Povežite se sa nama

DRUŠTVO

TRKA ZA NOVOG ČELNIKA SDT: Sudija Vladimir Novović najozbiljniji kandidat

Objavljeno prije

na

Kandidati za glavnog specijalnog tužioca su sudija Vladimir Novović, tužioci Miloš Šoškić i Saša Čađenović i dugogodišnji advokat Miladin Joksimović

 

Reforma tužilaštva i dalje je jedino na čemu se još radi u institucijama Crne Gore. Većina državnih organa miruje, čekajući da odlazeća vlada ode, i dolazak nove garniture ministarki i ministara.

Nekako simbolično, reforma tužilaštva počela je od dana kada je pala tehnička vlada. Tada je novooformljeni Tužilački savjet održao prvu sjednicu. Tokom jednogodišnjeg mandata odlazeće Vlade parlamentarna većina se nije mogla dogovoriti oko reforme tužilaštva. Taman kad su se dogovorili oko zakona i članova Tužilačkog savjeta, Vlada je pala. Srećom, nakon dogovora i izglasavanja odluka.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kojeg su predstavnici dojučerašnje parlamentarne većine smatrali „rak ranom“ tužilaštva, razriješen je funkcije zbog ispunjenja uslova za penziju. Ista sudbina zadesila je još desetak tužiteljki i tužilaca – kolateralna šteta u obračunu sa Katnićem. Mnogi su kritikovali Tužilački savjet da je Katnić trebao biti smijenjen na drugačiji način – da bude primjer svima koji budu radili kao on. Međutim, Katnića su njegove kolege uz pohvale ispratile u penziju.

Na narednoj sjednici će najvjerovatnije biti izabran novi glavni specijalni tužilac. Već su zakazani intrvjui sa kandidatima za tu poziciju, a volja je vršiteljke dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, koja predsjedava Tužilačkim savjetom, da li će na istoj sjednici popuniti poziciju koju je ranije pokrivao Katnić. Kandidati za glavnog specijalnog tužioca su sudija Vladimir Novović, tužioci Miloš Šoškić i Saša Čađenović, i dugogodišnji advokat Miladin Joksimović.

Novović je sudija podgoričkog Višeg suda i, prema nezvaničnim izvorima, najozbiljniji je kandidat za glavnog specijalnog tužioca. U sudu je od 2004. godine prošao put od pripravnika i stručnog saradnika podgoričkog Višeg suda, preko sudije Osnovnog suda u Danilovgradu do sudije podgoričkog Višeg suda. Najviše je radio kao sudija krivičar u predmetima prvog stepena, ali i kao sudija za istragu.

On je javnosti poznat i po slučaju u kojem je lidere DF-a Andriju Mandića i Slavena Radunovića oslobodio optužbe za „pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja“ tokom mitinga Fronta u Podgorici kada je došlo do napada na policiju, koja je potom bacila suzavac na okupljene. Novović je prošle godine izabran i za člana Sudskog savjeta.

Čađenović je bio zamjenik glavnog specijalnog tužioca. Od Katnićevog razrješenja rukovodi radom Specijalnog državnog tužilaštva. U septembru 2015. godine iz podgoričkog osnovnog državnog tužilaštva prešao je u Specijalno državno tužilaštvo.

Javnosti je najpoznatiji kao tužilac u slučaju „državni udar” u kojem su prvostepeno osuđeni lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević za krivično djelo „pokušaj terorizma“. Apelacioni sud je poništio ovu presudu i vratio je Višem sudu na ponovno odlučivanje. Čađenović je postupao povodom ubistava u obračunima crnogorskih klanova, ali i u predmetima šverca cigareta. Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da su kriminalne grupe više puta planirale njegovo ubistvo.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić „za dlaku“ je prošao kao kandidat na konačnu listu Tužilačkog savjeta jer su članovi tog tijela uočili da je nepotpisana njegova zvanična prijava za poziciju glavnog specijalnog tužioca. Međutim, sekretarka savjeta i Jovanovićeva uvjerili su ih da je riječ o nenamjernom propustu koji je ispravljen.

I Šoškića prate kontroverze. On je ljetos, u posljednjim danima rada bivšeg saziva TS-a, prešao iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u Specijalno državno tužilaštvo. Šoškić je, kako piše u odluci Komisije za etički kodeks državnih tužilaca, tokom 2020. godine povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa Zoranom Ćoćom Bećirovićem u TC Delta siti u vrijeme kada se dogodio incident sa novinarom Dana Vladimirom Otaševićem početkom decembra 2019. godine. Šoškić je tada ignorisao incident u kojem je pripadnik obezbjeđenja kontroverznog biznismena, kasnije se ispostavilo i policajac, fizički nasrnuo na Otaševića, koji je prethodno snimio Šoškića i Bećirovića.

Protiv Šoškićeve kandidature oglasio se i Centar za građansko obrazovanje (CGO). Oni su VD VDT-a Maji Jovanović i Tužilačkom savjetu dostavili inicijativu da preispitaju da li je Miloš Šoškić koristio poziciju državnog tužioca za ostvarivanje privatnih interesa kada je Vladi podnio zahtjev za dobijanje stana pod povoljnim uslovima.

„Po društvo je veoma opasno kada neki tužilac zaboravi na načela Etičkog kodeksa i zakonodavni okvir da bi bio na usluzi onima od kojih očekuje određenu korist. A CGO tužioca Šoškića pamti, iz sopstvenog iskustva, upravo po takvom pristupu“, navodi se u saopštenju CGO-a.

Tužilački savjet bira glavnog specijalnog tužioca većinom glasova ukupnog broja članova. Ukoliko TS na toj sjednici ne izabere predloženog kandidata za GST-a ili možda vršiteljka dužnosti VDT-a ne predloži nijednog od kandidata, javni oglas se mora ponoviti.

 

Blagota Mitrić ne ispunjava uslove za GST

Predsjednica Tužilačkog savjeta Maja Jovanović saopštila je da je to tijelo konstatovalo da je prijava bivšeg predsjednika Ustavnog suda i dekana Pravnog fakulteta Blagote Mitrića – nepotpuna (nije priložio dokument o položenom pravosudnom ispitu), ali i da je i korisnik starosne penzije. Zbog ispunjenja uslova za penziju Katnić je i razriješen sa te funkcije.

„Kao redovni profesor Pravnog fakulteta punih 36 godina, akademik DANU, jedno vrijeme i profesor Ekonomskog fakulteta, član Pravnog savjeta, prodekan i dekan Pravnog fakulteta, sudija i Predsjednik Ustavnog suda, a pri kraju karijere i sudija suda Srbije i Crne Gore, što bih posebno istakao kao politički i pravni apsurd, jer sam se sa pozicije Držvnog suda borio za nezavisnu Crnu Goru, pisanom riječju i objavio veliki broj naslova i kolumni. Na kraju, kao korisnik starosne penzije sam se bavio advokatskim poslovima, tako da smatram da su ove reference i više nego dovoljne za moju kandidaturu”, kazao je ranije Mitrić.

 

Katnić od upravnog suda traži da ga vrate u SDT

Tužilački savjet odbio je zahtjev donedavnog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da obustavi primjenu odluke kojom mu je konstatovan prekid mandata na osnovu obavještenja Fonda PIO, jer je ispunio uslove za starosnu penziju. Nakon toga Katnić je od Upravnog suda tražio da odlože izvršenje ove odluke.

„Podnio sam zahtjev Upravnom sudu, a pošto je riječ o radnim odnosima to bi trebalo da se odlučuje po hitnom postupku, a hoće li oni ili neće, to ne znam. Oni ni sudijama Vrhovnog suda od maja nijesu odlučivali po sličnim zahtjevima i šta ima tu da se kaže. Nisam dobio odluku Tužilačkog savjeta, kojom su odbili moj zahtjev za obustavu, već sam to saznao iz medija”, kazao je ranije Katnić.

Protiv Katnićevog zahtjeva bili su članovi TS-a Filip Jovović, Stevo Muk, Miloš Vuksanović, Andrej Milović, Borivoje Đukanović i članovi iz reda tužilaštva Nikola Samardžić, Maja Jovanović i Tatjana Begović.

Za odlaganje odluke o prekidu funkcije glasale su samo tužiteljke Sanja Jovićević i Đurđina Ivanović. Ugledni pravnik Siniša Gazivoda bio je uzdržan, zato što je tražio i izuzeće kada je donijeta odluka o prekidu funkcije Katniću.

 

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

EKSPLOZIJA NA CETINJU: Rat koji nije stao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Napad na Cetinju, u kom su stradala dva navodna pripadnika škaljarskog klana,  pokazuje da Crna Gora ima još  puno toga da uradi u borbi protiv organizovanog kriminala. Iako su brojni funkcioneri završili u pritvoru zbog veza sa suprotstavljenim kavačkim klanom, pravosuđe nije reformisano, pa ti procesi traju u nedogled. Paralelno, i uhapšeni članovi kriminalnih grupa izlaze na slobodu, jer presude kasne.  Oni na vrhu, u pritvor  nisu ni ušli

 

 

Dvije osobe su poginule, a tri povrijeđene,   nakon što je aktivirana eksplozivna naprava nedaleko od  Sportskog centra, na Cetinju.  Eksplozija se dogodila u jutarnjim satima, u četvrtak, 20. juna, a prema nezvaničnim saznanjima brojnih ovdašnjih ali i medija u Srbiji, u njoj su stradali  Petar Kaluđerović i Dragan Roganović. Oni su navodno pripadali škaljarskom klanu, jednom od dva kotorska zaraćena kriminalna klana.

Među povrijeđenima su takođe dva navodna pripadnika škaljarskog klana, Taso Jovanović i Mihailo Borozan. Povrede je zadobila i slučajna prolaznica.

Prema pisanju više portala,  eksplozivna naprava bačena je na teretanu Herkul Gym and Fitness, koja posluje u sklopu Sportskog centra Lovćen. Prije tri godine u istoj teretani ranjen je Ivan Vujović, bivši bokser, koji takođe slovi kao bezbjednosno interesantno lice.

Stradali Roganović bio je meta napada i 2017. godine, a navodno je bio u obezbjeđenju Gorana Radomana, koji se smatra prvom žrtvom rata kotorskih klanova, škaljaraca i kavčana. Radoman je ubijen u februaru 2015. godine na Novom Beogradu, nakon nestanka  300 kilograma kokaina  u Valensiji, što je navodno bio razlog za početak rata dva klana, u kom su tokom godina stradale brojne osobe, među kojima i slučajne žrtve.

Nakon događaja na Cetinju, Uprava policije oglasila se  kratkim saopštenjem: “U cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica, te rasvjetljavanja ovoga događaja, službenici Uprave policije u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, preduzimaju intenzivne izviđajne mjere i radnje, a o čijem toku i ishodu će javnost biti blagovremeno obaviještena”. .

Poginuli Petar Kaluđerović, kao i jedan od povrijeđenih, Mihailo Borozan, uhapšeni su u aprilu ove godine, kada je, kako su  saopštili nadležni “Uprava policije Crne Gore pojačala represivne aktivnosti prema kriminalnim grupama na Cetinju”.

Tada su osim Kaluđerovića i Borozana, uhapšeni i procesuirani Vladimir i Milan Kaluđerović,  zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja, kao i eksplozivnih materija, dok je Marko Mašanović ostao nedostupan policiji. Četvorici Cetinjana tada je određen pritvor. Samo dva mjeseca kasnije, dvojica od njih postali su meta napada.

Prema pisanju medija, policija već neko vrijeme strahuje od ovakvih napada i obračuna.  Veliki broj pripadnika kriminalnih klanova u posljednjih nekoliko mjeseci pušten je na slobodu, jer  im sudovi u zakonskom roku nijesu izrekli prvostepene presude.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SVI UHAPŠENI POLICAJCI: Brojka samo raste

Objavljeno prije

na

Objavio:

Po nalogu Novovića i njegovih specijalnih tužilaca uhapšeno je više bivših čelnika crnogorskog sudstva, tužilaštva ali najviše osoba iz bezbjednosnog i policijskog sektora

 

 

“Nadam se da smo dosadašnjim radom makar malo promijenili percepciju da visoka korupcija prolazi nekaženjeno. Naša misija je da svaki slučaj procesuiramo, kako bi pokazali da niko nije iznad zakona“, rekao je nedavno glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

U prilog njegovim tvrdnjama idu i brojne akcije koje su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja izvodili od marta 2022.godine kada je imenovan.  Spisak osoba uhapšenih tokom tih akcija je trocifren.

Po nalogu Novovića i njegovih specijalnih tužilaca uhapšeno je više bivših čelnika crnogorskog sudstva, tužilaštva ali najviše osoba iz bezbjednosnog i policijskog sektora.

Prošle sedmice uhapšen je Ilija Vasović, bivši šef kriminalistike u Baru, a nakon što je portal Libertass press objavio prepisku između njega i optuženog šefa kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, Aleksandra Mrkića.  Vasoviću tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Poslije hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića prvi na spisku za hapšenje iz bezbjednosnog sektora našao se bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović.

U julu 2022.godine dobio je poziv da se javi službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja, što je i uradio i od tada se nalazi u pritvoru. Lazović je u spisima Europola označen kao pripadnik kriminalnog Kavačkog klana, koji se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina. SDT Lazovića sumnjiči za pripadnost kriminalnoj organizaciji, šverc droge, oružja i zloupotrebu položaja.  I pored brojnih optužbi na njegov račun, u podgoričkom Višem sudu mu ni nakon dvije godine nije počelo suđenje niti u jednom slučaju.

Prema spisima Europola i bivši policijski službenik Ljubo Milović je bio dio narko-kartela “kavačkog klana” pod vođstvom Radoja Zvicera. Za njim se bezuspješno traga od jula 2022.godine zbog sumnje da je počinio više teških krivičnih djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta i pa čak i da je dio kriminalne grupe koja je ubila srpskog državljanina Milana Lepoju. 

U međuvremenu i srpsko tužilaštvo formiralo je predmet protiv Milovića. Tako se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi devetočlanoj grupi koju je organizovao, prema njihovim dokazima, odbjegli Milović. U grupi su i pripadnici MUP-a i BIA, optuženi da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Godinu nakon što je izabran, Novović izdaje nalog za hapšenje više policijskih službenika ali i za hapšenje Dejana Kneževića tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.  Specijalno tužilaštvo ga tereti za stvaranje kriminalne organizacije i odavanje službene tajne pripadnicima Kavačkog klana. Nakon hapšenja, a kasnije i pred sudom tokom kontrole optužnice Knežević je negirao optužbe.

Nakon višemjesečnog pritvora Knežević je pušten da se brani sa slobode, a osnovanosti o validnosti tvrdnji Specijalnog tužilaštva, nakon što je vraćena prva optužnica i dostavljanje dopunjene verzije, Viši sud tek treba da odlučuje. Na istom tužiočevom spisku našlo se još desetak tada aktivnih i bivših službenika policije koji se terete za niz krivičnih djela među kojima i da su organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija…

Spisak osumnjičenih uniformisanih lica njihovim hapšenjem se nije iscrpio. Kada je to malo ko i očekivao lisice su ponovo škljocnule i to 24.jula prošle godine. Tada su stavljene Veselinu Veljoviću, jednom od ključnih ljudi u sektoru bezbjednosti u posljednje tri decenije. Veljovića je 2005. Vlada Mila Đukanovića imenovala na čelo crnogorske policije.

Mjesto šefa policije krajem 2011. godine zamijenio je mjestom savjetnika za bezbjednost i odbranu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, a 2014. ga tadašnji premijer Đukanović postavlja za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost.  Na čelo crnogorske policije vraća se jula 2018.godine, u Vladi Duška Markovića. Na tom mjestu će ostati do decembra 2020. godine, kada je izabrana Vlada Zdravka Krivokapića.

Specijalno državno tužilaštvo u januaru je predalo optužnicu protiv 15 osoba, uključujući i Veljovića, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije, koju je formirao odbjegli Nikšićanin Aleksandar Mrkić.  Viši sud je u maju potvrdio optužnicu protiv Mrkićeve grupe i Veljovića, kojem je u nekoliko navrata produžavan pritvor. Veljović je pred tužilaštvom negirao optužbe.  Veljović se i dalje nalazi u pritvoru.

Nekoliko mjeseci nakon Veljovića, 18. Novembra, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšen je još jedan bivši direktor crnogorske policije – Slavko Stojanović i to zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u vezi sa švercom cigareta.  Krajem decembra prošle godine pušten je da se u daljem postupku brani sa slobode a nedavno je Viši sud potvrdio optužnicu koju je protiv Stojanovića podiglo Specijalno državno tužilaštvo. Tim aktom SDT tereti Stojanovića za krivična djela – zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Sredinom aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen je i bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović. Istovremeno su lisice stavljene i njegovom prijatelju bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Terete ih da su kao GST i pomoćnih direktora Uprave policije radili u korist mafijaškog kavačkog klana. SDT sumnjiči Lazovića da je aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika te organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Obojici se na teret stavlja da su teških optužbi spasili visokopozicioniranog člana kavačkog klana Duška Roganovića. Obojica se i dalje nalaze u pritvoru koji im zadnjim donijetim rješnjem može trajati do 14.jula ove godine.

 

Medojević se sa slobode brani od optužbi

Za razliku od akcija koje se izvode pod palicom Novovića, prethodne dvije godine nije bilo hapšenja aktuelnih i bivših policijskih službenika koji su pripadali i odrađivali poslove za drugi kotorski kriminalni klan – Škaljarce. Do takvih dokaza dolazilo se za vrijeme Katnićevog rukovođenja pa je tako samo nekoliko dana prije nego je Novović izabran za GST uhapšen policijski funkcioner Dalibor Medojević. Medojević je, odlukom Višeg suda u Podgorici, pušten iz pritvora 23. septembra uz obrazloženje da ne postoji opasnost od bjekstva. Isti sud je juče potvrdio optužnicu koju je protiv tog policajca podnio SDT zbog sumnje da je odavao policijske podatke škaljarskom kriminalnom klanu. Dalibor Medojević je u Sky komunikaciji sa kriminalcima koristio kodno ime Radonja. On je koristio isto kodno ime od 16. septembra 2019. godine do 8. marta 2021. godine. U dokumentu Europola piše da je on imao samo devet kontakata sa kojima je komunicirao preko Sky aplikacije, od kojih su tri broja nedavno ubijenog šefa kriminalnog klana Jovana Vukotića, jedan broj njegovog brata Igora Vukotića i jedan broj Igora Dedovića. Ostali, navodno, nijesu bili identifikovani. Medojević je sa Jovanom, u dokumentu Europola piše da je on kriminalcima prosleđivao osjetljive i povjerljive podatke, najavljene policijske akcije, podatke o krivičnim istragama, podatke iz policijske baze podataka, naredbe za hapšenja…

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Rudnika u Mojkovcu neće biti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kompanija Tara resources nije do 25. maja dostavila korigovanu Studiju izvodljivosti, pa se Vlada odlučila za raskid ugovora i naplatu bankarske garancije. Koncesionaru ostaje da se žali Privrednom sudu ili da pokrene arbitražu

 

Vlada će raskinuti ugovor za kompanijom Tara resources, o ekspolataciji rude u rudniku Brskovo kod Mojkovca, saopštio je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović. Koncesionar nije u roku koji je istekao 25. maja dostavio Vladi korigovanu Studiju izvodljivosti čime su se stekli uslovi za jednostrani raskid ugovora i naplatu bankarske garancije.

Vlada je zadužila Mujovića da dostavi pisani otkaz koncesionaru, aktivira bankarsku garanciju (500.000 eura) i sprovede sve druge radnje u cilju zaštite prava države. ,,Problem sa kompanijom Tara Resources je bila njihova studija izvodljivosti, koja je u dva navrata dostavljena, ali se oba puta kosila sa zakonima Crne Gore. A znate da je riječ o krovnom dokumentu kojim investitor dokazuje da će rudnik funkcionisati po ekološkim standardima”, naglasio je Mujović.

Tara Resources može se žaliti Privrednom sudu, kao i pokrenuti arbitražu. ,,Na njima je kakva će biti odluka, ali mi smo spremni na sve scenarije i duboko utemeljeni u činjenicama da je pravda na našoj strani i uporedna sudska praksa”, dodao je Mujović.

Projekat otvaranja rudnika je vrijedan 150 miliona eura. Koncesionar je prošle godine saopštio da je uložio 30 miliona, te da od januara 2023. godine plaća koncesionu naknadu koja iznosi blizu 650 hiljada  eura. Nakon osnovnog ugovora iz 2010. godine Vlada je sa Tara Resources potpisala šest aneksa. Posljednjim, u julu 2021. godine, koncesionar je dobio dvije godine da pribavi urbanističko-tehničke uslove. Tumačenja oko toga da li su se stekli razlozi za raskid ugovora, rješila je Međuresorna komisija koja je predložila Vladi da se ugovor raskine.

Premijer Milojko Spajić zatražio je da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje kako bi se otklonio finansijski rizik za državu. Angažovana je advokatska kuća Harrisons. Ministar Saša Mujović je na konferenciji za novinare 21. marta objasnio kako je dobijeno pravno tumačenje da bi jednostranim raskidom ugovora, kakav je bio prijedlog komisije, došli na klizav teren, a postojala bi mogućnost da Tara Resources pokrene međunarodnu arbitražu i ugrozili bi interese Crne Gore. Zato je koncesionaru određen rok 25. maj, da dostavi korigovanu dokumentaciju.

,,Ovo je pobjeda znanja nad neznanjem, istine nad obmanom, dobrom nad lošom namjerom, opštim dobrom nad interesom malog broja osoba”, saopštili su iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac.“Lokalna zajednica je pokazala ogromnu snagu i izrazito visoku svijest. Nisu nasjeli na priče ‘o zlatnim brdima i dolinama’ koje su plasirali kompanija i njihovi pomagači, kako iz prethodne tako i sadašnje vlasti.“ Oni su pozvali obrađivače nacrta prostornog plana Crne Gore do 2030. godine da uklone iz tog dokumenta sve što je vezano za rudarske aktivnosti na Brskovu.

P. NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo