Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1015

Objavljeno prije

na

SUĐENJE IBRAHIMU ČIKIĆU I VIJESTIMA

Iza privatne tužbe stoji država

Suđenje autoru knjige Gdje sunce ne grije Ibrahimu Čikiću i Vijestima, koje su prenijele njene djelove, po privatnoj tužbi 11 Bjelopoljaca za nadoknadu štete, odgođeno je u bjelopoljskom Osnovnom sudu za 11. maj zbog promjene advokata odbrane. Čikić se nije u utorak pojavio u sudu, a umjesto advokata koji mu je dodjeljen po službenoj dužnosti angažovao je Advokatsku kancelariju Prelević. ,,Navodna privatna tužba instruisana je od represivnog državnog aparata i iza nje stoje akteri krvavih događaja 90-tih godina prošloga vijeka”, navodi Čikić u pisanoj izjavi za Monitor.

Protiv Čikića se u bjelopoljskom Osnovnom sudu vodi i krivični postupak po tužbi 11 Bjelopoljaca, od čega su većina bivši zatvorski stražari.

On kaže da crnogorsko pravosuđe ,,ni prstom nije mrdnulo i sprovelo istragu o strašnom zločinu nad Bošnjacima 1994. godine”, o čemu je i on pisao.

,,To govori da je ‘zakonom’ najstrože zabranjeno sjećanje. Neistine su u Crnoj Gori nažalost i dalje na najvišoj cijeni. Nema sreće u društvu dok se ne suoči sa istinom. Političke zloupotrebe pravosuđa su put ka novim ‘krvavijim’ sukobima na Balkanu,” navodi Čikić.

Čikić kaže da podaci koje je iznio u knjizi potvrđuje i najnoviji izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori američkog Stejt departmenta i evropskog Komiteta za sprječavanje torture i drugog nečovječnog postupanja i kažnjavanja Savjeta Evrope. U njima se navodi ,,da policijski službenici i zatvorski čuvari, muče i zlostavljaju uhapšene i zatvorenike, a tužilaštvo i sudovi ne istražuju te slučajeve…”.

Institut za istraživanje ratnog zločina BiH promovisaće u Sarajevu Čikićevu knjigu krajem ovog mjeseca.

“To je odgovor demokratskim vlastima Crne Gore na tužbu protiv mene i internacionalizacija ovog slučaja”, rekao nam je Čikić.

V. NIKŠIĆKA ŽELJEZARA I NJENI POSLOVI

Sumnjiva ćerka u Amsterdamu

 

Rukovodstvo Željezare pozvalo je izvršnu direktoricu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Vanju Ćalović, da se javno izvini toj kompaniji i njenim radnicima, zbog, kako su kazali, neistinitih tvrdnji o pranju novca. Član Odbora direktora Željezare, Daniel Brol, u pismu dostavljenom MANS-u, naveo je da će uprava kompanije, ukoliko izvinjenje izostane, a Ćalović ne saopšti jasne dokaze za svoje tvrdnje, pokrenuti tužbu protiv Ćalovićeve.

Iz MANS-a je ranije saopšteno da nikšićka Željezara ima registrovanu istoimenu kćerku kompaniju u Amsterdamu, čija se djelatnost ne zna, ali u toj nevladinoj organizaciji sumnjaju da služi za izvlačenje ili pranje novca iz crnogorskog preduzeća.

Tvrdnje da Željezara pere novac ili izvlači profit koristeći holandsku filijalu, ukazuju na to da izvršni direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović nije pročitala ili razumjela finansijske izvještaje kompanije, saopštio je Brol.

Vanja Ćalović je odgovorila da nijedna od tvrdnji MANS-a nije neistinita “jer su sve zasnovane na zvaničnim informacijama”

,,Informacije o preko 150 kompanija registrovanih na istoj adresi, njihovim sajtovima i brojevima telefona smo našli u zvaničnom registru Holandije. Na osnovu tih podataka izrekli smo sumnje da se takva mreža kompanija može koristiti za izvlačenje novca iz Željezare”, kazala je izvršna direktorica MANS-a. ,,Stoga vjerujem da nema, niti će biti prostora za preduzimanje bilo kakvih pravnih mjera protiv MANS-a”. Ćalović je najavila nove podatke o sumnjivim poslovima Željezare.

 

ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA SKUPŠTINE CRNE GORE

Torture bilo, saslušanja nema

 

Skupštinski odbor za ljudska prava i slobode ocijenio je korektnim izvještaj ombudsmana koji potvrđuje da je bilo torture nad zatvorenicima u ZIKS-u. Odbor međutim nije uspio da se usaglasi oko toga da li i kada treba zakazati kontrolna saslušanja direktora ZIKS-a Milana Radovića i ministra pravde Miraša Radovića.

Generalno, poslanici DPS-a smatraju da saslušanju, ako ga uopšte bude, mora prethoditi razmatranje izvještaja ZIKS-a, dok se u opoziciji zalažu da se direktor ZIKS-a i ministar pravde saslušaju odmah.

U izvještaju ombudsmana se navodi da razlozi za primjenu sredstava prinude prema pritvorenicima ZIKS-a Daliboru Nikeziću i Igoru Miliću nijesu postojali, a naročito ne u obimu i na način kao je to učinjeno 27. oktobra prošle godine.

 

CRNA GORA U IZVJEŠTAJU STANDARD&POORS

Pao kreditni rejting

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor’s (S&P) snizila je a Crnoj Gori rejting za dugoročno zaduživanje na ‘BB’, s ranijeg ‘BB+’, uz negativnu prognozu.

Crna Gora se po ocjeni S&P-a i dalje suočava s golemim makrofinansijskim rizicima, rastućim pritiscima na budžet države nakon oštrog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009, povlačenjem kredita, te teškoćama s naplatom potraživanja u domaćem bankovnom sastavu.

Po procjenama S&P-a, crnogorski BDP se prošle godine smanjio za oko 6,7 odsto a u ovoj će se godini smanjiti još 2,5 odsto.

 

PRIVATIZACIJA LUKE BAR

Srbija odustala

Na tender za prodaju državnog udjela u kompaniji Kontejnerski terminal i generalni tereti u predviđenom roku nije dostavljena nijedna ponuda.

Tendersku dokumentaciju za Kontejnerski terminal i generalne terete, koji je bio i najatraktivniji u ovoj prodaji, otkupile su firme iz Bejruta, dvije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i srpska kompanija koju je formirala Vlada te zemlje uz pomoć privrednika, ali oni ipak nijesu dostavili ponude.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo