Povežite se sa nama

OKO NAS

KOLAŠINSKI SAOBRAĆAJNI IZAZOVI: Obilaznica zaobilazi interes mještana

Objavljeno prije

na

Brojna rješenja iz Nacrta ID PUP Kolašincima su bila problematična. Među tematskim cjelinama koje su podijelile javnost  je i planirana obilaznica gradskog jezgra. Jedni taj projekat vide kao spas od saobraćajne gužve u gradu, a drugi kao ugrožavanje poslovnih interesa lokalnih preduzetnika

 

Pored planiranog „zelenog pojasa“, najviše polemika, tokom javne rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna (ID) Prostorno-urbanističkog plana (PUP), izazvala su ponuđena rješenja za saobraćaj. Prije svega, obilaznica gradskog jezgra, koja bi, kako je planirano,  spajala magistralni put Mateševo – Kolašin sa skijalištima na Bjelasici i izmjestila  saobraćaj iz grada. Dužina predviđene obilaznice  sa kružnim tokom, bila bi 3,8 km i imala bi status regionalnog puta.

Zagovornici tog projekta smatraju da je obilaznica neophodna gradu, „jer bi se njenom izgradnjom rasteretio saobraćaj u gradskom jezgru, koji trenutno ne može prihvatiti veliki broj automobila i autobusa sa auto-puta“.

Prema onome što se moglo čuti na javnoj raspravi od mnogih  mještana, obilaznica može da nanese mnogo štete i državi i Kolašinu. Brojni su Kolašinci, koji smatraju da turiste od grada do skijališta treba da prevoze gondole.   Među zagovornicima takvog rješenja je i bivši predsjednik Skupštine opštine (SO) mr Milan Đukić. On za Monitor kaže da se na  javnoj raspravi nije mogla čuti  argumentovana i obrazložena potreba za obilaznicom.

„Smatram  da nam zaobilaznica, kroz brda oko Kolašina, nije potrebna,  jer se njome izmješta turistički pravac koji je i u teoriji i praksi – osnova turističkog prometa. Ako turisti budu prolazili van grada, onda građani Kolašina gube perspektivu za turizam i njemu komplementarne djelatnosti“, kaže Đukić.

Interes građana Kolašina je, tvrdi, gondola, koja bi kretala sa Luga i završavala na jednom od skijališta.  Kroz privatno-javno partnerstvo ili uz pomoć države, gondola bi, objašnjava Đukić, omogućila  ostvarivanje finasijskog interesa i lokalnoj upravi.

Prema njegovim riječima, izrada ID PUP je predug proces,  koji nije rađen u skladu sa brojnim aspektima prostornog i strateškog planiranja, a pogotovo u odnosu na interese Kolašinaca.

U mnogim zemljama, navodi sagovornik Monitora,  prostorno planiranje trpi pritisak i interesovanje različitih grupa, od krupnog kapitala, lokalnih vlasti, preko nosilaca privrednih djelatnosti pa sve do pojedinih vlasnika zemljišta. „Međutim, nigdje, kao u slučaju ID PUP Kolašin, nije zanemaren interes lokalnog stanovništva“, tvrdi Đukić, „Prostorno planiranje je strateško planiranje i od njega veoma zavisi budućnost grada. Proces predugo traje, a okolnosti se mijenjaju iz dana u dan. Određenim dezinformacijama i manipulacija pokušava se skrenuti pažnju sa glavnog programskog zadatka koji treba da ima svaki plan, a to je održivost kolašinske zajednice. Prostorno planiranje u slučaju Kolašina svedeno je na urbanističko, to jest, takozvano, ucrtavanje.“

Prema Đukićevim riječima, Plan ne sadrži baznu studiju saobraćaja koja je neophodna u izradi prostornih planova. „Ako bi analizirali sam tekst plana vidjeli bi da je metodom HCS-2000 (Highway Capacity Softwere) utvrđen „nivo usluge na mreži saobraćajnica opštine Kolašin“, ali da ovaj metod nije korišten za saobraćajnice kroz grad, pogotovo one prema Bjelasici i ski-centrima. Ako je najmarkantnije saobraćajno rješenje zaoblaznica,  postavlja se pitanje (stručno i laičko),  kako se ona našla u planu ako obrađivači nijesu proučili saobraćaj kroz Kolašin upravo HCS metodom“, zaključuje Đukić.

Bojazan da će obilaznica obići i interes Kolašinca na javnoj raspravi saopštio je i preduzetnik Saša Dožić. On smatra da postoje brojna rješenja kojima bi se uveo red na ulicama grada, a da se „turisti ne vode obilaznim putevima do skijališta“.

Izgradnja obilaznice koja će povezivati put od Mateševa do Kolašina sa skijalištima, „mogla bi ostaviti grad po strani, to jest, ugroziti poslovanje u njemu. Treba, prije svega, razmotriti  njenu ekonomsku  ispalativost. Moguće je  postojeće saobraćajnice u gradu prilagoditi novim potrebama, ali i stvoriti dodatni parking prostor,  izgradnjom podzemnih garaža“ objašnjava kolašinski preduzetnik.

Arhitektica Sonja Radović Jelovac, koja je bila na čelu tima planera zaduženih za izradu ID PUP, najavljuje da će, u narednom periodu,  imati zadatak da preispita opravdanost planirane obilaznice, s obzirom na tranzit koji će otvoriti druga dionica auto-puta“. Takođe, ona kaže i da će biti razmotrene „konkretne lokacije“ za parking prostore u skladu sa zahtjevima lokalne samouprave. “Posebnu tematsku obradu, tokom javne rasprave,  obuhvatila je infrastruktura buduće gondole i povezivanje ski-centara sa gradskim jezgrom. Dio građana između ostalog, ukazao je na premještanje okretnice gondole sa pozicije Ski-centra Kolašin 1450 na Kolašin 1600, čime bi se omogućila lakoća komunikacije budućih skijaša“, objašnjava arhitektica.

I dok još traje produžena javna rasprava o ID PUP, sudu javnosti ponuđen je i Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za nastavak auto puta, to jest,  dionicu od Mateševa do Andrijevice. Koridor za tu dionicu definsan je i odobren Prostornim planom Crne Gore. Trasa budeće dionice počinje kod Mateševa, na nadmosrskoj visini oko 1.000 m, zatim ide dolinom rijeke Drcke, pritoke  Tare, do Trešnjevika, odnosno do kote od 1.686 mnv. Na  Trešnjeviku  je planiran tunel, koji se završava u dolinu rijeke Kraštice, pritoke Lima.

Na  dionici, dugoj  oko 23,5 km, predviđene su dvije petlje u Andrijevici i Mateševu,  34 mosta, podvožnjaka, nadvožnjaka,  dvostruki tuneli… Istovremno, na drugoj strani, bliži se kraju i izgradnja regionalnog puta Kolašin -Andrijevica, sa tunelom ispod Bjelasice. Za zagovornike prioriteta izgradnje obilaznice oko Kolašina to je još jedan argument o neophodnosti „rasterećivanja grada od ogromnog saobraćajnog trenzita iz Podgorice i Andrijevice“.

Kolašinci na ID PUP čekaju od 2019. godine.  U javnoj raspravi učestvovalo je na stotine mještana, predstvanika NVO, zastupnika investitora. Na adresu resornog ministarstva, koje je naručilac Plana, poslato je mnogo sugestija i primjedbi. Čekamo da vidimo šta će biti prioritet nadležnima.

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

OZBILJAN PROPUST U GEOGRAFSKO INFORMACIONOM SISTEMU PODGORICA: Lični podaci na izvolte

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica do početka ove sedmice svi su mogli da vide lične podatke vlasnika parcela i objekata u Podgorici i Zeti. Iz Glavnog grada tvrde da nisu oni krivi, a građani podnijeli prve tužbe

 

 

Ko je htio, do početka ove sedmice, mogao je da sazna lične podatke o vlasnicima parcela i objekata na teritoriji Podgorice i Zete, sa sve matičnim brojevima. Podaci su se nalazili na demo verziji Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica.

U dijelu koji se odnosi na Prostorno-urbanistički plan, dostupne su sve parcele sa ucrtanim objektima što je zakonito i već petnaestak godina primijenjeno i na Geoportalu Uprave za nekretnine. Klikom na parcelu ili objekat dostupne su i ključne informacije uključujući i podatke o vlasniku. Međutim, klikom na ikonicu za informacije dolazilo se do sporno objavljenih podataka o vlasnicima imovine i njihovim matičnim brojevima.

Javnost je krajem protekle sedmice o ovome obavijestio odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Ćulafić. ,,Radi se osim o nečuvenom amaterizmu i neprofesionalnosti nadležnih službi i o krivičnoj odgovornosti ugrožavanja ličnih podataka. Pozivam Agenciju za zaštitu ličnih podataka i nadležno tužilaštvo da pod hitno zaštiti privatnost i prava građana Podgorice koja su flagrantno prekršena i ugrožena i da utvrdi odgovornost između nadležnih službi počev od službi Ministarstva urbanizma, pa do nadležnih u Glavnom gradu”, saopštio je Ćulafić.

Nakon ovog saopštenja, pomenuti portal je postao nedostupan.

Prema saznanjima Monitora pojedini članovi Agencije o problemu su bili upoznati sedmicama ranije ali nijesu ništa preduzimali. Sada u Agenciji kažu da će pokrenuti postupak nadzora kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

U Zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti je navedeno da se lični podaci  moraju obrađivati na pošten i zakonit način. Propisano je i da se lični podaci ne mogu  obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. A lični podaci, koji su prikupljeni u statističke ili naučne svrhe, u skladu sa ovim Zakonom, mogu se obrađivati ukoliko su preduzete odgovarajuće mjere zaštite. ,,Kad se lični podaci daju na korišćenje radi obrade u statističke ili naučno-istraživačke svrhe, ti podaci se moraju dati na korišćenje u obliku koji ne otkriva identitet lica”, propisano je ovim Zakonom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SKUPŠTINSKI ODBOR TRAŽI KONTROLU URBANISTIČKOG HAOSA U KOLAŠINU: Zakašnjelo brojanje spratova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tek nakon što je u  gradskom dijelu Kolašina izgrađeno na desetine zgrada i hotela, predstavnici lokalnog parmenta, primjećuju da je riječ o “gradnji koja nije u skladu sa propisima”. Do sada su to ignorisali, a kritičare građevinskog buma nazivali “kočničarima razvoja”

 

“U Kolašinu se trenutno odvija gradnja koja nije u skladu sa propisima. Neke zgrade bukvalno niču na trotoarima…Zauzetost građevinske parcele je kod nekih objekata i do 100 odsto, što nije u skladu sa Zakonima o izgradnji objekata. Kašnjenje donošenja planskih dokumenata koristi se za zloupotrebe i za izdavanje građevinskih dozvola, koje nijesu u skladu sa planovima razvoja grada”.  Taj sažeti opis  kolašinskog urbanističkog haosa, iz Odbora za planiranje i uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost Skupštine opštine (SO) poslali  su, nedavno, na adrese   resornog  ministarstva  i građevnsko – urbanističke inspekcije.

Odbor zahtijeva od resornog ministarstva i građevinske inspekcije da se obavi inspekcijski nadzor nad stambeno-poslovnim objektima u izgradnji u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Centar. Članovi tog skupštinskog tijela traže da nadležna inspekcija utvrdi da li je došlo do prekoračenja gradnje kada je riječ zauzetosti građevinske parcele i prekoračenja spratnosti zgrada u izgradnji u odnosu na pozitivne zakonske propise i izdate građevinske dozvole.

“Izdati obavezujuća rešenja investitorima koji nijesu poštovali date procedure. Izvršiti provjeru izdatih građevinskih dozvola i urbanističko-tehničkih uslova (UTU), u odnosu na DUP Centar i zakon, kojim je regulisana ta oblast. Ustanoviti odgovornost, odnosno nadležnosti, onih koji su kršili zakonske procedure”, neki su od zahtjeva kolašinskih odbornika upućenih Minisatrstvu  prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Dopis, kojim se  traži hitnu rekaciju države   mogo bi biti primjer odgovornosti, ažurnosti i brige o svom gradu, da je poslat prije tri godine  kada je započeo, takozvani, građevinski bum u Kolašinu. Na terenu je odmah  bilo vidljivo   kršenje propisa i svi problemi  DUP Centar Kolašin.  Sada, kada su sve pojave o kojima odbornici pišu uzele maha i od njih ostao pošteđen tek djelimično najuži centar grada,  vapaj upućen resoru Janka Odovića više liči na  pokušaj “pranja”  savjesti.

Članovi odbora su, istovremno, i članovi stranaka, koje su do prije pola godine sve one koji su tvrdili isto što sada piše u pismu Odoviću i inspekciji, nazivali “kočničarima razvoja grada”.  Naknadna pamet došla je u trenutku kad je ograničena mogućnost intervencije.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERKULTURALNI KULT SV. MARIJE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Naša Gospa

Objavljeno prije

na

Objavio:

U duhovnom smislu gradove na Crnogorskom primorju najdublje povezuje poštovanje i slavljenje djevice Marije (u islamu, hazreti Merjem). Čitav ovaj prostor obiluje desetinama hramova koji su njoj posvećeni. Ta svetišta su najprepoznatljviji dio interkulture našeg Primorja

 

 

“Prisutnost kulta sv. Marije ili Bogorodice najdominantniji je uopšteno u hrišćanskoj tradiciji, kao i na prostoru Crne Gore”, kaže istoričar Petar Lekić.

To je najizraženije na jugu Crne Gore. U Budvi, Baru i Ulcinju postoji na desetine hramova koji su posvećeni djevici Mariji. Hodočasnici u srednjem vijeku navode da nije praktično bilo crkve na ovom dijelu Jadrana, a u kojoj ne bi našli barem jedan oltar posvećen sv. Mariji, te da nije bilo mjeseca u godini bez neke svetkovine njoj u čast.

Djevica Marija bila je tješiteljica žalosnih, zdravlje bolesnih, utočište grješnika, zvijezda mora, najpouzdaniji štit vjernicima tokom dugih stoljeća sve do današnjih dana… Ona je mirila zavađene, izbavljala iz neprijateljskih ruku, čuvala polja i brodovlje, upozoravala na prijeteća zla… Bila je posrednica svih milosti.

Jedan od najstarijih hramova u njenu čast, Santa Maria in punta, podignut je 840. godine u Budvi. I danas postoji. “Ova se crkva nalazi na rtu („in punta“), u jugozapadnom dijelu Starog grada, a prvobitno su je podigli monasi benediktinskog reda, tako da je predstavljala sastavni dio manastirskog kompleksa koji je pored crkve i građevine za smještaj monaha, sadržao i omanji klauster ispod koga se nalazila kripta u koju se moglo ući kroz prolaz na sjevernoj strani crkve“, ističe istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković.

Benediktinski erudita Ivan Ostojić ističe da su ovaj vjerski objekat “hodočastili ne samo katolici, nego i pravoslavci, pa i muslimani“.

U budvanskom Starom gradu su od 6. do 14. vijeka postojala četiri svetilišta posvećena sv. Mariji, a pet van gradskih zidina.  Sa posebnim poštovanjem od pripadnika obje hrišćanske zajednice i sada se čuva najveća svetinja grada, ikona Madona in Punta ili tzv. Budvanska Gospa, čuvena po čudotvorstvu i zaštiti Starog grada Budve od svih nedaća. I današnja Citadela u tom gradu se nazivala Castio Svete Marije.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo