Povežite se sa nama

INTERVJU

IVO KOMŠIĆ, ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH TOKOM RATA DEVEDESETIH: Novi kompromis između zapada i Rusije na račun BiH

Objavljeno prije

na

Nije vijest da nema „Dejtona dva“, takav novi sporazum nije moguć jer bi američka administracija morala priznati da je njihov sporazum o miru u BiH bio promašaj

 

MONITOR: U obraćanju u BiH parlamentu,  novi visoki predstavnik za BiH je rekao da „nije Pedi Ešdaun“ kao i da su njegova Bonska ovlašćenja „u fioci“. Kako ste Vi razumjeli njegov nastup?

KOMŠIĆ:  Visoki predstavnik Šmit je imao i inauguralni govor, govor kojim se obratio be-ha javnosti. U tom govoru on je objasnio da mu je mandat evropski put BiH i put ka NATO-u. Uvjeravao je javnost da za takav mandat ima podršku svih zemalja EU, Britanije i SAD-a. Na tom putu kao prepreka stalno stoji Dodik, Rusija i Srbija. Dakle, jasno je što treba raditi, mora ukloniti prepreke. To se ne može uraditi floskulom o dogovoru između tri naroda. On treba upotrijebiti moć koju ima po Dejtonskom sporazumu. Naše stanje je posljedica agresije na BiH, odnosno rata kojega građani ove zemlje nisu htjeli. Nitko ih nije pitao 1992. godine žele li rat. Na referendumu su se jasno izjasnili što žele. Poslije toga su napadnuti. Da je postojala mogućnost dogovora naroda ne bi bio potreban Dejtonski sporazum. Uostalom, on je uslijedio nakon vojnog sloma Karadžićeve RS, ne nikakvim sporazumom s njim. Dejtonski sporazum je nametnut sporazum i visokom predstavniku je dat mandat da ga čuva i omogući provođenje. Posljednji javni istupi visokog predstavnika su u suprotnosti s onim što je najavio u svom inauguralnom govoru.

MONITOR: U  Sarajevu su ponovo  predstavnici SAD-a i EU, Metju Palmer i Angelina Ajkhorst. Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, Palmer je izjavio da posrednici nemaju „konkretna riješenja“ i da se radi o „injekciji hitnosti“. Ali pitanje zakonodavnih reformi u BiH „na stolu“ je od 2011, poslije prvih presuda Evropskog suda za ljudska prava?

KOMŠIĆ:  Fnkcioneri zemalja koje su potpisale Dejtonski sporazum i garantirale njegovo provođenje, prije dolaska u BiH u posredničku misiju, daju veoma jasne izjave o njihovom mandatu, a nakon dolaska nejasne i kontradiktorne. To se uglavnom desi nakon njihovih posjeta Zagrebu i Beogradu. To me podsjeća na Holbrukovu šatl diplomaciju. Pripremajući Dejtonske pregovore on je uvijek prvo išao Tuđmanu i Miloševiću, a onda dolazio u Sarajevo sa prijedlozima koje je s njima dogovorio. On je pravio kompromise koji se nisu smjeli napraviti. Zato danas imamo Sporazum sa kontradikcijama i diskriminacijama koje se pokušavaju otkloniti promjenama Ustava i Izbornog zakona. Opet se pravi ista greška, traže se kozmetičke izmjene, traže se kompromisi koji se ne mogu održati. Nefunkcionalnost države proizašla iz Dejtonskog ustava nije od jučer, presude Međunarodnog suda za ljudska prava stare su preko deset godina. – Što su uradili oni koji su odgovorni za provođenje Dejtonskog sporazuma,  presuda Haškog suda i Međunarodnog suda za ljudska prava?

MONITOR: Milorad Dodik je rekao medijima da se sa visokim funkcionerom Stejt departmenta, Gabrijelom Eskobarom, složio da nema „Dejtona dva“ i da se ne spominje članstvo u NATO-u, napominjući da Eskobar i „prijeti“.

KOMŠIĆ: Još ne znamo s čime će gospodin Eskobar doći u BiH. Dodik nije dobar izvor informacija jer on sve prilagođava sebi. Nije vijest da nema Dejtona dva. Takav novi sporazum nije moguć jer bi američka administracija morala priznati da je njihov sporazum o miru u BiH bio promašaj. Oni mogu samo insistirati na njegovom provođenju i doradi. Realno je očekivati „prijetnje“ jer se Dodik otvoreno suprotstavlja visokom predstavniku i u kontinuitetu djeluje antidejtonski. Teško je povjerovati da bi američka administracija poklekla pred Dodikom, bez obzira s kojom odlučnošću i obećanjima iza njega stoji Rusija.

MONITOR: Uslijedila je i velika regionalna živost glavnih aktera BiH krize. Dodik je nenajavljeno došao kod Zorana Milanovića, a Dragan Čović kod Aleksandra Vučića. Djeluje da je Dodik i dalje glavni pion u ovoj slagalici?

KOMŠIĆ: „Živost“ je u stvari kriza koju je izazvao Dodik. S obzirom na to da on svoju politiku koordinira s Čovićem, ne iznenađuju ove posjete Beogradu i Zagrebu. Možda im se čini da je uvjerljivije za svijet ako dobiju direktne instrukcije, Dodik u Zagrebu, Čović u Beogradu. To je jedinstvena politika, kao što je bila ona Tuđmana i Miloševića, Bobana i Karadžića. Međutim, previdjeli su glavnu stvar – Tuđman i Boban, Milošević i Karadžić imali su vojsku u BiH kojom su diktirali stanje u BiH i sve političke procese. Što danas imaju ovi njihovi trabanti? Imaju samo blefove. Milanović i Vučić se samo blamiraju pred svijetom. Njihova moć je balon koji međunarodna zajednica može ispuhati jednim ubodom.

MONITOR: U Beograd će, izgleda, za sljedećeg ambasadora SAD-a doći Kristofer Hil. Njegova diplomatska karijera je usredsređena na ključna svjetska žarišta nestabilnosti. Da li Hil dolazi na Zapadni Balkan, u pravom trenutku, momentumu, za razrješenje naših glavnih kriza, u BiH i na Kosovu?

KOMŠIĆ: Gospodin Kristofer Hil je diplomata s velikim iskustvom, posebno u kriznim područjima svijeta. Zna sve okolnosti u kojima je nastao Dejtonski sporazum i sigurno zna sve njegove slabosti. Važno je i to da je bio blizak s Ričardom Holbrukom, što znači da poznaje i njegove nedoumice i naknadne stavove o tim slabostima. On dolazi u pet do dvanaest. Kamo sreće da je došao ranije, dok politički odnosi nisu bili u ovoj mjeri narušeni. U nekim vremenima bilo je više prostora za djelovanje i to bez radkalnih mjera. Sada je situacija zaoštrena i traži radikalne mjere.

MONITOR: Nedavno se pojavila Vaša knjiga „ Tuđmanov haški profil-udruženi zločinački poduhvat u BiH“. Tu vtrdite da je sadašnja politika Hrvatske prema BiH, nastavak Tuđmanove.  Sada Zoran Milanović pokazuje najviše inicijative oko bosansko-hercegovačkih ustavnih i zakonodavnih reformi nizom akcija i prijedloga. Im li on u tome podršku EU?

KOMŠIĆ: Jedan od važnih motiva nastanka moje knjige je politika koja se u kontinuitetu vodi iz Hrvatske prema BiH. Milanović je veći tuđmanovac u tom smislu nego što su mnogi u HDZ-u. Htio sam pokazati da je Tuđmanova politika rezultirala zločinima koji su osuđeni u Haškom sudu. Priložio sam dokumentaciju Suda koja pokazuje da je Tuđman bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata. To mora znati hrvatska javnost. To bi morao znati i Milanović kao predsjednik države. Međutim, on se oglušuje o povijesne činjenice koje je dokazao Međunarodni sud, on negira zločine koji su izvršeni u BiH, iako ih izvršitelji zločina priznaju, on se suprotno Dejtonskom sporazumu miješa u unutarnje odnose u BiH, on ponavlja Tuđmanovu fiksaciju da je predsjednik be-ha Hrvata i sl. Očito je da od nekih zemalja EU ima podršku jer bi ga netko iz institucija Unije već opomenuo i zaustavio. Pitanje je koliko su neke zemlje EU promijenile svoju politiku prema BiH koju su vodile u ratu. Trideset godina je prošlo od početka ratova u SFRJ-u.

MONITOR: Vi ste  profesor filozofije i sociologije, autor ste teorijskih radova – ali ste i učesnik u politici,  bili ste i predstavnik države. Koji su glavni činioci tako razornog raspada  Jugoslavije?

KOMŠIĆ: Činioci raspada naše bivše države, koja je bila razvijenija od mnogih evropskih zemalja i imala ogroman međunarodni ugled, su i unutarnji i vanjski. Bilo je za očekivati da će nakon pada Berlinskog zida proces urušavanja komunističko-socijalističkih država zahvatiti i Jugoslaviju.  Mnoge zemlje Zapada bile su žestoki protivnici našeg socijalističkog uređenja i  jedva su dočekale priliku da ga sruše. Nije smio ostati u Evropi niti jedan takav poredak koji je bio uspješan. Jednostavno, trebalo ga je zbrisati s lica zemlje. To je sve bilo za očekivati. Nije bilo za očekivati da će se unutar zemlje naći akteri koji će to tako lako prihvatiti. Velikodržavne ideje su preovladale i nacionalisti su uvidjeli priliku da konačno ostvare svoje ideje koje nisu mogli ostvariti u socijalizmu. Oni su uklopili svoje ideje u vanjska nastojanja. Da nisu imali podršku ne bi ni bilo rata niti bi tako dugo trajao. Rezultat je katasrofalan i za nas, tj. sve narode bivše države, ali i za međunarodnu zajednicu koja ima stalnu prijetnju za svoju stabilnost.

 

Ponašanje Rusije prema novom visokom predstavniku je kontinuitet njihove politike prema BiH

MONITOR: Novi visoki predstavnik, Kristijan Šmit, imao je  prvi nastup u Parlamentu BiH. Tome nisu prisustvovali poslanici iz RS-a.  Navedeni razlog je što izbor Šmita nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN-a, a sada je ruskim zalaganjem spriječen da tamo podnese izvještaj. Pokazuje li to jasnu spregu ruskih vlasti i Dodikove RS lojalne politici Beograda?

KOMŠIĆ: Ruski predstavnici u međunarodnim institucijama odavno ne podržavaju visokog predstavnika. Ranije, u vrijeme prethodnog visokog predstavnika, oni su redovno odbijali njegove izvještaje o stanju u BiH i o implementaciji Dejtonskog sporazuma. Također, oni su odbijali sve deklaracije i akte koje su donosili visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH  (PIC-a). Dakle, njihovo ponašanje je kontinuitet njihove politike prema BiH. U Upravnom odboru PIC-a uglavnom su bili usamljeni, što znači da su se suprotstavljali zemljama članicama EU, SAD-a i  Velikoj Britaniji, a to su danas najznačajniji akteri u svjetskoj politici.To jasno pokazuje u kakvoj sprezi je Dodik s ruskom politikom i politikom koja se vodi iz Beograda, a s druge strane, pokazuje da su te politike faktički u sukobu s vodećim politikama svijeta. To se mora ozbiljno uzeti jer se radi o politici koja ruši Dejtonski sporazum, a on je inače Opći okvirni sporazum za mir. Ne radi se samo o miru u BiH nego o miru u regionu, o miru u cijeloj Evropi.

Ne bih volio nagađati o tome šta se sve dešavalo oko nastupa visokog predstavnika u BiH  na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a. Nemam dovoljno informacija o tome. Očito je da je postignut neki kompromis na račun BiH. Američka administracija je dala ustupak Rusiji, ali ne znamo što su dobili. Zapovjednik EUFOR-a u Sarajevu je izjavio da je stanje u BiH stabilno. Sve su to kontradikcije.

 

Kao član pregovaračkog tima, bio sam protiv ovakvog Dejtonskog sporazuma

MONITOR: Kao „ratni“ član Predsjedništva BiH, učestvovali ste u mirovnim pregovorima za okončanje rata. Šta za Vas predstavlja Dejtonski sporazum?

KOMŠIĆ: Kao član be-ha delegacije u Dejtonu bio sam protiv ovakvog  Sporazuma jer nije bilo teško procijeniti da entitetska država ne može funkcionirati. Bilo je jasno i da će Dejtonski ustav održavati i produbljivati diskriminacije koje su u njega ugrađene. To pokazuju presude Međunarodnog suda za ljudska prava. Država je nefunkcionalna, nedemokratska i neracionalna. Međutim, u Dejtonu je preovladalo mišljenje da je mir prioritet, a da će se ostale slabosti u Sporazumu vremenom otklanjati. Međutim, da bi se napredovalo potrebno je eliminirati ratne politike. To Sporazum nije učinio i one traju do danas. Utoliko je važniji angažman visokog predstavnika i njegova odlučnost. On treba očuvati ono što piše u Sporazumu, a to je suverena, nedjeljiva, demokratska i međunarodno priznata država.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

STEFAN ĐUKIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA: Čekanje pravde

Objavljeno prije

na

Objavio:

DPS se konsolidovao, ponovo preuzima kontrolu nad resursima  države. Istovremeno, mislim da je konačno jasno da oni nikad više neće imati snagu kao prije avgusta 2020. DPS neće doživjeti sudbinu SPS-a nakon 5. oktobra ali neće nikad više biti crnogorski autokrata preko Mila Đukanovića. Cijena je vjerovatno to što nećemo doživjeti pravdu, što će u najboljem slučaju funkcioneri te partije odgovarati za samo mali broj afera putem kojih su se bogatili na račun građana

 

MONITOR:  Ove sedmice premijer Dritan Abazović u posjeti je Beogradu. Posjeta se predstavlja kao pokušaj normalizacije odnosa između dvije zemlje. Da li se normalizacija postiže posjetama ili adekvatnim politikama?

ĐUKIĆ: Opravdano je sumnjati u mnoge stvari kada se radi o premijeru Abazoviću ali ne i u to da želi najbolje odnose sa svim državama regiona. Nakon decenija vlasti koja je nedostatak spoljne suverenosti kompenzovala svađanjem sa ,,komšijama” dobro je da na vlasti imamo nekoga ko želi bolje odnose. Normalizacija se naravno ne postiže posjetama i fotografisanjem, ali su međusobni kontakti na vrhu neophodni da bi došlo do donošenja zakona i uredbi koje mogu da olakšaju život običnim građanima – jedinstveni granični prelazi (kao što imamo sa Albanijom i BiH), zajednički poslovni projekti, međusobna ulaganja, otvoren platni promet, to su samo neka od potencijalnih rješenja koja bi građanima značajno pojednostavila mnoge stvari u poslovanju, komunikaciji sa rodbinom i prijateljima i slično. Nadamo se da oni u Vladi koji se, iz njima poznatih razloga, protive normalizaciji odnosa neće biti u prilici da dobra rješenja opstruiraju.

MONITOR: Kao jedna od tema pominje se i potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC-om. Mislite li da je način na koji se do sada govori i rješava taj problem adekvatan?

ĐUKIĆ: Dobar potez Vlade je objavljivanje radne verzije Temeljnog ugovora sa SPC-om. Koliko se može vidjeti njegove odredbe su veoma slične, pa čak i identične kao one u ugovoru sa Islamskom zajednicom i Konkordatom sa Vatikanom. Nesumnjivo je da ovo pitanje treba rješavati, predugo se o njemu priča i previše zaokuplja pažnju javnosti. Naravno da određene strukture, bilo iz istinskih nacionalističkih poriva, bilo iz svijesti da na nacionalizmu mogu profitirati, žele da održe ovo pitanje još mnogo godina u žiži javnosti. Zato se i odmah krenulo sa pričom o ,,izdaji” i o apstraktnim i nikad definisanim interesima ,,građanske Crne Gore”. Neophodno je da iz javnog diskursa ,,istjeramo” tu zapaljivu retoriku forsirane mržnje, vidjeti da li postoje suštinski problemi u pogledu slobode vjeroispovijesti i načela sekularizma i ovo pitanje završiti što prije.

MONTIOR: Koliko se aktuelne vlasti bave suštinskim pitanjima kvaliteta života građana, a koliko temama koje samo pojačavaju polarizaciju u društvu?

ĐUKIĆ: Mislim da ova vlast pokušava dvojako da djeluje. Neki potezi su nesumnjivo povučeni kako bi se spriječio udar na standard građana (kao što je smanjivanje akciza i ograničavanje marže) ali su to za sad prinudne i kratkoročne mjere. Iako je rano za neke dalekosežne poteze, trenutno ih ne vidimo ni u naznakama. Što se tema koje polarizuju tiče, očita je namjera Pokreta URA da neke od njih što prije riješi i stavi ad acta. To je korisno za društvo ali i njih kao partiju, jer nestankom ovih tema smanjuju manevarski prostor partijama starog režima na čije biračko tijelo plediraju.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VELIMIR VISKOVIĆ, KNJIŽEVNI KRITIČAR I ENCIKLOPEDISTA IZ ZAGREBA: Dolazi teška evropska zima 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bojim se da idemo prema bipolarnom svijetu u kojemu su na jednoj strani Kina i Rusija, na drugoj Amerika i NATO. Zapad je možda nadmoćniji kad su posrijedi avioni, tenkovi, brodovi, ali druga strana je razvila hipersonične projektile kojima Zapad ne može u ovom trenutku parirati. Da nema u rukama taj argument, siguran sam kako se Putin ne bi upustio u ovako neprikriven, otvoren sukob

 

MONITOR: Objavljena je Vaša autobiografija „O drugima, o sebi“. Zašto je važno da se osvrnemo na svoj „lik i djelo“?

VISKOVIĆ: Autobiografski diskurs u ovom trenutku dominantan je trend u svjetskoj književnosti; podsjetio bih samo na planetarni uspjeh norveškog pisca Karla Ove Knausgarda i njegovih šest autobiografskih romana objedinjenih pod naslovom „Moja borba“. Skoro cijelo „žensko pismo“ temelji se na ispovijedanju autobiografskoga iskustva.

Pa i klasici novoštokavskog jezika Danilo Kiš i Mirko Kovač puno su pisali o autobiografskom dokumentarizmu vlastite proze.

Ma, zapravo su vrlo rijetki oni pisci koji zaobilaze vlastito životno iskustvo i pišu isključivo o izmišljenim svjetovima.

A ja sam se odlučio za naslov „O drugima, o sebi“ zato što sam knjigu pisao kao niz zapisa o poznatim i bliskim ljudima, o tome kako su se oni upletali u moj život, kako sam ja prisutan u njihovima. Mislim da zapravo uopće ne postojimo kao nekakve potpuno inokosne jedinke, nas definiraju prije svega relacije s drugima: kako se mi odražavamo u njihovim životima, oni u našima.

MONITOR: Prema dostupnoj on-line evidenciji Nobelovog komiteta, Krleža je godinama bio kandidat državnih institucija i udruženja u Jugoslaviji, a Andrić „stranaca“. Da li su predlagači možda zasmetali Krležinoj šansi za Nobela i koliko i da li vanknjiževni faktori igraju ulogu pri odlučivanju Nobelovog komiteta?

VISKOVIĆ: Ne bih mistificirao ulogu predlagatelja; svake godine Nobelovu komitetu pristignu na stotine prijedloga za Nobelovu nagradu. Nužan preduvjet  da bi netko postao izgledan kandidat za Nobela jest da je preveden na velike svjetske jezike te na one skandinavske. I Krleža i Andrić ispunjavali su početkom 60-ih te preduvjete. Neki tvrde da Krleža nije prošao jer je bio ljevičar. Glupost, jer i Andrić je bio u Partiji, nije bio nikakav disident, a  akademici koji odlučuju o nagradi nisu se ni onda ni danas klonili izbora ljevičara, pa čak i deklariranih komunista. Mislim da je prevladalo to što je Andrić balkanskiji pisac, ali pisac koji je partikularno lokalno iskustvo svojim pripovjedačkim talentom izdigao na univerzalnu razinu. Uostalom, njegovim izborom akademici nisu pogriješili, iako ne bi pogriješili ni da su izabrali i Krležu.

MONITOR: Došlo je do velikog sukoba Zapada i Rusije, nakon njene vojne agresije na Ukrajinu. Kako Vama izgleda odgovor Brisela, ali i Londona i Vašingtona na rat u Ukrajini?

VISKOVIĆ: Putin jest napadom na Ukrajinu počinio flagrantnu povredu međunarodnog prava. To, gledajući pravno, a čak i moralno. Gledajući, pak, pragmatično, on je počinio isto ono što je Amerika godinama činila u  Vijetnamu, Iraku, Avganistanu, Libiji, Siriji, gdje je ili izravno intervenirala ili poticala pobunjeničke snage da promijene legitimnu vlast. To je sve Amerika počinila pretendirajući na položaj globalne velesile, zadnjih tridesetak godina jedine imperijalne sile.

Sad se suočavamo sa situacijom da Putinova Rusija čini to na što je dosad pravo polagala isključivo Amerika. Traži da je se prizna kao globalnu vojnu i političku silu. Zapad to energično odbija te se rat u Ukrajini pretvara u tzv. proksi rat, gdje zapravo Rusija ratuje protiv ujedinjenog Zapada.

Mislim da je unekoliko ova situacija usporedljiva s Kubanskom krizom s početka šezdesetih. Amerika tada nije dopustila instaliranje ruskih projektila na Kubi, u svojoj neposrednoj blizini. Rusija sada ne dopušta prodor NATO-a u svoju neposrednu blizinu.

U svemu tome užasno mi je žao ukrajinskog naroda koji je izložen strašnim patnjama. Ali osim Putina kao nesumnjivog krivca, ja krivca vidim i u SAD-u i Velikoj Britaniji koje su minirale Sporazume iz Minska. Ukrajina se ipak mora suočiti s činjenicom da u njoj živi 17 posto Rusa, još i tridesetak posto  rusofonog stanovništva; ne može se ta stvarnost mijenjati spaljivanjem, ubijanjem i izgonom protivnika radikalno čistog ukrajinskog identiteta, koji se očituje prije svega u svojoj protivruskosti. Bio je nužan kompromis, a nije bilo volje za njega.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR: Nijednoj partiji nije stalo do stručnjaka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Državu je uništilo partijsko zapošljavanje koje je patentirala vlast DPS-a i njegovih dugogodišnjih partnera. Državu neće izvući iz problema ponavljanje istog modela upravljanja

 

MONITOR: Politika se opet svodi na priču o „partijskim dubinama“, odnosno partijskoj preraspodjeli državnih pozicija. Šta Vama to govori?

ĐUROVIĆ: Nažalost, još  ne postoji makar jedan subjekat na našoj poltičkoj sceni koji je spreman da slijedi javno proklamovane principe u svom djelovanju i suprostavi se partijskom zapošljavanju. Sve poltičke partije koje participiraju u Skupštini su svoj politički rejting i podršku građana vezali dominantno za broj zaposlenih „po dubini“. U upravne odbore javnih preduzeća i  ustanova se imenuju članovi partija koje imaju često nedogovarajuću stručnu spremu i radno iskustvo. Vlada povjerava upravljanje državnim resursima licima koja su često nekvalifikovana za posao koji obavljaju. Posljedica takve politike je da takvi upravni odbori biraju za funkcije izvršnih direktora ponovo partijske činovnike, po unaprijed dogovorenim kvotama podijeljenim među partijama. Državu je uništilo partijsko zapošljavanje koje je patentirala vlast DPS-a i njegovih dugogodišnjih partnera   iz SDP-a i BS-a. Državu neće izvući iz problema ponavljanje istog modela upravljanja. Da bi se institucije profesionalizovale i počele izgrađivati upravo je potreban diskontinuitet sa lošom tridestogodišnjom praksom a ne njen nastavak. Nažalost, ni predsjednik Vlade a ni potpredsjednici iz SNP-a, SDP-a i BS-a nisu predložili drugačija rješenja od dosadašnje prakse. Očekivao sam da će makar neko od lidera partija koje participiraju u manjinskoj vladi predložiti da se polovina članova upravnih odbora bira putem javnog konkursa i tako stvori mogućnost da se u oporavak našeg društva uključi ljudski potencijal koji je smješten u prostoru van političkih stranaka. Razumljivo je da jedan dio pozicija pokrivaju partijski kadrovi kako bi se mogla sprovoditi politika Vlade ali nije dobro da se ne omogući ljudima koji imaju profesionalno iskustvo i integritet, da pomognu oporavak i suštinsku izgradnju institucija.

Tužna je istina da nijednoj partiji nije stalo do mišljenja onog dijela Crne Gore koji ne očekuje partisjko zaposlenje, koji je progresivan i koji zapravo jedini može dati podršku suštinskim promjenama. Vjerujem da će morati da dođe do novih promjena vlasti u skorijem periodu ali i do formiranja novih političkih subjekata kako bi se konačno stvorio zdravi politički centar od ljudi sa integritetom, koji sebe ne vide u politici do kraja  života, koji su profesionalno ostvareni i jednostavno rečeno-normalni.  Takvi su danas ubjedljva manjina u političkim partijama. Najgori dio crnogoskog društva su političke partije. Naravno, nisu sve jednako loše i jednako odgovorne za stanje u kojem se društvo nalazi. Da su partije bolje nego što jesu ne bi nam država bila u ovakvom stanju. Doskorašnja opozicija je godinama bila nefunkcionalna a najveći subjekti posvađani oko borbe za koji glas više. Slično ponašanje je nastavljeno i nakon promjene vlasti. Da bi nam bilo bolje, partije, kao subjekti koji imaju najveću moć da utiču na razvoj društva, moraju biti demokratičnije, spremne da se mijenjaju i spremne da u svoje upravljačke strukture uključe nove ljude iz svih segmenata društva. Zato se radujem kada se u partijama pojave nova lica koja imaju profesionano iskustvo i prepoznatljivost. Lideri političkih partija bi morali da budu svjesni problema i pomognu da se u njihovim redovima dese promjene. To može makar dijelom da se desi ukoliko se usaglase da promijene što prije izbormi sistem i omoguće građanima da glasaju direktno za sveje predstavnike (otvorene liste).

MONITOR: Mediji pišu i o desantu Demokratske partije socijalista na neke od važnih pozicija po dubini. Tu je i parlamentarna kontrola izvršne vlasti od strane iste partije. Koliko joj to daje moć, i šta to znači za ovo društvo?

ĐUROVIĆ: DPS pokušava da zadrži svoje biračko tijelo zapošljavanjem po dubini. Ipak, crnogorska dubina ima neko dno, postoji krajnja tačka u kojoj više neće biti mjesta u institucijama za sve partijske DPS kadrove. DPS neće moći da ponovo vrati sve one koji su ostali bez posla  nakon 30. avgusta 2020. Ta spoznaja proizvodi nervozu kod značajnog dijela bivših funkcionera DPS-a. Svakako, DPS kadrovi neće, na sreću, imati odlučujuću ulogu u upravljanju javnim preduzećima i ustanovama. Što se tiče Skupštine i kontrole DPS-a, mislim da je ta njihova uloga precijenjena. Siguran sam da DPS neće rušiti Vladu zbog bilo kog razloga jer njima izbori na bilo kom nivou ne odgovaraju. Znaju da će izgubiti vlast u Podgorici i drugim opštinama, a znaju i da će njihova snaga oslabiti nakon sljedećih parlamentanih izbora. DPS je svakim danom sve slabiji koliko se god upinjali njihov predsjednik i funkcioneri da objasne  svom biračkom tijelu kako je sve u redu. DPS odlaže stranačke izbore za predsjednika partije ali se ne može dovijeka odlagati ono što mora da se desi. Ako Milo Đukanović  ostane na čelu te partije ona je osuđena na propast jer niko sa Đukanovićem neće praviti koaliciju nakon sljedećih izbora. Sa druge strane je tužno da među 150.000 članova te partije nema jednoga dovoljno hrabrog da javno kaže Đukanoviću da treba da ode.

Da sam na mjestu predsjednika Vlade zaustavio bih sva zapošljavanja i popunjavanja upravnih odbora dok se u Skupštini ne izglasa novi saziv Sudskog savjeta, izaberu sudije Ustavnog suda,  imenuje vrhovni državni tužilac. To je strateški cilj države i on treba da bude ostvaren prioritetno a zapošljavanja mogu da sačekaju. Vjerujem da bi želja najvećeg broja partija  da zaposle što više svojih kadrova podstakla dogovore u Skupštini i ubrzala ispunjenje ključnog razloga zbog kojeg je formirana manjinska Vlada a koji treba da nas približi EU.

MONITOR: Mnoge stvari od kojih se živi čekaju da dođu na red. Novac za poljoprivrednike iz evropskih fondova još čeka da bude iskorišćen. Čekamo podzakonska akta koja će parovima omogućiti liječenje steriliteta o državnom trošku, i slično. Koliko su ova i prethodne vlade u službi građana?

ĐUROVIĆ: Potrebe i očekivanja građana su veliki. Pojedini procesi mogu sigurno brže da se sprovode. Vjerujem da nakon prvih 100 dana rada nove Vlade mogu da se analiziraju ostvareni rezultati. Nakon prethodne Vlade, u pojedinim resorima ostalo je mnogo zaostalih predmeta, nedovršenih procesa u izradi normativnih akata. Mislim da ipak postoji makar mali pozitivan trend kada je u pitanju odnos prema građanima. DPS je potpuno postao gluv u odnosu na potrebe građana nakon predugog vršenja vlasti. Prethodna Vlada pokazala je neke signale da joj je stalo do građana, ponekad zbog populizma i političkih ambicija pojedih ministara. Nadam se da će ova Vlada biti bolja od prethodnih, kao i svaka naredna. Dobro je da se sve partije nađu u poziciji vlasti i pokažu građanima šta znaju. Dobro je i da sve partije osjete kaznu građana jer ih to može učiniti odgovornijima.

MONITOR: Premijer Dritan Abazović najavio je nestašicu hrane i energenata. Da li je Vlada na tom polju uradila što je mogla?

ĐUROVIĆ: Pitanje nestašice hrane i energenata je veoma složeno pitanje u političkom i ekonomskom smislu. Ne znam šta je sve planirano ali moguće i da najavljeni rebalans budžeta bude jedan od mehanizama za iznalaženje sredstava da se unaprijed kupe neophodne zalihe  hrane  energenata i stvore robne rezerve.

MONITOR: Još čekamo i na ključne reforme u pravosuđu. U međuvremenu pale su važne optužnice, poput afere Telekom i Carine. Kako to komentarišete?

ĐUROVIĆ: Sudska vlast je uništena kao i sve druge institucije u prethodnih 30 godina. Ne iznenađuju pale optužnice ako se zna ko ih je pisao i sa kojom namjerom. Vjerujem da će tužilaštvo ipak u nastavku ovih procesa uspjeti da ponudi dokaze a nadam se i da će ipak doći do formiranja novog Sudskog savjeta i zamjene sudija u višim sudskim instancama koji su prilično kompromitovani brojnim aferama i dodjelama stanova od strane DPS vlasti na držanom nivou ali i na nivou Glavnog grada. Sada stranke u postupku žele da im se vrate usluge i pokloni.

MONITOR: Slučajevi hapšenja Vesne Medenice i Blaža Jovanića, čelnih ljudi pravosuđa, govore i o stanju u pravosuđu. Koliko je potrebno da se takvo stanje reformiše, i da li smo na pravom putu?

ĐUROVIĆ: Nakon 30 godina uništavanja institucija od strane DPS-a potrebno je neko vrijeme da se institucije počnu oporavljati. Brzina reformi zavisi od političkih partija koje mogu ubrzati ili usporiti ovaj proces. Ako ima imalo želje da se poprave stvari, ako je partijama imalo stalo do građana i ove države, onda će ubrzati dijalog oko sudskih instanci. Vjerujem da bi ohrabrenje moglo doći i od SDT-a u vidu nastavka procesuiranja sudija Vrhovnog suda koji su bili izvršioci nekadašnje predsjednice Vesne Medenice. Koliko je uništena ova država svakim danom će se znati sve više, a sve ono na što su ukazivali godinama nekoliko nezavisnih medija i NVO pokazalo se tačnim. Sudovi a i tužilaštvo su imali cjenovnike po kojima se mogla kupiti ,,pravda”. Očistiti pravosuđe od svih korumpiranih je moguće, ali je potrebno vrijeme. Na nižim instancama postoje kadrovi koji brzo mogu biti unaprijeđeni, a time bi počeo proces obnavlajnja ključnih institucija koje treba da pomognu uspostavlanju vladavine prava.

 

Tužilaštvo mora ući i u RTCG

MONITOR: Šta je sa reformom javnog servisa?

ĐUROVIĆ: Nakon smjene DPS-a tek je zapravo započeo proces tranzicije u Crnoj Gori. Kao i prethodna Vlada i trenutno rukovodstvo RTCG-a je dio mučnog perioda koji se morao proći. Reforma javnog servisa započeće kada se Savjet  RTCG-a oslobodi neprimjerenog partijskog uticaja i partjskih mučnih trgovina. I ovdje je potrebno profesionalno tužilaštvo. Savjetu RTCG-a predočeni su dokumenti koji su optužujući za prethodnog generalnog direktora Šundića. Vidjećemo da li će Osnovno tužilaštvo  procesuirati odgovorne ili će okrenuti glavu kao u najboljim godinama DPS-a. Danas je RTCG umjesto DPS-a pod uticajem većeg broja partija ali svaki prostor za uticaj partija će u nekom trenutku postati veoma problematičan. Političari RTCG doživljavaju kao bilo koju drugu instituciju koju treba po dubini pokriti po partijskom ključu. Ne može biti transformacije RTCG-a ako je generalni direktor nezakonito izabran. Reforma se može desiti promjenom zakonske regulative i doglednom primjenom. Neophodna je smjena Savjeta RTCG-a i menadžmenta kao prvi korak u uvođenju profesionalizacije RTCG-a.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo