodičnoj kući Kneževića.

,,Evo, juče sam razgovarao sa čuvenim košarkašom Žarkom Kneževićem, koji živi u Beogradu. Njegov brat, tu, u Zeti, primio je Đukanovića u kuću dok je bio u predizbornoj posjeti Golubovcima, da bi bratanića Milana Kneževića ocrnio kod Zećana. To je to. Znate, ne mrzim ja nikoga, da dođe bilo ko, onaj kojeg nikad nijesam vidio, ja bih mu pružio ruku samo da je bolje narodu. Ali, ovdje boljitka nema. Dok je ovaj čovjek na vlasti, boljitka nema. Ovo isto bih mu rekao oči u oči, brk u brk. Narod je doveo do prosjačkog štapa. Da je čovjek pa da kaže – dosta sam vladao dvadeset dvije-tri godine, ajde da vidimo druge”.

Pokojni su i u Zeti spremni za glasanje, kaže Bušković:

,,Mrtve u Zeti su upisali u birački spisak. Moja ujna, koja je umrla prije pet godina, eno je u spisku za glasanje. Pa jednog Filipovića, pa Milan Dragov Vujačić, pa… Čitam novine – šest hiljada mrtvih u biračkom spisku. Ej bre, pa što radi taj čovjek! Ako nijesi sposoban da učiniš da te narod svojom voljom glasa a ne za pare, ako moraju mrtve da angažuju, onda nemoj da izlaziš. Ali Milo mora da izađe jer je napravio velike greške. Svjestan je toga. Ne vjerujem mu ništa. Ništa. Ne samo njemu nego nikome iz DPS-a”.

Koliko su samo ljudi po Crnoj Gori, uoči izbora, obišli Đukanovićevi partijski udarnici. Koliko su duša, zabarikadiranih siromaštvom, vojnici mašinerije na vlasti pokušali da slome sitnim obećanjima, lijepo upakovanom dozom straha ili perfidnim ucjenama.

Ipak, poslije svih olovnih godina Mašan je hodajuća poruka: svaka njihova posjeta ne mora biti uspješna.

Kupci ličnih karata

Đukanovićevo ,,kontaktiranje” osjetio je i Branko Miljanić sa trojicom drugova, kojima je Milija Krgović, kako mladići tvrde – za potrebe DPS-a, pred lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom, ponudio otkup ličnih karata kako ne bi izašli na glasanje u Herceg Novom 7. aprila. Krgović je tada obećao da će četvorici momaka, a bilo ih je, prema pričanju Miljanića, još tridesetak, nakon provjere validnosti ličnih dokumenata isplatiti po 80 eura. Nije ispunio obećanje pa je čitava priča procurila.

Nije prvi put, saopštio je Miljanić: dva puta mu je već nuđeno po 150 eura ali je, mašanovski, odbio. Ovoga puta, pred lokalne hercegnovske izbore ipak je prihvatio jer mu je novac bio potreban: ,,Ne znam kako su došli do mene. Zvali su me i tražili ličnu kartu. Dao sam im matični broj kako bi mogli da provjere da sam upisan u birački spisak u Herceg Novom”

Kasnije, u junu, nakon procesa u hercegnovskom Osnovnom sudu izrečene su presude jedanaestorici osoba optuženih ,,zbog povrede slobode opredjeljenja pri glasanju”. Prvooptuženi Milija Krgović kome je suđeno u odsustvu i koji je bio organizator posla osuđen je na šest mjeseci zatvora.

Svi su, osim odsutnog Krgovića, priznali krivično djelo – prodaju ličnih karata.

Marko MILAČIĆ

ČEGA SE BOJE KRUPNE RIBE
A za kuma – zatvor

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo