Povežite se sa nama

OKO NAS

NOVI LAPIDARIJUM U NIKŠIĆU NIJE RIJEŠIO PROBLEM STEĆAKA: Nema mira za kamene spavače

Objavljeno prije

na

Terasasto otvoreno zdanje popločano vrištećim crvenim kamenim pločama od otvaranja do danas je omiljeno mjesto okupljanja nikšićkih poštovalaca opojnih droga – drugih posjetilaca lapidarijuma praktično i nema.

A kako da ih bude, kada nema nigdje putokaza koji bi potencijalnog turistu usmjerio ka ovom mjestu. A i kada stigne do njega teško da bi bio impresioniran viđenim. Osamdesetak, dobrano ruiniranih, nekada reprezentativnih, primjeraka ovih srednjevjekovnih kamenih artefakata nasloženo je na pijesku, daleko od uslova u kojima se nalaze u prirodi, dakle daleko su od izgleda u svom prirodnom okruženju.

,,I što je najvažnije za posjetioce nema nikakvog objašnjenja pojedinih eksponata: porijeklo, nešto o samom stećku, kako je to uobičajeno na drugim destinacijama. Ovako, samo su na gomili, ništa drugo”, tvrdi arheološkinja Zvezdana Vušović-Lučić i prisjeća se tužne sudbine ovih kamenih svjedoka uvijek burne istorije na ovim prostorima, a koja je po njoj, trebala i morala biti drugačija.

,,Ne zaboravimo, oni su čuvali nečiji vječni mir, a mi njima mira ne damo. Prvi udar stećci su doživjeli, po priči starijih Nikšićana, proširenjem takozvanog partizanskog groblja kada su sa povelike površine sklonjeni i zgomilani pored crkve Svetog Petra i Pavla u gradskom groblju. Bilo ih je i po pet-šest na gomili i smeće na njima, ali eto i tu su zasmetali veselih devedesetih godina, opet navodno zbog širenja groblja, i izbačili su ih van crkvene ograde. I od tada počinje njihova prava tragedija”, kaže Zvezdana: lomljenje i ispisivanje grafita po njima su bili uobičajeni, većina od njih je misteriozno nestala. Od 396 stećaka koliko ih je bilo u gradskom groblju u novom lapidarijumu se našlo njih tridesetak. A za svo vrijeme njihovog izgnanstva pokušavano je naći rješenje, kaže Zvezdana.

Napravljen je kompletan elaborat da se stećci razmjeste po terasama ispred crkve Svetog Vasilija na Petrovoj glavici u Nikšiću, međutim i to je zaustavljeno iz nekog razloga. ,,Mislim da je to bilo pravo mjesto za njih: na zelenoj površini, kao u prirodi”, kaže Zvezdana. Sljedeća ideja je bila lapidarijum iza zgrade gradskog Muzeja . Upravo te godine počela je izgradnja Kamenog grada vajara Ratka Vulanovića i ova inicijativa stručnjaka je otišla ad akta.

,,Bilo je planirano da se na jednom mjestu iskupe stećci, radovi vajara Mila Mijuškovića koji su, na sramotu Nikšića, završili u Baru, kao i kameni artefakti koje sada prekriva smeće kod stepenica iza zgrade Muzeja, ali neko je vidio prioritet u priči o Kamenom gradu, priči koji svi znamo kako je završila, ili nije još dok sudske instance ne kažu svoje. Uglavnom znam da nas, kao stručnjake, niko ni tada ni danas ništa nije pitao”, objašnjava Vušović -Lučić.

Konačno, krajem prošle godine, zahvaljujući donaciji firme Mehanizacija i programat od 100.000 eura izgrađen je lapidarijum koji je udomio preostale stećke. Danas su na njima vidljivi novi grafiti koji slave fudbalske klubove i imena junaka koji su ih ostavili, ne postoji video nadzor koji bi identifikovao ove nove umjetnike, a prostor lapidarija je prekriven špricevima, polomljenim flašama alkoholnog pića i ostalog otpada koji je svojstven noćnim posjetiocima ovoga mjesta.

LAPIDARIJUM ZA DUGOVE I NAGRADE

Na sjednicama lokalnog parlamenta firma Mehanizacija i porgramat, njen direktor, bivši odbornik DPS-a Dušan Đurović, kao i ova donacija bili su tema rasprave opozicionih odbornika. ,,Samo par mjeseci nakon donacije isti taj ‘donator’ je zaprijetio blokadom računa Opštine Nikšić zbog nekog tričavog duga od 700.000 eura. Izgleda da je donacija i bila samo zbog nagrade 18 septembar, koju je dobio, ali i zbog naplate duga”, tvrdi Arsenije Lalatović, opozicioni odbornik.

Bato PEROVIĆ

Komentari

Izdvojeno

KOLAŠIN U SURET LOKALNIM IZBORIMA: Doskorašnji protivnici pod istim političkim kišobranom

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Kolašinu su se odlučili da izborne liste ispune, uglavnom, novim licima. Takav pristup učesnika lokalnih izbora mogao bi  donijeti novi kvalitet, ali može biti i riskantan kada je riječ o rezultatima

 

Sastav izbornih lista učesnika lokalnih izbora u Kolašinu  svojevrsna je kombinacija  partijskog podmlađivanja i  političkih  transfera,  koji su,  u nekoliko slučajeva,  spojili čak i  doskora ljute političke  oponente. Uz to, neuobičajeno za kolašinske prillike, na listama gotovo svih partija, koalicija i pokreta dominiraju nova lica.

U izbornoj trci u Kolašinu učestvovaće  SNP, Grupa birača ,,Za naš Kolašin – dr Momčilo Vukčević”,  pokret „Zajedno gradimo Kolašin“ (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti), Evropa sad,  koalicija ,,Idemo ljudi” (Demokrate i Ujedninjena), DF i URA.

Željka Vuksanović, koja je bila dugogodišnja predsjednica OO SPD i bivša predsjednica Opštine našla se na listi URA, na čijem je čelu  Miodrag Vlahović,  koji do sada nije bio aktivan u političkom životu garada. Vuksanović će tako ubuduće u Opštinskom odboru URA sarađivati sa Milanom Đukićem, aktuelnim predsjednikom Skupštine opštine (SO). I Đukić je, bez zvaničnog saopštenja, iz Grupe birača (GB), koja je u tom gradu dugogodišnji vjerni saveznik Demokratske partije socijalista (DPS), prešo u URA. Međutim za njega nije bilo mjesta na izbornoj listi te stranke.

Vuksanović  je, tokom minule skoro dvije decenije, najoštriji kritičar kako DPS-a, tako i GB-a, čije je lokalne lidere Mila Šukovića i pokojnog Miletu Bulatovića  optuživala za zloupotrebu, pa čak i podnosila krivične prijave protiv njih.

Kritički se osvrtala, tokom minule četiri godine, i na rad koalicije  čiji je kadar bio Đukić, kao i na način na koji je on obavljao funkciju predsjendika SO. Đukić je, pak, u drugoj polovini mandata aktuelne kolašinske vlasti (DPS, GB i Socijledmokrate)  oštro kritikovao rad nekih svojih koalicionih partnera iz izvršne vlasti. Kamen spoticanja u vladajućoj kolašinskoj koaliciji bilo je i neuspjelo osnivanje RTV-a, kao i infrastrukturni projekti za potrebe MOSI igara.

Razlaz sa GB-om u kojoj je započeo političku karijeru Đukić nikad nije objasnio, ali konflikti između njega a i lidera GB-a Šukovića traju, navodno, već više od godinu. Šuković se , međutim, odlučio da naziv, pa i vrh  izborne liste prepusti dr Momčilu Vukčeviću, koji je u lokalni parlament ušao kao odbornik DPS-a.  Odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, Vukčević je napustio tu stranku i do sada djelovao kao nezavisni odbornik, mada je svojim glasom davao podršku svim predlozima izvršne vlasti.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAKON LIKVIDACIJE JOVANA VUKOTIĆA – NAZIRE LI SE KRAJ RATU KLANOVA:  Krvavi niz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Broj uniformisanih policajaca  i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju. Više je razloga zbog kojih se vjeruje da rat klanova nije stao

 

Da li će likvidacijom Kotoranina Jovana Vukotića biti okončan osmogodišnji krvavi rat između škaljarskog klana čiji je bio apsolutni vođa i kavačkog, čije vođe su većinom u zatvoru, pitanje je na koje ni bezbjednosne strukture nemaju odgovor.

Broj uniformisanih policajaca ali i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, jasno upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju već se strogo vodilo računa da se i ovom prilikom očuva bezbjednost stotinak onih koji su došli da se oproste sa ubijenim.

U spisima  predmeta koji su formirani protiv pripadnika obje kriminalne grupe navedeni su njihovi planovi da određene članove suprostavljenog klana likvidiraju upravo u vrijeme sahrane Vukotića.  Do realizacije takvog plana ipak nije došlo.

S druge strane, broj oproštajnih poruka u vidu čitulja ali i sadržaj pojedinih, razlog je više da se vjeruje da će uslijediti nastavak krvavog rata. Tako se u nizu oproštajnih čitulja izdvojila i jedna kojom se poručuje da će  se nastaviti tamo gdje je Vukotić stao.

,,Škaljarski kriminalni klan jeste obezglavljen, ali to ne znači da je došao kraj likvidacijama. Ubistvom Vukotića škaljarci jesu zadobili težak udarac, ali upravo zato vjerujemo da će njegovi podanici krenuti osvetničkim putem”,  smatra sagovornik iz bezbjednosnog sektora.

Vukotić je ubijen 8. septembra u Istanbulu, a tamošnji istražitelji su za samo 8 dana uspjeli da sklope mozaik zločina i uhapse čak 14 osoba za koje se vjeruje da imaju veze sa njegovom likvidacijom. Tako su 16. septembra u opsežnoj akciji uhapšeni Radoje Živković, zvani Žuti i Zdravko Perunović, koji su, prema optužbama,  organizovali egzekuciju. Kako je zvanično saopšteno, pronađeno je i oružje iz kojeg je za milion i po eura ubijen Vukotić.

Tamošnji istražitelji su utvrdili da je, navodno, Radoje Živković platio milion i po eura lideru turske kriminalne grupe Binaliju Džamgozu za organizaciju ubistva, koji je u julu uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u Istražnom zatvoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAŠTVO I POLICIJSKA TORTURA: Vide mučenje, ali ne i mučitelje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Službenici Uprave policije su tokom 2020. godine mučili Jovana Grujičića, Benjamina Mugošu i Marka Boljevića kako bi iznudili priznanja i dokaze za podmetanje bombe u Hotelu Grand i ispred kuće visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića. Tužilaštvo u predmetu mučenja Grujičića vidi mučenje, ali ne i mučitelje

 

Crnogorski istražni organi od 2015. godine nijesu otkrili ko je bacio bombu na Hotel Grand i  na kuću tadašnjeg visokog policijskog službenika Duška Golubovića. Međutim, ponovo su otkrili da su službenici sistema skloni da upotrebom brutalne sile fabrikuju dokaze i iznude potrebna priznanja i svjedočenja.

Tužilaštvo je za ova krivična djela izvelo pred sudiju Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu, dok je Marko Boljević naveden kao svjedok. Sva trojica su naveli da su pod prisilom dali prvobitne izjave u policiji. Međutim, u sudskom postupku pravosnažno su oslobođeni Grujičić i Mugoša. Njihov pravni zastupnik – advokat Damir Lekić za Monitor kaže da je utvrđeno kako je Grujičić u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio na liječenju u psihijatrijskoj ustanovi u Dobroti.

Lekić i Boljevićev advokat Novica Milošević Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeli su krivične prijave za torturu nad njihovim branjenicima. Domaći i strani vještaci medicinske struke utvrdili su da su sva trojica bili mučeni i zlostavljani u policijskoj stanici onako kako su opisivali tokom postupka.

Osnovno tužilaštvo je slučaj torture razdvojilo u tri predmeta. Za svaku žrtvu odvojeni predmet. Dok se u slučajevima Mugoše i Boljevića sumnjiče policajci i očekuju suđenja, u predmetu Grujičića je osnovna tužiteljka Maja Knežević po drugi put odbacila krivičnu prijavu protiv službenika policije.

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je protest zbog takve odluke. Ističu da je tada medicinskim nalazima ,,potvrđeno da je mučen da bi se od njega iznudio iskaz”.

,,Grujičić je tada primoran da ‘prizna’ izvršenje krivičnog djela koje nije učinio – postavljanje eksplozivnih naprava na kuću Duška Golubovića i lokal Grand – a u međuvremenu ga je i sud pravosnažno oslobodio te optužbe”, saopštili su iz HRA.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je odluka o odbacivanju krivične prijave donijeta bez sprovođenja djelotvorne istrage, koja bi bila ,,hitna, temeljna i nepristrasna”. Punomoćnik Jovana Grujičića, advokat Damir Lekić, podnio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv nove odluke o odbacivanju krivične prijave, a HRA je 9. septembra po drugi put podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu zbog nesavjesnog i nezakonitog rada državnih tužilaca u tom predmetu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo