Povežite se sa nama

Izdvojeno

NOVI PROPUSTI U RESORU MINISTARKE VESNE BRATIĆ: Zbog afere WADA crnogorski sportisti pred isključenjem iz svih takmičenja

Objavljeno prije

na

Ministarka Vesna Bratić i donedavni v.d. direktor Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević danima „ratuju“ saopštenjima oko toga ko je kriv što su crnogorski sportisti dovedeni u nezavidan položaj. Utvrdiće SDT, jer je slučaj dospio i do njega. Ministarka ne planira da preuzme odgovornost za mnoge neregularnosti u resorima kojima upravlja

 

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić, i ove nedjelje se našlo na meti kritika javnosti. Zbog neodgovornosti čelnika tog resora, crnogorskim sportistima prijeti isključenje iz svih takmičenja a ako se to izbjegne, može se desiti da se ne mogu takmičiti pod našom zastavom i himnom.

Prije nekoliko dana iz MPNKS-a su saopštili da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet protiv doskorašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilija Laloševića. Lalošević je, kako navode, u obavljanju funkcije prekoračio ovlašćenja i doveo u nezavidan položaj sport u Crnoj Gori.

On je, prema tvrdnjama nadležnih, mjesecima ignorisao obaveze prema Svjetskoj anti-doping agenciji (WADA). Državna uprava kojom je rukovodio, nije na vrijeme dostavila traženi upitnik za prošlu godinu, niti je imala ikakav kontakt sa WADA-om, pa je ta agencija internim kanalima morala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

„Odmah nakon ovog saznanja, kontaktirali smo WADA-u koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine. Na toj sjednici je trebalo da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, međutim, zbog naše brze reakcije, odluka je odložena. Za sve to vrijeme, do danas, Lalošević nije ništa preduzimao po tom pitanju. Petnaestog septembra smo dobili nalog da u roku od dvadeset i jednog danа promijenimo Zakon o sportu. U saradnji sa Komisijom za anti-doping odmah smo krenuli u ispunjavanje ovog zadatka i narednih dana ćemo imati spreman dokument koji se traži”, tvrde iz MPNKS-a.

Lalošević je demantovao navode Ministarstva. On je za Monitor kazao da je resor Vesne Bratić taj koji je ignorisao upozorenja nadležne Komisije za antidoping da je hitno potrebno izmijeniti dva člana Zakona o sportu – jedan koji se odnosi na definiciju anti-dopinga, i drugi koji se odnosi na strukturu i funkcionisanje Komisije za anti-doping. ,,Iz MPNKS-a su mnogo prije 15. septembra znali da imaju obavezu da izmijene zakonske tekstove. Mjesecima su učestvovali u procesu, a njihovi predstavnici su se kasnije i uključivali i na najvažnijim sastancima, gdje su se od njih tražile informacije o dinamikama izmjena zakonskih tekstova. Umjesto da se bavi gorućim pitanjima vezanim za Svjetsku anti-doping agenciju, pandemiju u školama na početku školske godine, ili problemima u oblasti kulture i nauke, ministarka je u tom periodu bila odsutna 19 dana, na službenom putu u Rusiju, Austriju i Švajcarsku”, kazao je on u odgovoru za Monitor. Tvrdi i da je imao komunikaciju sa WADA-om, kao i da je više puta upozoravao nadležne iz MPNKS-a da je hitno potrebno započeti procedure izmjene zakonske tekstove.

Iz MPNKS-a nijesu demantovali navode Laloševića da je u vezi sa aferom WADA pokušao da sa njima stupi u komunikaciju. „Gospodin Lalošević uporno potencira da je pokušavao da ostvari komunikaciju sa Vladom Crne Gore, očigledno je nešto permutovao, komunikaciju sa njim je tražila WADA, kojoj mjesecima nije odgovаrao na mejlove. U mejlovima koje imamo od WADA se navode imena zaposlenih iz Uprave sa kojima su pokušavali da ostvare kontakt i datumi kada su zakazivani sastanci na koje se niko nije pojavio”.

Sada je na SDT-u da utvrdi ko od nadležnih u MPNKS-u govori istinu. Informacije dostupne na oficijalnom sajtu Svjetske anti-doping agencije govore da su crnogorski sportisti pred isključenjem iz takmičenja jer naši pravni akti nijesu u potpunosti usklađeni sa Svjetskim anti-doping kodeksom. Prema Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, resor Vesne Bratić je nadležan da predlaže propise iz oblasti sporta, a ne Uprava za sport i mlade.

Iz MPNKS-a tvrde da neispunjavanje obaveza prema WADA-i nije jedini razlog zbog kog je razriješen Lalošević. On je, kako su dodatno pojasnili iz tog Vladinog resora, donio i jednu odluku suprotno Zakonu o sportu Crne Gore, bez saglasnosti nadležnog ministarstva. Istakli su i da to nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez učešća Ministarstva, ali je jedini koji su „uspjeli da zaustave”. „Barem bi trebalo da Lalošević taj konkurs nije okončao i novac raspodijelio, što ne bi bilo začuđujuće uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa njim”, pljuštale su optužbe nadležnih iz MPNKS-a.

Zaboravili su, izgleda, da je Vasilije Lalošević bio njihov izbor, kada ga je, uz „amin” ministarke Bratić, za funkciju v.d. direktora Uprave za sport i mlade imenovala Vlada krajem decembra prošle godine. Njihova je obaveza da znaju koga biraju za saradnike. I da snose odgovornost za lošu procjenu.

Monitor je pitao novoizabranog v.d. direktora Marka Begovića šta se trenutno preduzima oko saniranja posljedica lošeg rukovođenja. „Uspostavljanje kanala komunikacije sa međunarodnim partnerima, WADA-om i komitetom T-DO Savjeta Evrope bili su praktično moji prvi koraci. Komunikacija se odvija svakodnevno sa jednim ciljem, da crnogorski sportisti mogu nesmetano da se posvete pripremama za naredna takmičenja. Paralelno, pripremaju se dugoročno održiva rješenja za oblast anti-dopinga, ali već razmišljamo i o tome što je nivo usaglašenosti pravnog okvira sa dvije konvencije Savjeta Evrope – o namještanju sportskih rezultata i integrisanom upravljanju organizacijom sportskih manifestacija – daleko ispod potrebnog nivoa”, naveo je Begović u svom odgovoru.

Prema njegovim riječima, već je formirano nekoliko timova koji će uz međunarodnu stručnu i tehničko-finansijsku podršku raditi na uspostavljanju savremenog sistema sporta.

Iz Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) za Monitor kažu da su informaciju o mogućem isključenju crnogorskih sportista iz međunarodnih takmičenja, odnosno moguću zabranu nastupa pod državnom zastavom i himnom dobili iz medija. ,,Međunarodne institucije koje se bave uređenjem fudbalske igre i organizacijom planetarnih i kontinentalnih takmičenja u kojima učestvuju reprezentativne selekcije i klubovi nisu obavijestile Fudbalski savez o potencijalnim sankcijama prema našim selekcijama ili klubovima“.

Apelovali su na nadležne da što prije riješe sporna pitanja: ,,Bez namjere da istražujemo i utvrđujemo ko je krivac za moguće sankcije usmjerene ka crnogorskim sportistima, izražavamo zabrinutost zbog nezavidne situacije u kojoj se našao crnogorski sport i naši sportisti. Apelujemo na što hitnije rješavanje aktuelne situacije kako bismo svi zajedno imali priliku da se radujemo novim uspjesima naših sportistkinja i sportista na takmičenjima organizovanim širom planete“.

Nije Crna Gora jedina država čija nacionalna anti-doping agencija nije u potpunosti primijenila verziju Svjetskog anti-doping kodeksa za 2021. godinu u svojim pravnim strukturama. To nijesu učinile ni takve agencije u Rumuniji, Tajlandu i Indoneziji, i svima je ostavljen rok od dvadeset i jednog dana da to učine. U sličnoj su situaciji i Španija, Grčka, Iran, Letonija, Holandija, Portugal i Uzbekistan, koje imaju četiri mjeseca da regulišu sporna pitanja.

Prevazići krizu u koju je zapao crnogorski sport – nije, dakle, nemoguće. Više zabrinjava to što ministarka Bratić ne planira da preuzme odgovornost za mnoge neregularnosti u resorima kojima upravlja. Ovo je još jedan slučaj da krivicu za propuste snosi samo niži u hijerarhiji, kom se nađe prigodna zamjena.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

GODINU POSLIJE: Čija je nula veća

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako ova Vlada sve više liči na DPS, makar u (ne)transparentnosti rada, (ne)poštovanju propisa, podsticanju podjela i favorizovanju partijskog na uštrb javnog interesa – da li je to ,,potreban i dovoljan uslov” da se njihovi prethodnici, u orginalu, vrate tamo odakle su otišli prije godinu dana. Ili je vrijeme da se pozabavimo alternativama

 

Aplauz socijalnih partnera za plan i predstojeće mjere ove Vlade najbolje pokazuje naš put, pohvalio se na Tviteru Milojko Spajić, ministar finansija u aktuelnoj/odlazećoj Vladi. Onda smo i od zvaničnika Unije poslodavaca i dvije reprezentativne sindikalne asocijacije čuli da oni podržavaju najavljeno povećanje zarada i smanjenje dažbina za poslodavce.

Tako su Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, njegov najbliži saradnik u promociji tzv. Maršalovog plana za Crnu Goru, dobili formalne partnere sa kojima će podijeliti teret ali i odgovornost za eventualni (ne)uspijeh najavljenog eksperimenta. Ali smo, ponovo, ostali bez odgovora na nekoliko jednostavnih i izuzetno važnih pitanja bez kojih je nemoguće dati valjan sud o stvarnim dometima Spajićevog plana.

Recimo: kako će Vlada nadomjestiti smanjenje prihoda od 180 – 200 miliona eura po osnovu ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje uz najavljeni rast izdataka za plate u javnom sektoru (zdravstvo, obrazovanje, pa redom…)? Šta će biti sa obećanim kapitalnim budžetom ,,najvećim u istoriji Crne Gore”? Da li će poslodavci, kada za to dođe vrijeme, bespogovorno prihvatiti ,,mali” rast troškova do koga će dovesti najavljeno povećanje minimalne i prosječne zarade i kako će se to odraziti na održivost njihovog biznisa? Kolika je vjerovatnoća da će neki od njih na povećane izdatke odgovoriti otpuštanjem radnika? Da li će najavljene mjere dovesti do nastavka trenda gašenja postojećih radnih mjesta, posebno na sjeveru zemlje?

Na kraju možda najvažnije – kako će armija penzionera i nezaposlenih preživjeti neminovni skok cijena koji je, makar to je jasno, neizbježan – što zbog globalnog rasta cijena hrane i energenata, što zbog Spajićeve namjere da sa sadašnjeg modela oporezivanja dohotka pređemo na oporezivanje potrošnje. Po uvećanim stopama poreza i dažbina (akcize…). Dok bi penzije i socijalne naknade ostale iste. Prema važećim propisima, usklađivanje sa najavljenim rastom zarada i cijena može uslijediti tek početkom 2023. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

IZVJEŠTAJ O POSTUPANJU BEZBJEDNOSNOG SEKTORA NA CETINJU: Papir bez pravne snage

Objavljeno prije

na

Objavio:

Komisiju Vladinog Biroa za operativnu koordinaciju ne prepoznaje zakon, zbog čega njen izvještaj nema pravnu snagu.  Međutim, ovaj dokument  može poslužiti kao osnov sumnje drugim, stvarno nadležnim, državnim organima da pokrenu eventualne postupke

 

Nešto više od mjesec dana od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, završen je dokument komisije, koju je osnovao Biro za operativnu koordinaciju (BOK), a koja je trebala da utvrdi šta se dešavalo na dan ustoličenja na Cetinju, 5. septembra ove godine, i da li je bilo propusta u radu izvršnih organa.

Noć uoči ustoličenja došlo je do sukoba između premijera Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova (MUP) Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, jer su navodno, vođeni bezbjednosnim procjenama Agencije za nacionalnu bezbjendost (ANB) i Uprave policije, čelnici policije bili za to da se ustoličenje izmjesti ili odgodi. Krivokapić je navodno tražio smjenu Sekulovića i Brđanina, ali se predomislio prije konferencije na kojoj je to trebao da najavi, a nakon reakcija zemalja Kvinte i najave Građanskog pokreta URA da će uskratiti podršku Vladi. Na toj konferenciji je, međutim, premijer iznio da će Vlada obrazovati tijelo, koje će ispitati rad svih državnih organa tokom protesta na Cetinju 4. i 5. septembra. Iza Krivokapića stali su Demokratski front i Demokratska Crna Gora, dok je iza Sekulovića i Brđanina stao potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović.

Izvještaju o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, prethodilo je prepucavanje između političkih lidera. Vlast i dalje preokupira  ko je bio za, a ko protiv ustoličenja novog mitropolita, dok se gotovo i ne pominje  uloga najvećeg opozicionog subjekta Demokratske partije socijalista (DPS) u neredima na Cetinju.

Komisija, na čijem čelu je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović, konstatovala je u Izvještaju  da su lica kojima tu nije bilo mjesto i koja nisu u lancu odgovornosti, prisustvovala  sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija. Situaciju je, piše u izvještaju, dodatno usložnila činjenica da su se Sekulović i Brđanin protivili ustoličenju na Cetinju, pozivajuću se na procjene ANB-a i Uprave polcije. Komisija je zaključila da je Uprava policije profesionalno odradila svoj posao.

,,Uzimajući u obzir sve okolnosti, probleme i uočene nedostatke, UP je 5. septembra svoj zadatak obavila profesionalno i efikasno, čuvajući ustavni poredak i štiteći zagarantovana vjerska prava i slobode”, navodno piše u Izvještaju.

Na posljednjoj sjednici BOK-a nije usvojen Izvještaj, niti se razmatrao, jer je Ivanović bio odsutan. Abazović je rekao da je na sjednici preovladao stav da u Izvještaju nije dovoljno potencirana uloga državnog tužilaštva u potencijalnom suzbijanju rizika za dešavanje na Cetinju 4. i 5. septembra.

,,Siguran sam da će to biti glavni komentar nakon što se mi i zvanično izjasnimo, i vjerujem da će i Komisija to prihvatiti. Možda je to nešto što je promaklo, ali to je jako važna činjenica vezana za aktivnosti državnog tužilaštva u susret i tokom dešavanja na Cetinju”, kazao je Abazović.

Članovi Biroa za operativnu koordinaciju će na narednoj sjednici dati komentare na Izvještaj, ali i usvojiti zaključke. Prema nezvaničnim informacijama Monitora, pojedini članovi će insistirati da se kroz zaključke precizira da Sekulović i Brđanin nijesu bili protiv ustoličenja mitropolita, već da nijesu željeli da ugrožavaju bezbjednost štićene ličnosti (patrijarha Porfirija), za čiji su život bili najodgovorniji kao rukovodioci policije. Da je postojao visok stepen opasnost po život štićene ličnosti ukazuju bezbjednosne procjene ANB-a.

Iako bi Izvještaj trebao da završi priču o događajima na Cetinju, sagovornici Monitora iz izvršne vlasti smatraju da se to neće dogoditi. Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević tražio je da Izvještaj, koji trenutno nosi oznaku tajnosti, bude dostavljen članovima tog tijela. Takođe je tražio da se taj dokument otvori za javnost.

Nezvanični izvori Monitora tvrde da je i ministar Sekulović predložio da se svi iskazi, na osnovu kojih je sačinjen Izvještaj, učine javnim. O tome će se, međutim, takođe raspravljati na narednoj sjednici BOK-a, a i na nekoj od narednih sjednica Vlade.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, ORGANIZACIJA KOD: Samo bjesomučna borba za moć

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izdijeljena, posvađana i bez jasne ideje kako pokrenuti temeljne reforme, i korak dalje, kako izvući zemlju recimo iz problema da naše stanovništvo stari, da ulazimo u zonu bijele kuge, da postajemo odredište nekvalifikovane i niskoplaćene radne snage… nova većina razumije da je glavni problem odgovor na pitanje ko će biti ,,DPS poslije DPS-a”.

 

MONITOR:  Demokratski front najavio je bojkot parlamenta i svih Vladinih zakona, ukoliko u Vladu  ne uđe lider DF-a Andrija Mandić. Kako vidite taj zahtjev?

PERIĆ: Ukoliko nova vlast želi da bude operativna, ona mora pronaći put uzajamnog uvažavanja. Niti je uvažavanje da nekoga unaprijed proglasite nepoželjnim za ministarske pozicije bez obzira na procenat koji osvoji na izborima, niti je od onog ko osvoji najviše glasova u novoj vlasti korektno da insistiranjem nametanja svojih političkih ciljeva doslovno uništava subjekt koji treba da obezbijedi većinu. Da ne govorimo koje su refleksije takve pozicije na cijelu zajednicu. U tom kontekstu valja demistifikovati određenje u odnosu na državu. Ako uzmemo jednu od najneutralnijih definicija da je država skup procedura koji nam omogućava da funkcionišemo kao zajednica, onda svi treba da prihvate da će poštovati te procedure i da će činiti što i koliko mogu da se društvo nepoštovanjem tih procedura ne bi dezintegrisalo. Bez toga je doslovno nemoguće, ne samo formirati djelotvornu većinu, već i funkcionisati uopšte.

Nama fali plan i dogovor na mnogim poljima, a posebno u politici. Političari bi trebalo da rješavaju probleme, da razumiju značaj kompromisa i da podnose odgovornost. Nažalost, ovo ostaje samo lijepa želja – u praksi je to bjesomučna borba za moć uz pomoć koje onda želite da raspolažete resursima svih nas.

Sve političke partije rasporedile su  svoje ljude u javnim preduzećima na čelnim pozicijama i ,,po dubini” uveliko kadriraju. Tu vidimo da onamo gdje imaju zajedničke interese partije se bez većih problema dogovaraju – bez obzira da li je to u interesu građana ili ne. Razumijem da mnogi ljudi zbog političke pripadnosti nisu mogli da se zaposle i/ili napreduju, ali taj problem se mora rješavati time što će se prvo procesuirati svi oni koji su radili nezakonito u prethodnom periodu i tako što ćete kadrirati najkvalitetnije, a ne ,,najzaslužnije” ljude.

MONITOR: Da li pregovori parlamentarne većine vode izborima ili će se nastaviti sa krizama, uslovljavanjima i pregovorima?

PERIĆ: Nije bilo teško predvidjeti da će se tokom pregovora nastaviti uzajamne optužbe unutar vlasti. Činjenica je da svaka od koalicija ima svoj ucjenjivački kapital, ali bojim se da će stalnim naglašavanjem te pozicije građani postajati taoci te političke realnosti. Ko će biti vještiji, a čija će procjena biti loša je nešto što razumijem da zanima stranke, ali šta to znači iz perspektive propuštanja prilike realizacije suštinskih promjena koju su sami akteri nazvali istorijskom i koja zaista ima taj potencijal?

Da li su razjašnjenje ovog rebusa izbori? Oni jesu opcija, ali ne vjerujem da je ijedan subjekt spreman za njih, a još manje da je siguran da bi mogao da politički kapitalizuje to što bi ih izazvao – tako da ne očekujem izbore u najmanje narednih pola godine.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo