Povežite se sa nama

Izdvojeno

TRANSFORMACIJA CENTRA SAVREMENE UMJETNOSTI: Igre sa nasljeđem

Objavljeno prije

na

Vlada je dekretom odlučila da Centar savremene umjetnosti preraste u muzej. Elaborat o opravdanosti ove odluke uradiće se naknadno. Zaposleni u Centru kažu da ova institucija nema ni prostornih kapaciteta za muzej. Prije lokalnih izbora 2014. i 2018. najavljivana je gradnja Muzeja savremenih umjetnosti

 

Od obnove nezavisnosti s vremena na vrijeme mediji prenesu žalopojke umjetnika da je Crna Gora, odnosno Podgorica, jedina država i glavni grad u regionu, Evropi pa i svijetu koji nema Muzej savremene umjetnosti. Političari, sa svoje strane, ovaj nedostatak zloupotrebljavaju uglavnom u predizborne svrhe.

Prvo obećanje o gradnju Muzeja savremene umjetnosti u Podgorici datira iz 2011. i dao ga je tadašnji ministar kulture Branislav Mićunović. Sve je usvojila tadašnja Vlada i plan je bio da izgradnja bude završena 2017. Da će u realizaciji pomoći i Opština najavi tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša. Zdanje je trebalo da nikne preko Morače, na Kruševcu, procijenjena vrijednost muzeja oko pet i po miliona eura.

Uoči podgoričkih izbora 2014. i 2018. ponovo, od strane DPS vlasti, najave gradnje muzeja. Određena je lokacija, rečeno da će se raspisati konkursa za idejno rješenje i angažovanje arhitekata „svjetskog glasa“.   Do danas nema ni kamena temeljca. Uoči predstojećih izbora, aktuelna Vlada u tehničkom mandatu je riješila da presječe ovaj gordijev čvor i donijela odluku – o transformaciji. Gradnja Muzeja se više ne pominje, već je Vlada donijela odluku da Centar savremene umjetnosti preraste u Muzej. I problem je, po najavama iz Vlade, za nekoliko mjeseci, riješen.

„Muzej savremene umjetnosti je razvojna šansa Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, koji ne predstavlja samo ustanovu usko stručne djelatnosti, već i potencijalno turistički atraktivnu lokaciju, i kao takav u savremenoj praksi može ostvariti puni doprinos i u oblasti kreativnih industrija“, istakla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović. Ona je podsjetila da Centar savremene umjetnosti ima Dvorac Petrovića, Galeriju Klub, Perjanički dom, te Galeriju Centar. „Dakle, potrebno je objediniti ta četiri prostora i napraviti jedan reprezentativni muzejski prostor u kom bi se uradila stalna postavka crnogorske umjetnosti 20. i 21. vijeka“, objasnila je Vlaović.

Prvi sprat Dvorca Petrovića na Kruševcu dat je 2011. godine na korištenje Fondaciji Petrović-Njegoš, pa je to jedan od razloga za gradnju nove zgrade koji Vlada navodi u svojoj odluci o gradnji muzeja iz 2018. Tada se konstatuje da „prostori koje Centar savremene umjetnosti Crne Gore koristi nisu adekvatni za savremenu umjetnost“.

Na osnovu čega je sadašnja Vlada zaključila da Centar ima odgovarajući prostor za muzej, pitaju se i zapošljeni u ovoj ustanovi: „Postojeći prostor ne zadovoljava potrebe Centra, a kamoli muzeja“, kaže za Monitor konzervatorka u Centru Svetlana Dukić. Ona ne spori da je Crnoj Gori i Podgorici potreban muzej savremene umjetnosti, ali smatra da je za to potrebno ispuniti standarde i graditi novi prostor. „Što se tiče moje profesije, postoji Pravilnik o uslovima za obavljanje konzervatorske djelatnosti. Sam Centar ne ispunjava skoro ni jedan od uslova propisanih tim pravilnikom“, kaže Dukić i ističe da se ovdje išlo obrnutim redom koraka – prvo je donijeta odluka pa se najavljuje da će se raditi elaborat.

Iz Ministarstva kulture i medija Monitoru su potvrdili da je odluka donesena i javno saopštena prije izrade elaborata. „Izrada Elaborata o opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti u JU Muzej savremene umjetnosti u završnoj je fazi, nakon čega će od strane Ministarstva kulture i medija biti dostavljen Vladi Crne Gore na razmatranje i usvajanje“, kazali su nam iz Ministarstva.

Nabrojali su i da su organizovali niz edukativnih predavanja sa eminentnim stručnjacima iz muzejske djelatnosti, te da će elaborat, kad ga Vlada usvoji, biti dostupan javnosti.

„Raduje nas interesovanje medija za jedan od važnijih projekata Ministarstva kulture i medija, te očekujemo da ćete ovoj temi nakon usvajanja Eleborata dati značajan prostor“, naveli su iz Ministarstva. Ono što nas ne raduje je što iz Ministrastva nijesu odgovorili na konkretna pitanja koja smo im postavili.

O obrnutom redu koraka i bojazni da će nova zgrada Muzeja savremene umjetnosti ostati samo prazno slovo na papiru, za Monitor govori i direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović. „CSUCG nema prostornih kapaciteta za transformaciju koja podrazumijeva istu adresu. Centar ne ispunjava tehničke uslove koje zahtijeva Muzej savremene umjetnosti, pa samim tim ne bi ni mogao da dobije dozvolu za rad“, kaže Božović. Objašnjava da Centar nema ni zbirku savremene umjetnosti  koja bi mogla da bude stalna postavka u muzeju, te da kvalitet zbirke koju je Centar prikupio od svog osnivanja 1995. do danas ne ispunjava standard  jedne zbirke koja bi trebala biti predstavljena u stalnoj postavci Muzeja savremene umjetnosti. Božović kaže da njihova zbirka sadrži velika crnogorska imena, ali nije strateški prikupljana za budući Muzej savremene umjetnosti.

O transparentnosti od strane Ministarstva u ovom procesu, Božović kaže: „Prilikom sastanka u Ministarstvu kulture i medija drugim povodom, pomenuta je ideja da se o ovako nečemu razmišlja.
Tom prilikom sam postavila par ključnih pitanja na koje nisam dobila konkretne odgovore. Sljedeći susret sa ovim konceptom je bio pošto je predlog otišao na sjednicu Vlade Crne Gore. Takođe sam u neformalnom razgovoru saznala da su dvije kustoskinje Centra savremene umjetnosti uključene u radnu grupu vezanu za ovu temu.
Možete zaključiti da proces nije bio transparentan, te da nije bilo formalnog obraćanja meni kao direktorici institucije čija transformacija se planira, kao ni ostalom stručnom tijelu Centra savremene umjetnosti“.

Zapošljeni u Centru sumnjaju da je pored predizbornog marketinga u igri i pravljenje odstupnice za kadrove iz Ministastva čiji se mandat bliži kraju. Tu sumnju im podgrijava i izjava ministarke da Centru predstoji novi programski koncept, unutrašnja organizacija i kadrovsko restruktuiranje.

 

NATALIJA VUJOŠEVIĆ, KUSTOSKINJA CENTRA SAVREMENE UMJETNOSTI: Muzej čega?

Muzej savremene umjetnosti trebao bi doći kao posljedica široko i složeno razvijenih i stvorenih uslova za instituciju ovog tipa.
Naša elita pati od tog sindroma velikih poduhvata, za koje obično nema ispunjenih preduslova niti pokrića. Sjetimo se samo ranijih najava muzeja savremene ili grandioznog MACCO centra…

Zapitajmo se malo što smo to mi kao društvo uradili da bi se stvorio uslov za jednu ovakvu instituciju, šta ta institucija i naša odluka o njoj zapravo predstavlja?
Važno je u ovom kontekstu podsjetiti na tragičnu činjenicu da o savremenoj umjetnosti u CG nije napisana ni jedna ozbiljna studija ili analiza, od njenih prvih pojava u CG umjetničkoj sceni do danas. Tome dodajmo potpuno prepuštanja zaboravu ključnog dijela istorije savremene umjetnosti kakav je Cetinjski bijenale, ni o tome nema stručnih zapisa. Kako možemo pričati o savremenoj umjetnosti bez istorije i teorije?
Zatim se postavlja i važno pitanje kvaliteta kolekcije savremene umjetnosti koja će biti predstavljena u muzeju. Da li kolekcija koja CSUCG od njegovog osnivanja 1995. do danas ima kvalitet i snagu kolekcije koja treba biti osnova za jednu stalnu postavku muzeja savremene umjetnosti, ili bi prije mogla poslužiti kao primjer svih bolnih tačaka i promašaja naše kadrovske i kulturne politike poslednjih trideset godina?
Ne treba preskočiti ni činjenicu da je patrijarhalna konzervativna elita, sveopšta korupcija i negativna selekcija dovela crnogorsku kulturu do nivoa regionalnog vica. Decenijama se sprovodi politika prigušenog ignorisanja svih umjetnica/ka čiji je rad i djelovanje postizao rezultate izvan granica CG
Uzeći sve navedene nedostatke u obzir, pitanje muzeja savremene umjetnosti nije pitanje da li ili ne, već se postavlja pitanje kakav je to muzej, muzej čega, čemu nas on treba učiti i na šta može da se nadogradi.
Ako ga gradimo na decenijama nemara, sitnih lokalnih trgovina i potpunom odsustvu komunikacije sa internacionalnim jezikom savremene kulture, onda bi mu trebali dati i neko adekvatnije ime.
Smatram da je ovako lošem stanju u našoj savremenoj kulturi mnogo potrebnije razvijati postojeću instituciju Centra, koja je zamišljena kao interdisciplinarna organizacija koja se pored vizuelnih umjetnosti bavi prezentacijom muzičke umjetnosti i književnosti. Ovakva struktura organizacije, iako se ona nedovoljno sprovodila u praksi, mnogo je bliža potrebama recentnih internacionalnih strujanja u savremenoj umjetnosti.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo