Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 987

Objavljeno prije

na

AERODROM U PODGORICI
Nova poslovna zgrada

Aerodrom u Podgorici od prije nekoliko dana ima savremenu poslovnu zgradu. Riječ je o rekonstruisanoj i modernizovanoj staroj terminalnoj zgradi bruto površine preko pet hiljada kvadrata, a vrijednost obavljenih građevinskih radova i opreme iznosi preko pet miliona eura. Projekat je uradila IPSA iz Sarajeva, koja je pobijedila na međunarodnom konkursu, a radove je izveo Elektrometar iz Bjelovara. Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore Milovan Đuričković kaže da je objekat opremljen novim zvaničnim graničnim prelazima namijenjenim za generalnu avijaciju, novim službenim prolazima, novim školskim centrom Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore, novim operativnim centrom, novim ambulantnim prostorom, prostorom za ,,deportivce”, prostorom za one kojima treba ukazati medicinsku pomoć, prostorom za avio kompanije, prostorom za policiju i carinu i restoranskim prostorom. Zgrada ima i tri VIP salona i multimedijalnu salu sa svim tehnološkim karakteristikama koje zahtijeva savremeni život i razvoj komunikacije.

Osuđena Florens Artman

Haški tribunal osudio je bivšu predstavnicu nekadašnje glavne tužiteljke Karle del Ponte, Florans Artman na novčanu kaznu od 7.000 eura, proglasivši je krivom za nepoštovanje suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića. Sudsko vijeće predsjedavajućeg Bakone Molotoa utvrdilo je da je Artmanova, objavljivanjem tih odluka u knjizi Mir i kazna i jednom tekstu, ,,namjerno i voljno ometala sprovođenje pravde” i time počinila krivično djelo nepoštovanja suda. ,,Vijeće je utvrdilo da je optužena u svojoj knjizi i tekstu objavila sadržaj dvije odluke koje su u to vrijeme bile povjerljive i taj status imaju i danas”, rekao je sudija Moloto. Prema presudi, Artmanova je za poverljiv status odluka pred Tribunalom znala, tim pre što ju je na to upozorio i Sekretarijat suda, ali je, uprkos tome, odlučila da ih objavi, iako je kao bivša portparolka bila svjesna šta to znači. Kao olakšavajuću okolnost, Vijeće je uzelo to što su informacija iz knjige Artmanove već bile objavljene, kao i to što ,,knjiga nije bila komercijalni uspjeh”. Sudija Bakone je naglasio da djelima kakvo je ovo mogu da se odvrate države od dostavljanja povjerljivog materijala sudu.


NLB MONTENEGROBANKA
Posredovanje u trgovini akcijama EPCG

Akcionari Elektroprivrede Crne Gore, koji akcije žele da prodaju italijanskoj kompaniji A2A po 8,4 eura, mogu to da urade uz posredovanje NLB Montenegrobanke, odnosno njenog Sektora za kastodi poslove. Direktor tog sektora Andrijana Ulić saopštila je da manjinski akcionari zainteresovani da tu transakciju obave preko NLB Montenegrobanke treba da otvore kastodi račun u njoj. NLB Montenegrobanka preko Sektora za kastodi poslove od početka prošle godine profesionalno nudi usluge vođenja brige o hartijama od vrijednosti.

 

BIJELO POLJE
Čikiću odgođeno suđenje

Suđenje Ibrahimu Čikiću, autoru knjige Gdje sunce ne grije, optuženog za klevetu, u bjelopoljskom Osnovnom sudu, nakratko je započelo pa odgođeno za 21. oktobar. Čikiću je Sud, mimo ustaljene procedure i po kratkom postupku, odredio branioca po službenoj dužnosti, advokata Arsenija Kljajevića, koji tek treba da se upozna sa predmetom. U montiranom procesu početkom devedesetih Čikić je uhapšen i osuđen da je planirao oružani ustanak, zajedno sa političkim čelnicima tadašnje Stranke demokratske akcije Crne Gore, o čemu je napisao knjigu. On je u svojoj knjizi opisao torturu sprovedenu nad njim, a tužbu za klevetu protiv njega podnijelo je jedanaest njegovih nekadašnjih sugrađana iz Bijelog Polja. Čikić sada živi u Sarajevu do sada nije dobio ni sudski poziv niti optužnicu. Čikić kaže da je to razlog zašto po treći put ne dolazi zakazano sudsko ročište.

S.S.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo