Povežite se sa nama

OKO NAS

KOLAŠIN: HAOS U TAKSI PREVOZU: Ko poštuje zakon manje zarađuje

Objavljeno prije

na

Ukoliko nekog od pet-šest taksista parkiranih na kolašinskom glavnom trugu pitate za cijenu do, recimo, Ski centra, dobićete bar tri različita odgovora. Od šest do 15 eura košta devet kilometara vožnje do podnožja Bjelasice. Nekad i više, ukoliko neki od taksista, koji ne pripadaju nijednom udruženju, procijeni da je mušterija neobaviješten ili „dubljeg džepa”. Par iz Francuske nedavno je, kako su kazali, vožnju do planine i natrag platio 40 eura.

Takvo stanje traje godinama, a „divilji” taksisti svoju neumjerenost pokazuju naročito tokom turističke sezone, kada, ne plaćajaući nikave dažbine državi, zarađuju mnogo više nego njihove kolege koje legalno obavljaju posao.

Više od šest godina iz Udruženja Taxi –Tara apeluju na nadležne opštinske službe da spriječe nelegalni taksi prevoz. Zbog haotične situacije najviše trpe korisnici usluga, ali i legani taksiti. Do sada, kako kažu u Udruženju, nijesu primijetili da se iko od nadležnih ozbiljno pozabavio ovim problemom.

Predsjednik Udruženja Dragoljub Vlahović tvrdi da se mnogi Kolašinci lažno predstavljaju kao taksisti, a ne posjeduju ni jedan jedini papir neophodan za obavljanje te djelatnosti.

,,Nemju licence, taksi dozvolu i legitimaciju, nemaju taksimetar niti prateću dokumentaciju s kojom može da se obavlja javni prevoz putnika u drumskom saobraćaju. Taksiraju bez i jednog jedinog zakonskog osnova. Na taj način nas, koji poštujemo sve zakonske propise, dovode u nezavidan položaj. U nezavidnom položaju su i turisti, kojima, recimo, za vožnju do Ski-centra naplaćuju više nego dvostruko u odnosu na cijenu prema tarifi”, kaže on.

S druge strane, Kolašinci koji taksiraju „na divlje” tvrde da im je to jedini način da prehrane porodice. Više cijene pravdaju rijetkim prilikama da dobiju duže ture.

„Ne bih rekao da radim potpuno nelegalno, ali, istina je, nijesam uspio da pribavim licencu. Odavno se bavim ovim poslom i godinama sam izmirivao sve obaveze prema državi. Sada više nijesam u stanju. Konkurencija je ogromna. Postoje dva preduzeća za taksi prevoz, koja imaju dobru reklamu, pa njih, uglavnom, i zovu. U svakom slučaju sve je stvar dogovora i mušterija uvijek može da odbije da ga vozim po cijeni koju sam odredio i pozove nekog drugog”, kaže jedan od „divljih” taksita.

Najviše zarađuje, objašnjava, vozeći vjernike do Manstira Ćirilovac u Rečinama i to prema preporuci. Ne naplaćuje čekanje, ali priznaje da je cijena njegove vožnje znatno viša nego kolega iz udruženja. S obzirom na to da ima dobro terensko vozilo, često ga anagažuju i turističke agencije za organizovane ture preko planine. Tada, kako kaže, cijenu ne određuje sam, ali je, ipak zadovoljan, jer ponekad dnevno zaradi i po 50 eura.

Vlahović kaže da je problem i to što nelegalni taksisti zauzimaju mjesta na parkingu u centru grada. Iako se to, kako tvrdi, dešava naočigled svih, pa i onih koji bi trebalo da intervenišu, do sada niti je bilo kazni niti ikakvih posljedica za samovolju „divljih” taksista.

,,Nije jasno kako to godinama promiče nadležnima. S državnog nivoa nikad nijesu kontrolisali ovu oblast u Kolašinu. Lokalna uprava, takođe, ne radi svoj posao. Komunalna policija i opštinski saobraćajni inspektor žmure na ovu haotičnu situaciju. Sva aktivnost Komunalne policije svela se na opominjanje, pa ‘kolege’ koje nelegalno taksiraju nakon opomene skinu ‘firmu’ s vozila i na kratko je spreme u gepek. Poslije toga, sve po starom”, kaže Vlahović.

On podjeća da su iz Udrženja u više navrata obavještavali nadležne o divljim taksistima i tražili da riješe problem, ali uzalud. Uvođenje reda u taksi prevoz u Kolašinu, uvjeren je, pomoglo bi i popravljanju turističkog imidža grada. Posla ima za sve, samo je potrebno spriječiti nelojalnu konkurenenciju.

U novoj izvršnoj vlasti tvrde da još nijesu stigli da se pozabave problemom nelegalnog taksiranja. To, kažu, nijesu radili ni njihovi prethodnici, pa će biti mnogo posla.

„U ovih nekoliko mjeseci otkako je formirana vlast, taj problem još nije došao na red za rješavanje, iako smo ga svjesni. Cilj nam je da se u sve oblasti gradskog života uvede red pa, sigurno, ni taksi prevoz neće biti izuzetak”, tvrde u lokalnoj upravi.

Sve je više Kolašinaca koji koriste taksi usluge kako za gradske, tako i za vožnje do prigradskih naselja i sela. Taksisti, bilo da su članovi jednog od dva udruženja bilo da rade samostalno, ne sjede besposleni. Razlog za to je nepostojanje organizovanog javnog prevoza.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo