Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Nada za sjever

Objavljeno prije

na

Može li se dogoditi čudo pa da sjever dobije svoj aerodrom?

Na otvoreno nadmetanje za prikupljanje ponuda za izbor opštinskog strateškog partnera za zajedničko ulaganje i izgradnju aerodroma Berane javila su se dva zainteresovana investitora, a rok za dostavljanje i otvaranje ponuda produžen je do 18. februara na zahtjev jednog od ponuđača

Iako je tender trebalo da bude zaključen dvadesetog januara u 14 sati, da bi sat kasnije javno bile otvorene ponude, to se nije dogodilo i javnost je desetak dana bila uskraćena za informaciju u vezi sa tim. Kada se već pomislilo da je tender propao, procurila je informacija da postoje dvije zainteresovane firme, obije iz Turske, od kojih je jedna zatražila produženje roka za nešto manje od mjesec „zbog dodatnih informacija i kompletiranja dokumentacije koja je tenderom tražena”.

Nezvanični izvor iz lokalne uprave u Beranama saopštio je da je posebno zanimljiva turska kompanija koja je već dobila dozvole da u Srbiji, kod Sjenice, na granici sa Crnom Gorom, pravi neku vrstu bescarinske zone. „Toj kompaniji je upravo zbog toga interesantna blizina beranskog aerodroma”, rekao je taj izvor.

Otvoreno nadmetanje za prikupljanje ponuda za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje i izgradnju aerodroma Berane, Opština je objavila početkom novembra. Beranska opština bi ponudila postojeću infrastrukturu, dok bi partner bio u obavezi da izgradi terminal od tri hiljade kvadrata, zgradu za kontrolni pristup, novi blok i toranj, centar za snabdjevanje energijom, regulatornu zgradu, toplotni centar i vatrogasnu zgradu. Tenderom je predviđeno da aerodrom bude kapaciteta 120 putnika u najprometnijim satima.

Da li u prilog pozitivnom ishodu govori činjenica da je Opština Berane na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta, već formirala devetočlani, višestranački tim za pregovore sa strateškim partnerom za zajedničko ulaganje, još se ne bi moglo reći sa sigurnošću. U beranskoj lokalnoj upravi obožavaju da formiraju timove za raznorazne projekte, koji onda, o trošku poreskih obveznika, šetaju po svijetu da navodno vide i uvjere se kako se nešto tamo radi. I opozicioni odbornici vole da putuju i ne izbjegavaju učešće u takvim tijelima. Za članove tima za pregovore sa strateškim partnerom za izgradnju aerodroma ovo bi mogla biti idealna prilika da se o državnom trošku skokne u šoping do Istanbula, da vide i upoznaju turski aerodromi, i usput, Kapali čaršiju.

U beranskoj opštini su se na samostalno raspisivanje tendera, odlučili nakon što ovdašnji aerodrom nije ušao u Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore i nije predviđen za eventualnu privatizaciju u sklopu te kompanije, samo što to iz DPS-a ne smije niko javno da kaže. Potpredsjednik Opštine Radivoje Merdović (SDP) kritikovao je i ranije takvu odluku JP Aerodromi Crne Gore, rekavši da država ima maćehinski odnos prema beranskom aerodromu.

„Nije interes građana sjevera manji od interesa građana centralnih i južnih djelova države”, rekao je Merdović, ulazeći u konflikt sa direktorom JP Aerodromi Crne Gore Milovanom Đuričkovićem, koji je zastupao stav da bi novac uložen u otvaranje aerodroma u Beranama bio bačen zbog nerentabilnosti.

Đuričković je izveo računicu da ovaj aerodrom ne bi mogao poslovati pozitivno ako ne bi imao godišnji promet od milion putnika. Nije saopštio koliki je promet aerodromima u Podgorici i Tivtu. Grđani na sjeveru Crne Gore, možda priznaju da beranski aerodrom ne bi mogao biti sasvim rentabilan, ali smatraju da je ovom kraju, pri ovakvoj putnoj infrastrukturi, neophodan.

„Koji će to investitor ili turista da se vrati na sjever, kada jednom prođe kroz Moraču, i uhvati ga jedan redovni zastoj i makar dva neplanirana, zbog odrona”, pita se jedan turistički radnik.

Iz tih razloga svih devet predsjednika opština sa sjevera mnogo ranije postigli su saglasnost da je otvaranje aerodroma u Beranama preduslov za turističko i ekonomsko otvaranje cijelog regiona. Izvjesno vrijeme ta ideja nailazila je na verbalno prihvatanje kod državnih zvaničnika.

Filip Vujanović nije propustio ni jednu posjetu Beranama da ljeporječivo, kako umije, ne podrži ideju reaktiviranja aerodroma. Jednom je čak bio vrlo mudar kada je kazao da bi njegovoj ekonomskoj opravdanosti mogle doprinijeti takozvane lou kost kompanije, odnosno one kompanije koje imaju nižu cijenu i manje avione.

,,Takve kompanije ovdje mogu napraviti prometnu vazdušnu luku, koja neće biti zahvalna samo za prostor sjevera, nego i regionalno vrijedna i koja će sigurno imati visoki osnov isplativosti”, kazao je Vujanović.

Ne treba, dakle, biti ekonomista, pa shvatiti da bi šansa za ovaj aerodrom mogla biti upravo u kompanijama sa niskim cijenama. Nevolja je samo što, dok je Montenegroerlajnz u državnoj svojini, država neće dopustiti takvu nelojalnu konkurenciju. Vujanović bi morao o tome da se izjasni.

Beranci su se naslušali predizborne retorike i obećanja neštedimice dijeljena u protekle dvije decenije, a pored piste i dalje pasu koze. Takvo obećanje je dao i bivši premijer Milo Đukanović 2006. godine, otvarajući aerodrom u Podgorici.

,,Planiramo i da aerodrom u Beranama počne sa radom, što bi moglo da se realizuje u naredne dvije godine”, rekao je Đukanović tada.

Kanije je ministar saobraćaja Andrija Lompar izjavio da je što se Vlade tiče to završena, ekonomski nerentabilna priča i da se prepušta lokalnoj upravi da pokuša da sama nađe partnera za posao.

Lokalna uprava sada to i čini. Koliko ozbiljno, znaće se za nekoliko dana kada ističe produženi rok za dostavljanje ponuda na poziv za otvoreno nadmetanje za prikupljanje ponuda za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje i izgradnju aerodroma Berane. Da bi turski partneri mogli biti zagrijani govori to što je njihovom dolasku prethodila posjeta visoke državne delegacije te zemlje. U toj delegaciji je bio i arhitekta, priznati međunarodni dizajner aerodromske infrastrukture, koji je objasnio da Turcima nije cilj aerodrom sam po sebi, već razvoj trgovine i turizma. „Meni je sve to djelovalo ozbiljno”, kazao je potpredsjednik Merdović. Beranski aerodrom bio bi najbliži za desetak opština u Crnoj Gori ali i Srbiji,odnosno gravitirao bi području koje ima veliku i brojnu dijasporu.

Treba sačekati još nekoliko dana i vidjeti da li je priča sa Turcima osnovana i ima li razloga da se Beranci i čitav sjever nadaju. Tendera u marketinške svrhe do sada nije falilo.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

DRUŠTVO

MMF O NAJAVAMA PROGRAMA EVROPA SAD 2: Visokorizično i inflatorno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok iz Vlade ponavljaju šta sve neće (zaduženja, povećanje PDV-a), nikako da saznamo šta namjeravaju uraditi kako bi, nakon obećanog povećanja minimalnih i prosječnih zarada, državne finansije ostale održive. To je razlog više da upozorenjima iz MMF-a posvetimo dužnu pažnju

 

Vladin program Evropa sad 2 i dalje je tajna. Ipak, klub onih koji upozoravaju na neželjene posljedice najavljenog povećanja zarada na račun smanjenja ili potpunog ukidanja doprinosa za penziono osiguranje, dobio je još jednog člana. Međunarodni monetarni fond (MMF).

Značajan dio nedavnog izvještaja MMF-a za Crnu Goru odnosi se na izborna obećanja pokreta Evropa sad Milojka Spajića „koja nijesu sadržana u prijedlogu budžeta za 2024. godinu ili u srednjoročnim projekcijama vlasti, uključuju i djelimično ili potpuno ukidanje penzijskih doprinosa“. Prije svega, iz MMF-a su u fokus svoje analize stavili najavljeno povećanje minimalne plate sa  sadašnjih 450 na 700 eura, i prosječne zarade  sa februarskih 820 na 1.000 eura mjesečno.

Ni analitičarima MMF-a nijesu poznati detalji „reforme“ koju Spajić i njegovi najbliži saradnici najavljuju za kraj ove ili početak naredne godine. Ali su i oni, poput većine ovdašnjih analitičara, došli do zaključka da se tajna najavljenog povećanja minimalne i prosječne zarade krije u prevođenju bruto u neto platu. Čime bi državna kasa ostala bez, još uvijek nepoznatog, dijela prihode koji je ove godine planiran na 560 miliona. „To bi dovelo do značajnog pogoršanja fiskalne pozicije (države Crne Gore – prim. Monitora)“, navodi se u Izvještaju. Uz konstataciju: „Povećanje plata takođe bi dovelo do veće inflacije“.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POLITIKA U LOKALU: Novi izbori, stari principi   

Objavljeno prije

na

Objavio:

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija

 

Bliže se izbori u dvije crnogorske opštine, Budvi i Andrijevici. Izbori u Budvi održaće se 26. maja, a oni u Andrijevici  2. juna.  I bez izbora, Ulcinj je promijenio vlast. Dok u Šavniku izbori i dalje traju. Gotovo dvije godine.

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja trenutne političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija.

U Budvi će građani te primorske opštine moći da glasaju za devet lista. Analitičari ne očekuju da bi neka od izbornih lista sama mogla osvojiti vlast, koja će se u tom slučaju morati organizovati kroz postizborne koalicije.

Da pobjeda jedne liste ne garantuje stabilnost, u Budvi smo već imali prilike da vidimo. Iako je na prethodnim lokalnim izborima apsolutnu pobjedu u tom gradu odnio bivši Demokratski front, njihov mandat protekao je u svađama i konačnom raskolu, što je Budvu dovelo do hronične krize. Plus hapšenje bivšeg gradonačelnika Mila Božovića, koji je dugo ključna gradska pitanja rešavao iz Spuža.

Bivši DF ovog put ide u dvije kolone.  Na jednoj strani je široka koalicija nekadašnjih članica tog političkog saveza. Lista nosi naziv Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad, a čine je – NSD, PzP, DNP, SNP, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Demos.  S druge strane je Grupa građana Budva naš grad  koju predvodi aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović. Svađe dojučerašnjih saboraca, kako iz lokala izvještvaju mediji, nastavile su se u predizborno doba i pretvorile u prljavu kampanju u kojima se rivalima spočitava  seksualna orijentacija ili porijeklo.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEZONSKI RADNICI U TURIZMU: Manjak ,,goriva” u motoru crnogorske privrede

Objavljeno prije

na

Objavio:

Priča o hroničnom manjku radnika u turizmu zatiče nas i pred ovogodišnju sezonu. Iako crnogorska ekonomija zavisi od turističke sezone, prosječna plata u turizmu iznosi 760 eura i niža je od prosječne na državnom nivou

 

I ove, kao i svake godine, očekuje se rekordna turistička sezona. A najave protiču uz upozorenja o hroničnom nedostatku radne snage.

I dalje nema zvaničnih podataka koliko nedostaje sezonaca. Umjesto toga imamo procjene koje govore da će ih nedostajati više nego prošle godine i da ta brojka prelazi 30.000.

Iz Zavoda za zapošljavanje najavljuju da će izdati oko 20.000 radnih dozvola za strance, a očekuje se da će strancima za sezonski rad u  turizmu biti izdato oko 5.000 dozvola. Iz MUP-a stižu informacije da je ovogodišnja kvota dozvola za privremeni boravak i rad stranaca 29.000, od čega je za sezonsko zapošljavanje planirano samo 2,5 hiljada dozvola.

Tokom prošle godine izdato je 2.710 sezonskih radnih dozvola. Najviše za državljanje Srbije 1.603, BiH 283, Kosova 234, Sjeverne Makedonije 152, a ispod sto za državljanje Turske, Rusije, Albanije, Indije, Meksika, Argentine.

Iako je broj nezaposlenih u Crnoj Gori krajem aprila bio preko 36.000, dovoljan da podmiri sve potrebe za radnom snagom, podsticaji za nezaposlene da rade sezonski se nijesu bitno promijenili u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno za mlade, Hrvatska je atraktivnija za sezonske poslove u odnosu na Crnu Goru. U 2023. godini u Hrvatskoj je izdato 1.488 dozvola za boravak i rad crnogorskim državljanima, a u prava dva mjeseca 2024. godine 194 dozvole, navodi Forbes Crna Gora.

U Hrvatskoj kuvari/ce zarađuju od 1.400 do 2.500 eura, pica i roštilj majstori zarađuju oko 1.500 eura, pomoćni radnici u kuhinji od 1.000 do 1.300 eura, sobarice 1.200 eura, a zarada konobara/ca kreće se od 1.000 eura plus bakšiš.

Većina oglasa na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nema u opisu visinu plate. Oglasi u kojima se zainteresovanima daje uvid u platu govore od tome da su one niže od onih u Hrvatskoj. Tako u oglasima Zavoda za zapošljavanje sobaricama se nude plate od 450 do 600 eura, kuvarima od  450, 950 i 1.200, šankerima 600, perač suđa 600, noćni recepcionar 600, pomoćni radnik u kuhinji 1.000, pomoćna kuvari/ica od 700 do 850, poslastičarka 700…

Prema podacima Monstata plate u turizmu u prvom kvartalu ove godine su iznosile 760 eura i niže su od prosječne na državnom nivou koja iznosi 821 euro. Državni službenici, na primjer, imaju veće prosječne plate od turističkih djelatnika iako crnogorska ekonomija zavisi od turizma. Prema podacima Centralne banke, prošla turistička sezona je bila rekordna, ostvaren je prihod od 1,5 milijardi eura. Ukupno učešće turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore je najveće u Evropi, prošle godine je iznosilo 22 odsto. Zato, turistički poslenici i ističu da je turizam motor crnogorske privrede, koji generiše saobraćaj, trgovinu, poljopriivredu i ostale usluge.

Pored većih zarada, sezonci iz Crne Gore i regiona više idu u Hrvatsku jer tamo sezona duže traje, pa su često angažovani šest i više mjeseci. Tokom mjeseci kada se ne radi, u Hrvatskoj država ovim radnicima plaća dio plate da bi se oni i sljedeće sezone vratili. O ovoj ideji i uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu govoreno je i prethodne godine.

Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da  bi se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. Prema tom konceptu rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi dio plate preostalih šest mjeseci plaćala država. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Nade da će ovo rješenje zaživjeti tokom ove sezone izjalovile su se, a ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da bi ovaj model mogao biti spreman za uvođenje tek sljedeće godine. Slijede analize, promjene Zakona o radu i drugih zakona, pa dokle se stigne.

Nedavno je iz Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) navedeno da je i pored rekordnih prihoda, prethodne sezone zabilježen rast troškova u dijelu zarada, nedostatka radne snage i nabavke, zbog čega poslovni rezultati nijesu bili na očekivanom nivou, ali da su turistički poslenici, uprkos svemu, zadovoljni.

Poslodavci svake godine i pored hroničnog manjka radnika apostrofiraju troškove zarada. Česta su i čuđenja kako i zašto niko neće da radi iako su plate koje oni nude ,,astronomske”. Novina je da su, uprkos svemu, zadovoljni i svojim profitom.

Zbog nemanja snijega, zimske turističke sezone skoro da nije bilo. U prvih par mjeseci zabilježena je manja posjeta nego protekle godine. Iz Ministarstva turizma tvrde da je razlog tome i veći odlazak Rusa i Ukrajinaca iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) Ranko Jovović najavaljuje da bi predstojeća ljetnja turistička sezona, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta, trebalo da nadmaši prošlogodišnju. Optimistična očekivanja, prema njegovim riječima, potvrđuju saobraćajne gužve i izletničke ture u predsezoni, kao i dobar buking hotelskih kapaciteta i najave za glavnu sezonu. Ova predviđana je potvrdila i dobra posjećenost za prvomajske praznike.

Da bi preduprijedili rizike, kao i protekle godine kada su na primorju pred sezonu podigli cijene usluga za 15 odsto, rast cijena ponavlja se i ove godine. Zvanični podaci govore da je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle u segmentu smještaja i ishrane rast cijena bio 13,5 odsto. Kako se sezona približava rast će biti veći.

 

Šta sezonci traže

Hrvatski mediji su nedavno izvjestili da je prema podacima prikupljenim istraživanjem koje je MojPosao sproveo na temu sezonskog zapošljavanja, u kojem je učestvovalo više od 500 ispitanika, tri četvrtine Hrvata (76 odsto) je barem jednom tokom svoje karijere radilo u sezoni.

Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su sticanje novih znanja i vještina (68 odsto ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61 odsto). Tek na trećem mjestu je plata, koja je po pravilu osjetno viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja (54 odsto). Tu su još boravak na moru (45 odsto) te zanimljivost i atraktivnost posla (44 odsto), a svega šest odsto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.

Kad je riječ o plati u prosjeku, očekivana mjesečna neto plata za sezonski posao iznosi 1307 eura, što je šest odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Očekivanja govore da konobari u prosjeku očekuju mjesečnu platu od 1.408 eura, kuvari bi za svoj rad htjeli minimalno 1.482 eura, sobari mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 eura, recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebalo da dobiju minimalno 1.259 eura, prodavci u prosjeku očekuju platu od 1.105 eura, skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura, a pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 eura.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo