Povežite se sa nama

DRUŠTVO

RASKOLI U DEMOKRATSKOM FRONTU U BUDVI: Nove koalicije na vidiku

Objavljeno prije

na

Nakon poraza sa izvještajem o radu Opštine, predsjednik Marko Bato Carević  je Sporazumom o jedinstvu partija DF-a disciplinovao koalicione partnere koji su se obavezali na jedinstveno djelovanje i glasanje u SO Budva. Iz koalicije Za budućnost Budve izbacio je Pravu CG i SNP

 

Glavnu turističku sezonu u metropoli crngorskog turizma ponovo obilježavaju politički potresi, raspad izbornih koalicija, neslaganje i revanšizam među strankama koje su osvojile većinu na izborima 30. avgusta prošle godine. Kao da visoke julske temperature nepovoljno utiču i na poltičku temperaturu.

Lider Demokratskog fronta u Budvi i predsjednik Opštine Marko Bato Carević odlučio je da sa pobjedničke liste koalicije „Za budućnost Budve“,  koju je predvodio na izborima prošloga ljeta, izbaci dvije političke stranke – Pravu Crnu Goru i Socijalističku narodnu partiju.

Pored ove neočekivane odluke da se „zahvali“ dojučerašnjim partnerima, Carević je odlučio i da njihovim kadrovima oduzme funkcije koje su u međuvremenu zauzeli u lokalnoj upravi Budve, u upravnim odborima opštinskih preduzeća i ustanova.

Carevićeva lista osvojila je najviše glasova Budvana, 42 odsto i dobila 14 odborničkih mandata, od 33 koliko broji budvanski parlament. Demokrate su osvojile 6 mandata.

Najnovijom odlukom Carevića, koja se ocjenjuje revanšističkom, dva odbornika SNP-a i jedan iz Prave CG, preseliće se u opozicione klupe u kojima već sjede odbornici sa liste DPS-a, SD, LP i Crnogorska, te SDP i GP URA.

S tim u vezi, opštinski odbori tri partije članice DF-a na lokalnom nivou,  NSD, DNP i PzP zaključile su u srijedu Sporazum o zajedničkom djelovanju u vršenju lokalne vlasti do kraja mandata. Sa preostalih 11 odbornika ponudiće Demokratama, sa kojima imaju potrebnu većinu od 17 odborničkih mandata, novi koalicioni dogovor za definitivnu raspodjelu vlasti, koja inače funkcioniše na ranijim dogovorima.

Nakon poraza sa izvještajem o radu Opštine, Carević je sporazumom učvrstio svoju poziciju i disciplinovao koalicione partnere. Oni su se obavezali na jedinstveno djelovanje i glasanje u SO Budva, da će davati punu podršku izabranom predsjedniku Opštine  kao i drugim izabranim javnim funkcionerima, te na taj način predupredio eventualna nova iznenađenja.

„Ovim je stavljen pečat na poštovanje izborne volje građana i garantuje se uspostavljanje i organizovanje vlasti u skladu sa voljom građana. Članice koalicije Demokratskog fronta konstatuju da u potpunosti podržavaju izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave, što je nesumnjivo utvrđeno voljom građana koji su svoje mišljenje o radu predsjednika Opštine iskazali kroz glasanje, dajući podršku od preko 42 odsto na izborima…“, navodi se u saopštenju DF-a.

Odluka Carevića da raskrsti sa SNP i Pravom CG uslijedila je nakon što njegov izvještaj o radu budvanske administracije za prošlu, 2020. godinu, nije dobio podršku u parlamentu. Bio je to šok za političku scenu u Budvi, jer se prvi put dogodilo da ključni izvještaj  jednog predsjednika Opštine ne dobije zeleno svjetlo.  Za izvještaj nisu podigli ruke odbornici SNP-a, Prave CG i jedan od dva odbornika PzP, svi sa izborne liste DF-a.

Valja se prisjetiti situacije koja je izazvala politički zemljotres u Budvi. Odbornik Stevan Džaković je mandat dobio na listi DF-a koju je predvodio Bato Carević, a kasnije je njime trgovao, i DPS je nasilno, uz pomoć policijskih snaga, pravnih prevara i vratolomija, promijenio izbornu volju građana Budve i preoteo vlast dva mjeseca uoči izbora. Ishod je poznat. DPS je na tim izborima uprkos političkoj koprupciji, prebijanju i hapšenju gradskih funkcionera i građana, osvojila  najmanje glasova u svojoj istoriji.

Carevićev izvještaj dobio je podršku ukupno 11 odbornika, 9 iz Nove demokratije, jednog iz redova DNP i jednog iz Pokreta za promjene. Glasanje je obilježilo i neobično ponašanje odbornice PzP-a, koja je tri puta bila uzdržana prilikom glasanja, da bi kasnije, nakon pritisaka iz centrale ove stranke, povukla svoj stav, javno se izvinila Careviću i zatražila ponovno glasanje.  To je predsjednik SO Budva Krsto Radović odbio.

Zanimljivo je da ni Zakon o lokalnoj samoupravi ni Statut Opštine Budva ne predviđaju nikakve konsekvence za predsjednika, ukoliko njegov izvještaj o radu odbornici ne prihvate. To može biti samo valjan razlog za opoziv predsjednika opštine. Predlog za razrješenje može podinjeti najmanje jedna trećina odbornika, koja u slučaju Budve ne bi imala dovoljan broj glasova za smjenu, ukoliko ne želi da izabranog predsjednika smjenjuje glasovima DPS-a.

Koalicija DF-a u Budvi imala je od ranije podjelu u svojim redovima. Poslušnost su otkazali odbornici SNP, PzP i Prave CG, koji su formirali zasebni, takozvani treći blok u budvanskoj skupštini i često se oglašavali stavovima koji su bili suprotstavljeni politici predsjednika Carevića. Glasanje o njegovom izvještaju samo je produbilo međusobno neslaganje i pokazalo da Carević nema više podršku većine u Budvi.

Međutim, Carević je odlučio da raskine samo sa partijama SNP i Prava CG, iako je i budvanski PzP bio u „trećem bloku“ koji je djelovao kao posebna politička grupacija. Ovih pet odbornika samostalno su nastupali u pregovorima oko podjele vlasti u Budvi i tražili za sebe četvrtinu izbornog kolača. Bili su nezadovoljni načinom rada Carevića zbog čega su, zajedno sa Demokratama, pribjegavali blokadi rada parlamenta, stavljajući do znanja da neće trpjeti Carevićevu samovolju. Ipak su se, na kraju, vratili Careviću.

Iz odbačenih stranaka pristigla su saopštenja na novo pregrupisavanje u Budvi.

„Prava Crna Gora nije, niti će ikada biti, bilo čija marioneta i nismo bilo čiji poslušnici. Politiku doživljavamo kao profesiju savjesti i morala, pa ćemo uvijek i na svakom mjestu svoj stav donositi po sopstvenoj savjesti i u korist građana, a ne na osnovu bilo čijeg diktata“, navodi se u saopštenju Prave CG

Oni su naveli kako razlog njihovog nezadovljstva nije lične prirode. Već reakcija na višemjesečnu, parališuću samovolju vrha budvanske vlasti, na šta neće ćutati.

„U pitanju je Budva, a ne bilo koji pojedinac. Ova samovolja dovela je do toga da ni nakon 30 mjeseci, u toku stare i nove vlasti, nije održana Skupština Turističke organizacije u Budvi, jedne od najvažnijih institucija turističke metropole u Crnoj Gori“, istakli su iz ove partije koju DF optužuje da su ne glasajući za Carevićev izvještaj, „abolirali DPS za sve što je radio prošle godine u ovom periodu“.

Demokrate se ne oglašavaju povodom raskola u DF-u. Kako se nezvanično saznaje, otvorena je mogućnost pravljenja još jedne nove postizborne koalicije. Ovoga puta između Demokrata, SNP i Prave CG, koja bi imala ukupno 9 odborničkih mjesta u budvanskom parlamentu. Ne vidi se poseban politički interes Demokrata u tom projektu, osim smanjenja broja raspoloživih funkcija za kadrove DF-a.

Revizija izborne liste budvanskog DF-a tumači se i kao pospremanje pred eventualne prijevremene izbore. Međutim, kako god da se poslože političke partije u Budvi, podjela vlasti između DF-a i Demokrata je neizbježna. Ono što ljuti građane Budve je to što ove dvije poltičke grupacije u kriznim situacijama i u izbornim kampanjama glume zajedništvo i ljubav, da bi nakon izbora međusobna netrpeljivost dobila još veću i drastičniju formu. Dok se ne pojavi neka nova i odgovornija  opcija.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER I DALJE ZATVORENI: Statis optužuje premijera za prijetnje sudijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javni poziv kompanije Adriatic properties na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih optužbi i kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, kojeg potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva

 

Prepiska između predstavnika Vlade i zakupca hotelskog kompleksa Sveti Stefan i Miločer, kompanije Adriatic properties povodom zatvaranja/otvaranja hotela za ovu turističku sezonu, dostigla je krajem jula kulminaciju. Više se ne  biraju riječi i uvrede koje jedna strana upućuje drugoj.

U posljednjem u nizu javnih saopštenja kompanije Adriatic properties i Aman resorts pozvale su predstavnike Vlade na saradnju u rješavanju nezavidne trenutne situacije. Najpoznatije ljetovalište na Crnogorskom primorju i dalje je zatvoreno, uprkos poodmakloj turističkoj sezoni.

Ponovljen je zahtjev  u kojem tvrde da jedino  traže uvjerenje da mogu nastaviti da upravljaju luksuznim risortom u skladu sa međunarodnim standardima. ,,Bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta”.

Međutim, ovaj javni poziv  na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića. Njega  potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva.

,,U lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da premijer prijeti lokalnom sudiji da će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države”, navodi se u saopštenju koje su objavile Vijesti.

Da bi se zabrinuto upitali kakva se poruka ovakvim aktivnostima premijera šalje aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori.

Petros Statis nije potpisan ispod teksta saopštenja za javnost. Ali  prepoznatljiva je retorika predsjednika Odbora direktora kompanije Adriatic properties, čiji je osnivač of-šor kompanija Aidway investments Ltd, registrovana na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

I pored detaljne pretrage nije bilo moguće naći niti jedan tekst u medijima na temu u kojoj se pominju prijetnje premijera Krivokapića nekom od sudija. Ko je, gdje i kada objavio  takvu informaciju, Statis nije podijelio sa čitaocima. Teško je povjerovati da bi informacija o direktnom miješanju premijera Crne Gore u nadležnost pravosuđa ostala na marginama medijske scene u Crnoj Gori. Naprotiv, takva skandalozna vijest, našla bi se na naslovnicima vodećih medija i bila važna  vijest na svim TV stanicama i portalima. Ne bi bila ekskluziva tamo nekog lokalnog medija, ili onih medija koje Statis kontroliše.

Problematičan je i drugi dio neutemeljenog javnog opanjkavanja premijera, po kojem je u pitanju prijetnja lokalnom sudiji nekog lokalnog suda.

Od nižih sudova u Budvi radi samo Sud za prekršaje, dok se sporovi građana i privrednih subjekata sa teritorije opštine Budva uglavnom vode pred Osnovnim sudovima u Kotoru ili na Cetinju. U slučaju spora o kome govore u Adriatic propertiesu, navedeni sudovi nisu nadležni, pa ne može biti riječi o lokalnom sudu ni o lokalnom sudiji.

Podsjećamo, početkom jula kompanija Adriatic properties preko svojih advokata predala je Privrednom sudu u Podgorici predlog za određivanje privremene mjere kojom se državi Crnoj Gori zabranjuje da preduzima mjere i radnje koje mogu  nanijeti štetu ovoj kompaniji kao i zabranu da se vrše promjene na imovini koja je predmet Ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer kao i ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

,,Dodatan broj smrtnih slučajeva može biti indirektno vezan za koronavirus ili može biti posljedica oslabljenog pristupa zdravstvenoj zaštiti tokom kovid krize”, izjavio je za Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U prvim mjesecima pandemije sami pacijenti su izbjegavali odlaziti u bolnice zbog rizika od COVID19, a tokom prošle godine  imali smo zatvaranje ambulanti na sekundarnom i tercijarnom nivou, podsjeća za Monitor epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić: ,,Kad se tome pridruže dugoročne posljedice COVID-19 infekcije može se postaviti sumnja da konačan broj umrlih od COVIDa nije definitivan i da može biti značajno veći”.

Ona kaže da porast broja smrtnih slučajeva daje potpuniju sliku uticaja pandemije na mortalitet, što se samo iz prijavljenih smrtnih slučajeva od COVID 19 ne može zaključiti. ,,Da bismo izmjerili stvarni uticaj pandemije na moratalit pored registrovanih umrlih od COVID 19 potrebno je analizirati i excess deaths, tj. promjenu u broju umrlih u poređenju sa prosjekom za isti period prethodne godine”, kaže.

Podaci govore da je tokom 2020. umrlo 430 muškaraca i 268 žena više u poređenju sa 2019. Najveći porast u broju smrtnih slučajeva u odnosu na 2019. godinu zabilježen je starosnoj strukturi iznad 65 godina. ,,Trend rasta mortaliteta tokom 2021 nastavio je da raste. Tokom januara broj preminulih je veći za preko 200 u odnosu na isti period prethodne godine. Taj trend rasta mortaliteta se nastavio i u narednim mjesecima što samo govori o ozbiljnosti ove pandemije. Kada se uz to uzmu u obzir i dugoročne posljedice COVIDa ili nešto što je već u literaturi poznato kao long COVID a što je čest uzrok vraćanja pacijenata u bolnicu u periodu od tri do šest mjeseci nakon inicijalne pojave simptoma, ponovno zauzimanje hospitalnih kapaciteta, pa i povećan rizik od smrti u prvih šest mjeseci od inicijalne infekcije, jasno je da će konačna slika ove pandemije što se tiče broja žrtava biti mnogo ozbiljnija”, zaključuje Popović-Samardžić.

Usljed kovid krize, tokom prošle godine, jedna od preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti bila je da parovi odgode planove za proširenje porodice.

Kovid je dodatno ogolio negativne trendove koji odavno traju, a koje država do sada nije preduprjeđivala. Nakon što su početkom ovog mjeseca  objavljeni alarmanti podaci o padu nataliteta, reagovala je jedino Socijalistička narodna partija koja je poručila da nova vlast rješavanju problema negativne stope prirodnog priraštaja mora pristupiti krajnje ozbiljno, jer se radi o trendovima koji bi upalili „crveni alarm“ i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika. U većini ostalih partija alarm se pali samo na priče iz davnina.

Sredinom aprila je objavljeno da će se pitanjima koja se tiču nataliteta baviti skupštinski odbor za Rodnu ravnopravnost.

Dugoročne prognoze, koje su još 2017. godine objavile Ujedinjene nacije govore da će u 2100. Broj stanovnika u Crnoj Gori biti za 200.000 manji nego danas i iznositi 437.000 ljudi. Polovinu stanovništva će činiti stariji od 60 godina.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

,,Podsjetiću da je u Jugoslaviji tokom 1972. za mjesec dana vakcinisano 18 miliona ljudi od variole vere. U epidemiji najvažniji je brz odgovor. Vakcinacija je dobrovoljna i umnogome zavisimo od solidarnosti. Mladi ljudi koji upravljaju pandemijom vakcinisani su u veoma malom procentu. U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. To je  bolje nego prije mjesec dana ali i dalje nedovoljno. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće nam poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru”, zaključuje Popović-Samardžić.

P.NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo