Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Od pomoći do pomoći

Objavljeno prije

na

Danica Kaluđerović je samohrana majka petoro maloljetne djece. Živi u trošnoj baraci u nikšićkom naselju Trudbenik, na rubu egzistencije. Iako je i sama lošeg zdravlja, o sebi i ne razmišlja. Najteže joj pada bolest kćerke Ksenije, čije liječenje zahtijeva dosta novca. Nažalost, tek prije nekoliko mjeseci otkriveno je od čega njeno dijete zaista boluje. ,,Ksenija od rođenja ima problema sa sluhom. Operisana je tri puta”, kaže Danica.

Ljekari su prvo rekli da djevojčica boluje od epilepsije. Prije nekoliko mjeseci, poslije osam godina istraživanja, jedan ljekar je otkrio da djevojčica ima suženu moždanu komoru i da su česti napadi posljedica toga, a ne epilepsije.

Porodica Kaluđerović svakodnevno se suočava sa glađu i bolešću. Baraka u kojoj žive je dotrajala, prokišnjava, prozore krpe najlonom i novinama. Kupatilo koristi zajedno sa još jednom porodicom.

Milica (15) i Anita (10), kao i šestogodišnji blizanci Jakov i Ljubica, ne žale se. Kad znaju da nema što im treba – ćute i trpe. Milica i Anita, kao i mala Ksenija (8) idu u osnovnu školu i dobri su đaci. Majka Danica, koja nema novca ni da ih prehrani, a kamoli da ih školuje i liječi, ponosna je na njihov uspjeh u školi.

Od Centra za socijalni rad dobija mjesečno 169 eura po osnovu materijalnog obezbjeđenja porodice i dječjeg dodatka. Prije godinu i po podigla je kredit od 5. 000 eura kako bi mogla da vodi Kseniju u Beograd na preglede i liječenje. Kada vrati mjesečnu ratu kredita, za preživljavanje im ostaje 14 eura. Od oca djece dobija alimentaciju od 150 eura i to su sva njena primanja. S tim novcem ne može ni da prehrani petoro djece, a tu su i troškovi za odjeću, obuću, knjige…

Uz sve to, troškovi jednog odlaska sa Ksenijom u Beograd, računajući prevoz i preglede iznose oko 500 eura. Nekad u Beograd moraju da idu dva puta u tri mjeseca, a nekad, kada se stanje pogorša, i nekolika puta mjesečno. Sve te troškove Danica mora da snosi sama. Jedino kada ide kod neurologa država joj pokriva putne i troškove pregleda. Biopsije koje Ksenija takođe mora da uradi koštaju od 70 – 150 eura. Najnovija terapija, zavisno od doze, košta od 200-260 eura. Primila je dvije, a treću će u septembru.

,,Ne mogu da sastavim kraj sa krajem. Iz Agroinvesta su mi izašli u susret za kredit i plaćali mi avionske karte, ali sad im se završio taj projekat i moram sama da se snalazim. Gospodin Marinko Radulović, vlasnik firme Ramel, pomaže nam dosta u posljednje vrijeme. Ponekad nam pomažu iz Udruženja za pomoć licima ometenim u razvoju – koliko mogu. Drugi ništa. Gdje god dođem – piši zahtjeve, ali na njih niko ne odgovara”, žali se Danica Kaluđerović.

Uz sve muke koje su snašle ovu porodicu, i majka Danica ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Ali, nema vremena ni novca za sebe i svoje zdravlje. Djeca ne mogu da čekaju sama i gladna dok ona čeka red kod ljekara. Tako vrijeme prolazi, a sa njim raste i neizvjesnost. Djeca se plaše šta će se desiti ako se majka opet razboli, ako se njoj nešto dogodi, ako se ne vrati kredit na vrijeme, ako sjutra ne bude hrane…

U Skupštini opštine kažu da znaju za ovaj slučaj. Prethodnih godina Danici su dodjeljivali jednokratnu pomoć od 100 eura. Slobodanka Roganović, šefica kabineta predsjednika SO Nikšić, rekla nam je da Danica mora podnijeti zahtjev i obrazložiti svoje probleme da bi dobila pomoć, o čemu odlučuje predsjednik. Što se tiče smještaja, Opština joj je obezbijedila dvije prostorije u baraci u izbjegličkom naselju Trudbenik. Za sada nema stanova za socijalne slučajeve, a kad bude, biće konkurs i Kaluđerovići mogu da se prijave, kažu u Opštini.

Kaluđerovići nijesu jedini u nikšićkoj opštini koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Prema evidenciji Centra za socijalni rad, u Nikšiću ima oko 1.777 korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, a ima i onih koji čekaju da njihov zahtjev bude odobren.

,,Vidovi pomoći su socijalna, trenutne pomoći, nabavka udžbenika za osnovce i srednjoškolce, ljetovanja u Bečićima za djecu naših korisnika. Od Nove godine do sada dali smo dvadesetak trenutnih pomoći. To su mali iznosi, maksimum pedeset eura. Svakome je trenutna pomoć dobrodošla, a imamo više od pedeset neriješenih slučajeva. Nemamo neka velika sredstva, ali kad god imamo novca dajemo te trenutne pomoći”, rekla nam je Radmila Marković, direktorica Centra za socijalni rad Nikšić.

Porodici Kaluđerović i drugima u Crnoj Gori koji se nalaze u sličnim nevoljama jedino je preostalo da pišu zahtjeve za pomoć Ministarstvu zdravlja i socijalnog staranja i Vladi Crne Gore. I da se nadaju da će je dobiti ako u njihovim kasama bude novca za te namjene.

 

Milica ŽUGIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo