Povežite se sa nama

OKO NAS

ULCINJ IZMEĐU PLANOVA I STVARNOSTI: Grad paradoksa

Objavljeno prije

na

U Ulcinju kreće izrada Strateškog plana razvoja ove opštine za period 2022-2029. godine. Navodi se da će taj najznačajniji dokument za lokalnu samoupravu, nakon Prostorno-urbanističkog plana, sadržati niz projekata, pokretanje velikih projekata najavljuju i iz Vlade, ali je stvarno stanje na terenu daleko od projekcija zvaničnika

 

Za predsjednika Opštine Aleksandra Dabovića osnovni problem Ulcinja je zapostavljena infrastruktura. ,,Pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da smo grad koji nosi na leđima najveći dio turističkih kapaciteta Crne Gore”, kaže on.

Slično, uz naglašeni optimizam, razmišljaju i u Vladi. ,,Ulcinj je najveća razvojna šansa Crne Gore za 2030.  Želimo da ovaj grad postane veliki regionalni centar turizma”, kaže vicepremijer Dritan Abazović.

U prvih dva mjeseca otkad on obavlja tu funkciju riješena su dva velika problema koji su decenijama predstavljali snažnu kočnicu za razvoj Ulcinja. Vraćen je maslinjak u Vladanosu sa oko 19.000 stoljetnih stabala te biljke vlasnicima, dok je zemljište Solane od 15 miliona metara kvadratnih vraćeno u državno vlasništvo.

Preostaje još teži posao: za Solanu treba da se pronađe strateški partner, obnovi ruinirana infrastruktura, pokrene proizvodnja soli i očuva biodiverzitet. U maslinjaku  se mora spriječiti svaka vrste gradnje.

Tokom posjete Tirani, sredinom jula, Abazović je sa albanskim premijerom Edijem Ramom dogovorio izgradnju mosta na Bojani koji bi povezivao Velipoju sa Štojem, odnosno Ulcinjom. Dogovoreno je da će se ovaj infrastrukturni objekat, koji će koštati oko devet miliona eura, a biti dug 190 metara, naći u budžetima Albanije i Crne Gore za narednu godinu. Njegovom izgradnjom rasteretiće se granični prijelaz Sukobin – Murićani, kojim godišnje pređe preko dva miliona putnika, a od Ulcinja do aerodroma u Tirani biće potrebno ne više od 90 minuta vožnje. Na taj način otvoriće se mogućnost da znatno više turista boravi na ulcinjskoj rivijeri, što je posebno važno ukoliko se ima u vidu slaba saobraćajna povezanost ovog dijela države sa regionom i svijetom.

Ali, dok se najavljuju ovi projekti i početak gradnje nekoliko hotela, činjenica je, a što pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja, da će iz ovogodišnjeg kapitalnog budžeta države građani opštine Ulcinj dobiti po – euro!?

Iz tog resora tvrde da je ,,u pitanju jedno zastiđe i da to nije poruka ove Vlade, što će se jasno vidjeti u budžetu za narednu godinu”.

,,Upravo su kontinuitet nepravdi prema građanima ove opštine, zanemarljive investicije i niz loših i štetočinskih privatizacija doveli do toga da je Ulcinj postao najnerazvijenija opština na Primorju”, kaže hroničar ulcinjskih (ne)prilika Ismet Karamanaga.

Kako navodi, najmanja prosječna plata u državi je u Ulcinju, lokalna uprava hronično kuburi sa finansijama, a broj stanovnika je za šestinu manji nego prije tri decenije.

To je, smatra on, svojevrstan paradoks, a Ulcinj grad paradoksa, jer je, na primjer, po indeksu turističke razvijenosti ova opština na prvom mjestu u Crnoj Gori. Ovaj indeks se računa na osnovu pet pokazatelja: broj postelja, broj kreveta u hotelima i sličnim smještajnim objektima, broj turista, broj noćenja i broj zapošljenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Ulcinj od ove godine mora otplaćivati oko 1,8 miliona eura godišnje za kredit koji još nije počeo da koristi!? A on se odnosi na rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u većem dijelu opštine. Ugovor o kreditu sa njemačkom KfW bankom, u vrijednosti od 20 miliona eura je potpisan 2013. godine, a još  nije izabran ni izvođač radova.

Na prijedlog opozicione Socijaldemokratske partije, u lokalnom parlamentu formiran je anketni odbor sa zadatkom da ispita detalje tog neobavljenog posla i eventualnu odgovornost pojedinaca zbog višegodišnjeg kašnjenja projekta.

U  novembru 2015. godine Skupština opštine formirala je komisiju koja je morala dva puta godišnje da  je izvještava o odvijanju projekta i trošenju novca. Komisija ne samo što nikada nije podnijela izvještaj parlamentu, nego se čak nikada nije ni sastala!?

Sve ove činjenice pokazuju krajnje neodgovoran odnos političkih garnitura prema strateškim problemima i izazovima te opštine. Tim prije što od uvođenja višestranačkog sistema u Ulcinju nije bilo šire strukture u vlasti. Donedavno je čak 30 od ukupno 33 odbornika u lokalnoj skupštini činilo vladajuću koaliciju, koju predvodi Demokratska partija socijalista, a kojoj pripada i predsjednik Opštine. Taj ,,ulcinjski model”, odnosno eksperiment koji je trebao da bude nametnut i drugim opštinama gdje je dio vlasti bio DPS, pokazao  se izrazito neuspješnim.

Izvjesno je da će u prvoj polovini naredne godine u Ulcinju biti održani redovni lokalni izbori. Pitanje je samo da li će oni biti u maju, u paketu sa drugim opštinama u državi, ili će se oni organizovati u februaru ili najkasnije početkom marta.

,,To je jedan od razloga što svih ovih mjeseci imamo na sceni pokušaj uljepšavanja stvarnosti, a planovi uglavnom ostaju u fiokama. Dok se najavljuju desetine miliona eura ulaganja, nema rješavanja ključnih, pa i civilizacijskih problema, kao što je odvođenje otpadnih voda. Fakture nesposobnosti i neodgovornosti plaćaju zaostalošću građani Ulcinja. Uskoro će imati priliku da o svemu ponovo daju svoj sud”, zaključuje Karamanaga.

 

Ulcinj može da hrani pola Crne Gore

Mogućnosti i stvarnost Ulcinja se ogleda i u poljoprivredi. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) indeks cijena hrane u svijetu pokazao je da je hrana u maju 2021. bila skuplja čak 39,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rast cijena je posljedica smanjene proizvodnje u periodu pandemije, kao i naglog rasta tražnje kada je došlo do obnavljanja i jačanja privrednih aktivnosti.

Upravo su stručnjaci FAO-a još 1983. godine u  studiji izrađenoj za potrebe lokalne samouprave zaključili da bi zaleđe opštine Ulcinj – od Štoja preko Šaskog i Vladimirskog polja pa do Skadarskog jezera, moglo da organskom hranom podmiruje potrebe čak 350.000 ljudi!

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

DRAGIŠA JANJUŠEVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR: Nema reforme sa nestabilnom vladom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Evropska komisija želi da vidi našu spremnost, ne samo retoričku i politikantsku, već konkretnu i stvarnu kroz najzahtjevnija poglavlja. Kada imate vladu sa nestabilnom podrškom parlamentarne većine, vi ne možete ući niti u jedan ozbiljniji reformski zahvat

 

MONITOR: U novom izvještaju EK o napretku opet se upozorava da je Crnoj Gori potrebna jaka politička volja za efikasno rješavanje pitanja korupcije i organizovanog kriminala. Znači li to da je nema?

JANJUŠEVIĆ: Političke volje sigurno ima, ali bojim se samo na riječima! Svaka partija ponaosob je sigurno za rješavanje ovog problema, ali kada treba izabrati Tužilački savjet, onda vidite kavi problemi nastaju. Tako da to samo nije dovoljno za ovako jednu opasnu pošast i veliki problem. Potrebno je da imate čitav jedan kompaktan sistem koji se može suprotstaviti korupciji i kriminalu na visokom nivou – a to su policija, tužilaštvo i sudstvo. Prethodna vlast je izgrađivala sistem da tužilaštvo i sudstvo budu  pod velikim partijskim kontrolama i uticajem. To sad predstavlja veliki problem i zahtjevan i dugotrajan  proces u izgradnji kompaktnog sistema koji će se suprostaviti ovom kanceru koji razara naše društvo.Vidite koliko se samo troši energije i političkog usaglašavanja oko Tužilačkog savjeta. O drugim stvarima da ne govorimo.

MONITOR: Jeste li iznenađeni ocjenama novog izvještaja? Šta su, u stvari, poruke EK novoj vlasti?

JANJUŠEVIĆ: Apsolutno nijesam iznenađen ocjenama Evropske komisije, a poruke, kada pregovori traju devet godina, počinju da budu iste i nepromijenjene. Evropska komisija želi da vidi našu spremnost, ne samo retoričku i politikantsku, već konkretnu i stvarnu kroz najzahtjevnija poglavlja. U stvarnosti to znači da morate pokazati da kroz javne politike kreirate sistem gdje će javne ustanove i institucije biti servisi građana uz podrazumijevanu vladavinu prava. Sada, kada imate Vladu s nestabilnom podrškom parlamentarne većine, vi ne možete ući niti u jedan ozbiljniji reformski zahvat! I onda morate imati ovakav izvještaj. Mada, iskreno govoreći, ova vlada nije mogla značajno da popravi, niti pokvari osam godina jako loših pregovora sa Evropskom unijom, gdje smo milimetarski napredovalli!

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ POMORCA SLOBODANA RADULOVIĆA: Sudske igre

Objavljeno prije

na

Objavio:

Apelacioni sud ukinuo je presudu Privrednog suda, sutkinje Nataše Bošković, po kojoj su sve italijanske kompanije odgovorne za naknadu štete pomorcu Slobodanu Raduloviću kome je zbog povrede zadobijene na brodu MSC Lorena amputirana noga. Naloženo je Privrednom sudu da utvrdi da li je nadležan da o ovome odlučuje, kao i da se glavna rasprava vodi kod drugog sudije

 

Slobodanu Raduloviću, iskusnom pomorcu sa tri decenije staža, zbog povrede koju je dobio na brodu, amputirana je noga. Usljed brojnih propusta, kako tvrdi, a prije svega zbog toga što nije ispoštovan nalaz ljekara da se nakon povrede iskrca sa broda, on je tužio Mediterranean Shiping Company (MSC)  iz Napulja i ESA Group iz Đenove.

Monitor je pisao da je Privredni sud, odnosno sutkinja Nataša Bošković, sredinom aprila, donio Međupresudu kojom se potvrđuje da su tužene kompanije odgovorne za naknadu štete.

Apelacioni sud, vijeće sastavljeno od sudija Rama Strikovića, predsjednika vijeća, Nevenke Popović i Katarine Đurđić je 28. septembra donijelo rješenje kojim se ukida međupresuda Privrednog suda, predmet se vraća istom sudu na ponovno suđenje i odlučeno je da se nova glavna rasprava održi pred drugim sudijom, što je jedna vrsta presedana u sudskoj praksi.

„Ovo je politička odluka. U smislu da je ovo prvi slučaj da jedan pomorac dovede MSC pred sud i da se očigledno pod njihovim uticajem naloži promjena sudije Bošković. U tom smislu mislim da je namještena presuda jer još nijesam čuo da se mijenja sudija“, kaže za Monitor Radulović. On ističe: „Rođena država mi uskraćuje pravo na pravično suđenje i šalje me da sa 95 eura penzije idem u Panamu“.

Ovaj dugogodišnji pomorac je i ranije upozorio da je ovaj slučaj indikativan jer „oko 3.000 pomoraca iz Crne Gore čeka ista sudbina što se tiče zaštite njihovih prava. Riješiti bilo kakav problem je teško. Pomorci nemaju nikakvu zaštitu ni od države, niti od sindikata pomoraca”.

U odluci Apelacionog suda nalaže se da Privredni sud utvrdi da li je za rješavanje predmetnog spora ugovorena arbitraža, a ukoliko nije, da se utvrdi da li je domaći sud nadležan u ovom slučaju.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I CRNA GORA: Dan koji nije naš

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne postoje prevencije siromaštva, a mjere koje nadležni preduzimaju nijesu efikasne. Jedan od dokaza za to je pojava cikličnog siromaštva – u jednoj porodici postoji i po nekoliko generacija siromašnih

 

Još jedan Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, 17. oktobar, dočekan u tišini. Kako drugačije – ne znamo ni koliko imamo siromašnih. Nemamo ni strategiju kako da se sa siromaštvom izborimo.

„Govorimo o Nacionalnoj strategiji za borbu protiv siromaštva čitavu deceniju. Nije bilo političke volje da se siromaštvo sistemski riješi, a to je jedini način. Razlog je vjerovatno što je glas siromaha na izborima najjeftiniji. To je sramota za državu Crnu Goru”, kaže za Monitor Marina Medojević, predsjednica Banke hrane, organizacije koja godinama pomaže najugroženijima u našem društvu.

Ne postoje prevencije siromaštva, a mjere koje nadležni preduzimaju nijesu efikasne. Jedan od dokaza za to, prema riječima Marine Medojević, je pojava cikličnog siromastva – u jednoj porodici postoji i po nekoliko generacija siromašnih.

Posljednji zvanični podaci o siromaštvu datiraju iz 2019. godine. Riječ je o Anketi o dohotku i uslovima života, koju Uprava za statistiku (MONSTAT) redovno sprovodi od 2013. godine. Tada je svaki četvrti građanin živio ispod granice siromaštva – 24,5 odsto, što je za 0,7 procenata više u odnosu na 2018. godinu.

„Mi smo iz Banke hrane govorili da je život jedno, a statistika sasvim drugo. Ljudi će prema onome u koga imaju povjerenja biti iskreni, a neće to biti prema strancima, posebno ako ih pitaju za intimu. Osjećaj siromaštva to jeste – i ljudi ga se stide”, ističe predsjednica Banke hrane.

Koliko se i kako situacija zbog pandemije virusa COVID-19 promijenila – nije poznato, jer podaci nijesu ažurirani tokom 2020. godine. No, sigurno je da im se nećemo obradovati.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) od 5. oktobra ove godine nezaposlenih je bilo preko 50.000, tačnije – 53.990. Na isti dan prošle godine bez posla je bilo 42.319 osoba. To znači da je za 12 mjeseci bez posla ostalo gotovo 12.000 ljudi, odnosno da je mjesečno, u prosjeku, gotovo hiljadu ostajalo bez posla. Slikovitije – dnevno oko trideset.

To su zvanični podaci. Mnogo je onih koji nijesu u evidenciji ZZZCG-a, pa je pravo stanje nepoznanica.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo