Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Ministrov novi Rom

Objavljeno prije

na

Ferhat Dinoša, koji se kao poslanik u crnogorskom parlamentu isticao biranim i tolerantnim načinom govora, otkad je postao ministar izgubio je taj senzibilitet. Ministar je prošle godine otkrio da ne bi bio srećan da u Crnoj Gori postoji ijedna osoba homoseksualne orijentacije. Ovih dana ministar je u pismu objavljenom na sajtu Ministarstva za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, na čijem je čelu, poručio svom službeniku da će se ,,potruditi da za mjesto Sokolja Beganaja nađe novog Roma”. Da je dugogodišnji opozicionar Dinoša vrlo brzo pošto je sjeo u ministarsku fotelju poprimio manire vladajuće elite svjedoči i ton pisma u kome kritikuje Beganaja.

,,Ja i moje Ministarstvo”, kaže Dinoša, pa objašnjava kao je on zaposlio i davao obećanja Beganaju kao da je Ministarstvo njegova privatna firma. A službenik Beganaj je ,,ogriješio dušu” i to baš u predizbornoj kampanji.

Što je Beganaj u stvari uradio?

Sokolj Beganaj je čovjek koji se u životu svojski trudio. Nakon 17 godina od završene srednje škole, zahvaljujući projektu OEBS-a, upisao je fakultet. Predškolsko vaspitanje na Filozofskom fakultetu u Nikšiću završava sa srednjom ocjenom 8,68, a diplomski rad brani 2008. godine sa desetkom. Suprugu i dvoje djece izdržavao je radeći kao čistač u nikšićkom Javnom-komunalnom preduzeću. Nakon što je završio pripravnički staž i položio stručni ispit, upisuje specijalističke studije, ali ostaje bez posla zbog čega se vraća na biro rada. Izgledalo je da mu se sreća osmjehnula i, u februaru ove godine, počinje da radi u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Nadležni su zapisali u odgovorima na pitanja Evropske komisije da je Beganaj prvi Rom koji je počeo da radi u nekom od crnogorskih državnih organa.

Nakon tri mjeseca rada Beganaj obavještava ministra Dinošu i njegovog pomoćnika Sabahudina Delića da zbog mjesta pripravnika i plate od 200 eura, od koje ne može da izdržava četvoročlanu porodicu, napušta posao.

Ispostavilo se da je Beganaj samo prvi mjesec rada u Ministarstvu imao ugovor o radu, po kojem ga Ministarstvo angažuje kao ispomoć, da bi naredna dva mjeseca radio bez ugovora, uz obećanja, kojima se sada ministar hvali, da će raditi kao pripravnik, iako je pripravnički već jednom odradio.

Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković nedavno je podsjetio da nijedan građanin ne može dva puta biti pripravnik sa istom stručnom spremom i upozorio da je nedopustivo da se odlaže njegova puna profesionalna integracija, a da se dignitet i dostojanstvo na radnom mjestu dovode u pitanje kroz neravnopravan radni tretman.

Iz Ministarstva se pravdaju da su, iako su pogriješili, to uradili iz najbolje namjere: ,, Ako smo prekršili zakon, to je bilo na njegovu dobit. To je urađeno da bi se čovjek primio u Ministarstvo”, objasnio je pomoćnik ministra Delić.

Brojne nevladine organizacije osudile su reagovanje ministra Dinoše i poručile da je došlo vrijeme da se na čelo tog vladinog tijela postavi neko drugi. Za slučaj se zainteresovao i crnogorski ombudsman Šućko Baković i obećao da će ga njegova kancelarija ispitati.

Ali i najnovije izjave nadležnih u Ministarstvu pokazuju da se oni i dalje više uzdaju u dobru volju, nego u činjenice i zakone. Pomoćnik Delić kaže: ,,Žalim što je odluka Beganaja da napusti rad u Ministarstvu izazvala bespotrebno veliku medijsku pažnju, čime na sreću nije poslata loša poruka romskoj populaciji, pogotovo romskim studentima”.

Pomoćnik ministra je u pravu. Poruka je kristalno jasna. Džabe fakultet, trud i volja, mora čovjek i student naučiti da se strpi i vjeruje obećanjima nadležnih. U ministarstvu su fino objasnili da je Beganaju pružena prilika, ali on je eto nije iskoristio.

,,Pokušavao sam da budem dobar primjer mojoj djeci i drugim Romima, ali to nije pomagalo. Nisam se ja stidio da čistim ulice, bilo me je strah od toga šta će misliti moja djeca, jer, ako ja ne mogu da nađem posao a završio sam fakultet, šta oni treba da rade, čemu da se nadaju. Nisam želio da ih moj primjer obeshrabri”, izjavio je ranije Vijestima Beganaj.

Beganaj u slobodnom vremenu piše drame, režira pozorišne predstave i glumi u njima. Jedan od činova njegovog komada Magistar metle, koji je izveden u nekoliko crnogorskih gradova, nosi naziv – Nije ljepota u transformaciji, ljepota je u znanju da se može dosegnuti nešto što je izgledalo daleko i nemoguće. Dobro bi bilo kad bi ministar Dinoša i ostali, barem sada nakon izbora, sputali malo svoje političke i druge sujete. Imaju i oni taj senzibilitet, samo treba da se toga sjete. Po posljednjim informacijama dogovoreno je da se Beganaj vrati na posao. Valjalo bi da mu ovog puta pruže ravnopravni uslove za rad.

 

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

SVETI STEFAN U NEVOLJAMA: Radnicima prijete otkazima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možda se najgori scenario izbjegne u poslednjem trenutku. Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović kazao je da zakupac nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se u MZ založiti da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do sada. To smatraju gestom dobre volje i dokazom da nisu protiv investitora

 

Nakon prve godine rada elitnih crnogorskih hotela pod imenom Aman Sveti Stefan, u maju 2014. godine, u tekstu američkog portala USA Today, naslovljenom „Za 1 posto iznad najboljih evropskih hotela“ Hotel Sveti Stefan našao se na listi 10 najboljih hotela u Evropi. Sa ekskluzivnom ponudom za „Jet set turiste“ Aman Sveti Stefan opisan je kao „igralište za ultra bogate u centru crnogorskog dijela jadranske obale“.

Sedam godina kasnije, uoči turističke sezone 2021. Aman resort, hotelski operater u projektu  višedecenijskog zakupa hotela Miločer i Sveti Stefan, najavljuje zatvaranje hotela i odlazak iz Crne Gore. Razlozi neočekivanog poteza Amana navodno su, nemogućnost da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir, ugodan odmor daleko od očiju javnosti, nakon što mještani okolnih naselja, traže pristup manjem dijelu plaža kojima zakupac gazduje.

Zatvaranje hotela makar i na jednu turističku sezonu, najprije su na svojoj koži osjetili zaposleni radnici prema kojima se poslodavac, kompanija Adriatic properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, ponio na krajnje ponižavajući i nehuman način. Oni koji su do juče opsluživali super bogate goste najpoznatijeg hotelskog brenda na svijetu, Aman resorta, ostavljeni su na cjedilu u jednom trenu. U toku jednog sata, koliko je 17. aprila trajao sastanak sa izvršnim direktorom firme, Goranom Bencunom, radnicima su saopšteni uslovi pod kojima mogu da odu iz firme ili da ostanu.

Usmeno im je saopšteno da su od tog dana na odmoru, da mogu da traže posao negdje drugo zbog čega se „Aman neće ljutiti“, da uzmu otpremnine ili prihvate nove uslove rada za ostanak u firmi.

Kompanija Adriatic properties zapošljava ukupno 100 radnika, od kojih jedan broj radi u administraciji, drugi u ugostiteljstvu, treću grupu čine sezonci. Na udaru su se našla 43 radnika iz ugostiteljstva, na poslovima kuvara, poslastičara, konobara, sobarica, koji imaju ugovore o stalnom zaposlenju i u hotelima Svetog Stefana rade dugi niz godina. Oni su dio grupe od 220 zaposlenih u HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koje je zakupac preuzeo nakon zaključenja ugovora o zakupu. Najveći broj njih uzeli su tada povoljne otpremnine i napustili firmu.

Radnici navode podatak da za 14 godina trajanja zakupa Adriatic properties nije primio nijednog novog radnika u stalni radni odnos. Primali su samo sezonce sa kojima zaključuju ugovore o djelu i to najčešće na rok od dva mjeseca.

Priču oko zatvaranja hotela Sveti Stefan i Miločer zakupac koristi da se oslobodi ugostitelja preuzetih 2007. pod uslovima suprotnim Zakonu o radu. Njima su ponuđene otpremnine čiji je iznos u rasponu od 8-15.000 eura, koje mnogima nisu pirhvatljive, posebno radnicima sa dužim radnim stažom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U TOKU DEVASTACIJA MAREZE: Žrtva opet zaštićeno područje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Insitucije, po ko zna koji put, rade ono što znaju najbolje – prebacuju odgovornost s jednih na druge

 

Ko ovih dana iz pravca Danilovgrada, glavnim nikšićkim putem krene ka Podgorici, na samom prilazu Marezi, sa lijeve strane, svjedočiće – masakru nad prirodom. Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Opet, isplivava na vidjelo nemar nadležnih – putnu infrastrukturu razvijaju na uštrb životne sredine, prebacujući pri tom odgovornost s jednih na druge.

U julu prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji dijela glavnog puta za Nikšić – od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks, poznata po tome da, nekako, dobije svaki ,,veliki posao”. Nelegalna deponija građevinskog otpada, vidljiva u blizini Mareze, posljedica je tih radova.

Mareza, inače glavno podgoričko vodoizvorište, kao ekološki nedjeljiva cjelina Parka prirode Dolina rijeke Zete, zaštićena je 2019. godine, kada je, na osnovu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, odlučeno da se dolina te rijeke proglasi za park prirode. Da je biodiverzitet Zete neprocjenjiv, pokazala su istraživanja u kojima je učestovalo 19 stručnjaka. Utvrđeno je da su glavni uzročnici ugrožavanja flore i faune tog područja: urbanizacija, neracionalna eksploatacija drveća i građevinskih materijala, požari, hemijski zagađivači i deponije.

,,Mareza i Lužnica su nakon izglasavanja u lokalnim parlamentima Danilovgrada i Podgorice, nakon što su prošle skupštinske odbore i uz punu podršku gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, ušle u Park prirode Dolina rijeke Zete, kao jedna od najvrednijih cjelina. Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, gdje se mogu izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprijeđenja zaštićenog područja“, ističe Darko Saveljić, ornitolog i jedan od autora pomenute studije.

Prema njegovim riječima, studija zaštite je prepoznala proširenje puta od Podgorice do Danilovgrada kao važnu stavku razvoja zajednice, i jasno navela da nema prepreka realizaciji te investicije. ,,No, u II zoni zaštite izvođač radova je masakrirao plavne livade koje su od posebnog interesa, kako za Crnu Goru, tako i na nivou Evropske unije (EU), suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju. Glavni grad je bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja, zbog javnog dobra i interesa“, kaže Saveljić i napominje da je, prilikom procjene uticaja na životnu sredinu ove investicije, striktno navedeno da je, zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim područjima.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Štrajk advokata – preko 3.000 suđenja odloženo: Građani trpe, delinkventi i kriminalci izmiču pravdi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Advokatska komora Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja započeli su pregovore o uslovima fiskalizacije, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Najviše ispaštaju građani, pogotovo socijalno ugroženi, koji ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“

 

Nakon više od dvije sedmice štrajka crnogorskih advokata, konačno je počeo dijalog između Advokatske komore i Vlade Crne Gore. Advokati nijesu htjeli da fiskalizuju kase na isti način kao ostala preduzeća, dok su iz resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja bili uporni da svako mora platiti porez bez izuzetka. Poslije dvosedmičnog štrajka Vlada je uvidjela da pravosudni sistem ne može da izdrži obustavu rada advokata, što je podrazumijevalo nepristupanje suđenjima, ročištima, postupcima pred tužiocem i policijom.

Počeli su pregovori ali na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Advokatska komora svoje predloge mora da formalizuje na skupštini tog tijela. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Monitor kaže da je zadovoljan sastankom i da je riječ o pozitivnom iskoraku. „Advokatska komora će na skupštini odlučiti kako će ući u pregovore sa Vladom. Štrajk je i dalje na snazi i trajaće najvjerovatnije dok se ne ispuni naš osnovni zahtjev, da se Zakon o fiskalizaciji u ovakvom obliku ne primjenjuje na advokate”, istakao je Begović.

Iz resornog ministarstva su prilično šturo govorili o sastanku sa predstavnicima Advokatske komore. Oni su saopštili da su se njihovi stavovi „u najvećoj mjeri približili“, i da će raditi „na postizanju konkretnih dogovora koji će voditi ka prevazilaženju nastale situacije“.

Najviše ispaštaju građani, čija prava bi trebalo da štiti pravosudni sistem. Građani, pogotovo oni socijalno ugroženi, ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“ i izmiču pravdi. Najsvježiji je primjer Nikšićanina Luke Krivokapića koji je osumnjičen da je usred bijela dana, pred svjedocima, u centru grada ubio sugrađanina. Da se na poziv dežurnog tužioca nije odazvala advokatica Mirjana Pajković i prihvatila da zastupa osumnjičenog, Krivokapiću ne bi mogao biti određen pritvor. Advokatska komora je, međutim, suspendovala Pajkovićevu zbog prekida štrajka i protiv nje pokrenuli disciplinski postupak. Nedavno je specijalni povratnik, počinilac porodičnog nasilja, pušten da se brani sa slobode, a isto se može dogoditi i sa specijalnim povratnikom u predmetu koji se vodi za krivično djelo silovanje, ukoliko se štrajk nastavi.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo