Povežite se sa nama

OKO NAS

IVAN STARČEVIĆ, VLASNIK EKSPORPRISANE ZEMLEJ U PRŽNU NEZADOVOLJAN CIJENOM DRŽAVE: Sramno jeftino

Objavljeno prije

na

„Cijena koja nam se nudi za ekproprisanu zemlja je sramna”, kaže za Monitor Ivan Starčević , jedan od vlasnika zemlje u uvali Pržna koja se oduzima vlasnicima zbog projekta kompanije Qatari Diar na Plavim horizontima.

Taj projekat, turistički kompleks na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, prioritet je Vlade prema Planu prioritetnih projekata iz oblasti turizma, koji je za ovu godinu pripremilo resorno ministarstvo.

Pred Osnovnim sudom u Kotoru vodio se postupak u vezi eksproprijacije zemljišta, na kom su kao suvlasnici upisana fizička lica i Qatari Diar.

,,Činjenica je da se jedan broj vlasnika nije žalio na rešenje o eksproprijaciji, pa su Rešenja postala izvršna i krenulo se u postupak eksproprijacije, ali cijena koja je ponuđena , oko 70 eura po metru kvadatnom, ispod svakog nivoa, obzirom da se radi o građevinskoj zoni turističke namjene s visokim ekskluzivitetom”, kaže Starčević. On i njegova porodica su pred Upravnim sudom Crne Gore tužili Vladu za zloupotrebu institucije javnog interesa.

„Poređenja radi, prostor Almara Beach u Oblatni , koji kilometar dalje bez ikakve ozbiljne infrastrukture je prošle godine prodat za 400 eura po metru kvadratnom. Poreska Uprava je potvrdila svojim nalazom tu cijenu, i naplatila porez na promet nepokretnosti, a radi se o zelenoj-negrađevinskoj zoni”, kaže Starčević za Monitor.

On napominje da je Qatari Diar Property investment Montenegro u stoprocentnom vlasništvu QD Hotel and Marinas LTD Kipar i da država Crna Gora tu nema ni promila vlasništva: ,,Stoga se Vlada pretenciozno miješa u poslove privatnih investitora i uz to ne poštuje zakonom, Ustavom i međunarodnim propisima, zagarantovanu privatnu svojinu zlouputrebljavajući instituciju javnog interesa”, kaže Starčević za naš list.

Starčević tvrdi da postoje indicije da Qatari Diar pritiska Vladu da ispuni dogovore postignute još 2010. godine prilikom prodaje hotelskog kompleksa Plavi Horizonti u uvali Pržna u Krtolima za cjenu od 75 eura po metru kvadratnom.

„ Qatari Diar je obećavao 250 do 300 miliona eura investicija, pa niko nije postavljao pitanje zašto i kome se Pržna prodaje po tako niskoj cijeni kad se okolna i totalno infrastrukturno neopremljena zemlja prodavala po 250 eura po metru kvadratnom. I onda, kad su srušili hotel Plavi horiznoti koji se dvije godine prije toga kompletan renovirao, kad su kupili Pržno za 75eura po kvadratnom metru , odjednom su iz Qatari diar nezadovoljni i žele da odu”.

Odluci Vlade o eksproprijaciji zemljišta na kom Qatari diar gradi kompleks, prethodila je najava katarskog fonda da će odustati od investicije u Crnoj Gori zbog problema sa zemljištem.

Problemi su nastali kada je 2012. godine donešen Nacrt Plana Pržna 2, kojim se predviđa izgradnja kompleksa ekstra luksuznih vila za tržište. Kako se nije mogao postići dogovor o kupovini količine zemljišta dovoljne da zadovolji apetite investitora, po riječima Starčevića, pribjeglo se triku sa Zakonom o eksproprijaciji.

,,U obrazloženju odluke o eksproprijaciji se uopšte pri tom ne daje odgovor na glavno pitanje – u čemu je razlika između luksuznih turističkih vila za tržište i visokoopremljenih stambenih objekata za tržište. Nijesu, jer bi to bilo kao da neko pokuša da objasni razliku između mrkve i šargarepe’., kaže Starčević.

„Razlika je samo to što se za vile sa četiri i više zvjezdica može utvrditi javni interes, a za stambene objekte ne. Vile su oslobođene plaćanja komunalija, čime se uskraćuje budžet Opštine Tivat, dok se za stambene objekte mora platiti sve”, kaže Starčević i dodaje da su se u zakonskom roku žalili Vrhovnom sudu za zaštitu zakonitosti.

,,U konkretnim razgovorima sa našom porodicom, koji su se svodili na to da ne želimo da prodajemo zemlju već da gradimo za sebe svoj objekat, jer površina koju posjedujemo to omogućava, a uklapajući se u arhitektonske i urbanističke standarde koji važe u čitavom kompleksu i ravnopravno učestvujući u troškovima oko infrastrukturnog opremanja zemljišta, odgovor je bio negativan kao i na sve predloge koji nisu podrazumjevali prodaju”, navodi Starčević.

On podsjeća da je prije privatizacije HTP Primorje, vlasnik hotela Plavi horizonti, kupovala zemlju unutar i oko kompleksa po cijenama od 100 do 150 eura po kvadratu.

,,Koja li je ekonomska logika kupovati nešto po 100 do 150 eura po kvadratu a prodati ga po 75eura po m2, dok privatni investitori plaćaju okolno zemljište po 250 eura bez puta i bilo kakve infrastrukture”, pita se Starčević i navodi da se Planom Pržna 1 Qatari Diar obavezuje da izgradi „pravi hotel” sa 5 zvjezdica i sa pripadajućim vilama, što bi se u nekom narednom periodu dalo nekom renomiranom operateru na upravljanje.

U dokumentu resornog mistarstva navodi se da je ugovor o kupoprodaji zaključen prije pet godina, a njegova vrijednost je bila 25 miliona eura. Procijenjena vrijednost investicije je, kako je navedeno, je 250 miliona eura. Očekuje se da se pri kraju godine omoguće uslovi za početak radova na tržnom centru i luksuznom hotelu.

U januaru su izdati Urbanističko tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju hotelskog kompleksa na četiri urbanističke parcele i parceli obalnog šetališta i pristupnih saobraćanica u zahvatu izmjena i dopuna urbanističkog projekta „Pržno 1” opština Tivat. Vlada je 8. maja ove godine dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata opšteg interesa mješovitog rizorta, koji obuhvataju zonu UP 1, površine pod saobraćajnicama.

,,Nakon izhradnje telekomunikacione mreže na projektnoj lokaciji, uslijediće pripremni radovi šireg obima, koji uključuju saobraćajnu infrastrukturu i komunalno opremanje terena, kako bi se stvorile pretpostavke da na jesen ove godine počne izgradnja tržnog centra, a do kraja godine i luksuznog hotela”, navodi se u vladinom dokumentu.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

Izdvojeno

TRI DECENIJE OD PROGLAŠENJA EKOLOŠKE DRŽAVA: Građani prinuđeni da protestima brane prirodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dan uoči obilježavanja 30. godina od proglašenja ekološke države, ekolozi su najavili protest. Smatraju da se nema što slaviti. I pored silnih obećanja nove vlasti, mještani su i dalje prinuđeni da protestima brane svoju životnu sredinu

 

U ponedjeljak 20. septembra obilježiće se 30 godina od proglašenja Crne Gore za ekološku državu. Biće svečano. A na terenu i nema mjesta za pretjerano slavlje. Veliki zagađivači Termoelektrana Pljevlja, Kombinat aluminijuma, Željezara, i dalje nesmetano truju vazduh i prirodu. A kao i prije promjene vlasti građani su prinuđeni da protestima brane životnu sredinu u kojoj žive.

Desetak mještana potkomovskih sela u Andrijevici su prošlog četvrtka uhapšeni nakon što su blokirali prolaz kamiona preduzeća Bojkomerc. Mještani su poručili da je dosta bilo pljačke njihovog bogatstva i traže od Vlade da što hitnije preispitaju koncesione ugovore i da zaustave svaku dalju sječu šume na tom prostoru.

,,Posebno tražimo da se zaustavi izvođenje bilo kakvih radnji u dijelu Bradavca gdje se nalaze izvori pitke vode s kojih se nekoliko sela napaja vodom. To je naš ultimatum, jer ako dozvolimo da se nastavi dalja sječa šume, onda će naša sela zbog pokretanja strmog terena nestati s lica zemlje”, poručio je mještanin Strado Babović.

I prije i poslije hapšenja, mještani zahtijevaju da se što prije, u cilju sprečavanja daljeg uništavanja šuma, vodoizvorišta i putne infraksture od strane koncesionara, iniciraju izmjene zakona o upravljanju državnim resursima.

Vladi se ne žuri, a važeći zakon je na strani koncesionara. Nakaradni zakoni i ugovori iselili su narod sa ovih prostora, kazao je na protestnom skupu održanom u nedjelju u Konjuhu Rašid Marković, koji je govorio u ime drvoprerađivača. ,,Evidentno je da je šumaska mafija potpomognuta svim institucijama i kapacitetima države. S prirodnim resursima nestaje narod sa sjevera i to je državni udar”, istakao je Marković.

Na protestu je drvoprerađivač iz Plava Edin Šarkinović objasnio: ,,Jedan kamion koncesionara preveze u prosjeku oko 40 kubika balvana. Ta drvena masa se prodaje za oko 4.000 eura i ta sirovina ide preko granice. Kada bi taj jedan kamion građe lokalni drvoprerađivači pretvorili u neku uglačanu dasku, imali bi prihod od 12.000 eura, a ako bi od tog drveta uradili patos imali bi 20.000 eura. Takođe, država bi preradom tog drveta uzela četiri puta veći prihod po osnovu PDV-a, u odnosu na ono što daje koncesionar. Uz to, određenim vidom poluprerade zaposlio bi se značajan broj radnika. Sve zajedno ukazuje da je po srijedi velika pljačka naroda i države”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO SE FABRIKA PEŠKIRA NAŠLA U STEČAJNOJ MASI AUTOPREVOZNOG PREDUZEĆA SIMON VOJAŽ: Gume, kočnice, peškiri, dizalice

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ispostavilo se da  fabriku peškira u bihorskom selu Savin bor nije gradio ni  turski bisnismen Ismail Arslan, kako se mislilo, niti predsjednik Opštinskog odbora DPS u Petnjici Mehmed Adrović, suvlasnik “Simon vojaža”, prije uvođenja stečaja.

 

Kada je nedavno objavljen oglas za prodaju beranske autoprevozne kompanije “Simon vojaž” kroz stečaj, saznalo se da je u stečajnu masu ušla, i da je zajedno sa cjelokupnom imovinom , na prodaju data i imovina u selu Savin Bor. Tada se i otkrilo da se radi o nesuđenoj fabrici peškira u tom bihorskom selu.

Tako se ispostavilo da ovu fabriku niti je gradio turski bisnismen Ismail Arslan, kako se mislilo, niti predsjednik Opštinskog odbora DPS u Petnjici Mehmed Adrović, koji je bio suvlasnik “Simon vojaža”, prije uvođenja stečaja.

Kada su stupili u štrajk polovinom 2020. godine, radnici “Simon vojaža” su javno pitali zašto je Adrović njihovim novcem pravio fabriku u svom rodnom selu. Tada to niko nije demantovao, a sada se ispostavilo da fabrikazaista  jeste građena novcem “Simon vojaža” i ušla je u stečajnu masu koja će se polovinom oktobra naći na javnoj licitaciji.

Kakvi su samo hvalospjevi ispjevani Ismailu Arslaniju, kome sada nama ni traga, i Mehmedu Adroviću te 2017. godine, neposredno pred lokalne izbore u Petnjici. Četrdesetdvogodišnji Arslani je predstavljen kao suvlasnik kompanije “Euro Bor” u okviru koje je trebalo da radi fabrika peškira i partner Mehmeda Adrovića.

Navodno je tih dana dopremio iz Turske prve metre sirovine za izradu bihorskog peškira koji će, kako je tvrdio „pokoriti“ region.

Arslanov partner u poslu, Mehmed Adrović tada je govorio da je optimizam turskog tekstilca opravdan, a da je njegov portfolio više nego impresivan.

Lokalni mediji pod kontrolom DPS-a potrudili su se i da objave po nešto iz njegove biografije, kao na primjer, da je rođen u Denizliju, turskom gradu poznatom po razvijenoj tekstilnoj industriji. Da je dvadeset godina u poslu sa tekstilom, kao i da je oženjen i da ima troje djece, “koja ga gledaju samo tokom praznika”.

“Moj put je manje-više sličan mnogim biznismenima. Počeo sam kao običan radnik, pekao sam zanat i znao sam svoje sposobnosti. Vrlo brzo sam otvorio fabriku u Denizliju gdje sam zapošljavao 200 radnika” – pričao je Arslani za portal Radio Petnjica.

Ostalo je zapisano i da su njegovi počeci vezani za ogromno tursko tržiše ali je, kako je ispričao, brzo uvidio mogućnosti internacionalnog poslovanja, pa je počeo da osvaja tržišta Francuske, Njemačke, Austrije, SAD, Balkana.

“Već dvije godine radim i za UN. Ne mogu reći o kojim konkretno instituciojama se radi jer je ugovorima to zabranjeno ali mogu reći da je riječ o veoma ozbiljnim poslovima” – tvrdio je Arslani.

Ovaj turski biznismen je ispričao da je sa prijateljem iz Izmira obišao Balkan. Rekao je da zna za Balkan sa istorijskog aspekta kao bitan “ali i to da je sada bitan i kao poželjno tržište”.

“Obišli smo sjever Crne Gore, imali smo puno sastanaka, od kojih su neki bili potpuni promašaji, a neki pun pogodak. Tako sam otkrio i Petnjicu kroz lik i djelo ozbiljnog privrednika Mehmeda Adrovića” – kazao je tada Arslani.

Mehmed mu je navodno u tri sata ujutru, kada su se sastali, rekao da “želi da učini nešto za ovaj narod i da vjeruje u uspjeh”.

“Njegove potrebe i ozbiljnost su se poklopile sa mojim razmišljanjem. Tako je sve krenulo” – pričao je Arslan.

 

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NOVO OBEĆANJE O BOLJEM GAZDOVANJU SPORTSKOM INFRASTRUKUROM KOLAŠINA: Država opet najavljuje pomoć  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najvažniji  objekti kolašinske sportske  infrastrukture  primjer su nebrige i neuspješnih pokušaja Opštine da brine o njima. Ovih dana iz Vlade opet stižu  obećanja o drugačijem  gazdovanju Domom mladih i sportskom halom

 

Sportska hala i Dom mladih u Kolašinu izgrađeni su prije 20 godina, a nijedan od ta dva objekta nije potpuno stavljen u funkciju. Štaviše,  Dom mladih je već deceniju bez ikave namjene i skoro je ruina.  Prema onome što je nedavno, prilikom posjete Kolašinu,  izjavio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, slijedi obiman posao rješavanja i pravnih i infrastrukturnih problema.

Oba objekta se nalaze u tzv. Sportskoj zoni i oba su dio premabicioznih višedecenijskih planova o Kolašinu kao centru za pripreme vrhunskih sportista. Zajedničko im je i to što ni posle dvije decenije od kako su izgrađeni,  nemaju upotrebne dozvole. Dom mladih, prema podacima,  Uprave za katastar i državnu imovinu Crne Gore,   ni građevinsku.

Taj turistički objekat radio je  svega nekoliko godina i bio je dat na upravljanje privatniku, odnosno Košarkaškom klubu (KK) Gorštak.  Nakon toga, Opština,  čije tada bio vlasništvo, prepustila ga je vandalima i zubu vremena.  Iz objekta je   ukraden namještaj, električni aprati,  polomljena vrata i prozori, fasada uništena…

Gradnja sportske hale u neposrednoj blizini, počela je u  maju 1996. godine. Bio je to  kapitalni projekat podrške  ekonomskom i turističkom razvoju Kolašina. Stavljena je u funkciju 13. jula 2001. godine, a već deceniju kasnije započela je njena kompletna rekonstrukcija. Izgradnju tog objekta, preko tadašnje Direkcije javnih radova, finansirala je Vlada.  Opština je samo ustupila zemljište.   Iz državnog budžeta izdvojen je novac i za rekonstrukciju, koja je podrazumijevala zamjenu  parketa, grijanje na plin i modernizovane svlačionice. Međutim, sve do sada nije završena fasada. Za rekonstrukciju je potrošeno  više od million eura.

Oba objekta su sada vlasništvo države. Dio  imovine u Sportskoj zoni,  prije nekoliko godina,   Opština  je ustupila državi i tako kompenzovala dio pozamašnog poreskog duga.

U više navrata propali su pokušaji kolašinske lokalne vlasti da halom i Domom mladih  gazduje domaćinski.  Formirano je bilo i preduzeće koje je trebalo da  upravlja tiim objektima i ostalom sportskom infrastrukturom.  Međutim, jedinu korist od njega je imao direktor Srećko Medenica.  On je, tokom 2011.  godine bio direktor JP Sportski centar i za to primao zaradu, a u preduzeću niti je bilo više  zaposlenih niti je poznata čime se bavilo.

Hala je Opštini postala prevelik teret i zbog tuga za utrošenu struju od skoro 200.000 eura.   Nekoliko godina  tom objektu je bila isključena električna energija. Sportisti trenirali uz svjetlost šterika, a prostorije su zagrijavali ložeći peći na drva.

U međuvremenu je država navila formiranje novog preduzeća Centar  za pripreme sportista. Te planove sugrađanima je 2014. godine prenio tadašnji predsjednik Opštine Darko Brajušković.

„Imam uvjeravanja sa državnih adresa i da će smještajni kapaciteti u Domu mladih biti preuređeni i podignuti na veći nivo, daleko uslovniji za boravak. Sve to, računajući i nadavno završeni fudbalski teren i još neke infrastrukturne investicije, omogućiće Kolašinu da postane konkurentno mjesto za pripreme sportista, za šta je klimatski idealan”, saopštio je tada  Brajušković.

Projektom, kako je najvaljivano, trebalo je da bude  biće obuhvaćena pored dva objekta i zemljište od 30.000 matara kvadratnih.  Planovi se nikad nijesu obistinili, pa su i Opština i država još jednom pokazale da nijesu imale  volje da brine o vrijednom dijelu sportske infrastrukture.  U Kolašinu sada opet imaju velika očekivanja od države.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo