Povežite se sa nama

OKO NAS

POLITIČKA SAPUNICA U ULCINJU: Slatke muke DPS-a

Objavljeno prije

na

Kako će se karte posložiti biće jasno u ponedjeljak, 14. decembra, kada će Predsjedništvo DPS-a dati smjernice svom odboru u Ulcinju kako da razriješi krize u funkcinisanju vlasti u toj opštini. Članove tog tijela će o ovonedjeljnim pregovorima sa Novom demokratskom snagom – Forca Nazifa Cungua i koalicijom Zajedno za budućnost Ulcinja, kojoj je na čelu aktuelni gradonačelnik Fatmir Đeka, informisati zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković, koji je bio na čelu pregovaračkog tima. Pored njega u timu su bili član Predsjedništva Branimir Gvozdenović i šef lokalnog odbora DPS-a u Ulcinju Ljoro Nrekić, koji je, inače, najozbiljniji kandidat za novog predsjednika Opštine.

Upravo je funkcija gradonačelnika dovela do čitave ove sapunice. Forca je praktično od konstituisanja sadašnje vlasti, krajem februara 2014. godine, smatrala da njoj pripada to mjesto, i sistematski je otežavala posao Đeki. Koketiranjem sa DPS-om, koji ima devet mandata u Skupštini opštine i pojedinačno je najjača stranka, ona je izvršnu vlast stalno držala u matu.

Preko svojih kontrolisanih medija ređale su se optužbe na Đekin rad i ponašanje, a sve u svrhu pripreme javnosti za njegovu smjenu, a potom se krenulo u direktnu opstrukciju rada izvršne vlasti. ,,Ima li bolje potvrde o tom ponašanju po principu ‘što gore, to bolje’, nego činjenica da preko 80 odluka izvršne vlasti trenutno čeka na usvajanje u opštinskom parlamentu”, kaže Đeka.

Iz, u Ulcinju opozicionog , SDP-a su saopštili da je tokom ove godine održana „samo jedna polu-sjednica Skupštine opštine, a i ona je zaključena a da nijesu iscrpljene sve tačke koje su bile na dnevnom redu”.

Kako navodi odbornik te stranke Ardijan Kasneci, u fioci predsjednika lokalnog parlamenta Fuada Hadžibetija, koji je funkcioner Force, nalaze se akti koji su usko vezani ne samo za ostvarivanje prava i interesa građana nego i za punjenje opštinskog budžeta. „Među tim aktima se nalaze i urbanistički planovi koji su prošli svu propisanu proceduru i posjeduju sve potrebne saglasnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma”, kazao je on ocjenjujući da se radi o samoopstrukciji lokalne vlasti u kojoj su oni imali, kako je to rekao odbornik URE Dritan Abazović, čak 60 odsto vlasti!?

Kada ni u tome nijesu uspjeli sredinom prošlog mjeseca su krenuli u posljednju fazu realizacije dugo pripremanog scenarija: smjene gradonačelnika Ulcinja i izbacivanja iz lokalne vlasti njegove koalicije i URE. Dogovoreno je da novu vlast čine uz Forcu, DPS i Demokratska unija Albanaca (DUA). Forci je, po tom planu, određeno da pripadne mjesto predsjednika Opštine, a čelniku DPS-a Nrekiću funkcija predsjednika Skupštine opštine.

Međutim, nakon razgovora Đeke sa visokim funkcionerima DPS-a u Podgorici, taj plan je stopiran. DPS i njezin stari partner, DUA, nijesu pristali da stave potpise na pripremljenu inicijativu Force za održavanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kojoj je trebalo da se izglasa nepovjerenje aktuelnom predsjedniku Opštine Ulcinj.

Đeka je otišao korak dalje: ponudio je podršku svoje koalicije kandidatu DPS-a za mjesto gradonačelnika. Taj „novi momenat” je raspršio nade Cungua da će ponovo postati predsjednik. Kolo sreće se sasvim zavrtjelo na stranu DPS-a i sada oni vode glavnu riječ oko prekompozicije vlasti u Ulcinju.

Svjesni činjenice da im obje albanske grupacije trebaju ne samo zato što u ovom sazivu imaju po jednog poslanika u crnogorskoj Skupštini, već vjerovatno i za postizborne kombinatorike nakon sljedećih izbora na državnom nivou, Marković i drugovi ponudili su Cunguu i Đeki stvaranje široke koalicije. Takav savez najmanje odgovara Forci, nešto manje Đekinoj partiji. Iz Force, nezvanično, najavljuju da neće pristati na takav aranžman, što je i logično jer su čitav proces rušenja lokalne vlasti pokrenuli samo da bi dobili mjesto predsjednika Opštine. Đeka je zadovoljan što neće „ostati na tribinama”, pa je sve izvjesnije da će novu vlast formirati DPS, koalicija Zajedno za budućnost Ulcinja i DUA. Oni imaju 19 od ukupno 33 mandata u ulcinjskoj skupštini.

Član Glavnog odbora URE i aktuelni potpredsjednik Opštine Safet Beci kaže da je svakom postalo jasno da albanske stranke dobrovoljno -rade na svoju štetu, a u korist DPS-a. „Legitimišući svoju nesposobnost za saradnjom i dobrim upravljanjem, oni, ničim izazvani, nude DPS-u lokalnu vlast na tacni, kao i mjesto predsjednika Opštine. Sve ovo se dešava u momentu u kojem se finalizuje Studija zaštite Solane, izrađuje Prostorno-urbanistički plan Ulcinja koji treba da zaštiti i uvalu Valdanos, kao i da se stvore uslovi za usvajanje strateških dokumenata za ovu opštinu”, rekao je on. I upozorio: „Potenciranje smjene vlasti u ovom trenutku upućuje na logičan zaključak da je na pomolu urnisanje upravo Solane, a naročito Valdanosa”.

Za razliku od Becija koji tvrdi da prekompozicija ne donosi dobro Ulcinju, šef SDP-a Skender Elezagić smatra da je to najefikasnije rješenje u kratkom roku. ,,Ako govorimo o prekompoziciji vlasti mislimo na vlast koja će trajati vrlo kratko, koja će se formirati da se ukloni trenutna blokada u radu lokalne uprave i da se normalizuje rad tih organa. I to bi trebalo da traje najdalje do parlamentarnih izbora. Stabilna vlast se može očekivati samo izlaskom na nove izbore gdje će građani biti u mogućnosti da kažu svoj sud, o ovom ponašanju i neozbiljnosti stranaka koje su izigrali povjerenje koje su im građani dali na prošlim izborima”, kaže Elezagić.

U DPS-u odbijaju taj prijedlog i najavljuju da će naredne sedmice ubrzano raditi na konstituisanju nove vlasti. Ostaje samo pitanje da li će Ulcinj dobiti novu lokalnu upravu prije Nove godine ili početkom januara. I ovdje ,,godine počinju januarom”.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

NOVI POŽARI I STARE PRIČE: Nemoć pred stihijom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Svake godine isti alarmantni podaci – Crna Gora ima pet aviona na raspolaganju  za gašenje požara. Nekada ni oni ne mogu da lete jer nemaju licence, kao ni piloti koji ih gube  jer nemaju dovoljan broj letova… Crna Gora još nije nabavila ni specijalizovan helikopter za gašenje požara. Takva letjelica bi državu koštala deset miliona eura

 

Turisti koji posjete Herceg Novi, iznad Njivica,  imaće priliku da vide predio nemoći pred vatrenom stihijom. Požar je iza sebe ostavio crni ožiljak koji će još dugo ,,krasiti” Novi.

Da požari nijesu nehat već da se radi o namjeri javno je izjavio Ratko Radošević iz Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi. Požar u Njivicama je pod kontrolom, a Radošević kaže da su vatrogasci branili 15 kuća i da su im životi bili ugroženi.

Ljudska solidarnost u ovakvim situacijama nije upitna. U gašenju požara učestvovali su vatrogasci iz cijele Boke, na terenu je bilo više od 50 vatrogasaca i preko 10 cisterni, u logistiku su se uključili i privatnici.

Ono što nedostaje je oprema, i pomoć iz vazduha. Iz Službe zaštite i spašavanja Herceg Novog zahtjev za pomoć Direktoratu za vanredne situacije uputili su neposredno nakon što je požar izbio u 9:30 ujutru. Iz Direktorata su im odgovorili da su dva aviona prizemljena, jedan je neispravan, a da drugi ne može da poleti zbog vjetra. Pomoć je stigla tek popodne oko 15 sati.

Pomoć je tražena i iz Hrvatske, ali i kod njih je bio aktivan požar u zaleđu Dubrovnika tako da nijesu mogli da pomognu kanaderima. Tokom gašenja poginuo je vatrogasac, a u utorak je zbog toga u Dubrovniku proglašen dan žalosti.

Novljanin Antonije Pušić (Rambo Amadeus) se na Fejsbuku zapitao koliko koštaju ,,nedostižni kanaderi” i ,,odvaja li se na protivpožarnu zaštitu neki dinar od ogromnih profita koje poslovna elita pravi od turizma”.

Naravno da ne. Svake godine isti alarmantni podaci – Crna Gora ima pet aviona na raspolaganju, pojedinih sezona ni oni ne mogu da lete jer nemaju licence, kao ni piloti koji gube licence jer nemaju dovoljan broj letova… Crna Gora još nije nabavila ni specijalizovan helikopter za gašenje požara. Takva letjelica bi državu koštala deset miliona eura, a jedan novi ‘air traktor’ košta tri miliona eura.

,,Biće sve većih požara  dok se funkcioneri voze u limuzinama čak od nekoliko stotina hiljada eura, a sve veći broj vatrogasnih vozila su stara preko 30 godina, u fazi raspada, ugrožavaju živote vatrogasaca od kojih ovih dana najviše zavisi hoćemo li moći slobodno udahnuti vazduh i prespavati jer opet su nam gradovi i sela u plamenu”, napisao je na svom FB profilu biolog Vuk Iković. On je opomenuo da stalno slušamo kako nema para za kanadere i postavio pitanje kako ima novca za  preko 4.000 službenih vozila? ,,Slovenija ima preko 100 puta manje površina koje stradaju u požarima, ali zato njihova Vlada ima samo oko 20 službenih vozila, manje nego pojedina naša ministartva”.

Nemar i nemanje strategije nas više košta. Iz Organizacije KOD izračunali su da je samo tokom prošle godine u Crnoj Gori izgorjelo oko 143 km2 šuma što su uporedili sa površinom od blizu 24.000 fudbalskih terena. Prema evropskom modelu ,,ukupne štete” procjenjuje se da je 2021. godine šteta usljed šumskih požara u Crnoj Gori iznosila oko 280 miliona eura. U prevodu, samo jedne godine izgori nam 28 kanadera, koji bi štetu značajno smanjili.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ U SJEVERNOM REGIONU: Zabrinjavajuća statistika 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prema podacima Monstata, svi gradovi na sjeveru države, osim Rožaja, bilježe veći broj umrlih od novorođenih

 

Prema svim pokazateljima, postoji jasan trend negativnih demografskih kretanja na sjeveru države, odnosno izražene migracije i negativni prirodni priraštaj u gradovima tog siromašnog crnogorskog regiona.

Prema podacima Monstata, svi gradovi na toj teritoriji države, osim Rožaja, bilježe veći broj umrlih od novorođenih.

Na drastičan pad nataliteta na sjeveru Crne Gore ukazuje i sve manji broj đaka u školskim klupama. Tako je prošle godine u tri beranske gradske škole, sa svim područnim odjeljenjima, upisano oko 2.500 đaka, od čega 257 prvaka, što je duplo manje nego u ranijem periodu.

Nastavu u pet seoskih škola u ovoj opštini pohađalo je 296 učenika, dok je taj broj prije nekoliko decenija bio deset puta veći, dok je u svih pet seoskih škola prošle godine bilo samo 28 prvaka.

Stanje nije bolje ni u ostalim opštinama. O tome govore i nesporna činjenica da je Osnovnu školu Bajo Jojić u Andrijevici ove godine pohađalo 338 đaka, od čega svega 38 prvaka. Nekoliko decenija ranije, u ovoj školi je bilo preko hiljadu učenika.

U ovoj opštini, u pojedinim mjestima kao što su Кuti, Cecuni i Jošanica, područna odjeljenja su odavno zatvorena. Tamošnje škole u prosjeku su brojale po 40 učenika.

Alarmantno stanje kada je broj učenika u pitanju nije zaobišlo ni područje Bihora, o čemu svjedoči i podatak da je ove godine na cijeloj teritoriji opštine Petnjica, na kojoj ima pet osnovnih škola, upisano  53 đaka prvaka, što je četiri puta manje u odnosu na period od prije samo pet godina.

Broj učenika u odnosu na period od prije dvije decenije prepolovljen je i na području opština Plav i Gusinje. Osnovna škola u Murini je prošle godine zajedno sa područnim odjeljenjima u Velici i Gornjoj Ržanici brojala svega 12 prvaka, dok je taj broj prije pet decenija bio blizu stotinu.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

U PETNJICI ORGANIZOVANA PROJEKCIJA FILMA O OSMANU RASTODERU: Pokušaj rehabilitacije proglašenog ratnog zločinca

Objavljeno prije

na

Objavio:

Projekcija kontroveznog dokumentarnog filma „Osman ef. Rastoder, oslobađanje od zaborava” organizovana je prošle sedmice u Petnjici. Događaj je propraćen negodovanjem dijela javnosti, za sada je izostala reakcija političkih partija i državnih institucija

 

Projekciju dokumentarca, autora Avda Huseinovića, u Petnjici je organizovao Bošnjački kulturni centar Sandžak. Plakate sa likom proglašenog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, danima su sa raznih mjesta u varoši pozivale stanovnike na promociju.

Na dan održavanja projekcije oglasili su se boračke organizacije Berana i Petnjice, predstavnici beranske Mjesne zajednice Polica i Opštinski odbor SNP Berane, osuđujući namjeru da se film prikaže, ukazujući da se time čini krivično djelo veličanja ratnih zločina. Naknadno je to učinio i DPS koji je pozvao nadležne organe da utvrde da li je projekcijom filma došlo do kršenja zakona.

Predsjednik beranske Organizacije boraca NOR Berane (OBNOR) Petar Labudović, kazao je da je neprihvatljivo veličanje nekoga ko je proglašen ratnim zločincem i ko je, kako je rekao, „činio zulum po petnjičkom i beranskom kraju”.

„Mi osuđujemo organizovanje projekcije filma o ratnom zločincu i podgrijavanje tenzija i novih podjela oko stvari oko kojih je istorija kazala svoju riječ”, rekao je Labudović. On navodi da su snage kvislinškog pokreta Muslimanske milicije, kojima je u Bihoru komandovao Osman Rastoder, 1944. godine, u zaseoku Krake, kod Vrbice, likvidirale 55 partizana, među kojima i dvadeset pripadnika italijanske partizanske divizije Garibaldi. Oni su, poslije rata, prenešeni i sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Beranama.

I predsjednik Udruženja boraca i antifašista opštine Petnjica Faik Adrović, negoduje zbog projekcije spornog filma. Ovaj devedesešestogodišnjak je među rijetkim živim učesnicima Drugog svjetskog rata. Adrović kaže da je lično poznavao Osmana Rastodera, i slaže se da se radi o ratnom zločincu. „On je bio imam u Petnjici prije rata i odmah po formiranju odreda muslimanske milicije postavljen je za komandanta te fomacije koja je sarađivala sa fašističkim okupatorima. Naravno da osuđujem prikazivanje tog filma, kao što isto tako osuđujem i ideju da se u Petnjici podigne spomenik proglašenom ratnom zločincu”, rekao je Adrović.

Predsjednik Savjeta MZ Polica Novak Zekić je apelovao na institucije Crne Gore da preduzmu adekvatne korake kako bi se prekinulo sa praksom promocije, odnosno slavljenja ratnih zločinaca, upozoravajući da se na taj način vrijeđaju žrtve.

Slične stavove iznijeli su i iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije u Beranama, pozivajući državne organe na raekciju. Ostale partije, pa ni one sa nacionalnim predznakom, Stranka pravde i pomirenja, kao i Bošnjačka stranka, nisu se do danas oglašavale.

Osman Rastoder je rođen krajem devetnaestog vijeka u, za tadašnje prilike, imućnoj porodici. Školovao se na medresama u Novom Pazaru i Đakovici, a kasnije i u Istanbulu. Njegova porodica se poslije povlačenja Turaka sa ovih prostora, odselila za Istanbul, ali se Osman vratio u Novi Pazar, gdje se po drugi put oženio. Sa obje žene i sedmoro djece vratio se u Petnjicu gdje je imenovan za imama u selima Petnjica i Savin Bor, nakon toga i u mjesnoj džamiji u Petnjici.

U junu 1941. godine Osman Rastoder je imenovan za komandanta odreda Muslimanske milicije Sandžaka za Gornji Bihor. Tokom Trinaestojulskog ustanka, njegov odred je napao ustanike oko Berana. Njegove snage su zapalile nekoliko pravoslavnih sela na području Police. Podržana od albanskih neregularnih snaga, kao i njemačkih okupatora, Muslimanska milicija je pobila crnogorske i italijanske partizane u blizini sela Vrbica. Saradnja Osmana Rastodera sa okupatorskim snagamna je nesporna.

Nakon što je pred kraj rata proglašen za ratnog zločinca, Osman Rastoder je ubijen 1946. godine. Istoričar Šerbo Rastoder je jednom prilikom za lokalni radio u Petnjici izjavio da, usljed činjenice da je Osman štitio muslimanski živalj tog kraja od četnika, „pokušava da ga razumije”, kao i da Muslimanska milicija nije pokret niti vojska, već skupina ljudi koji su branili svoj prag. „Gornji Bihor je sačuvan zahvaljujući tome što je postojala neka naoružana organizovana sila koja je branila te ljude. To je bila muslimanska milicija na čelu sa Osmanom” – kazao je tada Rastoder. Šerbo Rastoder nikada nije sporio da je Osman Rastoder proglašen za ratnog zločinca, i da svako treba da odgovara za svoja djela, a da oni koji smatraju da njegovo proglašenje za ratnog zločinca nije utemeljeno na činjenicama, mogu to da pokušaju da ospore samo pred nadležnim sudovima.

Bošnjačka kulturna zajednica Luksemburg, koja njeguje i nastavlja da slijedi djelo nedavno preminulog muftije Muamera Zukorlića, finansirala je snimanje ovog dokumentarnog filma i taj zadatak povjerila bosanskom dokumentaristi Avdu Huseinoviću.

Snimanje je trajalo dvije godine, da bi film premijerno bio prikazan 26. januara u Luksemburgu, na dan pogibije Osmana Rastodera. Toj promociji je prisustvovao i predsjednik Bošnjaškog kulturnog centra Sandžak iz Petnjice Almir Muratović, i njemu je uručena novoustanovljena nagrada koja nosi ime Osmana Rastodera. Sa tog skupa je poručeno da se traži njegova rehabilitacija.

Tada je najavljeno da će uslijediti promocije tog filma, prvo u Petnjici, a potom i u Rožajama i Novom Pazaru. Muratović je, tako, ovih dana organizovao projekciju u Petnjici, kojoj je prisutvovao i autor filma.

Predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak iz Petnjice Monitoru je kazao da „razumije i jedne i druge”.

„Nemamo namjeru da podgrijavamo tenzije, već upravo da pokrenemo da se ispitaju istorijske činjenice. Treba pogledati taj dokumentarni film i vidjeti da u njemu nema slova mržnje. Želja je samo da se dođe do istine iz Drugog svjetskog rata”, rekao Muratović.

On tvrdi da Stranka pravde i pomirenja (SPP) na čelu čijeg je Opštinskog odbora u Petnjici, nema nikakve veze sa promocijom dokumentarnog filma „Osman ef. Rastoder, oslobađanje od zaborava”.

Još 2015. godine tadašnji predsjednik lokalne skupštine u Petnjici, i u tom trenutku predsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Adnan Muhović, postavio je, navodno samoinicijativno, u jednom sokaku tablu sa imenom Osmana Rastodera i izjavio da se radi o značajnoj ličnosti za Bošnjake. Sve je prošlo u tišini.

Na upit Monitora, iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju saopšteno je da je, nakon informacija u medijima, formiran predmet i od policije zatraženo prikupljanje podataka u vezi sa prošlonedjeljnom projekcijom, kako bi utvrdili da li je u Petnjici počinjeno neko krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo