Povežite se sa nama

OKO NAS

ULCINJ IZMEĐU PLANOVA I STVARNOSTI: Grad paradoksa

Objavljeno prije

na

U Ulcinju kreće izrada Strateškog plana razvoja ove opštine za period 2022-2029. godine. Navodi se da će taj najznačajniji dokument za lokalnu samoupravu, nakon Prostorno-urbanističkog plana, sadržati niz projekata, pokretanje velikih projekata najavljuju i iz Vlade, ali je stvarno stanje na terenu daleko od projekcija zvaničnika

 

Za predsjednika Opštine Aleksandra Dabovića osnovni problem Ulcinja je zapostavljena infrastruktura. ,,Pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da smo grad koji nosi na leđima najveći dio turističkih kapaciteta Crne Gore”, kaže on.

Slično, uz naglašeni optimizam, razmišljaju i u Vladi. ,,Ulcinj je najveća razvojna šansa Crne Gore za 2030.  Želimo da ovaj grad postane veliki regionalni centar turizma”, kaže vicepremijer Dritan Abazović.

U prvih dva mjeseca otkad on obavlja tu funkciju riješena su dva velika problema koji su decenijama predstavljali snažnu kočnicu za razvoj Ulcinja. Vraćen je maslinjak u Vladanosu sa oko 19.000 stoljetnih stabala te biljke vlasnicima, dok je zemljište Solane od 15 miliona metara kvadratnih vraćeno u državno vlasništvo.

Preostaje još teži posao: za Solanu treba da se pronađe strateški partner, obnovi ruinirana infrastruktura, pokrene proizvodnja soli i očuva biodiverzitet. U maslinjaku  se mora spriječiti svaka vrste gradnje.

Tokom posjete Tirani, sredinom jula, Abazović je sa albanskim premijerom Edijem Ramom dogovorio izgradnju mosta na Bojani koji bi povezivao Velipoju sa Štojem, odnosno Ulcinjom. Dogovoreno je da će se ovaj infrastrukturni objekat, koji će koštati oko devet miliona eura, a biti dug 190 metara, naći u budžetima Albanije i Crne Gore za narednu godinu. Njegovom izgradnjom rasteretiće se granični prijelaz Sukobin – Murićani, kojim godišnje pređe preko dva miliona putnika, a od Ulcinja do aerodroma u Tirani biće potrebno ne više od 90 minuta vožnje. Na taj način otvoriće se mogućnost da znatno više turista boravi na ulcinjskoj rivijeri, što je posebno važno ukoliko se ima u vidu slaba saobraćajna povezanost ovog dijela države sa regionom i svijetom.

Ali, dok se najavljuju ovi projekti i početak gradnje nekoliko hotela, činjenica je, a što pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja, da će iz ovogodišnjeg kapitalnog budžeta države građani opštine Ulcinj dobiti po – euro!?

Iz tog resora tvrde da je ,,u pitanju jedno zastiđe i da to nije poruka ove Vlade, što će se jasno vidjeti u budžetu za narednu godinu”.

,,Upravo su kontinuitet nepravdi prema građanima ove opštine, zanemarljive investicije i niz loših i štetočinskih privatizacija doveli do toga da je Ulcinj postao najnerazvijenija opština na Primorju”, kaže hroničar ulcinjskih (ne)prilika Ismet Karamanaga.

Kako navodi, najmanja prosječna plata u državi je u Ulcinju, lokalna uprava hronično kuburi sa finansijama, a broj stanovnika je za šestinu manji nego prije tri decenije.

To je, smatra on, svojevrstan paradoks, a Ulcinj grad paradoksa, jer je, na primjer, po indeksu turističke razvijenosti ova opština na prvom mjestu u Crnoj Gori. Ovaj indeks se računa na osnovu pet pokazatelja: broj postelja, broj kreveta u hotelima i sličnim smještajnim objektima, broj turista, broj noćenja i broj zapošljenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Ulcinj od ove godine mora otplaćivati oko 1,8 miliona eura godišnje za kredit koji još nije počeo da koristi!? A on se odnosi na rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u većem dijelu opštine. Ugovor o kreditu sa njemačkom KfW bankom, u vrijednosti od 20 miliona eura je potpisan 2013. godine, a još  nije izabran ni izvođač radova.

Na prijedlog opozicione Socijaldemokratske partije, u lokalnom parlamentu formiran je anketni odbor sa zadatkom da ispita detalje tog neobavljenog posla i eventualnu odgovornost pojedinaca zbog višegodišnjeg kašnjenja projekta.

U  novembru 2015. godine Skupština opštine formirala je komisiju koja je morala dva puta godišnje da  je izvještava o odvijanju projekta i trošenju novca. Komisija ne samo što nikada nije podnijela izvještaj parlamentu, nego se čak nikada nije ni sastala!?

Sve ove činjenice pokazuju krajnje neodgovoran odnos političkih garnitura prema strateškim problemima i izazovima te opštine. Tim prije što od uvođenja višestranačkog sistema u Ulcinju nije bilo šire strukture u vlasti. Donedavno je čak 30 od ukupno 33 odbornika u lokalnoj skupštini činilo vladajuću koaliciju, koju predvodi Demokratska partija socijalista, a kojoj pripada i predsjednik Opštine. Taj ,,ulcinjski model”, odnosno eksperiment koji je trebao da bude nametnut i drugim opštinama gdje je dio vlasti bio DPS, pokazao  se izrazito neuspješnim.

Izvjesno je da će u prvoj polovini naredne godine u Ulcinju biti održani redovni lokalni izbori. Pitanje je samo da li će oni biti u maju, u paketu sa drugim opštinama u državi, ili će se oni organizovati u februaru ili najkasnije početkom marta.

,,To je jedan od razloga što svih ovih mjeseci imamo na sceni pokušaj uljepšavanja stvarnosti, a planovi uglavnom ostaju u fiokama. Dok se najavljuju desetine miliona eura ulaganja, nema rješavanja ključnih, pa i civilizacijskih problema, kao što je odvođenje otpadnih voda. Fakture nesposobnosti i neodgovornosti plaćaju zaostalošću građani Ulcinja. Uskoro će imati priliku da o svemu ponovo daju svoj sud”, zaključuje Karamanaga.

 

Ulcinj može da hrani pola Crne Gore

Mogućnosti i stvarnost Ulcinja se ogleda i u poljoprivredi. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) indeks cijena hrane u svijetu pokazao je da je hrana u maju 2021. bila skuplja čak 39,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rast cijena je posljedica smanjene proizvodnje u periodu pandemije, kao i naglog rasta tražnje kada je došlo do obnavljanja i jačanja privrednih aktivnosti.

Upravo su stručnjaci FAO-a još 1983. godine u  studiji izrađenoj za potrebe lokalne samouprave zaključili da bi zaleđe opštine Ulcinj – od Štoja preko Šaskog i Vladimirskog polja pa do Skadarskog jezera, moglo da organskom hranom podmiruje potrebe čak 350.000 ljudi!

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

KAMPANJA PROTIV NERADNE NEDELJE, OPET: I čovjek stvori, kapital

Objavljeno prije

na

Objavio:

Otkad je u oktobru 2019. uvedena neradna nedjelja pred svaku turističku sezonu kreće kampanja kojom se nabrajaju muke gostujućih i domaćih kupoholičara, te domaćih poslodavaca koji kukaju zbog gubitka profita tog  jednog dana u nedjelji.  O uslovima u kojima radi domaća radna snaga ni govora

 

Turisti su šokirani što prodavnice ne rade nedjeljom, pišu pojedini mediji, a drugi dodaju da Crna Gora ima previše neradnih dana za turističku destinaciju.

Otkad je u oktobru 2019. uvedena neradna nedjelja pred svaku turističku sezonu kreće kampanja kojom se nabrajaju muke gostujućih i domaćih kupoholičara, te domaćih poslodavaca koji kukaju zbog gubitka profita tog  jednog dana u nedjelji.  O uslovima u kojima radi domaća radna snaga ni govora – ne pominje se visina plate, neregulisani slobodni dani i odmori i brojni drugi neuslovi rada.

,,Posljednjih mjesec dana u toku je kampanja kapitala, prvenstveno medijska, koja po principu interesa kapitala problematizuje pitanje neradne nedjelje”, kaže za Monitor Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

Tek što je uvedena, ukidanje neradne nedjelje razmatrala i je bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Njeno ukidanje najavio je i bivši ministar Jakov Milatović. Bezuspješno.

O tome da razumije da je neradna nedjelja veliki gubitak za male privrednike i preduzeća, izjasnio se i novi ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. Uz opasku da te dane ne mogu nadomjestiti. Za razliku od ministra, zvanična statistika govori da trgovine i pored neradne nedjelje bilježe pozitivne rezultate – samo u prvom kvartalu ove godine prihodi su veći za 30 odsto u odnosu na isti period prošle.

,,Imao sam mnogo upita od malih privrednika da im se pomogne da rade i nadomjeste taj gubitak. To je 10, 15 radnih dana tokom sezone, naročito kad su mali privrednici opterećeni programom Evropa sad i obavezom minimalne plate 450 eura. Razumijem i sindikate i težnju da zadrže stečeno pravo i zaposlene koji žele da imaju taj slobodan dan, ali moramo da tražimo kompromis”, kazao je Đurović.

Ministar je pozvao sindikate na kompromis i najavio da su ,,poslodavaci spremni da naknada za taj dan neradni bude sto posto uvećana”.

U cilju prevazilaženja ovog ,,problema” ove nedjelje je u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma održan prvi radni sastanak na temu neradne nedjelje. Sastanku su prisustvovali predstavnici Privredne komore, Unije poslodavaca, Uprave za inspekcijske poslove, Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Keković objašnjava da sindikat traži da, ako bi do njega došlo, rad nedjeljom plati uvećanjem dnevnica od 100 odsto, tako da bi minimalna dnevnica za rad nedjeljom bila 40 eura. Inistiraju i da se povećanje odnosi na sve, sem zanimanja koja su dužna da rade i tog dana kao što su komunalci, policajci, zdravstveni radnici. Ovaj predlog ranije nije bio prihvatljiv poslodavcima, bunili su se da se pravilo primijeni za sve, tražili su ga samo za trgovine, i nudili povećanje dnevnica od 30 do 50 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štamanom izdanju Monitora od petka 27. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NA DIJELU ĆEMOVSKOG POLJA NAJAVLJENA GRADNJA NAJVEĆEG PARKA U PODGORICI: Kad ideja ujedini građane

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nedavnim druženjem građana sa predstavnicima Glavnog grada na Ćemovskom polju otpočela je kampanja čiji je cilj da podstakne što više ljudi da učestvuju u osmišljavanju prostora budućeg najvećeg parka u Podgorici, površine od čak 43,7 hektara

 

,,Podgorici, kao glavnom gradu jedne evropske države, neophodan je glavni gradski park. U prethodnih nekoliko godina, izgradnja pojedinih parkovskih površina doprinijela je razvoju mikro sredina, i ljudi su tu počeli više da se okupljaju. Međutim, do sada su ta zelena područja ‘targetirala’ samo mještane okolnih naselja, što ne bi smio da bude slučaj sa budućim glavnim gradskim parkom. On mora da ponudi nove sadržaje“, kaže za Monitor Igor Majer, mještanin Starog aerodroma i jedan od brojnih građana koji su bili na nedavnom druženju, 19. maja, sa predstavnicima Glavnog grada na Ćemovskom polju, gdje je najavljena gradnja centralnog parka u Podgorici.

Time je otpočela kampanja čiji je cilj da podstakne što više ljudi da svojim sugestijama i prijedlozima učestvuju u osmišljavanju prostora budućeg najvećeg parka u Podgorici.

Ćemovsko polje nalazi se na samo tri i po kilometra od grada, najveća je ravnica koja pripada dolinama rijeka Cijevne i Morače. Zbog toga ono, kako je saopšteno iz Glavnog grada, predstavlja najpogodniju lokaciju za izgradnju najvećeg gradskog parka, koji će sadržajima zadovoljiti potrebe stanovnika i posjetilaca Podgorice. ,,Vrijeme je da Podgorica dobije park na čak 43,7 hektara u kom će građani moći da provedu čitav jedan dan”, kazali su još iz kancelarija gradonačelnika Ivana Vukovića.

Park će se graditi u dijelu Ćemovskog polja kod naselja Stari aerodrom i Konik, u blizini upravne zgrade Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) i fudbalskog kampa. To je dio  Ćemovskog ranije poznat po sumornim slikama – posječenog drveća, spaljenih guma, leševa životinja, raznog otpada koji leži posvuda u okolini.

Zahvaljujući angažovanju lokalaca, i dobroj saradnji sa gradskim preduzećima i službama, ovaj prostor danas drugačije izgleda. Oplemenjen je različitim biljnim vrstama i vrtnim elementima, posjeduje trim stazu u dužini od 1 150 metara, kao i ugrađen parkovski, sportsko-rekreativni, dječiji mobilijar i sprave za trening pasa.

,,Definitivno drugačije izgleda nego  prije desetak godina – čistije je, ne mašu iz trave vlažne maramice, nema leševa i kostiju. Smeća ima i dalje ali daleko je to od nekadašnje slike”, kaže za Monitor novinarka Vijesti Damira Kalač, koja godinama kroz tekstove na svom blogu Skitanja umom i drumom ukazuje na značaj Ćemovskog polja za Podgoricu.  ,,E sad, da li je to tako zato što  smo proteklih godina nas nekoliko pozivima zbog nelegalne sječe i istovaranja smeća izluđivali i inspekciju i policiju? Da li  su i ovi koji su se neodgovorno ponašali prema tom prostoru shvatili da neko brine i da rizikuju da budu kažnjeni? Da li zato što smo toliko čistili i sadili? Da li zato što sada više ljudi koristi taj prostor za rekreaciju, pa žele da je čistije i zelenije? Možda i zato što je  uz Bulevar Veljka Vlahovića sa kojeg se prilazi tom dijelu Ćemovskog, u toku gradnja stambenih objekata, pa je i broj prilaza tom prostoru manji… Možda je razlog – zbir svega toga”, objašnjava Damira Kalač.

Poziv iz Glavnog grada da se direktno uključi u proces uređenja parka, jako je obradovao. ,,Kako tokom proteklih godina nije bilo planskog upravljanja tim prostorom, on izgleda daleko od onoga kako bi trebalo. Inicijativa Glavnog grada da tu lokaciju uredi i da Ćemovsko bude najveća zelena površina u Podgorici, ohrabruje, najviše zato što će, jednom kad se to desi, taj prostor biti nečija briga”.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štamanom izdanju Monitora od petka 27. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OSTAVKA PREDSJEDNIKA OPŠTINE KOLAŠIN: Partija, pa ostalo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Doskorašnji predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović u politiku je ušao sa neukaljanom reputacijom. Prije 10-ak dana podnio je ostavku pod pritiskom,  zbog presude za zloupotrebu službenog položaja.  Nakon četiri godine mandata, stiče se utisak da je sve vrijeme nevješto pokušavao da balansira između ,,partijskih obaveza” i obaveza prvog čovjeka izvšne vlasti

 

Samo pet dana, nakon što je kazao da mu ne pada na pamet da podnese ostavku, predsjednik kolašinske Opštine Milosav Bulatović je to učinio. Kratkim saopštenjem, u subotu, 14. maja, obavijestio je javnost da se na taj čin odlučio zbog ,,političke interpretacije presude Apelacionog suda”, kojom je osuđen na uslovnu kaznu zatvora. Takođe,  kako je objasnio,  funkciju napušta i kako bi rasteretio  svoje saradnike, pripadnike svoje partije, svoju porodicu i sebe.

Višemjesečni pritisci opozcije, iz koje su tvrdili da je Bulatović napravio djelo, koje ga čini nedostojnim da dalje obavlja funkciju, nijesu bili dovoljni da Bulatović  i ustane iz fotelje. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, kada je postalo jasno da će izbori u Kolašinu biti održani tek u oktobru,  jedan poziv iz centrale Bulatovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) bio je dovoljan da promijeni mišljenje.

U obrazloženju ostavke,  zloupotrebu službenog položaja za koju je osuđen ponovo je nazavao ,,namjerom da pomogne mladom čovjeku  da se zaposli”. Mladi čovjek je Marko Matović, parijski aktivista DPS-a.  Bulatović je osuđen na uslovnu kaznu zatvora, jer je u  prijavi za njegovo  stručno osposobljavanje na  Policijskoj akademiji u Danilovgradu, svojeručnim potpisom i pečatom lažno prikazao da Matović radi na poslovima komunalnog policajca. Matović, u to vrijeme, nije bio u radnom odnosu, a nakon obuke postavljen je na čelo Komunalne policije.

Doskorašnji prvi čovjek kolašinske izvršne vlasti je i objasnio da su mu saradnici kazali, a on se složio, da je krivotvorenje prijave jedni način da Matovića pošalju u Danilovgrad.  Dodatno, predsjednik Opštine je za ,,mladog čovjeka” obuku platio novcem sa računa Opštine. Našto kasnije, vratio je  cijeli iznos  iz svog džepa. U međuvremenu je, pod sumnjivim okolnostima, razriješio dotadašnjeg načelnika Komunalne policije Zorana Kujovića, koji je bio izbor prethodne vlasti u Kolašinu.

,,Podsjećam da mi je kazna izrečena zbog toga što sam mladom, nezaposlenom, fakultetski obrazovanom čovjeku, omogućio da u Policijskoj akademiji završi obuku za komunalnog policajca u trajanju od dvadeset dana. Jedini način da završi obuku je bio da bude upućen preko Opštine Kolašin, pošto taj vid obuke nije bio organizovan za građane”, obrazložio je Bulatović zbog čega je napravio krivično djelo.

On je cijelo vrijeme mandata ostavljao utisak čovjeka kojem nije bilo baš jasno kako funkcionište lokalna uprava, ali ni politika.  Neki njegovi saradnici i sugrađani su to pripisivali neiskustvu privatnog preduzetnika, koji se našao na vioskoj lokalnoj funkciji, a neki tvrdili da imidžom ,,nevještog” izbjegava odgovornost, obaveze, pa, povremno, i zakon.

Prvi ,,kiks” izvršne vlasti, to jest, Bulatovića, bio je, po mnogo čemu problematični pokušaj da osnuje lokalnu RTV Kolašin.  Taj neuspjeli projekat donio je i prve javne razmirice u lokalnoj vladajućoj koaliciji, koju , pored DPS-a,  čine i Grupa birača (GB) i Socijdemokrata (SD).

Zvaničan početak rada RTV planiran je bio za decembra 2020. godine. Prvobitno je predloženo da u RTV bude sedam radnih mjesta, uključujući i direktora Dragoslava Jeknića, takođe, miljenika DPS-a. Prema planu finansiranja RTV, za zarade zaposlenih  za tri godine bilo je potrebno 72.000 eura. Osnivanje preduzeća pratile su brojne nazakonistosti, koje su prvo otkrili iz Demokrata, a zatim ih je i potvrdio predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić.  Još se ne zna kako je potrošen novac izdvojen iz opštinskog budžeta namijenjen početku  rada tog lokalnog javnog emitera. Pored toga, malo  kome, a čini se ni Bulatoviću, sada nije jasno ni gdje je oprema koja je kupljena za RTV od opštinskog novca.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štamanom izdanju Monitora od petka 27. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo