Povežite se sa nama

OKO NAS

SVJETSKI RAFTING KUP: Prvijenci crnogorskog raftinga u Francuskoj

Objavljeno prije

na

Sportsko rekreativno rafting društvo, prvo te vrste u Crnoj Gori, dobilo je poziv za učešće na Svjetskom kupu koje se održava od 28. juna do 3. jula ove godine u Francuskoj. Kako u Crnoj Gori ne postoji rafting savez, njima nedostaje novca za odlazak na najveću scenu

 

Iako se pokatkad čini da možemo mladost svrstati u jednu kategoriju, generalizovati tu populaciju kao zavisnu od interneta i života na wi-fi mreži, stvarnost zna i da demantuje. Pet momaka iz Podgorice, sa Zabjela, osnivači su Sportskog rekreativnog rafting društva (SRRD), prvog zvaničnog rafting kluba u Crnoj Gori.

Ovu ekipu čini društvo iz kvarta ulica Vojislavljevića i Jerevanske na Zabjelu, koje je godinama zajedno odrastalo, družilo se i učilo u istoj Osnovnoj školi Oktoih : Marko Manojlović, predsjednik ove ekipe, Miloš Sekulić, Milika Milikić, Milorad Radulović i Janko Radonjić. Njih petorica predstavnici su naše države u rafting svjetskoj društvenoj zajednici.

Prvo pojavljivanje crnogorske rafting ekipe ovi momci su imali na Evropskom kupu 2020. godine održanom od 11. do 13. septembra u Zubinom potoku, na Kosovu. Osim crnogorske, učestvovale su i posade iz Srbije (pet timova), Bugarske (dva tima) i Hrvatske (jedan tim). Pandemija novog koronavirusa spriječila je dolazak veslača iz Italije, Rusije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije…

Rafting klub Zabjelo je tom prilikom dobio zahvalnicu od organizatora, te je time i počela ova rafting avantura.

Ove godine momci iz Sportskog rekreativnog rafting društa dobili su poziv od Svjetske rafting federacije (WRF) da budu prvi predstavnici Crne Gore na Svjetskom kupu. Svjetski kup se održava u Aržantjer la Bese, na jugoistoku Francuske, u departmanu Gornjih Alpa, od 28. juna do 3. jula ove godine. Učesnici dolaze sa tri kontinenta – Evrope, Azije i Južne Amerike. Na takmičenju će biti 80 timova i 250 takmičara. Tim sačinjen od petorice Zabjelčana imaće priliku da pokaže svoje sposobnosti a i da se poveže sa drugim društvima iz Evrope i svijeta koji čine rafting zajednicu.

Pripreme za Svjetsko prvenstvo SRRD Zabjelo planira da provede u Italiji (Villeneueve, Aosta), gdje su takođe pozvani od strane svojih kolega i konkurenata sa kojima su u kontaktu, kako bi imali priliku da treniraju i spreme se za učestvovanje na Svjetskom prvenstvu. „Kako bi se u potpunosti pripremili za ovo takmičenje, sa prijateljskim klubom iz Italije smo se dogovorila da, neposredno prije odlaska za Francusku, usputno svratimo na nekoliko dana kod njih radi zajedničkih priprema. To nam je itekako potrebno i važno u postizanju odgovarajućih rezultata, novih iskustava i forme za ovako značajno i afirmativno takmičenje“, naglašava predsjednik rafting kluba Zabjelo Marko Manojlović.

Kako u Crnoj Gori ne postoji rafting savez za čije osnivanje bi bilo potrebno minimum pet klubova, momcima koji će biti naši prvi predstavnici na Svjetskom prvenstvu u raftingu potrebna je finansijska pomoć i podrška. Neophodno je prepoznati ovakve, korisne aktivnosti u našem društvu, afirmisati ih i pružiti im podršku u ispunjavanju ciljeva, posebno kad predstavljaju državu. „Nadamo se i finansijskoj podršci, koja nam je neophodna“, dodao je Manojlović.

Članovi SRRK Zabjelo za pomoć su se obratili Opštini Podgorica, Sekretarijatu za sport i kulturu od kojih su dobili određenu novčanu pomoć. Iz Sekretarijata za Monitor kažu: „U skladu sa mogućnostima, Sekretarijat je odlučio da ih podrži i finanijski im olakša odlazak u Francusku, prepoznajući da će njihov nastup, među velikim brojem zemalja, biti i lijepa promocija Podgorice i Crne Gore. Takođe, svjesni smo činjenice da Rafting savez Crne Gore ne postoji i da zbog toga predstavnici ovog sporta nemaju mogućnost finansiranja iz državnog budžeta, tj. od strane Uprave za sport i mlade. Sekretarijat za kulturu i sport u skladu sa svojom Odlukom o finansiranju sporta podržava rekreativna društva, uključujući ih u brojne manifestacije. Glavni grad će, pored podrške koju pruža sportistima, nastaviti da radi na poboljšanju sportske infrastrukture na teritoriji Podgorice, kako za profesionalne sportiste, tako i za amatere i rekreativce, kao i za sve one koji vole sport.”

Iako je bitno istaći i vidjeti ovakvu vrstu podrške, mladim sportistima nedostaje još finansijskih sredstava kako bi ispunili svoj cilj. S tim u vezi, entuzijastična petorka želi da podigne nivo raftinga i njegov takmičarski značaj u Crnoj Gori. Naročito kroz zdrave stilove života, socijalizaciju i sportski aspekt. Na tom putu dobrodošla je svaka iskrena, moralna i finansijska podrška svih onih koji su svjesni životne sredine i statusa koji rafting ima na brzacima naših rijeka.

Jovana PETRIČEVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo