Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Nada za sjever

Objavljeno prije

na

Može li se dogoditi čudo pa da sjever dobije svoj aerodrom?

Na otvoreno nadmetanje za prikupljanje ponuda za izbor opštinskog strateškog partnera za zajedničko ulaganje i izgradnju aerodroma Berane javila su se dva zainteresovana investitora, a rok za dostavljanje i otvaranje ponuda produžen je do 18. februara na zahtjev jednog od ponuđača

Iako je tender trebalo da bude zaključen dvadesetog januara u 14 sati, da bi sat kasnije javno bile otvorene ponude, to se nije dogodilo i javnost je desetak dana bila uskraćena za informaciju u vezi sa tim. Kada se već pomislilo da je tender propao, procurila je informacija da postoje dvije zainteresovane firme, obije iz Turske, od kojih je jedna zatražila produženje roka za nešto manje od mjesec „zbog dodatnih informacija i kompletiranja dokumentacije koja je tenderom tražena”.

Nezvanični izvor iz lokalne uprave u Beranama saopštio je da je posebno zanimljiva turska kompanija koja je već dobila dozvole da u Srbiji, kod Sjenice, na granici sa Crnom Gorom, pravi neku vrstu bescarinske zone. „Toj kompaniji je upravo zbog toga interesantna blizina beranskog aerodroma”, rekao je taj izvor.

Otvoreno nadmetanje za prikupljanje ponuda za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje i izgradnju aerodroma Berane, Opština je objavila početkom novembra. Beranska opština bi ponudila postojeću infrastrukturu, dok bi partner bio u obavezi da izgradi terminal od tri hiljade kvadrata, zgradu za kontrolni pristup, novi blok i toranj, centar za snabdjevanje energijom, regulatornu zgradu, toplotni centar i vatrogasnu zgradu. Tenderom je predviđeno da aerodrom bude kapaciteta 120 putnika u najprometnijim satima.

Da li u prilog pozitivnom ishodu govori činjenica da je Opština Berane na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta, već formirala devetočlani, višestranački tim za pregovore sa strateškim partnerom za zajedničko ulaganje, još se ne bi moglo reći sa sigurnošću. U beranskoj lokalnoj upravi obožavaju da formiraju timove za raznorazne projekte, koji onda, o trošku poreskih obveznika, šetaju po svijetu da navodno vide i uvjere se kako se nešto tamo radi. I opozicioni odbornici vole da putuju i ne izbjegavaju učešće u takvim tijelima. Za članove tima za pregovore sa strateškim partnerom za izgradnju aerodroma ovo bi mogla biti idealna prilika da se o državnom trošku skokne u šoping do Istanbula, da vide i upoznaju turski aerodromi, i usput, Kapali čaršiju.

U beranskoj opštini su se na samostalno raspisivanje tendera, odlučili nakon što ovdašnji aerodrom nije ušao u Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore i nije predviđen za eventualnu privatizaciju u sklopu te kompanije, samo što to iz DPS-a ne smije niko javno da kaže. Potpredsjednik Opštine Radivoje Merdović (SDP) kritikovao je i ranije takvu odluku JP Aerodromi Crne Gore, rekavši da država ima maćehinski odnos prema beranskom aerodromu.

„Nije interes građana sjevera manji od interesa građana centralnih i južnih djelova države”, rekao je Merdović, ulazeći u konflikt sa direktorom JP Aerodromi Crne Gore Milovanom Đuričkovićem, koji je zastupao stav da bi novac uložen u otvaranje aerodroma u Beranama bio bačen zbog nerentabilnosti.

Đuričković je izveo računicu da ovaj aerodrom ne bi mogao poslovati pozitivno ako ne bi imao godišnji promet od milion putnika. Nije saopštio koliki je promet aerodromima u Podgorici i Tivtu. Grđani na sjeveru Crne Gore, možda priznaju da beranski aerodrom ne bi mogao biti sasvim rentabilan, ali smatraju da je ovom kraju, pri ovakvoj putnoj infrastrukturi, neophodan.

„Koji će to investitor ili turista da se vrati na sjever, kada jednom prođe kroz Moraču, i uhvati ga jedan redovni zastoj i makar dva neplanirana, zbog odrona”, pita se jedan turistički radnik.

Iz tih razloga svih devet predsjednika opština sa sjevera mnogo ranije postigli su saglasnost da je otvaranje aerodroma u Beranama preduslov za turističko i ekonomsko otvaranje cijelog regiona. Izvjesno vrijeme ta ideja nailazila je na verbalno prihvatanje kod državnih zvaničnika.

Filip Vujanović nije propustio ni jednu posjetu Beranama da ljeporječivo, kako umije, ne podrži ideju reaktiviranja aerodroma. Jednom je čak bio vrlo mudar kada je kazao da bi njegovoj ekonomskoj opravdanosti mogle doprinijeti takozvane lou kost kompanije, odnosno one kompanije koje imaju nižu cijenu i manje avione.

,,Takve kompanije ovdje mogu napraviti prometnu vazdušnu luku, koja neće biti zahvalna samo za prostor sjevera, nego i regionalno vrijedna i koja će sigurno imati visoki osnov isplativosti”, kazao je Vujanović.

Ne treba, dakle, biti ekonomista, pa shvatiti da bi šansa za ovaj aerodrom mogla biti upravo u kompanijama sa niskim cijenama. Nevolja je samo što, dok je Montenegroerlajnz u državnoj svojini, država neće dopustiti takvu nelojalnu konkurenciju. Vujanović bi morao o tome da se izjasni.

Beranci su se naslušali predizborne retorike i obećanja neštedimice dijeljena u protekle dvije decenije, a pored piste i dalje pasu koze. Takvo obećanje je dao i bivši premijer Milo Đukanović 2006. godine, otvarajući aerodrom u Podgorici.

,,Planiramo i da aerodrom u Beranama počne sa radom, što bi moglo da se realizuje u naredne dvije godine”, rekao je Đukanović tada.

Kanije je ministar saobraćaja Andrija Lompar izjavio da je što se Vlade tiče to završena, ekonomski nerentabilna priča i da se prepušta lokalnoj upravi da pokuša da sama nađe partnera za posao.

Lokalna uprava sada to i čini. Koliko ozbiljno, znaće se za nekoliko dana kada ističe produženi rok za dostavljanje ponuda na poziv za otvoreno nadmetanje za prikupljanje ponuda za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje i izgradnju aerodroma Berane. Da bi turski partneri mogli biti zagrijani govori to što je njihovom dolasku prethodila posjeta visoke državne delegacije te zemlje. U toj delegaciji je bio i arhitekta, priznati međunarodni dizajner aerodromske infrastrukture, koji je objasnio da Turcima nije cilj aerodrom sam po sebi, već razvoj trgovine i turizma. „Meni je sve to djelovalo ozbiljno”, kazao je potpredsjednik Merdović. Beranski aerodrom bio bi najbliži za desetak opština u Crnoj Gori ali i Srbiji,odnosno gravitirao bi području koje ima veliku i brojnu dijasporu.

Treba sačekati još nekoliko dana i vidjeti da li je priča sa Turcima osnovana i ima li razloga da se Beranci i čitav sjever nadaju. Tendera u marketinške svrhe do sada nije falilo.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

DRUŠTVO

SVETI STEFAN U NEVOLJAMA: Radnicima prijete otkazima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možda se najgori scenario izbjegne u poslednjem trenutku. Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović kazao je da zakupac nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se u MZ založiti da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do sada. To smatraju gestom dobre volje i dokazom da nisu protiv investitora

 

Nakon prve godine rada elitnih crnogorskih hotela pod imenom Aman Sveti Stefan, u maju 2014. godine, u tekstu američkog portala USA Today, naslovljenom „Za 1 posto iznad najboljih evropskih hotela“ Hotel Sveti Stefan našao se na listi 10 najboljih hotela u Evropi. Sa ekskluzivnom ponudom za „Jet set turiste“ Aman Sveti Stefan opisan je kao „igralište za ultra bogate u centru crnogorskog dijela jadranske obale“.

Sedam godina kasnije, uoči turističke sezone 2021. Aman resort, hotelski operater u projektu  višedecenijskog zakupa hotela Miločer i Sveti Stefan, najavljuje zatvaranje hotela i odlazak iz Crne Gore. Razlozi neočekivanog poteza Amana navodno su, nemogućnost da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir, ugodan odmor daleko od očiju javnosti, nakon što mještani okolnih naselja, traže pristup manjem dijelu plaža kojima zakupac gazduje.

Zatvaranje hotela makar i na jednu turističku sezonu, najprije su na svojoj koži osjetili zaposleni radnici prema kojima se poslodavac, kompanija Adriatic properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, ponio na krajnje ponižavajući i nehuman način. Oni koji su do juče opsluživali super bogate goste najpoznatijeg hotelskog brenda na svijetu, Aman resorta, ostavljeni su na cjedilu u jednom trenu. U toku jednog sata, koliko je 17. aprila trajao sastanak sa izvršnim direktorom firme, Goranom Bencunom, radnicima su saopšteni uslovi pod kojima mogu da odu iz firme ili da ostanu.

Usmeno im je saopšteno da su od tog dana na odmoru, da mogu da traže posao negdje drugo zbog čega se „Aman neće ljutiti“, da uzmu otpremnine ili prihvate nove uslove rada za ostanak u firmi.

Kompanija Adriatic properties zapošljava ukupno 100 radnika, od kojih jedan broj radi u administraciji, drugi u ugostiteljstvu, treću grupu čine sezonci. Na udaru su se našla 43 radnika iz ugostiteljstva, na poslovima kuvara, poslastičara, konobara, sobarica, koji imaju ugovore o stalnom zaposlenju i u hotelima Svetog Stefana rade dugi niz godina. Oni su dio grupe od 220 zaposlenih u HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koje je zakupac preuzeo nakon zaključenja ugovora o zakupu. Najveći broj njih uzeli su tada povoljne otpremnine i napustili firmu.

Radnici navode podatak da za 14 godina trajanja zakupa Adriatic properties nije primio nijednog novog radnika u stalni radni odnos. Primali su samo sezonce sa kojima zaključuju ugovore o djelu i to najčešće na rok od dva mjeseca.

Priču oko zatvaranja hotela Sveti Stefan i Miločer zakupac koristi da se oslobodi ugostitelja preuzetih 2007. pod uslovima suprotnim Zakonu o radu. Njima su ponuđene otpremnine čiji je iznos u rasponu od 8-15.000 eura, koje mnogima nisu pirhvatljive, posebno radnicima sa dužim radnim stažom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U TOKU DEVASTACIJA MAREZE: Žrtva opet zaštićeno područje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Insitucije, po ko zna koji put, rade ono što znaju najbolje – prebacuju odgovornost s jednih na druge

 

Ko ovih dana iz pravca Danilovgrada, glavnim nikšićkim putem krene ka Podgorici, na samom prilazu Marezi, sa lijeve strane, svjedočiće – masakru nad prirodom. Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Opet, isplivava na vidjelo nemar nadležnih – putnu infrastrukturu razvijaju na uštrb životne sredine, prebacujući pri tom odgovornost s jednih na druge.

U julu prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji dijela glavnog puta za Nikšić – od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks, poznata po tome da, nekako, dobije svaki ,,veliki posao”. Nelegalna deponija građevinskog otpada, vidljiva u blizini Mareze, posljedica je tih radova.

Mareza, inače glavno podgoričko vodoizvorište, kao ekološki nedjeljiva cjelina Parka prirode Dolina rijeke Zete, zaštićena je 2019. godine, kada je, na osnovu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, odlučeno da se dolina te rijeke proglasi za park prirode. Da je biodiverzitet Zete neprocjenjiv, pokazala su istraživanja u kojima je učestovalo 19 stručnjaka. Utvrđeno je da su glavni uzročnici ugrožavanja flore i faune tog područja: urbanizacija, neracionalna eksploatacija drveća i građevinskih materijala, požari, hemijski zagađivači i deponije.

,,Mareza i Lužnica su nakon izglasavanja u lokalnim parlamentima Danilovgrada i Podgorice, nakon što su prošle skupštinske odbore i uz punu podršku gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, ušle u Park prirode Dolina rijeke Zete, kao jedna od najvrednijih cjelina. Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, gdje se mogu izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprijeđenja zaštićenog područja“, ističe Darko Saveljić, ornitolog i jedan od autora pomenute studije.

Prema njegovim riječima, studija zaštite je prepoznala proširenje puta od Podgorice do Danilovgrada kao važnu stavku razvoja zajednice, i jasno navela da nema prepreka realizaciji te investicije. ,,No, u II zoni zaštite izvođač radova je masakrirao plavne livade koje su od posebnog interesa, kako za Crnu Goru, tako i na nivou Evropske unije (EU), suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju. Glavni grad je bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja, zbog javnog dobra i interesa“, kaže Saveljić i napominje da je, prilikom procjene uticaja na životnu sredinu ove investicije, striktno navedeno da je, zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim područjima.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Štrajk advokata – preko 3.000 suđenja odloženo: Građani trpe, delinkventi i kriminalci izmiču pravdi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Advokatska komora Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja započeli su pregovore o uslovima fiskalizacije, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Najviše ispaštaju građani, pogotovo socijalno ugroženi, koji ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“

 

Nakon više od dvije sedmice štrajka crnogorskih advokata, konačno je počeo dijalog između Advokatske komore i Vlade Crne Gore. Advokati nijesu htjeli da fiskalizuju kase na isti način kao ostala preduzeća, dok su iz resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja bili uporni da svako mora platiti porez bez izuzetka. Poslije dvosedmičnog štrajka Vlada je uvidjela da pravosudni sistem ne može da izdrži obustavu rada advokata, što je podrazumijevalo nepristupanje suđenjima, ročištima, postupcima pred tužiocem i policijom.

Počeli su pregovori ali na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Advokatska komora svoje predloge mora da formalizuje na skupštini tog tijela. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Monitor kaže da je zadovoljan sastankom i da je riječ o pozitivnom iskoraku. „Advokatska komora će na skupštini odlučiti kako će ući u pregovore sa Vladom. Štrajk je i dalje na snazi i trajaće najvjerovatnije dok se ne ispuni naš osnovni zahtjev, da se Zakon o fiskalizaciji u ovakvom obliku ne primjenjuje na advokate”, istakao je Begović.

Iz resornog ministarstva su prilično šturo govorili o sastanku sa predstavnicima Advokatske komore. Oni su saopštili da su se njihovi stavovi „u najvećoj mjeri približili“, i da će raditi „na postizanju konkretnih dogovora koji će voditi ka prevazilaženju nastale situacije“.

Najviše ispaštaju građani, čija prava bi trebalo da štiti pravosudni sistem. Građani, pogotovo oni socijalno ugroženi, ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“ i izmiču pravdi. Najsvježiji je primjer Nikšićanina Luke Krivokapića koji je osumnjičen da je usred bijela dana, pred svjedocima, u centru grada ubio sugrađanina. Da se na poziv dežurnog tužioca nije odazvala advokatica Mirjana Pajković i prihvatila da zastupa osumnjičenog, Krivokapiću ne bi mogao biti određen pritvor. Advokatska komora je, međutim, suspendovala Pajkovićevu zbog prekida štrajka i protiv nje pokrenuli disciplinski postupak. Nedavno je specijalni povratnik, počinilac porodičnog nasilja, pušten da se brani sa slobode, a isto se može dogoditi i sa specijalnim povratnikom u predmetu koji se vodi za krivično djelo silovanje, ukoliko se štrajk nastavi.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo