Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Grčka autonomija na Svecu

Objavljeno prije

na

Zakup elitnog crnogorskog ljetovališta Sveti Stefan i Miločer biće produžen na period od 60 godina. Razgovori između predstavnika Vlade Crne Gore, vlasnika Budvanske rivijere i zakupca, grčke grupe Restis, o produženju osnovnog ugovora koji je zaključen na 30 godina, prema nezvaničnim informacijama, biće uskoro okončani. NOVE POGODNOSTI: Grci će, po svemu sudeći, dobiti nove pogodnosti za dugoročno korišćenje bisera crnogorske obale. Bogati grčki brodovlasnik Viktor Restis, većinski vlasnik ove poslovne grupacije, od izmjena ugovora očekuje prije svega, produženje zakupa na dvostruko veći period od onog koji je u oktobru 2008. prihvatio, nakon finansijskog kraha prethodnog zakupca svetostefanskih hotela, singapurske kompanije Aman Resorts.

Pregovara se takođe i o smanjenju iznosa godišnjeg zakupa koji je bio ustanovljen na oko dva miliona eura. Od te ugovorene sume 1,5 milion odnosio se na zakup grada hotela Sveti Stefan i hotela Miločer, a ostatak, 500 hiljada eura godišnje koštao je zakup hotela Kraljičina plaža. Navedenom cijenom zakupa obuhvaćene su i brojne vile, restorani i kafane, poslovni centar i upravna zgrada na Svetom Stefanu.
Grci navodno traže punu autonomiju na teritoriji cijelog zemljišnog posjeda koji zahvata kompleks Sveti Stefan i Miločer, koji se proteže od kamene kapije na ulazu u hotelski park Miločer preko područja gustih borovih šuma, maslinjaka i parkova u zaleđu, do lokalnog puta koji vodi u naselje Sveti Stefan. Posjed uključuje tri najljepše crnogorske prirodne plaže u dužini od 650 metara.
Ukoliko se navedeni uslovi realizuju, najvrjedniji i najljepši dio crnogorske obale biće od svog prirodnog okruženja izolovan na period duži od pola vijeka i pretvoren u nepristupačnu teritoriju kojom gazduju stranci. Biće to ljetovalište strogo zatvorenog tipa, nedostupno za mještane i turiste sa strane.
Nešto kao grčka autonomna oblast na Crnogorskom primorju!

SVOJI NA SVOME: Grci se na Svetom Stefanu već sada ponašaju kao gazde na svome. Ne poštuju ugovor o zakupu, oglušuju se o važeće propise i zakone Crne Gore. Rekonstrukciju hotela Sveti Stefan izvode po svom nahođenju i bez građevinske dozvole.
Ministarstvo za uređenje prostora još nije izdalo građevinsku dozvolu za novi projekat rekonstrukcije Svetog Stefana, koji rade grčki stručnjaci. Postoji samo saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa uslovima za obnovu i ništa više od toga.
Kako su zapuštene i prilično oronule stare kuće na ostrvu Sveti Stefan pokrivene novim crijepom, bez odobrenja za gradnju kojim se preciziraju uslovi prethodnog konstruktivnog ojačanja kuća, pitanje je za inspekcijske službe Ministarstva za uređenje prostora.
Intenzivna obnova Sveca za sada je obustavljena.
Od obećanog spektakla ponovnog otvaranja kapija Svetog Stefana koji je najavljen za 1. jun ove godine, neće biti ništa. Hotel Sveti Stefan neće startovati na turističko tržište ni ove, četvrte turističke sezone zaredom.
Grčki zakupac je sve svoje kapacitete u međuvremenu usmjerio na nove investicije.
U maslinjaku Svetog Stefana, u neposrednoj blizini upravne zgrade bivšeg hotelskog preduzeća trenutno se užurbano grade dva objekta ogromnih gabarita za koje Restis ne posjeduje odobrenja za gradnju.
Mještani su sa nevjericom gledali kako građevinske mašine novog gazde iskopavaju stare masline praveći dva ogromna gradilišta na mjestu na kome to nijednim planskim dokumentom nije predviđeno.
Ne obazirući se na važeće propise države u kojoj posluju, na zakon o gradnji koji bespravnu gradnju tretira kao teško krivično djelo, Grci pilaju masline i na divlje grade novu upravnu zgradu za svoje potrebe i veliki tržni centar sa raznovrsnim sadržajima. U staroj kamenoj zgradi u kojoj je bila smještena bivša hotelska uprava, biće otvorena nova kockarnica.
Građevinski materijal i otpad odlažu na pijesak druge svetostefanske plaže. Uništili su pri tom nekoliko stabala starih tamarisa pored obale.

DIVLJA GRADNJA: Ponašanje novog zakupca iznenadilo je mnoge. Viktor Restis se u Crnoj Gori legitimisao kao klasični divlji graditelj. Po ugledu na mnoge strane investitore koji grade na primorju. Restis na najgrublji način uzurpira najvredniji prostor na crnogorskoj obali. To ne bi ni u kom slučaju mogao činiti da nema prećutnu saglasnost sa visokog državnog nivoa.
Nakon objavljivanja informacije o bespravnoj gradnji u maslinjaku Svetog Stefana u jednom od prethodnih brojeva Monitora, po nalogu predsjednika Opštine Budva Rajka Kuljače, lokalna građevinska inspekcija, iako nenadležna, izašla je na teren i napravila izvještaj koji je proslijeđen Republičkoj inspekciji za zaštitu prostora u kome se navodi da se na navedenoj lokaciji, bez odobrenja, izvode radovi na dvije građevine koje u osnovi imaju po 600 kvadrata.
Glavna republička inspektorica za zaštitu prostora Nataša Brajović kaže da ne zna ništa o divljoj gradnji na Svetom Stefanu, niti je po dobijanju službene informacije iz Budve izašla na lice mjesta i preduzela mjere koje joj stoje na raspolaganju.
U Budvanskoj rivijeri koja je vlasnik hotela i zemljišta zakupljenog turističkog kompleksa nisu informisani o graditeljskim poduhvatima Restisa.
Gradnju su negirali uz obrazloženje da je obaveza zakupca da rekonstruiše i obnovi hotel Sveti Stefan, bez ovlašćenja da izvodi radove izvan te zone.
Na sjednici Borda direktora Budvanske rivijere koja je uslijedila, donijeta je odluka da se informacija o prekoračenju ovlašćenja zakupca uputi ministru turizma Predragu Neneziću, potpisniku ugovora o zakupu u ime Vlade Crne Gore i lokalnoj upravi u Budvi.
Gradnja na Svetom Stefanu nije zaustavljena, naprotiv, prvi spratovi Restisovih zgrada mogu se vidjeti u svetostefanskom maslinjaku.

ŠIRENJE IMPERIJE: Jedan od predstavnika grupe Restis izjavio je nedavno da će obnovu Svetog Stefana izvoditi konzorcijum većeg broja investitora. Mještani su skloni vjerovanju da će u obnovu biti uključen i kapital domaćih tajkuna i novobogataša.
U obiman posao obnove Svetog Stefana ulazi i gradnja 30 luksuznih vila u miločerskom parku, na lokaciji između vladine vile Topliš i hotela Miločer. To je bio poklon-dodatak na ugovor o zakupu, koji je prethodno dogovaran sa Adrianom Zekom, bivšim vlasnikom Amana.
Opštinska firma Budva Holding najavila je raspisivanje tendera za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju naselja sa vilama na prostoru od tri hektara zemljišta koje je u vlasništvu opštine. Interesovanje za gradnju iskazala je navodno, grčka grupa Restis! Kada su u pitanju miločerske vile, tender je obična formalnost jer su investitori odavno poznati.
Ugovor o dugoročnom zakupu kompleksa Sveti Stefan i Miločer zapravo je ugovor o gradnji velikog broja objekata na lokacijama na kojima se nikada do sada nije moglo graditi. Sve pod izgovorom temeljne obnove i rekonstrukcije hotela Svetog Stefana.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo