Povežite se sa nama

Izdvojeno

SMANJENA DRŽAVNA SREDSTVA ZA KAPITALNE INVESTICIJE NA SJEVERU: Pomoć na kašičicu

Objavljeno prije

na

Stanovnici Berana očekivali su bitno drugačiji odnos novih državnih vlasti, upravo zbog utiska da su ih prethodne vlasti godinama kažnjavale. Sa toliko resursa i nevalorizovanih potencijala, ovaj grad je i dalje među najsiromašnijima u državi

 

Vlada Crne Gore je preko Uprave javnih radova za ovu godinu Opštini Berane opredijelila svega 90.000 eura za realizaciju kapitalnih projekata, odnosno za modernizaciju i izgradnju lokalne infrastrukture. „Taj iznos je dovoljan za svega kilometer i po asfaltiranja nekog seoskog puta, i to u tanjem sloju”. Tako u Beranama komentarišu sredstva koje im je Vlada opredijelila za tekuću godinu.

Priliv iz kapitalnog budžeta, kažu Beranci, nikada do sada nije bio manji, što će bitno uticati da se značajan dio planiranih aktivnosti od životnog značaja, odloži za neki naredni period.

Predsjednik opštine Tihomir Bogavac smatra da izdvojena sredstva ni izbliza ne mogu da zadovolje realne i stvarne zahtjeve kada je u pitanju unapređivanje saobraćajne, komunalne i druge infrastrukture. „Tačno je da nam je ove godine preko Uprave javnih radova opredijeljeno svega 90.000 eura za kapitalne projekte, iako se zna da je za prošlu godinu taj iznos bio 300.000 eura. To su mala sredstva koja nijesu dovoljna da odgovorimo stvarnim potrebama. Zato apelujemo na Vladu da u nekon narednom periodu ima više sluha za potrebe naše opštine”, kaže Bogavac.

On dodaje da će Opština, i u takvoj situaciji, nastojati da sredstvima iz sopstvenog budžeta, „u mjeri mogućeg”, realizuje što više projekata i stvori što bolje uslove za život lokalnog stanovništva. „Sredstva koja smo dobili od Vlade iskoristićemo za izgradnju treće trake puta na potezu od autobuske stanice do Doma zdravlja, zatim za modernizaciju ulice pored zgrade Elektrodistribucije i ulice u Novom naselju”, navodi Bogavac.

I potpredsjednik opštine Marko Lalević slaže se da su opredijeljena sredstva zanemarljiva u odnosu na ono što su stvarne potrebe ove siromašne sjeverne opštine i njenih stanovnika.

„Кrajnje je zabrinjavajuće što imamo tako mali broj projekata koji je predviđen za finansiranje iz državnog kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova za našu opštinu. Svi predloženi projekti su dio Strateškog plana opštine Berane i smatramo da Vlada Crne Gore treba da ih uzme u razmatranje i uvrsti u budžet za 2021. i 2022. godinu, ukoliko istinski misli da razvija i sjever naše države”, rekao nam je Lalević.

Lalević se nada da će rebalansom državnog budžeta Opština Berane dobiti dodatna sredstva za realizaciju kapitalnih investicija. „Кompletna dokumentacija o kandidovanim projektima za 2021. godinu, koju je Opština Berane uputila Vladi Crne Gore, dostavljena je poslanicama iz Berana iz vladajuće većine, kako bi kroz poslanička pitanja, diskusije i podnošenje amandmana na rebalans budžeta Odboru za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini Crne Gore, pokušali da uvećaju iznos sredstava za realizaciju bar nekih od projekata koje je Opština Berane predložila. Nadamo se da će i Ministarstvo finansija i Vlada na taj način, rebalansom, ispraviti ovu nepravdu prema našoj opštini”, kaže Lalević.

Otežavajuća okolnost je to što su i sredstva iz Egalizacionog fonda za Opštinu Berane značajno smanjena. Lalević objašnjava da Egalizacioni fond predstavlja značajan prihod, i gotovo iznosi trećinu opštinskog budžeta, a u ranijim godinama i preko 40 odsto ukupnog budžeta. „S obzirom na tu činjenicu da je definitivno taj prihod od krucijalnog značaja za normalno funkcionisanje, moramo napomenuti da je na osnovu novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave, a nadalje i Pravilnika o načinu raspodjele sredstava iz egalizacionog fonda i načinu korišćenja neraspoređenih sredstava fonda, našoj opštini u značajnoj mjeri umanjena raspodjela Egalizacionog fonda u odnosu na raniji Zakon i Pravilnik, pa sa nekadašnjih 12,66 procenata ukupnih sredstava Egalizacionog fonda u 2018. godini, nakon toga procenat je pao na 9,50 odsto i konačno u 2021. godini 9,05 odsto”, kaže potpredsjednik opštine Berane.

Po godinama, to bi izgledalo ovako: Opštini Berane 2018. godine iz Egalizacionog fonda pripada 12,66 odsto, odnosno 4.395.000,00 eura (stari Zakon i Pravilnik). Već 2019. godine taj procenat pada na 9,67 odsto, ili 3.617.000,00 eura (manje 778.000,00 eura); 2020. Godine – 9,58 odsto, to jest 3.280.000,00 eura (manje 337.000,00 eura); 2021. godine 9,05 procenata – 3.167.000,00 eura (ili manje 113.000,00 eura). Ukupno manje 1.228.000,00 eura u odnosu na 2018. godinu.

„Znajući da sredstva Egalizacionog fonda na godišnjem nivou iznose oko 35 miliona eura, lako je proračunati da je novim Zakonom i Pravilnikom opština Berane dobila umanjenje od preko milion eura na godišnjem nivou, a u pitanju su tri godine, od 2018–2021, pa samim tim novim Zakonom smo za posljednje tri godine dobili manje preko tri miliona eura, što je na nivou jednogodišnjeg prihoda od Egalizacionog fonda”, kaže Lalević.

Nije Berane „nenaviknuto” na činjenicu da sredstva iz državnog budžeta dobija u minimalnim iznosima i na kašičicu. Lalević je u prethodnim godinama u javnosti poznat po tome što je oštro kritikovao odnos države prema Beranama. Dok su susjedne opštine dobijale milione eura iz kapitalnog budžeta, Berane je dobijalo minorne iznose izražene u desetinama hiljada, ili tek nekoliko stotina hiljada eura. Ali, to je bilo za vlasti Demokratske partije socijalista. Tada je ovaj grad kažnjavan za to što je bio jedina opoziciona opština na sjeveru i što je osam godina u svim izbornim ciklusima, predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim, do nogu tukao DPS. Onda kada to nikom nije polazilo za rukom.

Vlast se promjenila a Berane je i dalje grad sa stopom zaposlenosti koja je među najnižima u Crnoj Gori. I dalje je to grad u kome nema ni naznake za kapitalne investicije i nova radna mjesta. Grad iz koga se i dalje više odlazi, nego što se dolazi, odnosno gdje su negativni migracijski trendovi još uvijek nezaustavljivi.

Stanovnici Berana očekivali su bitno drugačiji odnos novih državnih vlasti, upravo zbog utiska da su ih prethodne vlasti godinama kažnjavale. Sa toliko resursa i nevalorizovanih potencijala, ovaj grad je i dalje među najsiromašnijima u državi. Stariji Beranci „plaču” za vremenima kada je Berane bio treći grad u Crnoj Gori i po veličini i po razvijenosti.

                                                                                                     Tufik SOFTIĆ  

Komentari

FOKUS

UPRAVLJANJE DRŽAVNOM IMOVINOM: Zašto je Vlada naumila da razvlasti parlament

Objavljeno prije

na

Objavio:

Aerodromi, EPCG, Institut u Igalu, Plantaže… Možemo samo da nagađamo zbog koga ili čega Vlada traži pravo da samostalno raspolaže imovinom vrijednom do 300 miliona eura. Mnogo očigledniji su razlozi zbog kojih bi se trebalo krajnje pažljivo odnositi prema tom naumu

 

Vlada traži od Skupštine da joj, izmjenama Zakona o državnoj imovini, omogući da svojevoljno raspolaže državnom imovinom u vrijednosti do 300 miliona eura. Dosadašnji limit bio je 150 miliona, pa je prijedlog – već tradicionalno usvojen u nedjelju na elektronskoj sjednici (čitati: bez ozbiljne rasprave i pisanih tragova o njenom toku i glsanju) – naišao na poprilične rezerve kod poslanika i javnosti.

Prema pomenutom Zakonu, državnu imovinu čine: pokretne i nepokretne stvari, novac, hartije od vrijednosti i “druga imovinska prava koja pripadaju Crnoj Gori ili lokalnoj samoupravi”. Dalje je Zakonom razrađeno da u “stvari i druga dobra” kojima raspolaže država spadaju: rudno i mineralno bogatstvo; jezera, podzemni i nadzemni riječni tokovi; teritorijalno more i priobalje; vazdušni prostor; aerodormi, luke, pruge i putevi; energetska i telekomunikaciona infrastruktura; vojni objekti; radio frekfencije, vazdušni koridori i satelitske orbite; kulturna dobra i umjetnička djela u državnoj svojini, nacionalni parkovi, državni objekti namijenjeni obrazovanju, zdravstvu, nauci i socijalnoj zaštiti “sa pripadajućim zemljištem”, šume, poljoprivredno i građevinsko zemljište u vlasništvu države… Konačno, tu je i vlasnički udio u makar 50-tak manjih i većih preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države. Sve to Vlada može da troši, dograđuje i razgrađuje, prodaje, iznajmljuje, pozajmljuje, daje u koncesiju… Uz postojeće ograničenje da o raspolaganju imovinom vrijednijom od 150 miliona (odnosno, traženih 300) konačnu odluku donosi parlament.

Država nema funkcionalan popis svoje imovine ni valjanu procjenu njene vrijednosti. Taj posao je trebalo da bude završen još  2011. godine  a poslednja obećanja govorila su da će to biti urađeno “poslije popisa”. Vidimo, ni to nije jasno omeđena vremenska odrednica.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MARKA KOVAČEVIĆA: Kontinuitet govora mržnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gradonačelnik Nikšića u kontinuitretu širi govor i geste mržnje. Tužilaštvo i sudstvo, kao i za ostale političare, tu ne vidi ništa sporno, a koalicioni partneri ,,osuđuju” i trpe. Javnost se navikava

 

Proslava jedne od najznačajnijih crnogorskih pobjeda u 19. vijeku, Bitke na Grahovcu, prepuštena je posljednjih godina Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i zavičajnom udruženju Stara Hercegovina. Država se u to ne miješa, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se desiti epski skandal.

Za to se, na ovogodišnjoj obljetnici 166 godina od slavne bitke, postarao jedan od domaćina, Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića: ,,Ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njemu ćemo kao i prema Turcima postupati”.

Iako se zna da su Crnogorci, na Grahovcu, pod vođstvom vojvode Mirka Petrovića, grdno pobili tadašnje osmanske neprijatelje, Kovačević kaže da nije baš tako slikao budućnost. Pravda se da nije mislio, niti ih je pominjao, Crnogorce, pa ni Bošnjake, te da su mu mračni centri moći iskonstruisali cijelu priču. Onda se sjetio da je u stvari navodno  ciljao na pomirenje. Moglo bi se pomisliti da mladi političar zaista ponekad ne zna što priča, baš kao što njegova stranka u Nikšiću slavi Mirka Petrovića a u Podgorici se zalaže za rušenje spomenika u njegovu čast.  No, nije baš tako.

Kovačević rado posegne za govorom ili gestom mržnje. Mjesec dana nakon što je sjeo u fotelju gradonačelnika Nikšića, Kovačević je u junu 2021. na TV Kurir negirao da je u Srebrenici počinjen genocid. U julu prošle godine je stojeći pored predsjednika države Jakova Milatovića pokazao srednji prst prilikom intoniranja himne. Objasnio je da je, malo duže, namještao sat.

Kada je njegov partijski šef Andrija Mandić, u martu ove godine,  predsjedavao Skupštinom Crne Gore na Cetinju, opet nije mogao da izdrži: „Nekako lijepo pristaje predsjedniku Skupštine Crne Gore ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da smeta Švabama”. Ovo posljednje upućeno je na račun porijekla poslanika DPS-a Oskara Hutera.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

NI U CRNOJ GORI NEMA MJESTA ZA LUKAŠENKOVE KRITIČARE: Za naš MUP Bjelorusija je demokratska država

Objavljeno prije

na

Objavio:

U rješenju MUP-a Crne Gore koje je potpisao Radovan Popović, pomoćnik ministra Danila Šaranovića i šef Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance izgleda da je Bjelorusija demokratska država u kojoj je život bezbjedan i prepun mogućnosti. U Popovićevom rješenju UP I-132/23-6651/3 od 5.juna ove godine, odbija se zahtjev za međunarodnu zaštitu bjeloruskom državljaninu V.I jer „ne postoji opravdan strah od progona“ u matičnoj zemlji

 

Nedavno je Viši sud u Beogradu ponovo presudio da se Andrej Gnjot, bjeloruski reditelj, novinar i opozicioni aktivista treba izručiti totalitarnom režimu u Minsku na osnovu Interpolove potjernice koje su bjeloruske vlasti raspisale za njim. Uhapšen je na beogradskom aerodromu 30. oktobra prošle godine gdje je sletio iz Tajlanda. Bjelorusiju je napustio u junu 2021. godine nakon što je doznao da mu Lukašenkova zloglasna tajna služba sprema procesuiranje zbog veza sa opozicijom. Gnjot se formalno tereti za utaju poreza od oko 300 hiljada eura. U zemlji nikada nije dobio poziv za saslušanje po tom osnovu. Utaju je navodno vršio između 2012. i 2018. godine na osnovu zakona koji je donešen tek 2019.  Gnjot je te optužbe odbacio kao “politički motivirane”. Jedan je od osnivača Slobodnog udruženja sportista Bjelorusije (SUSB) osnovanog nakon pokradenih predsjedničkih izbora u ljeto 2020.,  koji su doveli do masovnih protesta građana i krvave represije režima čiji najbliži saveznik je Putinova Rusija. SUSB je svojom kampanjom uspio da se Bjelorusiji oduzme status domaćina Svjetskog prvenstva u hokeju i da Međunarodni olimpijski komitet obustavi finansije bjeloruskom Nacionalnom olimpijskom komitetu, na čijem je čelu bio predsjednik Lukašenko, o čemu je Monitor već pisao. Diktator se osvetio SUSB-u tako što ga je proglasio za „ekstremističku organizaciju“. Advokat udruženja Aleksandar Danilevič je osuđen na deset godina zatvora, a odmazda je uslijedila i prema drugim članovima udruženja osim Gnjota koji je pobjegao.

U prvoj presudi Višeg suda od 7. decembra 2023. odlučeno je da Gnjot bude izručen. Sud je odbio da Gnjota uopšte i sasluša na optužbi protiv njega.  Početkom marta ove godine Apelacioni sud je poništio odluku i vratio je na ponovno odlučivanje. Ipak, 13. juna je pročitana ista presuda na koju je novinar već najavio žalbu. Jedina dobra vijest je što je Gnjotu početkom juna sedmomjesečni boravak u CZ-u zamijenjen kućnim pritvorom i nanogicom u garsonjeri od 20 kvadrata na Vračaru. Međunarodne i domaće organizacije za ljudska prava su osudile presudu i pozvale vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da prekinu progon političkih protivnika Minska i Moskve koji su potražili utočište u Srbiji.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo