Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Skandal koji opominje

Objavljeno prije

na

Predstavnica REKOM-a Nataša Kandić doputovala je na Cetinje kako bi se lično izvinila mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu i zatražila njegov oproštaj, jer ga je nedavno, iako je bio uredno pozvan, udaljila sa konsultacija u Sarajevu samo zato što su to od nje zahtijevali predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve. Ona je obećala da se skandal u Sarajevu neće ponoviti i da će mitropolit CPC učestvovati na narednim skupovima koalicije.

Mitropolit Mihailo je prihvatio njeno izvinjenje i izrazio nadu da će ga uvažiti svi vjernici CPC.

Nakon lavine kritika Nataša Kandić se javno pokajala zbog odluke da mitropolitu Mihailu uskrati prisustvo na konferenciji. Ona ,međutim, nije odustala od teze da je bila primorana da uđe u sukob sa osnovnim principima poštovanja ljudskih prava. „Nažalost, dogodilo se da smo bili suočeni sa jednim necivilizacijskim stavom, a to je uslovljavanje da će predstavnici SPC-a i Katoličke crkve napustiti skup ukoliko mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve ostane u sali”, objašnjavala je Kandićeva za Radio Slobodna Evropa.

Nije bilo jasno, zašto se Kandićeva u toj situaciji nije oprostila od ljudi koji su, kako sama kaže, demonstrirali taj necivilizacijski čin, već je pristala na kompromis koji je, kako ocjenjuje i dobar dio članstva Koalicije za REKOM, čin rušenja vrijednosti i ciljeva koje koalicija u programskim dokumentima proklamuje.

Novinar Dragoljub Vuković, crnogorski član Koalicije za REKOM koja, po statutu predstavlja mrežu organizacija i pojedinaca čija je misija zalaganje za uspostavljanje Regionalne komisije za utvrđivanje istine i činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše SFRJ, a koju bi trebalo da sporazumno osnuju države u regionu, ovako je doživio postupak Kandićeve.

„Neko ko se ozbiljno bavi svojim poslom, u ovom slučaju je to gospođa Kandić i čitava ta organizacija, nijesu smjeli da dozvole sebi da se ovako nešto dogodi jer je to ozbiljna kompromitacija onoga za šta se Koalicija zalaže”.

Potez Kandićeve naišao je, u prvi mah, na oštriju osudu Steva Vučinića, potpredsjednika savjeta Mitropolije CPC, koji je u toj odluci prepoznao i lukrativne motive. On smatra da cilj predstavnice REKOM-a „nije pomirenje već namicanje milionskih iznosa u eurima koje finansira EU. Taj skup je bio uperen protiv mira, ljubavi, pomirenja, jer je jedna organizacija koja sebe naziva crkvom, a svi znamo da je bila najobičniji podstrekač, u REKOM-u dobila pokrovitelja i zaštitnika sopstvenih zločina. Iskren da budem, mislim da takva inicijativa očito nije osnovana za suočavanje sa prošlošću već za zaštitu upravo takvih kao što je Srpska crkva, te na njenim sastancima nama nije ni mjesto”.

Nakon skandala u Sarajevu oglasila se i Skupština opštine Srebrenica i udruženje „Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa” koji su Natašu Kandić podsjetili da je Mihailo počasni građanin tog mjesta i dobitnik plakete zbog doprinosa pomirenju i istini – te da je i prvi pravoslavni vjerski poglavar koji se poklonio sjenima žrtava u Srebrenici. „Sastanku su mogli prisustvovati predstavnici SPC-a koji su dijelili blagoslove ubicama naše nevine djece, a nije mogao iskreni i dobronamjerni čovjek”, ističe se u protestnom pismu.

Nakon ovih reagovanja i osude koja je stigla od brojnih udruženja, partija i nevladinih organizacija iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koordinacijsko vijeće REKOM-a je uputilo zvanično izvinjenje, ali nije uspjelo do kraja odagnati mučni utisak da je ovaj kompromis možda uvod i u buduće. Skandal u Sarajevu je natjerao pojedine članove da razmotre napuštanje koalicije. .

Udaljavanje Mitropolita CPC sugeriše da ova organizacija možda i nema kapacitet da iznese teški zadatak koji je pred sebe postavila. Kako je to nedavno napisao o istoričar Šerbo Rastoder: ,,Ako u zahtjevu za pravdom, forma i pragmatizam izbrišu moral, društvo takve pravde može biti samo utočište moralnih patuljaka”.

Dobro je što se Nataša Kandić pokajala. Njen potez međutim ukazuje da rad REKOM-a ubuduće mora biti pomno nadziran. Sa istinom nema trgovine.

Petar KOMNENIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo