Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 990

Objavljeno prije

na

ZALUTALO SVJETSKO PRIZNANJE

Nagrada nepostojećoj firmi

 

Na adresu Montenegroturista iz Budve stiglo je obavještenje da je ova kompanija izabrana od strane BID-Business Initiative Directions iz Madrida za dodjelu nagrade za visoki kvalitet i uspješno poslovanje u oblasti turizma za 2009. godinu. Prestižna nagrada zvana World Quality Commitment Award (WQC) u ‘Gold kategory’ trebalo je da bude uručena direktoru Montenegroturista dr Ratku Vukčeviću, na gala ceremoniji u Parizu 21. septembra. Nagrada WQC International Star Award dodjeljuje se za posebna privredna dostignuća, uspješno rukovođenje, kvalitet, inovacije, posebne odlike, ugled kompanije… Jedini problem u ovoj igri ljudskih slabosti je taj što ova ‘prestižna’ nagrada kasni oko 20 godina. Nagrada je namijenjena firmi koja kao privredni subjekt više ne postoji! Ove godine se navršava 20 ljeta od raspada nekada najveće hotelske kompanije u bivšoj SFRJ.  Montenegroturist je u zlatnom periodu crnogorskog turizma objedinjavao hotelske kapacitete od Ulcinja do Tivta i one na sjeveru Crne Gore u svim kategorijama smještaja. Sa 10.000 zaposlenih ostvarivan je godišnji promet od 150 miliona dolara. Tokom 1989. Montenegroturist je rasformiran i sveo se na radnu zajednicu sa 15 zaposlenih čiji je jedini angažman izdavanje nekoliko poslovnih prostorija u bivšoj upravnoj zgradi firme, od čega redovno isplaćuju svoje plate. Možda su preduzimljivi Španci uočili upornost dr Vukčevića, posljednjeg direktora proslavljene kompanije, i njegovih malobrojnih saradnika da u iscrpljujućim sudskim procesima od domaćih tajkuna sačuvaju svoju zgradu, koja je pozicionirana na atraktivnoj lokaciji u centru Budve.
U pozivu za dolazak u Pariz navedeno je da predstavnik slavljenika prije svečanog uručenja WQC zlatne statue, certifikata o dodijeljenoj nagradi za kvalitet, kolekcije fotografija sa svečanosti i dvije zlatne rever-značke, uplati na račun BID-a 3.700 eura!? Prvo pare, pa onda zlato i papiri.

B. PLAMENAC

MEDIJI
Monitoru ,,Guščje pero”

Guščje pero – nagrada koju će svake godine dobijati novinari, snimatelji i fotografi iz bivše Jugoslavije za poseban doprinos slobodi medija, dobio je i naš nedjeljnik. Nagradu dodjeljuje u okviru projekta Probudi se! redakcija appeltreport-a iz Zagreba. U Crnu Goru dolazi sedam Guščjih pera. Dobili su ih Monitor, Vijesti i Dan, zatim Boris Pejović – fotoreporter Vijesti i Mihailo Jovović, zamjenik glavnog i odgovornog urednika Vijesti, koje su gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i njegov sin Miljan napali nakon što je Pejović snimio nepropisno parkirani automobil u vlasništvu gradonačelnikova sina. Nagradu je dobio i Mladen Stojović, sportski novinar iz Bara, koji je u serijalu TV B92 Insajder 2008. progovorio o fudbalskoj mafiji i bio brutalno pretučen u svom stanu u Baru. Priznanje je posthumno dobio i Duško Jovanović, bivši glavni urednik Dana, kojeg su nepoznati počinitelji ubili 2004.

PORODIČNI BIZNIS U CRNOJ GORI
Đukanović bogatiji od Obame

Na listi o imetku predsjednika vlada i država svijeta, koji objavljuje Vikipedija, nalazi se i ime crnogorskog premijera Mila Đukanovića, čija je imovina procijenjena na 14,8 million američkih dolara. Ispod Đukanovića na listi su francuski i predsjednik SAD Nikola Sarkozi i Barak Obama. Podatak o Đukanovićevoj imovini je uzet iz istraživačkog teksta Đukanovićeva Crna Gora kao porodični biznis, koji je objavljen na internet stranici Centra za istraživačko novinarstvo, kao i na web site www.publicintegrity.org. „Bez obzira na porijeklo njegovog novca, Milo Đukanović je danas bogat čovjek. Novinari Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) otkrili su da on posjeduje ili kontroliše imovinu i dionice u vrijednosti najmanje 14,7 miliona američkih dolara. To je u suprotnosti sa njegovom državničkom platom koja nikada nije prešla mjesečni iznos od 1.700 američkih dolara”, navodi se, pored ostalog, u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo