Povežite se sa nama

Izdvojeno

POLICIJA OBEZBJEĐUJE UČENIKE I NASTAVNI KADAR: Lažne bombe, lažne patriote i lažna bezbjednost

Objavljeno prije

na

Više prijetnji bombaškim napadima ukoliko Crna Gora ne stane na stranu Rusije pripisuju se ruskom ekstremisti Vladislavu Pozdnjakovu. Novinari raznih redakcija više puta su se obraćali nadležnima sa pitanjima o zakonitosti njegovog boravka u Crnoj Gori. Ostali  su uskraćeni za odgovor

 

Ruski ekstremista Vladislav Pozdnjakov u fokus crnogorske javnosti našao se kada je prije nepunih mjesec objavio da boravi u Podgorici. Osnivač je radikalne organizacije Muška država poznate po ekstremnim stavovima protiv žena, LGBT zajednice i emigranata, koja je u Rusiji zabranjena u oktobru prošle godine. U  objavama na internetu otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, nazivajući vlast predsjednika Volodimira Zelenskog fašističkom.

Antiteroristički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije opisao je članove te grupe kao otvorene rasiste i mizogine, sa ekstremno desničarskim stavovima. Pozdnjakov je 2018. godine osuđen na dvije godine uslovne kazne za izazivanje mržnje prema ženama, nakon čega je napustio Rusiju.

Novinari raznih redakcija više puta su se obraćali nadležnima sa pitanjima o zakonitosti njegovog boravka u Crnoj Gori. Ostali  su uskraćeni za odgovor. Tek poslije prijetnji da će škole letjeti u vazduh  iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su kako je ruski ekstremni desničar napustio našu zemlju još 4. februara. No, on je na društvenim mrežama objavljivao fotografije i informacije kako bi dokazao da je i dalje u Crnoj Gori.

Podznjakov  ili neko u njegovo ime, je u nekoliko navrata potresao bezbjednosni sektor. Prvo, prijetnjom koja je stigla na mejl adresu Agencje za nacionalnu bezbjednost, da će raznijeti budvanski TQ Plaza ukoliko crnogorske televizije ne podrže rusku invaziju na Ukrajinu. Nakon toga je Pozdnjakov prijetio  članu građanske inicijative „21. maj“ Aleksandru Saši Zekoviću. Onda su  u nekoliko crnogorskih osnovnih škola stigle dojave o bombama, dok je Ministartsvu unutrašnjih poslova i Glavnom gradu priprijećeno da država bude na strani Rusije. Zbog toga su evakuisane škola u Bijelom Polju Marko MIljanov, podgoričke škole 21.maj, Milorad Musa Burzan, Vuk Karadžić.  Policija je saopštila da ispituje odakle su stigle poruke i ponovila  da se Pozdnjakov ne nalazi u Crnoj Gori.

Pozdnjakov je u video poruci, poslatoj predsjedniku Odbora za bezbjednost Milanu Kneževiću, negirao da stoji iza bombaških prijetnji. On poziva Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) da istraži ko stoji iza prijetećih poruka. Tvrdi da je njegovo ime zloupotrebljeno, ponovo navodeći kao mogućeg odgovornog građanskog aktivistu Aleksandra Sašu Zekovića, kojem je ranije napisao – „sam si sebi potpisao kaznu“. Zeković je podnio krivičnu prijavu protiv Pozdnjakova. U video poruci Pozdnjakov  proziva i direktora ANB-a Dejana Vukšića.

„Radi se o tome da se on na dva, tri dana prije tih lažnih podmetanja bombi pojavio u lokalnim sredstvima javnog informisanja, i izjavio da postoji rizik od miješanja ruskih specijalnih službi u političke procese Crne Gore. I upravo, nakon što je on dao takvu izjavu, počela su ta lažna podmetanja bombi“, naveo je aludirajući na Vukšićevo gostovanje na TV Vijesti.

Pozdnjakov je rekao da je poruke putem interneta mogao poslati bilo ko i da je u njima moglo biti potpisano bilo čije ime. Naveo je  da je Vukšić mogao da iskoristi njegovu „reputaciju, ime i prisustvo u medijima“ i da preduzme takvu provokaciju „da bi nekako potkrijepio  svoje riječi dokazima, stvorio imitaciju burnih dešavanja i pokazao Crnoj Gori da on radi i da je potreban državi“.

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu  saslušavali su iza zatvorenih vrata prve ljude policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i specijalnog tužilaštva. Tražili su odgovore na pitanja ko tačno stoji iza prijetnji i dojava i da li su bezbjednosne strukture blagovremeno i adekvatno reagovale.

Knežević je nakon saslušanja istakao da se nada da će nadležni utvrditi ko stoji iza toga i da će taj odgovarati. On je rekao kako očekuje da nadležni u kratkom vremenskom periodu dođu do više podataka kako bi se mogla podići optužnica.

,,Moj osjećaj je da iza ovih dojava stoji neko iz domaće kuhinje. Imam nekoliko elemetata zbog čega to tvrdim, a jedan od njih je to što su navodno svi ti dopisi stigli sa kriptovanih mejlova a u poruci piše ime organizacije. To je glavni indikator da bi fokus trebalo staviti na domaće elemente ali ne isključujem ni upliv stranih službi. Nemam dovoljno dokaza da bih mogao reći koja bi to služba mogla biti”, rekao je Knežević.

Knežević smatra da su Vukšić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović morali da izađu sa svojim stavovima o ovoj temi a naročito kada je u pitanju izazivanje panike. ,,Neko je situaciju u Ukrajini iskoristio da pokuša da destabilizuje Crnu Goru. Smatram da i direktor policije i ANB-a, specijalni tužilac, kad su ovakve teme u pitanju, treba da se obrate javnosti u domenu onoga što mogu da saopšte. Imam uvjeravanja policije da će učinitin sve da bezbjednost bude na nivou “, istakao je.

Naravno da ovakav događaj ima  ogroman potencijal za političku upotrebu.  Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković smatra da Vukšić uzalud igra duplu igru sa ruskim nalogodavcima i da neće ostati na toj funkciji. Pozvao je Vukšića da obavijesti javnost u koliko sati je dobio mejl kojim se prijeti dizanjem u vazduh tržnog centra TQ Plaza, a u koliko ga je proslijedio Upravi policije. „I objasnite zbog čega ste ga poslali tek nakon 15 sati, čime ste direktno ugrozili život stanovnika Budve“, dodao je Bošković.

Iz Vukšićevog kabineta saopštili su da ,,apsolutno sve što je bilo potrebno i neophodno preduzeti po ovom pitanju, Agencija je preduzela i preduzima”. Kažu da iste ciljeve imaju i adrese sa kojih stižu navedene prijetnje, kao i pojedine adrese u Crnoj Gori kojima je svaka druga riječ koju izgovore ,,patriotizam”. Primjećuju da je  cilj i jednih i drugih ,,izazivanje nepovjerenja u bezbjednosni sektor i stvaranje panike i nestabilnosti među građanima Crne Gore”.

Najavili su  da će učiniti sve što je u njihovoj moći, da jedni odgovaraju za lažno prijavljivanje i terorističke prijetnje čiji je cilj i izazivanje panike, a da drugi odgovaraju upravo za izazivanje panike i nereda. Eto,  prilike da vidimo kolika je ta  moć. I volja.

 

Prijetnje upućene Zekoviću nijesu procesuirane

Osnovno tužilaštvo u Podgorici neće pokrenuti postupak povodom prijetnji Zekoviću. U dopisu koji je potpisala tužiteljka Maja Janković navodi se da je odlučeno da tužilaštvo „neće preduzimati krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

,,Takođe, ukazujem da je ovaj tužilac vaše prijave proslijedio Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, kako bi isti preduzeli mjere i radnje iz svojih nadležnosti”, istakla je u svom dopisu.

Zekoviću su odgovorili i iz Uprave policije navodeći da se tužilaštvo izjasnilo da „nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Podaci koje su dobili od Sektora granične policije, kako su naveli u dopisu Zekoviću, pokazuju da je Podznjakov „registrovan u njihovim elektronskim evidencijama prelazaka državne granice na graničnim prelazima Božaj (dva puta) i Sitnica (dva puta)“.

 

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

NOVINARKA PROTIV MAFIJE: Olja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istraživačka novinarka Olivera Lakić i njen portal Libertas obavještavaju  javnost o vezama državnih struktura sa organizovanim kriminalom. Ona još nije dočekala optužnicu protiv kriminalaca koji su je prije četiri godine s leđa upucali ispred ulaza zgrade, gdje stanuje. Prije toga je bila meta više fizičkih i verbalnih napada, koji nijesu do kraja rasvijetljeni

 

Da li bi i kada Specijalno državno tužilaštvo (SDT) procesuiralo bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, koja se trenutno nalazi u istražnom zatvoru, ili ponovo otvorilo istražni postupak u slučaju sumnjive saradnje između pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petra Lazovića i Ljuba Milovića, da portal Libertas nije objavio dokumenta Europol-a (evropske policije), koja ih sumnjiče za teška krivična djela? Možda bez tih informacija ne bismo ni znali da je SDT već zatvorilo slučaj policajaca-saradnika kavačkog klana.

Nakon objavljene dokumentacije Europola uslijedilo je hapšenje Vesne Medenice i još najmanje 12 osoba zbog sumnje da su bili dio organizovane kriminalne grupe. Miloš Medenica je još nedostupan tužilaštvu, navodno se u Beogradu liječi od bolesti zavisnosti.

Prema istraživanjima Libertasa, Europol je tužilaštvu i policiji u julu prošle godine dostavio dokument sa transkriptima komunikacija policijskih službenika Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa poznatim kriminalcima Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima. Kada je prošlog ljeta objavljeno da su Lazovići omogućili Belivuku i Miljkoviću, beogradskim kriminalcima optuženim za teške zločine, da uđu u Crnu Goru, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ubjeđivao nas je da je Zoran Lazović „najbolji crnogorski policajac“, dok je njegov sin samo izvršavao službene zadatke.

Specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru je, za vrijeme Katnićevog mandata, donio odluku da u radnjama mlađeg Lazovića i Milovića nema krivičnog djela. Novoizabrani glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović naložio je da se predmet ponovo otvori. Milivoje Katnić je saopštio da nije Čađenović odbacio prijavu protiv Lazovića, već Specijalno državno tužilaštvo dok je on njime rukovodio. Ponovo je pojasnio kako je policijski službenik radio svoj posao.

„Čađenović je uzeo komunikaciju, fotografiju, stotine poruka. Petar Lazović je dao izjavu na 40 strana. Nakon toga su pozvane starješine da daju izjavu, izvršena je provjera podataka – da li su pokrenute mjere tajnog nadzora, angažovani svjedoci saradnici… Po onome što ja znam, Europol je izanalizirao našu odluku i prihvatio činjenicu“, kazao je Katnić za Antenu M. On tvrdi da su dokumenta Europol-a objavljena „nelegalno“, i da se time crta meta njemu i njegovoj porodici. Cilj je, kaže, „da se Crna Gora predstavi kao država koja ne može da funkcioniše kao samostalna, suverena, antifašistička država“.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREDSJEDNIK PRIVREDNOG SUDA – VOĐA ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE?: Od Vrhovnog suda do ZIKS-a

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iskustvo  uči da bi do pravosnažnog okončanja postupka protiv Blaža Jovanića i Vesne Medenice mogle proći godine. Crnogorsko pravosuđe još će se duže nositi sa posljedicama njihove vladavine. Ako dobije priliku da se oporavi

 

Nedugo za Vesnom Medenicom, nekadašnjom VDT i višestrukom predsjednicom Vrhovnog suda, u pritvorsku jedinicu spuškog zatvora (ZIKS, ili po novom, UIKS) stigao je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Direktno iz kancelarije nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i formirao kriminalnu organizaciju koja je, u makar desetak stečajnih postupaka, stranke oštetila za iznose koji se mjere milionima eura.

I površno upućeni u višedecenijska dešavanja u pravosuđu prepoznali su, u tom spletu okolnosti, još jedno preklapanje u biografijama dvojca koji je, godinama, vedrio i oblačio ovdašnjim sudnicama. I blisko sarađivao – formalno i, sumnja se, neformalno – na predmetima od zajedničkog interesa.

Kada je Blažo Jovanić, sa mjesta parničara i sudije Osnovnog suda u Podgorici, u aprilu 2014, neočekivano izabran za predsjednika Privrednog suda, preskačući uobičajenu dinamiku napredovanja u sudskoj hijerarhiji, analitičari nijesu imali dileme o uzrocima njegovog profesionalnog uzleta. Baš kao ni u ocjeni da je za tu odluku, operativno, najzaslužnija bila Vesna Medenica. Razlike su bile samo u interpretativnim finesama.

Jedni su  imenovanje Jovanića cijenili kao „pokušaj Medenice da zaštiti predmete koji se direktno tiču članova i poslova uže familije Đukanović“, dok su drugi bili direktniji, tvrdeći da je Jovanić „doveden na tu odgovornu funkciju direktno po nalogu Aca i Mila Đukanovića, a sve u cilju da se kontroliše prodaja imovine Kombinata aluminijuma u stečaju“.

Slijed događaja potvrdio je ova predviđanja. Ali i pokazao da se Jovanićeve ambicije nijesu zadržavala samo na zaštiti interesa  prve familije.

Pronevjera novca iz blagajne Vrhovnog suda, 2006. godine, dovela je Jovanića u fokus interesovanja javnosti. On je tada, kao šef  kabineta tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Ratka Vukotića osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i učestvovao u pronevjeri skoro 330 hiljada eura iz sudske kase.  Jovanić, tada već sudija Osnovnog suda, oslobođen je sumnji usljed nedostatka dokaza (ceh je platila blagajnica).

O kolopletu veza i uticaja svjedoči i epizoda iz poslovne biografije njegovog brata Bora Jovanića. On je, kao carinik, osuđen na godinu zatvora zbog primanja mita u vrijeme kada je Blažo već bio sudija Osnovnog suda. Nakon pola izdržane kazne pomilovao ga je tadašnji predsjednik Filip Vujanović. Na prijedlog Duška Markovića, ministra pravde iz tog doba. Javnost je, zahvaljujući NVO MANS, saznala da je Jovanić vraćen na posao u Upravu carina, suprotno svim zakonskim propisima. Podigla se prevelika prašina, Jovanić je napustio Upravu carina i novi posao našao kod Aca Đukanovića.

Kao sudija Osnovnog suda Blažo Jovanić je opravdao očekivanja svojih zaštitnika i promotera. Po tužbi Stanka Subotića osudio je Monitor. Kada je propao pokušaj da nas osudi za nanošenje duševnog bola kontroverznom tužiocu (čije je saslušanje odbio) Jovanić je Monitor proglasio krivim zato što, navodno, Subotićevo reagovanje nije objavljeno na zakonom propisan način.

Vijesti je osudio zbog prenošenja izjave poslanika Nebojše Medojevića koji je kritikovao (tadašnju) privatizaciju Željezare u Nikšiću i doveo u pitanje kredibilitet njenih novih vlasnika. Isti su, da pomenemo, kasnije pobjegli iz Nikšića ostavljajući dugove a odnoseći sa sobom svu vrjedniju pokretnu imovinu kompanije.

Konačno je dara prevršila mjeru, pa je Jovanić, kao sudija u postupku po tužbi kompanija Lutrija i Džek pot (Sava Grbović i Branislav Mićunović) protiv Daily Pressa (izdavač Vijesti) i MANS-a, izuzet zbog pristrasnosti. Tek nakon trećeg zahtjeva tuženih.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

UZ DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM: Naši majski porazi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Šta je nama njihova borba dala? Poneki vijenac na memorijalima palim borcima više govori o licemjerju potomaka nego o slavi predaka, a iskazivanje vojne moći tokom invazije na susjeda daleko je od svijetle antifašističke istorije

 

Slavio je opet ovog vikenda Stari kontinent i Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Kokteli, vijenci, koncerti, vojna parada na Crvenom trgu, a u srcu Evrope – rat.

Ove godine Danom pobjede se obilježilo 77 godina od kraja Drugog svjetskog rata, a Danom Evrope pet godina manje od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije. U zemljama EU posebna važnost se daje Danu Evrope i deklaraciji Roberta Šumana koja je udarila temelj evropskom pomirenju i otvorila vrata da stari neprijatelji, prije svih Francuska i Njemačka, krenu novim putem.

U Njemačkoj i Francuskoj danas – Emanuel Makron se sreo sa veteranima iz Drugog svjetskog rata na ceremoniji pod Trijumfalnom kapijom, da bi narednog dana govorio na konferenciji Budućnost Evrope u Strazburu. Predložio je i novu evropsku organizaciju koja bi omogućila demokratskim evropskim nacijama da pronađu novi prostor za političku saradnju. Naravno, centralni dio govora bila je aktuelna situacija u Ukrajini.

U  Rusiji tradicionalna vojna parada. I kod njih umjesto sjećanja na desetine miliona onih koji su dali živote za neki bolji svijet, sve puca od političkih poruka koje se vrte oko rata u Ukrajini. Slovo Z je tu da podsjeti, ako je neko imao nedoumica. Vladimir Putin je u govoru ponovio da se ruska vojska u Ukrajini bori za bezbjednost Rusije i da je razlog za invaziju to što NATO prijeti Rusiji na njenim granicama. „Rusija je pozvala Zapad na otvoreni dijalog, potragu za kompromisnim rješenjem uz međusobno uvažavanje interesa. Sve je bilo uzalud. Zemlje NATO-a nisu htjele da nas saslušaju, što znači da su imale potpuno drugačije planove. Bile su u toku pripreme za operaciju u Donbasu, invaziju na zemlju koja je istorijski naša, uključujući i Krim. U Kijevu su objavili potencijalnu nabavku nuklearnog oružja, a NATO je počeo da preuzima vojnu kontrolu na teritorijama sa kojima se graničimo“, govorio je Putin.

Na strazburškoj konferenciji ni Makron, a posebno Ursula van der Lejen nijesu ispustili da kontrastiraju događaje obilježavanja velikog praznika u Rusiji i Strazburu. Osvrćući se na ženu koja se pojavila sa svojom bebom na svečanosti u Strazburu, Lejenova je rekla da želi da 9. maj proslavi „ovu sliku, daleko moćniju od bilo koje vojne parade“.

Mi na Balkanu, Evropa u malom. Samo mnogo gori. Ne odričemo se zlog sjemena.

Dragan LUČIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo