Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Slobodna pogodba

Objavljeno prije

na

Ostvarila se Monitorova prognoza. U martu prošle godine naš list je pisao da je u toku dizajniranje Statuta CANU kako bi njen predsjednik mogao biti biran doživotno. ,,Vidjećemo hoće li taj posao biti završen prije nego Momiru Đuroviću istekne tekući, drugi mandat”, ostavljeno je kao otvoreno pitanje u Monitorovom tekstu. Prilagođavanje Statuta obavljeno je uspješno i tadašnji predsjednik CANU Momir Đurović je prije nekoliko dana po treći put uzastopno izabran za prvog čovjeka te institucije besmrtnika. Da li će na tom mjestu ostati doživotno pokazaće vrijeme. U svakom slučaju, Đuroviću, koji je na čelu CANU od 2002. godine, pošlo je za rukom ono što nije nijednom njegovom prethodniku.

Pravni stručnjaci tvrde da mu je treći mandat izglasan nezakonito.

Po Statutu CANU, usvojenom prije dvadesetak dana, a i starom iz 2009. godine, predsjednik se bira na četiri godine, ,,s mogućnošću još jednog izbora”. Vjerovatno je to poznato i akademicima, ali su odreda digli ruku za Đurovića.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitrić izjavio je da predsjednik CANU-a ima pravo na samo dva mandata i da ovakve statutarne izmjene predstavljaju ,,najstrašniju zloupotrebu prava”.

Ovo nije jedini primjer vladavine prava na crnogorski način, odnosno kršenja Ustava i zakona i tumačenja njihovih normi kao na pijaci po sistemu slobodne pogodbe. CANU se ovih dana još nekoliko puta ogriješila o zakon.

Iako je po Statutu ,,djelatnost CANU javna”, sjednica skupštine na kojoj je Đurović opet izabran za predsjednika bila je zatvorena za javnost.

Akademici Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Sreten Asanović i Vukić Pulević uputili su nedavno otvorena pisma CANU da ne prihvataju članstvo u nju, jer ih je izabrala – protivzakonito. Svoj izbor u CANU nelegitimnim smatra i istoričar Šerbo Rastoder.

Ministarstvo nauka stavilo je u aprilu van snage pravilnik o postupku verifikacije članstva DANU u članstvo CANU, zbog neusklađenosti sa zakonom o toj instituciji. Ministarka nauke Sanja Vlahović najavila je da će Vladi predložiti set mjera kako bi CANU privoljeli da poštuje zakon. Tamošnji besmrtnici odgovorili su da su tim potezom ministarke – šokirani.

Dok je akademik Đurović od prve uspio da se po treći put progura za predsjednika CANU, Vlada Crne Gore po treći put pokušava da Božidara Vuksanovića postavi za direktora Uprave policije. U utorak se o tome raspravljalo i u parlamentu.

Upravni sud Crne Gore je već dva puta poništio rješenje Vlade kojim je Vuksanović 9. aprila određen za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Željko Tomović, dugogodišnji pravnik i potpredsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, u razgovoru za Monitor slučaj Vuksanović ocjenjuje kao primjer izbora kadrova na osnovu podzakonskih akata, uz ocjenu da kabinetski dogovori o izboru kadrova nemaju nikakve veze sa pravnom državom.

,,Problem je u tome što političari ne mogu da se usaglase oko zakona, odnosno oko toga ko bira direktora Uprave policije i koja je nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova prema policiji. Onda se on bira na osnovu podzakonskog akta. Upravni sud je to, naravno, prepoznao i donio jedinu moguću odluku. U suštini radi se o razaranju sistema građanske države, objašnjava Tomović.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić ranije je kazao da izbor direktora policije najbolje pokazuje neozbiljnost aktuelne vlasti. ,,To očigledno pokazuje da je interes državno-partijskih oligarhija da se pogode ko će da bude direktor policije, a ne da obezbijede funkciju organa. Krajnje je sistemski neprihvatljivo i neozbiljno da se nešto tako dešava, ali u Crnoj Gori sve može, to su ‘borci za vladavinu prava”.

Opozicija je u utorak nazvala farsom trvenje vladajućih partija oko kontrole nad policijom i ono što je pratilo poništavanje imenovanja Vuksanovića za vd direktora policije.

,,Farsa koja je na određeni način urušila sistem i derogirala princip zakonitosti od strane Vlade polako se privodi kraju”, rekao je Predrag Bulatović, poslanik SNP-a. Inspirisan tom gimnastikom sa DPS-ovim partijskim aktivistom, Goran Danilović, potpredsjednik NOVE, konstatovao je: ,,Vuksanović je predizborni šef policije”.

Ovih dana uveliko se polemiše i o još jednom potencijalnom trećem mandatu. Riječ je o tome da li aktuelni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović može po Ustavu da se ponovo kandiduje za tu funkciju.

Vujanović je prvi mandat počeo maja 2003. u državnoj zajednici Crne Gore sa Srbijom, a drugi u nezavisnoj Crnoj Gori prije četiri godine.

Đorđije Blažić smatra da ne postoji ustavna mogućnost za to, jer Ustav iz 2007. godine, a naročito Ustavni zakon za sprovođenje Ustava, ne predviđaju diskontinuitet kada je riječ o mandatima državnih funkcionera. To nije urađeno ni kada je riječ o diskontinuitetu Skupštine, koja je promijenila tri svoja statusna oblika. Bila je Skupština Republike u državnoj zajednici SCG, pa je postala Ustavotvorna, a nakon donošenja Ustava nijesu raspisivani izbori nego je produžila kontinuitet u istom sastavu kao Skupština samostalne Crne Gore.

,,U takvoj pravnoj situaciji ni Predsjednik države ne bi mogao treći put da se kandiduje, jer je već iscrpio dva mandata”, tvrdi Blažić.

Opozicija je i oko toga podijeljena. U SNP-u smatraju da ne postoje pravne prepreke da se Vujanović kandiduje treći put na predsjedničkim izborima. Na drugoj strani, predsjednik parlamenta i SDP-a Ranko Krivokapić i zamjenik predsjednika NOVE Goran Danilović smatraju da po Ustavu Vujanović nema pravo na treću kandidaturu. Vujanović je zbog toga optužio Krivokapića da vrijeđa njegov DPS željom da nametne svog predsjedničkog kandidata, ali nije se izjasnio da li će se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima.

,,Treći mandat je nešto što je u vladavini prava i u izgrađivanju građanske države Crne Gore potpuno suvišno i za razmišljanje, a ne za praktičnu primjenu”, kaže Željko Tomović.

Aktuelan je i mandat predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Mediji su objavili prošlog mjeseca da će joj mandat biti produžen za još najmanje dvije godine, iako joj ističe ove. Ona je u februaru saopštila podatak koji se sasvim uklapa u nakaradnu vladavinu prava u Crnoj Gori. ,,Neko je propustio da Ustavom oroči mandat predsjednika Vrhovnog suda”. Znači, na toj poziciji može ostati do mile volje.

Jačanje vladavine prava biće od vitalne važnosti i ona se mora integrisati u sve nivoe sistema, poručeno je crnogorskim zvaničnicima nedavno iz Evropske unije. Crna Gora je i Ustavom definisana kao država zasnovana na vladavini prava. Ali, kako se iz priloženog vidi, vlast i Ustav prilagođava svojim interesima.

Sudovi pod pritiskom politike

– Crna Gora ima ozbiljan problem sa kadrovskom politikom i ona je najviše podređena nepotizmu. Stvari su sistemski tako postavljene da političari imaju primarnu riječ i donose odluku o izboru najvažnijih kadrova u državi. Recimo, predsjednik Vrhovnog suda bira se na predlog Predsjednika države, parlamenta i vlade. To su tri prve političke ličnosti, a izbor vrši političko tijelo – Skupština Crne Gore. Ustavno rješenje je takvo da tri prve ličnosti vlasti daju jedan jedini predlog Skupštini, koja formalno vrši izbor, ali nema mogućnost da bira jer ima samo jednog kandidata oko kojeg su se usaglasile tri pomenute ličnosti. To je čisto politička odluka. I kroz to treba posmatrati ograničenu mogućnost djelovanja predsjednika Vrhovnog suda, a i cjelokupnog sudstva. Jednostavno, naši sudovi su još pod pritiskom politike, kaže Željko Tomović

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

DRAŠKO VUKOVIĆ, BIVŠI ČLAN KARTELA DARKA ŠARIĆA, PONOVO UHAPŠEN: Bjegunac koji se godinama slobodno šetao Crnom Gorom  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zagrebačka policija uhapsila je Draška Vukovića po Interpolovoj potjernici iz Argentnine, raspisanoj 2009. godine. Vuković je bio svjedok saradnik u postupku koji se vodio protiv grupe Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc 5,7 tona kokaina. Vuković je 2016. godine platio 1.700 eura kazne jer je priznao da je lažnom izjavom istragu napada na novinara Tufika Softića iz 2007. skrenuo u pogrešnom pravcu, da bi ona bila završena zbog nedostatka dokaza

 

Gotovo trinaest godina nakon međunarodne akcije Balkanski ratnik, u kojoj su uhapšeni članovi narko klana Darka Šarića, ponovo se pominje ime Draška Vukovića. On je nedavno uhapšen u Zagrebu, jer se nalazi na Interpolovoj potjernici od 2009. godine. Za njim je potjernicu raspisala Argentina zbog pokušaja dilovanja gotovo pola tone kokaina u toj južnoameričkoj zemlji.

Vuković se šetao centrom Zagreba, kada su mu pripadnici hrvatske policije stavili lisice na ruke. Smješten je u ekstradicioni pritvor i čeka suđenje po tom zahtjevu za izručenje.

U Crnoj Gori je poznat otkad je pobjegao iz zatvora u Danskoj. On je sredinom februara 2007. godine uhapšen u Kopenhagenu sa 38 kilograma kokaina, vrijednog nekoliko miliona eura, zajedno s još dvojicom državljana Srbije, a svi su kod sebe imali hrvatske pasoše. Krajem marta 2007. godine uspio je pobjeći danskoj policiji tokom prebacivanja u zatvor. Vuković je pobjegao u sačekuši automobila u kojem je bio, a akciju su navodno organizovali njegovi saradnici iz narko kartela koji su napravili zasjedu policijskog vozila.

Draško Vuković je bio svjedok saradnik u drugostepenom postupku koji se vodio protiv grupe Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Uhapšeni su u velikoj akciji kodnog imena Balkanski ratnik. Svjedočio je o tome kako su švercovali velike količine kokaina, da je sarađivao s Draganom Dudićem Fricom i Anatazijem Martinićem, ali ne i Šarićem, iako je ranije dao iskaz u kojem je tvrdio da je Šarić bio neprikosnoveni vođa.

Vuković je 2016. godine platio 1.700 eura kazne jer je priznao da je lažnom izjavom istragu napada na novinara Tufika Softića iz 2007. skrenuo u pogrešnom pravcu, da bi ona zatim bila završena zbog nedostatka dokaza. Istraga pokušaja ubistva Softića je obustavljena jer policija i tužilaštvo za osam godina nijesu obezbijedili dokaze.

Policija je, na osnovu iskaza Vukovića, podnijela krivičnu prijavu protiv Dragana Labudovića, Ivana Asanovića i Vladana Labudovića 2014, sedam godina nakon napada na Softića. To je učinjeno samo na osnovu usmenog iskaza Vukovića, bez ijednog materijalnog dokaza, što su potvrdili spisi predmeta.

Vuković je prethodno, kako se navodi u spisima, samoinicijativno policiji dao informaciju da mu je Dragan Labudović, prilikom posjete Argentini, ispričao da je za isnoz od po 500 eura angažovao Berance Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića da fizički napadnu Softića. To je, navodno, urađeno jer je novinar pisao o kriminalu u Beranama, dovodeći u vezu sa tim Dragana Labudovića. Te navode Vuković je ponovio i pred ODT Berane, nakon čega je otvorena istraga protiv njih pred Višim tužiocem u Bijelom Polju i naložene mjere tajnog nadzora. Te mjere, međutim, nijesu obezbijedile dokaze za krivičnu prijavu.

Vuković je naknadno pred višim tužiocem rekao da nikada nije dao te izjave, te da je njegov potpis falsifikovan. On je to objasnio navodima da je zapisnik potpisan latinicom, a da on piše samo ćirilicom.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 3. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SLUČAJ NAPADA NA PREDRAGA SPASOJEVIĆA: Opšta opasnost ili pokušaj ubistva

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tužilaštvo uhapšene za napad na Predraga Spasojevića, bivšeg načelnika Istražnog zatvora Spuž, terete za „izazivanje opšte opasnosti“  i „nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“. Spasojević smatra da nadležno tužilaštvo nije uradilo svoj dio posla, i da se u konkretnom slučaju može raditi jedino o teškom ubistvu u pokušaju

 

Nekadašnji načelnik Istražnog zatvora Spuž Predrag Spasojević, na čiju je kuću prije dva mjeseca bačena bomba, poručio je da će svjedočiti u korist Željka Lakušića (34) i Filipa Popovića (21), uhapšenih u tom slučaju. On smatra da tužilaštvo nije na pravi način okvalifikivalo djela za koja tereti Lakušića i Popovića.

Iz tog tužilaštva Monitoru su odgovorili da je protiv Lakušića i Popovića podnijet optužni predlog zbog krivičnog djela  – „izazivanje opšte opasnosti“  i „nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“.

,,Ako će odgovarati za izazivanje opšte opasnosti, odbijam da svjedočim protiv njih, svjedočiću u njihovu korist jer smatram da nijesu počinili to krivično djelo, i treba ih odmah osloboditi“, ogorčeno poručuje Spasojević.

Ističe da nadležno tužilaštvo nije uradilo svoj dio posla, i da se u konkretnom slučaju može raditi jedino o teškom ubistvu u pokušaju.

,,Šta bi bilo da je prva bomba eksplodirala ili druga? Da li bi to bilo ubistvo ili izazivanje opšte opasnosti kvalifikovano težom posljedicom. Zna se šta je bomba i da je njena namjena uništenje neprijateljske žive sile. Ako se djelo koje je počinjeno na moju štetu i pored toga kvalifikuje kao izazivanje opšte opasnosti, onda ne znam u kojoj zemlji živimo. Smatram da tužilaštvo nije uradilo svoj dio posla, jer ja ovu dvojicu koja se terete i protiv kojih je podignut optužni prijedlog u životu nijesam vidio. Motiv se nalazi u Istražnom zatvoru i isključivo je vezan za moj rad. Djelo je naručeno direktno iz Istražnog zatvora, ističe Spasojević.

On dodaje da su kazne za djelo koje se Lakušiću i Popoviću stavlja na teret male, te da samim tim sistem nije pokazao ozbiljnost da se suprostavi kriminalu i ozbiljno kazni  počinioce koji vrše  krivična djela na štetu policijskih službenika.

Bivši načelnik Istražnog zatvora, pojašnjava da je na jednoj od sjednica Vlade označen kao štićena ličnost nakon čega mu je dodijeljena policijska pratnja odnosno obezbjeđenje.

„Do kada će to trajati zavisi od procjene bezbjednosti koju će uraditi Agencija za nacionalnu bezbjednost“, kazao je Spasojević.

Spasojević je saopštio da je kao načelnik imao prijetnji od određenog broja pritvorenika, samo zbog toga što je radio svoj posao.

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni prijedlog protiv pritvorenika Marija Miloševića zbog napada na Spasojevića.  S druge strane i Milošević je podnio prijavu protiv Spasojevića, optužujuži ga za lažno prijavljivanje. I ovaj predmet se nalazi kod podgoričkog Osnovnog tužilaštva.

Prvog dana decembra na kapiju od porodične kuće Spasojevića aktivirana je bomba. Tom prilikom pričinjena je manja materijalna šteta. Motiv, makar zvanično, ni do danas nije utvrđen.

Uporedo sa sudskim postupcima čeka se i odluka Disciplinke komisije koja je pokrenula postupak protiv Spasojevića i to zbog toga jer je tokom gostovanja u televizijskoj emisiji neovlašćeno iznio određene podatke koji se tiču bezbjednosti u zatvoru, uz činjenicu da za određene medijske nastupe nije tražio, niti dobio saglasnost starješine organa.

„Povodom medijskih istupa službenika Predraga Spasojevića, donijeta je Odluka o pokretanju disciplinskog postupka protiv imenovanog zbog težih povreda službene dužnosti. Zakonom o državnim službenicima i namještenicima propisano je da disciplinksi postupak za težu povredu službene dužnosti protiv državnog službenika vodi i Disciplinska komisija. U skladu sa navedenim, odluka o pokretanju disciplinskog postupka protiv službenika Predraga Spasojevića, dostavljena je Disciplinksoj komisiji na dalje postupanje, saopštio je Monitoru pomoćnik direktora UIKS-a Nebojša Janković.

Na sve ovo Spasojević ponavlja da nije kriv i da će to dokazati.

Spasojević je gostujući u istoj televizijskoj emisiji kazao i da vrlo brzo očekuje predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića „kod njega i da će mu spremiti ćeliju po svim standardima“.

Povodom te izjave, reagovali su iz DPS-a i Kabineta predsednika države, ističući da je Spasojević na krajnje neprimjeren način nasrnuo na najvišu državnu instituciju, na predsjednika Crne Gore, te da se mora pokrenuti odgovarajući postupak pred državnim organima.

Menadžmet Uprave za izvršenje krivičnih sankcija odmah se ogradio od svih njegovih izjava, posebno onih koje sadrže bilo koji politički segment, a koje nijesu spojive sa poslovima i radnim zadacima državnog službenika i namještenika UIKS-a, kako su saopštili

Spasojević je smijenjen samo dva dana kasnije.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SLUČAJ UBISTVA RADOMIRA ĐURIČKOVIĆA: Klanovi ratuju transkriptima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na posljednjem ročištu u podgoričkom Višem sudu, kada je tužilaštvo predalo transkripte Skaj komunikacije, pala je sumnja na čitav slučaj, ali i advokaticu odbrane Nataliju Karadžić Perković i ključnog svjedoka Milorada Radulovića. Transkripti svjedoče kako pripadnici kavačkog klana pronalaze lažne svjedoke da bi se optuženi Mario Milošević proglasio nevinim

 

Ubistvo Cetinjanina Radomira Đuričkovića je među prvim likidacijama počinjenim u višegodišnjem sukobu dva zaraćena kotorska kriminalna klana. I pored činjenice da je za ovaj zločin, za razliku od više desetina sličnih slučajeva, došlo do podizanja optužnice, na posljednjem održanom ročištu u podgoričkom Višem sudu, pala je sumnja na čitav slučaj, ali i na same aktere događaja, počev od advokata odbrane do ključnog svjedoka Milorada Radulovića, na osnovu čijeg iskaza je tužlac u konačnom i zasnovao svoj optužni akt.

Sumnja je otvorena kada je tužilac Željko Tomković, s ciljem da dokaže umiješanost Podgoričanina Marija Miloševića u ovaj zločin, predao transkripte Skaj komunikacije, koji svjedoče kako pripadnici kavačkog klana pronalaze lažne svjedoke da bi se ovaj optuženi proglasio nevinim.

S druge strane i odbrana Miloševića je došla do transkripta komunikacije, ali suprotstavljenog škaljarskog klana, u kojima se govori o pokušaju da se namjeste dokazi koji će teretiti Miloševića za ubistvo. Tako je i počeo „rat“ komunikacija u ovom procesu.

Advokatica Miloševića Natalija Karadžić Perković 11. novembra prošle godine od suda zatražila je da se istraži ko je osoba koja pod šifrom ,,B20712“ putem Skaj aplikacije saopštava sagovorniku da će sve napraviti da njen klijent bude osuđen na 40 godina robije.

U toj komunikaciji između Miloša Đuričkovića i Milija Bajramovića preko Skaj komunikacije 6. marta 2020. godine se eksplicitno navodi: ,,Samo čekam suđenje da počne i kopam ga 40 godina samo ne spominji nikome“, ,,ma idu oni po 20 godina a mario 40“, ,,napraviću ja da je mario puca sve sam spremio ja“, „zabetoniraću ga“, ,,ma svi su zabetonirani“, ,,kraj je njima“, ,,neće ga kosti iznositi vidjećes“…

Postupajući tužilac Željko Tomković je nakon toga kontaktirao nadležne policijske organe od kojih je zatražio dostavljanje materijala koji se odnosi na optuženog Miloševića. Ali je dobio neočekivano. Sredinom decembra umjesto komunikacije Đuričkovića i Bajramovića dostavljene su mu komunikacije Marija Miloševića sa Slobodanom Kašćelanom iz perioda od početka decembra 2020. godine do sredine februara 2021. godine. U tim kominukacijama, a koje su javno objavljene, njih dvojica dogovaraju obezbjeđivanje lažnih svjedoka i lažnog alibija za Miloševića za dan kada je ubijen Đuričković. Tako Milošević saopštava Kašćelanu plan da pred sudom tvrdi da je u vrijeme ubistva Đuričkovića bio na Kosovu.

Ono što ovaj slučaj čini specifičnim je to da je, prema istoj komunikaciji, Milošević u čitavu priču oko sređivanja alibija uključio i svoju advokaticu Nataliju Karadžić Perković.

Iz prepiske proizilazi da je advokatica Karadžić Perković početkom februara 2021. godine išla u Prištinu gdje se susrela sa Miloševićevim kosovskim advokatom Arsimom Bilalijem, pripadnikom kavačkog klana Srđanom Juriševićem i lažnim svjedocima.

Poslovi za račun klijenta, sudeći prema komunikaciji, tu se ne završavaju. Advokatica preko Skaj aplikacije javlja da su lažni svjedoci i kolega advokata Bilalija prošli testiranje i da su spremni pred sudom da tvrde da su spornog dana bili sa Miloševićem. Na sugestiju advokatice Karadžić Perković, Milošević i Kašćelan obezbjeđuju i dokaze koji bi sudu potvdili da je večerao u jednom hotelu na Kosovu.

– Važno da se sve odradi perfektno, jer Viši sud može da traži službenim putem da se sve to provjeri – kaže u jednoj od poruka advokatica Karadžić Perković, koju su prenijeli mediji.

Reakcije na objavljene komunikacije, očekivano, bile su ekspresne, pa je tako Osnovno tužilaštvo saopštilo da će utvrđivati da li je u radnjama advokatice i drugih lica koja se pominju u Skaj komunikaciji vezano za dogovor oko obezbjeđivanja lažnog alibija Mariju Miloševiću, ostvareno obilježje nekog od krivičnih djela koja su u nadležnosti tog tužilaštva.

Skaj komunikacija dostavljena je i Advokatskoj komori Crne Gore na ocjenu da li je advokatica Karadžić Perković prilikom obavljanja predmetnih komunikacija postupala u skladu sa Zakonom o advokaturi, drugim zakonskim propisima, Kodeksom profesionalne etike advokata i Statutom Advokatske komore, odnosno da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nje zbog teže povrede dužnosti advokata.

Advokatica Karadžić Perković na prošlom ročištu kažnjena je sa 1.000 eura jer se bez obrazloženja nije pojavila. Njen klijent Milošević nije prihvatio da ga po zamjeni brani advokat Srđan Lješković pa je sudija Veljko Radovanović odložio suđenje i sljedeće ročište zakazao za 23. januar.

Optužnica je u ovom predmetu nekoliko puta vraćana na dopunu istrage, a dokazi tužilaštva prihvaćeni su tek nakon nepune četiri godine od počinjenog zločina. Prvom optužnicom u kojoj je Milošević ,,samo“ bio zadužen za kupovinu automobila korišćenog u napadu, a hice ispalio Igor Mašanović, izmijenjena je nakon što je Milorad Radulović poslije tri i po godine od događaja, 12. marta 2020. godine, otišao u tužilaštvo i promijenio prvobitni iskaz koji je, sa nekim izmjenama, ponovio i pred sudom krajem oktobra prošle godine.

Radulović je pred sudom označio Miloševića za direktnog izvršioca ubistva Đuričkovića dok je Mašanović, kako je kazao, vozio automobil iz kojeg je pucano. Ustvrdio je da u autu nije vidio optuženog Vukana Vujačića, ali se na kraju suđenja ipak pridružio krivičnom gonjenju i protiv njega.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo