Povežite se sa nama

FOKUS

VLADA PRIVATIZOVALA BUDŽET: Za liječenje nema, za samoreklamiranje ima

Objavljeno prije

na

Dok djecu liječimo SMS porukama, Vlada ,,izmišlja” naknade za novorođene. Njihov iznos zavisi od mjesta rođenja. Istovremeno, daje se dodatni novac za neplanirane troškove premijera i njegovog kabineta. Ali nema za redovno održavanje protivpožarnih aviona

 

Podgoričanka Sandra Filipović tuži Crnu Goru zbog odbijanja Fonda za zdravstvo da joj plati transplataciju bubrega u inostranstvu. Upravni sud je, odlučujući po njenoj tužbi, naložio Ministarstvu zdravlja da ponovi odlučivanje o njenom zahtjevu.

Sandra je nakon godina dijalize, ,,uz pomoć porodice, kredita i humanih ljudi” prikupila neophodni novac (oko 80.000 eura) i u Bjelorusiji dobila novi bubreg. I priliku da nastavi normalan život. Vjeruje da će spor koji vodi pomoći i drugim ljudima sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kojima država uskraćuje novac neophodan za liječenje u inostranstvu.

U Bjelorusiju, na transplataciju bubrega, ide i Podgoričanin Stefan Velimirović (21), nakon što je potrebni novac (oko 71,5 hiljada) prikupljen ,,zahvaljujući nevjerovatnom angažmanu cjelokupnog crnogorskog društva”. Ljudi su kuckali poruke, mijesili humanitarne kiflice i pravili sendviče, organizovali koncerte i sportske priredbe, donirali novac direktno na račun… ,,O tome kako smo veliki kada je najpotrebnije posvjedočili smo i ovog puta”, saopštili su prošle nedjelje iz Fondacije Budi human, uz informaciju da Stefan može na neophodnu operaciju. Potom su iz Fondacije podsjetili na akcije prikupljanja sredstava za liječenje djece koje su u toku. Novca za te svrhe – nikad dosta.

O novcu se govorilo i na prošlonedjeljnoj sjednici odlazeće Vlade. Tu nije bilo riječi o liječenju teško bolesnih ili nabavci lijekova koji nedostaju pacijentima koji se liječe od, recimo, kancera ili HIV-a (te su nestašice bile aktuelne u drugoj polovini marta).

Među materijalima koji se dostavljaju s prijedlogom da se o njima ne raspravlja nego se samo usvajaju, našao se i prijedlog da se iz tekuće budžetske rezerve Kabinetu predsjednika Vlade prebace 24.000. ,,Navedena sredstva su neophodna radi realizacije prispjelih obaveza koje se odnose na rentiranje aviona za potrebe službenog putovanja predsjednika Vlade sa delegacijom, s obzirom na to da ih budžetska jedinica Kabinet predsjednika Vlade nije u mogućnosti izmiriti iz namjenski raspoloživih sredstava za 2022. godinu”. Ne znamo gdje je sve putovao Zdravko Krivokapić sa pratnjom, rentiranim avionom nakon što je državni lirdžet oštećen krajem septembra, pa ne možemo prosuditi da li su i oni, poput bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića, mogli na odredište stići i redovnim linijama. Uz manje troškove.

Na istoj sjednici Generalni sekretarijat Vlade obratio se Ministarstvu finansija sa zahtjevom da se Kabinetu premijera Krivokapića obezbijedi još 100.000 eura. ,,Navedena sredstva su neophodna radi realizacije planiranih službenih putovanja delegacije u tekućoj, 2022. godini a koje Kabinet nije u mogućnosti izmiriti iz namjenski raspoloživih sredstava”, navedeno je u prihvaćenom Prijedlogu.

Manji iznos (24 hiljade) prebačen je na stavku ostali troškovi, a veći (100 hiljada) na službena putovanja. Ovogodišnji budžet Kabineta predsjednika Vlade iznosi skoro 2,2 miliona. Budžet Generalnog sekretarijata Vlade znatno je veći (3,75 miliona). Tih šest miliona, izgleda, nije dovoljno.

Ministar finansija Milojko Spajić bezpogovorno je prihvatio  zahtjeve. Nije premijeru poručio ,,da se snađe”, kao što je, neki dan, odgovorio MUP-u na njihov, još prošlogodišnji, zahtijev da se obezbijedi novac za opravku i osiguranje aviona za gašenje požara. ,,Svako ima svoj budžet, svako određuje svoje prioritete… Sugerisali smo im da pričaju s Vojskom i naprave neki plan, a nijedan sastanak nije održan sa Ministarstvom odbrane”.

Ovdje se ne završava priča o prošlonedjeljnoj sjednici Vlade. I sa primjerima kako se , navodno programski budžet, pretvorio u model ,,kako se ko snađe”. Vlada je na prijedlog resornih ministara Milojka Spajića, Jakova Milatovića i Tamare Srzentić iz v.d. stanja u redovne funkcije prevela 24 njihova pomoćnika, odnosno, direktora direktorata. Ministar finansija i socijalnog staranja je dobio 14 pomoćnika u punom mandatu, ministar ekonomskog razvoja osam, a ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija – dva. Veliko je pitanje koliko će od ovih 24-oro novih državnih funkcionara ostati na svojim pozicijama nakon smjene Vlade, koja će, ovako ili onako, uslijediti za koju nedjelju ili mjesec. Zato je izvjesno da će svako od njih, sada kao nosilac  višegodišnjeg mandata, imati pravo da nakon eventualnog razrješenja 12 mjeseci prima naknadu iz državnog budžeta u iznosu sadašnje plate. To će državu koštati, možda, i cijelih 500.000. Suštinski, to je i jedini opipljiv efekat prošlonedjeljnih imenovanja.

Neko je predložio, na društvenim mrežama, da se stvari preokrenu. Da djeci liječenje u inostranstvu finansiramo novcem iz državnog budžeta. Političari da  platu primaju od novca koji prikupe SMS porukama.

U Centru za građansko obrazovanje su postupak Vlade repoznali kao ,,kontinuitet loših praksi” kojima se partijske kalkulacije i apetiti stavljaju ispred javnog interesa. Podsjećajući na svoj prijedlog da se političarima ukine jednogodišnja naknada nakon isteka mandata ili razrješenja sa funkcije. ,,CGO poziva Skupštinu i sve poslaničke klubove da usvoje izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, kako bi se ograničila zloupotreba prava na naknadu po prestanku funkcije garantovanog tim Zakonom, i tako doprinesu budžetskoj konsolidaciji”.

Teško je biti optimista. Jedini kontinuitet, osim partijskog zapošljavanja i nepotizma, koji smo mogli prepoznati kod poslanika svih ovovjekovnih skupštinskih saziva ogleda se u lakom obezbjeđenju konsenzusa kada treba sticati i braniti privilegije. Nijedan poslanik u decembru nije podržao zakonsku izmjenu koja je predviđala da državnim funkcionerima sa visokim zaradama plate porastu za nešto manji procenat u odnosu na obične građane.

Pošto gorivo sipaju o našem trošku, poslanici ne žure da se izjasne o promjenama Zakona o akcizama, kako bi se smanjili državni nameti na preskupo gorivo. Taj prijedlog je u Skupštini skoro dva mjeseca. U međuvremenu, spisak Vladinih amandmana na taj zakon je proširen, nakon protesta taksista i autoprevoznika. ,,Predloženim amandmanima daje se mogućnost ostvarivanja prava na povraćaj dijela plaćene akcize prilikom nabavke gasnih ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, za pravna lica i preduzetnike koji su registrovani i obavljaju djelatnost taksi prevoza. Predviđeno je da je pravo na povraćaj dijela plaćene akcize za ovu djelatnost moguće ostvariti u iznosu do sedam odsto ostvarenog prometa”, navodi se u Vladinom saopštenju.

U Vladi, odnosno resornim ministarstvima, nikako da se dosjete da problem previsokih akciza mogu riješiti i mimo parlamenta. Mijenjajuću naslijeđene uredbe iz vremena DPS vladavine.

Da znaju za njih pokazao je premijer Krivokapić kada je, neposredno pred izglasavanje nepovjerenja njegovoj Vladi, izmijenio uredbu kojom se propisuju kriterijumi privremenog i stalnog boravka stranaca u Crnoj Gori. Tako je mnogima  olakšano sticanje državljanstva i upis u birački spisak. Procjene govore da bi oni, kao budući glasači, mogli dijeliti političke stavove premijera i njegovih najbližih saradnika.

Drugačije stoje stvari kada je riječ o Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena nafte i naftnih derivata, koja je na snazi od 2011. U članu 7 te Uredbe piše kako resorno ministarstvo (nadležno za poslove energetike) „zadržava pravo da suspenduje primjenu maksimalne maloprodajne cijene ili izmijeni formulu cijena u hitnim slučajevima i drugim slučajevima više sile”. Korona kriza, rat u Evropi i sljedstvena ekonomska kriza svakako spadaju u ,,slučajeve više sile”. Ali Vlada ima podijeljene interese. Smanjenje akciza dovelo bi  do smanjenja budžetskih prihoda. Pa nadležni ne bi imali čime da se hvale i šta da troše. Makar to bilo i mimo Zakona o budžetu.

Ministar Milatović je riješio da se samoinicijativno upusti u borbu sa malim natalitetom. Obećao je da će se za svako novorođenče u 2022. iz državnog budžeta izdvojiti 500 – 1.000 eura, zavisno od mjesta rođenja. Veći iznos namijenjen je djeci rođenoj u nekoj od 17 opština sa negativnim prirodnim priraštajem. Manji je predviđen za novorođenčad iz djecom ,,bogatijih” opština. Prijave za novčana sredstva za bebe kreću od 1. maja, najavio je Milatović, uz napomenu da će novac biti obezbijeđen iz budžetske rezerve. Naknada za novorođenčad od naredne godine bi bila sastavni dio budžeta.

Problem je što taj izdatak, a Milatović procjenjuje da je riječ o 5 – 5,5 miliona godišnje, nije prepoznat u Zakonu o budžetu i  nije prošao propisane procedure, koliko god one bile upitne.  Ili kompromitovane kao što su kompromitovane  prošlogodišnjom akcijom ministra finansija ,,million za poslanika vladajuće većine” kojom je obezbijeđena podrška ovogodišnjem budžetu. Zauzvrat smo dobili niz socijalnih davanja koja su, dijelom, sporna zbog moguće diskriminacije, a, bez izuzetka, upitna sa pozicija mogućnosti države da izvršava nametnute obaveze.

Izostanak procedura podstiče dileme da li je novac namijenjen nekom programu utrošen na najbolji način. Možda će neko, zaista, odlučiti da doprinese natalitetu zbog jednokratne naknade od 500 do 1.000 eura. Pa se pokaže da je ministar Milatović napravio dobar posao. Ili bi bilo bolje da je Vlada tih pet miliona utrošila na neki drugi, budžetom predviđeni način. Za popravke aviona za gašenje požara, za obećane a neizgrađene škole i vrtiće. Za zdravlje već rođene djece.

Prema podacima s početka godine, u Crnoj Gori na transplataciju organa čeka osmoro djece i blizu 30 odraslih osoba. Kada nađu danotora organa, njima za operaciju (najčešće u Turskoj ili Bjelorusiji) treba, u prosjeku, 70 – 80 hiljada. Taj se novac skuplja, uglavnom, putem donacija – od SMS poruka do dobrotvornih koncerata. Vlast ima druge prioritete. Mjerene, prije svega, brojem potencijalnih glasača.

 

Izuzetak

Od početka  Vladu Zdravka Krivokapića prati glas da nema neophodan senzibilitet prema pripadnicima manjina. Uz rijetke izuzetke oni su, u širokom luku, zaobiđeni kada su se dijelile državne funkcije. Ekspertske i  partijske, ,,po dubini”.

Prošlonedjeljna imenovanja direktora Vladinih direktorata moguće je posmatrati i iz te perspektive. Samo  jedan od dvadesetak v.d. direktora direktorata i uprava u ministarstvima finansija i ekonomije nije dobio stalan angažman. V.D. direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Hasani. Ime mu ne da, kažu skeptični prema odlazećoj Vladi. Drugi tvrde da Hasani svoj ,,hendikep” nije stekao rođenjem već članstvom u GP URA. Šta god da je u pitanju, utisak je jednako otužan.

Zoran RADULOVIĆ   

Komentari

FOKUS

PRERASPODJELA MOĆI POSLIJE 30. AVGUSTA 2020.: Borba za duvansko nasljeđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

Preuzimanje duvanskih poslova nakon smjene DPS vlasti okupilo je kriminalce, policajce i kontroverzne biznismene – neke nove i neke stare. Tužilaštvo je na potezu. Ili je duvanska priča (ponovo) u rukama neke od druge dvije grane vlasti

“Biće sada velike borbe”, kazivao je jedan dobro upućen i pronicljiv čovjek nedugo nakon avgustovskih izbora 2020. i smjene višedecenijske DPS vlasti koja je uslijedila. Na iznenađenje svojih sagovornika, on nije najavljivao juriš oslobodilaca na zarobljene institucije kriminalno-koruptivnog sistema, već bitku za preuzimanje i kontrolu njegovih poluga moći. Sa naglaskom na uhodane švercerske kanale pod patronatom (djelova) bivših vlasti.

Ubrzo je stigla potvrda da se stvari kreću u tom pravcu. Unutar tridesetoavgustovske većine, već početkom 2021. godine, krenule su prve međusobne optužbe o interesima njihovih zvaničnika u različitim tranzitnim poslovima. Ponajviše duvanskim. Pandorinu kutiju otvorio je Nebojša Medojević pa su mu se, uskoro, pridužile kolege iz tada vladajuće koalicije, prozivajući saborce iz vlasti koji, navodno, nijesu odoljeli izazovima unosnih duvanskih poslova.

U tom su kontekstu pominjani članovi porodice nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednik vlade nadležan za sistem bezbjednosti Dritan Abazović i njegova URA, ministar finansija Milojko Spajić… Sve skupa sa nekim policijskim zvaničnicima i sveštenicima SPC.

Te su priče dobile svojevrsnu potvrdu nakon hapšenja Rada Miloševića (URA), nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina, u decembru 2022., nakon gubitka milionski vrijednog tovara zaplijenjenih cigareta. Nestanak dupke punog kamiona koji je zaplijenjene cigarete prevozio iz carinskog skladišta u Podgorici ka spalionici u Nikšiću registrovale su, umjesto domaćih pripadnika sistema bezbjednosti, strane partnerske službe. Uhapšeno je, uz Miloševića, 20-tak osoba među kojima je popriličan broj državnih službenika, a SDT do danas nije okončalo istragu koja je, u međuvremenu, “proširena” makar dva puta. Dok se čeka epilog tog slučaja, Milošević tvrdi da mu je “sve namjestila” ANB.

U aprilu prošle godojne, nakon hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića (NSD, odnosno, nekadašnji DF), priča o učešću novih vlasti u starim švercerskim poslovima dobila je još jednu dimenziju. I veći nivo, pošto se Božović tereti za učešće u švercu kokaina. Ali, ni ta priča još nema sudski epilog.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

IBAR: Šta poslije

Objavljeno prije

na

Objavio:

IBAR nije konačan cilj, kao što bi neko mogao pomisliti slušajući vladine zvaničnike ovih dana, veća prolazna kontrolna tačka nakon koje slijedi najteži posao. Opet, daleko od toga da je beznačajan

 

 

Forsiranje IBAR-a. Možda će istoričari pod tim naziv proučavati crnogorsko političko proljeće 2024.. Pod uslovom da se ne pokaže kako je to bila samo još jedna, neuspješna, epizoda u dugogodišnjoj seriji pokušaja Crne Gore da se transformiše u društvo koje baštini vrijednosti slobode, pravde i jednakosti.

Za sada, sluti na dobre vijesti. Dok nastaje ovaj tekst, u Skupštini poslanici raspravljaju o 12 zakona koje je im je nedavno na usvajanje dostavila Vlada, kao uslov koji je neophodno ispuniti da bi Crna Gora „do kraja juna“ od Evropske komisije dobila pozitivan izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava (IBAR – Interim Benchmark Assessment Report).

Pošto je 12 godina, uglavnom, otaljavala pregovore o pristupanju EU, Crnu Goru je pripalo pravo i obaveza da pokuša postati 28. članica EU po novom modelu pristupanja. Još na početku pregovora tadašnjim vlastima je, ne bez dobrog razloga, stavljeno do znanja da će u fokusu pristupnih pregovora biti poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda sloboda i bezbjednost. Zato se DPS-u baš i nije žurilo da se odrekne uspostavljenog modela funkcionisanja koji im je donosio značajne političke i ekonomske pogodnosti. EU nas je požurivala i čekala, pa joj je sve to i dosadilo.

Od februara 2020. pred Crnom Gorom je nova metodologija pregovora prema kojoj se ni jedno pregovaračko poglavlje nije moglo ni privremeno zatvoriti dok se ne dobije IBAR. Potom, nakon pozitivnog izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava (naglasak je na onom privremenih) treba da uslijedi naredna faza pregovora. Zemlja kandidat dobija završna mjerila Evropske komisije i, ispunjavajući ih, zatvara pregovaračka poglavlja. Na kraju tog procesa svi se vraćaju na poglavlja 23 i 24. I kada ona budu (trajno) zatvorena pregovori su završeni. Onda na red dolazi politika.

IBAR nije konačan cilj, kao što bi neko mogao pomisliti slušajući vladine zvaničnike ovih dana, veća prolazna kontrolna tačka nakon koje slijedi najteži posao. Opet, daleko od toga da je beznačajan.

To je, prema ocjeni ministra pravde Andreja Milovića, polovina puta ka EU. “Crna Gora hoda po tankoj liniji. Iznad je evropska Crna Gora, ispod je možda neka nova Bosna ili neka neuspješna državna priča, gdje će se neko za 10-15 godina zapitati a što uopšte takva država da postoji, kad je neuspješna.”, rekao je Milović u parlamentu.

Izgleda da se dominantna većina, a možda i svih 81 poslanik u Skupštini CG, slažu sa tezom da se IBAR mora dobiti sad ili nikad.  Najavili  su  konačnu podršku predloženim zakonima.  Ne propuštajući, naravno,  priliku da nastave međupartijske obračune a neki i argumentovano ukažu na slaba mjesta i potencijalne zamke u vladinim predlozima.

IBAR se dobija jednom a zakoni se mogu mijenjati 50 puta, reče neko u parlamentu. Ipak, čini se da je i pored cajtnota za koji su odgovornost međusobno prebacivali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, neke stvari trebalo drugačije raditi.

Kada je, početkom prošle nedjelje, paket IBAR zakona  upućen parlamentu, premijer Milojko Spajić je poručio da oni nijesu sveto pismo i da se mogu mijenjati amandmanima.

“To je i očekivanje EK”.saopštio je premijer, neposredno pošto je dio njegovih amandmana (djeluje dokumentovano da su oni pisani u RTCG), mimo volje resornog Ministarstva postao sastavni dio predloženih medijskih zakona. Iako ti amandmani nemaju nikakve veze sa bilo čim što bi predstavljalo obavezujuće zahtjeve Brisela. Naprotiv.

Onda je Spajić, dok su poslanici uveliko analizirali zakonske prijedloge njegove Vlade uputio “obavezujuće uputstvo” kojim se Skupštini, praktično, ukida  pravo da utiče na sadržaj ponuđenih zakona.

“Obavještavam Vas da je, prilikom zadnje zvanične posjete Briselu u vezi sa predlozima zakona koji se odnose na dobijanje IBAR-a, naglašeno da svako amandmansko djelovanje na predmetne predloge zakona mora dobiti prethodnu saglasnost institucija EU”, navodi Spajić u dopisu predsjedniku Skupštine.”S toga Vas molim da, ukoliko dode do amandmanskog djelovanja o tome obavijestite Vladu, kako bi blagovremeno preuzeli neophodne korake i o tome obavijestili institucije EU.”

Pošto su  iz Vlade već predočili kako se ponuđeni zakoni moraju usvojiti do kraja nedjelje, jasno je da Spajićevo blagovremeno znači isto što i juče. Parlament, dakle, baš kao ni Predsjednik države Jakov Milatović ne bi smio koristiti ustavno pravo da utiče na sadržaj predloženih zakona ukoliko ne žele da rizikuju optužbe da su protivnici EU integracija. Oni kako je rekao premijer ne imenujući ih,  kojima je IBAR trn u oku.

Isprva smo posumnjali na Milana Kneževića i njegovu partiju (DNP), koja je neposredno pred vladino bavljenje IBAR zakonima saopštila da suspenduje podršku Milojku Spajiću i njegovom kabinetu. Do ispinjenja precizno formulisanih i nerealnih uslova. DNP je, međutim, najavila podršku predloženim zakonima. Onda se listi osumnjičenih pridodao Andrija Mandić, pošto je dva dana za redom, bez valjanog obrazloženja, otkazivao sjednice parlamenta. Izgleda da ni sa te strane neće biti opstrukcije. Zasad.

Uprkos iskazanoj verbalnoj podršči nastojanjima da Crna Gora dobije IBAR, i najavi da će glasati za predložene zakone, listi se pridodao i DPS. Najavom radikalnih poteza ukoliko dođe do hapšenja Mila Đukanovića. Nijesmo to mogli iščitati drugačije nego kao pokušaj pritiska na pravosuđe i unošenja dodatne nestabilnosti u sistem.

Konačno, ni PES baš nema valjan alibi. Potpisi njegovih poslanika na predlogu rezolucije o genocide u Jasenovcu podsjećaju na način na koji se, onomad, Dritan Abazović bavio Temeljnim ugovorom sa SPC u kontekstu EU integracija. Izgovarajući se potrebom da ispuni uslove srpskog bloka, kako bi obezbijedio podršku za neophodna imenovanja u pravosuđu, lider URA je srušio sopstvenu vladu i zaustavio priču o EU integracijama za skoro 18 mjeseci.

Eventualna podrška PES-a izglasavanju sporne rezolucije mogla bi imati sličan efekat: IBAR u džepu, a buduće EU integracije na  visokoj grani. Pošto tu Hrvatska ima pravo veta. Opet, odustane li PES od dokumenta koji se njegovi poslanici već podržali potpisima, Spajić rizikuje pad Vlade. Ili, makar, prekid saradnje sa partijama koje su samoproglašeni čuvari srpstva u Crnoj Gori.

Drugo je pitanje žele li i mogu li Mandić i Knežević odluku o eventualnom napuštanju vladajuće većine donijeti autonomno. Bez strateških procjena i komande iz Beograda. A prema onome što se može zaključiti iz istupa Vućića i njegovih, (ne)formalnih, glasnogovornika u odanim medijima, interes srpskog sveta  je da njihovi aktivisti u Crnoj Gori zadrže zauzete pozicije i odatle rade na stvaranju uslova za, za početak, redefinisanje Crne Gore kao građanske i zapadno orjentisane države.

Oni ne kriju da je svako približavanje Crne Gore članstvu u EU suprotno njihovim strateškim interesima. Uostalom, “širenje EU na Balkan znači uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom”, jasno je, zimus, stavio do znanja ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Bilo bi suviše optimistićno povjerovati da će naše buduće prepreke na EU putu biti dominantno posljedica malignih uticaja sa strane. Ne jednom se pokazalo da smo mi nama sasvim dovoljni kada treba postavljati barijere i rušiti teško izgrađeno.

Dovoljno je sjetiti se da smo ušli u šesti mjesec kako čekamo da se ispune dogovoreni uslovi za objedinjavanje i saopštavanje rezultata prošlogodišnjeg popisa. Prošlog decembra parlament je, na vrat na nos, usvajao izmjene Krivičnog zakonika i Zakona o sprječavanju pranja novca kako bi izbjegli stavljanje na sivu listu FATF-a i Moneyval-a. A onda je zaboravljeno sve što je tamo zapisano. Valjda čekamo novi cajtnot i poslednja upozorenja.

I predloženi paket IBAR zakona koji bi, prema svim najavama, trebalo da bude usvojen do kraja radne nedjelje ima svoje kontroverze. Iz URE i MANS-a ponuđene izmjene čitaju kao priliku da se vlast (PES) obračuna sa SDT-om Vladimirom Novovićem. Nije samo njima zasmetalo što se Tužilački savjet vraća pod kontrolu tužilaca iz nereformisane tužilačke organizacije. Trećima smeta snižavanje kriterijuma iskustva za napredovanje u sudijskoj hijerarhiji. Četvrti vide isti problem, samo u medijskom javnom servisu (RTCG). I slute naum vlasti da, slabljenjem njihovih finansijskih potencijala, stave pod kontrolu ovdašnje privatne televizije. Ili, makar, povećaju njihovu zavisnost od novca iz državne kase.

IBAR čekamo sa tri privremeno zatvorena poglavlja: Nauka i istraživanja, Obrazovanje i kultura, Vanjski odnosi. Zapitajmo se, da smo mi na mjestu briselskih ocjenjivača, da li bi danas, u svijetlu nedavno saopštenih rezultata (polu)maturskih ispita ili predložene rezolucije o Jasenovcu dali Crnoj Gori prelaznu ocjenu iz tih predmeta. Da ne pominjemo poštovanje ljudskih prava; Očekivane pravosnažne presude za korupciju i organizovani kriminal; Obećane ekonomske reforme; Stvarnu borbu protiv šverca, a ne bitku za preuzimanje kontrole nad uhodanim tranzitnim kanalima; Ekološke crne tačke…

Dug je spisak onih koji se raduju vijestima o crnogorskim uspjesima na EU putu. A mnogo moći i novca  skoncentrisano je u njihovim rukama.

 

Upozorenje

“Drag mi je IBAR, ali mi je istina draža”, piše Jovana Marović nekadašnja potpredsjednica Abazovićeve vlade i ministarka evropskih poslova (podnijela ostavku) u obraćanju premijeru Spajiću:

-Sporno je što objašnjavate da ni IBAR, a izgleda ni sama EU nisu postojali prije PES-a, i da ih niko nije pominjao, pa se pitam otkud ta stalna potreba Vas i Vaše partije da omalovažavate svakoga…Brojne koleginice i kolege lobiraju za taj IBAR i za ubrzani prijem Crne Gore u EU makar tokom poslednje četiri godine.

I u (prethodnoj – prim. Monitora)  43. Vladi je Ministarstvo evropskih poslova pripremilo plan za dobijanje IBAR-a, ali kad je Vlada pala, nakon manje od četiri mjeseca, više se tu nije moglo ništa. A pala je zbog Temeljnog ugovora koji je Vaša Vlada u potpunosti podržala u obrazloženju upućenom Ustavnom sudu i zato ne budite toliko ‘strogi’.

Na IBAR-u treba da Vam je zahvalan svaki građanin i svaka građanka Crne Gore, jer taj izvještaj može samo dobro da nam donese (važan je, ali ne garantuje ništa). Ali ako planirate da sa antievropskim partijama dalje gradite našu evropsku budućnost, onda smo u velikom problemu i IBAR nam neće značiti ništa.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

BUDVA, PODGORICA, CRNA GORA: Haos prijeti IBAR-u

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako se primiče momenat kada bi, nakon godina stagnacije, Crna Gora mogla napraviti snažan iskorak u procesu EU integracija, tako se na domaćoj političkoj sceni, očekivano, rađaju novi sukobi i aktuelizuju stari problemi

 

Crna Gora će, ponavlja premijer Milojko Spajić, krajem juna, od Evropske komisije dobiti pozitivan izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila (IBAR)  u oblasti vladavine prava. Riječ je o poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda sloboda i bezbjednost, koja su davnih dana postavljena u vrh prioriteta koje Crna Gora mora ispuniti kako bi zadovoljila uslove za članstvo u EU.

S tim ciljem Vlada je u srijedu usvojila prijedloge više zakona koji se tiču organizacije pravosuđa, medija, borbe protiv korupcije i  organizovanog kriminala. U paketu ih je uputila  na usvajanje u Skupštinu. Tamo će, očekuju, naići na neophodnu podršku.

Da dodatno otvori vrata saradnje izvršne i zakonodavne vlasti, premijer je poručio kako predloženi zakoni nijesu sveto pismo da se ne bi mogli mijenjati amandmanima. “To je i očekivanje Evropske komisije”, nada se Spajić. Svojevrstan apel stigao je i od ministra pravde Andreja Milovića: “Sada je na potezu Skupština, a ne sumnjam da će se poslanici odgovorno odnijeti prema ovom izrazito važnom zadatku za dobrobit države Crne Gore i svih građana.”

Stvari nijesu jednostavne. Da se toga dosjeća i premijer vidi se i po njegovoj izjavi da je  IBAR nekima trn u oko. Nije imenovao nikoga. Da ne govori napamet pokazuju dešavanja na terenu. Odnosno, po dubini.

Koliko se god Spajić predstavljao nepopravljivim optimistom i čovjekom koji sve bitne konce drži u rukama, neke stvari ne daju se sakriti.

Prvo, podrška njegovoj Vladi kruni se u parlamentu. Za vikend, noć uoču lokalnih izbora u Budvi, predsjedništvo DNP Milana Kneževića obznanilo je jednoglasnu odluku o suspenziji dalje podrške Spajićevom kabinetu.  Uz zaključak “da Vlada Milojka Spajića i kolacioni Sporazum koji smo potpisali ne mogu opstati u postojećem formatu”.

Knežević i njegovi saradnici javnosti su predočili format u kome bi nastavili suspendovanu podršku. Kao nužan preduslov označeno je usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Zatim je pobrojano neophodno: Progran Evropa sad 2 u pisanoj formi “konkretan i vremenski normiran”; Ustavna inicijativa o normiranju srpskog jezika kao službenog; Ustavno i zakonsko normiranje trobojke kao narodne zastave; Predložena zakonska rješenja i međudržavni sporazumi o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom; I konačno, izvršiti smjenu ministara “za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima”.

Najveći dio onoga što Knežević ultimativno zahtijeva, koji dan ranije pobrojao je i Andrija Mandić, kao ciljeve NSD. Doduše, Mandić je rekao da neće rušiti Vladu jer bi to dalo šansu za povratak DPS-a na vlast. Prema najavama, Mandić će svoju kooperativnost sa Vladom potvrditi tako što će Rezoluciju o Jasenovcu, koja će bez sumnje izazvati negativnu reakciju Hrvatske, staviti na glasanje nakon što se EK izjasni o IBAR-u.

Tako bi Crna Gora, na neko vrijeme, mogla odložiti sučeljavanje sa ozbiljnim preprekama na evropskom putu. Svi su svjesni činjenice da bi usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu udaljilo Crnu Goru od nastojanja da u doglednom periodu postane članice EU. Kao što reče premijer Spajić, to nekima možda i jeste prioritetni cilj, preciznije -zadatak.

Mandićev dugogošišnji politički saborac iz nekadašnjeg DF-a, Predrag Bulatović vjeruje  da bi neusvajanje rezolucije o Jasenovcu prelomilo NSD da i oni uskrate podršku Spajiću. ”Ako ne bude do kraja juna rezolucije o genocidu u Jasenovcu, DNP neće podržavati Vladu. Vjerujem da ni NSD neće dati podršku takvoj Vladi“, kazao je Bulatović, gostujući na Srpskoj TV.

Spajić i njegov PES ostali su bez javnih komentara na Mandićeve apele i Kneževićev ultimatum. Potpuno svjesni da bi i prihvatanje i odbijanje postavljenih zahtjeva/ciljeva moglo iz temelja promijeniti njihovu poziciju na  političkoj sceni. Gdje im, i inače, mnogo toga ne ide u prilog.

Dan po Kneževićevom ultimatumu održani su lokalni izbori u Budvi. Po običaju, dobili smo više samoproglašenih pobjednika. Dvije međuosobno zavađene liste doskorašnje DF većine dobile su, skupa, dovoljno mandata da produže vlast. U tome ih sprječavaju lični animoziteti i, kako se čuje, sukobljeni interesi. Pošto među njima suštinskih političkih razlika nema, od Aleksandra Vućića smo saznali da će problem pokušati da riješi Andrija Mandić. Neće to biti lak zadatak, čini se, pošto nekadašnje kolege iz DF-a, sada okupljene na listi iza koje stoji uhapšeni predsjednik opštine Budva Milo Božović, kao najljućeg protivnika označavaju upravo NSD i njenog predsjednika.

U sukobu nekadašnjih saboraca i DPS vidi moguću priliku za povratak na vlast u Budvi. I oni slave. Demokrate su zadržale što su imale, pa se busaju tvrdnjom da su osvojili “apsolutno čiste glasove koji nisu dobijeni ucjenama i prijetnjama”. Takođe uz računicu da bez njih nema buduće vlasti u Budvi. URA i koalicija SDP-SD-LP zadovljni su i time što su prešli izborni cenzus.

Ispalo  je da je jedini stvarni i veliki gubitnik budvanskih izbora Spajićev PES. Oni su, u odnosu na prošlogodišnje parlamanetarne izbore, izgubili dvije trećine glasača i osvojili samo dva odbornička mandata. Premalo za Pokret koji predvodi Vladu i pokušava se predstaviti kao nosilac proevropske i reformske politike.

PES je na budvanskim izborima predvodio Predrag Zenović, glavni pregovarač za pristupanje Crne Gore EU. Zato su neki taj poraz protumačili kao poraz “prozapadne i antisrpske politike” u ambasadorstanu, kako Milan Knežević tepa Crnoj Gori gostujući na beogradskim televizijama. Drugi, pak, zagovaraju tvrdnju da je za budvanski neuspjeh Spajićeve partije u znatnoj mjeri krivo kašnjenje sa realizacijom predizbornih obećanja iz programa Evropa sad 2.

Šta god da je u pitanju Spajić se ubrzo nakon budvanskog debakla mogao uvjeriti u onu narodnu po kojoj “nevolja nikad ne dolazi sama”. Ovonedjeljna sjednica SO Podgorica pokazala je da su sporenja PES-a i njihovih nekadašnjih partijskih kolega, koji su skupa sa Jakovom Milatovićem napustili Pokret i osnovali odborničku grupu Pokret za Podgoricu (PzP), sa nivoa akademskog neslaganja stigli u fazu otvorenog sukoba. Klub PzP je glasao protiv godišnjeg izvještaja gradonačelnice Olivere Injac. Da su isto to uradili i odbornički klubovi sa liste koju je na podgoričkim izborima predvodio DPS, Injac bi i formalno izgubila podršku odborničke većine u Glavnom gradu. Ovako, može da se nada nekon budućem kompromisu. Ili da se sprema za vanredne izbore.

“DPS je danas spasio gradonačelnicu Oliveru Injac”, precizirala je odbornica PzP Nađa Ljiljanić, insistirajući da je to “sve što ima da kaže”. Onda je, dan-dva kasnije, iz DPS-a Spajiću upućen javni poziv da odbije pritiske i ucjene koalicionih partnera iz nekadašnjeg DF-a. DPS će, obećao je šef poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić, podržati izglasavanje predloženog paketa evropskih zakona. “Pozivamo Spajića da odbije ucjene Mandića i Kneževića i da ne ulazi u rizik rušenja evropske budućnosti – imaće našu podršku za izglasavanje zakona za IBAR”, napisao je Nikolić na društvenoj mreži Iks.

Nijesu EU integracije jedine brige koje ovih dana muče DPS. Hapšenje Milivoja Katnića i Zorana Lazovića, pa izručenje Duška Kneževića i njih je natjeralo da razmisle – ko bi mogao biti sledeći. Zaključke je prenio hrvatski Jutarnji list. Pozivajući se na anonimne izvore iz DPS, Jutarnji je objavio kako se u Podgorici sprema hapšenje Mila Đukanovića.  “Ovo je riskantna političko-kriminalna igra koja bi mogla zapečatiti sudbinu Crne Gore kao neovisne države”, konstatuju autori taksta. Sa ove strane granice znamo da ta priča nije baš  jednodimenzionalna.

Da bi slika bila kompletna, neophodno je pomenuti i Demokrate. Aleksa Bečić i njegovi partijski drugovi  teško da mogu biti zadovoljni trenutnom pozicijom u izvršnoj vlasti. Ali (uglavnom) ćute i rade ono što je dogovoreno Sporazumom o formiranju vladajuće koalicije.

Jedva da smo zaboravili  otvoren sukob Demokrata sa premijerom oko  izbora vršioca dužnosti direktora Uprave policije, a priča skoro da se ponovila. Ovoga puta sa Vladinim (Spajićevim) amandmanima na predloženi zakon o nacionalnom javnom emiteru (RTCG, za neupućene). Odredbe koje su dugo pripremane i usaglašavane unutar tzv. medijske radne grupe, suštinski su obesmišljene sa par intervencija koje je, sudeći po materijalnim dokazima, Spajiću pripremio kontroverzni direktor javnog servisa Boris Raonić. Njegov, trenutno, najkorisniji medijski vojnik. Sa ciljem da sačuva funkciju i kontrolu nad Savjetom RTCG.

Ako ništa drugo, ta nas je priča podsjetila koliko je Milojko Spajić spreman i sposoban da sam sebi napravi veliki problem.

Uglavnom, kako se primiče momenat kada bi, nakon godina stagnacije, Crna Gora mogla napraviti snažan iskorak u procesu EU integracija, tako se na domaćoj političkoj sceni, očekivano,  rađaju novi sukobi i aktuelizuju stari problemi. Dogovoreno se krši i poriče. Večina nije u stanju da oformi vlast. Vlast nije u stanju da sačuva većinu. Opozicija vaga da li je oponent ili potencijalni partner. Niko nikome ne vjeruje. Svi se pitamo ko za koga igra.

Ne uspijemo li odgovoriti Evropsku komisiju od očiglednog nauma da nas pogura u procesu EU integracija, pa dobijemo IBAR za nekih 30-tak dana, kupićemo nešto vremena za dodatna preračunavanja i pregrupisavanja. Bude li, ipak, po volji onih kojima je evropska Crna Gora trn u oku, propustićemo ponovo još jednu veliku šansu. Izvjesno je da ih neće biti još mnogo.

 Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo