Povežite se sa nama

Izdvojeno

ROŽAJE, DEPONIJA MOSTINE: Ukloniti ili sakriti međunarodnu bruku

Objavljeno prije

na

Jedna od nacrnjih ekoloških tačaka, Mostine kod Rožaja, danonoćno gori, i opasno ugrožava stanovništvo desetak naselja u neposrednoj blizini, prije svega, a zatim i kompletnu prirodu. Građanski aktivisti iz ovog sjevernog grada poručuju da se neće povlačiti do rješenja problema

 

 

Građanski aktivisti iz Rožaja zatražili su da se prestane sa odlaganjem otpada na divljoj deponiji koju lokalne vlasti nazivaju “privremenim odlagalištem otpada” u mjestu Mostine, odmah pored magistralnog puta koji spaja Crnu Goru i Srbiju, čime je poslije više godina skrenuta pažnja na ovaj krupni ekološki problem koji ima i međunarodni karakter.

Dovoljno je bilo što su, kako su i najavili, na dva sata blokirali magistralni put, pa da institucije počnu da se bude, odnosno da počne da se razgovara o potrebi zatvaranja i sanacije ove deponije, kao i nalaženju nekog drugog rješenja.

Jedan od organizatoga protesta Denis Murić, kazao je Monitoru da je u ovu borbu ušao zbog toga što su njegov otac i stric umrli od karcinoma pluća.

“Oko deset naselja koja gravitiraju deponiji, sa velikim brojem stanovnika, potpuno su ugrožena i tu je već odavno teško živjeti. Postoje precizni podaci, i mi ćemo doći do njih, koliko ljudi je u ovom rejonu bolesno od karcinoma” – kazao je ovaj student arhitekture u Skoplju.

Prema njegovim riječima na ovoj divljoj deponiji odloženo je do sada sigurno 600 hiljada kubika otpada svake vrste, pa i medicinskog iz više opština.

“Opština, međutim, prikazuje brojku od 160 hiljada kubika, jer deponiju stalno pale i oslabađaju za odlaganje novog otpada. Dosta je bilo laganja, dosta je bilo ćutanja, ovo mora da prestane i mora da se gradi regionalna deponija za sjever” – kazao je Murić.

On smatra da poslije ovog skupa očekuje da će se resorno ministarstvo odazvati i  da će im zakazati hitan sastanak sa ministrom Vladimirom Martinovićem.

Murić kaže da je protest pokazao i potvrdio  “da možemo da riješimo ovaj katastrofalni problem zajedničkim zalaganjem kako vlade i lokalne uprave tako i nas građana”.  Najavljuje nova okupljanja sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Murić primjećuje i da su lokalne vlasti pred sami početak protesta angažovale mehanizaciju da raščisti divlje smetlište koliko je moguće, kako televizijske kamere ili objektivi fotoaparata ne bi zabilježili stvarno stanje.

“To stanje oni ne mogu sakriti. Sve to što oni odguraju buldožerima pašće u rijeku Ibar, koja je međunarodna, i problem se pravi još većim” – objašnjava Murić.

Dok se iz lokalne uprave nisu oglašavali, iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera napomenuli su da su jedinice lokalnih samouprava nadležne za upravljenje komunalinim otpadom na teritoriji opština, kao i u slučaju opštine Rožaje.

Oni su istakli da je nerealno očekivati da za par mjeseci riješe sve nagomilane probleme koje su naslijedili preuzimajući ovaj resor.

“U prilog našoj posvećenosti i naporima u rješavanju problema, kako sjevera tako i ostalih djelova Crne Gore, Ministratsvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u posljednje vrijeme intezivno radi na pripremi Studije izbora adekvatne lokacije regionalnog centra za upravljenje otpadom za sjeverni region, koji je po osnovu Državnog plana upravljanja otpadom predviđen u Opštini Bijelo Polje. Istim Planom je u Opštini Rožaje predviđena izgradnja transfer stanice sa sortirnicom otpada” – kazali su iz tog ministarstva, i dodali da Predlog novog zakona o upravljanju otpadom čeka skupštinsko izglasavanje.

Saopštili su i da su spremni na dijalog sa svim lokalnim samoupravama, sjevernim, centralnim i južnim, a sve u cilju konačnog rješavanja dugogodišnjih problema., kao i  da će  Agencija za zaštitu životne sredine odmah izaći na teren i “utvrditi tačno stanje i na osnovu toga sačiniti zapisnik i pokrenuti postupak utvrđivanja štete ili neposredne opasnosti po životnu sredinu”.

Na ulazu u Crnu Goru iz Srbije, na prelazu Dračenovac kod Rožaja, osim saobraćajnih gužvi zbog radova na putu, putnike dočekuje “idilična” slika dima sa više divljih deponija, od kojih je najgora i najveća ona u mjestu Mostine. Sa visine od par stotina metara tu se otpad iz čitavog grada izbacuje direktno niz litice u korito rijeke Ibar.

Odatle Ibar definitivno nije ista rijeka nego što je uzvodno, a mnogi i ne znaju da se samo desetak kilometara iznad, na izvorištu koje predstavlja ono što u Crnoj Gori zovemo “divlja ljepota”, voda može piti.

“Ovo je sasvim sigurno nešto zbog čega bi svaki građanin Rožaja morao da se postidi, naročito pred onima koji tuda po prvi put prolaze. A kako je nama koji tu živimo, to samo mi znamo” – rekao je Murić.

Ova deponija formirana je kao „privremena gradska deponija“, ali je tu ostala skoro 20 godina.

Opština Tutin je prije deset godina tužila opštinu Rožaje zbog toga što velike količine smeća rijekom Ibar završavaju u jezeru Ribariće u Republici Srbiji, za čišćenje kojeg ta opština iz susjedne države odvaja velika finansijska sredstva. Taj sudski spor do sada nema epilog.

Isti problem kao u Rožajama postoji, nažalost, na deponiji između Andrijevice i Plava, koja je smještena pored puta na obali rijeke Lim. Na deponiji u Gusinju, Plavu, Mojkovcu ili Bijelom Polju.

Ekološki aktivista i direktor NVO “Ozon”, Aleksandar Perović ocjenjuje da  neuređena gradska smetlišta na sjeveru Crne Gore predstavljaju veliki ekološki i ekonomski problem koji je sistemski i samim tim zahtijeva preuzimanje obaveza od strane Vlade, „koja je višedecenijskom pogrešnom politikom upravljanja otpadom prouzrokovala postojeće apokaliptično stanje“.

On je za Monitor rekao da je neefikasna primjena zakonskog okvira, podcjenjivanje problematike i omogućavanje bahatog, nehumanog odnosa lokalnih samouprava, dovela do toga da su danas ugroženi i javno zdravlje i ekonomija građana opština sjevernog regiona Crne Gore.

“Kada uzmemo u obzir ekosistemske štete po riječne bisere kakve su Ibar, u konkretnom slučaju, ali i Tara, Lim, i njihove pritoke, izvori pitke vode koji građanima ruralnih krajeva bukvalno znače život, moramo doći do zaključka da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi u koju su umreženi svi oni koji su u ranijem periodu pokrivali najodgovornija mjesta u procesu donošenja odluka“ – kaže Perović.

On objašnjava da su lokacije koje su određene za privremeno deponovanje komunalnog otpada, zbog neodgovornog ponašanja lokalnih samouprava, kao i miješanja sa drugim, pa i opasnim vrstama otpada, pretvorene u ekološke crne tačke, koje su velika  opasnost za javno zdravlje i životnu sredinu.

„Kada smo prije nekoliko godina mapirali divlje deponije po Crnoj Gori, najveći broj je bio registrovan na sjeveru i to na mjestima koja su trebala biti netaknuta priroda, pa samim tim stekli smo utisak da postoji prostor za ispitivanje koruptivno-kriminalnih elemenata“,  kaže Perović.

On smatra da „uz kvalitetan plan i odgovoran sistemski pristup, možemo početi sa unapređenjem stanja, ali svakako ne smijemo zaboraviti da svi koji su doveli do ove katastrofe moraju biti procesuirani, jer bez toga nema nade”.

Jedna od nacrnjih ekoloških tačaka, Mostine kod Rožaja, danonoćno gori, i opasno ugrožava stanovništvo desetak naselja u neposrednoj blizini, prije svega, a zatim i kompletnu prirodu. Građanski aktivisti iz ovog sjevernog grada konačno su se probudili poslije više godina i poručili da se neće povlačiti do rješenja problema.

                                                              Tufik SOFTIĆ

Komentari

INTERVJU

LINO VELJAK, FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU: Besramna je laž da se rezolucijom o Srebrenici  srpski narod proglašava genocidnim

Objavljeno prije

na

Objavio:

I bez crnogorskog amandmana Rezolucija je jasna: zločine su činili pojedinci i skupine, a ne narod. Vlastodršci u Beogradu i Banjaluci (i njihovi sluge u Podgorici) žele halabukom izjednačiti Miloševićev zločinački režim  s narodom. Svrha tog izjednačavanja je u dodatnoj homogenizaciji naroda i – što je još važnije – prikrivanju pljačke i korupcije koja je na djelu

 

 

MONITOR: Hrvatska je jedna od zemalja kosponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, veoma se oštro izražavao o zemljama iz regiona koje su poduprle  Rezoluciju. Kako se u hrvatskoj javnosti komentariše oštrina kojom zvanični Beograd, Banjaluka i dio političara u Crnoj Gori, kvalifikuju ovu odluku Hrvatske i još nekih država regiona?

VELJAK: Prije nego što odgovorim na ovo pitanje htio bih nešto reći. Predstavlja mi iznimnu čast što me još jednom redakcija Monitora zove da komentiram aktualna zbivanja u regiji. Pod vođstvom koliko časnog i hrabrog toliko i mudrog urednika Esada Kočana Monitor se u ovim decenijama afirmirao kao svjetionik nepotkupljivog novinarstva i kritičkog mišljenja (ne samo u Crnoj Gori nego i mnogo šire). Nedavno je netko od beogradskih moćnika optužio Monitor za antisrpstvo; istodobno neki drugosrbijanci tvrde da je Monitorova uređivačka politika pročetnička. To je indikator da je redakcija na pravom putu. Kad vam u Beogradu ili Banjaluci kažu da ste ustaša a u Zagrebu ili Mostaru vas optuže za četništvo (a to nije tek nekakva hipotetična mogućnost nego se dešavalo i još uvijek se događa) – to sasvim izvjesno znači da ste na pravom putu.

No, da se vratim na pitanje! Ne mogu komentirati javno mnijenje u Hrvatskoj, nego ću se ograničiti na jednu procjenu motiva osude Rezolucije kakva se oblikuje u „srpskom svetu“. Besramna je laž da se tom rezolucijom srpski narod proglašava genocidnim. I bez crnogorskog amandmana Rezolucija je jasna: zločine su činili pojedinci i skupine, a ne narod. Vlastodršci u Beogradu i Banjaluci (i njihovi sluge u Podgorici) žele halabukom izjednačiti Miloševićev zločinački režim koji je organizirao i provodio etničko čišćenje (koje je kulminiralo sudski ustanovljenim genocidom u Srebrenici) s narodom. Svrha tog izjednačavanja je  u dodatnoj homogenizaciji naroda i – što je još važnije – prikrivanju pljačke i korupcije koja je na djelu. Oni koji vjeruju glasnogovornicima „srpskog sveta“ i njihovim bezočnim konstrukcijama neće dovoditi u pitanje autoritet i legitimnost kriminalnih likova koji sebe izjednačuju s narodom.

MONITOR: Milorad Dodik je na dan glasanja o Rezoluciji u GS UN, zakazao sjednicu Vlade u Srebrenici ali je tražio i dozvolu da se položi cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima. Tome su prethodile nove prijetnje o osamostaljivanju RS. Kako da razumijemo neprekidno Dodikovo „miješanje karata“ u kojem ima i Srbije i Rusije i EU, a ponekad čak i SAD koje su ga stavile pod sankcije?

 VELJAK: To ponašanje može se objasniti isključivo Dodikovom kvislinškom ulogom, koja je motivirana jedino njegovim interesom da sačuva plodove pljačke nacionalnog bogatstva. Njegova nada se temelji na vjerovanju da će buduća Europska komisija biti blagonaklonija balkanskim diktatorima i da će američki predsjednički izbori rezultirati Trumpovim povratkom na vlast. Dotle mu ne preostaje ništa drugo nego da lavira, prijeti secesijom, licemjerno polaže cvijeće na grobove žrtava Karadžićevog režima koji on smatra patriotskim – i čeka pogodnija vremena.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

PORUKA SVIJETU REZOLUCIJE UN O GENOCIDU U SREBRENICI: Pamtiti, ne ponoviti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezolucija UN o genocidu u Srebrenici će, sasvim izvjesno,  biti izglasana. Izvjesno je da će za usvajanje glasati i Crna Gora. Tu se drama Crne Gore i njeno suočavanje sa srpskim svetom, ne završava. Vrijeme će brzo pokazati da li  Spajićev Pokret Evropa sad i Bečićeve Demokrate imaju volje i snage da se odupru velikosrpskim pritiscima i manipulacijama. Ili će sudbinu Crne Gore opet vezati za totalitarne i kriminogene vlasti u Beogradu i Banja Luci, kao što je to početkom 90-tih uradio jedinstveni DPS

 

Kada ovaj broj Monitora bude na kioscima, vjerovatno će se znati  ishod glasanja o Rezoluciji UN kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Pamtiti, ne ponoviti – tako se može sažeti poruka koju Rezolucija šalje svijetu. Međutim, male su šanse da će se u dogledno vrijeme išta promijeniti na bolje.  U srijedu je Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska (RS), izjavio svojoj Radio Televeviziji (RTRS) da je odlukom o Rezoluciji u Generalnoj skupštini UN „potpisan kraj Bosni i Hercegovini“ i najavio da će sa sjednice Vlade RS u Srebrenici Federaciji BiH biti predložen mirni razlaz. Dodik godinama najavljuje secesiju tog entiteta i razbijanje Bosne i Hercegovine (BH) pa je i najnovija manifestacija već viđeno. Istovremeno,  režimski mediji u RS-u i Srbiji su prepuni raznih komemoracija tokom ratova 90-tih i Drugog svjetskog rata u kojima se preuveličavaju nesporna srpska stradanja a nekad i potpuno izmišljaju. Uz to ide umanjivanje ili negiranja zločina počinjenih u ime velikosprstva. Regionalni mediji bilježe porast broja fizičkih napada i paljevina imovine Bošnjaka povratnika u opštinama istočne RS gdje su prije agresije 1992. godine  činili apsolutnu većinu i odakle su etnički očišćeni, a dio pobijen.

U srijedu  su i desničarske NVO u Podgorici održale slabo posjećeni protest ispred Vlade i državne Skupštine, koji je nastavljen u četvrtak u nadi da će možda vremenom dobiti reprizu litija pred pad režima Demokratske patrije socijalista (DPS) 2020. Iza neprijavljenih okupljanja stoji 11 prosrpskih i proruskih NVO-a. Iza nekih NVO-a stoje funkcioneri Demokratske narodne partije (DNP), čiji lider Milan Knežević se lično pojavio, Nove srpske demokratije (NSD) i još nekih manjih provučićevskih stranaka. Prva na listi NVO organizatora protesta pod sloganom „zaustavite izdaju“ je Srpski kulturni centar Patrijarh Varnava koji nosi ime po nekadašnjem patrijarhu SPC-a Varnavi Rosiću – otvorenom simpatizeru Adolfa Hitlera i nacističke partije. Varnava je jedini Pljevljak za kojim je lično Adolf Hitler izrazio saučešće po smrti 1937. Aktivista ove NVO je bio i sadašnji nacionalno ostrašćeni gradonačelnik Pljevalja Dario Vraneš. Vraneš, član NSD-a, je osim nacionalističke retorike postao poznat i po izlivima berspogovorne lojalnosti Srbiji i njenoj Prvoj Familiji. I neke druge NVO, manje ili više poznate imaju elemente klerofašizma pod maskom tobožnjeg pravoslavlja i borbe za srpstvo. Milutin Mirjačić, direktor Osnovne škole Bajo Pivljanin u Plužinama se obratio “predsjednicima Vlade i Republike jer državu ne priznaje”. Za njega je Crna Gora i dalje „republika u saveznoj državi“. Mirjačić je naglasio da on ne prihvata „ni individualnu krivicu“ za zločine jer „niko nije odgovarao za ubistva Srba” dodavši da će on i slični „možda biti primorani“ na „rušenja i blokade“. Nadležno ministarstvo prosvjete se ogradilo od njega i pozvalo na ispitivanje odgovornosti.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DANAS, SJUTRA

U ogledalu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezolucija UN o Srebrenici i reakcije na nju, samo su još jedno upozorenje da je krajnje  vrijeme da se suočimo i sa prošlošću i sa današnjicom. Sve dok naše političke klase budu negirale prošlost ili ćutale o ulozi Crne Gore u ratnim devedesetim,  dok budu selektivno pamtile i pokazivale prstom u tuđa dvorišta umjesto da se zagledaju u svoje,uzalud nam IBAR, evropske strategije i evropski zakoni. Nećemo mi nigdje

Predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić u stvari je, Evropejac. I nije to bilo nešto tipa kafkijanskog preobražaja, ono – „Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca.“ Ne, Mandić je Evropejac, kaže, oduvijek bio. Uputio je nevjernike da pogledaju program njegove Nove srpske demokratije, gdje leži navodni dokaz da je ta partija od samog osnivanja “istinski evropski orijentisana stranka”.  Ni tu nije kraj. Mandić i njegovi su, tvrdi predsjednik parlamenta,  u stvari preteča, jer su “Evropsku uniju zagovarali dok su neki govorili o posljednjem ostrvu komunizma na Balkanu”.

Šta reći.  Uzdah je recimo prigodan. Mandić to govori dok nas sa svojim partnerima iz srpskog sveta, gura od Evrope. Dok negira genocid u Srebrenici, potvrđen na Međunarodnom sudu u Hagu i poziva premijera Spajića da ne glasa za Rezoluciju UN o Srebrenici ovog četvrtka, jer je to “opasno” po Crnu Goru. Poštovanje sudskih presuda, suočavanje sa prošlošću i poštovanje žrtava, a Rezolucija je upravo to, ne bi trebalo biti opasno  za “istinski evropski orijentisane partije”. Baš suprotono.  Mandić nas ubjeđuje da je oduvijek evropski orijentisan dok srebreničke žrtve pokušava da prekrije jasenovačkim žrtvama,  dijeleći ne samo žive, nego i  mrtve na naše i njihove.  Dok to čini za partijski  i interes  Aleksandra Vučića, srpskog autokrate, najboljeg učenika Vojislava Šešelja, koji želi i Crnu Goru da usisa u svoj srpski svet,. U svijet krvi i tla.  Mandić je, pri tom, kako i sam primjećuje, malo umjereniji od svog kolege Milana Kneževića. Blago Evropi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo