Povežite se sa nama

OKO NAS

POLITIČKA SAPUNICA U ULCINJU: Slatke muke DPS-a

Objavljeno prije

na

Kako će se karte posložiti biće jasno u ponedjeljak, 14. decembra, kada će Predsjedništvo DPS-a dati smjernice svom odboru u Ulcinju kako da razriješi krize u funkcinisanju vlasti u toj opštini. Članove tog tijela će o ovonedjeljnim pregovorima sa Novom demokratskom snagom – Forca Nazifa Cungua i koalicijom Zajedno za budućnost Ulcinja, kojoj je na čelu aktuelni gradonačelnik Fatmir Đeka, informisati zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković, koji je bio na čelu pregovaračkog tima. Pored njega u timu su bili član Predsjedništva Branimir Gvozdenović i šef lokalnog odbora DPS-a u Ulcinju Ljoro Nrekić, koji je, inače, najozbiljniji kandidat za novog predsjednika Opštine.

Upravo je funkcija gradonačelnika dovela do čitave ove sapunice. Forca je praktično od konstituisanja sadašnje vlasti, krajem februara 2014. godine, smatrala da njoj pripada to mjesto, i sistematski je otežavala posao Đeki. Koketiranjem sa DPS-om, koji ima devet mandata u Skupštini opštine i pojedinačno je najjača stranka, ona je izvršnu vlast stalno držala u matu.

Preko svojih kontrolisanih medija ređale su se optužbe na Đekin rad i ponašanje, a sve u svrhu pripreme javnosti za njegovu smjenu, a potom se krenulo u direktnu opstrukciju rada izvršne vlasti. ,,Ima li bolje potvrde o tom ponašanju po principu ‘što gore, to bolje’, nego činjenica da preko 80 odluka izvršne vlasti trenutno čeka na usvajanje u opštinskom parlamentu”, kaže Đeka.

Iz, u Ulcinju opozicionog , SDP-a su saopštili da je tokom ove godine održana „samo jedna polu-sjednica Skupštine opštine, a i ona je zaključena a da nijesu iscrpljene sve tačke koje su bile na dnevnom redu”.

Kako navodi odbornik te stranke Ardijan Kasneci, u fioci predsjednika lokalnog parlamenta Fuada Hadžibetija, koji je funkcioner Force, nalaze se akti koji su usko vezani ne samo za ostvarivanje prava i interesa građana nego i za punjenje opštinskog budžeta. „Među tim aktima se nalaze i urbanistički planovi koji su prošli svu propisanu proceduru i posjeduju sve potrebne saglasnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma”, kazao je on ocjenjujući da se radi o samoopstrukciji lokalne vlasti u kojoj su oni imali, kako je to rekao odbornik URE Dritan Abazović, čak 60 odsto vlasti!?

Kada ni u tome nijesu uspjeli sredinom prošlog mjeseca su krenuli u posljednju fazu realizacije dugo pripremanog scenarija: smjene gradonačelnika Ulcinja i izbacivanja iz lokalne vlasti njegove koalicije i URE. Dogovoreno je da novu vlast čine uz Forcu, DPS i Demokratska unija Albanaca (DUA). Forci je, po tom planu, određeno da pripadne mjesto predsjednika Opštine, a čelniku DPS-a Nrekiću funkcija predsjednika Skupštine opštine.

Međutim, nakon razgovora Đeke sa visokim funkcionerima DPS-a u Podgorici, taj plan je stopiran. DPS i njezin stari partner, DUA, nijesu pristali da stave potpise na pripremljenu inicijativu Force za održavanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kojoj je trebalo da se izglasa nepovjerenje aktuelnom predsjedniku Opštine Ulcinj.

Đeka je otišao korak dalje: ponudio je podršku svoje koalicije kandidatu DPS-a za mjesto gradonačelnika. Taj „novi momenat” je raspršio nade Cungua da će ponovo postati predsjednik. Kolo sreće se sasvim zavrtjelo na stranu DPS-a i sada oni vode glavnu riječ oko prekompozicije vlasti u Ulcinju.

Svjesni činjenice da im obje albanske grupacije trebaju ne samo zato što u ovom sazivu imaju po jednog poslanika u crnogorskoj Skupštini, već vjerovatno i za postizborne kombinatorike nakon sljedećih izbora na državnom nivou, Marković i drugovi ponudili su Cunguu i Đeki stvaranje široke koalicije. Takav savez najmanje odgovara Forci, nešto manje Đekinoj partiji. Iz Force, nezvanično, najavljuju da neće pristati na takav aranžman, što je i logično jer su čitav proces rušenja lokalne vlasti pokrenuli samo da bi dobili mjesto predsjednika Opštine. Đeka je zadovoljan što neće „ostati na tribinama”, pa je sve izvjesnije da će novu vlast formirati DPS, koalicija Zajedno za budućnost Ulcinja i DUA. Oni imaju 19 od ukupno 33 mandata u ulcinjskoj skupštini.

Član Glavnog odbora URE i aktuelni potpredsjednik Opštine Safet Beci kaže da je svakom postalo jasno da albanske stranke dobrovoljno -rade na svoju štetu, a u korist DPS-a. „Legitimišući svoju nesposobnost za saradnjom i dobrim upravljanjem, oni, ničim izazvani, nude DPS-u lokalnu vlast na tacni, kao i mjesto predsjednika Opštine. Sve ovo se dešava u momentu u kojem se finalizuje Studija zaštite Solane, izrađuje Prostorno-urbanistički plan Ulcinja koji treba da zaštiti i uvalu Valdanos, kao i da se stvore uslovi za usvajanje strateških dokumenata za ovu opštinu”, rekao je on. I upozorio: „Potenciranje smjene vlasti u ovom trenutku upućuje na logičan zaključak da je na pomolu urnisanje upravo Solane, a naročito Valdanosa”.

Za razliku od Becija koji tvrdi da prekompozicija ne donosi dobro Ulcinju, šef SDP-a Skender Elezagić smatra da je to najefikasnije rješenje u kratkom roku. ,,Ako govorimo o prekompoziciji vlasti mislimo na vlast koja će trajati vrlo kratko, koja će se formirati da se ukloni trenutna blokada u radu lokalne uprave i da se normalizuje rad tih organa. I to bi trebalo da traje najdalje do parlamentarnih izbora. Stabilna vlast se može očekivati samo izlaskom na nove izbore gdje će građani biti u mogućnosti da kažu svoj sud, o ovom ponašanju i neozbiljnosti stranaka koje su izigrali povjerenje koje su im građani dali na prošlim izborima”, kaže Elezagić.

U DPS-u odbijaju taj prijedlog i najavljuju da će naredne sedmice ubrzano raditi na konstituisanju nove vlasti. Ostaje samo pitanje da li će Ulcinj dobiti novu lokalnu upravu prije Nove godine ili početkom januara. I ovdje ,,godine počinju januarom”.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

ANDRIJEVICA I MALE HIDROELEKTRANE: Preko suda do stvarnog prihoda

Objavljeno prije

na

Objavio:

U krivičnoj prijavi Opštine navodi se da je Hidroenergija Andrijevica  za oporezivanje prijavila samo vrijednost objekta mašinskih kućica, a ne i vrijednost opreme dvije male HE.  Kazali su da se tako za dvije godine došlo do 47.950 eura neprikazanog poreskog duga

 

 

Opština Andrijevica podnijela je krivičnu prijavu ODT Berane protiv kompanije Hidroenergija Andrijevica doo radi utaje poreza, čime je, kako je rečeno, budžet ove sjeverne opštine  u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura. Sve to se dogodilo prije uvođenja privremenih mjera, odnosno prinudne uprave, pa je pitanje da li će Odbor povjerilaca podržati naum da se u ovom postupku ide do kraja i stvari istjeraju na čistac.

Prema pregledu u Centralnom registru privrednih subjekata stopostotni vlasnik Hidroenergije je Miloš Bojović. Kompanija je registrovana 2015. godine, a promjena statuta je izvršena u oktobru 2020. godine, neposredno poslije političkih promjena na državnom i na lokalnom nivou u ovom gradu.

U prijavi se navodi da odgovorni u doo Hidroenergija Andrijevica , u poreskoj prijavi koju su dostavili nadležnom opštinskom poreskom organu, nijesu prikazali stvarnu vrijednost malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok i da su na taj način, umanjujući osnov za plaćanje poreza na nepokretnosti, pričinili krivično djelo.

Iz  doo Hidroenergija Andrijevica su 4. aprila 2022. godine podnijeli nadležnom opštinskom organu poresku prijavu za građevinske objekte malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok prikazujući da njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 131.750 eura. Nakon toga je nadležni opštinski organ donio rješenje i preduzeću po ovom osnovu utvrdio porez na ove objekte u iznosu od 1.317 eura na godišnjem nivou (jedan odsto knjigovodstvene vrijednosti).

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PRVOSTEPENA PRESUDA ZA UBISTVO ŠEJLE BAKIJE: 40 godina zatvora za femicid

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije

 

Tridesetjednogodišnji Ilir Đokaj osuđen je u podgoričkom Višem sudu na kaznu zatvora od 40 godina za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), 30. septembra 2021. godine, na Karabuškom polju u Tuzima.

Sudija Veljko Radovanović izrekao je Đokaju jedinstvenu kaznu zatvora za teško ubistvo, ubistvo u pokušaju – ranio je Šejlinog oca, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Djelo je, kako je kazao sudija Radovanović, izvršeno sa umišljajem i iz niskih pobuda.

Sudija je rekao da je sud nesumnjivo, na osnovu provedenih dokaza, odbrane okrivljenih, izjava svjedoka i materijalnih dokaza, utvrdio da je okrivljeni sa umišljajem, iz niskih pobuda i osjećaja sebičnosti, ubio Šejlu,koja je odbijala da obnovi ljubavnu vezu s njim.

Odlučujući o visini kazne, sud je cijenio da nije bilo olakšavajućih okolnosti, dok je od otežavajućih okolnosti imao u vidu raniju osuđivanost optuženog, kao i činjenicu da je ubistvo izvršeno ispred kuće oštećene u prisustvu njene porodice, kazao je sudija Radovanović u obrazloženju presude. Sudija je podsjetio da optuženi nije priznao izvršenje krivičnog djela, pa mu sud tu činjenicu nije mogao uzeti kao olakšavajuću okolnost.

Advokat Srđan Lješković, branilac okrivljenog Ilira Đokaja, izjavio je novinarima nakon što je sud izrekao presudu, da je ta presuda donijeta pod pritiskom javnosti, te da sudovi olako donose ovakve presude od 40 godina zatvora. ,,Naravno da će odbrana izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijen. Smatram da dokaze koje smo predložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila sasvim drugačija”, zaključio je advokat Lješković, ističući da se možda radi o ubistvu ili nehata ili na mah, a da je siguran da nije ubistvo iz niskih pobuda.

,,S obzirom na to da je odluka prvostepena, očekujem da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali vjerujem da je ovakva presuda u ovom trenutku kakva-takva satisfakcija porodici”, izjavila je advokatica oštećene porodice Tijana Živković.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

POČELA SEZONA POŽARA NA SJEVERU: Nespremni, tradicionalno

Objavljeno prije

na

Objavio:

I na početku ovogodišnje sezone požara, država ima samo jedan avion koji može biti podrška vatrogascima u gašenju požara. Ne uvijek.  Sa vatrenom stihijom bore se samo pripadnici Službe zaštite i spašavanja  uz pomoć neobučenih i neopremljenih mještana

 

 

Požar u dijelu Nacionalnog parka (NP) Durmitor i dijelu Prošćenskih planina, u vrijeme pisanja ovog teksta, bio je, prema informacijama iz mojkovačke Službe zaštite i spašavanja (SZS), pod kontrolom. Dok poslednje informacije pred štampanje ovog broja Monitora govore da je ugašen. Da obuzdaju vatrenu stihiju, nakon nekoliko dana,  vatrogasci, zaposleni u NP Durmitor i mještani uspjeli su tek u srijedu poslije podne. Izgorjelo je, prema prvim nezvaničnim procjenama, više od pet hektara stare i mlađe borove šume u NP.

Na telefonske pozive Monitora  direktor NP Durmitor Pero Popović nije  odgovarao, a mojkovački vatrogasci,  kako kažu, ne znaju da procijene kolika je šteta napravljena flori i fauni zaštićenog područja.

Zvanična saopštenja iz Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), tokom trajanja požara,  bila su, na momente,  dramatična. U više  navrata tražili su pomoć Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  i Vojske. “Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedjelju i poslao kanader, međutim ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha,  jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi. Ugrožen je biljni i životinjski svijet NP. Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega”, poručio je utorak, 9. aprila,  direktor Popović.

Podrška u obuzdavanju vatrene stihije stigla je kratkotrajno samo dva puta, u nedjelju, 7. aprila, kada je požar primijećen, i u srijedu,  kada je u dva navrata avionom Direktorata gašen požar. Mojkovački vatrogasci pretpostavljaju da je požar zahvatio dio NP, odnosno, dio Prošćenskih planina još u petak, dva dana nakon što je primijećen.  Kasnije, kako kaže komandir SZS Marinko Medojević za Monitor, vatru je bilo teško kontrolisati, jer je vjetar raznosio na  prostor od 10 do 16 hektara šuma i pašnjaka.  On izbjegava da komentariše koliko bi štete i posla za vatrogasce bilo manje da se učestalije i sa više kanadera intervenisalo iz vazduha.

„Teško je to reći, jer je vjetar činio svoje, a vatra se spustila duboko u kanjon Tare.  Naš zadatak je bio da odbranimo 10-ak stambenih obejekata u mjestu Stup, do kojih se požar primakao.  Naše  ekipe bile   su danima na toj lokaciji. Avion je došao u nedjelju, ali vjetar je bio jak, pa je bilo malo koristi od  gašenja iz vazduha. Međutim, u srijedu, tokom dva naleta,  mnogo više je učinjeno, pa je u poslijepodnevnim satima, zajedničkim snagama, požar konačno lokalizovan“, ispričao nam je Medojević.

Ovogodišnju sezonu požara država ponovo dočekuje sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom. Kako je, početkom marta,  agenciji MINA kazao vršilac dužnosti (vd) generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović, flotu Direkcije aviohelikopterske jedinice čine dva dvomotorna srednja višenamjenska helikoptera i tri jednomotorna turboelisna protivpožarna aviona. „Trenutno je ispravan jedan protivpožarni avion, a kada je u pitanju predstojeća požarna sezona radimo na tome da se letjelice u fazi popravke i servisiranja stave u funkciju i očekujemo da će jedan dio njih biti spreman“, rekao je tada  Bešović. On je objasnio i da  budžetom za ovu godinu nije planirana nabavka novih vazduhoplova, ali  da će pokušati da „u skladu sa mogućnostima,  kroz međunarodne grantove bude nabavljen  jedan protivpožarni  avion“.

Dok izostaje značajnija  podrška „iz vazduha“, i pored poboljšanja opreme minulih godina, vatrogasci u sjevernim opštinama  i dalje se žale da nijesu dovoljno opremljeni i spremni da se uhvate u koštac sa učestalim požarima. U Crnoj Gori je  660 vatrogasaca-spasilaca i 177 specijalizovanih vatrogasnih vozila. Ekološki aktivisti godinama unazad  tvrde da su nedostatak opreme i ljudstva, nepostojanje adekvatnog sistema civilne zaštite i značajnijeg broja obučenih volontera, najslabije tačke sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

„Nijesmo adekvatno uključili nove tehnologije, poput dronova za gašenje i praćenje požara, nemamo dovoljno modernih vozila, naši avioni za borbu protiv požara su konstantno prizemljeni ili oštećeni. Godinama nijesmo obnovili tu flotu, a bez podrške iz vazduha borba protiv požara u periodu suša je skoro nemoguća“,  izjavio je nedavno ekološki i građanski aktivista Aleksandar  Dragićević.

Sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori uspostavljen je nakon obnove nazavisnosti 2006. godine, u skladu sa evropskim principom decentralizacije vlasti. Trebalo bi da ga čine  građani, preduzetnici, organi i službe lokalnih samouprava i državni organi.  Nekad vrlo efikasan sistem, nažalost, nikad nije uspješno obnovljen, a sa zvaničnih adresa su objašnjavali da je razlog za to manjak novca.

U svakoj lokalnoj samoupravi,  jednom godišnje,  predsjednici  opština donose naredbe o preventivnim mjerama zaštite od požara.  Tim aktima  daju  su uputstva i rok njihove realizacije za građane, preduzeća i lokalne službe. Naredbama je, između ostalog, zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru u periodu kad su vremenski uslovi povoljni za izbijanje požara, trijebljenje imanja paljenjem bez prethodnog dogovora sa SZS, naređuje se kontinuirano održavanje i uređivanje okućnica, formiranje protivpožarnog pojasa oko objekata… Upravu za šume predsjednici opština obavezuju na “čišćenje i uklanjanje posječenog drveća i otpadnih grana u kompleksima šuma” i da operativne karte za svaki šumski kompleks i upotrebljivi šumski put na području opštine i dostave SZS.

Svaki novi požar pokaže da niti ima masovnije pomoći vatrogascima niti se veći dio preventivnih mjera poštuje. Sudeći po tome što neme sankcija za one koji se ne pridržavaju mjera, jasno je i da se ne sprovodi ni kontrola poštovanja izdatih naredbi. Nekoliko desetina požara koji su bili aktivni od početka aprila na sjeveru države, prema procjeni vatrogasaca, izazvani su ljudskim faktorom, uglavnom nepažljivim paljenjem vatre pri čišćenju imanja.  Sve su lokalizovali pripadnici SZS,  tek ponegdje uz pomoć mještana.

Tokom 10-ak minulih dana  vatrogasci su gasili požare u  mjestu   Bjelogrivac na Bjelasici, a gorjelo je i u Lepencu i Slatini. U istom periodu i bjelopoljski vatrogasci su imali mnogo posla, a najintenzivniji je bio požar na  Obrovu.  Tokom minulog vikenda SZS u tom gradu  intervenisala je  na 14 lokacija. Ugroženi su bili stambeni i pomoćni objekti, u Goduši škola i borova šuma, na Slijepač mostu trafostanica, na Mjatovom  kolu  trafostanica i  u  Panjskoj  luki i Obrovu stubovi dalekovoda  i repetitor.

Krajem marta, u velikom požaru u pljevaljskom selu Pandurica, udaljenom od grada 40-ak km izgorjela je kuća i pomoćni objekat. Iz pljevaljske SZS su objasnili da je u tom požaru gorjela trava, nisko rastinje, ali i značajan dio smrčeve šume. Istovremno aktivni su bili požari i u  Čavanju i Pušonjskom dolu  u Mjesnoj zajednici  (MZ) Kosanica i selu Mataruge, gdje je vatra došla na stotinjak metara od kuća. Prije nekoliko dana izgorio je hektar šume i na području kolašinske opštine, na prostoru Bukovičkog potoka i Sušca. Šta je sljedeće?

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo