Povežite se sa nama

Izdvojeno

POLICIJA OBEZBJEĐUJE UČENIKE I NASTAVNI KADAR: Lažne bombe, lažne patriote i lažna bezbjednost

Objavljeno prije

na

Više prijetnji bombaškim napadima ukoliko Crna Gora ne stane na stranu Rusije pripisuju se ruskom ekstremisti Vladislavu Pozdnjakovu. Novinari raznih redakcija više puta su se obraćali nadležnima sa pitanjima o zakonitosti njegovog boravka u Crnoj Gori. Ostali  su uskraćeni za odgovor

 

Ruski ekstremista Vladislav Pozdnjakov u fokus crnogorske javnosti našao se kada je prije nepunih mjesec objavio da boravi u Podgorici. Osnivač je radikalne organizacije Muška država poznate po ekstremnim stavovima protiv žena, LGBT zajednice i emigranata, koja je u Rusiji zabranjena u oktobru prošle godine. U  objavama na internetu otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, nazivajući vlast predsjednika Volodimira Zelenskog fašističkom.

Antiteroristički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije opisao je članove te grupe kao otvorene rasiste i mizogine, sa ekstremno desničarskim stavovima. Pozdnjakov je 2018. godine osuđen na dvije godine uslovne kazne za izazivanje mržnje prema ženama, nakon čega je napustio Rusiju.

Novinari raznih redakcija više puta su se obraćali nadležnima sa pitanjima o zakonitosti njegovog boravka u Crnoj Gori. Ostali  su uskraćeni za odgovor. Tek poslije prijetnji da će škole letjeti u vazduh  iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su kako je ruski ekstremni desničar napustio našu zemlju još 4. februara. No, on je na društvenim mrežama objavljivao fotografije i informacije kako bi dokazao da je i dalje u Crnoj Gori.

Podznjakov  ili neko u njegovo ime, je u nekoliko navrata potresao bezbjednosni sektor. Prvo, prijetnjom koja je stigla na mejl adresu Agencje za nacionalnu bezbjednost, da će raznijeti budvanski TQ Plaza ukoliko crnogorske televizije ne podrže rusku invaziju na Ukrajinu. Nakon toga je Pozdnjakov prijetio  članu građanske inicijative „21. maj“ Aleksandru Saši Zekoviću. Onda su  u nekoliko crnogorskih osnovnih škola stigle dojave o bombama, dok je Ministartsvu unutrašnjih poslova i Glavnom gradu priprijećeno da država bude na strani Rusije. Zbog toga su evakuisane škola u Bijelom Polju Marko MIljanov, podgoričke škole 21.maj, Milorad Musa Burzan, Vuk Karadžić.  Policija je saopštila da ispituje odakle su stigle poruke i ponovila  da se Pozdnjakov ne nalazi u Crnoj Gori.

Pozdnjakov je u video poruci, poslatoj predsjedniku Odbora za bezbjednost Milanu Kneževiću, negirao da stoji iza bombaških prijetnji. On poziva Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) da istraži ko stoji iza prijetećih poruka. Tvrdi da je njegovo ime zloupotrebljeno, ponovo navodeći kao mogućeg odgovornog građanskog aktivistu Aleksandra Sašu Zekovića, kojem je ranije napisao – „sam si sebi potpisao kaznu“. Zeković je podnio krivičnu prijavu protiv Pozdnjakova. U video poruci Pozdnjakov  proziva i direktora ANB-a Dejana Vukšića.

„Radi se o tome da se on na dva, tri dana prije tih lažnih podmetanja bombi pojavio u lokalnim sredstvima javnog informisanja, i izjavio da postoji rizik od miješanja ruskih specijalnih službi u političke procese Crne Gore. I upravo, nakon što je on dao takvu izjavu, počela su ta lažna podmetanja bombi“, naveo je aludirajući na Vukšićevo gostovanje na TV Vijesti.

Pozdnjakov je rekao da je poruke putem interneta mogao poslati bilo ko i da je u njima moglo biti potpisano bilo čije ime. Naveo je  da je Vukšić mogao da iskoristi njegovu „reputaciju, ime i prisustvo u medijima“ i da preduzme takvu provokaciju „da bi nekako potkrijepio  svoje riječi dokazima, stvorio imitaciju burnih dešavanja i pokazao Crnoj Gori da on radi i da je potreban državi“.

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu  saslušavali su iza zatvorenih vrata prve ljude policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i specijalnog tužilaštva. Tražili su odgovore na pitanja ko tačno stoji iza prijetnji i dojava i da li su bezbjednosne strukture blagovremeno i adekvatno reagovale.

Knežević je nakon saslušanja istakao da se nada da će nadležni utvrditi ko stoji iza toga i da će taj odgovarati. On je rekao kako očekuje da nadležni u kratkom vremenskom periodu dođu do više podataka kako bi se mogla podići optužnica.

,,Moj osjećaj je da iza ovih dojava stoji neko iz domaće kuhinje. Imam nekoliko elemetata zbog čega to tvrdim, a jedan od njih je to što su navodno svi ti dopisi stigli sa kriptovanih mejlova a u poruci piše ime organizacije. To je glavni indikator da bi fokus trebalo staviti na domaće elemente ali ne isključujem ni upliv stranih službi. Nemam dovoljno dokaza da bih mogao reći koja bi to služba mogla biti”, rekao je Knežević.

Knežević smatra da su Vukšić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović morali da izađu sa svojim stavovima o ovoj temi a naročito kada je u pitanju izazivanje panike. ,,Neko je situaciju u Ukrajini iskoristio da pokuša da destabilizuje Crnu Goru. Smatram da i direktor policije i ANB-a, specijalni tužilac, kad su ovakve teme u pitanju, treba da se obrate javnosti u domenu onoga što mogu da saopšte. Imam uvjeravanja policije da će učinitin sve da bezbjednost bude na nivou “, istakao je.

Naravno da ovakav događaj ima  ogroman potencijal za političku upotrebu.  Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković smatra da Vukšić uzalud igra duplu igru sa ruskim nalogodavcima i da neće ostati na toj funkciji. Pozvao je Vukšića da obavijesti javnost u koliko sati je dobio mejl kojim se prijeti dizanjem u vazduh tržnog centra TQ Plaza, a u koliko ga je proslijedio Upravi policije. „I objasnite zbog čega ste ga poslali tek nakon 15 sati, čime ste direktno ugrozili život stanovnika Budve“, dodao je Bošković.

Iz Vukšićevog kabineta saopštili su da ,,apsolutno sve što je bilo potrebno i neophodno preduzeti po ovom pitanju, Agencija je preduzela i preduzima”. Kažu da iste ciljeve imaju i adrese sa kojih stižu navedene prijetnje, kao i pojedine adrese u Crnoj Gori kojima je svaka druga riječ koju izgovore ,,patriotizam”. Primjećuju da je  cilj i jednih i drugih ,,izazivanje nepovjerenja u bezbjednosni sektor i stvaranje panike i nestabilnosti među građanima Crne Gore”.

Najavili su  da će učiniti sve što je u njihovoj moći, da jedni odgovaraju za lažno prijavljivanje i terorističke prijetnje čiji je cilj i izazivanje panike, a da drugi odgovaraju upravo za izazivanje panike i nereda. Eto,  prilike da vidimo kolika je ta  moć. I volja.

 

Prijetnje upućene Zekoviću nijesu procesuirane

Osnovno tužilaštvo u Podgorici neće pokrenuti postupak povodom prijetnji Zekoviću. U dopisu koji je potpisala tužiteljka Maja Janković navodi se da je odlučeno da tužilaštvo „neće preduzimati krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

,,Takođe, ukazujem da je ovaj tužilac vaše prijave proslijedio Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, kako bi isti preduzeli mjere i radnje iz svojih nadležnosti”, istakla je u svom dopisu.

Zekoviću su odgovorili i iz Uprave policije navodeći da se tužilaštvo izjasnilo da „nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Podaci koje su dobili od Sektora granične policije, kako su naveli u dopisu Zekoviću, pokazuju da je Podznjakov „registrovan u njihovim elektronskim evidencijama prelazaka državne granice na graničnim prelazima Božaj (dva puta) i Sitnica (dva puta)“.

 

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo