Povežite se sa nama

DRUŠTVO

ČETRNAEST GODINA KASNIJE – ZAPUŠTENI HOTELI AMAN SVETI STEFAN: Miločeru status kulturnog dobra

Objavljeno prije

na

Poslije 14 godina zakupa bisera crnogorskog turizma sa luksuznim Hotelom Sveti Stefan i hotelskim kompleksom Miločer, nekadašnji zaštitni znak crnogorskog turizma preživljava svoje najteže dane. Elitni hoteli, po svemu sudeći, neće raditi ni ove godine. Rijetki posjetioci u prilici su da vide kako su od „starog sjaja“ poznatog ljetovališta, ostala samo sjećanja. Zatvoreni hoteli, vile, restorani, parkovi i plaže  kompanije Aman Sveti Stefan, izgledaju zapušteno i oronulo

 

 

Da li će kompleks Miločer dobiti status zaštićenog kulturno-istorijskog dobra, znaće se uskoro, kada komisija Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore sačini izvještaj o procjeni vrijednosti objekata i cjelokupnog prostora sa parkovima i šumom, koji čine integralnu cjelinu ekskluzivnog crnogorskog ljetovališta.

Na urgentni zahtjev Mjesne zajednice Sveti Stefan, da se za ovo područje uspostavi Zakonom o kulturnim dobrima predviđena prethodna zaštita, dok se u postupku pravne procedure koja traje, ne riješi konačni status Miločera, Uprava za zaštitu formirala je posebnu komisiju sa zadatkom da na terenu utvrdi stanje objekata i okoline za koje se zaštita traži.

Kako se nezvanično saznaje, utisci članova komisije, koji su nedavno obišli potencijalno kulturno dobro, veoma su  loši. Mogli su konstatovati ono što je svakom posjetiocu vidljivo – totalnu zapuštenost Miločera, njegovih parkova, mnogobrojnih kamenih međa i staza koje vode kroz kompleks smješten između dvije prirodne pješčane uvale, velike miločerske i male Kraljičine plaže.

Članovi komisije nisu uzlazili u hotel Miločer i  druge zgrade, koje pod višegodišnji zakup drži kompanija Adriatik properties, zajedno sa Hotelom Sveti Stefan. Za takav obilazak potrebna je saglasnost zakupca, koju nisu imali.

Poslije 14 godina zakupa bisera crnogorskog turizma sa luksuznim Hotelom Sveti Stefan, dobitnikom najvećeg međunarodnog priznanja u turizmu, Zlatna jabuka 1972. godine, i hotelskim kompleksom Miločer u kome su odsijedali slavni i bogati, nekadašnji zaštitni znak crnogorskog turizma preživljava svoje najteže dane. Elitni hoteli, po svemu sudeći, neće raditi ni ove godine. Rijetki posjetioci u prilici su da vide kako su od „starog sjaja“ poznatog ljetovališta, ostala samo sjećanja. Zatvoreni hoteli, vile, restorani, parkovi i plaže, kompanije Aman Sveti Stefan, izgledaju oronulo i krajnje zapušteno.

Devastacija je vidljiva na svakom koraku. Nijedno drvo, nijedan bor ili eukaliptus u jedinstvenom botaničkom rezervatu Miločera, nije sređivan godinama. Stare kamene međe stoje oburdane. Pješačke staze duž miločerske promenade posute su šljunkom po kome je teško hodati. Duge leje koje su ranije bile zasađene sezonskim cvijećem i poput raskošnih cvjetnih tepiha krasile pejzaž i Hotel Miločer, prekrivene su sasušenom travom.

Na ulaznoj strani hotela, u podnožju kamenih stepenica koje je okružuju, radila je stara fontana u kojoj su plivale crvene ribice među cvjetovima lotosa. Danas je to suvo kameno korito koje svjedoči o nemaru zakupca, nepoštovanju tradicije i eskluzivnosti Hotela Miločer.

Pijesak iz tunela koji veliku plažu u Miločeru povezuje sa kamenom pontom za prihvat čamaca, nije vađen ko zna od kada, pa je njime nemoguće proći.

Borba pojedinaca i mještana da se za Miločer obezbijedi institucionalna zaštita traje od 2015. godine. Njihova nastojanja, podržana ubjedljivom argumentacijom, istorijatom formiranja imanja, parkova i izgradnje hotela ovog vrijednog turističkog kompleksa, nailazila su na nerazumijevanje nadležnih. Od partijskih kadrova u Upravi za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju, do kompanije Adriatik properties, koja je na svaki način sabotirala ovaj postupak.

Prvu incijativu za uspostavljanje zaštite Miločera pokrenuo je budvanski arhitekta Slobodan Bobo Mitrović, nekadašnji direktor Zavoda za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju. On je u februaru 2015. godine uputio dopis tadašnjoj direktorici Anastaziji Miranović sa predlogom za uspostavljanje zaštite na više objekata athitekture XX vijeka, među kojima se našao i miločerski kompleks. To je učinio u skladu sa preporukama Savjeta Evrope iz 2000. godine po kojima su sve države Evrope dužne da do 2004. popišu i zaštite arhitektonska djela izgrađena u prošlom vijeku, koja zavređuju status kulturnog dobra.

Predlog Mitrovića odnosio se na miločerski dvorac, odnosno Hotel Miločer, vilu Topliš i 8 manjih objekata, kao „kompleks koji čini jedinstvo prirode, hortikulture, arhitekture, plaža i podmorja, sa svim elementima kulturnog dobra“. On je tada predložio da se uspostavi kriterijum Rješenja o prethodnoj zaštiti.

Zahtjev za zaštitu stigao je u jeku priprema za urbanizaciju Miločera, koja će omogućiti zakupcu Petrosu Statisu i partnerima, gradnju stanova za tržište u miločerskom parku. Zato i ne čudi što su u Upravi ostali nijemi na Mitrovićev zahtjev. Prvo postupanje po njegovoj inicijativi uslijedilo je dvije godine kasnije.  Uprava je 2017. uputila zahtjev kompaniji Adriatic properties da im obezbijedi pristup hotelima i posjedu, radi procjene vrijednosti objekata. Zakupac svetostefanskih hotela ignorisao je zahtjev sa Cetinja. Pošiljaoca nije udostojio ni odgovora.

Na tome se priča o uspostavljanju zaštite za Miločer  završila.

Mnogi projekti investitora bliskih bivšoj vlasti, realizovani po Crnogorskom primorju, posebno na području Boke, kojima je degradiran i prostor pod zaštitom UNESKO,  dobili su javnu i zvaničnu podršku Uprave za zaštitu kulturnih dobara i direktorice Miranović, pa je razumljivo kako je kulturnu valorizaciju Miločera i aktivnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara u toj proceduri, mogla stopirati (zlo)volja jednog zakupca. Da je kojim slučajem Miločer dobio rješenje o prethodnoj zaštiti, aktuelni urbicid miločerskog parka i izgradnja monstruoznih stambenih objekata  – bila bi onemogućena.

U septembru 2021. godine, mještani okupljeni u MZ Sveti Stefan i  Grupa građana sa Svetog Stefana uputili su na adresu Uprave novu inicijativu za uspostavljanje zaštite dvorca Miločer, pratećih objekata i parka.

Mjesec dana kasnije stigao je potvrdan odgovor Uprave, kojim se „prihvata inicijativa za uspostavljanje zaštite dobra Hotela Miločer, čime su se stekli uslovi za sprovođenje čl. 19 kao i čl. 23 i 24 Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Pravilnika o bližim kriterijuma i postupku za utvrđivanje kulturne vrijednosti kulturnoig dobra“. U dopisu Uprave koji potpisuje novi direktor Mladen Zagarčanin, navodi se da za predmetna dobra, u prethodnom periodu, nije rađena valorizacija kulturno-istorijskih vrijednosti.

Iz Mjesne zajednice naknadno je zatraženo uspostavljanje prethodne zaštite, nakon čega je Uprava za zaštitu osnovala komisiju za valorizaciju predloženih dobara, koja je prije desetak dana izašla na teren.

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj zahtjev MZ biće odbijen sa obrazloženjem da predloženim dobrima ne prijeti opasnost od devastacije. Fokus će biti na uspostavljanju pune zaštite i proglašenju kompleksa Miločer za kulturno dobro od javnog značaja.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

SVI UHAPŠENI POLICAJCI: Brojka samo raste

Objavljeno prije

na

Objavio:

Po nalogu Novovića i njegovih specijalnih tužilaca uhapšeno je više bivših čelnika crnogorskog sudstva, tužilaštva ali najviše osoba iz bezbjednosnog i policijskog sektora

 

“Nadam se da smo dosadašnjim radom makar malo promijenili percepciju da visoka korupcija prolazi nekaženjeno. Naša misija je da svaki slučaj procesuiramo, kako bi pokazali da niko nije iznad zakona“, rekao je nedavno glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

U prilog njegovim tvrdnjama idu i brojne akcije koje su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja izvodili od marta 2022.godine kada je imenovan.  Spisak osoba uhapšenih tokom tih akcija je trocifren.

Po nalogu Novovića i njegovih specijalnih tužilaca uhapšeno je više bivših čelnika crnogorskog sudstva, tužilaštva ali najviše osoba iz bezbjednosnog i policijskog sektora.

Prošle sedmice uhapšen je Ilija Vasović, bivši šef kriminalistike u Baru, a nakon što je portal Libertass press objavio prepisku između njega i optuženog šefa kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, Aleksandra Mrkića.  Vasoviću tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Poslije hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića prvi na spisku za hapšenje iz bezbjednosnog sektora našao se bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović.

U julu 2022.godine dobio je poziv da se javi službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja, što je i uradio i od tada se nalazi u pritvoru. Lazović je u spisima Europola označen kao pripadnik kriminalnog Kavačkog klana, koji se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina. SDT Lazovića sumnjiči za pripadnost kriminalnoj organizaciji, šverc droge, oružja i zloupotrebu položaja.  I pored brojnih optužbi na njegov račun, u podgoričkom Višem sudu mu ni nakon dvije godine nije počelo suđenje niti u jednom slučaju.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Rudnika u Mojkovcu neće biti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kompanija Tara resources nije do 25. maja dostavila korigovanu Studiju izvodljivosti, pa se Vlada odlučila za raskid ugovora i naplatu bankarske garancije. Koncesionaru ostaje da se žali Privrednom sudu ili da pokrene arbitražu

 

Vlada će raskinuti ugovor za kompanijom Tara resources, o ekspolataciji rude u rudniku Brskovo kod Mojkovca, saopštio je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović. Koncesionar nije u roku koji je istekao 25. maja dostavio Vladi korigovanu Studiju izvodljivosti čime su se stekli uslovi za jednostrani raskid ugovora i naplatu bankarske garancije.

Vlada je zadužila Mujovića da dostavi pisani otkaz koncesionaru, aktivira bankarsku garanciju (500.000 eura) i sprovede sve druge radnje u cilju zaštite prava države. ,,Problem sa kompanijom Tara Resources je bila njihova studija izvodljivosti, koja je u dva navrata dostavljena, ali se oba puta kosila sa zakonima Crne Gore. A znate da je riječ o krovnom dokumentu kojim investitor dokazuje da će rudnik funkcionisati po ekološkim standardima”, naglasio je Mujović.

Tara Resources može se žaliti Privrednom sudu, kao i pokrenuti arbitražu. ,,Na njima je kakva će biti odluka, ali mi smo spremni na sve scenarije i duboko utemeljeni u činjenicama da je pravda na našoj strani i uporedna sudska praksa”, dodao je Mujović.

Projekat otvaranja rudnika je vrijedan 150 miliona eura. Koncesionar je prošle godine saopštio da je uložio 30 miliona, te da od januara 2023. godine plaća koncesionu naknadu koja iznosi blizu 650 hiljada  eura. Nakon osnovnog ugovora iz 2010. godine Vlada je sa Tara Resources potpisala šest aneksa. Posljednjim, u julu 2021. godine, koncesionar je dobio dvije godine da pribavi urbanističko-tehničke uslove. Tumačenja oko toga da li su se stekli razlozi za raskid ugovora, rješila je Međuresorna komisija koja je predložila Vladi da se ugovor raskine.

Premijer Milojko Spajić zatražio je da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje kako bi se otklonio finansijski rizik za državu. Angažovana je advokatska kuća Harrisons. Ministar Saša Mujović je na konferenciji za novinare 21. marta objasnio kako je dobijeno pravno tumačenje da bi jednostranim raskidom ugovora, kakav je bio prijedlog komisije, došli na klizav teren, a postojala bi mogućnost da Tara Resources pokrene međunarodnu arbitražu i ugrozili bi interese Crne Gore. Zato je koncesionaru određen rok 25. maj, da dostavi korigovanu dokumentaciju.

,,Ovo je pobjeda znanja nad neznanjem, istine nad obmanom, dobrom nad lošom namjerom, opštim dobrom nad interesom malog broja osoba”, saopštili su iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac.“Lokalna zajednica je pokazala ogromnu snagu i izrazito visoku svijest. Nisu nasjeli na priče ‘o zlatnim brdima i dolinama’ koje su plasirali kompanija i njihovi pomagači, kako iz prethodne tako i sadašnje vlasti.“ Oni su pozvali obrađivače nacrta prostornog plana Crne Gore do 2030. godine da uklone iz tog dokumenta sve što je vezano za rudarske aktivnosti na Brskovu.

P. NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SUDSKA PRAKSA IZMEĐU NAVIKA I PRAVA: Klin, ploča i pritvor

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osumnjičeni i optuženi u pritvoru, neki i godinama, čekaju da se domaća pravila o određivanju i produženju pritvora usaglase sa preporukama Evropskog suda. Odgovornima se ne žuri pošto njihove greške, po pravilu, plaća neko drugi

 

Ustavni sud Crne Gore je adresa na koju nezadovoljne stranke traže pravni lijek kada smatraju da im je nanijeta nepravda. No o njihovim odlukama i mišljenju, svjedoci smo, u javnosti se govori zavisno od slučaja i toga da li i kome odgovara ono što su oni utvrdili. I ne samo u javnosti. Podjednaka selektivnost, da pročitaju i usvoje mišljenje sudija Ustavnog suda, prisutna je i kod sudija Višeg suda. Opet zavisno od slučaja do slučaja. To je najuočljivije kada se govori o pritvorskim predmetima u kojima sudije Ustavnog i Višeg suda, u većini slučajeva, imaju različita mišljenja. Od kojih ne odustaju.

Tako postoje već tri žalbe koje su na rješenje o pritvoru pisali advokati bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića, a koje su sudije Ustavnog suda usvojile. Te odluke, izgleda, ne zanimaju sutkinju specijalnog odjeljenja Višeg suda Nadu Rabrenović. Baš kao što je ne dotiču ni one koje su sudije Ustavnog suda usvojile u slučaju Miloša Medenice, sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. U njegovom slučaju i sudije Apelacionog suda su, prilikom donošenja odluke o ukidanju rješenja kojim mu se produžava pritvor, ukazale na odluku Ustavnog suda, ali ni to nije uticalo na odluku sutkinje Rabrenović.

Tako je Medenica u pritvoru više od dvije godine, kao jedini član kriminalne grupe, koju je, prema tvrdnjama Specijalnog tužilaštva, lično formirao. A suđenje nije odmaklo dalje od početka, tačnije ni do danas nijesu saslušani svi optuženi. Tako se pritvori, saglasni su brojni pravnici, pretvaraju u kaznu.

To smatra i advokatica Andrijana Razić. Ona kaže kako je u Crnoj Gori pritvor – suprotno zakonu, Ustavu, međunarodnim standardima – postao pravilo, a ne strogi izuzetak, kako bi trebalo i moralo da bude.„Postala je, nažalost, uobičajena praksa da se onoga momenta kad se odredi pritvor bilo kojem uhapšenom ili osumnjičenom licu, već podrazumijeva provizorno osuđujuća presuda, da bi se pokrilo trajanje tog pritvora. To je zastrašujuća praksa koju primjenjuju sudovi odavno“, smatra Razić.

Bivša zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom Valentina Pavličić ukazuje da je neophodno da postoji kvalitetniji dijalog između Ustavnog sudstva i redovnog sudstva. Taj  dijalog ne postoji. „Imamo situaciju da Ustavni sud utvrđuje povrede ljudskih prava, a da se one na identičan način ne verifukuju kod redovnog sudstva. Uvijek kažem da je bolje da se učimo na tuđim greškama i vidimo kako je praksa u regionu ili uopšte regulisala ta pitanja, a da izbjegnemo greške koja će država sjutra morati da ispravlja ili plaća. Međutim, to je nemoguće uraditi dok se ne utvrdi individualna profesionalna odgovornost“, kazala je ona.

Pavličić je pojasnila da se individualna profesionalna odgovornost ne odnosi na izraženo mišljenje sudija u njihovoj odluci. “Ali, ako Ustavni sud kao zadnja brana i zadnji branik prava na nacionalnom nivou, primijeni određene međunarodne standarde ono što je najmanje očekivati ja da se njegovim primjerom povode i ostali sudovi. Tim prije što nemam dilemu da ti predmeti neće, u konačnom, doći pred Evropski sud“, kaže Pavličić. Zato ne krije čuđenje što krivično odjeljenje Vrhovnog suda ne zasjeda i razmatra šta je to Ustavni sud vodilo u pogledu ukidnih razloga odluka o produženju pritvora. I da, ako imaju različite stavove po tim pitanjima, ukrste argumente.

Kada je riječ o dugom trajanju pritvora Pavličić dodaje da nije dobro za Crnu Goru i njen pravosudni sistem da postoji, kako ocjenjuje, ozbiljan zaostatak u rješavanju te vrste predmeta. „Kao neko ko je bio i predsjednik tog odjeljenja, prema onome što ja znam, nema te države koja će moći u realnom periodu da presudi 170 predmeta organizovanog kriminala. I dobijamo sporu pravdu. Onda neko bude tri godine u pritvoru i nakon toga mora biti pušten jer država nije u stanju da izvrši svoje obeveze  i obezbijedi pravo na pravično suđenje u razumnim rokovima, Prema nekim pokazateljima, nama su rokovi po 196 dana trajanja postupaka“, dodaje ona.

Pavličić ukazuje da je neophodno da rukovodioci redovne pravne vlasti i Ustavnog  suda zauzmu jedinstvene stavove. “U nekim predmetima već tri puta se ukidaju redovne odluke sudova. To će biti problematizovano od strane Evropskog suda jer će reći da mi ne poštujemo naš pravni sistem. Čak je Apelacioni sud ukazao Višem na odluku Ustavnog suda i ukinuo neka rješenja o pritvoru vraćajući ih Višem sudu na ponovno odlučivanje. I Viši sud je donio istu odluku. To je taj ping- pong postupak koji je prisutan apsolutno u svim procesima u Crnoj Gori – i krivičnim i parničnim. I to će nam se vratiti kao bumerang. Zato sam, i kao zastupnik pred Evropskim sudom, zagovarala potrebu da se ona sredstva koja se odlivaju iz budžeta na tu vrstu odšteta isplaćuju iz budžeta onih institucija gdje je napravljena ta povreda.”

Pavličić smatra da bi tek tada sudovi vodili računa kada se ukine rješenje Ustavnog suda da to obrazloženje ne bude copy paste već da se dobro razmotri i argumentuje. “Sudovi po tom pitanju moraju biti na visini zadatka. Oni sada to, nažalost, nisu i tu treba uraditi dosta toga kako bi se stanje popravilo”.

Pavličić smatra da koliko god pričali o vetingu, kojem se ne protivi, postavlja se pitanje ko da ga sprovede. “Parlament? Pa to neće prihvatiti nijedan naš međunarodni partner. To jedino mogu biti nezavisne komisija od strane međunarodnih eksperata. I  da se prvo vetinguju tijela koja biraju tužioce i sudije, a ne da tamo sjede lica iz reda uglednih pravnika koji su najmanje ugledni u tom smislu stručnosti ali su predstavnici određenih političih grupacija. I da po tom kriterijumu biraju kandidate…”,  zaključuje ona.

Direktorica Direktorata ljudskih i manjinskih prava, Mirjana Pajković, ukazala je nedavno da se dešava da odluke o lišenju slobode budu zakonite u smislu nacionalnog zakonodavstva, a da sa stanovišta Konvencije budu prilično proizvoljne ili protivne.

„U praksi se nailazi na krovne primjere kršenja zakonitosti odluke o lišenju slobode kao što su samo formalno pokrivenost nacionalnim zakonom, korišćenje stereotipnih formulacija uz odsustvo relevantnih dokaza o odluci za lišenje slobode, nepreispitivanje blažih mjera, ali i nepoštovanje zakonskih rokova o produženju pritvora i nepoštovanje odluke Ustavnog suda“, rekla je Pajković.

Prema njenim riječima, praksa Evropskog suda za ljudska prava daje jasne smjernice ukazujući da postojanje osnova sumnje kao uslova za određenje pritvora, protokom vremena, ne može biti dovoljan razlog da se pritvor produži. „Razlozi da se produži pritvor moraju biti relevantni, dovoljni i moraju biti sadržani u odluci o pritvoru. Odsustvo takvih razloga u obrazloženju odluke nije rijedak primjer u nacionalnim pravnim sistemima. Zbog toga je potrebno navesti šta se u praksi Evropskog suda smatra relevantnim i dovoljnim razlozima“, navela je Pajković.

Osumnjičeni i optuženi u pritvoru, neki i godinama, čekaju da se domaća pravila o određivanju i produženju pritvora standardizuju sa preporukama Evropskog suda. Odgovornima se ne žuri pošto njihove greške, po pravilu, plaća neko drugi.

Svetlana ĐOKIĆ   

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo