Povežite se sa nama

Izdvojeno

NOVI VJETROVI NA SOLANI: Imovina državna, firma do oktobra

Objavljeno prije

na

Ni ove 9. godine zaredom na ulcinjskoj Solani neće biti berbe soli. Ali, uz niz koraka koji su preduzeti realno je, tvrde u Opštini Ulcinj, očekivati da će se 2023. godine na ovdašnjim poljima soli opet prikupljati slani kristali

 

Odluka na koju se čekalo 11 godina konačno je donijeta. Uprava za katastar je odlučila da je zemljište Solane državna svojina. Uvaženo je mišljenje Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore kojim oko 15 miliona metara kvadratnih u zaleđu ulcinjske Velike plaže pripada Državi Crnoj Gori.

Na taj način oduzeto je pravo da o sudbini ovog prostora odlučuje Eurofond biznismena Veselina Barovića, koji je za 800 hiljada eura 2005. godine na berzi preuzeo većinski paket Solane. Od tada je krenuo sunovrat najstarijeg ulcinjskog preduzeća, njegovih radnika i razaranja biodiverziteta tog područja.

Uz podršku tadašnje vlasti prostor je pretvoren u gradsko-građevinsko zemljište. Eurofond je podizao kredite zalažući imovinu Solane, da bi 2011. preduzeće odlukom Privrednog suda otišlo u klasični stečaj.

Eurofond je istovremeno zatražio da mu se pravo korišćenja imovine pretvori u pravo svojine, navodeći da je prilikom privatizacije platio tržišnu vrijednost, što znači da je jedan kvadratni metar koštao pet centi!? Uslijedili su brojni pokušaji prodaje Solane i po 300 puta većoj cijeni od one koju je platio Eurofond, kao i borba za njenu zaštitu, u čemu se uspjelo, prije svega, uz veliku podršku EU i Njemačke.

Zbog najnovije odluke Uprave za katastar,  manjinski akcionari i stečajni upravnik Solane Žarko Ostojić, najavili su podnošenje žalbe Upravnom sudu. ,,Zatečeni smo ovom odlukom. Ako treba ići ćemo i na međunarodni sud. U pitanju je imovina 20 hiljada akcionara i država je potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. Tužbom ćemo tražiti odštetu od preko 200 miliona eura”, rekao je predstavnik manjinskih akcionara Vladan Gačević.

No, čini se,  da u Vladi ne haju za te najave. Već se priprema teren za  pokretanje proizvodnje  i zaštitu tog ekosistema. Ove sedmice je donijeta odluka da do kraja oktobra bude formirano društvo sa organičenom odgovornošću koje će upravljati Parkom prirode Ulcinjska solana. Suosnivači tog privrednog subjekta biće predstavnici Opštine Ulcinj i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, te civilnog društva. U sve aktivnosti uključeni su njemačke diplomate, od kojih se očekuje podrška posebno u dijelu osiguravanja finansijskih sredstava iz evropskih fondova za obnovu ruinirane infrastrukture na Solani, te stručna pomoć koja i sada postoji kroz angažman nezavisnog eksperta.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari kaže da je Solana ogroman izazov koji prevazilazi lokalnu upavu. ,,Želimo da vratimo proizvodnju soli i napravimo ekološki lokalitet. Treba vremena i ulaganja, ali siguran sam da ćemo zajednički naći najbolji model da dođemo do dobrog rješenja”, ističe on.

Pomoć je stigla ponuđena iz civilnog sektora. Iz Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopšteno je da će ,,investirati u oporavak Solane 500.000 eura, što je iznos donacije MAVA fondacije”. Ta renomirana organizacija je najavila i izradu hidrološke studije dodajući da je u toku adaptacija budućeg muzeja i informativnog centra Parka prirode Ulcinjska solana koji će imati jedinstvenu umjetničku postavku.

Izraženo je i interesovanje stranih ulagača. Postignuta je saglasnost da se pregovara o modalitetima investiranja sa firmama koje imaju iskustva u ovoj oblasti, posebno ako su iz mediteranskih država.

Da se ponovo pokrene berba slanih kristala na Solani biće potrebno desetak miliona eura. Kao što je i u njenu izgradnju koja je trajala punih sedam godina (1927-1934) uloženo sredstava u vrijednosti današnjih 20 miliona eura. Bilo je to vrijeme ogromnog entuzijazma, jer se vjerovalo da taj projekat može preporoditi jednu zapuštenu kasabu, koja je tada imala oko 3.500 stanovnika.

Solana je postala simbol modernog Ulcinja, Ona se nazivala majkom i hraniteljicom i uz Hotelsko-turističko preduzeće Ulcinjska rivijera decenijama je bila ponos ovdašnjih građana.

,,Početak rada Solane 1934. godine je bila prekretnica u novijoj istoriji grada. Gotovo devet decenija kasnije Ulcinj ponovo treba da se nađe na mapi gradova u kojim se proizvodi so, gdje solari časno žive od svog rada, a ptice imaju svoj mir. Zato je sada pravi trenutak da se uz pomoć prijatelja Solane širom svijeta ponovo mobiliše naša zajednica”, dodaje Bajraktari.

Očekuje se da će uskoro u lokalnom parlamentu ponovo biti pokrenuta inicijativa da bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori, Gudrun Štajnaker, koja je dala nemjerljiv doprinos u zaštiti Solane, bude proglašena počasnom građankom Ulcinja.

 

Asistencija ranijih vlasti u degradaciji Solane

Da bi se dao zamah zamišljenim Barovićevim projektima na Solani, u ,,njenom dvorištu”, na Port Mileni, sagrađen je velelepni most u vrijednosti od čak 14 miliona eura. Naravno, parama iz državnog budžeta. Po zamišljenom planu vlasnika Solane, ta bi se zona kanalom povezala sa rijekom Bojanom i kanalom Port Milenom, te bi u Solanu mogli da uđu brodovi i jahte. Planirano je da taj most bude na rasklapanje.

Oduzimanjem koncesije Solani za proizvodnju soli, crnogorska Vlada je dodatno nastojala da pogura eventualne dogovore o prodaji zemljišta i gradnji turističkog kompleksa na tom području.

Solani je čak 2014. godine ukinuta struja zbog duga državnoj kompaniji, Elektroprivredi Crne Gore, koji je iznosio tek 20.800 eura!? Samo je u tom kontekstu razumljivo zašto su autori Prostornog plana Crne Gore, u samom finišu donošenja tog dokumenta 2008, a daleko od očiju javnosti, obavili prenamjenu prostora, predvidjeli da se tu može sagraditi turističko naselje, a Vlada i državni parlament to kasnije aminovali.

Skupština Crne Gore je 2012. godine usvojila odluku kojom je Solani vratila status zaštićenog područja, dok je četiri godine kasnije, nakon žalbe Eurofonda, Ustavni sud tu odluku proglasio neustavnom. U obrazloženju Ustavni sud je naveo da je državni parlament prekoračio svoja ovlašćenja, odnosno iz cijelog postupka isključio Vladu, koja, kako su istakli, po zakonu predlaže Prostorni plan, a Skupština ga donosi.

Mustafa CANKA

Komentari

FOKUS

NAŠA TOTALNA DEMOKRATIJA: Svi sa svima, svi protiv svih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Teško je predvidjeti ishod kombinatorike ko bi mogao činiti novu vladu, nakon masovne političke neprincipijelnosti, i domaćih igrača i stranih faktora. Sigurno je tek da je šansa iz avgusta 2020. godine, nakon pada DPS-a, da se ovo društvo istinski reformiše, izgubljena. Treba stvoriti novu

 

Nakon 100 dana manjinske Vlade, raspravlja se o njenom – kraju. Sljedeće sedmice, u petak,19. avgusta, održaće se sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o Inicijativi za izglasavanje nepovjerenja vladi, koju su, nakon što je premijer Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC, podnijeli – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i Socijademokrate. Da bi inicijativa bila prihvaćena, potpisnicima nedostaje još pet glasova u parlamentu. Oči su trenutno uprte u Demokratsku Crnu Goru. Ta partija je prošle sedmice, iako je donedavno tvrdo zastupala stav da sa DPS-om neće donositi krupne odluke, saopštila da će se o tom pitanju izjasniti za „deset dana“, uz komentare koji bi se mogli tumačiti i kao mogućnost da sljedećeg petka podignu ruke za izglasavanje nepovjerenja Abazovićevoj vladi.

Šta će se dogoditi 19. avgusta, nije izvjesno. Posebno što se trenutno, za razliku od atmosfere u vrijeme izglasavanja nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića u februaru ove godine, gotovo i ne razgovara o rješenjima izlaska iz ko zna koje po redu ovdašnje političke krize. Pitanja se nižu: šta će se dogoditi ako se izglasa nepovjerenje Abazovićevoj vladi? Čekaju li nas izbori ili nova vlada? Ukoliko je rješenje nova vlada, ko će je voditi, a ko činiti? Ko će joj dati podršku? Umjesto dijaloga i razgovora o tim pitanjima, politika se svela na bezbroj političkih izjava i saopštenja koja govore – svi protiv svih. Ali, za razliku od prethodnog perioda, i  – svi bi mogli sa svima zarad  vlasti. Principijelnost je, sve u svemu, postala odloženi teret u borbi za moć.

Jedini koji je za sada predložio model u slučaju pada vlade je Demokratski front. Oni se zalažu za tehničku vladu koju bi činili pobjednici avgustovskih izbora.

„Prvenstveno smo se obratili Abazoviću i potpredsjedniku Vlade Vladimiru Jokoviću da bi dobro bilo resetovati prethodnu većinu, vratiti stvari na narodnu volju naroda od 30. avgusta 2020. godine – saopštio je nedavno lider DF Andrija Mandić. Kazao je da smatra da je dao „poštenu ponudu”.

Ponuda nije naišla na reakciju. „Ako se ne izjasne, prepustićemo ih njihovoj sudbini“, saopštili su iz DF-a. Potom je Joković kazao da će o ponudi DF odlučivti partijski organi Socijalističke narodne partije (SNP), dodajući da su u oni načelno otvoreni za saradnju sa svima koji će raditi na ispunjenju njihovih prioriteta. SNP odluku još nije donio, a Abazović se tim povodom nije oglašavao.

Problem DF-a je to što ih Zapad ne vidi kao partnere. Svojevremeno je visoki američki zvaničnik Gabrijel Eskobar saopštio da „DF nije partner i blokira put u EU”. Slično je ponovio i sada tvrdnjom da će SAD podržati svaku vladu koja podržava EU i NATO. Zbog toga očito opcija koju ovaj politički savez predlaže nije scenario koji će se ozbiljnije razmatrati. Uz to,  u okviru DF postoje krupne programske razlike a koliko se zna i ozbiljne razlike i unutar Pokreta za promjene.

Upravo zbog podrške Zapada, pažnju javnosti skrenuo je sastanak lidera Demokrata Alekse Bečića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Bratislavi.

„Naš spoljnopolitički kurs je kurs naših evropskih susjeda i evropskih prijatelja“ – kazao je Bečić u razgovoru sa Lajčakom. Lider Demokrata tako je poslao poruku da Zapad treba, za razliku od DF-a, da ih vidi kao „partnere”. Demokrate i DF približili su u oktobru prošle godine interesi SPC, kada je ustoličenje mitropolita Joanikija postalo pitanje važnije od svih drugih. Pošto je Abazovićeva Vlada potpisala Temeljni ugovor sa SPC, Demokrate sada imaju ležerniju poziciju u komplikovanoj političkoj domaćoj kalkulaciji pod nadzorom Zapada.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

NAKON POTPSIVANJA TEMELJNOG UGOVORA, NE PRESTAJE ZAPALJIVA RETORIKA: SPC i DPS opet o patriotama i izdajnicima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ispada da jedino ljubav prema Putinu i Rusiji ponovo može spojiti dva zavađena bloka u Crnoj Gori. DPS i Đukanović su „novu evropsku Crnu Goru“ gradili po Putinovim standardima i sistemima vrijednosti dok SPC-u nikada nije smetao model takvog surovog društva dok god su crkveni interesi bili zaštićeni i glavni arhijereji finansijski namireni

 

Uzalud se nadao dio javnosti i političke scene da će potpis na Temeljni ugovor (TU) između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore umiriti retoričke strasti, makar kada je crkva u pitanju, koja je dobila skoro sve što je tražila uključujući i priznanje da SPC navodno postoji osam vijekova. DPS i satelitske partije su, kako su ranije najavili, pokrenule proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore i obećale da će kad oni dođu na vlast odmah staviti van snage potpisani dokument. Crnogorski predsjednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je u autorskom tekstu naglasio da oni koji su podržali TU su zapravo za „srednjevjekovnu, teokratsku državu“ koja je dobrim dijelom slična njegovom feudalnom konceptu države, samo bez popova i sa njim kao apsolutnim vladarem.

Na Cetinju su priređeni hepeninzi kačenja crnogorskih zastava na ograde Cetinjskog manastira, Vlaške crkve i Crkve Sv. Jovana u Bajicama uz noćnu digitalnu video projekciju zastave na apsidi manastira. Povod je bio navodno skidanje državne zastave i bacanje na zemlju od strane monahinje S.S. sa ograde manastira, na koji je zastava bila improvizirano zakačena. Na objavljenom video snimku se ne vidi da je monahinja bacila zastavu već je samo skinula i smotala. Policija je, reagujući po prijavi građana o skrnavljenju zastave, podnijela krivičnu prijavu protiv monahinje „za povredu ugleda Crne Gore“ a radnje gonjenja je potom preuzeo osnovni tužilac na Cetinju. Sredinom jula je ministar vanjski Ranko Krivokapić na otvaranju manifestacije 540 godina od osnivanja grada izjavio da će zastava Crnojevića biti vraćena i na manastir na kom se od prvog dana vijorila.

Potpisivanje TU je prokomentarisao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske crkve (CPC) Mihailo nazvavši ga „ciganski posao“. Tim je  izazvavo reagovanja  romskih udruženja koja su ga optužila za diskriminaciju i omalovažavanje romske zajednice.  Izvinjenje episkopa Mihaila nije uslijedilo. Nadležni se nijesu oglašavali.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

MARKO BATO CAREVIĆ PODNIO OSTAVKU: Iznuđen odlazak gradonačelnika budve

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević podnio je, 8. avgusta, ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nedostatku sposobnosti da sa koalicionim partnerima, održava partnerski odnos

 

Usred turističke sezone u Budvi se  odvija neuobičajen izborni proces. Smjena na čelnoj gradskoj poziciji, odlazak jednog predsjednika Opštine i imenovanje drugog i to tokom prinudne uprave u lokalnoj samoupravi uvedene prije par mjeseci, zbog blokade rada lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević podnio je 8. avgusta ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Carević je prethodno najavio svoj odlazak iz politike. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nesposobnosti da sa koalicionim partnerima, kako sa partijama sa svoje izborne liste tako i sa onima koje to nisu, održava partnerski odnos u vršenju vlasti u skladu s osvojenim mandatima na posljednjim lokalnim izborima.

Carevića je ponio uspjeh na izborima 30. avgusta 2020. godine kada je izborna lista DF-a koju je predvodio, osvojila 45 odsto glasova birača u Budvi, što mu je obezbijedilo 14 odborničkih mandata. Nedovoljno za apsolutnu vlast koju je on, od konstituisanja parlamenta, ipak sprovodio, ne hajući za stavove i mišljenja drugih, pogotovo građana Budve, koji nisu tako odlučili.

Na čelo Opštine Budva Carević je stupio u januaru 2019. po osnovu koalicionog sporazuma sa Demokratama o rotirajućem predsjedničkom mandatu na po dvije godine, nakon izborne pobjede ove dvije političke opcije na izborima 2016. godine, kada je DPS poslije  višegodišnje vladavine, poslat u opoziciju.

Ponovo je biran za gradonačelnika nakon avgustovskih izbora 2020., u punom mandatu od 4 godine. Mjesto predsjednika Skupštine pripalo je tada Demokratama. I to je bio posljednji trenutak postizborne saradnje između ove dvije političke grupacije. Što je na kraju dvogodišnjeg trvenja dovelo Budvu do prinudne uprave a Careviću skratilo sigurni četvorogodišnji mandat na svega 23 mjeseca.

Od 30. avgusta 2020. nije formirana koaliciona vlast koja bi donijela očekivane promjene u načinu vođenja grada. Nisu izabrani potpredsjednici Opštine. Većina funkcionera izvršne vlasti bila je u v.d. stanju, kršile su se procedure i propisi. Carević je vodio grad sam, dodijelio je sebi apsolutnu moć i obilato zloupotrebljavao član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi koji omogućava da prvi čovjek grada može privremeno donositi odluke koje su u nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Međutim i stanje prinudne uprave pod kojim stenje „kraljica“ turizma u jeku turističke sezone Carević je vješto iskoristio da završi one poslove za koje u redovnoj proceduri, u Skupštini, nije mogao dobiti saglasnost odbornika. Apsurdnu situaciju u koju je zapala Budva, da joj visoko predstavničko tijelo vode nepoznata lica, koja su iz državne administracije upućena na privremeni rad u Budvu, DF koristi da zauzme što povoljnije pozicije u lokalnoj upravi pred nastupajuće izbore.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo