Povežite se sa nama

OKO NAS

SVJETSKI RAFTING KUP: Prvijenci crnogorskog raftinga u Francuskoj

Objavljeno prije

na

Sportsko rekreativno rafting društvo, prvo te vrste u Crnoj Gori, dobilo je poziv za učešće na Svjetskom kupu koje se održava od 28. juna do 3. jula ove godine u Francuskoj. Kako u Crnoj Gori ne postoji rafting savez, njima nedostaje novca za odlazak na najveću scenu

 

Iako se pokatkad čini da možemo mladost svrstati u jednu kategoriju, generalizovati tu populaciju kao zavisnu od interneta i života na wi-fi mreži, stvarnost zna i da demantuje. Pet momaka iz Podgorice, sa Zabjela, osnivači su Sportskog rekreativnog rafting društva (SRRD), prvog zvaničnog rafting kluba u Crnoj Gori.

Ovu ekipu čini društvo iz kvarta ulica Vojislavljevića i Jerevanske na Zabjelu, koje je godinama zajedno odrastalo, družilo se i učilo u istoj Osnovnoj školi Oktoih : Marko Manojlović, predsjednik ove ekipe, Miloš Sekulić, Milika Milikić, Milorad Radulović i Janko Radonjić. Njih petorica predstavnici su naše države u rafting svjetskoj društvenoj zajednici.

Prvo pojavljivanje crnogorske rafting ekipe ovi momci su imali na Evropskom kupu 2020. godine održanom od 11. do 13. septembra u Zubinom potoku, na Kosovu. Osim crnogorske, učestvovale su i posade iz Srbije (pet timova), Bugarske (dva tima) i Hrvatske (jedan tim). Pandemija novog koronavirusa spriječila je dolazak veslača iz Italije, Rusije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije…

Rafting klub Zabjelo je tom prilikom dobio zahvalnicu od organizatora, te je time i počela ova rafting avantura.

Ove godine momci iz Sportskog rekreativnog rafting društa dobili su poziv od Svjetske rafting federacije (WRF) da budu prvi predstavnici Crne Gore na Svjetskom kupu. Svjetski kup se održava u Aržantjer la Bese, na jugoistoku Francuske, u departmanu Gornjih Alpa, od 28. juna do 3. jula ove godine. Učesnici dolaze sa tri kontinenta – Evrope, Azije i Južne Amerike. Na takmičenju će biti 80 timova i 250 takmičara. Tim sačinjen od petorice Zabjelčana imaće priliku da pokaže svoje sposobnosti a i da se poveže sa drugim društvima iz Evrope i svijeta koji čine rafting zajednicu.

Pripreme za Svjetsko prvenstvo SRRD Zabjelo planira da provede u Italiji (Villeneueve, Aosta), gdje su takođe pozvani od strane svojih kolega i konkurenata sa kojima su u kontaktu, kako bi imali priliku da treniraju i spreme se za učestvovanje na Svjetskom prvenstvu. „Kako bi se u potpunosti pripremili za ovo takmičenje, sa prijateljskim klubom iz Italije smo se dogovorila da, neposredno prije odlaska za Francusku, usputno svratimo na nekoliko dana kod njih radi zajedničkih priprema. To nam je itekako potrebno i važno u postizanju odgovarajućih rezultata, novih iskustava i forme za ovako značajno i afirmativno takmičenje“, naglašava predsjednik rafting kluba Zabjelo Marko Manojlović.

Kako u Crnoj Gori ne postoji rafting savez za čije osnivanje bi bilo potrebno minimum pet klubova, momcima koji će biti naši prvi predstavnici na Svjetskom prvenstvu u raftingu potrebna je finansijska pomoć i podrška. Neophodno je prepoznati ovakve, korisne aktivnosti u našem društvu, afirmisati ih i pružiti im podršku u ispunjavanju ciljeva, posebno kad predstavljaju državu. „Nadamo se i finansijskoj podršci, koja nam je neophodna“, dodao je Manojlović.

Članovi SRRK Zabjelo za pomoć su se obratili Opštini Podgorica, Sekretarijatu za sport i kulturu od kojih su dobili određenu novčanu pomoć. Iz Sekretarijata za Monitor kažu: „U skladu sa mogućnostima, Sekretarijat je odlučio da ih podrži i finanijski im olakša odlazak u Francusku, prepoznajući da će njihov nastup, među velikim brojem zemalja, biti i lijepa promocija Podgorice i Crne Gore. Takođe, svjesni smo činjenice da Rafting savez Crne Gore ne postoji i da zbog toga predstavnici ovog sporta nemaju mogućnost finansiranja iz državnog budžeta, tj. od strane Uprave za sport i mlade. Sekretarijat za kulturu i sport u skladu sa svojom Odlukom o finansiranju sporta podržava rekreativna društva, uključujući ih u brojne manifestacije. Glavni grad će, pored podrške koju pruža sportistima, nastaviti da radi na poboljšanju sportske infrastrukture na teritoriji Podgorice, kako za profesionalne sportiste, tako i za amatere i rekreativce, kao i za sve one koji vole sport.”

Iako je bitno istaći i vidjeti ovakvu vrstu podrške, mladim sportistima nedostaje još finansijskih sredstava kako bi ispunili svoj cilj. S tim u vezi, entuzijastična petorka želi da podigne nivo raftinga i njegov takmičarski značaj u Crnoj Gori. Naročito kroz zdrave stilove života, socijalizaciju i sportski aspekt. Na tom putu dobrodošla je svaka iskrena, moralna i finansijska podrška svih onih koji su svjesni životne sredine i statusa koji rafting ima na brzacima naših rijeka.

Jovana PETRIČEVIĆ

Komentari

Izdvojeno

OZBILJAN PROPUST U GEOGRAFSKO INFORMACIONOM SISTEMU PODGORICA: Lični podaci na izvolte

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica do početka ove sedmice svi su mogli da vide lične podatke vlasnika parcela i objekata u Podgorici i Zeti. Iz Glavnog grada tvrde da nisu oni krivi, a građani podnijeli prve tužbe

 

 

Ko je htio, do početka ove sedmice, mogao je da sazna lične podatke o vlasnicima parcela i objekata na teritoriji Podgorice i Zete, sa sve matičnim brojevima. Podaci su se nalazili na demo verziji Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica.

U dijelu koji se odnosi na Prostorno-urbanistički plan, dostupne su sve parcele sa ucrtanim objektima što je zakonito i već petnaestak godina primijenjeno i na Geoportalu Uprave za nekretnine. Klikom na parcelu ili objekat dostupne su i ključne informacije uključujući i podatke o vlasniku. Međutim, klikom na ikonicu za informacije dolazilo se do sporno objavljenih podataka o vlasnicima imovine i njihovim matičnim brojevima.

Javnost je krajem protekle sedmice o ovome obavijestio odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Ćulafić. ,,Radi se osim o nečuvenom amaterizmu i neprofesionalnosti nadležnih službi i o krivičnoj odgovornosti ugrožavanja ličnih podataka. Pozivam Agenciju za zaštitu ličnih podataka i nadležno tužilaštvo da pod hitno zaštiti privatnost i prava građana Podgorice koja su flagrantno prekršena i ugrožena i da utvrdi odgovornost između nadležnih službi počev od službi Ministarstva urbanizma, pa do nadležnih u Glavnom gradu”, saopštio je Ćulafić.

Nakon ovog saopštenja, pomenuti portal je postao nedostupan.

Prema saznanjima Monitora pojedini članovi Agencije o problemu su bili upoznati sedmicama ranije ali nijesu ništa preduzimali. Sada u Agenciji kažu da će pokrenuti postupak nadzora kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

U Zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti je navedeno da se lični podaci  moraju obrađivati na pošten i zakonit način. Propisano je i da se lični podaci ne mogu  obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. A lični podaci, koji su prikupljeni u statističke ili naučne svrhe, u skladu sa ovim Zakonom, mogu se obrađivati ukoliko su preduzete odgovarajuće mjere zaštite. ,,Kad se lični podaci daju na korišćenje radi obrade u statističke ili naučno-istraživačke svrhe, ti podaci se moraju dati na korišćenje u obliku koji ne otkriva identitet lica”, propisano je ovim Zakonom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SKUPŠTINSKI ODBOR TRAŽI KONTROLU URBANISTIČKOG HAOSA U KOLAŠINU: Zakašnjelo brojanje spratova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tek nakon što je u  gradskom dijelu Kolašina izgrađeno na desetine zgrada i hotela, predstavnici lokalnog parmenta, primjećuju da je riječ o “gradnji koja nije u skladu sa propisima”. Do sada su to ignorisali, a kritičare građevinskog buma nazivali “kočničarima razvoja”

 

“U Kolašinu se trenutno odvija gradnja koja nije u skladu sa propisima. Neke zgrade bukvalno niču na trotoarima…Zauzetost građevinske parcele je kod nekih objekata i do 100 odsto, što nije u skladu sa Zakonima o izgradnji objekata. Kašnjenje donošenja planskih dokumenata koristi se za zloupotrebe i za izdavanje građevinskih dozvola, koje nijesu u skladu sa planovima razvoja grada”.  Taj sažeti opis  kolašinskog urbanističkog haosa, iz Odbora za planiranje i uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost Skupštine opštine (SO) poslali  su, nedavno, na adrese   resornog  ministarstva  i građevnsko – urbanističke inspekcije.

Odbor zahtijeva od resornog ministarstva i građevinske inspekcije da se obavi inspekcijski nadzor nad stambeno-poslovnim objektima u izgradnji u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Centar. Članovi tog skupštinskog tijela traže da nadležna inspekcija utvrdi da li je došlo do prekoračenja gradnje kada je riječ zauzetosti građevinske parcele i prekoračenja spratnosti zgrada u izgradnji u odnosu na pozitivne zakonske propise i izdate građevinske dozvole.

“Izdati obavezujuća rešenja investitorima koji nijesu poštovali date procedure. Izvršiti provjeru izdatih građevinskih dozvola i urbanističko-tehničkih uslova (UTU), u odnosu na DUP Centar i zakon, kojim je regulisana ta oblast. Ustanoviti odgovornost, odnosno nadležnosti, onih koji su kršili zakonske procedure”, neki su od zahtjeva kolašinskih odbornika upućenih Minisatrstvu  prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Dopis, kojim se  traži hitnu rekaciju države   mogo bi biti primjer odgovornosti, ažurnosti i brige o svom gradu, da je poslat prije tri godine  kada je započeo, takozvani, građevinski bum u Kolašinu. Na terenu je odmah  bilo vidljivo   kršenje propisa i svi problemi  DUP Centar Kolašin.  Sada, kada su sve pojave o kojima odbornici pišu uzele maha i od njih ostao pošteđen tek djelimično najuži centar grada,  vapaj upućen resoru Janka Odovića više liči na  pokušaj “pranja”  savjesti.

Članovi odbora su, istovremno, i članovi stranaka, koje su do prije pola godine sve one koji su tvrdili isto što sada piše u pismu Odoviću i inspekciji, nazivali “kočničarima razvoja grada”.  Naknadna pamet došla je u trenutku kad je ograničena mogućnost intervencije.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERKULTURALNI KULT SV. MARIJE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Naša Gospa

Objavljeno prije

na

Objavio:

U duhovnom smislu gradove na Crnogorskom primorju najdublje povezuje poštovanje i slavljenje djevice Marije (u islamu, hazreti Merjem). Čitav ovaj prostor obiluje desetinama hramova koji su njoj posvećeni. Ta svetišta su najprepoznatljviji dio interkulture našeg Primorja

 

 

“Prisutnost kulta sv. Marije ili Bogorodice najdominantniji je uopšteno u hrišćanskoj tradiciji, kao i na prostoru Crne Gore”, kaže istoričar Petar Lekić.

To je najizraženije na jugu Crne Gore. U Budvi, Baru i Ulcinju postoji na desetine hramova koji su posvećeni djevici Mariji. Hodočasnici u srednjem vijeku navode da nije praktično bilo crkve na ovom dijelu Jadrana, a u kojoj ne bi našli barem jedan oltar posvećen sv. Mariji, te da nije bilo mjeseca u godini bez neke svetkovine njoj u čast.

Djevica Marija bila je tješiteljica žalosnih, zdravlje bolesnih, utočište grješnika, zvijezda mora, najpouzdaniji štit vjernicima tokom dugih stoljeća sve do današnjih dana… Ona je mirila zavađene, izbavljala iz neprijateljskih ruku, čuvala polja i brodovlje, upozoravala na prijeteća zla… Bila je posrednica svih milosti.

Jedan od najstarijih hramova u njenu čast, Santa Maria in punta, podignut je 840. godine u Budvi. I danas postoji. “Ova se crkva nalazi na rtu („in punta“), u jugozapadnom dijelu Starog grada, a prvobitno su je podigli monasi benediktinskog reda, tako da je predstavljala sastavni dio manastirskog kompleksa koji je pored crkve i građevine za smještaj monaha, sadržao i omanji klauster ispod koga se nalazila kripta u koju se moglo ući kroz prolaz na sjevernoj strani crkve“, ističe istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković.

Benediktinski erudita Ivan Ostojić ističe da su ovaj vjerski objekat “hodočastili ne samo katolici, nego i pravoslavci, pa i muslimani“.

U budvanskom Starom gradu su od 6. do 14. vijeka postojala četiri svetilišta posvećena sv. Mariji, a pet van gradskih zidina.  Sa posebnim poštovanjem od pripadnika obje hrišćanske zajednice i sada se čuva najveća svetinja grada, ikona Madona in Punta ili tzv. Budvanska Gospa, čuvena po čudotvorstvu i zaštiti Starog grada Budve od svih nedaća. I današnja Citadela u tom gradu se nazivala Castio Svete Marije.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo