Povežite se sa nama

Izdvojeno

POLICIJA OBEZBJEĐUJE UČENIKE I NASTAVNI KADAR: Lažne bombe, lažne patriote i lažna bezbjednost

Objavljeno prije

na

Više prijetnji bombaškim napadima ukoliko Crna Gora ne stane na stranu Rusije pripisuju se ruskom ekstremisti Vladislavu Pozdnjakovu. Novinari raznih redakcija više puta su se obraćali nadležnima sa pitanjima o zakonitosti njegovog boravka u Crnoj Gori. Ostali  su uskraćeni za odgovor

 

Ruski ekstremista Vladislav Pozdnjakov u fokus crnogorske javnosti našao se kada je prije nepunih mjesec objavio da boravi u Podgorici. Osnivač je radikalne organizacije Muška država poznate po ekstremnim stavovima protiv žena, LGBT zajednice i emigranata, koja je u Rusiji zabranjena u oktobru prošle godine. U  objavama na internetu otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, nazivajući vlast predsjednika Volodimira Zelenskog fašističkom.

Antiteroristički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije opisao je članove te grupe kao otvorene rasiste i mizogine, sa ekstremno desničarskim stavovima. Pozdnjakov je 2018. godine osuđen na dvije godine uslovne kazne za izazivanje mržnje prema ženama, nakon čega je napustio Rusiju.

Novinari raznih redakcija više puta su se obraćali nadležnima sa pitanjima o zakonitosti njegovog boravka u Crnoj Gori. Ostali  su uskraćeni za odgovor. Tek poslije prijetnji da će škole letjeti u vazduh  iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su kako je ruski ekstremni desničar napustio našu zemlju još 4. februara. No, on je na društvenim mrežama objavljivao fotografije i informacije kako bi dokazao da je i dalje u Crnoj Gori.

Podznjakov  ili neko u njegovo ime, je u nekoliko navrata potresao bezbjednosni sektor. Prvo, prijetnjom koja je stigla na mejl adresu Agencje za nacionalnu bezbjednost, da će raznijeti budvanski TQ Plaza ukoliko crnogorske televizije ne podrže rusku invaziju na Ukrajinu. Nakon toga je Pozdnjakov prijetio  članu građanske inicijative „21. maj“ Aleksandru Saši Zekoviću. Onda su  u nekoliko crnogorskih osnovnih škola stigle dojave o bombama, dok je Ministartsvu unutrašnjih poslova i Glavnom gradu priprijećeno da država bude na strani Rusije. Zbog toga su evakuisane škola u Bijelom Polju Marko MIljanov, podgoričke škole 21.maj, Milorad Musa Burzan, Vuk Karadžić.  Policija je saopštila da ispituje odakle su stigle poruke i ponovila  da se Pozdnjakov ne nalazi u Crnoj Gori.

Pozdnjakov je u video poruci, poslatoj predsjedniku Odbora za bezbjednost Milanu Kneževiću, negirao da stoji iza bombaških prijetnji. On poziva Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) da istraži ko stoji iza prijetećih poruka. Tvrdi da je njegovo ime zloupotrebljeno, ponovo navodeći kao mogućeg odgovornog građanskog aktivistu Aleksandra Sašu Zekovića, kojem je ranije napisao – „sam si sebi potpisao kaznu“. Zeković je podnio krivičnu prijavu protiv Pozdnjakova. U video poruci Pozdnjakov  proziva i direktora ANB-a Dejana Vukšića.

„Radi se o tome da se on na dva, tri dana prije tih lažnih podmetanja bombi pojavio u lokalnim sredstvima javnog informisanja, i izjavio da postoji rizik od miješanja ruskih specijalnih službi u političke procese Crne Gore. I upravo, nakon što je on dao takvu izjavu, počela su ta lažna podmetanja bombi“, naveo je aludirajući na Vukšićevo gostovanje na TV Vijesti.

Pozdnjakov je rekao da je poruke putem interneta mogao poslati bilo ko i da je u njima moglo biti potpisano bilo čije ime. Naveo je  da je Vukšić mogao da iskoristi njegovu „reputaciju, ime i prisustvo u medijima“ i da preduzme takvu provokaciju „da bi nekako potkrijepio  svoje riječi dokazima, stvorio imitaciju burnih dešavanja i pokazao Crnoj Gori da on radi i da je potreban državi“.

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu  saslušavali su iza zatvorenih vrata prve ljude policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i specijalnog tužilaštva. Tražili su odgovore na pitanja ko tačno stoji iza prijetnji i dojava i da li su bezbjednosne strukture blagovremeno i adekvatno reagovale.

Knežević je nakon saslušanja istakao da se nada da će nadležni utvrditi ko stoji iza toga i da će taj odgovarati. On je rekao kako očekuje da nadležni u kratkom vremenskom periodu dođu do više podataka kako bi se mogla podići optužnica.

,,Moj osjećaj je da iza ovih dojava stoji neko iz domaće kuhinje. Imam nekoliko elemetata zbog čega to tvrdim, a jedan od njih je to što su navodno svi ti dopisi stigli sa kriptovanih mejlova a u poruci piše ime organizacije. To je glavni indikator da bi fokus trebalo staviti na domaće elemente ali ne isključujem ni upliv stranih službi. Nemam dovoljno dokaza da bih mogao reći koja bi to služba mogla biti”, rekao je Knežević.

Knežević smatra da su Vukšić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović morali da izađu sa svojim stavovima o ovoj temi a naročito kada je u pitanju izazivanje panike. ,,Neko je situaciju u Ukrajini iskoristio da pokuša da destabilizuje Crnu Goru. Smatram da i direktor policije i ANB-a, specijalni tužilac, kad su ovakve teme u pitanju, treba da se obrate javnosti u domenu onoga što mogu da saopšte. Imam uvjeravanja policije da će učinitin sve da bezbjednost bude na nivou “, istakao je.

Naravno da ovakav događaj ima  ogroman potencijal za političku upotrebu.  Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković smatra da Vukšić uzalud igra duplu igru sa ruskim nalogodavcima i da neće ostati na toj funkciji. Pozvao je Vukšića da obavijesti javnost u koliko sati je dobio mejl kojim se prijeti dizanjem u vazduh tržnog centra TQ Plaza, a u koliko ga je proslijedio Upravi policije. „I objasnite zbog čega ste ga poslali tek nakon 15 sati, čime ste direktno ugrozili život stanovnika Budve“, dodao je Bošković.

Iz Vukšićevog kabineta saopštili su da ,,apsolutno sve što je bilo potrebno i neophodno preduzeti po ovom pitanju, Agencija je preduzela i preduzima”. Kažu da iste ciljeve imaju i adrese sa kojih stižu navedene prijetnje, kao i pojedine adrese u Crnoj Gori kojima je svaka druga riječ koju izgovore ,,patriotizam”. Primjećuju da je  cilj i jednih i drugih ,,izazivanje nepovjerenja u bezbjednosni sektor i stvaranje panike i nestabilnosti među građanima Crne Gore”.

Najavili su  da će učiniti sve što je u njihovoj moći, da jedni odgovaraju za lažno prijavljivanje i terorističke prijetnje čiji je cilj i izazivanje panike, a da drugi odgovaraju upravo za izazivanje panike i nereda. Eto,  prilike da vidimo kolika je ta  moć. I volja.

 

Prijetnje upućene Zekoviću nijesu procesuirane

Osnovno tužilaštvo u Podgorici neće pokrenuti postupak povodom prijetnji Zekoviću. U dopisu koji je potpisala tužiteljka Maja Janković navodi se da je odlučeno da tužilaštvo „neće preduzimati krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

,,Takođe, ukazujem da je ovaj tužilac vaše prijave proslijedio Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, kako bi isti preduzeli mjere i radnje iz svojih nadležnosti”, istakla je u svom dopisu.

Zekoviću su odgovorili i iz Uprave policije navodeći da se tužilaštvo izjasnilo da „nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Podaci koje su dobili od Sektora granične policije, kako su naveli u dopisu Zekoviću, pokazuju da je Podznjakov „registrovan u njihovim elektronskim evidencijama prelazaka državne granice na graničnim prelazima Božaj (dva puta) i Sitnica (dva puta)“.

 

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

ANDRIJA MANDIĆ, OSVAJANJE VLASTI: Za srpski svet u Orbanovoj Evropi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nadolazeća desna Evropa, računaju Vučić, Dodik i Mandić, mogla bi imati razumijevanja za njihove aspiracije: političke, nacionalne, državne. Umjesto da im se suprotstavi, postojeća većina u crnogorskom parlamentu pravi se da bira između nekadašnjih DPS-a i DF-a. A to je siguran način da svi budemo na gubitku

 

 

Bio je to trijumfalan petak (12. jul) za predsjednika parlamenta. U Podgorici je, u odsustvu, nepravosnažno oslobođen optužbi za učešće u aferi poznatoj kao državni udar. Na Cetinju je, pod njegovim pokroviteljstvom, obavljena dodjela Trinaestojulskih nagrada. Andrija Mandić se potrudio da sve to ostane u sjenci njegove najnovije inicijative – obnova kapele na Lovćenu.

“Smatram da smo danas zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram. Poštujući Njegoševu želju, uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netolerancija”, poručio je Mandić iz Vladinog doma u Prijestonici.

Pomirenje, ozdravljenje, uspostavljanje nove moralne vertikale… To je dio  nove retorike kojom  Mandić daruje  javnost od, otprilike, prošlogodišnjih predsjedničkih izbora. Na kojima je, kao trećeplasirani, pretrpio ozbiljan neuspjeh. Takav i toliko da bi ga malo ko, izuzev njega, politički preživio na ovdašnjoj javnoj sceni.

To je i najveće skeptike uvjerilo u upotrebnu vrijednost decenijskog političkog iskustva i neograničene logističke, finansijske i medijske podrške zvaničnog Beograda. Aleksandra Vućića, preciznije. I SPC. Pod uslovom da ta dva centra moći posmatramo kao zasebne entitete.

To, naravno, ima  cijenu. Mandić je plaća, veselo,  lično i preko političkog bloka koji predvodi. Intenzivno radeći na tome da destabilizuje Crnu Goru, naruši njene odnose sa susjedima i zapadnim partnerima. I, možda najvažnije, pojača zavisnost koalicionih partnera iz vladajuće većine od njega i njegovih domaćih i stranih saveznika sa transverzale Banjaluka – Beograd – Budimpešta – Moskva.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OZBILJNA DOJAVA DA JE KRIMINALNA GRUPA SPREMALA UBISTVO MILA ĐUKANOVIĆA: Šta je motiv?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Monitoru je iz dva zapadna diplomatska izvora potvrđeno da je  vijest o prijetnji istinita i potencijalno opasna. Jedan izvor, koji je htio ostati anoniman, je rekao da postoje indicije da se  navodno radi o ranijim neraščišćenim ilegalnim poslovima prethodne crnogorske vlasti sa ljudima iz bivšeg mafijaško-političkog establišmenta u Albaniji i na Kosovu. Za tu tvrdnju  nisu ponuđeni konkretni dokazi

 

 

Prošle subote je osvanula vijest da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavijestio nadležne institucije da je u posjedu informacija koje je dobio “od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice” da se na njega sprema atentat. Vijesti su dobile potvrdu informacije iz ureda bivšeg predsjednika dok im je noć prije odgovorila Uprava policije (UP) da “ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na planirane aktivnosti” koje bi ugrožavale sigurnost bivšeg šefa države. Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije odgovorila na upite. Vijestima je izvor blizak Đukanoviću rekao je da ga je “visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavijestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susjedne zemlje navodno planira da izvrši atentat, u sprezi sa bezbjednosnim službama jedne druge susjedne zemlje”.

Đukanoviću bliska Televizija je bila malo konkretnija. Ona je javila da je “američki vojni funkcioner koji radi na Kosovu, preko zapadnih obavještajnih kanala” alarmiran da je “jedna kriminalna grupa iz susjedstva, iz grada udaljenog stotinjak kilometara od Podgorice”, dobila ,,ugovor“ za likvidaciju. Za razliku od izvora Vijesti koji govori o sprezi sa bezbjedonosnim službama jedne druge susjedne zemlje, Televizija E je izvijestila o “moćnoj paradržavnoj ekipi iz zemlje sa kojom se Crna Gora graniči” kao naručiocu takvog “ugovora”. Taj zvaničnik je, preko posrednika sa Kosova, informacije navodno direktno saopštio Đukanoviću, a on onda državnim organima.

Đukanovićev ured je takođe medijima rekao da crnogorske sigurnosne službe nisu pozvale na razgovor ni Đukanovića, ni koordinatora njegovog obezbjeđenja, kako bi ukazali na potencijalnu opasnost. Štaviše, umjesto da mu obezbjeđenje kao štićenoj ličnosti bude pojačano, iz ureda je rečeno da je čak smanjeno tako “što je ukinuto obezbjedjenje na mjestu stanovanja bivšeg predsjednika u dnevnoj smjeni”. Na ove informacije su se opet nadovezali mediji bliski Đukanoviću da mu je i kod putovanja u inostranstvo pratnja svedena sa dva na jednog pripadnika obezbjeđenja koji uglavnom i nije u neposrednoj blizini osobe koju štiti.

U nedjelju 14. jula opet se oglasila Uprava policije saopštenjem u kojem stoji da je  “nakon medijske objave, u subotu 13. jula 2024. godine u popodnevnim časovima, UP  dobila odgovarajuću informaciju od strane Agencije”. U saopštenju se napominje  da se “vjerodostojnost informacije i dalje provjerava od strane ANB”. Policija je odmah, kako kaže “po prijemu informacije” pojačala obezbjeđenje Đukanoviću i obavijestila tužilaštvo koje je formiralo predmet.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZLOUPOTREBA SISTEMA JAVNIH NABAVKI U ZDRAVSTVU: Preko beba do ekstraprofita

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uvoznici hranu za odojčad praktično poklanjaju porodilištima. Uz jasnu ekonomsku računicu. Onu hranu koju novoronđeče konzumira u porodilištu, mora koristiti do kraja perioda dohranjivanja. Zato  apotekama kutija „poklonjene“ hrane za bebe košta do 20 eura

 

 

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u junu prošle godine odlučivala u sporu između tri firme koje se bave uvozom hrane za odojčad. Spor je nastao oko ponuđene cijene hiljadu kutija hrane za bebe – Farmegra je dala ponudu od 0,01 euro, Gruppp tessile cijena 0,00001 euro, a Glosarij cijenu po kutiji od 0.00.

Pomenute tri firme uvoze hranu za porodilišta u Crnoj Gori, a kako se tenderi za nabavku hiljadu ili 2.000 paketa hrane za odojčad kreću u rasponu od nula od 0,01 euro, tenderi se završavaju tako što se najbolji ponuđač određuje žrijebanjem.

U apotekama i prodavnicama cijena ove hrane: Humana, Hipp, Aptamil,  za jednu kutiju kreće se od 15 do preko 20 eura, u zavisnosti od gramaže i proizvođača.

,,Dobavljači se pozivaju na svoje proizvođače koji im dozvoljavaju da praktično doniraju tu hranu, ali nigdje ne kažu da ćete tu hranu kad počnete da je upotrebljavate stalno morati da koristitie. Vi sa 2.000 kutija možete da dovedete u zavistan položaj 4-5.000 beba, dosta je jedanput da se tom hranom nahrane. I onda roditelji dolaze u situaciju da to plaćaju 100 i 200 puta skuplje nego što je tobož država obezbijedila kroz tenderske procedure. Zato tvrdim da su i u ovom slučaju ti tenderi potpuno beskorisni i nemaju nikakve svrhe u javnom zdravstvu”, kaže za Monitor Goran Marinović, bivši direktor Montefarma.

Iz kompanije Farmerga objašnjavaju da se procijenjena vrijednost nabavke utvrđuje na osnovu metodologije koju propisuje Ministarstvo zdravlja, a da je naručilac Zdravstvena ustanova apoteke Montefarm tenderskom dokumentacijom utvrdio tehničku specifikaciju predmeta nabavke kojom je predvidio da procijenjena vrijednost nabavke za partiju  – dječija hrana i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci iznosi 0,01 eura.

,,Naša kompanija uz saglasnost proizvodjača u predmetnim postupcima javnih nabavki nudi dječiju hranu i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci po raspisanoj cijeni”, kazali su iz Farmerge.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo