Povežite se sa nama

MONITORING

SEKSUALNO NASILJE NAD DJECOM: Niske kazne za počinioce, neefikasna zaštita žrtava

Objavljeno prije

na

Tokom posljednjih pet godina u Crnoj Gori registrovano je 37 djece, žrtava seksualnog zlostavljanja. Brojne nevladine organizacije ističu da je poražavajuće da  ima slučajeva da okrivljeni prođu sa kaznama od četiri mjeseca do godine zatvora, ali i novčano

 

U posljednjih pet godina Centri za socijalni rad registrovali su 37 djece, koja su bila žrtve seksualnog zlostavljanja:  2014 – devet slučajeva, 2015 – četiri, 2016 – sedam, 2017 – devet, i prošle godine osam. U odgovorima, koje smo dobili od Ministarstva rada i socijalnog staranja, navodi se da su počinioci ,,osobe iz svih socio-ekonomskih klasa, razne životne dobi. Obično su to  starije osobe van porodice, srodnici, komšije, nastavnici, strani državljani, srodnici u prvoj pravoj liniji srodstva-otac, očuh….”.

Međunarodna istraživanja, koja obuhvataju i Balkan, pokazuju da seksualno  nasilje trpi između 12 i 15 odsto djevojčica i osam do deset odsto dječaka. Iz UNICEF-a upozoravaju da se rasvijetli tek svaki deseti slučaj seksualnog zlostavljanja djece.

Za krivično djelo obljuba nad djetetom predviđena je kazna od tri do 12 godina. Brojne nevladine organizacije ističu da je poražavajuće da maksimalna kazna za pedofiliju od 12 godina zatvora dosad nije izrečena u Crnoj Gori, te da ima slučajeva da okrivljeni prođu sa kaznama od četiri mjeseca do godine zatvora, ali i novčano.

Na sjeveru Crne Gore je sredinom prošle  godine 46-godišnjak silovao  desetogodišnjakinju. On je potom pustio djevojčicu da se vrati roditeljima uz prijetnju da će je, ukoliko im se bude požalila, ubiti – navodi se u presudi Osnovnog suda u Rožajama, koji je predofila osudio na godinu dana zatvora.

Prema podacima koje je Monitor dobio iz ministarstva 11 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, u posljednjih pet godina, je dobilo sudski epilog: ,,Međutim, u više navrata nakon sprovedenog postupka, prijave seksualnog nasilja nijesu potvrđene”, navode iz ministarstva na čijem je čelu Kemal Purišić.

Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici, kazala nam je da su pred ovim sudom u posljednjih pet godina pravosnažno okončana tri postupka zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom. Osuđeni su dobili kazne zatvora od sedam godina, četiri i po godine i jednu godinu.

U Višem sudu u Bijelom Polju u posljednjih pet godina procesuirano je sedam osoba zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom, od toga je protiv tri osobe  donijeta osuđujuća presuda (kazne zatvora od osam, pet, četiri  i po godine), protiv tri osobe  je donesena oslobađajuća presuda, a protiv jedne  predmet još  nije riješen,  kazao je za Monitor Radoslav Konatar, zamjenik predsjednika u ovog suda.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva nam nijesu precizno odgovorili na pitanje, već su nas uputili na njihove izvještaje o radu, objavljene na sajtu ove institucije. Posljednji je iz 2017. U njemu se navodi da je smanjen broj prijavljenih osoba  zbog krivičnog djela protiv polne slobode za 3,84 odsto: ,,obljuba sa djetetom 1 lice (u 2016. godini protiv 1 lica, u 2015.godini 1 lice, a u 2014. godini 3 lica), zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje 7 lica (u 2016. godini 12 lica, u 2015. godini 8 lica, a u 2014. godini 8 lica…”.

Pravosudni anali bilježe da je posljednja smrtna kazna u Crnoj Gori izvršena nad D. R. On je u januaru 1982. silovao i ubio četvorogodišnju djevojčicu, a potom njeno tijelo spalio u podrumu zgrade.

Udruženje Roditelji, sa još nekoliko NVO, godinama upozorava na minimalne kazne za počinioce seksualnog nasilja nad djecom. Kristina Mihailović, izvršna direktorica ovog udruženja, za Monitor kaže da su postigli dogovor sa Ministarstvom pravde, Vrhovnim sudom, Državnim tužilaštvom što treba raditi, da bi se djeca bolje zaštitila od ovih djela.

,,Kako nas je informisalo Ministarstvo pravde, izmjene Krivičnog zakona su planirane za 2020, a na osnovu podataka koji se vode u registar kaznene evidencije za sva krivična djela, uspostavljena je posebna elektronska evidencija lica osuđenih za krivična djela protiv polne slobode djece i  maloljetnih lica”, navodi Mihailović i dodaje da je najavljeno da će u toku ove godine za sudije i tužioce organizovati obuka na temu Lanzarot konvencija, kako bi se i na taj način obezbijedio senzibilisani pristup ovim djelima.

Lanzarot konvencija  o zaštiti od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope iz 2009. godine, čija je Crna Gora potpisnica, obavezuje Crnu Gori na pooštravanje kaznene politike.

,,Nema pouzdanih podataka i relevantnih istraživanja ni o jednom segmentu koji se odnosi na problematiku seksualnog zlostavljanja djece: rasprostranjenost, prevencija, zaštita, procesuiranje”, kaže Mirjana Vuksanović iz SOS Nikšić. Samo u poslednjih godinu dana ovoj organizaciji je prijavljeno pet slučajeva seksualnog zlostavljanja djece – četiri slučaja su bila djeca ženskog pola, a u jednom muškog”.

,,Prijave se nerijetko odbacuju zbog nedostatka dokaza. Zato je veoma važno da sudije u rijetkim slučajevima koji za ishod imaju osuđujuću presudu izriču kazne koje nijesu zakonski minimum kao što je to sada najčešće slučaj. Veće kazne bi mogle da pošalju snažnu poruku i seksualno zlostavljanoj djeci i zlostavljačima”, ističe Vuksanović.

Kristina Mihailović pojašnava: .,,Imali smo nekoliko situacija kada su nas roditelji kontaktirali, jer su njihova djeca bila suočena sa takvim djelima. Bili su razočarani kada su shvatili ne samo koliko su male kazne koje mogu da dobiju počinioci ili koje su već dobijali oni koji su osuđeni, nego i zbog toga što njihova djeca nijesu imala kome da se obrate za pomoć i podršku nakon svega”.

U SOS Nikšić ističu kao problem to što nema specijalizovanog osoblja u institucijama specijalizovanim za rad sa djecom koja su preživjela seksualno nasilje, a koje bi sa djecom radilo na prevazilaženju traume. ,,Ozbiljnost situacije najbolje ilustruje podatak da u Crnoj Gori nemamo vještake koji će za potrebe sudskog postupka dati mišljenje o sumnji na seksualno zlostavljanje djece, već se traži mišljenje eksperata iz regiona. Iskustvo SOS telefona Nikšić je da troškove vještačenja koji iznose nekoliko hiljada eura snosi roditelj/majka koji je prijavio sumnju na seksualno nasilje nad djetetom”, navodi Vuksanović.

I Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković za Monitor kaže da su u ,,određenim slučajevima zapazili da postoje poteškoće u radu državnih organa u nastojanju da pruže djeci efikasnu i blagovremenu zaštitu i pomoć”.

Ombudsman je u svom izvještaju još 2011. preporučio da je neophodno  sačiniti bazu podataka o žrtvama i počiniocima seksualnog iskorišćavanja djece. ,,Nažalost i pored preduzimanja određenih radnji i mjera, još uvijek nisu zapažene značajnije sistemski organizovane akcije od strane nadležnih, usmjerene na stvaranje uslova za adekvatnu prevenciju, pravovremenu reakciju i neophodnu reintegraciju i resocijalizaciju žrtve i njene porodice”, kaže Baković.

On navodi da i pored određenih pomaka, kao što su formiranja stručnih službi, reforme socijalne i dječje zaštite, te obukama sudija, Crna Gora još ne ispunjava preporučene standarde u ovoj oblasti – posebno imajući u vidu obaveze koje smo prihvatili Konvencijom SE o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja (Lanzarot konvencija), kao i standarda koji nameće UN Konvencija o pravima djeteta.

Baković ističe da iako je zakonodavstvo harmonizovano sa međunarodnim standardima, postoji neophodnost određivanja državnog organa za prikupljanje i čuvanje podataka o identitetu i genetskom profilu lica osuđenih za krivična djela seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja djece i neophodnost pooštravanja kaznene politike.

,,Smatramo veoma važnim obezbjeđivanje jednakog kvaliteta zaštite sve djece u Crnoj Gori, kao i dostupnost različitih servisa, od psihološko-socijalne podrške i zaštite do edukacije – na isti način i za svu djecu, bez izuzetka da li ona žive u Mojkovcu, Pljevljima ili Podgorici i dr.”, zaključuje Baković.

 

TABU TEMA: Incest

 

,,Od svih krivičnih djela, seksualno zlostavljanje  se najmanje prijavljuje, teško ga je prepoznati i teško se otkriva”, kaže za Monitor Aida Petrović, izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija.

U posljednjih 15 godina pomoć ove organizacije zatražile su 32 osobe. Petrović navodi da su zabilježili osam slučajeva rođenja beba iz incestnih ,,veza”:  oca i kćerke u pet slučajeva, strica i bratanične u jednom slučaju i brata i sestre u dva slučaja.

,,Djevojka koje su rodile bebe iz incesta bile su  uzrasta od 16. do 24. godine. Skrivale su trudnoću i ni sa kim nisu imale  hrabrosti da o tome razgovaraju. Ćutale su o  silovanju koje im se desilo od najbližih srodnike. Bebe su date na usvajanje u inostranstvo”, priča Petrović.

Najnoviji slučaj incesta iz koga se rodila beba, desio se  sredinom 2018. a otkrio ga je brat djevojke koja je žrtva incesta. Dijete je zbrinuto, a djevojka-žrtva incesta ponovo vraćena pod okrilje doma kod oca incestnika.

Petrović navodi i slučaj kada je 16-godišnja djevojčica ubila oca zbog dugogodišnjeg silovanja nje i starije sestre. U Crnoj Gori nema  baze podataka ili istraživanja  povodom ove vrste nasilja, ističe Petrović.

 

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati
40 Comments

40 Comments

 1. interior design diy

  April 28, 2019 at 10:59

  certainly like your website but you have to test the spelling on quite a few of your posts.
  A number of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to
  tell the reality nevertheless I will definitely come back again. http://bowlingcoach.co.uk/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.interior.my%2F&

 2. aisha Dresses collection

  April 28, 2019 at 20:20

  bridal mehndi dresses, pakistani bridal dresses online,
  pakistani bridal dresses with prices, mohsin sons,
  online pakistani bridal lehenga sale, nomi ansari
  bridal, zainab chottani bridal, fahad hussayn couture, islamabad boutique,
  designer boutiques in islamabad, fashion ka ghar islamabad, boutique
  dresses in islamabad, bridal dresses in islamabad, dress designers in islamabad, mohsin and sons rawalpindi, list of boutiques in islamabad, bridal shops in rawalpindi, kamran market saddar
  rawalpindi dresses, aisha imran party dresses, aisha dresses collection, exclusive com
  pk, star plus shop in rawalpindi, mehndi dresses in islamabad, top fashion designers in islamabad https://www.bridalstore.pk

 3. BandarQ Online Terpercaya

  Maj 1, 2019 at 04:29

  On-line gaming has turned into one of the most crucial new cultural phenomena in Asia, and we think that PC-based on-line games
  will get an immense market here in North America as
  well. Group video is natively supported in the app, so you will have
  the ability to see all your family and friends as you chat.
  Qin Yun followed a massive group of people in the Inscription Palace. http://untungbesar.strikingly.com

 4. WarisQQ

  Maj 1, 2019 at 04:50

  Maybe the biggest shortcoming of QQ International is that there is not any integration with your FB account.
  QQ International is a worldwide instant messenger support.
  According to the report QQ music has over 800 million users and
  over 10 million subscribers. http://feiniao.co/space-uid-280046.html

 5. PendekarQQ

  Maj 1, 2019 at 05:31

  This is a string of steps to which we'll direct you on how to create a QQ account to
  play Monster Hunter Online. The international model of QQ provides several features
  that may be especially helpful. According to the report QQ
  music has over 800 million users and over 10 million subscribers. http://tapas-mixtas.ch/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=778760

 6. Https://Www.Kaskus.Co.Id/

  Maj 1, 2019 at 12:41

  Do уou mind if I quote a couple of yor posts as long
  as I provide credit and sources back to youг wеbpage?
  My blog is in the exact samе aгеa of intеrest as yоurs and my visitors would
  genuinely benefit from some of the information you proviɗe
  here. Plezse let me know if this alright with you. Many thanks! https://www.kaskus.co.id/redirect?url=https://zipzip.co.id/

 7. wuji3yl.com

  Maj 1, 2019 at 14:03

  Ƭhiss is a topic which is cose to my heart… Τhank you!
  Exactly wheгe aгre youjr contact details thoᥙgһ? http://wuji3yl.com/comment/html/?368150.html

 8. infonya disini

  Maj 1, 2019 at 14:40

  Woah! I'm гeally digging tһe template/theme
  of this blog. It's simple, yet effective. A lot of times it's very hazrd to
  get that “perfect balance” between usability
  and appearance. І mսst saay that you've done a superb job with this.

  Additionally, thhe blo loadѕ very quick for me on Firefox.
  Excellent Blog! http://www.keepthewaterout.com/comment/html/?30155.html

 9. info lengkap

  Maj 1, 2019 at 19:12

  Thank yyoս a bunch for sharing tһis wjth all people you actually realize what
  you aге speaking aƄout! Bookmarкed. Kindly also consult with mү
  web site =). Ꮤe may have a link alternate contract among ᥙs http://www.yjzszh.com/comment/html/?25990.html

 10. www.decangfarm.com

  Maj 1, 2019 at 20:27

  Nice poѕt. I leɑrn somjething totaⅼly new and
  challenging on websites I stumbleupon on a daily basis.

  It will alwɑys be helpful to reasd content from other writers and use a littⅼe something from other sites. http://www.decangfarm.com/comment/html/?955.html

 11. T Shirts Mockup

  Maj 4, 2019 at 22:25

  Hey! Quick question that's completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my
  iphone4. I'm trying to find a template or plugin that might be
  able to fix this issue. If you have any suggestions, please share.
  Thank you!

 12. Bandarkiu Online

  Maj 9, 2019 at 12:57

  There are a few others that want a wristwatch that is made in the most
  recent trends and with the most recent features to set them
  apart in their group of friends. The ladies supplied by the business are extremely fairly and you'll be able to
  take full benefit of this chance by booking their services even before you pay a trip to the place.

  You can also make group chats to chat with various friends together. http://Cmrt.Egerton.Ac.ke/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1710798

 13. doyanqq

  Maj 10, 2019 at 06:32

  In the event the numbers on every rolling cube
  should be considered, it's miles pretty apparent there are almost around thirty possible combinations which may be made.
  A domino is a wide variety of games played with the aid of rectangular shaped Domino tiles.
  It's much better than old sauce. https://Bandarqonline.pw

 14. Malinda

  Maj 10, 2019 at 16:55

  On-line gaming has turned into one of the most crucial new cultural phenomena in Asia, and we think that PC-based on-line games will get an immense market here in North America as well.
  Ten decades past, Ming raised some start-up funding from his loved ones
  and opted to begin his own firm. Qin Yun followed a massive group of people in the Inscription Palace. http://Vhost12299.Cpsite.ru/22673-the-on-line-of-credit-poker-rigged-deliberate-telling-evenly-si

 15. poker online terpercaya

  Maj 12, 2019 at 19:35

  When I originaloy commeented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment iѕ aɗdeԁ I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you ccan remove ⲣeople from that service?
  Cheeгs! http://atalacademy.com/master-agen-domino-qq-online-terbesar-2019-2/

 16. susu kambing etawa

  Maj 12, 2019 at 19:54

  I am regular viѕitor, how are you everybody? Thiis piece of writing posted at thuis website is
  in faxt good. http://www.gghyhg.com/comment/html/?325902.html

 17. info Lebih Lengkap

  Maj 12, 2019 at 19:54

  Hellҝo there, You have done an incredible job. I will definitely
  digg it annd personally suggest to my friends.
  I am confident they'll be benefited from this website. http://www.syyzr.com/comment/html/?90204.html

 18. bandarqq

  Maj 12, 2019 at 23:57

  Hi, after reading this amazing article i am аs well deⅼoighted to share my experiеnce here witһ colleagues. http://ponpokokun.com/doku.php?id=poke_qq_paling_di_pe_caya_yang_simpel_menang

 19. info lebih lengkap

  Maj 13, 2019 at 00:04

  I dⲟ trust all of the ideas you have introdսced on your post.
  They aree very convincing аnd can definitelpy work. Still, the posts are very short for Ƅeginners.
  Couⅼd you please lengthen them a little from next time?
  Thank you foг thhe p᧐st. http://www.orangetune.com/comment/html/?57497.html

 20. kunjungi website

  Maj 13, 2019 at 00:15

  Aw, this was an іncredibly nice ρost. Taking the
  time and actual effort to crdeate a very good article… but wһat
  can I say… I hesitate a whole lot and never mabɑge too get anythіng done. http://www.siirtorganik.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=804374

 21. baca disini

  Maj 13, 2019 at 00:48

  Fantastic site. Lots of սseeful info here.
  I aаm ѕending it to some buddies ans addіtionally sharing in delici᧐us.
  And οf coursе, thɑnks on youг effort! http://readingbible.org/board_xxpp62/511341

 22. poker online terpercaya terbaik

  Maj 13, 2019 at 01:34

  Hі, i read your blog from time to tiјe and i оwn a similar
  one and i was just curious if you ցet a lot of spam feedback?

  If soo how do ʏou stop it, any plugin or anything үou can recommend?
  I get so much lately it's driving me crazy so any assistance
  is very much apρreciated. http://enzandenki.com/poker-online-uang-asli-4/

 23. baca infonya disini

  Maj 13, 2019 at 01:49

  Hellpo colleagues, how is everything, аnd what you want to say on the topic оf this article, in mmy view іts actuallү remarҝable designed for me. http://israengineering.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1166872

 24. situs Pokerqq

  Maj 13, 2019 at 01:50

  Appreciation tto my fathеr who stated to me
  regarding this blog, this webpage is genuinely amazing. http://colin.candelaria@wbyl37.com/comment/html/?180455.html

 25. Lihat disini

  Maj 13, 2019 at 03:03

  Supегb bⅼog! Do yyou have аny suggestons for aspiring
  writers? I'm hoping to start my own website soon but I'm a little lost oon everything.
  Would you propose starting with a free platform
  like WordPress or go for a paid option? There are so many options
  out there hat I'm togally confused .. Any ideas?
  Thanks! http://cafe.dokseosil.co.kr/community/6287

 26. harga mobil crane pju

  Maj 13, 2019 at 04:54

  Ꮃhen I initiаlly commented I clicked the “Notify me when new comments are added” chexkbox and now
  each time a comment is added I get three emails with the ѕame comment.
  Is there any way you can remove people from that servіce?
  Thanks a lot! http://www.santotoro.com/comment/html/?5722.html

 27. judi online

  Maj 13, 2019 at 05:15

  Ꭰoes youг site have a contact page? I'm having a tough time locating
  it but, I'd like to send you an email. I've got somee creativе ideas for your bⅼoɡ
  you might be interested іn hearing. Either way, great blog andd
  I look forward tto seeing it expand ⲟver
  time. http://www.xjztsy.com/comment/html/?21652.html

 28. nonton movie gratis

  Maj 13, 2019 at 05:50

  Hі, after reading this remarkable article i am also
  glaԁ to share my experience here with colleagueѕ. http://paulpure.com/comment/html/?54819.html

 29. nonton movie gratis

  Maj 14, 2019 at 03:32

  Article wгіting is also a fun, iif you know afterward
  you can write otherwise it is complex to write. http://mb.Tengfeiliren.com/comment/html/?29023.html

 30. sewa mobil crane jakarta

  Maj 14, 2019 at 05:36

  Ԍreɑt infоrmation. Luckiy me I ran ɑcross your site by accident (stumbleupon).
  I've book marked it for later! http://gghyhg.com/comment/html/?327115.html

 31. rental mobil jogja

  Maj 16, 2019 at 03:31

  What і don't understood is in reality how you'rе not actually mᥙch more welⅼ-fɑvoreԀ thаn you may be
  rіght now. Уou're so intelligent. You realize
  therefore considerably in relation to thіs subject, maxe me for my part consider it from a
  lot of varied angleѕ. Itѕ like men and women arе not interested until it is one thing to do witһ Woman gaga!
  Your own stuffs nice. All the time handle it up! http://www.statsindia.guru/rental-mobil-jogja-online-terjamin-dan-juga-terpercaya/

 32. prints dubai

  Maj 17, 2019 at 15:00

  Just give mee a ten dollar pedometer from Okay Mart and a free health
  aapp similar to My Health Pall or Endomondo. http://www.import-your-parasite-url-here.com

 33. Augusta

  Maj 17, 2019 at 15:07

  A photo volaic panel enables you to use mobile units, laptops, and GPS trackers and
  maintain connectivity. http://bb02.cimafoundation.org:8080/mediawiki/index.php/User:BobbieChase5

 34. http://www.saeromtop.com/

  Maj 17, 2019 at 18:25

  I ϳust like the helpful information yоu ѕupplү
  in your articles. I will bookmark yߋur blog and
  check once mⲟrе right heere reguⅼarlʏ.
  I am relativеlү sure I'll be told а lⲟt of new ѕtuvf proper here!
  Best of luck for the following! http://www.saeromtop.com/?document_srl=3594621

 35. digital agency Jakarta

  Maj 17, 2019 at 18:41

  Stunnіng story there. Whhat occurred after? Take
  care! http://www.it10001.com/comment/html/?1148344.html

 36. digital agency indonesia

  Maj 17, 2019 at 18:59

  Ꮋello my family member! I want tߋ say that this post iѕ awesome, nice written and come ᴡitgh
  approхimately aⅼl vital infos. I'd liқe to look extra posts
  liҝe this . http://www.jesusandmarypatna.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3472472

 37. harga atap seng spandek paling murah

  Maj 17, 2019 at 20:48

  Hey there tһis is somewhat of off tоpic but I was wanting to know if blogs
  use WYSIWYG editors оr if yoᥙ have to manually ⅽode with ᎻTML.
  I'm starting a bⅼog soon but have no coding experіence so I wanted to get advice from someone wuth
  experience. Any help would be enormously aрpгeciateɗ! http://www.ht9998.com/comment/html/?59639.html

 38. Http://Www.Longzhulipin.Com/

  Maj 18, 2019 at 00:11

  Helⅼo There. I found your blog ᥙsing msn. This is a very well ᴡritten article.

  I wiⅼl make sure to b᧐okmark it and retyurn to гead morе of your usdfuⅼ informatiοn. Thankѕ for the post.
  I wiⅼⅼ definitely comeback. http://www.longzhulipin.com/comment/html/?18261.html

 39. cutting Laser purwokerto Termurah

  Maj 18, 2019 at 18:48

  Hi, і think that i saѡ you visited my bloɡ thus i came tto “retսrn tthе favor”.I'm attempting tо find
  things to improve mmy sitе!I supрose its ok to use sߋme of ypur іdеas!! http://backlinksseo.in/jasa-pengerjaan-harga-huruf-timbul-jakarta-bahan-akrilik/

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Izdvojeno

DOGOVORENO POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE: Ni za tri obroka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogi su spremni da tvrde kako je glavni krivac za vladinu brzopoteznu odluku da poveća minimalnu zaradu pokret Odupri se. Odnosno, strah vlasti od aktuelnih protesta protiv korupcije, lopovluka i laži

 

Neki su se obradovali. Unija poslodavaca (UPCG) i dva reprezentativna sidnikata (USSCG i SSCG) prihvatili su predlog Vlade da se minimalna zarada od jula poveća sa 193 na 222 eura. Istovremeno, za dva procentna poena biće smanjeni doprinosi za zdravstveno osiguranje koji su se u državni budžet uplaćivali sa računa poslodavaca (sa 4,3 na 2,3 odsto bruto zarada).

Nije mala stvar kada saznate da ćete za dva ili tri mjeseca biti u prilici da kući donesete platu uvećanu za nekih 15 odsto. Makar ta zarada još  bila znatno manja (za 48 eura) od mjesečnog minimuma koji je, prema zvaničnoj računici Monstata, prosječnoj četvoročlanoj porodici neophodan da bi se prehranila. U tih 270 eura mjesečne „minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića“ nijesu uračunati troškovi stanovanja, telefonski računi ili gorivo za automobil. Uključimo li i njih, onda se crnogorski minimum minimuma penje na  645 eura.  Za mnoge nedostižnih.

Ipak, zadovoljstvo zbog povećanja minimalne zarade trebalo bi pomnožiti  sa nekih 17,5 hiljada. Toliko je žena i muškaraca koji su, prema prošlogodišnjim podacima Poreske uprave, zvanično primali minimalnu zaradu od 193 eura. Nema podataka o broju zaposlenih koji primaju platu u rasponu od 193 do 222 eura i koji će, nakon najavljenog povećanja, biti u plusu. Zato se zna da neto platu manju od 250 eura prima još približno 60 hiljada zaposlenih. Uglavnom u privatnim preduzećima. Među njima je, ipak, i 4,5 hiljada zaposlenih u javnom sektoru: državna i opštinska administracija, komunalna preduzeća…

 

PROČITAJTE VIŠE U ŠTAMPANOM IZDANJU MONITORA OD 24. MAJA

Komentari

nastavi čitati

MONITORING

SAOBRAĆAJ I BEZBJEDNOST: Vlast važnija od života  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Još se čeka popravka pukotina na pisti aerodroma u Tivtu koja je duže od godinu dana rizik za bezbjednost putnika. Za četiri decenije nije izvršena nijedna značajnija rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, iako je prema brojnim svjedočenjima to bilo neophodno. Poseban rizik su putevi, koji se krpe tek koliko se mora. Para  nedostaje, ali i strateških ulaganja  i političke odgovornosti

 

URA je nedavno, pozivajući se na dokument Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), obznanila da je ugrožena bezbjednost putnika na Aerodromu Tivat. Iz te su partije javnosti prezentovali podatke iz dokumenta ACV koji je sačinjen nakon prošlogodišnje inspekcije tivatskog aerodroma. Uočene su pukotine na pisti i naređeno je upravi da, u roku od 10 dana, otkloni nepravilnosti koje mogu ,,negativno da utiču na operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova”. Uprava aerodroma nije ispoštovala naredbu, pa su iz Agencije, kako navode, ,,u više navrata izrečene novčane kazne operatoru aerodroma”.

Direktor tivatskog Aerodroma Radovan Marić kazao je da se nepravilnosti mogu otkloniti za 10 noći, ali da čekaju potrebnu dokumentaciju od Ministarstva održivog razvoja i turizma. Što se do sada čekalo nije objašnjavao. A  izvršni direktor Aerodroma CG Danilo Orlandić, umjesto da utvrdi odgovornost za propust, najavio je tužbu protiv čelnika partije koja je javnosti otkrila činjenice koje se tiču svih koji putuju preko ovog aerodroma.

Tako se priča o bezbjednosti odmah prebacila na politički teren. I svak ko objavi činjenice, koje su u ovom slučaju utvrdile nadležne institucije, radi protiv interesa aerodroma, predstojeće turističke sezone i u krajnjem države. Koju u aerodromima oličavaju Socijaldemokrate. Ocjenu kako SD rukovodi ovim državnim preduzećem, dao je ministar saobraćaja Osman Nurković, iz koalicione Bošnjačke stranke, kazavši da su aerodromi zastiđe.

Nurković je najavio da će tokom ovog mjeseca biti usvojen koncesioni akt za aerodrome Podgorica i Tivat, te da se za njih interesuju poznate kompanije sa svih meridijana.

I dok se za bezbjednosne i druge probleme aerodroma očekuje rješenje u prepuštanju istih strancima, za željenicu nema rješenja.

Za četiri decenije od otvaranja nije izvršena nijedna značajnija rekonstrukcija pruge Beograd-Bar. Generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj Milan Banković, izjavio je početkom godine, da je ova pruga u početnoj fazi remonta. Te da ukoliko prugu Bar-Beograd želimo da vratimo u projektovano stanje, u narednih sedam do deset godina potrebna su ulaganja između deset i 15 miliona eura na godišnjem nivou, kazao je Banković. Po toj računici za deceniju imaćemo stanje kao 1976. – bezbjednu prugu kojom putovanje od Bara do Beograda prosječno traje osam, a ne sadašnjih 12 i više sati.

Dovoljna opomena nije bila ni željeznička nesreća 2006. godine u kojoj je na Bioču poginulo 47 osoba. Koliko se stanje u željeznici od tada popravilo svjedočili su zaposleni u ovom preduzeću koji su u međuvremenu dobili status zviždača.

Početkom prošle godine inženjer Milisav Dragojević podnio je neopozivu ostavku na mjesto šefa jedinice za vuču vozova Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), zbog, kako je objasnio, opstrukcija na poslu. Dragojević je u više navrata kritikovao rukovodstvo ŽPCG, ukazujući na propuste i posljedice koje bi zbog toga mogle nastati u željezničkom saobraćaju. ,,Nažalost, na rukovodećim mjestima u posljednje vrijeme se postavljaju ljudi po nekim drugim kriterijumima, a ne po stručnom znanju. Da bi željeznica krenula uzlaznom putanjom, odgovorne poslove moraju raditi isključivo stručni ljudi”, izjavio je Dragojević.

I drugi zviždač iz željeznice Dragomir Minić, ranije je poručio da ga je  željeznička nesreća na Bioču u kojoj je poginulo 47 lica,  povrijeđeno više od 200 ljudi, inače uzrokovana kvarom elektromotorne garniture, a za koju je šest godina robijao samo mašinovođa Slobodan Drobnjak, a ostalih 11 lica oslobođeno optužbi, natjerala da progovori. ,,Ali cijelo vrijeme, od kada sam na ovom mjestu kontrolora, meni je nesreća Bioče u glavi. Ja to radim po tom principu da se ne bi nešto slično desilo u našem društvu. A što se tiče menadžmenta Željezničkog prevoza, njih ne interesuju apsolutno vozovi, ni stanje ni bezbjednost saobraćaja. Njih interesuje materijalna korist”, kazao je Minić.

Nadležni, s druge strane, kažu da su ove tvrdnje samo uzbunjivanje javnosti, te da se svake godine ulažu milioni u željeznicu i da je stanje iz godine u godinu bolje. A evo kako: lokomotiva međunarodnog voza u oktobru prošle godine je prilikom izlaska iz stanice Podgorica iskliznula iz šina, a putnici su sa dva sata zakašnjenja nastavili put za Beograd;  u oktobru je javnost vidjela slike da su neki pragovi na ovoj pruzi oštećeni u požaru; 1. novembra prošle godine, voz sa preko 200 putnika, kasnio je pri dolasku u Podgoricu preko sedam sati. Nadležni su u svakom od ovih slučajeva saopštili da oni rade dan i noć na tome da željeznica bude što bolja, što efikasnija i što sigurnija.

Putnike brine samo sigurnost, a za kašnjenje neki imaju razumjevanja: ,,Mi smo zadovoljni ako ga ima. Ako kasni pola sata – sat mi smo i opet zadovoljni”. Iako je 19. godina 21. stoljeća.

Ipak, najveći bezbjednosni izazov su drumovi. Statistika kaže da je Crna  Gora među zemljama sa najvećim brojem žrtava u saobraćaju. Kada se uporedi broj poginulih na 100.000 stanovnika, najgora godina bila je 2007, kada je na 100.000 stanovnika bilo 18 poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Statistika pokazuje da je u Crnoj Gori broj poginulih u 2016. godini u saobraćaju na 100.000 stanovnika bio 10, Srbiji devet, Hrvatskoj sedam, Sloveniji šest, Bugarskoj 10, Holandiji i Njemačkoj četiri, a Švedskoj i Velikoj Britaniji tri.

Tokom 2017. godine evidentirano je 5.678 saobraćajnih nezgoda na crnogorskim putevima, u kojima su poginule 63 osobe. Tokom prošle u saobraćajnim nezgodama poginulo je 48 osoba, 421 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a 2.142 lakše, podaci su MUP-a. U procentima, tokom 2018. godine smanjen je broj smrtno stradalih lica za 23,8 odsto, broj teže povrijeđenih lica je smanjen za 9,5 odsto, a broj lakše povrijeđenih lica za oko dva odsto u odnosu na godinu ranije.

U godišnjim izvještajima o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori, MUP-a, ponavlja se da je uzrok najvećeg broja nezgoda ljudski faktor. Međutim, nisu zanemarljivi ni vremenski uslovi i stanje putne infrastrukture: ,,Ovdje se prvenstveno misli na kritične dionice, odnosno stanje kolovoza i kvalitet asfaltnog zastora, razna oštećenja i udarne rupe, odrone, održavanje puta, naročito u zimskim uslovima, kao i stanje opreme puta, horizontalne i vertikalne signalizacije”, navodi se u jednom od izvještaja.

Stručnjaci upozoravaju da određene saobraćajnice u Crnoj Gori zaslužuju analizu i korekciju, te da nedostaje signalizacija u smislu neodgovarajućeg i nepravovremenog obavještavanja vozača o karakteristikama i stanju saobraćajnice na koju nailaze. Koliko se ulaže u bezbjednost govori i činjenica da ni nakon pet godina, od najave, na 72 crne tačke na putevima u Crnoj Gori, još uvijek nijesu postavljeni pametni fiksni radari na cestama, koji bi doprinijeli bezbjednosti u saobraćaju. Iz Savjeta za građansku kontrolu policije su nedavno kritikovali čelnike policije i MUP-a, obrazlažući da nije dobro što se ulaganje u dobra od opšteg interesa godinama odlaže.

U nedostatku pametnih radara, crnogorske ceste su u novembru prošle godine, uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, obišli ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Veselin Veljović. Obećaše – da će prekršioci saobraćajnih propisa biti energično sankcionisani, da u kontrolama saobraćaja neće biti nedodirljivih i izuzetih, te da je država odlučna da stane na kraj onima koji divljaju na crnogorskim putevima.

Sem obećanja, za veća ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu para nema. Sve je pojeo autoput – povećao je javni dug, zbog autoputa su podignuti porezi, zamrznute plate u javnom sektoru, ukinute naknade za majke… A jedna od mantri Vlade, pored ekonomskog procvata sjevera, u korist gradnje autoputa bila je i poboljšanje sigurnosti na putevima.

Dvije studije izvodljivosti, urađene 2006. i 2012. francuske firme Luj Berže i američke URS, zaključile su da ne bi bilo dovoljno saobraćaja da bi se opravdala koncesija za autoput. Treću je uradio Ekonomski fakultet u Podgorici i ona je potvrdila Vladine tvrdnje o održivosti autoputa, a javnosti je još nedostupna.

Inostrane studije su preporučivale nadogradnje postojećih puteva i gradnju jeftinijih brzih cesta. Međutim, Vlada nije odustajala od ideje Mila Đukanovića.

Na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se tokom ove sedmice održava u Sarajevu, Đukanović je izjavio: ,,Iz ugla Crne Gore najbitnija je saobraćajna infrastruktura, želimo da realizujemo naš autoput, ali i gasovod. Nažalost, posljednjih dvadeset godina to nismo stigli da uradimo, jer jer smo se bavili nekim drugim pitanjima, ali sada to moramo uraditi”. Kojim drugim pitanjima, sem punjenja sopstvenih džepova, predsjednik nije precizirao.

Nije bez značaja što je na gradnji autoputa, na primjer Bemax, kao podizvođač, do sada zaradio 230 miliona eura. Pored ove kompanije, Cijevna komerc, Čelebić, Montenegro petrol, Ramel, ukupno 99 podizvođača koji rade na autoputu, oslobođeni su plaćanja PDV-a, poreza na dobit, na zarade i doprinose, carine za uvoz građevinskog materijala, opreme i mašina za radove na autoputu,  akcize na gorivo.

Najavljeno je bilo da će dio autoputa do Mateševa biti otvoren ovog mjeseca. Neće, jesen sljedeće godine je novi rok a i poklapa se sa izborima.

Para nedostaje, ali  očito i strateških ulaganja  i političke odgovornosti.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

MONITORING

NOVI ZAKON O TURIZMU I UGOSTITELJSTVU PREVAZIĐEN: Turizam ili hospitaliti industrija

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stiče se utisak da je cilj izmjena Zakona o turizmu  legalizacija izgradnje apartmana za tržište u hotelima i turističkim naseljima.Na mala vrata uvedena je prodaja stanova na atraktivnim lokacijama rezervisanim za luksuzne hotele. Izgradnja takvih polu-hotela sa apartmanima za individualnu prodaju uzela je maha u Bečićima, Budvi, Petrovcu. Drastičan primjer zloupotrebe elitne lokacije  predstavlja Miločer, u čijem se parku planira izgradnja  mješovitog, hibridnog hotela, nazvanog ugostiteljski objekat

 

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu, pripreman duže od dvije godine, usvojen u januaru prošle godine i dva puta korigovan nakon usvajanja, poslije godinu dana primjene u velikoj mjeri je prevaziđen. Sam naslov i tekst zakona kojim se uređuje turistička i ugostiteljska djelatnost nisu u skladu sa novijim trendovima u ovoj privrednoj grani koja bilježi najviši trend rasta u svijetu.

Autor novog zakona o turizmu, Ministarstvo održivog razvoja i turizma nespretno je strpao više djelatnosti i pojmova u jedan zakon, čime je po ocjeni znalaca iz turističke privrede, napravljena opšta zbrka, takoreći pravni bućkuriš. Većina turistički razvijenih zemalja  odvojeno definiše dvije naslovne oblasti, zakonom o turizmu i posebnim zakonom o ugostiteljstvu.  Sa tom razlikom da se ugostiteljstvo više ne zove tako. Danas je u zapadnoj literaturi i zakonodavstvu pojam turizam i ugostiteljstvo zamijenjen pojmom – Hospitaliti industrija i turizam (Hospitality Industry), što bi i prevodu značilo „industrija gostoprimstva i turizam“.

Hospitaliti industrija obuhvata veliki broj oblasti u uslužnoj industriji, uključuje usluge smještaja,hrane i pića, planiranja događaja, prevoza, krstarenja, dodatnih putovanja u okviru destinacije, zabave, trgovine, rekreacije….Hospitaliti industrija se odnosi na čitav set različitih poslova i usluga vezanih za korišćenje slobodnog vremena i za zadovoljstvo korisnika. „Definitivni aspekt hospitaliti industrije jeste činjenica da se fokusira na ideje luksuza, užitka, uživanja i iskustava, za razliku od ugostiteljstva koje podmiruje osnovne potrebe“, jedna je od definicija ovog pojma.

Hospitaliti industrija i turizam  usko su povezani, ali imaju i neke suptilne razlike. Industrija turizma, odnosno putovanja, bavi se uslugama za korisnike, turiste, koji  putuju daleko od svog uobičajenog mjesta boravka, na relativno kratak vremenski rok. Dok se hospitaliti industrija bavi uslugama vezanim za slobodno vrijeme i zadovoljstvo korisnika koji nisu isključivo turisti, to može biti i lokalno stanovništvo koje uživa u slobodnom vremenu ili osobe koje dolaze sa strane iz nekih drugih razloga.

U zvaničnim publikacijama, strategijama i zakonima koji definišu pojam turizma, u Crnoj Gori nije prepoznata ovakva podjela. Članom 65. Zakona u turizmu i ugostiteljstvu „ugostiteljska djelatnost je pružanje usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane,  pića i napitaka u/ili van ugostiteljskog objekta“. Odredbe novog zakona o turizmu kao da je pregazilo vrijeme. Novi zakon težište stavlja na poslovanje turističkih agencija, organizatora putovanja,  vodiča… Hotelijerstvu je posvećen drugi, manji dio teksta zakona pod nazivom – Ugostiteljska djelatnost.

Izmjene su evidentne u definiciji hotela, koji to više nije.Hotel je po definiciji  –  primarni ugostiteljski objekat, a njegovi vlasnici su – ugostitelji. U novoj klasifikaciji hotela kao ugostiteljskih objekata, pored klasičnih hotela pojavljuje se termin integralni, odnosno udruženi hotel i mješoviti hotel koji se razlikuju po načinu upravljanja.

Termin condo hotela je izbačen iz nove verzije zakona. Zamijenjen je terminom – condo model poslovanja, koji podrazumijeva da u svakom hotelu kategorije minimum pet zvjezdica, smještajne jedinice, odnosno sobe koje se sada grade kao luksuzni prostrani apartmani, mogu biti predmet pojedinačne prodaje, zajedno sa pripadajućim parking prostorom. Stiče se utisak da je cilj izmjena zakona o turizmu bio legalizacija izgradnje apartmana za tržište u hotelima i turističkim naseljima.Na mala vrata uvedena je prodaja stanova na atraktivnim lokacijama rezervisanim za luksuzne hotele. Izgradnja takvih polu-hotela sa aprtmanima za individualnu prodaju uzela je maha u Bečićima, Budvi, Petrovcu. Mastodonski objekti, koji se nazivaju hotelima, kriju spratove sa desetinama stanova spremnih za prodaju. Drastičan primjer zloupotrebe elitne lokacije decenijama rezervisane za ekskluzivni turizam, predstavlja Miločer, u čijem se parku planira izgradnja jednog takvog mješovitog, hibridnog hotela, nazvanog ugostiteljski objekat. Klasični hoteli, kakve smo do skoro poznavali, na kojima se bazirao crnogorski turizam, u planovima i zakonskim propisima više ne postoje. Sada su to objekti mješovitog vlasništva. Navodno, uz obavezu, da prodate smještajne jedinice moraju biti u komercijalnoj funkciji najmanje 10 mjeseci godišnje.

Postavlja se logično pitanje, ko će primjenu ove zakonske odredbe da kontroliše. Koliko inspektora će Ministarstvu turizma ili drugim nadležnim službama biti potrebno da se izvrši kontrola poslovanja takvih hotela, da se ustanovi da li su apartmani u turističkoj funkciji cijelih 10 mjeseci ili svojim vlasnicima služe za lične potrebe i stanovanje.

Crnogorsko zakonodavstvo garantuje  svakom investitoru pravo da dio kapaciteta hotela koji gradi, ponudi na tržištu nekretnina. Individualna prodaja apartmana predviđena je i u turističkim rizortima, turističkim naseljima i svim objektima koji se bave uslugom smještaja. Sveprisutno stanovanje ulazi u svaki hotel, svaki ugostiteljski objekat koji nudi smještaj.Tu se više ne može govoriti o turizmu, takvi objekti i naselja gube pridjev turistički, oni spadaju u kategoriju real estate, u djelatnost trgovine nekretninama.

Zakon nije pobliže definisao pojam integralnog hotela, takvih i nema u ponudi u Crnoj Gori. Može se samo pretpostaviti da je zakonopisac možda mislio na pojam – difuznog ili raspršenog hotela. Novog vida turističke ponude pogodnog za moderne nomade, koji je nastao u Italiji početkom devedestih godina. Difuzni hotel nudu mogućnost boravka u zasebnim smještajnim jedinicama raspršenim na širem prostoru, obično na selu, u kućama i aprtmanima koji imaju jednu  tačku upravljanja, zajedničku recepciju hotela sa koje se upravlja ukupnim smještajem. Upravljačku strkturu difuznih hotela obično organizuje lokalna samouprava kroz okupljanje vlasnika smještajnih jedinica. U Italiji posluje oko 60-ak difuznih hotela, (albergo disperso). Mnoge turističke zemlje u okruženju u svojim strategijama razvoja turizma odredile su prioritet modelu difuznih hotela, kao novom obliku turističke ponude. Crna Gora je izuzetak među njima.

Kao što je sve više zaobilaze savremeni trendovi u svijetu ljetovanja, putovanja, odmora i zabave. U Ministarstvu turizma trebalo bi da pripremaju zakone na osnovu savremene međunarodne literature o turizmu, kakva se izučava, primjera radi, na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi, po ugledu na vodeće fakultete iz ove oblasti.

 

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo