Povežite se sa nama

Izdvojeno

HIGIJENA U ŠKOLAMA: Neuslovni toaleti, nedostaje sapun i toalet papir

Objavljeno prije

na

Voda, sanitacija i higijena u školama u Crnoj Gori, istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, pokazalo je da su uslovi za održavanje higijene u školama na ograničenom nivou. Iz Ministarstva prosvjete najavljuju da će to uskoro da se promijeni

 

Većina škola u Crnoj Gori pruža osnovnu uslugu vodosnabdijevanja, dok su usluge u vezi sa sanitarnim uslovima i higijenom ograničenog nivoa. Ta ograničenja uglavnom proizilaze iz činjenice da povremeno, u kraćim ili dužim periodima, nedostaju sapun i ubrusi za higijenu ruku, nedostaje toalet-papir, u toaletima nisu obezbijeđeni dovoljna privatnost i uslovi za adekvatno održavanje menstrualne higijene, pokazalo je istraživanje Voda, sanitacija i higijena u školama u Crnoj Gori koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, uz podršku UNICEF-a.

Istraživanjem su obuhvaćene sve matične ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i manji broj područnih jedinica i obrazovnih ustanova u privatnom vlasništvu.

,,Do sada u našoj zemlji nije izvršena sveobuhvatna procjena stanja u pogledu vodosnabdijevanja, sanitacije i higijene u obrazovnim ustanovama, te istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, predstavlja važan korak naprijed ka razumijevanju postojećeg stanja, planiranju i postavljanju ciljeva za poboljšanje situacije u ovoj oblasti u narednom period”, saopšteno je iz IJZ-a.

Vodosnabdijevanje, sanitacija i higijena u obrazovnim ustanovama usko su povezani s obrazovanjem, zdravljem i ishranom djece i prevazilaze granice samo jednog resora, te predstavljaju oblast koja zahtijeva multisektorsku saradnju.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić je, na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja, kazao da je pružanje adekvatnih usluga vodosnabdijevanja, sanitarnih uslova i higijene (WASH) u školama od suštinskog značaja kako za obrazovanje tako i za sticanje vještina opšte i lične higijene koje će se primjenjivati čitav život.

,,Da bi se postigao odgovarajući nivo WASH usluga u školama, neophodno je da sve relevantne zainteresovane strane i partneri preuzmu odgovornost i preduzmu odgovarajuće aktivnosti, uključujući kompletno školsko osoblje, kao i učenike ali i njihove roditelje/ staratelje i širu zajednicu. Ključni korak u postizanju ovog cilja je jačanje kvalitetnog nadzora koji će služiti kao vodič za praćenje usklađenosti sa standardima i praćenje napretka u implementaciji planiranih aktivnosti”, istakao je Galić.

Ističući značaj istraživanja, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, Milijana Vukotić-Jelušić kazala je da se odgovorna politika suočava sa svim izazovima, priprema strateški odgovor i sprovodi aktivnosti na otklanjanju uzroka, jednako kao i posljedica.

,,Zbog toga smo podržali izradu ove analize smatrajući da uslovi za boravak djece u školama, uključujući pristup čistoj vodi za piće, adekvatnoj sanitaciji i higijenskim standardima koji ne vrijeđaju dostojanstvo učenika i nastavnog osoblja, čuvaju njihovo zdravlje i obezbjeđuju kognitivni razvoj, moraju biti jednako obezbijeđeni svima. Zbog toga već preduzimamo korake da ključni akteri odgovorno i efikasno pristupe rješavanju izazova u obezbijedjivanju čiste vode, posebno u ruralnim predjelima”, rekla je Vukotić Jelušić.

Najavila je da će do kraja godine izmijeniti postojeće normative i standarde kojima se utvrđuje način određivanja visine neophodnih sredstava za održavanje higijene školskih objekata u cjelini i toaleta, odredićemo WASH koordinatore kako bi se pospješilo praćenje primjene standarda i efikasnije otklanjali probleme.

V.d. šefica predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić pozvala je Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja i lokalne vlasti u svim opštinama da, u saradnji s Institutom za javno zdravlje, prepoznaju značaj dobijenih rezultata, te da učine sve što je u njihovoj moći da primijene i sprovedu preporuke ove studije kako bi se što prije poboljšali higijena i sanitarni uslovi u svim obrazovnim ustanovama.

,,Na taj način, ne samo da će se poboljšati prevencija raznih zaraznih bolesti, već će se obezbijediti i bolji uslovi za brži razvoj kognitivnih sposobnosti djece i osigurati dobro zdravlje svakog djeteta i građanina Crne Gore danas i u budućnosti”, poručila je Žunić.

Porazno je što čak ni pandemija nije bila dovoljna opomena da ministartsvo i školske vlasti promijene odnos prema higijeni u obrazovnim ustanovama. Sve je po starom, uz obećanje da će uskoro biti bolje.

 

Kad roditelji protestuju

I dok učenici u školama često nemaju osnovne uslove za održavanje higijene, roditelji se bave ,,važnijim pitanjima”, protestuju i uspjevaju da od prosvjetnih vlasti iznude rješenja za koja oni misle da su dobra.

Tako su maturanti koji su zbog prepisivanja na maturskom testiranju u maju ove godine dobili nula bodova na testu iz CSBH i književnosti protestovali zajedno sa roditeljima ispred Ministarstva i Ispitnog centra. Nakon razgovora ministra Miomira Vojinovića sa njihovim predstavnicima, dogovoreno je da će testovi biti ponovo pregledani, što su članovi Komisije za ocjenjivanje odbili, nakon čega je Vlada smijenila rukovodstvo Ispitnog centra. Na radost prepisivača i roditelja nova komisija ponovo je pregledala radove, a većina učenika je položila ispit, neki čak i sa visokim ocjenama.

Nedavno su roditelji ponovo preuzeli odgovornost. Roditelji učenika podgoričke OŠ “Milorad Musa Burzan” organizovali su protest zbog odluke da se đak sedmog razreda iz OŠ Oktoih premjesti u školu koju pohađaju njihova djeca.

Komisija Ministarstva prosvjete procijenila je da podgorička OŠ “Milorad Musa Burzan” ima uslova primi đaka kojem je zbog ponašanja izrečena vaspitna mjera premještaj iz OŠ Oktoih. Iz resora prosvjete naveli su da je tokom odlučivanja ispunjena sva zakonska procedura, uz poštovanje prava djeteta i njegov najbolji interes, imajući u vidu da je pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima, kao i osnovno školovanje obavezno i garantovano Ustavom Crne Gore.

Džabe propisi i pravo na obrazovanje, roditelji su i ovaj put uspjeli da prisile Ministarstvo i to dijete nije upisano u tu školu.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

MIĆUNOVIĆ I DAVIDOVIĆ NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: Šta Vašington vidi a Podgorica ne vidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Navodi iz saopštenju Stejt departmenta o Branislavu Branu Mićunoviću i Miodragu Daki Davidoviću,  nisu nikakva novost za crnogorsku i jugoslovensku javnost.  Monitor se nebrojeno puta bavio poslovima ove dvojice “kontroverznih biznismena”  koji su  bogatstvo stekli u vrijeme trodecenijske vladavine Mila Đukanovića

 

Prošlog četvrtka, 16. novembra, osvanula je vijest da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije dvojici crnogorskih “kontroverznih biznismena”, kako ih najčešće opisuju kod kuće, – Miodragu Daki Davidoviću i Branislavu Branu Mićunoviću. Američki Stejt department je u saopštenju pored imena ove dvojice Nikšićana, naveo imena još osam osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije koje je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC ), kao dio Ministarstva Finansija, stavila na crnu listu.

Od crnogorskih državljana na listi sankcionisanih osoba se od aprila prošle godine nalazi i Svetozar Marović, nekadašnji potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i drugi čovjek režima u Crnoj Gori kome je srodna vlast u Srbiji pružila utočište od izdržavanja pravosnažnih zatvorskih kazni zbog organizovanog kriminala i korupcije.

Sankcije američkih finansijskih vlasti osim zabrane putovanja i zamrzavanja imovine koja se eventualno nalazi u SAD-u ili na teritorijama pod njenom jurisdikcijom povlači i zabranu poslovanja američkih kompanija sa kompanijama proskribovanih osoba. Ne postoji nalog za hapšenje, osim eventualno za pojedince i pravna lica iz Amerike ako se utvrdi da su svjesno kršili sankcije OFAC-a i drugih državnih institucija, ili ako je učinjeno krivično djelo u američkoj jurisdikciji. Sa te tačke gledišta  Mićunović i Davidović  mogu biti mirni jer im ne prijeti direktna opasnost zbog crne liste. No, propagandni i psihološki efekat se ne može zanemariti jer im negativna dezignacija američke vlade smanjuje manevarski prostor i stvara nelagodnosti.

Davidović je pomenut prvi u saopštenju Stejt departmenta kao osoba koja “decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće” uz optužbe za “šverc cigareta, nafte i oružja”. Takođe se ističe da je korupcija koju širi pomogla “Rusiji da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje”, uz napore da “utiču na rezultate izbora”. Osim Crne Gore, Amerikanci ukazuju i na Dakine aktivnosti u Makedoniji i “skandala koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara Vlade, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva”. Raškovski je navodno uzeo mito od Davidovića “u cilju promoviranja poslovnih interesa Davidovića” – što se na Balkanu, i šire percipira kao standardna praksa u poslovanju ili dobijanju poslova.

Za Mićunovića se kaže da je”decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije” što se inače moglo puno puta pročitati u regionalnoj štampi.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BIVŠI DIREKTOR UP U PRITVORU, KORUPCIJA U JAVNOJ UPRAVI, SUMNJE U TRGOVINU PRESUDAMA: Šinjel DPS-a

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz ormara ponovo ispadaju  kosturi kriminala i korupcije bivših DPS vlasti.. Javnost, istovremeno, dobija dodatne razloge za sumnju da su nove vlasti zadržale obrasce ponašanja  prethodnika

Ponovo ispadaju orasi iz šinjela  bivših vlasti.

Bivšem direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću određen je pritvor od 30 dana, nakon što su ga u subotu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), uhapsili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO). Stojanović se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa švercom cigareta u proljeće 2018. Pritvor mu je određen zbog opasnosti da bi, sa slobode, mogao uticati na svjedoke.

Stojanović bi se u Spužu mogao sresti sa još jednim bivšim direktorom UP, Veselinom Veljovićem. I on je u pritvoru zbog sumnji da je pomagao švercerima cigareta. Kao da im je to bilo u opisu posla. Čudni su duvanski putevi.

Prema dostupnim informacijama, SDT Stojanovića sumnjiči da je, u poslednjim danima svog mandata na mjestu direktora UP, podređenima naredio da puste zaustavljeni kamion natovaren švercovanim cigaretama. Javnosti nije predočeno kako je sve to i preko koga išlo.  Monitor saznaje od ljudi koji su u ovu priču uključeni praktično od prvog trenutka (otkrivanje neprijavljenog tovara u kamionu Company Baćović) da je sa njima komunicirao jedan od tadašnjih pomoćnika direktora UP, koji im je kazao   da su otkrićem nelegalnog tereta upropastili veliku međunarodnu akciju na sazbijanju šverca. I naredio da se povuku.

Navodno su neki od prisutnih policajaca o svemu tome ostavili i pisane službene zabilješke pa se, možda, može postaviti pitanje zašto se na procesuiranje tog slučaja čekalo pet godina. Odnosno, da li su dosadašnjom istragom obuhvaćeni svi akteri ove zanimljive priče.

Uglavnom, slučaj propušteni šleper je, tih dana, ostao ispod radara šire javnosti koja je bila zaokupljena krvavim ratom kotorskih narkoklanova, u kome su stradale i osobe koje su, prethodno, policiju obavijestile da im je ugrožen život.  (Muša Osmanagić, Goran Đuričković, Dalibor Đurić).

Serija obračuna u Podgorici gdje su, za samo desetak dana, ubijene četiri osobe, među kojima makar jedna od žrtava nije imala dodira sa kriminalnim poslovima bila je, uostalom, i razlog da Slavko Stojanović podnese ostavku na mjesto direktora UP. I ako je do tada  na rat kotorskih klanova gledao kao na tuđu brigu.

„Cijenim da bezbjednost Crne Gore nije dovedena u pitanje, te da su građani i njihova imovina bezbjedni“, tvrdio je Stojanović. U pomoć mu je, kada zatreba, priskakao i tadašnji potpredsjednik, odnosno, predsjednik Vlade Duško Marković. „Policija ne može da bude štit između kriminalnih grupa i pojedinaca. Da ih štiti jedne od drugih. Policija mora da razotrkiva njihovu kriminalnu djelatnost zato obezbjeđuje dokaze i privodi ih pravdi”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DRŽAVA I FALSIFIKOVANE DIPLOME: U redu je to

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić ponovo nas je upozorila na činjenicu da ,,stručnjaka” u javnoj upravi, policiji, obrazovanju, zdravstvu i ostalim oblastima u kojima bilježimo nenapredak ima na hiljade. I nikom ništa

 

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić razobličila je svu nemoć države i institucija da se uhvate u koštac sa armijom zaposlenih u državnim institucijama kojima na osnovu kupljenih  ili falsifikovanih uvjerenja dobijaju posao i napreduju u službi.

O kakvom se haosu i nekoordinaciji između državnih službi radi govori podatak da je Pavličić za 12 godina koliko radi u IJZ konstantno napredovala u službi i radila na poslovima koji zahtijevaju stručnost. Pored falsifikovane diplome, niko u njenoj ustanovi ali ni u nadležnim ministarstvima kao da nije znao da je ona početkom 2014. proglašena krivom zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave.

Prema presudi iz 2014, Pavličić je na sudu priznala krivično djelo lažiranja diplome Hemijskog fakulteta u Beogradu. Sud je tada ocijenio da je ona ,,bila svjesna svog djela, čije je izvršenje htjela, postupajući sa direktnim umišljajem”.  I pored toga sud je cijeneći olakšavajuće okolonosti ,,izrekao uslovnu osudu kojom je utvrdio kaznu zatvora od četiri mjeseca i istovremeno je odredio rok provjeravanja od dvije godine, odnosno da se utvrđena kazna neće izvršiti ako okrivljena za vrijeme od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini krivično djelo”. Kako su sud i ostali provjeravali, dovoljno govori podatak da je Pavličić napredovala u službi i došla do mjesta pomoćnice direktora. Možda bi bila izabrana i za direktoricu da nije bilo višemjesečnog istraživanja novinarki Vijesti koje su razobličile ovaj slučaj.

Da sve nije prošlo bez odjeka, potvrđuje ostavka dosadašnjeg direktora  Instituta za javno zdravlje Igora Galića. ,,Vezano za navode iz medija gdje se pominju falsifikovane diplome, želim jasno da stavim do znanja da se principijelno protivim svakom vidu malverzacija i molim da se istrage u ovom pravcu nastave u cijelom državnom sistemu”, saopštio je Galić.

I kako to obično biva nakon skandala ovakvih razmjera, iz Ministarstva prosvjete i ostalih su najavili da će sada podrobnije ispitivati diplome a iz tužilaštva da će prilježnije ispitati ovaj i ostale slučajeve lažnih diploma.

Za sada se tužilaštvu ne žuri u ispitivanju i kažnjavanju ovakve prakse. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su nakon izbijanja afere upozorili da su posljednjih godina podnijeli desetine krivičnih prijava protiv lica za koje je dobijena potvrda da su njihove diplome nevalidne, ali da nijedan slučaj nije procesuiran.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo