Povežite se sa nama

Izdvojeno

POLICIJA OBEZBJEĐUJE UČENIKE I NASTAVNI KADAR: Lažne bombe, lažne patriote i lažna bezbjednost

Objavljeno prije

na

Više prijetnji bombaškim napadima ukoliko Crna Gora ne stane na stranu Rusije pripisuju se ruskom ekstremisti Vladislavu Pozdnjakovu. Novinari raznih redakcija više puta su se obraćali nadležnima sa pitanjima o zakonitosti njegovog boravka u Crnoj Gori. Ostali  su uskraćeni za odgovor

 

Ruski ekstremista Vladislav Pozdnjakov u fokus crnogorske javnosti našao se kada je prije nepunih mjesec objavio da boravi u Podgorici. Osnivač je radikalne organizacije Muška država poznate po ekstremnim stavovima protiv žena, LGBT zajednice i emigranata, koja je u Rusiji zabranjena u oktobru prošle godine. U  objavama na internetu otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, nazivajući vlast predsjednika Volodimira Zelenskog fašističkom.

Antiteroristički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije opisao je članove te grupe kao otvorene rasiste i mizogine, sa ekstremno desničarskim stavovima. Pozdnjakov je 2018. godine osuđen na dvije godine uslovne kazne za izazivanje mržnje prema ženama, nakon čega je napustio Rusiju.

Novinari raznih redakcija više puta su se obraćali nadležnima sa pitanjima o zakonitosti njegovog boravka u Crnoj Gori. Ostali  su uskraćeni za odgovor. Tek poslije prijetnji da će škole letjeti u vazduh  iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su kako je ruski ekstremni desničar napustio našu zemlju još 4. februara. No, on je na društvenim mrežama objavljivao fotografije i informacije kako bi dokazao da je i dalje u Crnoj Gori.

Podznjakov  ili neko u njegovo ime, je u nekoliko navrata potresao bezbjednosni sektor. Prvo, prijetnjom koja je stigla na mejl adresu Agencje za nacionalnu bezbjednost, da će raznijeti budvanski TQ Plaza ukoliko crnogorske televizije ne podrže rusku invaziju na Ukrajinu. Nakon toga je Pozdnjakov prijetio  članu građanske inicijative „21. maj“ Aleksandru Saši Zekoviću. Onda su  u nekoliko crnogorskih osnovnih škola stigle dojave o bombama, dok je Ministartsvu unutrašnjih poslova i Glavnom gradu priprijećeno da država bude na strani Rusije. Zbog toga su evakuisane škola u Bijelom Polju Marko MIljanov, podgoričke škole 21.maj, Milorad Musa Burzan, Vuk Karadžić.  Policija je saopštila da ispituje odakle su stigle poruke i ponovila  da se Pozdnjakov ne nalazi u Crnoj Gori.

Pozdnjakov je u video poruci, poslatoj predsjedniku Odbora za bezbjednost Milanu Kneževiću, negirao da stoji iza bombaških prijetnji. On poziva Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) da istraži ko stoji iza prijetećih poruka. Tvrdi da je njegovo ime zloupotrebljeno, ponovo navodeći kao mogućeg odgovornog građanskog aktivistu Aleksandra Sašu Zekovića, kojem je ranije napisao – „sam si sebi potpisao kaznu“. Zeković je podnio krivičnu prijavu protiv Pozdnjakova. U video poruci Pozdnjakov  proziva i direktora ANB-a Dejana Vukšića.

„Radi se o tome da se on na dva, tri dana prije tih lažnih podmetanja bombi pojavio u lokalnim sredstvima javnog informisanja, i izjavio da postoji rizik od miješanja ruskih specijalnih službi u političke procese Crne Gore. I upravo, nakon što je on dao takvu izjavu, počela su ta lažna podmetanja bombi“, naveo je aludirajući na Vukšićevo gostovanje na TV Vijesti.

Pozdnjakov je rekao da je poruke putem interneta mogao poslati bilo ko i da je u njima moglo biti potpisano bilo čije ime. Naveo je  da je Vukšić mogao da iskoristi njegovu „reputaciju, ime i prisustvo u medijima“ i da preduzme takvu provokaciju „da bi nekako potkrijepio  svoje riječi dokazima, stvorio imitaciju burnih dešavanja i pokazao Crnoj Gori da on radi i da je potreban državi“.

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu  saslušavali su iza zatvorenih vrata prve ljude policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i specijalnog tužilaštva. Tražili su odgovore na pitanja ko tačno stoji iza prijetnji i dojava i da li su bezbjednosne strukture blagovremeno i adekvatno reagovale.

Knežević je nakon saslušanja istakao da se nada da će nadležni utvrditi ko stoji iza toga i da će taj odgovarati. On je rekao kako očekuje da nadležni u kratkom vremenskom periodu dođu do više podataka kako bi se mogla podići optužnica.

,,Moj osjećaj je da iza ovih dojava stoji neko iz domaće kuhinje. Imam nekoliko elemetata zbog čega to tvrdim, a jedan od njih je to što su navodno svi ti dopisi stigli sa kriptovanih mejlova a u poruci piše ime organizacije. To je glavni indikator da bi fokus trebalo staviti na domaće elemente ali ne isključujem ni upliv stranih službi. Nemam dovoljno dokaza da bih mogao reći koja bi to služba mogla biti”, rekao je Knežević.

Knežević smatra da su Vukšić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović morali da izađu sa svojim stavovima o ovoj temi a naročito kada je u pitanju izazivanje panike. ,,Neko je situaciju u Ukrajini iskoristio da pokuša da destabilizuje Crnu Goru. Smatram da i direktor policije i ANB-a, specijalni tužilac, kad su ovakve teme u pitanju, treba da se obrate javnosti u domenu onoga što mogu da saopšte. Imam uvjeravanja policije da će učinitin sve da bezbjednost bude na nivou “, istakao je.

Naravno da ovakav događaj ima  ogroman potencijal za političku upotrebu.  Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković smatra da Vukšić uzalud igra duplu igru sa ruskim nalogodavcima i da neće ostati na toj funkciji. Pozvao je Vukšića da obavijesti javnost u koliko sati je dobio mejl kojim se prijeti dizanjem u vazduh tržnog centra TQ Plaza, a u koliko ga je proslijedio Upravi policije. „I objasnite zbog čega ste ga poslali tek nakon 15 sati, čime ste direktno ugrozili život stanovnika Budve“, dodao je Bošković.

Iz Vukšićevog kabineta saopštili su da ,,apsolutno sve što je bilo potrebno i neophodno preduzeti po ovom pitanju, Agencija je preduzela i preduzima”. Kažu da iste ciljeve imaju i adrese sa kojih stižu navedene prijetnje, kao i pojedine adrese u Crnoj Gori kojima je svaka druga riječ koju izgovore ,,patriotizam”. Primjećuju da je  cilj i jednih i drugih ,,izazivanje nepovjerenja u bezbjednosni sektor i stvaranje panike i nestabilnosti među građanima Crne Gore”.

Najavili su  da će učiniti sve što je u njihovoj moći, da jedni odgovaraju za lažno prijavljivanje i terorističke prijetnje čiji je cilj i izazivanje panike, a da drugi odgovaraju upravo za izazivanje panike i nereda. Eto,  prilike da vidimo kolika je ta  moć. I volja.

 

Prijetnje upućene Zekoviću nijesu procesuirane

Osnovno tužilaštvo u Podgorici neće pokrenuti postupak povodom prijetnji Zekoviću. U dopisu koji je potpisala tužiteljka Maja Janković navodi se da je odlučeno da tužilaštvo „neće preduzimati krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

,,Takođe, ukazujem da je ovaj tužilac vaše prijave proslijedio Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, kako bi isti preduzeli mjere i radnje iz svojih nadležnosti”, istakla je u svom dopisu.

Zekoviću su odgovorili i iz Uprave policije navodeći da se tužilaštvo izjasnilo da „nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Podaci koje su dobili od Sektora granične policije, kako su naveli u dopisu Zekoviću, pokazuju da je Podznjakov „registrovan u njihovim elektronskim evidencijama prelazaka državne granice na graničnim prelazima Božaj (dva puta) i Sitnica (dva puta)“.

 

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

MIĆUNOVIĆ I DAVIDOVIĆ NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: Šta Vašington vidi a Podgorica ne vidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Navodi iz saopštenju Stejt departmenta o Branislavu Branu Mićunoviću i Miodragu Daki Davidoviću,  nisu nikakva novost za crnogorsku i jugoslovensku javnost.  Monitor se nebrojeno puta bavio poslovima ove dvojice “kontroverznih biznismena”  koji su  bogatstvo stekli u vrijeme trodecenijske vladavine Mila Đukanovića

 

Prošlog četvrtka, 16. novembra, osvanula je vijest da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije dvojici crnogorskih “kontroverznih biznismena”, kako ih najčešće opisuju kod kuće, – Miodragu Daki Davidoviću i Branislavu Branu Mićunoviću. Američki Stejt department je u saopštenju pored imena ove dvojice Nikšićana, naveo imena još osam osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije koje je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC ), kao dio Ministarstva Finansija, stavila na crnu listu.

Od crnogorskih državljana na listi sankcionisanih osoba se od aprila prošle godine nalazi i Svetozar Marović, nekadašnji potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i drugi čovjek režima u Crnoj Gori kome je srodna vlast u Srbiji pružila utočište od izdržavanja pravosnažnih zatvorskih kazni zbog organizovanog kriminala i korupcije.

Sankcije američkih finansijskih vlasti osim zabrane putovanja i zamrzavanja imovine koja se eventualno nalazi u SAD-u ili na teritorijama pod njenom jurisdikcijom povlači i zabranu poslovanja američkih kompanija sa kompanijama proskribovanih osoba. Ne postoji nalog za hapšenje, osim eventualno za pojedince i pravna lica iz Amerike ako se utvrdi da su svjesno kršili sankcije OFAC-a i drugih državnih institucija, ili ako je učinjeno krivično djelo u američkoj jurisdikciji. Sa te tačke gledišta  Mićunović i Davidović  mogu biti mirni jer im ne prijeti direktna opasnost zbog crne liste. No, propagandni i psihološki efekat se ne može zanemariti jer im negativna dezignacija američke vlade smanjuje manevarski prostor i stvara nelagodnosti.

Davidović je pomenut prvi u saopštenju Stejt departmenta kao osoba koja “decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće” uz optužbe za “šverc cigareta, nafte i oružja”. Takođe se ističe da je korupcija koju širi pomogla “Rusiji da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje”, uz napore da “utiču na rezultate izbora”. Osim Crne Gore, Amerikanci ukazuju i na Dakine aktivnosti u Makedoniji i “skandala koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara Vlade, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva”. Raškovski je navodno uzeo mito od Davidovića “u cilju promoviranja poslovnih interesa Davidovića” – što se na Balkanu, i šire percipira kao standardna praksa u poslovanju ili dobijanju poslova.

Za Mićunovića se kaže da je”decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije” što se inače moglo puno puta pročitati u regionalnoj štampi.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BIVŠI DIREKTOR UP U PRITVORU, KORUPCIJA U JAVNOJ UPRAVI, SUMNJE U TRGOVINU PRESUDAMA: Šinjel DPS-a

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz ormara ponovo ispadaju  kosturi kriminala i korupcije bivših DPS vlasti.. Javnost, istovremeno, dobija dodatne razloge za sumnju da su nove vlasti zadržale obrasce ponašanja  prethodnika

Ponovo ispadaju orasi iz šinjela  bivših vlasti.

Bivšem direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću određen je pritvor od 30 dana, nakon što su ga u subotu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), uhapsili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO). Stojanović se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa švercom cigareta u proljeće 2018. Pritvor mu je određen zbog opasnosti da bi, sa slobode, mogao uticati na svjedoke.

Stojanović bi se u Spužu mogao sresti sa još jednim bivšim direktorom UP, Veselinom Veljovićem. I on je u pritvoru zbog sumnji da je pomagao švercerima cigareta. Kao da im je to bilo u opisu posla. Čudni su duvanski putevi.

Prema dostupnim informacijama, SDT Stojanovića sumnjiči da je, u poslednjim danima svog mandata na mjestu direktora UP, podređenima naredio da puste zaustavljeni kamion natovaren švercovanim cigaretama. Javnosti nije predočeno kako je sve to i preko koga išlo.  Monitor saznaje od ljudi koji su u ovu priču uključeni praktično od prvog trenutka (otkrivanje neprijavljenog tovara u kamionu Company Baćović) da je sa njima komunicirao jedan od tadašnjih pomoćnika direktora UP, koji im je kazao   da su otkrićem nelegalnog tereta upropastili veliku međunarodnu akciju na sazbijanju šverca. I naredio da se povuku.

Navodno su neki od prisutnih policajaca o svemu tome ostavili i pisane službene zabilješke pa se, možda, može postaviti pitanje zašto se na procesuiranje tog slučaja čekalo pet godina. Odnosno, da li su dosadašnjom istragom obuhvaćeni svi akteri ove zanimljive priče.

Uglavnom, slučaj propušteni šleper je, tih dana, ostao ispod radara šire javnosti koja je bila zaokupljena krvavim ratom kotorskih narkoklanova, u kome su stradale i osobe koje su, prethodno, policiju obavijestile da im je ugrožen život.  (Muša Osmanagić, Goran Đuričković, Dalibor Đurić).

Serija obračuna u Podgorici gdje su, za samo desetak dana, ubijene četiri osobe, među kojima makar jedna od žrtava nije imala dodira sa kriminalnim poslovima bila je, uostalom, i razlog da Slavko Stojanović podnese ostavku na mjesto direktora UP. I ako je do tada  na rat kotorskih klanova gledao kao na tuđu brigu.

„Cijenim da bezbjednost Crne Gore nije dovedena u pitanje, te da su građani i njihova imovina bezbjedni“, tvrdio je Stojanović. U pomoć mu je, kada zatreba, priskakao i tadašnji potpredsjednik, odnosno, predsjednik Vlade Duško Marković. „Policija ne može da bude štit između kriminalnih grupa i pojedinaca. Da ih štiti jedne od drugih. Policija mora da razotrkiva njihovu kriminalnu djelatnost zato obezbjeđuje dokaze i privodi ih pravdi”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DRŽAVA I FALSIFIKOVANE DIPLOME: U redu je to

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić ponovo nas je upozorila na činjenicu da ,,stručnjaka” u javnoj upravi, policiji, obrazovanju, zdravstvu i ostalim oblastima u kojima bilježimo nenapredak ima na hiljade. I nikom ništa

 

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić razobličila je svu nemoć države i institucija da se uhvate u koštac sa armijom zaposlenih u državnim institucijama kojima na osnovu kupljenih  ili falsifikovanih uvjerenja dobijaju posao i napreduju u službi.

O kakvom se haosu i nekoordinaciji između državnih službi radi govori podatak da je Pavličić za 12 godina koliko radi u IJZ konstantno napredovala u službi i radila na poslovima koji zahtijevaju stručnost. Pored falsifikovane diplome, niko u njenoj ustanovi ali ni u nadležnim ministarstvima kao da nije znao da je ona početkom 2014. proglašena krivom zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave.

Prema presudi iz 2014, Pavličić je na sudu priznala krivično djelo lažiranja diplome Hemijskog fakulteta u Beogradu. Sud je tada ocijenio da je ona ,,bila svjesna svog djela, čije je izvršenje htjela, postupajući sa direktnim umišljajem”.  I pored toga sud je cijeneći olakšavajuće okolonosti ,,izrekao uslovnu osudu kojom je utvrdio kaznu zatvora od četiri mjeseca i istovremeno je odredio rok provjeravanja od dvije godine, odnosno da se utvrđena kazna neće izvršiti ako okrivljena za vrijeme od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini krivično djelo”. Kako su sud i ostali provjeravali, dovoljno govori podatak da je Pavličić napredovala u službi i došla do mjesta pomoćnice direktora. Možda bi bila izabrana i za direktoricu da nije bilo višemjesečnog istraživanja novinarki Vijesti koje su razobličile ovaj slučaj.

Da sve nije prošlo bez odjeka, potvrđuje ostavka dosadašnjeg direktora  Instituta za javno zdravlje Igora Galića. ,,Vezano za navode iz medija gdje se pominju falsifikovane diplome, želim jasno da stavim do znanja da se principijelno protivim svakom vidu malverzacija i molim da se istrage u ovom pravcu nastave u cijelom državnom sistemu”, saopštio je Galić.

I kako to obično biva nakon skandala ovakvih razmjera, iz Ministarstva prosvjete i ostalih su najavili da će sada podrobnije ispitivati diplome a iz tužilaštva da će prilježnije ispitati ovaj i ostale slučajeve lažnih diploma.

Za sada se tužilaštvu ne žuri u ispitivanju i kažnjavanju ovakve prakse. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su nakon izbijanja afere upozorili da su posljednjih godina podnijeli desetine krivičnih prijava protiv lica za koje je dobijena potvrda da su njihove diplome nevalidne, ali da nijedan slučaj nije procesuiran.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo