Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Grčka autonomija na Svecu

Objavljeno prije

na

Zakup elitnog crnogorskog ljetovališta Sveti Stefan i Miločer biće produžen na period od 60 godina. Razgovori između predstavnika Vlade Crne Gore, vlasnika Budvanske rivijere i zakupca, grčke grupe Restis, o produženju osnovnog ugovora koji je zaključen na 30 godina, prema nezvaničnim informacijama, biće uskoro okončani. NOVE POGODNOSTI: Grci će, po svemu sudeći, dobiti nove pogodnosti za dugoročno korišćenje bisera crnogorske obale. Bogati grčki brodovlasnik Viktor Restis, većinski vlasnik ove poslovne grupacije, od izmjena ugovora očekuje prije svega, produženje zakupa na dvostruko veći period od onog koji je u oktobru 2008. prihvatio, nakon finansijskog kraha prethodnog zakupca svetostefanskih hotela, singapurske kompanije Aman Resorts.

Pregovara se takođe i o smanjenju iznosa godišnjeg zakupa koji je bio ustanovljen na oko dva miliona eura. Od te ugovorene sume 1,5 milion odnosio se na zakup grada hotela Sveti Stefan i hotela Miločer, a ostatak, 500 hiljada eura godišnje koštao je zakup hotela Kraljičina plaža. Navedenom cijenom zakupa obuhvaćene su i brojne vile, restorani i kafane, poslovni centar i upravna zgrada na Svetom Stefanu.
Grci navodno traže punu autonomiju na teritoriji cijelog zemljišnog posjeda koji zahvata kompleks Sveti Stefan i Miločer, koji se proteže od kamene kapije na ulazu u hotelski park Miločer preko područja gustih borovih šuma, maslinjaka i parkova u zaleđu, do lokalnog puta koji vodi u naselje Sveti Stefan. Posjed uključuje tri najljepše crnogorske prirodne plaže u dužini od 650 metara.
Ukoliko se navedeni uslovi realizuju, najvrjedniji i najljepši dio crnogorske obale biće od svog prirodnog okruženja izolovan na period duži od pola vijeka i pretvoren u nepristupačnu teritoriju kojom gazduju stranci. Biće to ljetovalište strogo zatvorenog tipa, nedostupno za mještane i turiste sa strane.
Nešto kao grčka autonomna oblast na Crnogorskom primorju!

SVOJI NA SVOME: Grci se na Svetom Stefanu već sada ponašaju kao gazde na svome. Ne poštuju ugovor o zakupu, oglušuju se o važeće propise i zakone Crne Gore. Rekonstrukciju hotela Sveti Stefan izvode po svom nahođenju i bez građevinske dozvole.
Ministarstvo za uređenje prostora još nije izdalo građevinsku dozvolu za novi projekat rekonstrukcije Svetog Stefana, koji rade grčki stručnjaci. Postoji samo saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa uslovima za obnovu i ništa više od toga.
Kako su zapuštene i prilično oronule stare kuće na ostrvu Sveti Stefan pokrivene novim crijepom, bez odobrenja za gradnju kojim se preciziraju uslovi prethodnog konstruktivnog ojačanja kuća, pitanje je za inspekcijske službe Ministarstva za uređenje prostora.
Intenzivna obnova Sveca za sada je obustavljena.
Od obećanog spektakla ponovnog otvaranja kapija Svetog Stefana koji je najavljen za 1. jun ove godine, neće biti ništa. Hotel Sveti Stefan neće startovati na turističko tržište ni ove, četvrte turističke sezone zaredom.
Grčki zakupac je sve svoje kapacitete u međuvremenu usmjerio na nove investicije.
U maslinjaku Svetog Stefana, u neposrednoj blizini upravne zgrade bivšeg hotelskog preduzeća trenutno se užurbano grade dva objekta ogromnih gabarita za koje Restis ne posjeduje odobrenja za gradnju.
Mještani su sa nevjericom gledali kako građevinske mašine novog gazde iskopavaju stare masline praveći dva ogromna gradilišta na mjestu na kome to nijednim planskim dokumentom nije predviđeno.
Ne obazirući se na važeće propise države u kojoj posluju, na zakon o gradnji koji bespravnu gradnju tretira kao teško krivično djelo, Grci pilaju masline i na divlje grade novu upravnu zgradu za svoje potrebe i veliki tržni centar sa raznovrsnim sadržajima. U staroj kamenoj zgradi u kojoj je bila smještena bivša hotelska uprava, biće otvorena nova kockarnica.
Građevinski materijal i otpad odlažu na pijesak druge svetostefanske plaže. Uništili su pri tom nekoliko stabala starih tamarisa pored obale.

DIVLJA GRADNJA: Ponašanje novog zakupca iznenadilo je mnoge. Viktor Restis se u Crnoj Gori legitimisao kao klasični divlji graditelj. Po ugledu na mnoge strane investitore koji grade na primorju. Restis na najgrublji način uzurpira najvredniji prostor na crnogorskoj obali. To ne bi ni u kom slučaju mogao činiti da nema prećutnu saglasnost sa visokog državnog nivoa.
Nakon objavljivanja informacije o bespravnoj gradnji u maslinjaku Svetog Stefana u jednom od prethodnih brojeva Monitora, po nalogu predsjednika Opštine Budva Rajka Kuljače, lokalna građevinska inspekcija, iako nenadležna, izašla je na teren i napravila izvještaj koji je proslijeđen Republičkoj inspekciji za zaštitu prostora u kome se navodi da se na navedenoj lokaciji, bez odobrenja, izvode radovi na dvije građevine koje u osnovi imaju po 600 kvadrata.
Glavna republička inspektorica za zaštitu prostora Nataša Brajović kaže da ne zna ništa o divljoj gradnji na Svetom Stefanu, niti je po dobijanju službene informacije iz Budve izašla na lice mjesta i preduzela mjere koje joj stoje na raspolaganju.
U Budvanskoj rivijeri koja je vlasnik hotela i zemljišta zakupljenog turističkog kompleksa nisu informisani o graditeljskim poduhvatima Restisa.
Gradnju su negirali uz obrazloženje da je obaveza zakupca da rekonstruiše i obnovi hotel Sveti Stefan, bez ovlašćenja da izvodi radove izvan te zone.
Na sjednici Borda direktora Budvanske rivijere koja je uslijedila, donijeta je odluka da se informacija o prekoračenju ovlašćenja zakupca uputi ministru turizma Predragu Neneziću, potpisniku ugovora o zakupu u ime Vlade Crne Gore i lokalnoj upravi u Budvi.
Gradnja na Svetom Stefanu nije zaustavljena, naprotiv, prvi spratovi Restisovih zgrada mogu se vidjeti u svetostefanskom maslinjaku.

ŠIRENJE IMPERIJE: Jedan od predstavnika grupe Restis izjavio je nedavno da će obnovu Svetog Stefana izvoditi konzorcijum većeg broja investitora. Mještani su skloni vjerovanju da će u obnovu biti uključen i kapital domaćih tajkuna i novobogataša.
U obiman posao obnove Svetog Stefana ulazi i gradnja 30 luksuznih vila u miločerskom parku, na lokaciji između vladine vile Topliš i hotela Miločer. To je bio poklon-dodatak na ugovor o zakupu, koji je prethodno dogovaran sa Adrianom Zekom, bivšim vlasnikom Amana.
Opštinska firma Budva Holding najavila je raspisivanje tendera za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju naselja sa vilama na prostoru od tri hektara zemljišta koje je u vlasništvu opštine. Interesovanje za gradnju iskazala je navodno, grčka grupa Restis! Kada su u pitanju miločerske vile, tender je obična formalnost jer su investitori odavno poznati.
Ugovor o dugoročnom zakupu kompleksa Sveti Stefan i Miločer zapravo je ugovor o gradnji velikog broja objekata na lokacijama na kojima se nikada do sada nije moglo graditi. Sve pod izgovorom temeljne obnove i rekonstrukcije hotela Svetog Stefana.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

GLOBALNI INDEKS ORGANIZOVANOG KRIMINALA ZA 2023. : Na lošem glasu

Objavljeno prije

na

Objavio:

„Porast tokova kokaina u luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe porijeklom iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu“, piše u Izvještaju kojim smo, prema indeksu  organizovanog kriminala, rangirani kao 5. u Evropi i 54. na svijetu

 

Crna Gora je rangirana kao peta u Evropi na Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu.  To piše u Indeksu transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu koji je prije tri dana predstavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Ni ovo istraživanje nije moglo proći bez onih koji su zaslužni za ovaj (ne)zavidan položaj – kotorskih kriminalnih klanova.

“Grupe formirane u mafijaškom stilu su dominantna vrsta kriminalnih mreža u Crnoj Gori. Klanovi “Škaljari” i “Kavači” su najistaknutiji akteri i prvenstveno se bave pranjem novca i trgovinom kokainom iz Latinske Amerike. Dva klana su koristila značajne količine nasilja, koje se preko granice prelilo u Srbiju i Evropu. Vođe kriminalnih grupa ili visokopozicionirani članovi koji služe kazne u Crnoj Gori često regrutuju nove snage u zatvorima. Sofisticiranost kriminalnih mreža je u porastu. Porast tokova kokaina u luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe porijeklom iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu“, piše u Izvještaju.

Oni ukazuju i na ono što odbija da prizna vladajuća elita koja neumorno prst krivice upire u svoje prethodnike. „Kriminalne mreže su uglavnom povezane sa mafijaškim grupama i trgovinom kokainom i povezane su sa korumpiranim lokalnim političarima i policijom. Postoji značajan politički uticaj u kriminalnim aktivnostima, koji potiče iz najviših ešalona države. Policija je takođe često uključena u zaštitu kriminalnih aktera, a u nekim slučajevima i pripadnici tajne službe. Državni akteri štite imovinu kriminalaca. Široko rasprostranjen politički uticaj i veze sa organizovanim kriminalcima stvaraju strah među organima reda, čineći ih nevoljnim da efikasno djeluju protiv organizovanih kriminalaca, čime se povećava nekažnjivost. Pored toga, korupcija osigurava zaštitu kriminalnih mreža unutar javnih institucija. Čini se da je prisustvo stranih domaćih i privatnih kriminalnih aktera u Crnoj Gori nisko u odnosu na druge kriminalne aktere. Prvi uglavnom učestvuju na tržištu krijumčarenja ljudi, dok se drugi fokusiraju na finansijske zločine i šeme pranja novca.”, navodi se u izvještaju koji je, naglašavaju autori, sačinjen na osnovu podataka iz ove godine.

Kada je riječ o političarima, u Izvještaju se posebno ističe da je zemlja gurnuta u duboku političku nestabilnost otkako je manjinska vlada zbačena izglasavanjem nepovjerenja u avgustu 2022. godine.

“Uprkos kontinuiranim političkim krizama, privremena vlada je uložila napore u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u borbi protiv trgovine kokainom i šverca cigareta. Međutim, tenzije i nepovjerenje unutar vladajuće koalicije i nedostatak konstruktivnog učešća svih političkih partija na plenarnim sjednicama, doveli su do kašnjenja i neefikasnosti u poboljšanju ključnih zakona. Parlament tek treba da pokaže u praksi svoju posvećenost reformskoj EU agendi i da poboljša svoju koordinaciju sa vladom u pogledu zakonodavnih inicijativa”, navodi se u izvještaju.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Vesko Pejak iz partije Alternativa tvrdi da događaj predstavlja nastavak pritiska na ono malo ljekara koji pružaju otpor javašluku i neredu koji vlada u ,,elitnoj” zdravstvenoj instituciji Crne Gore: ,,Nije bio dio tima koji naplaćuje operacije, tima koji namjerno odlaže termine pacijentima da bi se liječili u privatnim klinikama, tima koji piše lažne prekovremene! Dr Nikola radi kao savjestan ljekar, ne uzima mito, svakog pacijenta savjesno prima i pomaže”.

U periodu kada je KCCG rukovodio Jevto Eraković, Fatić je 2018. dobio otkaz. Početkom ove godine, postala je pravosnažna presuda kojom je KCCG dužan da Fatiću isplati 32.000 eura zbog nezakonitog otkaza i suspenzije.

Prije ove Osnovni sud u Podgorici je donio presudu kojom je utvrđeno da je Fatić pretrpio zlostavljanje na radu kod poslodavca Kliničkog centra Crne Gore od avgusta 2017. do juna 2018. godine neraspoređivanjem  na radno mjesto u zakonom propisanom roku, uz neosnovano obavezivanje na obavljanje probnog rada i neopravdanim izolovanjem zaposlenog.

U vrijeme kada je bio pred otkazom, Monitor je u martu 2018. pisao o problemima u KCCG: ,,Pacijentkinja J. S. primljena je u Centar za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra CG 9. marta. Dr Nikola Fatić procijenio je da se radi o bolesnici koja je za hitnu operaciju, jer je nakon pretraga ustanovio trombozu abdominalne aorte i kompletnog aortoilijakalnog segmenta. Međutim, nadležni zabranjuju operaciju uz obazloženje da pacijent nije hitan slučaj. Na urgenciju porodice i pismenu preporuku dr Fatića da se liječenje nastavi van KCCG, J. S. dobija uput za nastavak liječenja u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. U Beogradu je tretiraju kao hitan slučaj i u roku od jednog sata primaju u operacionu salu i uspješno operišu”.

Sada se čeka nalaz obdukcije da se vidi u kojem smjeru će tužilaštvo usmjeriti ovaj slučaj.

Patoanatomski otpad

Iz Kliničkog centra Crne Gore su objasnili da se hirurški odstranjeni djelovi krvnih sudova i organa uništavaju kremiranjem ili sahranjivanjem.

,,Prema članu 167 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, sa djelovima ljudskog tijela koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni, postupa se na način koji propisuje Ministarstvo, uz saglasnost nadležnog organa opštine. Za svaki hirurški odstranjeni dio ljudskog tijela obavezno se vrši patomorfološka i histološka obrada”, navode iz KC CG. Pojasnili su da je patoanatomski otpad medicinski otpad koji uključuje djelove tijela, amputate, tkiva i organe odstranjene tokom hirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, fetuse, placente i drugi anatomski otpad koji zahtijeva posebne uslove zbrinjavanja.

,,Radi se o ljudskim organima i djelovima tijela koji se kasnije skladište u posebnom prostoru na niskim temperaturama do konačnog odlaganja, odnosno, sahranjivanja u grobnici u vlasništvu Kliničkog centra”, naveli su iz KCCG.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo