Povežite se sa nama

INTERVJU

FEĐA PAVLOVIĆ, POLITIČKI TEORETIČAR: Ako dovoljno dugo gledaš u DPS, i DPS će početi da gleda u tebe

Objavljeno prije

na

Čini se da među činiocima stare/nove skupštinske većine, u sadašnjoj konfiguraciji, naprosto nema dovoljno političke volje za stabilizacijom političkih prilika, te da se izlasku iz datog haosa možemo nadati tek pošto ishod narednih parlamentarnih izbora porodi neku novu konfiguraciju političkih odnosa

 

MONITOR: Najnoviji izvještaj EK konstatovao je političku i institucionalnu krizu. Vi ste stanje u zemlji nazvali haosom. Ko je odgovoran za njega?

PAVLOVIĆ: Ako je haos pojam koji najpreciznije opisuje crnogorsku političku zbilju u posljednje dvije godine, onda bi, vjerujem, bilo naivno odgovornost za taj haos locirati u ovom ili onom domaćem ili stranom političkom akteru – neophodno je sagledati širu sliku i govoriti o strukturnim uzrocima.

U nedavno objavljenom tekstu, naveo sam tri strukturne posljedice ishoda posljednjih parlamentarnih izbora: smjenu dugogodišnje vlasti,  ulazak u stanje kohabitacije i  formiranje manjinske (‘ekspertske’) vlade. Moja teza bila je da su ova tri faktora, združenim djelovanjem, generisala odlike haosa kome svjedočimo – vakuum političkog autoriteta, paralizu institucionalnog sistema i gramšijevski interregnum u kome se, odlaskom DPS-a u opoziciju, jedan hegemonski poredak i zvanično urušio, a drugi, kao što vidimo, već dvije godine ne uspijeva da se konstituiše.

MONITOR: Kome haos odgovara i kako izaći iz njega?

PAVLOVIĆ: Svaki status quo, pa i ovaj trenutni haotični, svjedoči o nekoj vrsti konsenzusa. U datom slučaju, čini se da predmet konsenzusa nije da se nešto preduzme, koliko da se ništa ne preduzima.

Uzmimo za primjer skorašnji debakl pregovora stare tridesetoavgustovske skupštinske većine o formiranju vlade – oni ultimatumi i zatezanja, te oni nedostajući potpisi, te ona ‘verbalna podrška’ kandidatu za mandatara u minut do dvanaest – koji je pokazao da dobar dio te većine ne osjeća nikakvu odgovornost za iznalaženje načina za izlazak iz krize, niti želju da se, zarad javnog interesa, izdigne iznad gramzivog šibicarenja. Sjetimo se i da su se, nakon pada Krivokapićeve Vlade, bezmalo svi politički akteri deklarativno saglasili da bi vanredni parlamentarni izbori bili ‘najčistija opcija’ i ‘najpoštenije rješenje’ u datoj situaciji – pa izbora, kao što znate, nije bilo, jer ta ‘najčistija’, ‘najpoštenija’ varijanta zapravo nikome nije odgovarala.

Prema tome, čini se da među činiocima stare/nove skupštinske većine, u sadašnjoj konfiguraciji, naprosto nema dovoljno političke volje za stabilizacijom političkih prilika, te da se izlasku iz datog haosa možemo nadati tek pošto ishod narednih parlamentarnih izbora porodi neku novu konfiguraciju političkih odnosa.

MONITOR: Slažete li se sa ocjenama da je partitokratija kočnica sustinskim reformama?

PAVLOVIĆ: Slažem se. Ali hajde da preciziramo pojmove – partitokratija je društveno uređenje u kome su rad i funkcionisanje institucija sistema u potpunosti podređeni logici partijskog interesa izraženog u broju glasova na izborima. Dakle, nije to samo partijsko zapošljavanje, već uključuje i širok spektar praksi kojima partije feudalizuju javnu upravu – praksi kao što su zloupotreba sistema javnih nabavki, namještanje poslova partijski povezanim tajkunima, uhljebljavanje privilegovanog sloja partijskih pulena (naknade za članstva u upravnim odborima, varijabile, dnevnice, putovanja, pronevjere troškova reprezentacije, itd.) – a sve sa ciljem pretvaranja institucija sistema u fabrike za proizvodnju sigurnih glasova.

Ako na ovaj način definišemo problem, jasno je da se ne radi o problemu koji je kadrovske prirode, pa se samim tim ne može ni riješiti pukom kadrovskom metodom – tako što će jedna korumpirana garnitura da se povuče, a druga, poštena, da je zamijeni. Kao što smo vidjeli, to tako ne funkcioniše. Problem je mnogo dublji, njegova priroda je strukturna, tiče se načina na koji sistem funkcioniše, pa i njegovo (dugoročno, postepeno) rješavanje valja tražiti u temeljnoj reformi institucija javne uprave i principa poslovanja javnih preduzeća.

MONITOR: Napisali ste i da stepen opšte rezignacije, apatije i razočarenja političarima i političkom klasom nikad nije bio viši, i da su građani naprosto digli ruke od ideje da se oni u tekućim dvorskim igrama išta pitaju. Pitaju li se?

PAVLOVIĆ: Pa i ne baš – zasad.

S jedne strane, u posljednje dvije godine svjedočili smo trijumfu geopolitičke logike nad demokratskim principima, koji se očitovao u sve širem raskoraku između izbornog procesa i procesa konstituisanja izvršne vlasti. Ako je taj raskorak bio vidljiv već u decembru 2020, kada je izglasana ‘ekspertska’ Vlada sastavljena mahom od pojedinaca bez ikakvog izbornog legitimiteta, on je upotpunjen u aprilu 2022, kada su uprkos datim predizbornim obećanjima URA i SNP formirali manjinsku Vladu uz podršku DPS-a. I jedan i drugi projekat – i ‘ekspertska’ i manjinska vlada – pravdali su se prvenstveno geopolitičkim okolnostima. Nezavisno od valjanosti te argumentacije, oni su za posljedicu imali obesmišljavanje koncepta demokratskog mandata, a time i dezavuisanje demokratske odgovornosti vladajuće elite prema narodu u čije ime ta elita vlada.

S druge strane, svjedočili smo i kompromitaciji nove vladajuće garniture, koja se u praksi vrlo brzo pokazala sklonom svim onim obrascima ponašanja koji su se tradicionalno vezivali za DPS-ov model vladavine – partijskom zapošljavanju, nepotizmu, klijentelizmu, javašluku, propagandizmu, demagogiji, neodgovornosti za javnu riječ i eto, na kraju, izgleda i švercu cigareta. I što su više jedni druge optuživali za tajne dilove sa DPS-om, to je teže bilo uočiti razliku između ‘časnih’ i ‘nečasnih’ partitokrata. Ničeovim riječima: ako dovoljno dugo gledaš u DPS, i DPS će početi da gleda u tebe.

Dakle, dezavuacija principa demokratske odgovornosti i kompromitacija ‘tridesetoavgustovske’ političke elite – to su, rekao bih, dva ključna uzroka široko rasprostranjene apatije.

MONITOR: Ove sedmice podignuta je optužnica protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Kako vidite njenu izjavu da to što zna mnogo o prljavim biografijama, neće biti osnov njene odbrane?

PAVLOVIĆ: Kao ponudu tužilaštvu, ili kao prijetnju da će, u slučaju da potone, sa sobom povući i druge. A ko bi sve mogli biti taoci njene odbrane, možemo samo da nagađamo.

MONITOR: Koliko su prljave biografije problem ove zemlje?

PAVLOVIĆ: Ako pod prljavim biografijama mislite na rasprostranjenost korupcije i veza sa organizovanim kriminalom u redovima visokih državnih funkcionera, prije svega u institucijama pravosuđa, radi se svakako o jednom od najozbiljnijih problema sa kojima se naša zajednica suočava. Opšti je utisak da je, tokom vladavine Đukanovićevog DPS-a, zarobljeno pravosuđe bilo jedno od stubova ‘privatne države’ kojom je gospodarila oligarhijska struktura u narodu poznata kao Prva familija. Ta struktura, uvezana interesno, partijski, nepotistički ali i svjetonazorski/ideološki, uspjela je da tokom decenija na vlasti od institucija crnogorske države napravi, u nedostatku adekvatnijeg izraza, privatnu prćiju. Stoga posao koji danas prevode GST Novović i njegov tim predstavlja u pravom smislu državotvorni poduhvat, zato što se čišćenjem pravosudnih institucija država napokon počinje oslobađati od klike koja je, toliko dugo, držala u šaci.

MONITOR: Kako vidite smjenu direktora Sava Kentere i zahtjev premijera za razrešenjem ministara odbrane i inostranih poslova? Oko čega se u stvari vodi bitka?

PAVLOVIĆ: Ukoliko priča o smjeni direktora ANB-a ima pozadinu koja se tiče eventualne umiješanosti čelnika Vlade Crne Gore u šverc cigareta, to bi, razumije se, trebalo biti predmet istrage nadležnih organa. Sem toga, smatram da bi bilo neozbiljno i krajnje neodgovorno ulaziti u komentarisanje mogućih uzroka sukoba u vrhu bezbjednosnog sektora države, i to na osnovu medijskih natpisa.

S tim u vezi, ne mogu da ne primijetim da su proteklih dana, komentarišući smjenu gdina Kentere sa čela ANB-a, pojedini analitičari u medijima iznosili ocjene primjerene obavještajnom insajderu intimno upućenom u dešavanja koja bi morala biti predmet državne tajne. I taj se manir, izgleda, u potpunosti odomaćio – već neko vrijeme različiti nevladini aktivisti, partijski funkcioneri i drugi poslenici javne riječi bez pardona špekulišu ko ima kontakt sa kojom obavještajnom službom, koga koja služba za šta sumnjiči, i šta su kome naložili američki, ruski, ili neki treći obavještajci.

Razumijem da je u ovoj našoj sredini postalo prihvatljivo i maltene poželjno zvučati kao strani doušnik, ali negdje se, u interesu uozbiljavanja crnogorskog javnog diskursa, zaista mora povući granica i praktikante ovakvog doušničkog nastupa pozvati na odgovornost. To jest, ispitati odakle im ta saznanja – je li to naprosto plod provincijalnog kuloarskog tračarenja, ili se radi o kontaktima u kojima bi moglo biti elemenata krivičnog djela u smislu člana 368 Krivičnog zakonika.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

BUDISLAV MINIĆ, ADVOKAT: Daleko od suštinskih promjena u pravosuđu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne samo hvalisanje aktuelne vlasti već i hvalospjevi dobijeni od međunarodnih partnera koji su neskrivenim olakšanjem prokomentarisali prekid dugovremene blokade vrha pravosuđa, kazuje o dubini potonuća na koje smo bili svikli s vladama i nakon promjene vlasti

 

MONITOR: Ministarstvo evropskih poslova opet je saopštilo da očekuje završna mjerila za poglavlje 23, 24 u junu ove godine. Gdje je Crna Gora kada je u pitanju vladavina prava danas i koliko je realno da ispunimo zadatke koji se od nas traže u tom zahtjevnom poglavlju do ljeta da bi dobili završna mjerila?

MINIĆ: Crna Gora i danas, kao i u prethodnom periodu, simulacija demokratije i vladavine prava. Ona značajno zaostaje u zadovoljenju prije svega svojih potreba u oblasti uspostavljanja vladavine prava a onda i u ispunjenju zadataka na putu priključenja Evropskoj uniji. Taj značajan zaostatak dijelom je posljedica svjesne opstrukcije od strane dobitnika tranzicije koji su do 30. avgusta 2020. godine bili na vlasti i koncipirali pravni, obrazovni, kao i ukupni sistem u skladu sa svojim ličnim, grupnim i drugim partikularnim interesima, na štetu opštih, u sistemu rigidne partitokratije transformisane u mafiokratiju.

Ispunjenje zadataka u vezi sa dosadašnjim mjerilima za poglavlja 23 i 24 nije bilo pretjerano zahtjevno. Odnosilo se na ispunjenje nužnih pretpostavki za uspostavljanje osnova za izgradnju i otpočinjanje djelovanja pravosuđa u skladu sa evropskim standardima.  Međutim, ključni problem je predstavljalo odsustvo političke volje vladajućih struktura da se iskreno posvete tom cilju. Njegovo  ispunjenje je predstavljalo ozbiljnu prijetnju najvišim nosiocima vlasti i njima bliskim strukturama “ostvarenim” u vrijeme i na način koji zahtijevaju ozbiljna preispitivanja u pravičnim postupcima pred samostalnim i nezavisnim organima efikasnog pravosuđa, koncipiranog od kredibilnih i kompetentnih ljudi na svim nivoima.

Dosadašnje  (podsticajne) ocjene našeg napretka od strane međunarodnih partnera, pozitivnije su od iskustva nas praktičara u svakodnevnom suočavanju sa tim sistemom. Vjerujem da će  ubuduće najozbiljniji problem biti ljudski potencijal obrazovan u postojećem obrazovnom sistemu i sa radnim iskustvom i navikama dosadašnjeg pravosuđa.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR ŽARKO PUHOVSKI, PROFESOR POLITIČKE FILOZOFIJE IZ ZAGREBA: Postkomunizam se širio sa Zapada na Istok, a sada se proces obrće

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zapad se suočava s desničarskim primitivizmom koji je sa zgražanjem prije tridesetak godina gledao u Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Slovačkoj, na Baltiku…Recentne su metode, dakako, obogaćene iskustvom amerikanskoga populizma

 

MONITOR: U Hrvatskoj se  očekuju  i predsjednički izbori krajem godine. Da li će se Zoran Milanović ponovo kandidovati  SDP-a ?

PUHOVSKI: Milanović će se gotovo sigurno kandidirati za još jedan mandat. I pritom je formula, izgleda, dosta jednostavna – pobjedi li HDZ opet na parlamentarnim izborima, Milanović najvjerojatnije pobjeđuje na predsjedničkima. On je zaposjeo i značajan dio desnoga biračkog spektra, a ljevica ga dobrim dijelom gleda kao svojega. Zeleno-lijeva opcija može kandidirati nekoga od svojih, no bit će to, gotovo sigurno, alibi-kandidat/kinja.

MONITOR: Dugo traje i verbalno izražena netrpeljivost Predsjednika i Premijera Hrvatske.  Postoji li ili ne, manje-više stabilna podrška djelova javnog mnjenja jednom odnosno drugom visokom dužnosniku RH?

PUHOVSKI: Biračko je tijelo u Hrvatskoj već dugo stabilno, katkada se čini čak i petrificirano, svakih nekoliko godina dolazi tek do prelaska manjega dijela neodlučnih na neku novu političku adresu, koja se uskoro najčešće gasi. Milanoviću je sada uspjelo privući dio desnice upravo agresivnošću, pa i prostaklukom. No, pravi je problem u tomu što između dvojice funkcionara, predsjednika i premijera, nema bitnih razlika u političkim pozicijama. Radi se, kako bi to davno („Pozorište u kući“) rekao Đuza Stojiljković: “Al’ da mi se da da sam glavni ja!“

MONITOR: Kada je u Saboru nedavno Ivan Turudić izglasan za državnog tužioca sudija Visokog krivičnog suda, Milanović je tražio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Turudić se zbog bliskosti HDZ-u i afera koje su ga pratile još kao sudiju u zagrebačkom Županijskom sudu, smatra-od strane opozicije i dijela javnosti, pogrešnim izborom. Plenković ga hvali jer je poništio presudu kardinalu Alojziju Stepincu…Da li i u Hrvatskoj postoje „partijske“ sudije i tužioci?

PUHOVSKI: I u Hrvatskoj postoje partijski suci i tužitelji, Turudić se od ostalih razlikuje „samo“ po javnoj brbljavosti i nedostatku opreza, što je oporba zdušno koristila. No, to nije dugoročna tema, jer opozicija i tako već godinama tvrdi da je Državno odvjetništvo pod HDZ-ovom kontrolom (iako hapse uglavnom njihove funkcionar(k)e zbog korupcije, što je i logično, jer imaju decenijama vlast u rukama). S druge strane, tužitelj nije bitna figura ni u jednome pravosudnom modelu, ipak sud odlučuje na kraju.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VANJA ĆALOVIĆ MARKOVIĆ, MANS: Sveopšte blaćenje koje pogoduje DPS-u

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najdegutantnija je  hiperprodukcija afera, gdje svi svakog optužuju za korupciju, a nema nikakvih dokaza. Imamo sveopšte blaćenje koje najviše pogoduje DPS-u. U  javnosti se stvara utisak da su oni ako ne isti, onda makar da se služe istim ili sličnim metodama

 

 

MONITOR: Kako komentarišete posljednju sjednicu Odbora za bezbjednost, ono što joj je prethodilo i reakcije poslije?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Meni se čini da ministar  Milović na neki način preuzima ingerencije nekih drugih institucija i da se ponajmanje ponaša kao ministar pravde. Iako nam je izuzetno potrebna upravo ta funkcija kada su u pitanju neke ključne reforme,  od vetinga,  preko Zakona o oduzimanju imovine, do Zakona o sprečavanju korupcije i niza drugih zakona koji građani godinama čekaju. Umjesto toga,  Milović se ponaša više kao ministar unutrašnjh poslova ili možda šef Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Rasprava održana na Odboru je do sada nezapamćeno i nezabilježeno kompromitovanje sa svake strane. Zaista sam iznenađena da smo došli u fazu gdje je potpuno zaboravljeno sve ono što je radio prethodni režim zahvaljujući takvim optužbama. I stanje u koje nas je doveo kada su u pitanju sektor bezbjednosti ali i druge oblasti. To je krajnje razočaravajuće i pokazuje da umjesto da pokušavamo da izgradimo institucije, te se institucije sve više kompromituju.

Nadam se da će Vlada naći način i mehanizme da, poučena iskustvima svega onoga što se dešavalo na sjednici Odbora, nikad više ne dozvoli tu vrstu komunikacije između njenih visokih predstavnika.

MONITOR: Premijer se za sada drži po strani.  Kako vidite komentar ministra pravde  da je on Spajićeva politička kičma ?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Mislim da Milović najviše šteti  Spajiću i da on trenutno predstavlja veliki teret za izvršnu vlast. Sigurna sam da nikome ne bi bilo ugodno da neko  govori da je njegova kičma, jer to implicira da on kičme nema.  To je velika uvreda za premijera Spajića. Iznenađena sam da se bilo koji ministar usudio da na takav način govori o predsjedniku  vlade u kojoj vrši funkciju.

MONITOR: Kako vidite relaciju Demokrate – PES vezano za bezbjednosni sektor?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ : Očigledno je da tu postoje ozbiljne nesuglasice za koje mislim da su izuzetno loše i po Vladu i po društvo. Negdje je bilo za očekivati, s obzirom na sličnost u politikama PES-a i Demokrata, da između njih postoji skladnija  saradnja. Međutim, svjedočimo tome da se ti odnosi dodatno komplikuju pogotovo sa ovim prozivanjem od strane gospodina Milovića.

Za društvo bi  bilo važno kada bi se što prije dođe do nekog rešenja i kompromisa i kada je u pitanju slučaj Brđanin i sektor bezbjednosti. Taj  sektor je duboko kriminalizovan od strane prethodnog režima, i mislim da  ove nesuglasice tome samo pogoduju.

MONITOR: U raspravama koje smo imali prilike da slušamo pominju se slučajevi međunarodnih bjegunaca. Čekajući da se utvrdi jesu li optužbe osnovane, čini se jasnim da se  bjegunci koriste za domaću upotrebu?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ:  Umjesto da mijenjamo  sistem i ona diskreciona ovlašćenja koja je prethodna  vlast integrisala u sistem kako bi omogućila trgovinu sa kriminalnim strukturama, mi smo došli u situaciju da se ta rešenja itekako koriste. I veliko je pitanje da li se zloupotrebljavaju,  ili je to urađeno iz nekih konkretnih ličnih interesa.

Kada je u pitanju slučaj Čamgoz, evidentno je da je on optužen za najteža krivična djela i da je zahvaljujuči odluci ministra pravde i dalje u Crnoj Gori. Građani plaćaju ogroman novac da bi ga štitili, umjesto da bude isporučen Turskoj.

Da li je to pitanje neke loše procjene ili loše namjere, to treba da odgovori Specijalno tužilaštvo. Opet kažem, umjesto da se bavimo time šta se dešavalo u prethodnom periodu, da loše prakse i zakone ispravljamo, mi svjedočimo da se sada  multiplikuju afere koje se vezuju za aktuelnu vlast. Ono što je najdegutantnije je  hiperprodukcija afera, gdje svi svakog optužuju za korupciju, a nema  dokaza. Imamo jedno sveopšte blaćenje koje najviše pogoduje DPS-u.Tako se  u javnosti stvara utisak da su oni ako ne isti, onda makar da se služe istim ili sličnim metodama.

MONTOR: Kad smo već kod DPS, kako vidite izbore novog rukovostva te partije?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Mislim da niko ne doživljava novo rukovodstvo kao nekoga ko zaista donosi odluke u DPS-u. Do refrome te partije apsolutno nije došlo. Tamo se i dalje nalaze svi oni mračni kadrovi iz prethodnog sistema koji suštinski povlače konce iza scene. Vjerovati da odluke u DPS- u donosi Danijel Živković a ne Milo Đukanović ne može ni najnaivnija osoba na planeti. Mislim da je ta šansa propuštena iz razloga što se vrlo teško može naći snage u toj partiji da se oslobodi tako moćnih i uticajnih kadrova koji su okruživali Đukanovića. Ovo je na neki način najveća neusluga tim  mladim ljudima koji su došli i koje niko ne shvata ozbiljno. Oni  služe kao neka vrsta maske illi pokrića za one koji bi danas trebalo da budu u zatvoru.

MONITOR: Koliko je Crna Gora danas, tri godine nakon pada DPS-a, promijenila  sistem i krenula u drugom smjeru?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ : Gotovo nimalo, upravo iz razloga što ne postoji sistemski pristup rešavanju ogromnih problema koje je DPS ostavio. Imamo neke napore od strane SDT i hapšenja pojedinih visokih funkcionera, međutim to je i dalje izuzetno malo, znajući sa kakvim obimom kriminalnih aktivnosti smo se suočavali. Moje očekivanje je bilo da će svaka izvršna vlast koja dođe posle DPS –a staviti sve resurse na raspolaganje Specijalnom tužilaštvu da bi se taj sistem što prije očistio. Evo vidimo da  ni tri godine poslije smjene vlasti SDT nema nove prostorne kapacitete, a kamoli da imaju pristup bazama podataka. Tri godine nakon smjene vlasti nemamo gotovo nijedan slučaj koji su nove vlasti objavile, da se odnosi na zloupotrebe prethodnog režima. Naprotiv, na nekom manjem nivou, ali vrlo zabrinjavajućem, imamo preuzimanje tih praksi, pogotovo kada je u pitanju partijsko zapošljavanje i nedostatak odgovornosti za izostanak rezultata. Očekivanja građana u velikoj mjeri su iznevjerena.

Moje očekivanje je bilo da će izvršna vlast, recimo, učiniti sve da utvrdi gdje se nalazi imovina koja je iznesena iz CG tokom  tri decenije vladavine DPS-a. Za to ne vidim da postoje bilo kakvi napori i da  je to bilo kome prioritet. Mislim da je prioritet da se ostane na vlasti,da se funkcije zgrabe i podijele  kako bi se što duže ostalo na vlasti, a ne da se uspostavi pravda. A ona je bitna, ne samo zbog radnji prethodnog režima, nego zbog toga što ako niko iz DPS-a ne bude odgovarao, neće odgovarati ni vlast posle . Mislim da je to i razlog zašto oni i ne pokušavaju da utvrde šta se ranije dešavalo nego iz tih praksi uče i očigledno, bar neke od njih, primjenjuju. Posebno me  strah je da će ako ostanu dugo na funkcijama, početi  da primjenjuju sve više tih praksi. Tako ćemo ući u  začarani krug gdje nema prevelike razlike između jednih i drugih struktura. Zato je strašno važno da insistiramo da postoji ogovornost DPS-a, da oni koji su uzeli ogroman novac zloupotrebama funkcija iz ove države taj novac vrate i završe u zatvoru, a ne da to postane normalizovano, pa da svako ko dođe na vlast može na taj način da se ponaša.

MONITOR: Tri godine kasnije, neobjašnjivom imovinom se gotovo ne bave institucije,već MANS. Objavili ste nedavno podatke vezano za slučaj Golubović, nakon čega je SDT formirao predmet.

MRKOVIĆ ĆALOVIČ: ASK je ona ista koja je bila u vrijeme prethodnog režima, čak je u pitanju i isti kadar koji je tu imenovan zahvaljujući očito i  preporukama Vesne Medenice. Skupština nije uradila ništa što je mogla da uradi i za šta je imala mehanizme da u prethodne tri godine promijeni takvo stanje. Sve dok na čelu bude kadar DPS-a sigurno nećemo imati ozbiljnijih rezultata. Ali je pitanje, zbog svega što sam ranije navela, da li će kadrovi nove vlasti postupati drugačije. Posebno brine to što nakon tri godine, od  našeg objavljivanja  slučaja gdje je u pitanju neko ko je u javnosti vrlo poznat, nismo imali maltene nikakvu reakciju od strane državnih organa. Ranije, dok su bili opozciija,  kada bi objavili takve informacije, oni bi danima komentarisali i pozivali institucije da djeluju. Sada je ta reakcija potpuno izostala. Dodatno, ukazujem da dva sina gospodina Golubovića i dalje rade u institucijama sistema. Na njih se vodi značajan dio te imovine. Jedan radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, drugi u Ministarstvu odbrane.  Makar u tom smislu bi institucije trebalo da krenu da djeluju i da vide odakle ta imovina i da li oni treba i dalje da ostanu na tim radnim mjestima, u tako osjetljivim institucijama sistema.

MONTOR: Koliko je onda realna najava da bismo do ljeta mogli ispuniti prelazna mjerla za poglavlje 23, 24?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: U posljednje vrijeme se pokazalo da je proces evropskih integracija mnogo više politički nego što je zasnovan na stvarnim postignućima. Postoji veliki interes u EU da se što prije ubrza proces proširenja zbog rata u Ukrajini. U tom smislu je možda i realno da nam Brisel progleda kroz prste i neke formalne korake prihvati kao suštinske. Ako bi smo govorili o suštinskim reformama apolutno nije realno. Nijesmo napravili ništa ozbiljnije u prethodne tri godine, a kamoli da to završimo za par mjeseci.

MONITOR: Kako vidite 100 dana Spajićeve vlade?

MARKOVIĆ ĆALOVIĆ:  Kada je  u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, oblast koju MANS prati, tu nemamo puno napretka ako ne računamo trule kompromise oko imenovanja u pravosuđu. Za koje vjerujem da će nam se debelo osvetiti jer nismo,  po mom mišljenju,  došli do osoba, koje će imati dovoljno hrabrosti da se suprotstave organizovanom kriminalu i korupciji na najvišim nivoima.

Nemamo nijedan novi predlog zakona, iako smo imali mnoge predloge koji su dolazili iz ovih struktura dok su bili opozicija. Osim Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji je kao predlog usvojen krajem prošle godine. Taj zakon bi tek trebala da razmatra Skupština. Ukoliko on bude usvojen u onoj formi u kojoj ga je Vlada preložila, to će biti ogroman napredak i daće dodatne alate i civilnom društvu i medijima da vrše jaču kontrolu vlasti i otkrivaju slučajeve korupcije i raznih zloupotreba. To je pozitivan signal  izvršne vlasti, da je spremna da predloži zakon koji će nju izložiti mnogo većoj javnoj kontroli.

Vidjećemo da li će on u toj formi biti usvojen u parlamentu ili će ga prekrajati amandmanima.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo