Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Simultanka Ljuiđa Škrelje

Objavljeno prije

na

Ljuiđ-Ljubo Škrelja ostvario je svoj san. Postao je najmoćnija ličnost u Ulcinju. Iako je Škrelja od sredine decembra prošle godine predsjednik lokalnog parlamenta, građani se više njemu obraćaju za pomoć nego gradonačelniku Gzimu Hajdinagi. Ispravno osjećaju đe je stvarna vlast. Pokazuje to i nedavno usvojeni budžet opštine za 2011. godinu, u kojem su gotovo izjednačeni troškovi za rad kabineta predsjednika opštine i predsjednika Skupštine opštine. Ako se uz to zna da je kasa u rukama predstavnika DPS-a, koje Škrelja apsolutno kontroliše, stvar postaje sasvim jasna. A drevna je istina: ko u vremenima krize kontroliše novac, u njegovim je rukama efektivna moć. U Ulcinju je to sada nesumnjivo Ljuiđ-Ljubo Škrelja. ZABRAN: On je tu poziciju gradio godinama. Iako ne baš pretjerano omiljen u vrhu svoje partije, Škrelja je efikasno eliminisao sve rivale u Opštinskom odboru stranke. Još je vještije koristio duboku polarizaciju koja postoji između najjačih stranaka u opštini, Nove demokratske snage FORCA i Demokratske unije Albanaca, a prije svega oslabljenu poziciju krajnje neuspješnog gradonačelnika Hajdinage. Na ruku su mu išle i politika obje albanske stranke, koje su se u proteklih 12 mjeseci trudile da dobiju podršku centrale DPS-a za formiranje vlasti u Ulcinju. Onaj ko je bio bliže oltaru (DUA), ponovo je zadobio naklonost Mila Đukanovića. Sada Škrelja optužuje čelnike najjače opozicione partije FORCA, koja ima trećinu odbornika u lokalnoj Skupštini, da ne traže da ih neko „iz Budve ili Podgorice instalira na vlast u Ulcinju već da to mogu uraditi samo građani”. Ako se zna da je lider FORCE Nazif Cungu o participaciji te partije u vlasti pregovarao upravo sa čelnicima njegove partije Đukanovićem, Svetozarom Marovićem i premijerom Igorom Lukšićem, nejasno je da li je Škrelja ljut što nije prisustvovao tim susretima ili ne želi da mu se iko miješa u „njegov zabran”. Kako je gotovo izvjesno da će u septembru biti okončan petogodišnji mandat Hajdinagi, veliko je pitanje kako će se stvari u Ulcinju dalje odvijati. Mada je do septembra daleko. Ne samo zbog dugo očekivane turističke sezone, već zato što se očekuje da će ubrzo Specijalno tužilaštvo saopštiti svoje stavove o finansijskim nepravilnostima u opštini, a istragu o tim nepravilnostima i nesavjesnom radu od početka godine vodi državno tužilaštvo. „Rebalans budžeta za prošlu i završni račun za pretprošlu godinu usvojeni su nezakonito i tu se ne radi o neznanju već o pokušaju da se nelegalne aktivnosti pojedinaca prikriju preko zvaničnih odluka SO”, tvrdi Cungu. Načini na koje su sredstva prikupljana i, posebno, trošena bili su veoma sumnjivi inspektorima za privredni kriminal iz Podgorice i Bara.

ŽMURENJE: O katastrofalnim posljedicama dosadašnje politike u opštini Ulcinj jasna slika može se sagledati iz budžeta opštine za 2011. godinu. Gotovo dvije trećine sredstava planirano je iz eksternih izvora, dok nešto više od trećine prihoda, ili 3,23 miliona eura, čine sopstveni prihodi. Ako se zna da je kasa prazna, da se zapošljenima u lokalnoj upravi i u preduzećima čiji je osnivač Skupština opštine duguje od šest do 15 plata, onda je jedini izlaz da se opština zaduži. I to dugoročno, jer su obaveze koje dnevno pristižu ionako velike. A kredit od dva miliona eura, kako se navodi, bio bi uložen u isplatu zarada i u infrastrukturu. „Međutim, problem je što se prema Zakonu o lokalnoj samoupravi opština dugoročno može zadužiti samo radi finansiranja kapitalnih investicija. Drugim riječima, dugoročni zajam ne može se koristiti za finansiranje tekućih rashoda”, kaže predsjednik Kluba odbornika Socijaldemokratske partije u SO Ulcinj Skender Elezagić. Prema njegovim riječima, opština Ulcinj ne može se ni zaduživati! „Usvojenim budžetom predviđeno je da se za otplatu ranijih obaveza izdvoji nešto više od milion eura, što iznosi 30 odsto realizovanih tekućih prihoda u prošloj godini, odnosno tri puta više nego što to zakon predviđa”, dodaje on. Sada je svakako na potezu Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo finansija, koje s nelagodom prati čitavu ovu situaciju pa, kako navodi Elezagić, zbog svega mora zažmuriti ne na jedno već na oba oka!

ZEMLJIŠTE: Malo je, bar javno, spremnosti u crnogorskoj Vladi da se to učini, iako je stanje u javnim finansijama opštine Ulcinj katastrofalno. Ministarstvo je već u nekoliko navrata ove godine upozorilo opštinu Ulcinj na kršenje odredaba Zakona o budžetu. Ali, Škrelju to, čini se, mnogo ne zabrinjava. Još manje haje na upozorenja opozicije. Autoritarno predsjedava sjednicama opštinskog parlamenta, navlačeći na sebe gnjev ne samo opozicije i javnosti već i odbornika vladajuće koalicije. Suštinski, pokušava da pošalje poruku da je sve u redu u funkcionisanju lokalne vlasti. Pri tome se ponekad i „spotakne”, kao što je bilo prilikom izjašnjavanja o uzimanju kredita. Moraće se to ponovo uraditi na nekoj narednoj sjednici, jer je Škrelja, iako pravnik, valjda previdio, da se o tome mora izjasniti većina odbornika. Zbog toga će toliko željeni i očekivani kredit kasniti bar dvije sedmice.

Istovremeno, izvršna vlast je ovih dana panično pokušavala da nađe opštinsko zemljište koje će zbog kredita staviti pod hipoteku. Nakon što su to uradili sa jednom parcelom u Štoju, pokazalo se da je ona predmet restitucije. Poslije dvije decenije nedomaćinskog ponašanja u raspolaganju opštinskom imovinom, malo je toga ostalo u posjedu lokalne vlasti. Bili su u pravu stari Paštovići kad su govorili da „ko prodaje zemlju, prodaje slobodu”. No, istinu govoreći, njih nijesu poslušali ni njihovi potomci, pa zašto bi Ulcinjani.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

DOK NASILJE NA ULICAMA RASTE: Ko kontroliše policiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u Upravi policije, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast potpuno drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora

 

Mnogi su se nadali da će se nasilje u javnom prostoru smiriti nakon što su završeni lokalni izbori u gradu pod Trebjesom ili „bitke za Nikšić“, kako je ovaj događaj nazvan u srbijanskim tabloidima. Međutim, podjele i tenzije ne jenjavaju.

Takozvane „patriotske“ i „komitske“ snage, koji smatraju da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, gotovo svakodnevno nalaze razloge za protestna okupljanja ili demonstrativne organizovane vožnje po crnogorskim gradovima. Opozicione partije svojim saopštenjima ohrabruju ovakva okupljanja, blago zabašureno preuzimaju i zasluge za njih, a poruke podrške često stignu i od samog Đukanovića. Posljednji takav razlog su bile najavljene promjene u primjeni Zakona o državljanstvu.

Svoje razloge za proteste i javna okupljanja, a i za kontraproteste, nalaze i pristalice vlasti nezadovoljne odlukama Vlade. Prosrpske grupacije zamjeraju polciji što ima blaži odnos prema partitoskim snagama nego što je imala prethodna vlast prema demonstrantima. Oni se bune i zbog  najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića. Ovi protesti su dobili podršku dijela vladajuće koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, ali i dobrog dijela srbijanskih tabloida.

U uskomešanoj atmosferi fizički je napadnuto više građana i novinara, ali i službenih lica. Dok se na protestima „patriota“ mogu čuti pjesme koje šire mržnju prema Srbima, kao što je Boj na Čavnoglave, na protestnim okupljanjima prosrpskih snaga mogu se čuti i vidjeti transparenti koji negiraju genocid u Srebrenici, čime valjda daju podršku Leposaviću i njegovoj izjavi koja je išla u tom pravcu.

Od Uprave policije se očekuje da vrati mir na crnogorske ulice i obezbijedi poštovanje zdravstvenih mjera. Ali primjetan je njen pasivniji odnos prema ovakvim događajima nego što je to bio tokom prethodne godine, koju su obilježili protesti. Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u tom organu, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora. Pitanje je da li je riječ o većem stepenu tolerancije prema pravu na slobodu okupljanja, čak i kad se ono zloupotrebljava, ili nova vlast ne želi da reakcijom policije izazove bijes građana kao što je tokom prošle godine učinila prethodna vlast.

Propusti policije naročito su bili uočljivi tokom blokade puta u Bogetićima, na saobraćajnici Podgorica – Nikšić, kada su u sukobu „patriota“ i policije povrijeđeni oficir Vojske Crne Gore (VCG) Rajko Čanjak, vojni doktor Dragan Martinović i službenik Uprave policije Jovan Bijelović. Dogodila se i neodgovorna  reakcija pripadnika Sektora za obezbjeđenje objekata i štićene ličnosti, koji je službenim automobilom prošao kroz blokadu, dok su na vozilu sjedjeli demonstranti. U vozilu se nalazila ćerka premijera Krivokapića i javnosti je saopšteno da je službenik policije tako reagovao jer je procijenio da je njen život u tom trenutku bio ugrožen. Na video snimcima, koji su dospjeli u javnost, nije vidljiv stepen ugroženosti koji bi opravdao takvu upotrebu sile. Sve se ovo dogodilo naočigled pripadnika policije koji su trebali da obezbjeđuju ovaj skup i spriječe narušavanje javnog reda i mira.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da je ponašanje policije „očigledno u skladu sa odlukom da demokratski i tolerantan ptistup treba da bude osnova postupanja policije“. On za Monitor kaže da je to težak zadatak kada imamo forsiranje antagonizama prvenstveno od struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEKSUALNO NASILJE NAD DJECOM U CRNOJ GORI: Hoće li napokon biti pooštrene kazne

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. Sistem zaštite seksualno zlostavljane djece ilustruje i činjenica da Crna Gora nema zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom, a ni odgovarajuće kazne za zločince niti psihološku podršku žrtvama

 

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac R.O. kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. I podstakao na pitanje – kakav je sistem zaštite seksualno zlostavljane djece u Crnoj Gori?

Zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom crnogorski državni organi nemaju. Kazne za seksualne zločince nisu zadovoljavajuće, a podrška žrtava je neefikasna, smatraju sagovornici Monitora.

,,Evropska statistika pokazuje da je od petoro djece, jedno preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro koje je kroz to prošlo, četiri su djevojčice, a jedan dječak. Iskustva iz EU, regiona i crnogorskih NVO koje se bave problemom zaštite i prevencije seksualnog nasilja, govore da nema razloga da ne vjerujemo da je i u Crnoj Gori ista ili, bar, vrlo slična statistika”, kaže za Monitor izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović, koja je nedavno, u saradnji sa partnerima, realizovala kampanju pod nazivom Seksualno nasilje nije dječja igra.

Najčešća zabluda je da uglađeni, obrazovani, dobrostojeći ljudi lijepih manira ne zlostavljaju djecu, kao i da su djeca najsigurnija u porodičnom okruženju, upozorava Perović. „Istina je, međutim, da seksualno nasilje u 90 odsto slučajeva djetetu nanosi poznata osoba, koja mu predstavlja autoritet i u koju ima povjerenja. Takvi seksualni predatori vješto maskiraju svoje namjere i prilagođavaju ih dječijoj radoznalosti, naivnosti i neznanju. Djeca najčešće u startu ne prepoznaju nasilje, jer misle da je u pitanju igra. Jedna od velikih zabluda je i to da su svi seksualni zlostavljači djece pedofili. Postoje osobe koje se seksualno iživljavaju nad djecom, a koje imaju uobičajene seksualne odnose sa odraslim osobama”.

Monitor je od Uprave policije (UP) pokušao da sazna koliko je slučajeva seksualnog nasilja nad djecom (nedozvoljenih polnih radnji, obljuba i silovanja) u posljednje tri godine prijavljeno toj državnoj upravi. Do zaključenja ovog broja, odgovor nije stigao.

Studija o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori, koju su radile NVO Prima, Sigurna ženska kuća i SOS za žene i djecu žrtve nasilje iz Nikšića, a koja je obuhvatila period od pet godina, od početka 2014. do kraja 2018. godine, pokazala je da su žrtve koje su preživjele neki vid seksualnog nasilja, u 60 odsto slučajeva – djeca. „To ne znači nužno da su djeca brojnija među žrtvama, jer punoljetne osobe mnogo rjeđe prijavljuju seksualno nasilje i dobijaju epilog na sudu”, objašnjava Perović.

Krivični zakonik Crne Gore za silovanje djeteta propisuje kaznu zatvora na period od najmanje 10 godina. Za obljubu zatvor od tri do 12 godina, a za nedozvoljene polne radnje – novčanu kaznu ili zatvor – od dvije do najviše 15 godina.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, nakon inicijative iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića 12. aprila, pristupilo izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika. Cilj je – maksimalno pooštravanje kazni zatvora za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima. „Za silovanje i obljubu predložena je mogućnost da počinitelj bude kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina. To je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela. Predložene kazne zatvora, koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju”, navodi se, između ostalog, u saopštenju tog Vladinog resora.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Kad tužilaštvo radi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čuvari u NP Skadarsko jezero uhvate krivolovce sa sve ribom i agregatima kojim je ubijaju, a tužilaštvo ih pusti i vrati im opremu za ,,rad”. Tako teče najnovija kampanja Stop krivolovu na Skadarskom jezeru

 

U toku je kampanja Stop krivolovu – Ribolovni zabran na Skadarkom jezeru od 15. marta do 15. maja. U njenom jeku, nadzornici NP Skadarsko jezero su, prošli četvrtak, u krivolovu zatekli Dražena Prenkića i Živka Lazovića, saopštili su iz ovog Nacionalnog parka. Sa stotinama kila ulovljene ribe i agregatima kojima je riba ubijena. Tužilac Ivana Petrušić- Vukašević odlučila je da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Iz tog preduzeća konstatovali su da najnoviji „slučaj nudi još jedan dokaz tvrdnji da tužilaštvo mora biti iz korijena promijenjeno kako bi konačno počelo da štiti državu i njenu imovinu”.

Ovo bi se moglo tumačiti i kao svojevrsni odgovor tužilaštva na nedavni poziv NP policiji, sudstvu, tužilaštvu i inspekcijama da počnu da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i konačno urade nešto na očuvanju Skadarskog jezera.

Marina Jočić, predsjednica UO JP Nacionalni parkovi CG izjavila je da je nekoliko grupa koje se bave krivolovom na nivou mafije, što se tiče organizovanosti i povezanosti sa državnim organima.

Nasuprot njima je Služba zaštite NP Skadarsko jezero, koja je, kako je navela, malobrojna, loše opremljena i još gore plaćena. Ona je za TV Vijesti izjavila da sumnja i da su pojedini čuvari u sprezi sa krivolovcima, ali to je jako teško dokazati.

Ipak, iz NP tvrde da su već prvog vikenda zabrana uspjeli da zaplijene  nekoliko plovila, akumulatora, pretvarača i ostalih sredstava za ubijanje ribe i ostalog živog svijeta u jezeru. Međutim, tužilaštvo je oslobodilo te ljude i nije ih krivično gonilo, dobili su prekršajne prijave i vraćen je alat za ubijanje živog svijeta u jezeru, navodi Jočićeva.

Posljedica toga je da su oni koji prijave krivolov zastrašeni: ,,Imaju razlog za strah. Imamo snimak gdje krivolovci repetiraju pištolj znajući da ih kamera snima. Dešavalo se da naši nadzornici budu napadnuti, da im se prijeti da će biti sprženi sondom. Ti su ljudi spremni na sve”, kazala je Jočićeva.

S druge strane država je totalno nespremna. Na sudu završi jednocifren broj slučajeva krivolova, a sudije ih ili oslobađaju ili im propisuju uslovne kazne.

Iz ovog NP navode da je vrijednost izlova ribe na Skadarskom jezeru pet miliona eura godišnje, a da još toliko donosi turizam. Upozoravaju da ako se nastavi sa ovim razmjerama krivolova u sljedećih nekoliko godina možemo očekivati scenario sličan onom na rijeci Zeti koja je bez riba. A teško da će tada dolaziti i turisti da ,,uživaju” u mrtvom jezeru.

Nije problem samo jezero. Nedavno je građanska inicijativa Stop krivolovu pozvala nadležne da hitno reaguju u borbi protiv krivolova. Naveli su da im učestalo stižu prijave građana o detonacijama u rejonu Luštice, Krimovice, na brojnim lokacijama u blizini Bara, Budve, ušću Bojane. ,,Između uvale Žanjic i Plave špilje, sportski ribolovci su našli jedan od štekova ribolovaca dinamitaša”, naveli su iz ove organizacije.

Oni, kako su naveli, očekuju jak odgovor države na ovo ,,povampirenje” dinamitaša, koji koriste trenutno stanje izazvano pandemijom virusa kovid 19, angažovanost pripadnika policije na drugim zadacima.

Odgovora do sada skoro i da nije bilo.

P. NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo