Povežite se sa nama

DRUŠTVO

RASKOLI U DEMOKRATSKOM FRONTU U BUDVI: Nove koalicije na vidiku

Objavljeno prije

na

Nakon poraza sa izvještajem o radu Opštine, predsjednik Marko Bato Carević  je Sporazumom o jedinstvu partija DF-a disciplinovao koalicione partnere koji su se obavezali na jedinstveno djelovanje i glasanje u SO Budva. Iz koalicije Za budućnost Budve izbacio je Pravu CG i SNP

 

Glavnu turističku sezonu u metropoli crngorskog turizma ponovo obilježavaju politički potresi, raspad izbornih koalicija, neslaganje i revanšizam među strankama koje su osvojile većinu na izborima 30. avgusta prošle godine. Kao da visoke julske temperature nepovoljno utiču i na poltičku temperaturu.

Lider Demokratskog fronta u Budvi i predsjednik Opštine Marko Bato Carević odlučio je da sa pobjedničke liste koalicije „Za budućnost Budve“,  koju je predvodio na izborima prošloga ljeta, izbaci dvije političke stranke – Pravu Crnu Goru i Socijalističku narodnu partiju.

Pored ove neočekivane odluke da se „zahvali“ dojučerašnjim partnerima, Carević je odlučio i da njihovim kadrovima oduzme funkcije koje su u međuvremenu zauzeli u lokalnoj upravi Budve, u upravnim odborima opštinskih preduzeća i ustanova.

Carevićeva lista osvojila je najviše glasova Budvana, 42 odsto i dobila 14 odborničkih mandata, od 33 koliko broji budvanski parlament. Demokrate su osvojile 6 mandata.

Najnovijom odlukom Carevića, koja se ocjenjuje revanšističkom, dva odbornika SNP-a i jedan iz Prave CG, preseliće se u opozicione klupe u kojima već sjede odbornici sa liste DPS-a, SD, LP i Crnogorska, te SDP i GP URA.

S tim u vezi, opštinski odbori tri partije članice DF-a na lokalnom nivou,  NSD, DNP i PzP zaključile su u srijedu Sporazum o zajedničkom djelovanju u vršenju lokalne vlasti do kraja mandata. Sa preostalih 11 odbornika ponudiće Demokratama, sa kojima imaju potrebnu većinu od 17 odborničkih mandata, novi koalicioni dogovor za definitivnu raspodjelu vlasti, koja inače funkcioniše na ranijim dogovorima.

Nakon poraza sa izvještajem o radu Opštine, Carević je sporazumom učvrstio svoju poziciju i disciplinovao koalicione partnere. Oni su se obavezali na jedinstveno djelovanje i glasanje u SO Budva, da će davati punu podršku izabranom predsjedniku Opštine  kao i drugim izabranim javnim funkcionerima, te na taj način predupredio eventualna nova iznenađenja.

„Ovim je stavljen pečat na poštovanje izborne volje građana i garantuje se uspostavljanje i organizovanje vlasti u skladu sa voljom građana. Članice koalicije Demokratskog fronta konstatuju da u potpunosti podržavaju izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave, što je nesumnjivo utvrđeno voljom građana koji su svoje mišljenje o radu predsjednika Opštine iskazali kroz glasanje, dajući podršku od preko 42 odsto na izborima…“, navodi se u saopštenju DF-a.

Odluka Carevića da raskrsti sa SNP i Pravom CG uslijedila je nakon što njegov izvještaj o radu budvanske administracije za prošlu, 2020. godinu, nije dobio podršku u parlamentu. Bio je to šok za političku scenu u Budvi, jer se prvi put dogodilo da ključni izvještaj  jednog predsjednika Opštine ne dobije zeleno svjetlo.  Za izvještaj nisu podigli ruke odbornici SNP-a, Prave CG i jedan od dva odbornika PzP, svi sa izborne liste DF-a.

Valja se prisjetiti situacije koja je izazvala politički zemljotres u Budvi. Odbornik Stevan Džaković je mandat dobio na listi DF-a koju je predvodio Bato Carević, a kasnije je njime trgovao, i DPS je nasilno, uz pomoć policijskih snaga, pravnih prevara i vratolomija, promijenio izbornu volju građana Budve i preoteo vlast dva mjeseca uoči izbora. Ishod je poznat. DPS je na tim izborima uprkos političkoj koprupciji, prebijanju i hapšenju gradskih funkcionera i građana, osvojila  najmanje glasova u svojoj istoriji.

Carevićev izvještaj dobio je podršku ukupno 11 odbornika, 9 iz Nove demokratije, jednog iz redova DNP i jednog iz Pokreta za promjene. Glasanje je obilježilo i neobično ponašanje odbornice PzP-a, koja je tri puta bila uzdržana prilikom glasanja, da bi kasnije, nakon pritisaka iz centrale ove stranke, povukla svoj stav, javno se izvinila Careviću i zatražila ponovno glasanje.  To je predsjednik SO Budva Krsto Radović odbio.

Zanimljivo je da ni Zakon o lokalnoj samoupravi ni Statut Opštine Budva ne predviđaju nikakve konsekvence za predsjednika, ukoliko njegov izvještaj o radu odbornici ne prihvate. To može biti samo valjan razlog za opoziv predsjednika opštine. Predlog za razrješenje može podinjeti najmanje jedna trećina odbornika, koja u slučaju Budve ne bi imala dovoljan broj glasova za smjenu, ukoliko ne želi da izabranog predsjednika smjenjuje glasovima DPS-a.

Koalicija DF-a u Budvi imala je od ranije podjelu u svojim redovima. Poslušnost su otkazali odbornici SNP, PzP i Prave CG, koji su formirali zasebni, takozvani treći blok u budvanskoj skupštini i često se oglašavali stavovima koji su bili suprotstavljeni politici predsjednika Carevića. Glasanje o njegovom izvještaju samo je produbilo međusobno neslaganje i pokazalo da Carević nema više podršku većine u Budvi.

Međutim, Carević je odlučio da raskine samo sa partijama SNP i Prava CG, iako je i budvanski PzP bio u „trećem bloku“ koji je djelovao kao posebna politička grupacija. Ovih pet odbornika samostalno su nastupali u pregovorima oko podjele vlasti u Budvi i tražili za sebe četvrtinu izbornog kolača. Bili su nezadovoljni načinom rada Carevića zbog čega su, zajedno sa Demokratama, pribjegavali blokadi rada parlamenta, stavljajući do znanja da neće trpjeti Carevićevu samovolju. Ipak su se, na kraju, vratili Careviću.

Iz odbačenih stranaka pristigla su saopštenja na novo pregrupisavanje u Budvi.

„Prava Crna Gora nije, niti će ikada biti, bilo čija marioneta i nismo bilo čiji poslušnici. Politiku doživljavamo kao profesiju savjesti i morala, pa ćemo uvijek i na svakom mjestu svoj stav donositi po sopstvenoj savjesti i u korist građana, a ne na osnovu bilo čijeg diktata“, navodi se u saopštenju Prave CG

Oni su naveli kako razlog njihovog nezadovljstva nije lične prirode. Već reakcija na višemjesečnu, parališuću samovolju vrha budvanske vlasti, na šta neće ćutati.

„U pitanju je Budva, a ne bilo koji pojedinac. Ova samovolja dovela je do toga da ni nakon 30 mjeseci, u toku stare i nove vlasti, nije održana Skupština Turističke organizacije u Budvi, jedne od najvažnijih institucija turističke metropole u Crnoj Gori“, istakli su iz ove partije koju DF optužuje da su ne glasajući za Carevićev izvještaj, „abolirali DPS za sve što je radio prošle godine u ovom periodu“.

Demokrate se ne oglašavaju povodom raskola u DF-u. Kako se nezvanično saznaje, otvorena je mogućnost pravljenja još jedne nove postizborne koalicije. Ovoga puta između Demokrata, SNP i Prave CG, koja bi imala ukupno 9 odborničkih mjesta u budvanskom parlamentu. Ne vidi se poseban politički interes Demokrata u tom projektu, osim smanjenja broja raspoloživih funkcija za kadrove DF-a.

Revizija izborne liste budvanskog DF-a tumači se i kao pospremanje pred eventualne prijevremene izbore. Međutim, kako god da se poslože političke partije u Budvi, podjela vlasti između DF-a i Demokrata je neizbježna. Ono što ljuti građane Budve je to što ove dvije poltičke grupacije u kriznim situacijama i u izbornim kampanjama glume zajedništvo i ljubav, da bi nakon izbora međusobna netrpeljivost dobila još veću i drastičniju formu. Dok se ne pojavi neka nova i odgovornija  opcija.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

DRŽAVA I MONTENEGRO PETROL: Hoće li građani opet platiti krađu šljunka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Montenergo Petrol pred Privrednim sudom od države traži da mu plati četiri miliona eura. Predstojeće suđenje ima veliki značaj jer će biti jedan od sudskih epiloga višedecenijeske krađe šljunka iz crnogorskih rijeka

 

U Privrednom sudu u Podgorici, kod sutkinje Nine Jovović, protekle sedmice, održano je pripremno ročište po tužbi Montenegro Petrola protiv države.

Navedena firma traži od države odštetu od četiri miliona eura. Predstojeće suđenje ima veliki značaj jer će biti jedan od sudskih epiloga višedecenijeske krađe šljunka iz crnogorskih rijeka.

Montenegro Petrol tuži državu jer su uz veliku medijsku pažnju i uz prisustvo najviših državnih zvaničnika 13. februara prošle godine  srušeni njegovi nelegalni objekti za proizvodnju šljunka. Taj događaj tadašnji premijer Dritan Abazović ocijenio je kao početak borbe protiv građevinske mafije i najavio da je  država konačno riješila da stane na put višedecenijskoj krađi šljunka.

Prije samog rušenja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je 7. februara 2023. predložilo Vladi da donese zaključak o proglašenju ekološke katastrofe u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna.

U predlogu se navodi da je ovo Ministarstvo i Agencija za zaštitu životne sredine analiziralo negativan uticaj postojećih objekata, postrojenja koja negativno utiču na životnu sredinu i vodostaj rijeka na način što iste u fazi rada kao i u mirovanju emituju i ispuštaju štetne materije čime direktno ugoržavaju vodovizvorište. Zatražilo se hitno rušenje objekata.

Vlada je 9. februara 2023. razmotrila Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna sa elementima ekološke katastrofe. Usvojila je Vlada tada Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena uz obale ove dvije rrijeke.

Zaduženo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine da hitno uklone i sruše objekte u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

UBISTVO EDMONDA MUSTAFE U BARU: Je li država zatajila

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon ubistva Baranina, mediji su objavili da su ga nadzirali policajci. Upravo zato nameće se pitanje  kako se onda našao na meti ubica. Ko je zatajio i procijenio da mu ne treba policijska zaštita, nakon što je istražnim organima saopštio svoja saznanja, ali i strah da mu je bezbjednost ugrožena

 

Nakon dugog zatišja pripadnici kriminanih grupa su u utorak pokazali smjelost koju su godinama ranije iskazivali ubijajući svoje mete ne mareći za doba dana, mjesto, niti da li će biti nevino stradalih.

Na nepunih 200 metara od stanice barske policije hicima iz automatske puške je ubijen Baranin Edmond Mustafa, koji je u bezbjednosnim službama označen kao član škaljarskog klana. Ubica mu je nešto poslije devet sati prišao s leđa i u njega ispalio, prema prvim informacijama, čak 12 hitaca.

Dvadesetdevetogodišnjak je na mjestu ostao mrtav, a ubica je pobjegao električnim trotinetom. Uslijedila je policijska potraga za ubicom koja je rezultirala hapšenjem Baranina 27.godišnjeg Dina Ibrahimovića.

„U roku manjem od pola sata su locirali lice za koje su postojali osnova sumnja odnosno postojali indikatori da se radi o izvršiocu ovog krivičnog djela koji je u roku od pola sata u naselju Bjelište lociran, sustignut u bjekstvu, savladan i doveden u službene prostorije odjeljenja bezbjednosti Bar. Prilikom bjekstva ovog lica isti je koristio moped- električni trotinet, kacigu na glavi, a u neposrednoj blizini ovog lica pronađena je automatska puška za koju se sumnja da je korišćena u izvršenju ovog krivičnog djela, saopštio je medijima Lazar Šćepanović, v.d.pomoćnika direktora Uprave policije.

Samo nekoliko sati nakon zločina, osumnjičeni Ibrahimović priveden je dežurnoj tužiteljki Ireni Burić, ali o zločinu nije želio da govori. To je novinarima kazao njegov advokat Damir Lekić.

„Dinu Ibrahimoviću je stavljeno na teret dva krivična djela. Ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Nakon što je od strane državne tužiteljke poučen o svojim pravima i obavezama, i nakon što je obavio poverljiv razgovor sa braniocima, on je iskoristio zakonsko pravo i branio se ćutanjem, što znači da nije iznosio odbranu i nije ni odgovarao na pitanja državne tužiteljke, kazao je advokat Lekić.

Žrtva i osumnjičeni za ubistvo su poznati istražiteljima. Kako tvrde iz bezbjednosnih službi, osim što su pripadali istoj kriminalnoj organizaciji, nekada su bili i bliski prijatelji.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septebra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plate koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da su za to kria prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Iako je Sindikat uporno tražio nastavak pregovora oni nijesu uslijedili uglavnom zbog zauzetosti premijera i ministra finansija. Ministarstvo prosvjete je dan prije zakazanog štrajka pozvalo prosvjetare na dogovor i tražilo da se štrajk odgodi. Odgađanje je odbijeno, a razredne starješine su porukama  obavještavale roditelje da li će im djeca u ponedjeljak ići u školu.

I u Ministarstvu kao da su znali da do dogovora neće doći, pa su za nedjelju, danu pregovora sa sindikatom, direktori obrazovnih ustanova, u grupama,  čekali na sastanak sa ministarkom Jakšić-Stojanović. Dio javnosti je  ovo vidio kao disciplinovanje direktora. Ministarka je izjavila da je njena zakonska obaveza da upozna direktore sa njihovim pravima i obavezama.

,,U nedelju ujutru imali smo 160 škola sa 50 odsto štrajkača. Poslije sastanka sa ministarkom 138 skola. Šta je bilo u nedelju veče i ponedeljak ujutru ne mogu vam reći”, izjavio je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Sindikat je optužio ministarstvo da su dali instrukcije direktorima škola da štrajkače prebroje i da im ukažu kako mogu dobiti otkaze. U zastašivanje su se uključili i pojedini, od ranije poznati, pravni eksperti. Tako je profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer konstatovala da,   ako bi sud utvrdio da je štrajk nezakonit onda, shodno zakonu, veliki broj prosvjetnih radnika mogao dobiti otkaz.

Na dan početka štrajka, Ministarstvo je Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore uputili zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti, a sve sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici. Iz tog resora navode da su predstavnici Sindikata 7. februara 2024. dostavili ministarstvu odluku o stupanju u generalni štrajk, kao i odluku o minimumu procesa rada, koje su, kako tvrde, jednostrano donijeli. Iz Osnovnog suda su odgovorili da će hitno razmotriti ovu tužbu.

Iz Sindikata su  sredinom ovog mjeseca kod Agencije za mirno rješavanje sporova pokrenuli postupak kojim bi se utvrdio minimum  procesa rada.  Oni napominju da su proteklih osam godina, od donošenja Zakona o štrajku 2015, raznim vladama i resornim ministarstvima upućivali zahtjeve za utvrđivanje i donošenje akta o minimumu procesa rada. Oni su to ignorisali iako je iniciranje dogovora njihova obaveza, predviđena 90 dana od donošenja zakona. Kako to nije urađeno za osam godina iz Sindikata ističu da se Vlada uporno poziva na Uredbu iz 2006. godine kojom je štrajk u predškolskim i ustanovama osnovnog obrazovanja potpuno zabranjen, i koja omogućava direktorima da zaposlenima daju otkaze i pri pomisli na štrajk.

Nakon dogovora, obje strane su najavile povlačenje tužbi.

Da se sve dodatno zaoštri potrudila se i policija. Potpredsjednik Sindikata prosvejte Jovan Drašković kazao je u ponedjeljak da su policijski službenici obilazili ustanove u štrajku. ,,Službenici Uprave policije posjetili su mnoge podgoričke, ali i crnogorske ustanove. Tražili su razne, vrlo čudne informacije: kako se odvija nastava, a to pita inspektor za kriminalitet, bez ikakvog naloga… U školi u kojoj ja radim bio je inspektor za ekonomski kriminalitet koji je pitao kako se nastava planira, njegov kolega kasnije je zvao upravu i pitao za dodatne informacije u vezi sa nastavom”, kazao je Drašković. On je tražio od nadležnih da objasne ko je donio takvu odluku i čemu ta ispitivanja služe.

Objavljena je informacija da je policajac u školi u Rožajama fotografisao zaposlene. Uprava policije je saopštila da istražuju taj slučaj. Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama Aldin Kalač kazao je da su profesori iz Srednje stručne škole u tom gradu podnijeli prijavu ODT protiv F. M. zbog krivičnih djela neovlašćeno fotografisanje i zloupotreba službenog položaja.

Iz Ministarstva prosvjete su se branili da je policicija obilazila škole samoinicijativno. Iz Uprave policije je saopšteno da su njihovi službenici škole obilazili u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. ,,Obilazak je izvršen, između ostalog, i radi upoznavanja sa činjenicama u odnosu na vrijeme, mjesto, obim, tok i način održavanja štrajka i mogućih neprijavljenih javnih okupljanja sa stanovišta javnog reda i mira i bezbjednosti građana, a posebno učenika”.

Štrajk je, naravno dobio i političku dimenziju. Opozicija je bila jednoglasna u kritici nedemokratskih, neki su pominjali i staljinističke metode, nove vlasti.

Samo dan prije dogovora premijer Spajić je izjavio da mu nije jasno što prosvjetari traže i da neće popustiti pred njihovim pritiskom. Iz njegove partije su sindikalcima prebacivali da se baš i nijesu bunili za DPS zemana. ,,Voljela bih da se Sindikat prosvjete borio proteklih devet godina”, izjavila je ministarka Jakšić-Stojanović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, je prekorio partijske kolege.   Pozvao je Vladu da odgovornije uđe u razgovore sa Sindikatom prosvjete. Povodom štrajka prosvjetara, kazao da je zabrinjavajuće to što su  mnogi roditelji tek u nedjelju saznali da im djeca neće moći da idu u školu jer neće biti nastave. ,,Zaista ne znam kako smo došli u ovu situaciju u kojoj djeca najviše ispaštaju”.

Ostali sindikati dali su podršku Sindikatu prosvjete. Jedan od mnogobrojnijih, Sindikat zdravstva istakao je da Vlada Crne Gore beskrupulozno i arogantno krši granski kolektivni ugovor: ,,Ukoliko Vlada Crne Gore obesmisli kolektivno pregovaranje i prekrši granski kolektivni ugovor Sindikata prosvjete onda je potpuno jasno da sindikalne organizacije treba transformisati u sportsko rekreativna društva i agencije za kupovinu roba i usluga na rate”.

Iz Sindikata Uprave i pravosuđa smatraju da se to upravo i dešava. Nakon dogovora Vlade i Sindikata prosvjete, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević upozorio je da ,,premještanje tabela sa koeficijentima iz Granskog kolektivnog ugovora u novi Zakon o zaradama, koje je predviđeno Sporazumom premijera Milojka Spajića sa Sindikatom prosvjete, znači da se o visini zarada i koeficijenata neće pitati zaposleni, već skupštinska većina ili Vlada”. Iz ovog sindikata su upozorili da je značenje tih namjera uvod u autokratiju.

U vrijeme prošle autokratije najveći štrajk prosvjetara desio se 2002. Trajao je 10. mjeseci, okončan je povišicom od osam procenata, nakon štrajka glađu prosvjetnih radnika u Bijelom Polju. Tokom ovog štrajka i prosvjetari u Pljevljima iskazali su svoju spremnost da ako sve potraje stupe u štrajk glađu.

Kada se o prosvjeti radi, sem priče o platama u drugim promjenama nijesmo puno odmakli. Nakon promjene vlasti premijer Zdravko Krivokapić je javno vikao na prosvjetne radnike, ministarka Vesna Bratić je nezakonito dijelila otkaze i zapošljavala politički podobne kadrove. Prošli ministar Miomir Vojinović je za svog mandata, pod pritiskom roditelja, aminovao prepisivanje na maturskim ispitima.

O kvalitetu obrazovanja, prebukiranosti škola, nedostatku profesorskog kadra, neodgovornosti pojedinih predavača, velikom pritisku roditelja, nasilju u školama… priča se sporadično i ne nude se sistemska rješenja. Do nekog novog štrajka.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo