Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Grčka autonomija na Svecu

Objavljeno prije

na

Zakup elitnog crnogorskog ljetovališta Sveti Stefan i Miločer biće produžen na period od 60 godina. Razgovori između predstavnika Vlade Crne Gore, vlasnika Budvanske rivijere i zakupca, grčke grupe Restis, o produženju osnovnog ugovora koji je zaključen na 30 godina, prema nezvaničnim informacijama, biće uskoro okončani. NOVE POGODNOSTI: Grci će, po svemu sudeći, dobiti nove pogodnosti za dugoročno korišćenje bisera crnogorske obale. Bogati grčki brodovlasnik Viktor Restis, većinski vlasnik ove poslovne grupacije, od izmjena ugovora očekuje prije svega, produženje zakupa na dvostruko veći period od onog koji je u oktobru 2008. prihvatio, nakon finansijskog kraha prethodnog zakupca svetostefanskih hotela, singapurske kompanije Aman Resorts.

Pregovara se takođe i o smanjenju iznosa godišnjeg zakupa koji je bio ustanovljen na oko dva miliona eura. Od te ugovorene sume 1,5 milion odnosio se na zakup grada hotela Sveti Stefan i hotela Miločer, a ostatak, 500 hiljada eura godišnje koštao je zakup hotela Kraljičina plaža. Navedenom cijenom zakupa obuhvaćene su i brojne vile, restorani i kafane, poslovni centar i upravna zgrada na Svetom Stefanu.
Grci navodno traže punu autonomiju na teritoriji cijelog zemljišnog posjeda koji zahvata kompleks Sveti Stefan i Miločer, koji se proteže od kamene kapije na ulazu u hotelski park Miločer preko područja gustih borovih šuma, maslinjaka i parkova u zaleđu, do lokalnog puta koji vodi u naselje Sveti Stefan. Posjed uključuje tri najljepše crnogorske prirodne plaže u dužini od 650 metara.
Ukoliko se navedeni uslovi realizuju, najvrjedniji i najljepši dio crnogorske obale biće od svog prirodnog okruženja izolovan na period duži od pola vijeka i pretvoren u nepristupačnu teritoriju kojom gazduju stranci. Biće to ljetovalište strogo zatvorenog tipa, nedostupno za mještane i turiste sa strane.
Nešto kao grčka autonomna oblast na Crnogorskom primorju!

SVOJI NA SVOME: Grci se na Svetom Stefanu već sada ponašaju kao gazde na svome. Ne poštuju ugovor o zakupu, oglušuju se o važeće propise i zakone Crne Gore. Rekonstrukciju hotela Sveti Stefan izvode po svom nahođenju i bez građevinske dozvole.
Ministarstvo za uređenje prostora još nije izdalo građevinsku dozvolu za novi projekat rekonstrukcije Svetog Stefana, koji rade grčki stručnjaci. Postoji samo saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa uslovima za obnovu i ništa više od toga.
Kako su zapuštene i prilično oronule stare kuće na ostrvu Sveti Stefan pokrivene novim crijepom, bez odobrenja za gradnju kojim se preciziraju uslovi prethodnog konstruktivnog ojačanja kuća, pitanje je za inspekcijske službe Ministarstva za uređenje prostora.
Intenzivna obnova Sveca za sada je obustavljena.
Od obećanog spektakla ponovnog otvaranja kapija Svetog Stefana koji je najavljen za 1. jun ove godine, neće biti ništa. Hotel Sveti Stefan neće startovati na turističko tržište ni ove, četvrte turističke sezone zaredom.
Grčki zakupac je sve svoje kapacitete u međuvremenu usmjerio na nove investicije.
U maslinjaku Svetog Stefana, u neposrednoj blizini upravne zgrade bivšeg hotelskog preduzeća trenutno se užurbano grade dva objekta ogromnih gabarita za koje Restis ne posjeduje odobrenja za gradnju.
Mještani su sa nevjericom gledali kako građevinske mašine novog gazde iskopavaju stare masline praveći dva ogromna gradilišta na mjestu na kome to nijednim planskim dokumentom nije predviđeno.
Ne obazirući se na važeće propise države u kojoj posluju, na zakon o gradnji koji bespravnu gradnju tretira kao teško krivično djelo, Grci pilaju masline i na divlje grade novu upravnu zgradu za svoje potrebe i veliki tržni centar sa raznovrsnim sadržajima. U staroj kamenoj zgradi u kojoj je bila smještena bivša hotelska uprava, biće otvorena nova kockarnica.
Građevinski materijal i otpad odlažu na pijesak druge svetostefanske plaže. Uništili su pri tom nekoliko stabala starih tamarisa pored obale.

DIVLJA GRADNJA: Ponašanje novog zakupca iznenadilo je mnoge. Viktor Restis se u Crnoj Gori legitimisao kao klasični divlji graditelj. Po ugledu na mnoge strane investitore koji grade na primorju. Restis na najgrublji način uzurpira najvredniji prostor na crnogorskoj obali. To ne bi ni u kom slučaju mogao činiti da nema prećutnu saglasnost sa visokog državnog nivoa.
Nakon objavljivanja informacije o bespravnoj gradnji u maslinjaku Svetog Stefana u jednom od prethodnih brojeva Monitora, po nalogu predsjednika Opštine Budva Rajka Kuljače, lokalna građevinska inspekcija, iako nenadležna, izašla je na teren i napravila izvještaj koji je proslijeđen Republičkoj inspekciji za zaštitu prostora u kome se navodi da se na navedenoj lokaciji, bez odobrenja, izvode radovi na dvije građevine koje u osnovi imaju po 600 kvadrata.
Glavna republička inspektorica za zaštitu prostora Nataša Brajović kaže da ne zna ništa o divljoj gradnji na Svetom Stefanu, niti je po dobijanju službene informacije iz Budve izašla na lice mjesta i preduzela mjere koje joj stoje na raspolaganju.
U Budvanskoj rivijeri koja je vlasnik hotela i zemljišta zakupljenog turističkog kompleksa nisu informisani o graditeljskim poduhvatima Restisa.
Gradnju su negirali uz obrazloženje da je obaveza zakupca da rekonstruiše i obnovi hotel Sveti Stefan, bez ovlašćenja da izvodi radove izvan te zone.
Na sjednici Borda direktora Budvanske rivijere koja je uslijedila, donijeta je odluka da se informacija o prekoračenju ovlašćenja zakupca uputi ministru turizma Predragu Neneziću, potpisniku ugovora o zakupu u ime Vlade Crne Gore i lokalnoj upravi u Budvi.
Gradnja na Svetom Stefanu nije zaustavljena, naprotiv, prvi spratovi Restisovih zgrada mogu se vidjeti u svetostefanskom maslinjaku.

ŠIRENJE IMPERIJE: Jedan od predstavnika grupe Restis izjavio je nedavno da će obnovu Svetog Stefana izvoditi konzorcijum većeg broja investitora. Mještani su skloni vjerovanju da će u obnovu biti uključen i kapital domaćih tajkuna i novobogataša.
U obiman posao obnove Svetog Stefana ulazi i gradnja 30 luksuznih vila u miločerskom parku, na lokaciji između vladine vile Topliš i hotela Miločer. To je bio poklon-dodatak na ugovor o zakupu, koji je prethodno dogovaran sa Adrianom Zekom, bivšim vlasnikom Amana.
Opštinska firma Budva Holding najavila je raspisivanje tendera za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju naselja sa vilama na prostoru od tri hektara zemljišta koje je u vlasništvu opštine. Interesovanje za gradnju iskazala je navodno, grčka grupa Restis! Kada su u pitanju miločerske vile, tender je obična formalnost jer su investitori odavno poznati.
Ugovor o dugoročnom zakupu kompleksa Sveti Stefan i Miločer zapravo je ugovor o gradnji velikog broja objekata na lokacijama na kojima se nikada do sada nije moglo graditi. Sve pod izgovorom temeljne obnove i rekonstrukcije hotela Svetog Stefana.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

NOVA VLAST BIRA SAVJET RTCG PO ZAKONU DPS-A: Stari model za nove gazde

Objavljeno prije

na

Objavio:

Administrativni odbor utvrdio je listu kandidata za članove novog Savjeta RTCG, koje bi na sljedećoj sjednici trebala da izglasa Skupština Crne Gore. Predloženi su:

 

Demokratska partija socijalista (DPS) i dalje kontroliše Radio televiziju Crne Gore (RTCG). Ovo je ocjena Reportera bez granica (RSF), iznijeta u okviru svog godišnjeg Svjetskog indeksa slobode medija, prema kojem je Crna Gora i dalje najgore rangirana zemlja regiona. Oni upozoravaju na to da Javnom servisu i dalje nedostaje uravnoteženi, profesionalni odnos prema svim apsektima društva.

﮼Nova Vlada je obećala da će jačanje slobode medija i poboljšanje uslova za rad medija i novinara biti prioritet. Konkretno, saopštili su da će biti promijenjeni zakoni o medijima, sa ciljem uklanjanja kontroverznih odredbi prema kojima bi novinari mogli biti primorani da otkrivaju svoje izvore, ali i način izbora Savjeta RTCG, koji trenutno ne uspijeva da tu medijsku kuću zaštiti od političkog uticaja. Međutim, nakon ovih obećanja nijesu uslijedile nikakve zakonske izmjene ili bilo kakva poboljšanja u istragama nasilja nad novinarima”, ocjenjuje se u Svjetskom indeksu slobode medija.

Protekle sedmice utvrđena je lista kandidata za novi Savjet – gotovo osam mjeseci nakon parlamentarnih izbora i četiri mjeseca nakon formiranja Vlade. Administrativni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je da kandidati za članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore budu: sociolog Bojan Baća, akademik i bivši direktor Muzičkog centra Žarko Mirković, slikar Naod Zorić, predstavnik Unije poslodavaca Filip Lazović, predsjednik Udruženja sportskih novinara Crne Gore Veselin Drljević, programska direktorka LGBT Forum Progres Milica Špajak, aktivistkinja Građanke alijanske Amina Murić, predsjednica Sindikata medija Marijana Camović Veličković i sportski direktor Crnogorskog olimpijskog komiteta Predrag Marsenić.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HAPŠENJE VOĐE KAVAČKOG KLANA SLOBODANA KAŠĆELANA: Krenula ruka pravde

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nastavljamo dalje. Ovo je tek početak, kazao je vicepremijer Dritan Abazović. Umjesto hvalospjeva, valja podsjetiti da je u sedmogodišnjem ratu škaljarskog i kavačkog klana stradalo više od 50-ak osoba, a da ubice u većini slučajeva nijesu identifikovane

 

Ruka pravde je krenula. To je ocjena, za neše prilike,  spektakulatne akcije u kojoj je sinoć uhapšen Slobodana Kašćelan, koji slovi za vođu kavačkog kriminalnog klana. Za drugim šefom ove kriminalne grupe Radojem Zvicerom intenzivno se traga. Osim Kašćelana uhapšeni su još njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Krsto Maroš, Darko Prelević i Zoran Kažić.

Kivičnom prijavom će biti obuhvaćeno najmanje deset osoba, jer se za nekima još traga. Njihovim hapšenje, vjeruje se, rasvijetljeno je najmanje jedno ubistvo od na desetine koliko ih se prethodnih godina dogodilo u krvavom ratu zbog droge koja je 2014. godine nestala u Valensiji.

Da ovo neće biti samo još jedno hapšenje u nizi bez efekta, uvjerava nas naš sagovornih iz bezbjednosnih struktura. Za sada su crnogorski istražitelji, tvrdi Monitorov sagovornik, uspjeli da prikupe dokaze koji ukazuju na sumnju da je ovaj klan odgovoran za nestanak i ubistvo jednog člana suprotstavljene kriminalne grupe (škaljarskog klana) kojom, prema operativnim podacima šefuju Jovan Vukotić i Milić – Minja Šaković.

,,Nastavljamo dalje. Ovo je tek početak. Ruka pravde je, neko može da kritikuje, ali ruka pravde je definitivno krenula. Ruka pravde do ovih ljudi nije dosad mogla da stigne”, kazao je vicepremijer zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović.

Da ,,kavčane” stigne ruka pravde crnogorskim istražiteljima pomogle su partnerske službe ali i Interpol.

,,Ovo je, po mom skromnom sudu, najveći uspjeh koji je crnogorska policija ostvarila u proteklih 10 godina. Radi se o kriminalcima koji nemaju državni značaj, nego koji imaju regionalni, da ne kažem evropski značaj”,  poručio je Abazović. Podijelio je: ,,Znate da je velika priča oko organizovanog kriminala, mi smo obećali da će to da bude prioritet Vlade, da će Vlada sve svoje aktivnosti usmjeriti u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito protiv korupcije na visokom nivou, ovo je borba protiv organizovanog kriminala klasična, vjerujem da je niko nije očekivao i svi oni koji kritikuju Upravu policije i Sektor bezbjednosti treba da znaju da nas interesuju ovakve stvari. Abazović je ujedno čestitao pripadnicima policije na uspješno izvedenoj akciji, a isto je putem Tvitera uradio i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DOK NASILJE NA ULICAMA RASTE: Ko kontroliše policiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u Upravi policije, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast potpuno drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora

 

Mnogi su se nadali da će se nasilje u javnom prostoru smiriti nakon što su završeni lokalni izbori u gradu pod Trebjesom ili „bitke za Nikšić“, kako je ovaj događaj nazvan u srbijanskim tabloidima. Međutim, podjele i tenzije ne jenjavaju.

Takozvane „patriotske“ i „komitske“ snage, koji smatraju da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, gotovo svakodnevno nalaze razloge za protestna okupljanja ili demonstrativne organizovane vožnje po crnogorskim gradovima. Opozicione partije svojim saopštenjima ohrabruju ovakva okupljanja, blago zabašureno preuzimaju i zasluge za njih, a poruke podrške često stignu i od samog Đukanovića. Posljednji takav razlog su bile najavljene promjene u primjeni Zakona o državljanstvu.

Svoje razloge za proteste i javna okupljanja, a i za kontraproteste, nalaze i pristalice vlasti nezadovoljne odlukama Vlade. Prosrpske grupacije zamjeraju polciji što ima blaži odnos prema partitoskim snagama nego što je imala prethodna vlast prema demonstrantima. Oni se bune i zbog  najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića. Ovi protesti su dobili podršku dijela vladajuće koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, ali i dobrog dijela srbijanskih tabloida.

U uskomešanoj atmosferi fizički je napadnuto više građana i novinara, ali i službenih lica. Dok se na protestima „patriota“ mogu čuti pjesme koje šire mržnju prema Srbima, kao što je Boj na Čavnoglave, na protestnim okupljanjima prosrpskih snaga mogu se čuti i vidjeti transparenti koji negiraju genocid u Srebrenici, čime valjda daju podršku Leposaviću i njegovoj izjavi koja je išla u tom pravcu.

Od Uprave policije se očekuje da vrati mir na crnogorske ulice i obezbijedi poštovanje zdravstvenih mjera. Ali primjetan je njen pasivniji odnos prema ovakvim događajima nego što je to bio tokom prethodne godine, koju su obilježili protesti. Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u tom organu, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora. Pitanje je da li je riječ o većem stepenu tolerancije prema pravu na slobodu okupljanja, čak i kad se ono zloupotrebljava, ili nova vlast ne želi da reakcijom policije izazove bijes građana kao što je tokom prošle godine učinila prethodna vlast.

Propusti policije naročito su bili uočljivi tokom blokade puta u Bogetićima, na saobraćajnici Podgorica – Nikšić, kada su u sukobu „patriota“ i policije povrijeđeni oficir Vojske Crne Gore (VCG) Rajko Čanjak, vojni doktor Dragan Martinović i službenik Uprave policije Jovan Bijelović. Dogodila se i neodgovorna  reakcija pripadnika Sektora za obezbjeđenje objekata i štićene ličnosti, koji je službenim automobilom prošao kroz blokadu, dok su na vozilu sjedjeli demonstranti. U vozilu se nalazila ćerka premijera Krivokapića i javnosti je saopšteno da je službenik policije tako reagovao jer je procijenio da je njen život u tom trenutku bio ugrožen. Na video snimcima, koji su dospjeli u javnost, nije vidljiv stepen ugroženosti koji bi opravdao takvu upotrebu sile. Sve se ovo dogodilo naočigled pripadnika policije koji su trebali da obezbjeđuju ovaj skup i spriječe narušavanje javnog reda i mira.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da je ponašanje policije „očigledno u skladu sa odlukom da demokratski i tolerantan ptistup treba da bude osnova postupanja policije“. On za Monitor kaže da je to težak zadatak kada imamo forsiranje antagonizama prvenstveno od struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu.

„Ali ne samo njih. Danas su u kolu afirmacije šovinizma od tradicionalnih nacional-šovinista do nekadašnjih antiratnih predstavnika. Taj vid društvene nezrelosti novi je i vjerovatno jedan od najvećih izazova pred crnogorskim društvom. Policija je neki vid tampon zone i njen demokratski osjećaj ima ogroman značaj. Pitanje je koliko će policija uspjeti da izdrži stalni pritisak i ne učini neki represivniji korak. Sistem prekršajnih prijava očigledno ima efekta, ali odmah se u medijima jedne strane povela kampanja protiv primjene zakona, a isto se dešava kada su na udaru zakona predstavnici druge strane. Teško je crnogorskoj policiji kanalisati i procesuirati dva narativa spremna na svaki vid političkog perfomansa u koje spada i ciljano izazivanje incidenata“, pojašnjava Marić.

I Savjet za građansku kontrolu policije ocijenio je da priprema Uprave policije za ta okupljanja širom države nije bila adekvatna i da je izostala odgovarajuća prevencija i procjena situacije koja je dovela u opasnost kako građane tako i štićenu osobu (premijerovu kćerku). Kazali su da, na osnovu dostupnih podataka, nisu uvjereni da je UP osigurala plansku i organizovanu aktivnost. Međutim, iz tog tijela još nema stava o eventualnom prekoračenju ovlašćenja vozača Krivokapićeve ćerke.

I bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković smatra da rukovodioci Uprave policije nisu razjasnili odkud selektivno postupanje policije. On je za Monitor precizirao da je Uprava policije ostala dužna odgovore o postupanju službenika obezbjeđenja premijera Krivokapića na Bogetićima, o kažnjenim i procesuiranim građanima sa mitinga podrške ministru Leposaviću i sa okupljanja u Nikšiću kada je obilježena godišnjice bitke na Košarama.

„Prethodno rukovodstvo policije je bilo pod uticajem snažne negativne političke kampanje. Sadašnja vlast je toga svjesna i vidi se da uči iz tog iskustva. Odnos, svih u društvu, posebno sadašnje opozicije i medija, prema sadašnjem rukovodstvu policije je mnogo konstruktivniji, objektivniji i bez emocija što im olakšava djelovanje i dosljednu primjenu zakona. Percepcija javnosti, i tada i sada, o selektivnom postupanju najbolje se otklanja otvorenošću i blagovremenim podacima“, smatra Zeković.

Kaže da se nijesu dogodile opstrukcije policije prema novim vlastima iako je bilo onih, naročito među političarima, koji su tvrdili da će toga biti najviše u toj instituciji. Podsjetio je da je problem pretjerenog uticaja Vlade na policiju prepoznat u izvještajima nespornog političkog i međunarodnog značaja.

„To je i jasno usmjerenje novim vlastima da nastave sa reformama ali i da odustanu od ukidanja samostalnosti i ograničavanja operativne nezavisne Uprave policije“, ocjenjuje Zeković.

Iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova postoje namjere da se donošenjem sistemskih zakona reformiše policija i taj aparat vrati tom resoru, više izvora Monitora tvrde da to neće biti moguće. Kažu i da pored opstrukcija starog režima, koji i dalje ima mehanizme u policiji, izostanak adekvatne reakcije policije ogleda se i u opstrukcijama novih starješina kada je riječ o procesuiranju pristalica nove vladajuće većine. Tako, nekadašnji direktor policije Veselin Veljović ohrabruje proteste „patriota“ šaljući poruku svojim nekadašnjim službenicima, dok nove starješine ne pokreću postupke protiv organizatora protestnih aktivnosti s druge strane političkog spektra. Drugačije modele ponašanja državnih službi, očito je, još će pričekati građani koji ne žele ni „komitsku“  Crnu Goru niti „srpski svet“. Već  svoju domovinu sa jakim demokratskim institucijama koje mogu zaštiti suigurnost i mir svih.

 

Boris Marić: Smijenjeni kadrovi DPS-a su opasnost po reforme

Boris Marić u smjenama načelnika policije vidi nadu u jačanje potencijala crnogorske policije. Smatra da je na čelo policije došao profesionalac (Brđanin) i da takvi potezi ohrabruju.

„Ovi početni potezi ohrabruju, ali to je samo osnova. Kako će se reforma crnogorske policije u do kraja profesionalnu, operativnu i efikasnu odvijati, ostaje da se vidi“, kaže Marić.

Smatra da smijenjeni rukovodeći kadar u policiji, blizak Demokratskoj partiji socijalista, predstavlja realnu opasnost po proces reformi. Pojašnjava da se tako složena služba ne može za kratko vrijeme pročistiti od negativnog uticaja „partijskih kadrova koji su i dalje pod kontrolom bivših šefova policije, a sada partijskih aktivista otvoreno“.

 

Građani i novinari žrtve atmosfere nasilja

Više desetina građana prijavilo je da je fizički napadnuto ili da je doživjelo neprijatnost tokom ili nakon protestnih skupova na crnogorskim ulicama. Mnogi od njih bili su samo slučajni prolaznici ili bezazleni posmatrači.

Stvorena je atmosfera nasilja u kojoj je napadnuto nekoliko novinara. U Nikšiću je prlikom proslave pobjede, povrijeđena novinarka Vijesti Jelena Jovanović. Tokom „patriotskog“ skupa u Bijelom Polju napadnut je novinar Televizije Vijesti Sead Sadiković. Ispred ulaza u zgradu u kojoj živi napadnut je glavni urednik Monitora Esad Kočan. Pravosudni postupci u ovim slučajevima još nijesu okončani. Nova vlast ima prilike da pokaže kako je  prekinula sa dosadašnjom praksom, tako što će, tamo gdje za to ima indicija, otkriti motive napada i naručioce. Bez toga sve je stara priča.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo